Dodaj do ulubionych

Fit na lato cd

30.06.24, 11:25
Dzięki znajomym Finom odkryłam w tym roku swoją nową sportową pasję. Trenuje od marca, jedynie dwa razy w tygodniu, ale efekty już są widoczne. Zimowa oponka zniknęła z brzucha, pojawil się wyraźnie zarysowany triceps. Co do rzeźby pleców ciężko mi ocenić progres, bo nie zrobiłam zdjęć przed, ale wczoraj otrzymałam miły komplement od ratownika na basenie. Wprawdzie nie jestem pewna czy powinnam się z tego cieszyć, bo ratownik był wyraźnie z innego kręgu kulturowego i podobno oni tak komplementuja z nudów wszystkie kobiety.
Do tej pory trenowałam w najzwyczajniejszych szortach i t-shircie z Decathlonu, ale teraz kiedy rzeźba zaczyna być coraz bardziej widoczna chciałabym sobie kupić kilka kombinezonow w stylu dziewczyny z wideo poniżej. Mogą być nawet mocno wycięte na plecach. Możecie coś polecić? Letnie przeceny się u mnie wkrótce zaczną to wybiorę się na łowy.
No a teraz link żeby zobrazować to o czym piszę
youtu.be/XXLHUSCnzPs?si=GooHyVEi38BiSP2P

Super sport. Jeżeli chodzi progres, budowę mięśni, redukcję tkanki tłuszczowej i rzeźbę ani basen, ani siłownia czy Pilates i bieganie nigdy nie dały u mnie takich rezultatów. A oprócz tego dużo kontaktu z naturą. Dodam też, że jednym z ważnych argumentów, które przekonały mnie do tej dyscypliny była ochrona dobrostanu koni. No i last but not least, jest taniej niż gdybym musiała płacić za wynajety boks w stajni i utrzymanie konia.
Tak tylko chciałam się podzielić z wami moim tegorocznym odkryciem w tą słoneczną niedzielę. Czy w Polsce też ta dyscyplina jest już znana?
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:32
      big_grin Jeśli robisz to wśród ludzi to zasadniczo mam zła wiadomość- nikt nie zwróci uwagi na wytrenowane ramiona w choćby najpiękniejszym stroju, będą zajęci czym innym.
      • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:39
        Trenuje sam na sam z naturą. Triceps będę pokazywać na plaży. Zastanawiam się tylko czy kupić stroj jednoczęściowy w panterkę od Freyi czy jednak klasyczne bikini z Bonprix.
        • kura17 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:41
          panterka! panterka! panterka!
          • elinborg Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:44
            Paski!
            • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:51
              O paskach nie pomyślałam, ale to też dobry trop. Kojarzy mi się z marinière. Taki francuski szyk.
              • snakelilith Re: Fit na lato cd 30.06.24, 12:41
                Nie panterka i nie marynarski styl, a artystyczna zebra. Będzie stylowo i bardziej pasująco do nowej pasji.
                Mogę polecić ci ten.
                • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 12:51
                  Wow, super, ale ja jestem klasyczną klepsydra z wyraźnie zarysowana talia, która się jeszcze bardziej wysmuklila od kiedy uprawiam hobby horse i nie wiem czy będę w tym dobrze wyglądać.
                  A jaka to firma? Może zamówię i przymierze.
                  • snakelilith Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:11
                    beaucouptrop napisała:

> A jaka to firma? Może zamówię i przymierze.

Naturalnie Arena, bo dostaję od tej firmy od niedawna prowizję. Już namówiłam co niektóre na zakupy. Będę się cieszyć, gdy znajdziesz tam coś dla siebie. Myślę też, że to uniwersalny krój, dla klepsydry też się nada. Ale jeżeli uważasz, że szczupła talia wymaga większego wyeksponowania w bikini, to ta wersja z wzorem butterflies jest chyba lepsza. Lżej już być nie może.
                    • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:14
                      A Arena. Znam i mam. To właśnie w mojej Arenie z mocno wycietymi plecami dostałam te komplementy na basenie.
                      • snakelilith Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:41
                        Tylko bądź ostrożna, bo mężczyźni z "innych kręgów kulturowych" raczej nie interesują się kobietami w wieku ich matek i bać, więc niewykluczone, że szukają tylko sponsorki. Znam to, też ciągle ktoś się na mnie gapi i zagaduje. W sumie, nie wiem po czym rozpoznają, że mogą u mnie coś wyciągnąć, bo noszę najczęściej mój tani strój z Bonprix. Boję się co będzie jak założę Freyę albo Arenę.
                        • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:46
                          A to chyba kupię jakiś basic strój w Decathlonie, żeby sprawdzić czy te komplementy są prawdziwe.
                          • snakelilith Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:58
                            Decathlonu nie polecam, gdy masz w biuście mniej więcej tyle samo co w biodrach. U mnie tak jest i to była katastrofa. Musiałam strój zszyć na dolnym wycięciu pleców. Ale tym oczywiście autujesz się natychmiast jako ktoś bez większych środków finansowych, więc faktycznie może być to dobrym sposobem ma sprawdzenie męskich motywów.
                        • chatgris01 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 14:17
                          snakelilith napisała:

> Tylko bądź ostrożna, bo mężczyźni z "innych kręgów kulturowych" raczej nie inte
                          > resują się kobietami w wieku ich matek i bać, więc niewykluczone, że szukają ty
                          > lko sponsorki.

A to nie jest tak, że szukają głównie seksu (bo u rodaczek w swoim wieku to niemożliwe bez ślubu, a i o ślub z nimi nie tak łatwo), a sponsoring to ewentualny miły bonus?
                          • snakelilith Re: Fit na lato cd 30.06.24, 15:01
                            chatgris01 napisała:

> A to nie jest tak, że szukają głównie seksu

Widzisz, mi wyjaśniono w innym wątku, że to niemożliwe. Nie w przypadku kobiet w wieku matek i babć, a do takowych się zaliczam, przypuszczalnie jak 3/4 forum. Tak że, sorry, ale nie jesteśmy dla tych panów ruchable. Niektóre uważają, że stwierdzenie tego faktu deprecjonuje kobietę, bo oczywiście to jest życzeniem każdej, być pożądaną przez cały męski świat.
                            • chatgris01 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 16:05
                              Niemożliwe może w naszym kręgu kulturowym, ale nie we wszystkich wszak liczy się przede wszystkim wiek i wygląd (że już nie wspomnę, że np. dla wielu Afrykańczyków nadwaga jest atrakcyjna, bo maja inne standardy piękna).

Co to był za wątek? big_grin (w którym Ci to wyjaśniano)
                              • snakelilith Re: Fit na lato cd 30.06.24, 16:44
                                chatgris01 napisała:

> Co to był za wątek? big_grin (w którym Ci to wyjaśniano)

Ach, któryś z tych strojowo-plażowych. W sumie nieważne, bo chodziło i tak tylko o udowodnienie mi, że jestem stara, brzydka groopa i to, że ratownicy gapią się na moje sutki na basenie to moje urojenie z kategorii życzeniowych. Nic nowego.
                                • chatgris01 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 16:55
                                  No tak, ematki wszak zawsze wiedzą lepiej od osoby, na którą się gapiono czy nawet zagadywano big_grin
                        • pffpffpff Re: Fit na lato cd 30.06.24, 15:39
                          Snake, mnie niedawno podrywała 20 letnia na oko dziewczyna. Bardzo ładna. Pierwsze, co przyszło mi do głowy, to że szuka sponsorki.
                          • pffpffpff Re: Fit na lato cd 30.06.24, 15:42
                            W każdym razie poczułam się trochę jak taki Riki, którego napastują młode doopencje.
                            • snakelilith Re: Fit na lato cd 30.06.24, 16:44
                              pffpffpff napisał:

> W każdym razie poczułam się trochę jak taki Riki, którego napastują młode doope
                              > ncje.

No widzisz. big_grin
                    • wapaha Re: Fit na lato cd 30.06.24, 16:48
                      snakelilith napisała:

> beaucouptrop napisała:
                      >
                      >
                      > > A jaka to firma? Może zamówię i przymierze.
                      >
                      > Naturalnie Arena, bo dostaję od tej firmy od niedawna prowizję. Już namówiłam c
                      > o niektóre na zakupy.

hola hola moja panno
                      arenę to ja znam mniej więcej od 1990 r wink
                      stroje zamówione PRZEZ CIEBIE ale jeszcze nie zapłacone - przymierzę i ocenię czy moje dorosłe ciało będzie w nich wyglądać równie dobrze jak małoletnie tongue_out
                      • snakelilith Re: Fit na lato cd 30.06.24, 17:09
                        wapaha napisała:

> hola hola moja panno
                        > arenę to ja znam mniej więcej od 1990 r wink

Ha! Ty może znasz, ale nie byłaś tak sprytna jak ja i nie wykorzystałaś momentu. wink Pomyśl, gdzie byś była, gdybyś już w 1990 zaczęła robić dla nich reklamę. Z odpowiednią prowizją oczywiście. Nie musiałabyś też za te stroje dziś płacić. big_grin
                        • wapaha Re: Fit na lato cd 30.06.24, 20:13
                          snakelilith napisała:

>
                          > Ha! Ty może znasz, ale nie byłaś tak sprytna jak ja i nie wykorzystałaś momentu
                          > . wink Pomyśl, gdzie byś była, gdybyś już w 1990 zaczęła robić dla nich reklamę.
                          > Z odpowiednią prowizją oczywiście. Nie musiałabyś też za te stroje dziś płacić
                          > . big_grin

kurde, szkoda że wtedy internetów nie było u nas..
                  • boogiecat Re: Fit na lato cd 30.06.24, 19:57
                    A idze nie sluchaj Snejka z ta jej Arena! Na wloska riwiere trzeba z szykiem i tym czyms, a nie jakies nordyckie smuty.🙄
                    • snakelilith Re: Fit na lato cd 30.06.24, 20:25
                      boogiecat napisała:

> A idze nie sluchaj Snejka z ta jej Arena! Na wloska riwiere trzeba z szykiem i
                      > tym czyms, a nie jakies nordyckie smuty.🙄

big_grin To wrzuć coś z południową nonszalancją. Chętnie poznam coś nowego. Forum na mnie najechało, że kąpię się nago, więc muszę się zaopatrzyć w odpowiednie stroje. big_grin
                      • boogiecat Re: Fit na lato cd 30.06.24, 20:56
                        Jusz psze pani, prosze😜

• boogiecat Re: Fit na lato cd 30.06.24, 21:07
                          To biale w pomaranczu by ci pasowalo, choc to orientalne zielono zlote z pareo na biodrach bardziej mi sie podoba (tej fantazji potrzeba dunskim plazom😇)
                          • snakelilith Re: Fit na lato cd 30.06.24, 21:25
                            boogiecat napisała:

> (tej fantazji potrzeba dunskim plazom😇)

Tą fantazją to ja tam mogę zachwycić co najwyżej foki. wink I to też pod warunkiem, że temperatura wody przekroczy 15 stopni. Neopren były lepszą propozycją.
                        • snakelilith Re: Fit na lato cd 30.06.24, 21:21
                          Te dwa pierwsze koszulkowe staniki są dobre dla małych biustów, trzeci jest estetycznie nieco dyskusyjny, taki trochę Nova z Planet of the Apes. wink Jedynie biały jest bardzo ładny, ale totalnie niepraktyczny, ten kolor lubi barwić się na zielono w wodzie morskiej. Hmmm. I to są stroje nie na włoską plażę, a takie trochę do.... Kalifornii. Ale bikini z Areną cię faktycznie nie przebiję. Znalazłam jednak pod hasłem włoska moda plażowa coś innego. Moim zdaniem na Sycylii trzeba wyglądać hot i seksi:
                        • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 21:29
                          Boogie wiedziałam, że na ciebie można liczyć. Chic à la française. Niby odkryte, ale zakryte. Pierwszy i drugi mi pasują. Pierwszy, bo to mój kolor, a drugi, bo będę mogła wyeksponować plecy i talię. Gdzie je można kupić?
                          A tak przy okazji te tanktopy z Muuv są super. Podobno, jak mówi forum, po przekroczeniu pewnego wieku nie wypada ich nosić, ale ja idę na contre-courant.
                          • boogiecat Re: Fit na lato cd 01.07.24, 22:48
                            No ty na pewno idziesz pod prad i bardzo ci to pasuje! mnie te moje muuvowe tanktopy wziela corka, niby tylko «oooo fajne masz, raz zaloze » i juz jej zostaly

stroje sa z paindesucre.fr
                            ale Snejki w koncu sie zmobilizowala i wkleila tez cos se(k)nsownego😜

Mnie z moich ten pierwszy oraz drugi tez sie najbardziej podobaja!
                            • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 03.07.24, 20:38
                              Aj. Sprawdzilam i mają sklep stacjonarny w Brukseli 😃
                • pani.asma Re: Fit na lato cd 30.06.24, 12:57
                  Że po lesie gdzie są gałęzie i można się też potknąć i wyrżnąć tak półnago latać ?
                  • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:10
                    Po lesie to latam ubrana. Strój kąpielowy potrzebny mi na plażę w słonecznej Italii. Włosi są bardzo stylish i na plaży trzeba się dobrze prezentować.
                    • marta.graca Re: Fit na lato cd 30.06.24, 14:14
                      Kurczę, od lat jeżdżę co roku do Włoch i jakoś nie zauważyłam tych wystylizowanych ludzi na plaży.
                      • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 14:18
                        Hm, to zapewne zależy gdzie jeździsz.
                        • marta.graca Re: Fit na lato cd 30.06.24, 15:03
                          Co roku w inne miejsce, byłam już właściwie we wszystkich kierunkach poza okolicami Bari i Sycylią, nigdy nie byłam wystylizowana i pies z kulawą nogą na mnie oka nie zawiesił.
                          • snakelilith Re: Fit na lato cd 30.06.24, 15:23
                            marta.graca napisała:

>nigdy nie byłam wystylizowana i pies z kulawą nogą na mnie
                            > oka nie zawiesił.

Nie po to uprawia się sport i rzeźbi plecy plus triceps, by nikt na tobie oka nie zawieszał. Jasne chyba, co nie?
                            • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 15:28
                              Otóż to. Zgadzam się z tobą Snake w 100%
                          • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 15:30
                            A no właśnie. Słowo klucz. Nie byłaś na Sycylii. Pojedź w sezonie na plażę w Taorminie to zrozumiesz o czym mówię.
                            • chatgris01 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 16:11
                              Chmielewska nie miała zbyt budujących doświadczeń z plaży w Taorminie cool (męsko-damskich, bo plaża oraz miejscowość same w sobie zachwyciły ją bezgranicznie).
                            • marta.graca Re: Fit na lato cd 30.06.24, 19:43
                              Mój mąż był kilkukrotnie, a wcale nie jest wystylizowany. Chyba, że to nie dotyczy mężczyzn?
                            • marta.graca Re: Fit na lato cd 30.06.24, 19:44
                              Pisałaś ogólnie o Włochach, więc sama Sycylia to chyba trochę mało, by wyciągać wnioski o podejściu wszystkich.
                            • pani.asma Re: Fit na lato cd 30.06.24, 19:46
                              Hmmm
                              Taormina leży na wzgórzu jak się tam telepiesz na plażę?
                              Pamiętam jakieś wertepy to nie trzeba iść w ubraniu trekinngowym ?
                              • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 21:33
                                Jest kolejka linowa z górnego miasta na plażę.
                        • snakelilith Re: Fit na lato cd 30.06.24, 15:03
                          beaucouptrop napisała:

> Hm, to zapewne zależy gdzie jeździsz.

😂😂😂
    • elinborg Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:37
      No weź nas nie wkręcaj😂
    • beataj1 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:38
      Wśród nastolatek jako zabawne dziwadztwo. Ale generalnie większość sportów głupio wygląda, więc to jest po prostu kwestia opatrzenia się z samymi ruchami.
      • elinborg Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:43
        Tak, bo to o ruch tylko chodzi😁.
        Ale powiem tak- konie byłyby zadowolone. Chcesz se człowieku skakać, to se skacz! A konie zostaw w spokoju. Albo lepiej- konie do jury😉.
      • marta.graca Re: Fit na lato cd 30.06.24, 12:17
        Tez widziałam to jako hobby wśród dzieci, dorosłego gdybym zobaczyła z taką głową konia, to chyba bym się zdziwiła. Ale z drugiej strony, ja skaczę na skakance po osiedlu tongue_out
    • danaide2.0 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:41
      Ja przed pierwszą kawą - czy bez wchodzenia na film na YT dowiem się jaka to cudowna dyscyplina?
      • borsuczyca.klusek Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:45
        Kojarzysz koncept lajkonika?
        No to właśnie coś takiego tylko popitalasz po lesie nie po rynku w Krakowie
        • pffpffpff Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:46
          Z tym, że strój lajkonik miał na sobie, a tu trzymasz kij między nogami, a łeb w rękach (stąd pewnie triceps, bo to waży i po 3 kg).
          • simply_z Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:48
            🧐
          • borsuczyca.klusek Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:49
            Próbowałaś?
            • pffpffpff Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:02
              Widzę się w wyobraźni, jak z moją koordynacją ruchowa skacze przez przeszkodę z tym kijem między nogami… i… no chyba tego nie czuję 😁
              • pani.asma Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:05
                To jest trochę bez sensu zrobione powinien być taki Strój Ala lajkonik że się jakby siedzi na tym koniu

Tzn. jakieś coś przyczepione na biodrach i wtedy ma się nogi i ręce wolne i bardziej przypomina tą jazdę na koniu
        • danaide2.0 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 12:32
          Coś kojarzę z tym fińskim lajkonikiem, ale osobiście pozostanę przy rowerze.

Z fińskich sportów - gra w Molkky, fińskie kręgle. Rzucasz, zbierasz, rzucasz, zbierasz. Nałazisz się, naschylasz... I do tego dobra zabawa o prościutkich zasadach, a ile emocji!
    • pffpffpff Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:45
      😁
      • abasia0 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 11:50
        Dawno,dawno temu kiedy wchodziło chodzenie z kijkami zdarzyło mi się wielokrotnie usłyszeć: " a nart zapomniałaś?" Tak, że ten.....
        • eliszka25 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 16:36
          Tak, też nie raz słyszałam „ej, gdzie masz narty”, kiedy szłam z kijkami.
          • turbinkamalinka Re: Fit na lato cd 30.06.24, 18:22
            No ja rozumiem że narty można zgubić. Ale żeby zgubić 3/4 konia?
            • taki-sobie-nick Re: Fit na lato cd 30.06.24, 21:50
              Sztucznego?
            • eliszka25 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 22:08
              Jak jeździec bardzo zapamiętały, to i nie zauważy 🤷‍♀️
    • thatwoman Re: Fit na lato cd 30.06.24, 12:30
      W Polsce to chyba dzieci ale jako bieganie swobodne nie sportowe. Tu się można śmiać z dorosłej osoby z ta głowa konia na kiju ale te skoki to są mega imponujące. Są trudniejsze niż w biegu przez plotki bo człowiek ma uwięzione ręce na tym kijku.
    • pani.asma Re: Fit na lato cd 30.06.24, 12:37
      Omarlam

Serio zbieram szczękę z podłogi
    • jowita771 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 12:38
      Córka jakąś sprawność w harcerstwie za to dostanie chyba. Dopiero zaczyna, ostatnio mi pokazywała różne kroki do tego. Nawet nie wiedziałam, że jakieś kroki są, myślałam, że bierzesz łeb konia na kiju i biegasz po prostu.
      • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 15:38
        No właśnie to nie takie proste jak się na pierwszy rzut oka wydaje. Tutaj pracuja nie tylko mięśnie, ale też i mózg. Trzeba te wszystkie ruchy skoordynowac, jak w tańcu.
        • pani.asma Re: Fit na lato cd 30.06.24, 19:50
          Ale nie można tych kroków robić nie niosąc tej głowy konia ?
          Czy bez głowy nie robiło by się tych skoków intensywniej i lepiej ?
          • afro.ninja Re: Fit na lato cd 30.06.24, 20:44
            Można wziąć i miotłę, jak nie masz 400 stow na głowę konia z tyczką.
    • karollo26 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 12:50
      Hobby horse, już kilka lat temu popularne wśród dzieciaków na podwórku. Moja corka 8 letnia też miala. Dziewczyny sobie rozstawiały te przeszkody i skakały. Ostatnio jakoś mniej ich u nas widzę.
      • pani.asma Re: Fit na lato cd 30.06.24, 12:59
        Kurczę dla dzieci super
        Szkoda że u mnie nie ma czegoś takiego
        W ogóle nie widzę i nie słyszę
        • majenkirr Re: Fit na lato cd 01.07.24, 17:35
          Masz okazję być pierwszawink.
    • chococaffe Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:00
      O! Ja podobnie, tylko na żółwiu! Jest super.
      • mieszkanienaturalnie Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:06
        😂
      • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:17
        A też tak dobrze wpływa na rzeźbę sylwetki? Jeśli biegasz po plaży to uważaj na słońce. Podobno najlepszy jest spf Garniera tylko trudno go dostać.
        • chococaffe Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:24
          Jeszcze nie doszliśmy do plaży
          • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:34
            Niemniej jednak uważaj na słońce, chyba że idziecie przez mocno zalesiony teren.
    • mikams75 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 13:18
      Nie wiem gdzie na swiecie jest znana ale juz o tym gdzies czytalam i ogladalam jakies filmy. Sport jak sport, w sumie zabawna motywacja do wykonywania cwiczen, skokow itp. Aczkolwiek moim zdaniem to dla dziewczynek kochajacych koniki (duzo jest takich) ale zwykly kon jest za drogi, wiec wymyslono namiastke i zrobioni z tego tez biznes. I ok, niech sobie cwicza i skacza na zdrowie, bo pewnie wiele dziewczat bez calej tej otoczki by sie nie odkleilo od elektroniki. Ale jako dorosla nie mialabym odwagi biegac z czyms takim po lesie, bo moge przeciez biegac bez konia na patyku. Taka motywacja nie jest mi potrzebna. Jak jade rowerem to tez jade rowerem a nie wyobrazam sobie ze jade na pieknym koniu.
      • alpepe Re: Fit na lato cd 01.07.24, 15:17
        Mój wigry3 nazywał się Karino i był żółty. I tak, wyobrażałam sobie, że jadę na pięknym koniu big_grin
        • chatgris01 Re: Fit na lato cd 01.07.24, 20:47
          Ja się wdrapywałam na konie zaprzężone do furmanek cool
          (znajome oczywiście, nie obce z ulicy).
          • mikams75 Re: Fit na lato cd 02.07.24, 08:00
            ja siadalam okrakiem na poreczy na ganku w domku wakacyjnym, do slupa mialam przywiazane lejce z jakiegos sznurka i to byl moj kon. Miejscowka genialna i byla powodem bojek, bo kazdy chcial tam siedzien. Ale mielismy po 7-8 lat.
    • thea19 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 14:09
      Moje bratanicę lat 11 i 8 bawią się w te konie. Siebie absolutnie sobie nie wyobrażam. Abstrakcja.
      • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 14:21
        Mnie tam często przy zakupie alkoholu o dowód pytają więc pewnie dlatego ten sport tak mi do gustu przypadł.
        • szaszka Re: Fit na lato cd 30.06.24, 14:51
          Mam konia na biegunach na sprzedaz, moze sluzyc jako trenazer w miesiacach zimowych. 😂
          • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 15:34
            Faktycznie u mnie w Belgii dużo pada, więc byłby jak znalazł. Jednak chyba kupię coś z Vinted na miejscu, bo jeśli mieszkasz w Polsce to przesyłka będzie dużo kosztować.
        • afro.ninja Re: Fit na lato cd 30.06.24, 20:46
          A jak pójdziesz z koniem do sklepu, zaczną szukać twoich rodziców, bo pomyślą, że się zagubiłaś. wink
    • szarmszejk123 Re: Fit na lato cd 30.06.24, 15:16
      My Z kolezankami- koniarami bawiłyśmy się tak za dzieciaka, kiedy nie było nam dane jeździć na prawdziwych koniach :p
      Ukladalysmy sobie przeszkody, robiłyśmy zawody, nasze konie miały paszporty itp:p.
      Ale ostatnio się tak bawiłam jak miałam, nie wiem, 12 lat może?

O tej dyscyplinie wiem od jakiegoś czasu, ale nie znam nikogo, kto by się w to bawił wink
      • simply_z Re: Fit na lato cd 30.06.24, 21:26
        ja sobie tak cwałowałam przez ogrody
        • szarmszejk123 Re: Fit na lato cd 01.07.24, 14:17
          My na stajni głównie, kiedy konie szły na łąki i nie było co robić.
          Albo się zaprzęgałysmy do taczki i robiłyśmy zawody w powożeniu:p ciekawe kiedy to się stanie modne :p
    • totutotam.org Re: Fit na lato cd 30.06.24, 16:20
      Pożyczyłam konia od córki i spróbowałam. Poza posikaniem się ze śmiechu (mam pamiątkowe video, a jakże) przy zachowaniu odpowiedniego kroku faktycznie robi się fit 👍
      • totutotam.org Re: Fit na lato cd 30.06.24, 16:24
        P.s. ze skandynawskich (mniej znanych) aktywności polecam szwedzki Kubb, świetna w plenerach.
      • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 16:28
        Czyli jest jeszcze dodatkowy pozytyw, wytwarzają się endorfiny. Śmiech to zdrowie. I po co się stresować i zylowac ciało na siłowni jak może być lekko i przyjemnie 😃
        • marta.graca Re: Fit na lato cd 30.06.24, 17:26
          Gdyby było lekko, to by nie było fit 😉
          • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 17:36
            Jeśli podejdziesz do tego jak do wyzwania, które da ci kontrolę nad twoim ciałem, pozwoli ci wyjść ze strefy komfortu i wzmocni twoją samodyscypline to satysfakcja będzie tak duża, że wyda ci się to, nomen omen, dziecinnie łatwe.
            • marta.graca Re: Fit na lato cd 30.06.24, 19:42
              Zabrzmiało bardzo coachingowo🙂
              • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 21:20
                Tak to odebrałaś? Dlaczego coachingowo? Niedawno tak jedna forumka pisała i spodobało mi się. Zaczęłam praktykować i świadomość tego, że mogę tak wiele kontrolować pomaga mi zwalczać różne lęki.
                • marta.graca Re: Fit na lato cd 30.06.24, 21:30
                  Wyjście ze strefy komfortu i tym podobne zwroty kojarzą mi się tylko z coachami, nic nie poradzę. A wyzwań nie lubię, budzą we mnie lęki, stosuję wtedy unikanie i niewiele zdziałam. Muszę działać w swoim tempie, bez ciśnienia.
            • wapaha Re: Fit na lato cd 30.06.24, 20:40
              beaucouptrop napisała:

> Jeśli podejdziesz do tego jak do wyzwania, które da ci kontrolę nad twoim ciałe
              > m, pozwoli ci wyjść ze strefy komfortu i wzmocni twoją samodyscypline to satysf
              > akcja będzie tak duża, że wyda ci się to, nomen omen, dziecinnie łatwe.

u mnie jest tak, że mam świetną kontrolę ciała, siłę, kondycję, zwinność no ale nie przeskoczę ( big_grin) mentalnej bariery

no ale ja jestem sztywniara
      • marta.graca Re: Fit na lato cd 30.06.24, 17:25
        Mnie wystarczyło: "pożyczyłam konia od córki", by się roześmiać 😁
    • wapaha Re: Fit na lato cd 30.06.24, 16:45
      zazdroszczę wyluzowania wink

totalnie nie moja bajka- ale najważniejsze, że osiąga się cel : jest fun, są endorfiny i są efekty

p.s.
      gdyby spotkała ciebie/tudzież inna uprawiającą ten sport na swojej ścieżce biegowej to chyba od razu wbiłabym w sprint w przeciwnym kierunku wink
      • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 30.06.24, 18:06
        Moi znajomi Finowie mówią, że u nich to nikogo nie dziwi. Sport jak każdy inny.
        Swoją drogą to bardzo wyluzowany inieoceniajacy przez pryzmat stereotypów naród.
        • geez_louise Re: Fit na lato cd 30.06.24, 18:25
          Finowie są specyficzni, absolutnie w to wierzę, że Fin może spotkać w lesie swojego dyrektora departamentu, pogłaskać go po grzywie, nakarmić jabłkiem i pójść dalej, i nawet powieka mu nie drgnie.
        • wapaha Re: Fit na lato cd 30.06.24, 20:16
          beaucouptrop napisała:

> Moi znajomi Finowie mówią, że u nich to nikogo nie dziwi. Sport jak każdy inny.

u nas chyba jeszcze trochę czasu musi minąć-polacy nie radzą sobie z widokiem ludzi wyglądających inaczej a co dopiero ludzi z..koniem wink

> Swoją drogą to bardzo wyluzowany inieoceniajacy przez pryzmat stereotypów naród
          > .
          fajnie
          ciekawe czy doceniliby nasze memy ( wg mnie polacy są mistrzami memowania)-czy tez nie trafiłoby to w ich poczucie humoru ?
          • geez_louise Re: Fit na lato cd 30.06.24, 20:26
            Finowie musieli nie lubić Monty Pythona i Świętego Graala. W moim pokoleniu to był niestety klasyk i może i mogę z rozczuleniem patrzeć na małe dziewczynki udające koniki, ale tylko dopóki ktoś nie powie mi za plecami „Ni!” Osoby powyżej 15 roku życia jak dla mnie z hobby horsem nie przejdą, nawet z żywopłotem.
            • szaszka Re: Fit na lato cd 01.07.24, 13:54
              Na pewno nie lubili, a łoś nawet ugryzł kiedyś jego siostrę.
              Aczkolwiek moim zdaniem hobby horsing czerpie pełnymi garściami inspirację z "Ministerstwa Głupich Kroków".
    • la_felicja Re: Fit na lato cd 30.06.24, 17:18
      Czy to tylko mnie ten kij ocierający się o krocze wydaje się obleśny?
      • primula.alpicola Re: Fit na lato cd 01.07.24, 16:45
        la_felicja napisała:

> Czy to tylko mnie ten kij ocierający się o krocze wydaje się obleśny?

Wygląda na to że tak😁

• geez_louise Re: Fit na lato cd 30.06.24, 17:43
      Hobby horsing? Dżizas… to niemal kosztowało klasę mojego syna świadectwo z paskiem. W podstawówce byli porządnie wychowywani w szkole, nie było żadnego wyśmiewania i bullyingu, ale jak dzięki ogromnej popularności jakiegoś filmiku na tiktoku okazało się, że „brat x jest koniarą”, to klasa popłynęła i puściły wszelkie, nomen omen, wodze. Jak zostałam wezwana do szkoły i dyrekcja pokazałabym telefon z filmikiem szczupłego, wysokiego nastolatka w legginsach pomykającego między drzewami z hoody horsem w takt rzewnej muzyki, to falami siedzieliśmy z kamiennymi twarzami, albo ciekły nam łzy, parskaliśmy (!) i puszczaliśmy bańki nosem.
    • obrus_w_paski Re: Fit na lato cd 30.06.24, 20:18
      No powiem szczerze, że trochę miałam wtf moment jak włączyłam ten filmikwink rozumiem że to nie żartsmile ciesz się figurą i nowym hobbysmile
      • beaucouptrop Re: Fit na lato cd 01.07.24, 11:24
        Sezon ogórkowy się zaczyna 😉
    • lena.morgenstern Re: Fit na lato cd 30.06.24, 20:38
      Imponujące!
      A tu, przy okazji, sport dla męża/partnera, a właściwie dla dwojga 😅 Tekst linku
    • taki-sobie-nick Re: Fit na lato cd 30.06.24, 21:42
      Tak.

Znakomity przykład infantylizacji kultury, swoją drogą.
    • piataziuta Re: Fit na lato cd 30.06.24, 21:42
      big_grin
      Zaskoczyłaś mnie.
      Jprdl grubo. Lubię to! big_grin

>Czy w Polsce też ta dyscyplina jest już znana?

Nie jest.
      Nawet Miecia udało się zaskoczyć, a to niełatwe.

• primula.alpicola Re: Fit na lato cd 01.07.24, 16:47
        A szukałaś kiedy nowego sportu🤣
        • szarmszejk123 Re: Fit na lato cd 01.07.24, 16:52
          Ja wam mówię, że bieganie zaprzęgniętym do taczki też może dać radę. Taka taczka trochę waży a i napchać do środka czegoś można..
        • piataziuta Re: Fit na lato cd 02.07.24, 10:38
          primula.alpicola napisała:

> A szukałaś kiedy nowego sportu🤣

I kazałaś mi iść na siłkę i porzucić hiity i interwały. Do tej pory w tym trwam. tongue_out
    • srubokretka Re: Fit na lato cd 30.06.24, 21:49
      zainspirowana jednym panem, zaczelam chodzic do pracy tak: youtu.be/hir8tRav1_4?si=5LBRLpgA4jFzuWl8
    • karyna-z-tarchomina Re: Fit na lato cd 01.07.24, 12:54
      Jaki żart. My trenujemy jeździectwo cała rodzina ale zlikwidowaliśmy stajnię i używamy tylko tych patyków. Koszty utrzymania nieporównywalne a ile roboty w obejściu mniej. Do nas przyjeżdżają dzieciaczki na hipoterapie i też sobie chwalą, bo taki konik na patyku nie gryzie i końskie muchy nie latają, a nasi podopieczni to często nawet nie odróżnią konia od taczki. Kłopot tylko jak trzeba wóz przewieźć z pola, ale to maz wtedy sąsiada wola i ciagną
      • pffpffpff Re: Fit na lato cd 01.07.24, 13:20
        To ja biznesowo zapytam. Prowadzę dogoterapię z kopią Pankracego. Czy byliby Państwo zainteresowani podjęciem współpracy?
        • ta_jedna_karen Re: Fit na lato cd 01.07.24, 13:27
          Widzę dla Karyny idealny moment, aby wyrwać się z Biedronki.
        • karyna-z-tarchomina Re: Fit na lato cd 01.07.24, 13:35
          Oczywiście, jestem zainteresowana. Nasze hobby horsy są zestresowane po hipoterapii i taka dogoterapia by im dobrze zrobiła. Ma pani jakiś cennik? A może barter? Ja bym pani pieski na konikach woziła w zamian?
          • pffpffpff Re: Fit na lato cd 01.07.24, 13:46
            Wysyłam w takim razie na priv ofertę.

Sprawdziłam co to ten barter i to się Pankracemu nie opłaci, bo koniów do obsłużenia wiele, a on jest jeden.

Nasz Pankracy dotychczas dogoterapeutyzowal tylko dzieciaczki. Koniów nie miał okazji, ale to może być szczał w dziesiontke.

To czekam na kontakt telefoniczny. Pozdrawiam!
            • karyna-z-tarchomina Re: Fit na lato cd 01.07.24, 14:16
              Jeden pies a bedzie szczał jak dziesięć? Pani po nim posprząta, mam nadzieję...?
              • pffpffpff Re: Fit na lato cd 01.07.24, 14:59
                Pankracy załatwia się do kuwety. Ręcznie rzeźbionej i dedykowanej tej właśnie rasie psów kukiełkowych.
                Zawartość kuwety zabieramy ze sobą. W ten sposób powstają nasze firmowe breloczki i magnesy. Katalog dostępnych produktów znajdzie Pani na stronie. Adres przesłałam wraz z ofertą.
                • pffpffpff Re: Fit na lato cd 01.07.24, 15:01
                  Widoki na współpracę z Państwa stajnia, właśnie podpowiedziały mi wspaniały pomysł wykorzystania zawartości kuwety Pankracego.
                  Biczyki!
                  To będzie takie przełamujące stereotypy!
                  • karyna-z-tarchomina Re: Fit na lato cd 01.07.24, 15:08
                    Bicze z g...a chce pani kręcić wbrew staremu porzekadłu? To się nie uda. Poza tym my biczy nie używamy, nie ma takiej potrzeby, to kukły na patyku a nie narowiste bestie. Może pani Pankracem robic prosto pod rośliny, nawóz z tego będzie co najwyżej. Tylko karmić porządnie, a nie ze na pedigripalu zwierzaka trzymac, bo po tym to uschnie nawet swierk.
                    • pffpffpff Re: Fit na lato cd 01.07.24, 15:34
                      My tymi biczami otwieramy oczy niedowiarkom!
                      • srubokretka Re: Fit na lato cd 01.07.24, 17:40
                        Na mnie ten bicz juz podzialal. Na poczatku myslalam, ze to gowniany interes, a teraz widziac ( w koncu!!) zainteresowanie postanowilam sie zapisac. Czlowiek siedzi na emama calymi dniami taki znudzony, a tu taka atrakcja. Do tego na kiju. Po wiele tydzien bedzie?
                        • pffpffpff Re: Fit na lato cd 01.07.24, 17:46
                          Rozumiem, że chciałaby Pani wpisać się na listę oczekujących na nasz biczyk? Poproszę w takim razie o podanie nr telefonu, adresu mailowego, nr pesel oraz hasło do poczty. Dla pierwszych 50 klientów oferujemy 70% rabacik oraz gwarancję wykonania z jeszcze ciepłego półproduktu.
        • wapaha Re: Fit na lato cd 01.07.24, 15:04
          pffpffpff napisał:

> To ja biznesowo zapytam. Prowadzę dogoterapię z kopią Pankracego. Czy byliby Pa
          > ństwo zainteresowani podjęciem współpracy?

Ja mogę zaoferować naukę pływania na sucho
          • karyna-z-tarchomina Re: Fit na lato cd 01.07.24, 15:12
            Ja bym była zainteresowana, bo nie mamy funduszy na kopanie stawu a chciałabym organizować dzieciom pływanie z hobbyhorsami. Poza tym matki nie wyrażają zgody na moczenie, bo to wiadomo, dzieciaczek miasta to się zaraz pochoruje, bakterii nałyka i zgagi dostanie. A takie pływanie z konikami bez pływania to byłby hit!
            • pffpffpff Re: Fit na lato cd 01.07.24, 15:33
              Tylko czy jesteście Państwo w stanie zapewnić odpowiednią higienę piasku? Czy basen będzie zakrywany na noc?
              I czy piasek będzie z certyfikowanej żwirowni?
            • wapaha Re: Fit na lato cd 01.07.24, 15:37
              karyna-z-tarchomina napisał(a):

> Ja bym była zainteresowana, bo nie mamy funduszy na kopanie stawu a chciałabym
              > organizować dzieciom pływanie z hobbyhorsami.

A to.nie wiem
              Umiem uczyc plywania ludzi zwierzat nigdy nie uczylam ..🤔

Poza tym matki nie wyrażają zgody
              > na moczenie, bo to wiadomo, dzieciaczek miasta to się zaraz pochoruje, bakter
              > ii nałyka i zgagi dostanie. A takie pływanie z konikami bez pływania to byłby h
              > it!

Tylko nie bez pływania!!
              Pływanie byłoby na sucho i na lądzie

• pffpffpff Re: Fit na lato cd 01.07.24, 15:44
                Czy czepek jest wymagany?
                • wapaha Re: Fit na lato cd 01.07.24, 16:13
                  pffpffpff napisał:

> Czy czepek jest wymagany?

Oczywiście!
                  Hydrodynamika
                  Bezpieczeństwo
                  Higiena
                  • srubokretka Re: Fit na lato cd 01.07.24, 17:42
                    oh to i majtki tez trzeba bedzie? Szkoda.
              • karyna-z-tarchomina Re: Fit na lato cd 02.07.24, 11:17
                Przepraszam, źle się wyraziłam. Oczywiście miałam na myśli pływanie bez wody a nie bez pływania! Horsami nie trzeba się przejmować, to pluszaki na patyku, dzieci je będą tylko trzymać w trakcie kąpieli
            • pffpffpff Re: Fit na lato cd 02.07.24, 11:14
              Bez ochraniaczy?!
              • piataziuta Re: Fit na lato cd 02.07.24, 12:38
                Życie na krawędzi!
    • szaszka Re: Fit na lato cd 01.07.24, 13:55
      Ja jeszcze chciałam dopytać, czy do uprawiania sportu potrzebny jest giermek z 2 połówkami orzecha kokosowego, czy też wystarczy odgłos paszczą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka