Dodaj do ulubionych

Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu

03.07.24, 21:25
Żeby nie zaśmiecać wątku konsumpcyjnego, miejsce na przepisy i rady piekarnicze. Link do wątku ze sprzadzonym chlebem od Misiulka
forum.gazeta.pl/forum/w,567,177824689,177824689,Wyprzedaze_zakupy_letni_watek_konsumpcyjny.html
Obserwuj wątek
    • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 03.07.24, 21:28
      Mogę polecić świeży zakwas (w słoiku) z Allegro, z tego samego sklepu kupuję też mąkę allegro.pl/oferta/zakwas-do-chleba-typ-2000-chlebowy-swiezy-zytni-przepis-spizarenka-11087237230
    • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 03.07.24, 21:30
      Chętnie przyjmę sprawdzone przepisy na chleb, bagietki etc
    • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 03.07.24, 21:45
      Przepis na bagietkę (rekomendowany przez Mysiulka) www.youtube.com/watch?v=Z-husjZkxHw
    • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 03.07.24, 22:07
      ============
      bajgle z foty smile

300ml wody
      500 g mąki pszennej
      1 łyżka cukru
      1 łyżeczka soli
      7 g drożdży suchych

mak/sezam do posypania

mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić ciasto,zeby by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryć na okolo 1,5h

Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką powierzchnię, podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować w kulkę/bułeczkę, następnie omączonym palcem zrobić w kulce otwór o szerokości 3,5 cm (najpierw jednym palcem, kręcimy ciasto wokół palca, jak się rozszerzy – to dwoma palcami).

Tak przygotowane bajgle kłaść na powierzchnię oprószoną mąką, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 30 – 40 minut. Kiedy są prawie gotowe w szerszym garnku zagotować 2 litry wody, w której rozpuścic 1 łyżkę cukru (opcjonalnie)

Doprowadzić do wrzenia. Ostrożnie kłaść na wodzie wyrośnięte bajgle, gotować 1-2 minuty z każdej strony.

Przygotować płaską blachę – wyłożyć papierem do pieczenia (w przypadku blaszki kruseta nie ma takiej potrzeby) Na blache wykladac bajgle odsaczone z wody, posypac makiem/sezamem/sola

Piec w temperaturze 200ºC przez 12 – 15 minut, aż będą lekko złote. Studzić na kratce.

-----

jest tez szkola dodania sody do wody do gotowania i smarowania bajgli zoltkiem ale soda daje niemily posmak przy zoltku wiec zrezygnowalam
      • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 03.07.24, 23:10
        Brzmi nadspodziewanie prosto, już wiem co będzie w sobotę na śniadanie 🤩
        • kocynder Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 03.07.24, 23:56
          Daj znać jak wyszło!
          • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 21:35
            Melduję że bajgle wyszły świetne, są pyszne. Nie wiem czy powinnam ale posmarowałam bajgle jajkiem (zmyliło mnie to o sodzie, że nie używasz bo nie pasuje Ci z żółtkiem).
            Poza ostatnim etapem czyli gotowanie i wkładanie na blachę, resztę zrobił mąż co oznacza że każdy to zrobi 😉
            Dziękuję za sprawdzony przepis 😘

• mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 21:45
              cudne wyszly smile

jajko zle idzie z soda, ale w przepisie nie bylo sody w wodzie, tylko cukier wiec jest dobrze
              • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 21:53
                Pamiętaj że jestem zupełnym laikiem, w przepisie nie wspomniałaś o jajku/żółtku tylko w komentarzu poniżej więc uznałam że skoro jest cukier (a nie ma sody) to muszę posmarować jajkiem. Wyszły super, więc dedukcja była trafna ☺️

Mąż lubi takie z cynamonem i rodzynkami, więc jak już nabierze wprawy to wypróbuję dodatki żeby stworzyć słodkie wersje.

• mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 21:55
                  intuicja Cie nie zawiodla smile

slodkie wersje brzmia dobrze!
                  • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 22:06
                    Kolejny na liście jest chleb tostowy, znalazłam w spiżarni pasującą foremkę, więc jak zjemy bajgle to wypróbuję chleb.

Rozważam rogaliki, ale muszę to zaplanować tak żebym mogła je zabrać do biura, bo inaczej sama wszystko zjem 😂 już z bajglami muszę się opanować bo są pyszne z samym masłem 😱

A może masz prosty przepis na neutralne lub słodkie bułeczki? Kajzerki czy coś podobnego?
                    • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 22:12
                      A może masz prosty przepis na neutralne lub słodkie bułeczki? Kajzerki czy coś podobnego?

gdzies mam, poszukam
                      • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 22:43
                        🩷🩷
                      • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 23:04
                        linki podrzuce do ulubionych buleczek smile

kajzerki
                        mojewypieki.com/przepis/kajzerki

podstawowe buleczki
                        mojewypieki.com/przepis/buleczki-sniadaniowe

i z serem, z tym, ze ciasto mozna wykorzystac do kazdego slodkiego wypieku drozdzowego
                        mojewypieki.com/przepis/zakrecone-drozdzowki-z-serem

z przepisu na chleb tostowy tez mozesz zrobic bulki
                        do hotdogow - od tego przepisu wyszlam
                        mojewypieki.com/przepis/bulki-do-hot-dogow

do hamburgerow czy zwykle buleczki

kazdy powyzszy przepis sprawdzony przeze mnie wielokrotnie - pieklam chyba wszystkie buleczki slodkie i wytrwane z moich wypiekow
                  • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 14.07.24, 16:34
                    Wypróbowałam dziś bajgle „na słodko”, do bazowego przepisu dodałam 2 płaskie łyżki cukru (skończył mi się zwykle cukier więc użyłam brązowego z melasą), 2 płaskie łyżki cynamonu i na koniec wyrabiania dorzuciłam 3 garście odmoczonych w ciepłej wodzie rodzynek.

Zamiast cukru do gotującej wody dołożyłam łyżkę melasy (wyczytałam że cukier można zastąpić miodem lub melasa, miodu mi żal a mam słój melasy z którym nie wiem co zrobić).

Bajgle wyszły pyszne 😋 zrobiłam potrójną porcję i zabrałam na rodzinny lunch (żeby mieć alternatywę dla holenderskiego gumowatego chleba).

Do 2 porcji użyłam mąki pszennej chlebowej 750, a do jednej porcji zwykłej pszennej, na zdjęciu porównanie - bajgle z sezamem są ze zwykłej mąki, a te obok z mąki chlebowej (te na słodko z cynamonem).
                    • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 14.07.24, 17:48
                      kreatywnosc jest niezbedna w gotowaniu smile

tam gdzie sie da, uzywam cukru trzcinowego lub kokosowego, melase mam dostepna w stanie 'stalym' w mieszance z ciemnym nierafinowanym cukrem trzcinowym (lokalna odmiana paneli) wiec glownie do piernikow idzie

tak, miod mozna dodac do wody do gotowania, melase tez, mozna tez nic nie dodawac albo sol, mozliwosci sa smile
                      mamy tak zarabisty, aromatyczny miod, ze musze oszczednie dozowac, bo poza piernikami czy herbata bardzo dominuje

te z chlebowej troche 'plaskate' pewnie maka za ciezka ale co tam, SUPER wyszly !

ps
                      jaka masz ladna kratke do studzenia 🤣
                      ja sie spoznilam sad bylo 40%znizki a jak sie zabralam za kupowanie to sie wyprzedaly, pewnie 1 szt mieli tongue_out a lokalna strona LC topi nam komputery, tak fatalnie dziala, z opoznieniem i w ogole 🤬😡
                      • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 15.07.24, 12:46
                        Cukru prawie nie używamy, ale w ciagu ostatnich tygodni zużyłam wszystko co miałam w domu i zorientowałam się w trakcie przygotowywania, że cukier się skończył. Na szczęście gdzieś w czeluściach szafki z orientalnymi przyprawami znalazłam przeterminowany tajwański brązowy cukier z melasą 😱idealnie się nadawał do cynamonowych bajgli.

Wrzuciłam porównanie z 2 mąk, jakby ktoś chciał robić z chlebowej to żeby zobaczyć różnicę, mi bardziej smakują te z chlebowej mąki, ale ja nie przepadam za „białym” chlebem i bułkami.

I kratka ma bardzo ładne pomarańczowe uchwyty. I polska i holenderska strona LC są fatalne jeżeli chodzi o wyszukiwanie produktów, kratkę znalazłam w google i się zdziwiłam że LC ma takie bo nijak nie da się jej znaleźć na stronie. To samo z niektórymi blaszkami, musiałam się naszukać w różnych kategoriach żeby zrobić zakupy. Kratki w NL były oznaczone jako końcówka kolekcji, więc mogły się wyprzedać.
                        Dziękuję ze motywację do zakupów 😘 blaszki już się przydały, a z przeceną 40% ceny były jak w outlecie tylko nie musiałam jechać ponad 100 km do sklepu.

• andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 15.07.24, 12:47
                          Proszek w środku nawet nie wygląda jak cukier, dobrze że sprawdziłam etykietę (myślałam że to cynamon).
                        • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 15.07.24, 17:22
                          cukru uzywam gdyz wypiekam wink herbate pije gorzka tongue_out
                          bialy rzadko, glownie puder do makaronikow czy innych ciastek na bazie bezy, do czekoladowych kokosowy czy ciemny trzcinowy a do reszty jasny, organiczny, brazylijski smile

no wlasnie, u mnie tez kratki byly jako 'ostatnia szansa', przezyje bez nich,mowi sie trudno i kocha sie dalej 🤣
                          • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 15.07.24, 18:52
                            Poza chlebem nic nie piekłam więc zużywaliśmy pół kilograma cukru na pół roku, jedyne co wymaga słodzenia to lody mąż używa erytrolu.
            • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 21:56
              ja tam widze jakis obcy element blaszkowy tongue_out
              • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 22:12
                Blaszkę z LC mam tylko jedną, kupiłam kilka mamie bo piekarka ze mnie słaba, chociaż teraz widzę że muszę dokupić kolejne.
                Nie wiem jaka to firma, kupiłam dwie niedrogo w NL w sklepie z wyposażeniem domu i jestem w szoku bo jest świetna, nie ustępuje tej z LC (nie trzeba smarować, nie przywiera etc). To jest mój cały „arsenał” pieczeniowy 😂😂 3 blaszki (i jeszcze mam tortownicę kawalerską męża, pewnie z Lidla).
                • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 23:29
                  zdecydowanie musisz popracowac nad wyposazeniem piekarniczym 🤣

LC ma swietne blaszki wlasnie do bulek/ciasteczek

www.lecreuset.com/nonstick-metal-bakeware-cookie-sheet/46082045001005.html
                  mam dwie 😛
                  • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 12:29
                    Akurat są w promocji więc wrzuciłam 2 do koszyka. Czy myślisz że coś jeszcze mi się przyda z blaszek?

Ta blaszka z LC którą mam jest 35 cm i właśnie się zorientowałam, że moja kupiona w outlecie ma silikony z nazwa czarne, a na stronie wszystkie są pomarańczowe.
                    • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 17:28
                      keksowka, najwyzsza i najdluzsza - bedzie i do chleba i do keksu i pasztetu
                      forma do tarty, kwadratowa? bedzie i do slodkich i do wytrwanych (kwadratowa najbardziej przydatna)
                      do pizzy tongue_out
                      tortownica, wielkosci sa trzy, w tym najwieksza ma wklad do babki, ale mysle, ze srednia Ci wystarczy,

chyba tyle wink

moze te z czarnym silikonem to byla jakas edycja limitowana?

2 blaszki ciasteczkowo-bulkowe to mus, zeby sobie robote usprawnic

aa i jeszcze kratke do studzenia, masz ikeowska ale taka jest przydatna

musialam przeniesc swoje zbiory blaszkowe do najwiekszej i najglebszej szuflady, z wyciaganie z waskiej szafki zrobilo sie niewygodne a i potrzebne bylo miejsce na plaskie blachy tongue_out
                      • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 17:29
                        nie wiem czy LC takie ma w ofercie tongue_out mam birkmanna
                        • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 19:44
                          O kratce też pomyślałam, LC ma kratki ale znalazłam je dopiero przez google, na stronie porażka.

Zakupy zrobione 😱 ten zestaw foremek jedna jest 28, druga 33 i mają 5 cm wysokości więc będą uniwersalne.
                          • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 21:20
                            ale taka foremke na 5cm wysokosci juz masz tongue_out - tez mam ten zestaw

a keksowka?
                            • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 21:35
                              To co na zdjęciu ma to 3,5 cm (od zewnątrz, 3 cm wewnątrz), wygląda na wysokie ale nie jest, i ma 28 x 15 cm, więc za mało żeby np zrobić focaccie, używam tego do brownie.

Keksówki nie było na wyprzedaży 🥹🥹 muszę poczekać aż wybierzemy się do outletu.

Keksówki znalazłam w spiżarni 2, obie z Lidla, ale nie używane, muszę przetestować czy się do nadadzą. Mam też w PL formę do pieczenia chleba (keksówkę) z Bolesławca, muszę przywieźć i przetestować, bo w Wawie nie mam działającego piekarnika więc stoi nieużywana.

Mąż złapał się za głowę pytając gdzie ja planuję to wszystko trzymać, stwierdził że zwolnienie lekarskie mi szkodzi bo nie dość że nakupowałam butów to jeszcze książki kucharskie i graty do pieczenia. Dobrze że jutro wracam do pracy 🙄
                              • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 21:55
                                do brownie jest w sam raz, wiekszej uzywam do drozdowki z kruszonka smile

Keksówki nie było na wyprzedaży 🥹🥹 muszę poczekać aż wybierzemy się do outletu.

rozumiem smile jak kilka foremek ma z PL tongue_out taniej wyszlo (zapakowane do paczki z posciela i kocimi przysmakami) niz lokalnie
                                wszystkie moje LC sa promocyjne, dlatego tez miszmasz kolorow

Mąż złapał się za głowę pytając gdzie ja planuję to wszystko trzymać, stwierdził że zwolnienie lekarskie mi szkodzi bo nie dość że nakupowałam butów to jeszcze książki kucharskie i graty do pieczenia. Dobrze że jutro wracam do pracy

ja tez zakupy robilam tongue_out w buty i jedwabie poszlam, szczegolnie jak wiedzialam, ze konowal zaplaci odszkodowanie
                                • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 22:36
                                  Poza pierwszym garem, też wszystkie kupuję na wyprzedażach lub w outlecie LC, sprawdzałam ceny w Polsce i są wyższe niż w Holandii.

A pierwszy dostałam w prezencie od szefowej i zespołu jak ochłodziłam z mojej pierwszej pracy w NL - ex szefowa jest niesamowita kucharka i totalnym foodie i uwielbia gary LC.

Jestem skąpa i staram się kupować tylko na wyprzedażach i przecenach. I normalnie też bym kupowała gary we wszystkich kolorach, ale mąż lubi unifikację i harmonię więc zbieram te gary od paru lat.

Widziałam że kupiłaś pościel, też mi się marzy len, nawet sprawdzałam na stronie H&M home ale w NL nie mają wyprzedaży. Muszę poszukać w PL.

A jakie buty i jedwabie?
                                  • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 22:53
                                    w PL bym dala namiar na len swietnej jakosci ale widze, ze sprzedawca nic teraz nie ma w ofercie

z jedwabiu w lovlisilk koszule oversize ecru tongue_out spodnie, sweter, buty nic szczegolnego, heliosy ale bardzo wygodne, cos w rodzaju espadryli ale ze skory, wiazane

byla jeszcze apaszka hermesa ale sklep w stanach odmowil wysylki do mnie a lokalnie musze leciec do santiago tongue_out wiec przy okazji sierpniowej kontroli stopy

posciel lniana uzywaja wspoldomownicy, ja sie w jedwabiach plawie tongue_out, coz, zla kobieta jestem

do skapstwa i oszczednosci to mi daleko 🤣 ale jakos tak lepiej sie czuje jak kupie w promocji tongue_out
                                    • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 23:00
                                      o, takie buty
                                      granatowe, pistacjowe i zolte tongue_out
                                      • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 09.07.24, 19:57
                                        Już linkowałaś te buty i cały czas się nad nimi zastanawiam, będę pewnie dłużej w Wawie w wakacje to zamówię na próbę, bo bardzo mi się podobają.
                                        • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 09.07.24, 23:39
                                          linkowalam 😁 a teraz mam 3 kolory (3ci w drodze) i czekam z niecierpliwoscia na koniec zimy ( wyjtkowo zimno w tym roku)
                                          • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 10.07.24, 08:04
                                            U mnie zimno mimo że lato więc pewnie nosiłabym w Polsce 🙄
            • kocynder Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 02:25
              Gratulacje! Przepięknie wyszły!
              • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 12:25
                Dziękuję, to głównie zasługa przepisu od Mysiulka, bo zadanie okazało się dużo prostsze niż myślałam.
                I skończyła mi się zwykła mąka pszenna więc użyłam pszennej chlebowej i też wyszło.
        • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 00:47
          jak na sobotnie sniadanie, to ciast niech malzonek zarobi w piatek wieczorem i do wyrosniecia do lodowki, przykryte folia, wyjac przed poranna kawa zeby sie troche ocieplilo i dalej jw
          • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 06:49
            Ewentualnie nastawić mężowi budzik na 7 rano 😂 zrobię i wrzucę fotki ☺️
    • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 03.07.24, 22:08
      chleb tostowy

500 g mąki pszennej
      1/4 szklanki mleka w proszku
      1/2 szklanki mleka
      1/2 szklanki wody
      1 duże jajko
      60 g masła
      10 g drożdży suchych
      1 łyżeczka cukru
      1 łyżeczki soli

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
      Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić.Podzielic na 4 czescie, kazda z nich uformowac w grube cygaro i ukladac blisko siebie w keksowce, posmarowac lekko maslem, zostawic do wyrosniecia (okolo 1h)

piekarnik nagrzac do 180-185 stp, piec 50min-1h, studzic na kratce

swietnie sie mrozi w kromkach

mozna tez zrobic z 'zaczynem' tangzhong i wybrac ktory nam bardziej pasuje

www.addiopomidory.pl/tangzhong-jak-dziaa-ta-metoda/

oba przepisy sa z moich wypiekow, z moimi modyfikacjami
      • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 03.07.24, 23:07
        Bardzo dziękuję! A pamiętasz może jakiej wielkości ta foremka która jest na zdjęciu z chlebem?
        • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 00:19
          to jest najwieksza z najwyzszych, linkowalam w poprzednim watku
    • kocynder Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 03.07.24, 23:59
      Niestety, chleba nie umiem. Natomiast robię kulebiaki. Przepis jest "paprany", roboty z tym trochę jest, ale efekt bardzo smaczny. Jak chcesz to podam.
      Kulebiak to rolada z ciasta z farszem mięsnym, grzybowym lub kapuścianym. Całkiem nieźle się sprawdza jako "przekąska" do np barszczyku, albo bulionu.
      • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 00:21
        dawaj ten kulebiak, u mnie deszcze i zimnica a mam zamrozony twarog i kasze gryczana 🙂

sie odwdziecze ciastem na paszteciki, rodzinnym
        • kocynder Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 02:12
          Służę. Potrawa zasadniczo jest wigilijno - świąteczna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by robić ją kiedy się chce - poza lenistwem. wink Od razu uprzedzam, że przepis jest "nieprofesjonalny", ale da się zrealizować!
          CIASTO:
          1/2 kg mąki
          1 szklanka [zwykła, nie kubek duraleksowy!] mleka
          jajo
          duża łycha masła
          1/2 łyżeczki cukru
          20 g drożdży
          łyżeczka soli
          Działanie: Podgrzać mleko [NIE ZAGOTOWAĆ!!!]. Drożdże rozczynić w kubeczku [u nas tradycyjnie metalowym] z łyżeczką ciepłego mleka i cukrem. Płynne oprószyć po wierzchu szczyptą mąki, przykryć [u nas zwykle kartką papieru] odstawić w cieple do rośnięcia. Mąkę przesiać do sporej miski [można przesiać dwukrotnie, podobno to lepiej mące robi - ja tam leniwa jestem i przesiewałam zawsze raz i też było dobrze!], dodać jajko, resztę ciepłego mleka, sól, wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto. W tym czasie roztopić i przestudzić masło. Gdy ciasto zacznie być lśniące i pojawią się pęcherzyki - dodać płynne masło i dalej wyrabiać, aż ciasto wchłonie cały płyn. Początkowo ma się wrażenie, że to cholerne masło nigdy się nie wchłonie, ale potem zawsze się udaje. Przykryć białą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do rośnięcia.
          UWAGA 1: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową [oprócz podgrzanego mleka] więc należy je wyjąć z lodówki stosownie wcześniej - miskę do wyrabiania ciasta tez dobrze jest ogrzać [np opłukać ciepłą wodą i wytrzeć].
          UWAGA 2: ponieważ wyrabianie ciasta to zajęcie wymagające krzepy sugeruję zatrudnić do tego celu domowego mężczyznę o ile takowy jest na stanie. Wyrabiania mikserem nie polecam - raz spróbowałam i nie wyszło.
          FARSZ KAPUŚCIANY:
          główka kapusty
          2 łyżki oleju
          1 bardzo duża cebula, 2 spore, trzy średnie itd.
          łyżeczka cukru
          sól, pieprz
          3 - 4 jajka [zależnie od wielkości.
          Działanie: Jajka bez jednego ugotować na twardo, obrać, pokroić w plasterki. Umytą kapustę poszatkować drobno, ugotować w niewielkiej ilości wody, starannie odcisnąć. Cebulę [albo cebule] drobno posiekać. W dużym garze z grubym dnem zeszklić na oleju, dodać kapustę, przyprawić na pikantnie. Dusić do zbrązowienia całości.
          UWAGA: dusząc mieszać "od dna" bo lubi przywierać!
          OSIĄGNIĘCIE EFEKTU KOŃCOWEGO:
          Ciasto rozwałkować cienko podsypując mąką, w miarę możliwości uzyskując kształt prostokąta. Posmarować cieniutko olejem/oliwą [z doświadczenia: zwilżyć dłonie tłuszczem i "przejechać" nimi po cieście], w miarę regularnie rozłożyć plasterki jajka i ciepłą [NIE GORĄCĄ, ALE I NIE ZUPEŁNIE ZIMNĄ] kapustę - zostawiając z jednej strony 2 - 3 cm "margines" pustego ciasta. Zwinąć roladę [margines powinien ją ładnie "zamknąć"], ułożyć na blasze, przykryć białą serwetką dać jeszcze 20 - 30 minut na rośnięcie. Rozkłócić pozostawione surowe jajko, obficie posmarować wierzch rolady i wstawić do bardzo gorącego piecyka na ok. 30 minut. Ma być jasnobrązowy - złoty.
          UWAGA 1: przeniesienie rolady ze stolnicy na blachę może sprawiać problemy. Z doświadczenia: najlepiej robić to w dwie osoby. Ja zwijam na blacie [nie stolnicy], po czym mąż trzyma blachę tuż przy skraju blatu a ja delikatnie zsuwam całość. Moja siostra zaś zwija na folii spożywczej, przenosi z folią, a potem "turlając" roladę wyciąga spod niej folię...
          FARSZ MIĘSNY:
          2 duże ćwiartki kurczaka
          1/2 kg łopatki wieprzowej
          2 łyżki oleju
          1 bardzo duża cebula, 2 duże ... itd
          sól i pieprz
          Mięso ugotować, kurczacze pozbawić kości, skór i chrząstek. Zmielić. Cebule drobno posiekać, w dużym garze z grubym dnem zeszklić na oleju, dodać mięso, doprawić na pikantnie. Dusić parę minut, mieszając, aż ściemnieje.
          Dalej postępować jak z kulebiakiem kapuścianym, z wyłączeniem plasterków jaja na twardo.
          UWAGA 1: kulebiaki można przygotować np dwa dni wcześniej [przed planowanym spożyciem] i:
          a/. przed podaniem podgrzać w piekarniku - obłożyć wyrób grubo wiórkami masła i wetknąć do rozgrzanego piecyka na 10 - 15 minut.
          b/. przed podaniem odsmażyć - wyrób pokroić w plastry [1,5 - 2 cm], rozgrzać patelnię [teflonową, na zwykłej rozgrzać tłuszcz], ułożyć, odwracać ostrożnie, najlepiej widelcem i łopatką albo dwiema łopatkami.
          c/. odsmażyć uatrakcyjniając - wyrób po pokrojeniu opanierować w jajku i bułeczce tartej, zanurzyć ostrożnie w cieście naleśnikowym, odsmażyć.
          d/. zjeść na zimno też można i też jest dobre!
          UWAGA 2: z tego samego ciasta i tych samych farszów można też robić fantastyczne pierożki pieczone, z tym, że w piecyku oczywiście trzeba je trzymać krócej niż duże kulebiaki - też pyszne.
          UWAGA 3: podczas całego ceremoniału przygotowywania kulebiaków należy unikać śladu przeciągów i zadbać o jak najwyższą temperaturę pomieszczeń - to ciasto nie lubi "zawiania".
          UWAGA 4: ilość ciasta podana jest na JEDEN kulebiak. Jeśli planujesz uszczęśliwić rodzinę i kapuścianym i mięsnym - proporcje należy podwoić.
          • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 02:56
            aaa, klasyka krucho-drozdzowego smile

paszteciki robie podobnie, tylko ciasto lezakuje przez noc w lodowce i nie ma zadnego problemu z wyrobieniem w robocie smile

[i Wyrabiania mikserem nie polecam][/i]
            od tego mam maszyne do chleba tongue_out
            • kocynder Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 03:12
              Nie wiem czy klasyka, natomiast wiem, że z tego przepisu ciasto po lodówce można by wyrzucić. smile Sprawdzone. Ono lubi ciepło a nie lubi przeciągów i chłodu. Tak w każdym razie było za czasów mojej babci (a zapewne i wcześniej), mojej mamy i mojego od dzieciństwa. smile
              Mikserem spróbowałam raz i też nie wyszło takie jak powinno.
              Więc podaje wszystkie "własne" doświadczenia. smile
              • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 05:09
                kruchodrozdzowe na paszteciki i rogaliki, przepis od zawsze w rodzinie
                4jajka
                1kg maki
                kostka masla
                250 ml mleka
                7 g suchych drozdzy albo swiezych mniej wiecej maly orzech wloski ( trzeba zrobic zaczyn)
                cukier, jesli maja byc rogaliki to pol szklanki, jesli wytrawne paszteciki to lyzka
                sol, do rogalikow szczypta, do pasztecikow kyzeczka

jajka ubic z cukrem i sola, dodac drozdze, czesc maki, wymieszac
                maslo rozpuscic w mleku i lekko cieplo dodac do jajek
                dodawac make, wyrobic, planetarny daje rade, w mum4 tez wyrabialam
                wlozyc do lodowki na noc albo ja kilka godzin

po schlodzeniu walkowac, bardzo dobrze sie z tym ciastem pracuje, wyrabiac rogaliki z czym sie chce albo paszteciki

smarowac zoltkiem, posypac kminkiem/makiem albo cukrem jesli rogaliki

piec do zrumienienia w 180stp
                paszteciki dobrze sie mroza

podejrzewam, ze kulebiak tez by z tego calkiem dobry wyszedl
                • andace kruchodrozdzowe na paszteciki i rogaliki 04.07.24, 07:10
                  A jakie nadzienie do tego jakbym chciała je zrobić na słodko? Czy powidła śliwkowe się nadają czy ma być inną konsystencja?
                  • mysiulek08 Re: kruchodrozdzowe na paszteciki i rogaliki 04.07.24, 08:18
                    moga byc powidla, dobre bedzie z dodatkiem mielonych orzechow (do tych powidel), moze byc grylaz, moze byc kajmak 🤣🤣

babcia robila z rozana konfitura, mamuska co tam miala w sloikach

rogaliki przed zwinieciem dobrze jest posmarowac ( delikatnie) bialkiem lekkko rozbitym z mlekiem lub woda
                    • andace Re: kruchodrozdzowe na paszteciki i rogaliki 04.07.24, 14:47
                      Czyli jednak nie obejdzie się bez garnka na kajmak 🙄 może kupię mężowi na urodziny 🤔🤔
                      • mysiulek08 Re: kruchodrozdzowe na paszteciki i rogaliki 04.07.24, 15:02
                        nie obejdzie 😎
                • berdebul Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 08:52
                  Myślisz że ujdzie jako ciasto na pieczone pierogi?
                  • kocynder Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 08:54
                    Czy Mysiulka nie wiem. Z "mojego" pierogi jak najbardziej robię i wychodzą. smile
                    • berdebul Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 09:10
                      Świekra zeszła i zabrała przepis do grobu (rodzinny, kresowy…), pan Berdebul tęskni za tymi pierogami, a ja kurczę nigdy nie piekłam krucho-drożdżowych. uncertain W mojej rodzinie się gotowało a później smażyło na zloto.
                      Będę testować smile
                      • kocynder Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 09:37
                        Z "mojego" ciasta (i farszów) jak najbardziej robię - patrz uwaga 2 na końcu przepisu. wink To by zresztą mogło pasować, bo moja rodzina tez z Kresów, więc i przepis "tamtejszy". Z tym, że Kresy dość rozległe były... smile Spróbuj i daj znać jak wyszło!
                        • kocynder Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 09:49
                          Poglądowo
                        • berdebul Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 09:55
                          Obrobię się z owocami (dziś wiśnie, a już w słoikach truskawki i maliny) i będę zaczyniać drożdże. smile dzięki!
                          • kocynder Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 10:06
                            W razie wątpliwości pisz. Chociaż starałam się napisać tak "do zrobienia". I pochwal się efektami!
                  • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 15:03
                    tak, tylko cieniej rozwalkowac, bardzo latwe w pracy jest
          • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 06:52
            Dziękuję! Nigdy nie jadłam kulebiaka, nazwę słyszałam ale musiałam wygooglować żeby sprawdzić co to jest. Brzmi dobrze, pytanie czy można zrobić z kapustą kiszoną lub mieszanką świeżej i kiszonej?
            • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 08:19
              moze wlozyc kazde wytrawne nadzienie
            • kocynder Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 08:31
              Jak najbardziej można. smile Ja podałam przepis na "Wigilijny" (postny) farsz kapuściany, ale można go modyfikować, oczywiście. Można dodać przesmażony boczek, można zrobić farsz grzybowy (dużo grzybów by trzeba, ale jest genialny!), można rybny...
              • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 14:53
                To dla mnie zupełnie nieznane danie, ale brzmi bardzo dobrze. Musze popróbować bo chyba Wigilia będzie w tym roku u nas, a to powinno pasować Holendrom (kapusta z boczkiem).
                Mąż lubi wszystko co jest w cieście, jakby się nauczył to miałby na lunch do pracy.
          • massinga Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 09:15
            Suche drozdze?
            • kocynder Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 09:35
              Nie! Zwykłe, normalne. W kostce. smile
    • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 07:06
      Przepis od Mysiulka na chleb (do zrobienia nawet przez antytalent kulinarny)
      '--------
      chleb

400ml wody
      6g suchych drozdzy (jak bedzie 7 to nic sie nie stanie -chyba tyle jest w saszetkach)
      5g soli (mniej wiecej plaska lyzeczka)
      opakowanie suchego zakwasu zytniego, uzywam biocentrale ale moze byc inny

200gram roznych mąk(razowa, zytnia, z zarodkow pszennych, semola, owsiana albo platki - czyli mieszanka) takiej mieszanki moze byc wiecej, wazne by calosc zmiescila sie w 650g
      450g mąki pszennej wysokobialkowej

woda, drodze,zakwas,sol, mieszanka mąk (200g) i garsc pszennej, wymieszac i zostawic na noc - robimy poolish

na nastepny dzien dodac reszte maki i wyrobic, moze byc potrzeba albo dolania wody albo dosypania maki, wiadomo, wszystko zalezy od maki

ostawic do wyrosnienia

oba etapy robie w maszynie do chleba

po wyrosnieciu jeszcze raz przerobic, w stylu obojetnym smile
      odstawic do wyrosniecia w koszyku rozrostowym, czas zalezy od cierpliwosci, ale okolo 40min wystarczy
      a potem to juz wiadomo - piekarnik-gar- pieczenie- mniej wiecej godzina

Po upieczeniu pierwszego bochenka: chleb jest bardzo prosty do zrobienia, nie wymaga długiego wyrabiania i pracy z rosnącym ciastem (rozciąganie etc jak przy chlebie na zakwasie).
      Do mieszanki użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej 2000 i żytniej chlebowej 720, jak główna mąka była pszenna chlebowa 750.
      Użyłam torebkę 15 gr Zakwas chlebowy żytni do chleba dr Oetkera.
      Piekłam w garnku żeliwnym w temperaturze 240 st pod przykryciem przez 30 min i potem w 200 st bez pokrywki przez 25 min.

Prosty i pyszny, poza garem, wszystko na ten chleb kupić w supermarkecie/Biedronce/polskim sklepie w Holandii 😉
      • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 08:14
        mozna piec w temp 200-210 stp przez ok 1h bez zdejmowania pokrywki,dobrze sie wypiecze w dutchoven 🙂 ja tak pieke, bez odkrywania

zeliwny gar (emaliowany najlepiej) tez pewnie da sie kupic chocby w lidlu 😋
        • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 14:37
          Opis pieczenia wzięłam z whiteplate, ale tak samo mam w przepisach na chleb na zakwasie. Myślałam że tak musi być.
          Pieczenie bez zdejmowania pokrywki będzie dużo łatwiejsze, bo nie trzeba będzie tego gorącego gara wyjmować i wkładać z powrotem i pilnować czasu. Dziękuję 🙏

Faktycznie, Lidl ma już całą kolekcję żeliwnych garów, ale rzadko widuję je w sklepach, za to bez problemu można dostać online. I to w kilku kolorach www.lidl.pl/p/ernesto-brytfanna-zeliwna-2-8-l/p100352980
          • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 15:07
            jakbym scigala pokrywe to bym napisala smile
            sprawdzilam oba sposoby, wybralam ten z nieodkrywaniem pokrywki, zaleta jest tez to, ze jak 'przeciagniesz' czas, np 10min to nic sie nie stanie

o szczegole podsypania maka dna gara po nagrzaniu a przed wrzuceniem ciasta chyba pisac nie musze tongue_out
            • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 18:51
              mysiulek08 napisała:

> o szczegole podsypania maka dna gara po nagrzaniu a przed wrzuceniem ciasta chy
              > ba pisac nie musze tongue_out

Zupełnie nie znam się na wypiekach i jestem absolutnym beztalenciem w tej dziedzinie, gorszy ode mnie jest tylko mój mąż 😂 o ile gotuję całkiem nieźle i jestem w stanie „ocenić” przepis czy efekt, tak na pieczeniu się nie znam. Więc nic nie jest oczywiste 😱 poza nadmiarem drożdży 😂

Na szczęście chleby na zakwasie piekłam więc to trochę ogarniam, nie podsypuję garnka ale obsypuję najpierw wierzch chleba w koszyku mąka ryżowa i potem jak „odwrócę” foremkę to jeszcze sypię mąkę na na wierzch chleba przed nacięciem.
              • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 18:58
                ok, to bede jak najbardziej szczegolowa na ile dam rade tongue_out
                nie nadaje sie do pisania ksiazek kucharskich 🤣

posypuje dno gara maka, ale obsypuje chleba w koszyku wiec na jedno wychodzi
                • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 22:50
                  Jak dla mnie przepisy podajesz świetnie, wytłumaczenie jak dla laika. Jeżeli bym czegoś nie ogarnęła to bym dopytała, ale wszystko jasne.

Jeszcze tylko będę wdzięczna za sprawdzony przepis na pizzę, tzn ja będziesz ponownie robiła, to zapisz proszę proporcje.
                  • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 23:26
                    hmm, to bedzie trudne, gdyz jak robie ciasto pizzowe to z reguly wiecej, zeby zostalo na 'krakersy' i bige

ale mniej wiecej to jest 400ml wody, lyzeczka soli, deie lyzki suchego pszennego zakwasu, 5g drozdzy ( w zakwasie caputo sa tez drozdze), chlust oliwy i mąki 'ile zabierze', zaczynam od 60dkg

jak pamietam to dzien wczesniej robie poolish z semoliny
                    • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 23:27
                      * dwie lyzki

po wyrobieniu i wyrosnieciu, odgazowuje i na lezakowanie do lodowki
                      • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 00:14
                        Może być przepis na więcej 😋 jak przyjedzie na pobyt znajomy młodzieniec to pewnie będę musiała robić z podwójnej porcji. i co to za krakersy z ciasta na pizzę? I co to jest bige?

Mąż przestał się pukać w głowę przy moim wyborze piekarnika, jak mu powiedziałam że jest specjalny program 300 st na pizzę (bo to włoski piekarnik 😉).
                        • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 00:28
                          www.doradcasmaku.pl/blog-domowa-piekarnia-biga-i-poolish-4700

z tym, ze jako bige, traktuje czesc ciasta pizzowego, ot taki fuzion 🤣

krakersy vel chrupacze, to bardzo cienko rozciagniate/rozwalkowane na blasze ciasto pizzowe, posypane serem ( zbieram resztki z lodowki, scieram, mroze) , morska sola i kmnikiem, to rzecz, ktorej nie moge sie oprzec, wiec ostatnio rzadko robie

piekarnik mam gorenje, jakos tak mi wpadl w oko a przy zakupie kombo z plyta gazowa byla spora znizka, jesli bede zmieniac to moze na smega? tylko jakos od awarii expresu wspoldomownika ( wloski minima), ktorego sie nie da naprawic z powodu braku czesci ( firma nie reaguje na maile) mam ograniczone zaufanie do wloskiego agd 😎
                          • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 10:54
                            Krakersy brzmią dobrze, Holendrzy mają zwyczaj że ok godz 17, przed obiadem, podaje się ser z krakersami i winem/kawą, to może być fajna alternatywa zamiast kupnych.

Piekarnik mam wolnostojący Ilve (90 cm z indukcją) i odpukać na razie jestem bardzo zadowolona, to nie jest bardzo duża firma i czytałam ze przynajmniej w NL serwis jest dobry. I LC mieszczą się bez problemu 😉
                            Chciałam francuski (nie pamiętam marki, taki bez szybek), ale czas oczekiwania był min 20 tygodni i cena w NL była kosmiczna.
                      • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 00:15
                        Aż mi głupio że zawracam głowę o przepisy 🫣 bardzo, bardzo dziękuję za poświęcony czas i cierpliwość 😘
                        • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 00:30
                          e tam, lubie gawedzic o jedzeniu ( o ile nie jest to wojna twarogowa z prince albo smietankowa ze snejk 🤣😁)
    • berdebul Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 08:50
      Najprostszy na zakwasie (wystarczy zamieszać, wrzucić do formy i zostawić)
      200g mąki pszennej (u mnie samopsza)
      200g mąki żytniej
      130-150 g zakwasu (wyrośniętego, ale na głodnym też ok tylko dłużej rośnie)
      200g wody
      10g soli
      Opcjonalnie pestki

Zakwas mieszamy z wodą, dodajemy mąkę, wyrabiamy, dodajemy sól, ewentualne pestki. Powinno powstać elastyczne, niezbyt klejące ciasto (zależy od wybranej mąki) które szpatułką można zgarnąć do formy. Wyrównać, wklepać ewentualne ziarenka (słonecznik, dynia, czarnuszka).
      Nie jest taki ładny jak formowany bochenek, ale prosty, szybki. Zazwyczaj wstawiam przed spaniem, a jak się budzę to odpalam piekarnik.

• andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 14:44
        Czy po wyrobieniu wkładasz do koszyka do wyrastania? I wkładasz do lodówki?
        Bo jak kiedyś zostawiłam ciasto na całą noc na blacie w kuchni to mi wyrosło 4 razy takie i wykipiało. Upiekł się z niego zakalec.
        Ja wyrabiam ok 10 min, odstawiam na 4 h, ale co ok godzinę rozciągam i składam i potem na min 24 h do lodówki w koszyku do wyrastania. I używam więcej wody (na 510 g mąki, 280-300 g wody).

Dlatego ten chleb od Misiulka mi tak przypasował bo zrobienie go zajmuje o połowę mniej czasu i wymaga o połowę mniej pracy.
        • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 15:09
          zrozumialam, ze nie uzywa koszyka, tylko ciasto rosnie od razu w foremce, wiec nie upieczesz w garze tongue_out
          • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 18:53
            Szkoda bo przepis wyglądał łatwiej niż to co ja robię. Z foremkami i chlebem na zakwasie jest problem, trzeba bawić się w stawienie pojemnika z wodą etc, wolę garnek.
        • berdebul Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 10:54
          Nie i nie.
          Moje potraja objętość, ma dużą formę, nic nie kipi. Niczego nie składam.

Wodę wlewam na blachę pod kratką na której stoi blacha. Rano tylko odpalam piekarnik.
    • mariola233 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 08:57
      Super bułki, ja dodaje jeszcze do ciasta cebulę usmażoną, pycha
      • mariola233 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 08:59
        Składniki:
        5 dkg drożdży
        1 łyżka cukru
        1/4 litra wody
        500 gram mąki
        1 łyżeczka soli
        4 łyżki oleju

Rozmieszać w kubku drożdże z cukrem do całkowitego rozpuszczenia.
        Wsypać mąke do miski,dodać olej,1/4 litra wody i rozpuszczone drożdże.Posolić ciasto.
        Ciasto wyrobić aż przestanie się lepić do rąk.
        Przykryć miske z ciastem i wstawić na noc do lodówki.
        Rano wygnieść ciasto i formować małe bułeczki(mi wyszło 12 sztuk) lub 2 długie bagietki.Położyć je na posmarowanej tłuszczem blaszce.Posmarować bułki olejem.
        Po 20 minutach wstawić je do rozgrzanego piekarnika.Piec 10-20 minut w temperaturze 225 stopni.

Dla odmiany zwykłą mąke można zastąpić pełnoziarnistą,bułki można posypać sezamem,makiem lub kminkiem.
        Wiem,że niektórzy z Was się zdziwią,że ciasto drożdżowe każe wstawić do lodówki a nie w ciepłe miejsce,ale to taki przepis!!!Gwarantuje,że to ciasto w lodówce wyrośnie.
        • mariola233 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 08:59
          Ciasta nie zostawiam na noc jak nie mam czasu
        • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 14:56
          Nie za dużo drożdży? Jeżeli suche to chyba powinno być 5 g? (Nie znam się na ciastach drożdżowych ale jak pisałam wcześniej, ktoś w przepisie podał 70 g zamiast 7 i zbierałam ciasto z podłogi 😱😂
          • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 15:12
            raczej za duzo, 50g na 0,5maki ale tez 50g to pol malej kostki, wiec dla kogos moze to byc wlasciwa ilosc, choc wypiek bedzie mial mocno drozdzowy smak
          • mariola233 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 09:02
            Też myślałam że za dużo, ale wyszły idealne
        • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 15:13
          zimna fermetacja nie jest niczym dziwnym
    • tairo Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 20:03
      Polecam książki "Leksykon smaków" i "Sztuka gotowania" autorstwa Niki Segnit (w oryginale "The Flavour Thesaurus" i "Lateral Cooking").
      To nie są typowe książki kucharskie, tylko bardziej przewodniki, odpowiednio - jak łączyć smaki, i jak działają pokrewne przepisy. Świetne dla ludzi, którzy nie gotują według przepisów krok po kroku.
      • taje Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 23:07
        Mam Leksykon smaków i lubię, ale traktuję go bardziej jako luźną inspirację do łączenia przypraw. No i brakuje mi tam niektórych połączeń.

Z typowych kucharskich to oczywiście polecam nieśmiertelnego Ottolenghiego. Mam też jego książkę z wypiekami/słodkościami (Sweet), ale tu przyznam się, że póki co podziwiam platonicznie, jestem w kwestii wypieków zdecydowanie mało utalentowana (choć mój popisowy deser - sernik z orzechami makadamia i dwoma rodzajami karmelu - zawdzięczam właśnie Ottolenghiemu).
        • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 23:19
          Pamiętam że już parę razy polecałaś książki Ottolenghiego ale nigdy nie mogłam się zdecydować którą kupić. Od czego polecasz zacząć? Mam 2 uszkodzone ręce, a mąż musi mieć przepis, z przepisami gotuje nawet nieźle i lepiej mu wychodzą wypieki bo trzyma się przepisu co do grama.

Sernik brzmi bardzo smakowicie, czy to z książki Sweet?
          • taje Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 04.07.24, 23:30
            Nie, sernik z jego pierwszej książki czyli The Cookbook. Polecam zacząć od Simple i The Cookbook właśnie.
            • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 00:05
              Dziękuję, zamówione. I wersje angielskie były dużo tańsze od holenderskich 😊
              • taje Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 08:32
                Jeśli kupiłaś wersje papierowe możesz je zarejestrować na stronie books.ottolenghi.co.uk i wtedy będziesz miała zawsze do nich dostęp online.

Moje ulubione przepisy z The Cookbook to roast chicken with sumak, za'atar and lemon oraz courgette-wrapped lamb kebabs. Często robię też grilled aubergine and lemon soup, no i oczywiście ten sernik. Ta pierwsza książka jest też bardziej tradycyjna i mięsna - następne, w tym też Simple, są bardziej wege.

Simple ma być niby książką z prostymi/szybszymi przepisami. Z Simple moje ulubione to trout tartare with burnt butter and pistacchios, fishcake tacos with mango, lime and cumin yoghurt, harissa beef sirloin with pepper and lemon sauce, świetne są warzywne dodatki i sałatki - zwłaszcza braised eggs with leek and za'atar i cucumber lamb and lamb's lettuce salad. Bardzo dużo jest samych dań wege.
                • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 10:46
                  Kupiłam wersje papierowe bo ebooki były w zbliżonej cenie, a książki kucharskie zdecydowanie wolę w papierze.
                  Dziękuję za listę, zobaczymy co da się z tego mi ugotować. Na szczęście zarówno wszystkie orientalne składniki i przyprawy są u mnie bez problemu dostępne, mam też dobrego rzeźnika w okolicy (łatwiej mi kupić ochrę czy cassaveniż seler 🙄).
                  • taje Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 20:38
                    Daj znać, co sądzisz o jego przepisach, ciekawa jestem. Jak chcesz to mogę Ci polecić też ulubione przepisy z innych książek Ottolenghiego. Jak widać jestem jego fanką numer jeden. Tylko bez młota wink
                    • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 21:59
                      Książki będą w poniedziałek, przepisy które polecasz brzmią ciekawie, poczytam i dam znać co wybierzemy na początek.

myślę że spróbujemy zrobić jakiś przepis np z kurczakiem (i najchętniej całym), bo mam wielki gar Doufeu od LC i od zakupu (czyli od min 2 lat) jeszcze nie miałam okazji go użyć.
                      • taje Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 22:08
                        O, to muszę napisać, że w Simple jest przepis na całego pieczonego kurczaka w maśle z kiszoną cytryną i tymiankiem (str 227), który akurat mam jutro zamiar wypróbować + młode ziemniaki z groszkiem i kolendrą (str 147) + siekana sałatka z pomidorów, ogórka i papryki z tahini i za’atarem (str 36). Dam Ci znać czy warto.
                        • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 22:14
                          Mąż uwielbia cytryny i wszystko co z cytrynami i nawet mam kiszone cytryny w domu. To daj znać jak wyszło, kombinacja brzmi jak świetne plan na weekendowy obiad.
                        • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 06.07.24, 22:50
                          Piekłam perliczkę z kiszonymi cytrynami (i rozmarynem i czosnkiem) - bardzo dobra. Ale uzywałam oliwy, nie masła.
                          • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 18:55
                            Ciekawa jestem czy u mojego marokańskiego rzeźnika dostanę perliczkę 🤔 dziękuję za polecenie.
                            • taje Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 19:29
                              A ja zaraz mojego kurczaka wyciągam z piekarnika! (tak, późno jadamy).
                              • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 19:41
                                Mam nadzieję że będzie pyszny 😋 w NL obiad je się ok 19 więc podobna pora.
                            • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 19:58
                              Nawet jak nie ma perliczki to dobry kurczak się nada. Dla mnie perliczka jest po prostu takim lepszym kurczakiem i przepisy stosuję wymiennie. Już wieksze znaczenie będzie miał tłuszcz czyli masło czy oliwa bo to zupełnie inne smaki
                              • taje Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 20:29
                                Ja wolę masło. Kurczak wyszedł bardzo dobry, choć i tak uważam, że lepsze byłyby same udka/ pałki kurczaka. Jakoś nie mogę się przekonać do białego mięsa typu pierś, wolę nóżki i skrzydełka. A dodatki były genialne.
                                • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 20:35
                                  To byśmy mogły kupowac na spółkę bo ja najbardziej lubię piersi, zwłaszcza ze skórą.

Ale perliczki sprzedaja całe, tylko raz przez krótki okres chyba w carrfourze były same piersi.
                                  • taje Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 20:42
                                    A perliczka jest bardziej tłusta niż zwykły kurczak?
                                    • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 20:48
                                      Moim zdaniem jest trochę chudsza, ale ma więcej smaku - nie jakiegoś nietypowego, tylko właśnie "koncentratu" kurczaka. Może "przed wojną" takie kurczaki były.
                                  • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 20:53
                                    Jestem pośrodku bo lubię piersi z kurczaka i ta górna część udka (nie wiem jak to się nazywa), najchętniej kupuję już wyfiletowane i bez skóry. Skrzydełek nie lubię, za dużo kości. Ale co ja nie zjem, zje mąż 😉 a jeszcze jak przyjedzie na wakacje nastolatek-odkurzacz to będę mogła kombinować z gotowaniem, nie martwiąc się że się zmarnuje 😉
        • tairo Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 00:36
          Jest drugi tom Leksykonu, tylko chyba nie przetłumaczyli na polski jeszcze. Jak napisałam, to nie jest książka kucharska, tylko przewodnik po smakach.
          Jak nie masz, to chociaż przejrzyj Sztukę gotowania, bo to jest ciekawe podejście do gotowania - ewolucja przepisów.

Ottolenghi to wiadomo, klasa sama w sobie. Swoją drogą mieszka niedaleko mnie, czasem go widuję w sklepach okolicznych smile
          • taje Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 08:03
            Poszukam drugiego tomu - dzięki.

Czyli mieszkasz w Londynie? Absolutnie uwielbiam NOPI (książkę NOPI też mam, a co smile). W innych jego restauracjach/deli nie byłam ale może nadrobię następnym razem.
            • tairo Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 05.07.24, 16:10
              Drugi tom po angielsku nazywa się "The Flavour Thesaurus: More Flavours".

Tak, w Camden smile
    • homohominilupus Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 17:36
      Ze mnie żaden piekarz, ale jeśli mogę się podłączyć to polecam focaccię rewolucyjną z Jadlonomii. Szybko i łatwo się robi (plus 12 h wyrastania )i wychodzi przepyszna.
      • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 18:28
        a nam nie smakuje wink
        • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 18:52
          Dlaczego? A jak robisz focaccie?
          • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 19:29
            ma za male dziury tongue_out i jest zbyt 'bulkowa'

robie z ciasta na pizze, z tym, ze skladam ciasto kilka razy w trakcie rosniecia, wychodzi taka bardziej 'konkretna'

wszystko kwestia gustu po prostu
      • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 18:51
        Dziękuję! Wątek jest dla wszystkich ☺️ im więcej przepisów i rad tym lepiej, każdy może znaleźć coś dla siebie. Mam nawet książki kucharskie ale jak na razie żadnych wyrobów „mącznych” z Jadłodomii nie robiłam, muszę w takim razie wypróbować.
        Znalazłam też przepis online: www.jadlonomia.com/przepisy/focaccia-rewolucyjna/
    • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 20:08
      Ja piekę tylko jeden chleb i to niezbyt często. Ale nie wymaga on praktycznie żadnej pracy - cał procedura trwa ze dwa dni, ale "ciasto" samo się robi. Dodaję czarnuszkę, pestki dyni, trochę posiekanych daktyli, ale w dodatkach jest dowolność. Jest to chleb z gatunku ciężkich, "mokrych" nie tych puchatych

myfoodtherapy.pl/chleb-z-kaszy-gryczanej/
      • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 20:56
        Lubię ciężkie i mokre chleby, ale mąż by tego nie zjadł, kasza gryczana jest niestety u nas na czarnej liście, jemu to „śmierdzi” więc jadam kaszę tylko jak jestem w Polsce.
        Jak ogarnę piekarnik w Warszawie, to będę musiała wypróbować.

Planuje na razie upiec chleb z kaszą wg przepisu Mysiulka, jak będę u Rodziców.
        • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 21:04
          to jest z kaszy niepalonej więc nie pachnie ani nie smakuje tak jak ta "zwykła" ciemna
          • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 21:48
            Mężowi każda kasza pachnie kasza, nie mogę żadnej gotować w domu (mam kuchnię, jadalnię i salon w jednym pomieszczeniu).
      • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 21:23
        zaden z moich chlebow nie jest puchaty wink nie liczac tostowego i bialej bulki w stylu wroclawskiej

upieklam ten gryczny ale nie, nie mial kompletnie wziecia, nawet wielki fan kaszy i ciezkich wypiekow nie byl zadowolony

zostane przy swojej mieszance smile
        • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 07.07.24, 21:45
          mysiulek08 napisała:

> zaden z moich chlebow nie jest puchaty wink nie liczac tostowego i bialej bulki w
          > stylu wroclawskiej
          >
          Potwierdzam, upiekłam chleb z Twojego przepisuj, użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, żytniej chlebowej 720 i pszennej chlebowej 750 i chleb jest zwarty i dość ciemny w środku, mimo użycia drożdży, absolutnie nie jest puchaty. Kombinacja idealna bo dla mnie jest wystarczająco „zakwasowy” a dla męża wystarczająco „biało” drożdżowy.

Planuje kombinować też z mąką owsianą i płatkami, poza 10 kilogramami mąki pszennej chlebowej, mam też z 5 kilogramów różnych mąk (od samopszy po 2000 żytnie).
    • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 09.07.24, 17:20
      Andace!

zamiast suchego zakwasu, co chleba z mieszanki mąk i drozdzy, mozesz dawac swoj zwykly smile zeby Ci sie przypadkiem nie zepsul czy co smile
      • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 09.07.24, 19:55
        Dziękuję, tak się właśnie zastanawiałam bo mam jeszcze tylko 3 torebki tego w proszku, czy nie zastąpić go zwykłym. Teraz mam umiarkowane ilości ale na początku z zapałem neofity karmiłam zakwas codziennie a piekłam raz w tygodniu i po miesiącu miałam chyba ze 3 słoiki litrowe zakwasu 🫣🫣 na szczęście znalazłam przepis na placki z zakwasu i nie musiałam tego wyrzucić.

Mąż stwierdził że moje koncepcje kulinarne w sumie mu pasują, tylko żebym przetestowała co mam zanim zrobię kolejne zakupy 😂😂 i że cieszy się że wróciłam do pracy bo będę miała mniej czasu na kupowanie rzeczy, o których nawet nie wiedziałam że potrzebuje 😱
        • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 09.07.24, 23:35
          a co zdublowalas ? 😎
          • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 10.07.24, 08:02
            Zdublowałam wszystko 😂 bo przecież mamy w domu blachy, kratkę i książki kucharskie 🫣🙄
            Za to mąż kupuje patelnie, wczoraj przyniósł 20 cm, bo takiej jeszcze nie mamy 😲 więc patelni mamy na 3 pokolenia 😂
            A jak pytam po co kolejne to stwierdza że to dla mojej mamy 😉
            • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 10.07.24, 19:01
              e, nie, jak nie byly to gadzety LC to sie liczy jako dubel przeciez 🤣

ja mam odwrotnie, przy jakis akcjach typu blak frajder czy inny cyber, wspoldomownik (ten naczejsciej gotujacy i lubiacy gadzety wszelakie) pyta sie czy sprawdzilam ile zeliwny zlom ma znizki smile

ksiazki kucharskie i przepisy tez wyszukuje, jest jaroszem i niesie pomoc w wymyslaniu 'co ugotowac na obiad' tongue_out

z patelniami meza rozumiem 🤣
              • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 21:36
                Żeliwny złom ma priorytet zakupowy, mąż jak widzi dobrą promocję i odpowiedni kolor to czasem kupuje nie pytając czy nam to potrzebne (jak ten gar doufeu którego jeszcze nigdy nie użyłam a mam od 3 lat 🙄). Część garnków mam nadal w pudełkach bo jest ich za dużo dla osoby która nie gotuje codziennie.

Ale blaszki nie są żeliwne, więc to nadmiarowy złom 😂 muszę zrobić brownie żeby udowodnić jak bardzo mogą być przydatne 😉

Miałaś absolutną rację z mniejszym garnkiem, upiekłam dziś chleb w mniejszym okrągłym (mam też okrągłe koszyki do wyrastania) i wyszło idealnie. Użyłam 50 g zwykłego zakwasu ale z lodówki, nie takiego rosnącego i chleb wyszedł pyszny.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za przepis, jest dużo łatwiejszy i szybszy do zrobienia niż moje chleby tylko na zakwasie, nawet go nie wyrabiam za długo.

W weekend planuję bagietki i ponownie bajgle na rodzinną imprezę.
                • taje Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 21:38
                  Wygląda bardzo smakowicie - lubię taką konsystencję miąższu.
                  • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 21:51
                    to jest dla odmiany tylko maka pszenna i platki owsiane, suchy zakwas pszenny
                    • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:11
                      Też wygląda super, otręby będą następnym razem.
                  • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 01:29
                    Dziękuję! Polecone książki dotarły, najchętniej zjadłabym większość dań z przepisów, muszę na spokojnie poczytać i zaplanować od czego chcę zacząć.
                • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 21:49
                  absolutnie perfekcyjny ! troche za glebokie naciecia ale to malo istotny szczegol smile i zakwas sie nie bedzie marnowal wink

mieszanki mąkowe moga byc rozne, proporcje tez, calkiem dobry wychodzi np tylko z platkami owsianymi i maka pszenna, jak zapomnisz nastawic poolish, to tez sie nic nie stanie, chleb wyjdzie troche mniej wilgotny i krocej bedzie swiezy ale przy malym bochenku nie ma to wielkiego znaczenia, zreszta wole upiec mneijszy czesciej niz meczyc sie z bochnem smile
                  • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:10
                    Tym razem wymieszałam pełnoziarnistą pszenną z pszenną chlebową, wyszedł jaśniejszy niż poprzedni.
                    Mam sporo różnych mąk więc będę testowała różne połączenia, podstawą zawsze będzie pszenną chlebowa 750 bo mam jej jeszcze ponad 10 kg 🫣

Mężowi bardzo smakuje, zjadł już pół bochenka, jak syn znajomych nie przyjedzie na wakacje, to pod koniec lata będziemy sami wyglądali jak bochenki 🤣🤣
              • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 21:40
                I piekłam bez zdejmowania pokrywki, w 200 stopniach przez godzinę.
                • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 21:53
                  🤗 dojdziesz metoda prob jaka temp bedzie najlepsza
    • pepsi.only Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 21:44
      Ten wątek w taki upał, to czyste zło....
      omijam...ale ileż można omijać wink jutro coś wykorzytsam z rad tu zawartych. Może bajgle? No zobaczymy.

A ja dziś zrobiłam sernik na zimno-
      Spód suchary pokruszone zmieszałam z nutellą.
      Sernik to ubita na sztywno śmietanka 30% 200ml + jogurt naturalny (duży kubek)
      plus 3 łyżki cukru do smaku i kropla aromatu waniliowego
      plus żelatyna - ok 3 łyżeczki rozpuściłam w szklance w zimnej wodzie, jak napęczniało, to zalałam wrzatkiem, rozbełtałam łyżeczką, i dodałam delikatnie do masy sernikowej
      Na wierzch borówki amerykańskie aż grubo,
      i niebieska galaretka.
      PYCHA smile))
      • pepsi.only Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 21:46
        Mniam
        • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 21:57
          U mnie w Holandii 18 stopni więc przy piekarniku cieplej 😂

Sernik mną zimno i ciasto z owocami to moje ulubione słodycze, ale do ciast nie mam zupełnie talentu.
          Niebieska galaretka wygląda oryginalnie, ale z przykrością bym się poczęstowała.

Jako namiastkę sernikową zrobiłam ostatnio naleśniki - kupiłam biały ser w polskim sklepie a borówki przywiozłam z Polski (bo w NL są średnio smaczne, a ja uwielbiam i jem w sezonie ile zmieszczę). Holenderski mąż jest uzależniony od polskich naleśników i jak normalnie nie przepada za białym serem, tak naleśniki z białym serem to dla niego najlepsze śniadanie.
          • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 21:59
            Omg, z PRZYJEMNOŚCIĄ, Z PRZYJEMNOŚCIĄ bym się poczęstowała 🙄😱 z przykrością to stwierdzam że chętnie zjadłabym sernik na zimno ale w NL nie znalazłam.
            • pepsi.only Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:07
              No ale to taki sernik bez sera, możesz zrobić ze śmietanki i jogurtu naturalnego, czy nawet greckiego, albo skyr. W dodatku robi się bardzo szybko (no dobra, najdłużej stygnie galaretka)
              • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:24
                Po śmietankę też muszę do polskiego sklepu, bo tu tylko małe kubeczki mają. Ser i śmietana to nie problem bo mam 20 min autem do dużego, polskiego sklepu gdzie jest w zasadzie wszystko co mogę potrzebować, nawet mają dobre ogórki kiszone w słoiku.

Ale główny problem jest taki że musiałbym to wszystko sama zjeść, bo mąż nie lubi takich ciast.
              • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:40
                z philadelphi tez mozna zrobic

mojewypieki.com/przepis/sernik-z-biala-czekolada-na-zimno
          • pepsi.only Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:00
            Właśnie takie naleśniki mam w planie na jutro!
            nawet twaróg już kupiłam
            tylko owoce muszę nazbierać smile
            • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:28
              Muszę obejrzeć mój krzaczek borówki bo może by się nazbierała miseczka owoców, chyba jutro wybiorę się po twaróg i tez zrobię naleśniki 😋😋😋 lubię też wersje z malinami.
              • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:39
                mam przerwe w dostawach mleka do konca miesiaca wiec nie mam twarogu i jakies resztki fety, nalesniki z serem mam za to zamrozone tongue_out

serniki robie z serka typu philadelphia , calkiem dobre wychodza smile a na zimno nie lubimy
                • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 23:04
                  Uwielbiam wszystkie serniki, no może poza takim z lukrem na wierzchu. Może być na zimno, na ciepło, z rodzynkami, bez rodzynek 😋 jak na zimo to koniecznie z owocami i galaretką na górze.

Właśnie! Muszę pojechać w sobotę do gospodarstwa po mleko to zrobię sama ser, będzie na przyszły tydzień do naleśników i dla mnie na kanapki. Tutaj nawet sprzedają świeże nie pasteryzowane mleko.

Wcześniejsza emerytura konieczna, bo nie mam czasu na pieczenie chleba i robienie sera 😫
                  • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 23:16
                    jak znalazalam, przez przypadek, pania sprzedajaca mleko 'prosto od krowy' to bylam przeszczesliwa 🙂 u nas nie kupisz swiezego mleka ot, tak, SAG zabrania i juz! tylko UHT i koszmarnie drogie pasteryzowane w szklanych 1l butelkach w wybranych marketach, glownie na zmarnowanie idzie, bo kto kupi 1l mleka za ponad 3krotnosc tego w kartonie?
                    i to w regionie, ktory krowami stoi 🤦‍♀️

bakterie do serow, wiadomo, kontrabanda z PL, choc nie powiem, w pandemi udalo sie namowic importera dostawce do mleczarni molochow, zeby sprzedal 5 torebeczek bakterii do miekkich serow

w tej chalupie nie mam specjalnie warunkow zeby serowarskie skrzydla rozwinac ale w nowej poszaleje
                    • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 23:33
                      bo kto kupi 1l mleka za ponad 3krotnosc tego w kartonie?

Mnie się zdarza
                      • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 00:29
                        ja tez kupowalam, twarog drogo wychodzil 🤣🤣
                        • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 01:23
                          Zależy też ile kosztuje mleko w kartonie, w NL litrowy karton bio mleka to 1,99 euro więc musiałabym wydać minimum 12 euro żeby zrobić ser, w ilości do chleba ale nie na sernik, więc rozumiem problem.

W NL które też krowami stoi, bardzo często można kupić mleko i wyroby mleczne prosto od rolnika, w weekend stoją kolejki, ale litr mleka kosztuje ok 1 euro i można kupić świeże mleko od krów Jersey (A2), trzeba mieć tylko swoje butelki.
                          Kupiłam w Polsce pojemniki na mleko i specjalny płyn do ich mycia (bo zwykły detergent nie wystarczy) i w trakcie pandemii kupowałam nawet 10 litrów mleka co 2 tygodnie i robiłam regularnie twaróg.

Też bym chciała robić sery ale nie mam w domu warunków, czekam z tym do emerytury 😉
                          • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 01:42
                            w karonie typowka uht 5-7zl, butelkowe od 22-24 zl
                            ja kupuje od pani, ktorej rodzina ma gospodarstwo, 3,5zl
                            co dwa tygodnie 10 litrow, jestem ujeta w grafiku 🤣 mam swoje butelki szklane ( po tym drogim mleku 😛), Patrycja 🙂 jest co piatek na lokalnym bazarku w sasiedniej wsi ( solidna hala zadaszona, ktora zrobil urzad gminy w ramach aktywizacji kobiet), od kupuje tez jajka od kur grzebiacych w ziemi, zaczelo sie od przypadkowej wizyty tamze, mleko bylo w butelkach po pepsi 😉 ale zaryzykowalam
                            pewnie jakbym sie serowo rozkrecila to i 15-20 l sie znajdzie

butelki plucze srodkiem srodkiem odkazajacym i myje w zmywarce na pelnym programie 75stp z calym zestawem dodatkowych funkcji, sery maja sie dobrze, nic nie plesnieje, nie psuje sie, wiec chyba jest ok

czasami ma tez warzywa z grzadki, rekodzielo, ciasteczka, dzemy, jak wiele innych kobiet na stoiskach w tej hali

na razie robie tylko miekkie, swieze, typu feta, robiola, korycinski, mozzarella i oczywiscie twarog ( z bakterii twarogowych) i kefir, do tych potrzebna tylko podpuszczka, bakterie, gar i prasa, a i lodowka, tych typow sera akurat u nas brakuje, bo zoltych i plesniowych to nawet mamy spory wybor, francuskie, holendreskie, wloskie, niemieckie
                            • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 01:43
                              *kartonie
                          • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 06:44
                            specjalny płyn do ich mycia (bo zwykły detergent nie wystarczy)

Napiszesz coś więcej?
                            • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 08:10
                              Zwykły płyn do mycia naczyń nie rozpuszcza dobrze białka mleka, nie ma to specjalnego znaczenia przy myciu codziennych naczyń, ale ma znaczenia przy myciu butelek/pojemników do mleka.
                              W butelkach nastawiam też mleko na zsiadłe (z surowego mleka do produkcji twarogu) więc muszą być dobrze wymyte, żeby mleko się zsiadło a nie zepsuło.

Trzeba je dodatkowo oczyszczać, ja używam specjalnego płynu do mycia: serowar.pl/pl/p/Plyn-do-mycia-urzadzen-mleczarskich/234

Polecam ten sklep do zakupu bakterii, podpuszczki i innych produktów, szybka wysyłka, dobre obsługa i dobre ceny (bakterie tańsze niż na allegro).
                              • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 08:20
                                Dzięki. Zastanawiałam się już czy powinnam mieć inny płyn do kubka po kawie z mlekiemsmile

p.s. i dzieki za info o soli - myślałam, ze to jakaś super specjalistyczna
                              • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 15:31
                                ja musze miec male saszetki, zeby latwo w listach wysylac 😎 wiec glownie browin na allegro, tym bardziej, ze wiekszosc systemow platnuczych w PL ( przelewy 24, paypo, bluecostam itp) nie obsluguje kart wydanych poaz eu, co mnie niezmiernie wkurza

browin jest tez dlbry dla poczatkujacych, szczegolowe przepisy na opakowaniach 😁

cos sie dzieje z naturalna podpuszczka w proszku, zniknale taka w malych saszetkach browin, jest niezawodna, eu zabronila czy co
                        • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 06:46
                          Pewnie tak. Mój partner czasami (rzadko) robi twaróg, ale przyznam się, że nie wiem jak to wygląda z ilością, tzn ile twarogu z litra mleka.
                          • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 06:50
                            z 5 litrow wychodzi mi okolo 1kg twarogu (odcieka przez noc) waga przed prasowaniem i okolo 60deko fety, ilosci bywaja zmienne, zalezy od mleka
                            • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 06:54
                              oo, daj przepis na fetę. Nie wiem czy będziemy robili "na zawsze" , ale pewnie chociaz raz spróbujemy
                              • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 07:12
                                pracowniaserow.pl/ser-feta/

lubie te strone 🙂

potrzebujesz kultury bakterii do fety ( sa na allegro) i podpuszczke, zdecydowanie lepsza jest naturalna a nie enzymatyczna

doskonaly jest tez ser robiola ale troche trudno o kultury bakterii do niego

do innych serow niz twarog bardzo przydaje sie prasa do sera i chusty
                                • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 07:14
                                  z tym, ze robie blok sera i wkladam do solanki
                                • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 07:33
                                  Dzięki. Ale składniki! (co to jest sól serowarska?)

I skąd mam wiedzieć czy mleko było pasteryzowane w niskiej temperaturze?

Ale zainteresował mnie ten przepis pracowniaserow.pl/ser-roule/

Bardzo go lubię, a w sklepach ma zwykle taki sobie skład. Ciekawa tylko jestem czy kwasek cytrynowy można zastąpić sokiem z cytryny?
                                  • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 08:14
                                    Sól serowarską to sól która nie jest jodowana, można taką kupić w supermarketach, oznaczona jest jako sól do przetworów, używam jej faktycznie do ogórków.

Kupuje taką, tylko 1 kg, jest w większości sklepów spożywczych:
                                    serowar.pl/pl/p/Sol-serowarska-niejodowana-3-kg-bez-antyzbrylacza/154
                                    • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 15:15
                                      uzywam morskiej, rzemieslniczej
                                  • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 15:19
                                    hmm, podchodze dosc luzno to pasteryzacji, tzn jak mi sie mleko 'przegrzeje' bo sie zagapie, to sie studzi w swoim tempie, chlorek wapnia robi robote
                                  • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 12.07.24, 15:22
                                    zdecydowanie kwasek, wieksza kontrola nad zakwaszeniem, w serach czy solanakch nie uzywam soku z cytryny albo kwasek albo ocet winny/jablkowy
                                    • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 13.07.24, 10:47
                                      a masz jakieś ustalony przelicznik kwasku na ocet jabłkowy/winny? (do serów, nie do płynów)
                                      • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 13.07.24, 15:31
                                        nie mam, jak w procesie kaza dodac kwasek to dodaje kwasek, ocet do solanki dodaje, niewiele
                                        • chococaffe Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 13.07.24, 15:39
                                          ok. dzieki.

• mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:06
        kto ma upal ten ma upal 🤣 u nas regularna zima, nawet przymrozki sa tongue_out wulkany cale w sniegu
        • pepsi.only Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:08
          och, jaki krajobraz, jakie widoki
          cudnie tam u ciebie 😍
        • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:15
          Ale widok!!!

Nie przepadałam za górami ale po paru latach życia w płaskiej po horyzont krainie Deszczowców, uwielbiam górskie widoki.

I woda! Mieszasz w pięknym miejscu.
          • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:16
            Mieszkasz (coś moja autokorekta dziś nieprzytomna) 🙄
          • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:27
            to akurat droga z marketu do domu 🤣 bylam pasazerem wiec fotki moglam cykac i akurat na 'costanerze' byl maly korek, woda to jezioro Llanquihue, calkiem spore smile

akurat w naszym rejonie gor za wiele nie ma, gdzies tam w oddali, przy dobrej pogodzie, andy sie majacza, ktorych w santiago juz mielismy serdecznie dosyc, ale prosze smile widok z hotelu, gdzie polegiwalam przez tydzien po operacji
            • andace Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 22:54
              Droga z marketu widokowo lepsza, wolę takie wodno-górskie widoki, chociaż hotelem z widokiem na góry też bym nie pogardziła. Wakacyjnie planujemy wybrać się do hotelu Harnaś, mamy ochotę na widok na Tatry z balkonu. Bo płaskie jednak się nudzi.
              • mysiulek08 Re: Chleb, bułki, bajgle-wszystko o pieczeniu 11.07.24, 23:08
                od 8 lat nie mozemy sie nacieszyc soczysta zielenia, pagorkami, niczym w dolinie klodzkiej, takze ten 🤣😎

a tak wracamy do domu samolotem z santiago

wiatraki tez mamy 😋

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka