15.07.24, 19:28
biobsja gruboiglowa pobierana z piersi, np. w porownaniu z mammografia? Czy robia ja w znieczuleniu miejscowym, czy " na zywca"? Jak dlugo trwa pobieranie? Czy jakos sie do niej trzeba przygotowac? Bede wdzieczna za odpowiedzi od dziewczyn, ktore przechodzily przez to, co czeka mnie jutro.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Czy boli 15.07.24, 19:30
      Porównanie trochę dziwne sobie wybrałaś, nie wiem jak można porównać biopsję do mammografii, przecież to całkiem co innego.
      Robią w znieczuleniu miejscowym, nie musisz się przygotowywać.
      • ziazia17 Re: Czy boli 15.07.24, 19:34
        Mammografie mialam, biopsji nie. A to i to dotyczy piersi, stad takie porownanie. Dziekuje!
    • brenya78 Re: Czy boli 15.07.24, 19:39
      U mnie to wyglądało tak, że najpierw położyli mnie brzuchem na takim jakby stole z dziura, cycek w dół, zdjęcie i podanie miejscowego znieczulenia - ból jak przy zastrzyku.
      Potem już konkretniej przyciskali w "imadle" cycka, i robili zdjęcia i pobierali próbki z kilku miejsc, patrzyli na komputerze czy każda próbka. Nie bolało bardziej niż ten zastrzyk na samym początku.
      Najfajniejsze było to że przy całej procedurze drugą pani cały czas mnie trzymała za rękę i miziala ponprzedramieniu. I to najbardziej wspominam 🙂
      • ziazia17 Re: Czy boli 15.07.24, 19:44
        Prawie mi sie podoba, gdyby nie cel badania i wizja wyniku. Ale trzeba przez to przejsc.
      • krypteia Re: Czy boli 15.07.24, 21:19
        Szkoda ze nie dodałaś że to nie było w Polsce
    • bib24 Re: Czy boli 15.07.24, 19:45
      ale masz samą biopsję czy usuwanie guza biopsją?
      ja miałam usuwanie guza. dostałam znieczulenie sam zabieg nie boli nic. postaraj się jak najdłużej nie zdejmować obcisłego opatrunku. większym problemem sa krwiaki, które robią się bardzo często w ranie.
      • bib24 Re: Czy boli 15.07.24, 19:46
        a biopsia cienkoiglowa boli zdecydowanie mniej niż zastrzyk, bo nie ma rozrywania tkanki, tylko wbicie igły.
        • ziazia17 Re: Czy boli 15.07.24, 19:49
          Mam na razie sama biopsje gruboiglowa.
    • lampasufitowa Re: Czy boli 15.07.24, 19:50
      Nie boli.
    • majenkirr Re: Czy boli 15.07.24, 20:30
      Ja miałam biopsję i zakładanie jakiegoś klipsa. W znieczuleniu miejscowym, igła ogromna, lepiej nie patrzeć😅. Kazali do końca dnia przykładać lód i nie dźwigać przez następne dwa dni. Siniak miałam malutki w miejscu wkłucia. Ból po był o wiele mniejszy niż po usg😉. Leżałam na plecach, nie na brzuchu jak koleżanka wyżej.
      • dominika9933 Re: Czy boli 15.07.24, 20:35
        Też miałam biopsję i "wszyty" marker. Po znieczuleniu miejscowym. Nic nie bolało, trwało jakieś pięć minut.
    • lillyinchains Re: Czy boli 15.07.24, 22:20
      Trzeba mieć zbadaną koagulologię.
      Przeżyjesz, znieczulają.

ziazia17 napisała:

> biobsja gruboiglowa pobierana z piersi, np. w porownaniu z mammografia? Czy rob
      > ia ja w znieczuleniu miejscowym, czy " na zywca"? Jak dlugo trwa pobieranie? Cz
      > y jakos sie do niej trzeba przygotowac? Bede wdzieczna za odpowiedzi od dziewcz
      > yn, ktore przechodzily przez to, co czeka mnie jutro.
      • 35wcieniu Re: Czy boli 15.07.24, 22:22
        Nie zawsze. Jak jest umówiona na biopsję i nie kazali zbadać to nie musi.
    • sueellen Re: Czy boli 15.07.24, 23:03
      W trakcie nie boli. Boli po jak znieczulenie zejdzie ale na to wystarczy paracetamol.. I będziesz miała wielkiego siniora jakby ci ktoś nieźle przyłożył. Poza tym nie jest to takie straszne .
      • majenkirr Re: Czy boli 15.07.24, 23:52
        sueellen napisała:
        I będziesz miała wielkiego siniora jakby ci ktoś nieźle przyłożył
        .

Mój siniak był wielkości paznokcia dużego palca u nogi, więc niekoniecznie będzie wielki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka