martamarta92 05.07.24, 12:01 Podano mnie w sprawie na świadka, ale nie chcę konfrontacji bezpośredniej z drugą ze stron, jest opcja żeby zeznawać online albo bez kontaktu z tą pozwaną osoba? To moja pierwsza sprawa w życiu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta.graca Re: Do prawniczek 05.07.24, 12:12 To sprawa cywilna czy karna? W cywilnej możesz się zwrócić o przesłuchanie w formie zdalnej ( strona może się temu sprzeciwić, ale nie spotkałam się z tym jeszcze), sąd może też dopuścić złożenie zeznań na piśmie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Do prawniczek 05.07.24, 12:51 No to złóż wniosek o przesłuchanie cię za pomocą urządzeń umożliwiających przeprowadzenie czynności na odległość. Uzasadnij np. odległością od siedziby sądu, skomplikowanym dojazdem, oszczędnością kosztów czy obowiązkami zawodowymi. Podaj w piśmie nr telefonu i mail, żeby sąd mógł ci wysłać link. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Do prawniczek 05.07.24, 15:05 Tylko druga może to zakwestionować i dobrze jest udokumentować. Reszta jak wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś