Dodaj do ulubionych

Dokąd na urlop?

30.06.24, 16:23
Piszcie gdzie jedziecie, może się zainspiruję 😁 Ja, mąż i córka lat 10 uwielbiająca pływać jesteśmy bez planów urlopowych, termin przełom lipca i sierpnia. Bałtyk raczej odpada, chociaż ja jestem bladzioch i źle znoszę upały. W tamtym roku byliśmy w Łebie, teraz chcą za granicę. Jaki kierunek wybrać? Zastanawiam się nad Bułgarią, tam chyba wytrzymam temperatury. Co myślicie?
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 16:27
      Szkocja
      • chococaffe Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 19:02
        w sensie polecam a nie jadęsmile
        • mahtiii Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 23:56
          A mozesz polecic jakies konkretne miejsca?
          • chococaffe Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 06:56
            Polecam objazdówkę (czyli np wynajecie samochodu) i podróż aż za kanał kaledoński, jeżeli macie czas to wypad na Orkady.

Bardzo duzo tego! Z 'przyrodniczych" (poza samą drogą) to oczywiście fiordy i jeziora. Góry (my zatrzymaliśmy się m.in w Tomintoul, ponoc najwyższej położonej wsi/miasteczku w górach. Można trochę się powspinać (poziom trudności akurat dla mnie big_grin). Jak ktoś jest zainteresowany to blisko jets destylarnia whisky Glenlivet. Z nadmorsko-plażowych to Nairn (mogłabym tam dniami i godzinami siedziec i nic nie robić).

Do zwiedzania to oczywiscie Edynburg, St Andrews, może Dundee - taka klasyka gatunku, ale wszystkie miasteczka bardziej na północ od Inverness są fajne. Zamki - mnie najbardziej podobał się w Inverarary 9ale ja bardziej lubię "ludzkie" a nie mroczne). A z domów historycznych polecam ten w Mandersaton (bardzo polecam tylko trzeba się upewnić kiedy jest otwarty)
            • chococaffe Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 06:57
              i najwazniejsze - to wszystko w temperaturach komfortowych dla ludzi
              • mahtiii Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 11:33
                Dziekuje bardzo! A jeszcze odnosnie tych gor to czy to sa trasy dla takich poczatkujacych osob, co gory widza tylko co pare lat? wink
                • chococaffe Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 12:30
                  Wiesz, że mnie taki ekspert od gór, że szkoda gadać. W Szkocji wjechałam kolejką na Ben Nevis i weszłam na górę, której nazwy nie potrafię teraz znaleźć. Była blisko Tomintoul, zauwazyliśmy ja po drodze (tzn oznaczoną trasę wspinaczkową, bo góry wiadomo, że wszedzie było widać). I ta była super łatwa - łagodne podejście i "płasko" wokół - przez te "płasko" rozumiem, że nie było niczego co by się chociaż zbliżało do jakiejś przepaści (mam lek wysokosci więc to dla mnie istotne). Były odcinki kamieniste więc warto miec buty na solidnej podeszwie. I oczywiscie sprawdzać pogodę, rekomendacje w danym dniu - tyle to nawet ja wiem (nawet jak góra wygląda niewinnie). Jeżeli interesuje Cię łazenie po górach jestem pewna, że znajdziesz odpowiednie trasy (ja jestem bardziej typ Nairnsmile i ta góra to było raczej tzw wyjscie ze strefy komfortu)

Z wakacji w ludzkich temperaturach latem (poza Bałtykiem) polecam także Irlandię i Bretanię.
    • leanne_paul_piper Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 16:35
      Ja w sierpniu Stambuł na 2,5 tygodnia, a we wrześniu Barcelona na tydzień.
      Mam też już klepnięty urlop na styczeń 2025 i tu się waham, Australia czy Filipiny, ale raczej będzie Manila, zwłaszcza, że nawet z kodem rabatowym w Qatar Airways, różnica w cenie jest kolosalna. No a poza tym ja kocham plaże, i Filipiny wydają mi się bliższe kulturowo.
    • bazia_morska Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 16:42
      Estonia, Tallin i wybrzeże.
    • ritual2019 Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 17:06
      Sierpien Karaiby 2 tyg, pazdziernik jade z kolezankami do Turcji na tydzie, partner jedzie z kolegami na 4 dni do Francji. Oprocz tego wyjazdy weekendowe lokalnie.
      • srubokretka Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 19:06
        > Sierpien Karaiby

Sama wymyslilas, czy ktos ci doradzil?
        • ritual2019 Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 19:12
          srubokretka napisał:

> > Sierpien Karaiby
          >
          > Sama wymyslilas, czy ktos ci doradzil?

???
          • melikles Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 19:41
            Karaiby w sierpniu big_grin big_grin big_grin
            • ritual2019 Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 20:09
              Bylam wielokrotnie, za kazdym razem bylo super. Nie wiem wiec co cie smieszy? Typowy trollizm na ematce.
              • srubokretka Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 00:16
                trolizm to ty uprawiasz twierdzac, ze na Karaibach w tym okresie jest super. Dlaczego? bo najtaniej?
                • noname2021 Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 05:46
                  sierpien to srodek sezonu huraganowego. idealny na karaiby.
                  • ritual2019 Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 07:19
                    😂 ocxywiscie ze to srodek sezonu huraganowego, z tym ze bylam wiele razu a huraganu nie bylo ani razu, kilka razy burza, moj partner jezdzil co rok przez 20 lat takze w sierpniu a huragan byl raz, trwal 24h. To jak we wrzesniu i pazdzierniku spada najwiecej deszczu, bylismy takze w tych miesiacach (ostatnio w pazdzierniki ub roku) pedalo raz, przez kilka godzin.
                    Poza tym ja nie pytam o porade, na tym forum zreszta nie pytalabym bo to co tu czytam na rozne tematy powoduje tylko uniesienie brwi.
                    • srubokretka Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 17:25
                      Skoro bylas tam wiele razy to twoja reakcja na moje pytanie jest conajmniej dziwna.
                      • noname2021 Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 20:41
                        Karaiby w sierpniu sa najtansze - bo to nie sezon na Karaiby.
                        Tam sezon jest w grudzien - kwiecien.

Brwi uniesienie powoduje to ze wg ciebie to jest dobry kierunek na sierpien
                        • srubokretka Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 21:18
                          smile Widac sa koneserzy wilgoci polaczonej z piekarnikowymi temperaturami w towarzystwie komarow. Tropikalna burza, czy Zika to tylko dodatkowa trakcja.
                        • ritual2019 Re: Dokąd na urlop? 02.07.24, 09:44
                          noname2021 napisała:

> Brwi uniesienie powoduje to ze wg ciebie to jest dobry kierunek na sierpien

Dla .nie jest bardzo dobry bo bylam w roznych miesiacach w tym sierpniu i zawsze bylo super. Hiraganu ani razu.
                      • ritual2019 Re: Dokąd na urlop? 02.07.24, 09:43
                        srubokretka napisał:

> Skoro bylas tam wiele razy to twoja reakcja na moje pytanie jest conajmniej dzi
                        > wna.

Twoje pytanie bylo dziwne bo ja nie pytalam o warunki pogodowe ani inna rade.
                        • srubokretka Re: Dokąd na urlop? 02.07.24, 15:19
                          Faktycznie, moglam odpowiedziec ??? na twoje ???.
                          Dla mnie EOT tej przyglupiej wymiany zdan.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Dokąd na urlop? 02.07.24, 09:10
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,31108584,apokalipsa-na-karaibach-zerwane-dachy-wyrwane-drzewa-brak.html#s=BoxOpImg6
        • ritual2019 Re: Dokąd na urlop? 02.07.24, 09:46
          Moze, a w sierpniu moze nie byc zadnego tak jak nie bylo za kazdym razem gdy bylismy. A jesli bedzie w prognozie to wtedy zmienimy kierunek.
          • piesfafik Re: Dokąd na urlop? 02.07.24, 18:32
            Ocean jest wyjatkowo cieply, i inne warunki tez sprzyjaja powstawaniu huraganow. Beryl bardzo szybko zrobil sie bardzo intensywny - piatki o tej porze roku nigdy jeszcze nie bylo. Ale masz racje prognozy huraganow sa na ogol dobre wiec jak ktos nie kozaczy to moze na czas zejsc mu z drogi.
    • marta.graca Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 17:14
      Lipiec- sierpień, to chyba wszędzie w Europie będą upały. Jaki masz budżet? Chcesz zwiedzać czy stacjonarnie na plaży i basenie?
    • berdebul Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 18:56
      Miszkolc? Albo północny-wschód Bałtyku?
      • leosia-wspaniala Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 19:16
        A co można robić w Miszkolcu oprócz moczenia się w zupie?
        • simply_z Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 01:39
          Nic🤣
      • melikles Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 19:42
        Tak, Miszkolc to mekka dla entuzjastów pływania big_grin
        • berdebul Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 20:46
          Woda i cień. Imho same plusy :p
      • naturella Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 17:27
        To jakby Katowice czy inne miasto na urlop proponować.
        • marta.graca Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 17:52
          Mnie się dość często zdarza jeździć na urlop do miast, by pozwiedzać. A w Katowicach turystów czasami widuję, raz nawet z Włoch byli.
          • igge Re: Dokąd na urlop? 03.07.24, 20:52
            Ja też chcę do Katowicwink. Ostatni raz tam byłam jako dziecko. A miasto pozmieniało się.

Myślę też, że zależy gdzie się mieszka.
            Moja okolica to jest dość taka hmm urlopowo relaksujaca w sensie cisza, zieleń, ładnie i ptaki itd.
            I po latach mieszkania na urokliwym zadupiu zaczęłam woleć miasta wyjazdowo.
    • nenia1 Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 19:11
      Bułgaria to akurat ma zdecydowanie ciekawsze góry niż morze. Ale pewnie 10 latka za mała na takie góry. Bałtyk to nie tylko Polska, przepiękna jest Mierzeja Kurońska na Litwie. Ja sama urlop dzielę na części, teraz w litewskich lasach nad Niemnem, za miesiąc Eger i Góry Bukowe, za kolejny Sardynia. Na spokojnie, mało intensywnie, stacjonarnie - głównie spacery, rower i pływanie, bo partner w zeszłym roku nogę w górach złamał i teraz się "zrasta".
    • heca7 Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 19:11
      Pytanie jak znosisz tłumy? wink Bułgaria w lecie jest zatłoczona niemal jak Władysławowo. Nie wiem też czemu sądzisz, że będzie chłodniej? suspicious Raczej nie będzie.
      Dziewczyny radzą kraje nadbałtyckie i też polecam. Czysto, bez tłumów, ładne puste plaże. Piękne widoki i na pewno nie będzie tak gorąco jak w Bułgarii.
      • nuta15 Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 12:02
        W Bułgarii może być bardzo ciepło, ale temperatury są do wytrzymania, często wieje chłodny wiatr od morza, pojawiają się chmury, czasem popada przelotny deszcz, przejdzie burza. Chcąc uniknąć tłumów możecie wybrać nieduży hotel na obrzeżach większej miejscowości albo w małym miasteczku.
        • alina460 Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 14:24
          Chmury i deszcz w Bułgarii? Zdarzają się , ale są to kilkuminutowe prysznice i dalej jest upał. W Bułgarii jest gorąco, ale jeszcze da się wytrzymać.
        • ender_celebi Re: Dokąd na urlop? 03.07.24, 09:32
          polecam Kavarnę w Bułgarii. W zasadzie jest tam jeden duży hotel nad morzem u podnóży przylądka Chirakman. Najlepiej wynająć mieszkanko w pobliżu, ceny są akceptowalne. Byłam dwa lata temu. Spokojniej niż w kurortach, pogoda gwarantowana, gorąco co prawda, ale do zniesienia. Bardziej niż w Turcji np gdzie byłam rok temu
      • fibi00 Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 12:20
        heca7 napisała:

> Dziewczyny radzą kraje nadbałtyckie i też polecam. Czysto, bez tłumów, ładne pu
        > ste plaże. Piękne widoki i na pewno nie będzie tak gorąco jak w Bułgarii.
        >

Ale Bałtyk jest lodowaty... Dla 10latki uwielbiającej pływać nie będzie dobrym wyborem. To już chyba lepsze Mazury. Albo jakiekolwiek inne jezioro w Polsce (swego czasu chciałam pojechać nad Jeziorsko ale M stanowczo odmówił wakacji nad jakimkolwiek jeziorem).
        Ewentualnie Węgry i Balaton - północna strona bo południowa jest dużo płytsza i chyba też bardziej oblegana.
    • sandy_cheeks Re: Dokąd na urlop? 30.06.24, 19:30
      My poza kilkoma wypadami 3-4 dniowymi w Polskę lecimy na Lanzarote. Mamy hotel z basenami tuż przy oceanie w niewielkiej odległości od miasta i lotniska, wiec logistycznie powinno być w porządku.
      Temperatury powinny być porównywalne z Polskimi w tym okresie, do tego dochodzi wiatr od oceanu, to przeżyjemy 😎
    • attiya Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 05:16
      Lepsza Rumunia. W tym roku po raz kolejny rumuńska Moldova, Bukowina i Gagauzja mołdawska.
    • palacinka2020 Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 11:38
      Ja bym pojechala w gory albo na Mazury, do hotelu z basenem I zjezdzalniami.
    • wena-suela Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 12:30
      Może być i Bułgaria. Budżetowo, piaszczyste plaże, ciepłe morze dla córki. Ja ostatni raz byłam w Bułgarii 20 lat temu, we wrześniu, niedaleko Nesebaru i było miło, spokojnie i tanio, ale syn był parę lat temu w Słonecznym Brzegu i wspomina dzikie tłumy. Wybierz coś na obrzeżach czegoś niedużegowink W Rumunii może byś sympatyczniej i jedzenie lepsze. Na Korfu też jest nieźle, sporo zieleni, bez upiornych upałów Krety czy Rodos.
      • alina460 Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 14:25
        Słoneczny Brzeg to niestety, dzikie tłumy, imprezownia, głośna muzyka i w ogóle lunapark. Ale i tak jest fajnie😀
    • zbytomia100 Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 16:24
      My w tym roku kierunek Albania. Lecimy do Tirany, bierzemy auto i bedziemy jezdzic. Pol czasu w gorach, pol na wybrzezu. Prawie 4 tygodnie. 5 roznych akomodacji.
    • milly40 Re: Dokąd na urlop? 01.07.24, 19:49
      Ja Lazurowe Wybrzeże we wrześniu, ale ja ze wszystkich krajów kocham najbardziej Francję, i podoba mi się tam dosłownie wszędzie , więc polecam.Jest co zwiedzać, gdzie wypocząć i jest pięknie.
    • mag-la-swag Re: Dokąd na urlop? 02.07.24, 06:42
      Malta.
    • bieda_tubka Re: Dokąd na urlop? 02.07.24, 10:01
      Mielno
    • gulcia77 Re: Dokąd na urlop? 03.07.24, 10:15
      Bułgaria to fajny kierunek, ale ja lubię najbardziej blisko tureckiej granicy. Moje ulubione miejsca to Carewo i Sinemorec. Z tym, że to kierunek dla szukających ciszy, spokoju i otoczenia przyrodą, a nie dla imprezowiczów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka