Dodaj do ulubionych

Gdzie studiować prawo.

15.07.24, 19:35
Są tu mamy które znają się, gdzie najlepiej pójść na studia na prawo. Mam do wyboru UJ, Uwr, UŚ. Najbliżej jest UŚ mogę codziennie dojeżdżać.
Obserwuj wątek
    • leosia-wspaniala Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 19:39
      W sumie wszystko jedno, wszystkie uczelnie są OK, a kluczowa w prawie jest aplikacja a nie uczelnia.
      • saba987 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:38
        No niby po UJ łatwiej się dostać na aplikację. Spotkałam się też z opiniami, ze czasami np. przyszli pracodawcy patrzą na uczelnię, nie wiem ile w tym prawdy. Nie wiem też jak dostępnością praktyk. Bo czytam, że wszędzie źle tylko w Warszawie dobrze.
        • leosia-wspaniala Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:47
          >No niby po UJ łatwiej się dostać na aplikację.

Niby dlaczego? UJ to prestiżowa uczelnia, w atrakcyjnym mieście, więc przyciąga bardziej niż UŚ, ale jak ktoś się uczy, to się nauczy i na UŚ. Prawo to systematyczność i praca w domu, to nie budowa rakiet czy coś, gdzie liczy się zaplecze techniczne i laboratoriam

>Spotkałam się też z opiniami, ze czasami np. przyszli pracodawcy patrzą na uczelnię, nie wiem ile w tym prawdy.

Autorka wymieniła 3 dobre panstwowe uniwersytety. Serio, może ktoś sobie patrzy na uczelnię w przypadku świeżaka, ale potem? Jak szukasz prawnika, to sprawdzasz jaką uczelnię skończył, czy raczej z jakimi sprawami sobie radził?
          • saba987 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:57
            No takie podobno są statystyki, że jednak najwięcej osób po UJ się dostaje. Na UJ podobno testy wielokrotnego wyboru z pkt ujemnymi.
        • arwena_111 Re: Gdzie studiować prawo. 16.07.24, 09:38
          Na aplikację dostaniesz się jak się nauczysz - a to nie zależy od uczelni tylko od ciebie.

Praktyki - nie wiem jak teraz, ale wiele lat temu znaleźć patrona graniczyło z cudem. Zwłaszcza jak się pracowało gdzieś indziej i do kancelarii tylko na praktyki. I ja piszę o Warszawie.
          • leosia-wspaniala Re: Gdzie studiować prawo. 16.07.24, 10:10
            Wiem, ale ja nie o tym. Ja o tym, że nie ma znaczących roznic pomiędzy uczelniami wymienionymi przez autorkę. Jak będzie szukać pracy, to naprawdę nikt nie bedzie mieć znaczenia, życie mlodego prawnika w Polsce to nie serial Suits, co na pewno sama wiesz.
            • arwena_111 Re: Gdzie studiować prawo. 16.07.24, 10:14
              Dokładnie. U nas albo pracujesz na studiach w Kancelarii/dziale prawnym albo masz problemy ze znalezieniem pracy nawet jak masz dyplom z 5.
    • heca7 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 19:46
      Wybierz tą gdzie będzie ci łatwo dojeżdżać. Skupisz się na nauce a nie walce o przetrwanie w komunikacji wink
    • marta.graca Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:06
      Kończyłam smile Ale to już dawno! Teraz nie jest wcale trudno.
      • saba987 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:36
        A którą kończyłaś uczelnie?
        • marta.graca Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:39
          UŚ właśnie. Jeśli chcesz, to mogę podpytać o jakieś szczegóły, bo mam w pracy kilku studentów.
          • saba987 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:54
            Czy jest dowolność w układaniu zajęc tak jak na UJ? Czy wszystkie zajęcia są obowiązkowe? Jak wyglądają egzaminy? Wyczytałam też że nie na wszystkich uczelniach rozwiązuje się kazusy? Jak to wygląda na UŚ.
            • marta.graca Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 22:12
              Jutro zapytam i napiszę.
              • saba987 Re: Gdzie studiować prawo. 26.07.24, 15:50
                I jak udało się może czegoś dowiedzieć?
    • nick_z_desperacji2 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:08
      Ale ile zajmie ten codzienny dojazd? To kluczowe, bo czasami lepiej gdzieś daleko dostać akademik, niż codzienni tracić 3h na dojazdy. Plus przy dojazdach może się pojawić kłopot z wyjściem ze znajomymi wieczorem itp.
      • saba987 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:34
        Dojazd - zależy ile remontów po drodze. Ale do szkoły śedniej tez był dojazd do Katowic.
    • daniela34 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:12
      Jeśli wybór jest spośród tych trzech to wybrać tę uczelnie, gdzie masz najbliżej.
      Różnice nie są tak duże żeby warto było inwestować w dojazdy.
      No chyba że masz szansę na akademik. To UJ 😀
      • saba987 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:35
        Wrocław i Kraków to koniecznie akademik.
        • nick_z_desperacji2 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:47
          Z akademikami może być ciężko. Ostatnio po okresie względnych luzów znowu są nabite, bo ludzi na wynajem nie stać. Jak wiesz, że dojazd Cię nie wykończy, to w tym układzie Katowice się pewniejsze. Żeby się we wrześniu nie okazało, że nie dostaniesz akademika i musisz zrezygnować ze studiów (w zeszłym roku tak bywało).
    • makurokurosek Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:12
      A to któraś z nas ma to prawo studiować czy ty ?
      Jeżeli nie jesteś w stanie samodzielnie określić czego chcesz, to po co zabierasz się za studiowanie, wróć do swoich zabaweczek .
      • nick_z_desperacji2 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:24
        Menopauza Cię łapie, czy co? Ludzie pytają o uczelnie tak samo, jak pytają o licea. Mało tego, rodzice pytają innych rodziców o podstawówki i przedszkola, nie są w stanie określić, czego chcą? A może wiedzą, czego chcą, tylko nie wiedzą, czy dane miejsce to zapewnia?
        • makurokurosek Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:39
          Z założenia na studia kandydują osoby dorosłe , a takowe powinny znać swoje kryteria wyboru, powinni wiedzieć czego chcą, a skoro nie wiedzą to najwyższy czas dorosnąć.

" A może wiedzą, czego chcą, tylko nie wiedzą, czy dane miejsce to zapewnia?"

I na to pytanie odpowie im forum ? O wybór męża też będziesz pytała forum?
          Czas dorosnąć.
          • nick_z_desperacji2 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:48
            Szkoły dzieciom też zazwyczaj wybierają dorośli ludzie. A tak się składa, że na forum są i absolwentki tych uczelni i osoby mające styczność ze studentami. Jak nie czujesz się kompetentna żeby coś napisać, to możesz skorzystać z okazji i pomilczeć.
            • makurokurosek Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:55
              I forum ma autorce określić kryteria, bo wybacz ale te każdy ma inne?
      • saba987 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:35
        No nie jestem i szukam świeżych opinii.
        • makurokurosek Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:41
          Opini o czym?
          Jeżeli wybierasz kierunek studiów to chyba powinnaś sama określić kryteria wyboru miejsca, a jeżeli tego nie potrafisz to prawo raczej nie jest dla ciebie, zresztą chyba żadne studia.
          • marta.graca Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:49
            Przecież ona pyta o to, jak się studiuje w trzech miejscach, jak ma zdecydować inaczej, niż pytając?
            • makurokurosek Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 21:00
              Po pierwsze to każdy sam określa kryteria. Dla jednych będzie to miejsce, dla innych poziom konkretnych przedmów , dla jeszcze innych kadra.
              Tak jak przy wyborze partnera, każdy ma inne kryteria, tak i przy wyborze miejsca studiowania.
              Dziwni mnie ogólna akceptacja takich ciap, które nie potrafią podjąć samodzielnych decyzji .
          • cranberries1983 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:51
            dziewczyna szuka opinii, wiec pyta o 3 dostepne, co w tym dziwnego?
            • makurokurosek Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 21:04
              O czym ?
              Rzuciła ogóle pytanie, nie wiadomo czy interesuje ja poziom konkretnych przedmiotów, życie studencie, nie wiadomo nawet który dział prawa ją interesują i w jakim kierunku planuje dalej iść.
              Kolejna rzecz nie znam nikogo zarówno za moich czasów studenckich, jak i z opowieści córki, kto nie potrafił samodzielnie wybrać uczelni, na której chce studiować.

• saba987 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 21:09
                To że ty nie znasz to nie znaczy, że nie ma takich osób. Odnośnie kryterii to ich nie określiłam właśnie po to aby poznać inne.
                • andaba Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 21:20
                  Nie przejmuj sie szczekaniem, to znana na forum frustratka.

Tyle ma radosci z życia, ze próbuje komuś humor popsuć.
                • makurokurosek Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 21:21
                  Dorosła osoba sama potrafi dokonać wyboru, jak ktoś jest jeszcze dzieckiem, to powinien wrócić do zabawy w piaskownicy.

"Odnośnie kryterii to ich nie określiłam właśnie po to aby poznać inne."

Inne czyli jakie, innych osób? To któraś z nas ma za ciebie studiować?
                  Męża też inni mają ci wybrać?
                  Czas dorosnąć.
                  • andaba Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 21:28
                    No dokladnie. Czas dorosnąć, makurokurosek. Zachowujesz sie dokładnie tak, jak przemądrzałe smarkule w piaskownicy: "moja mama jest ładniejsza niż twoja, mój tata jest wiekszy niz twój".

Myśle że na forum jedyna godna dyskusji z tobą jest ta marianna, która wchodzi w każdy wątek o popularnej literaturze, żeby zaznaczyć, że ona takiego chłamu nie czyta.

Sugeruję założenie osobnej piaskownicy dla tych najmądrzejszych, które wszystko zawsze wiedzą od urodzenia. Nie wiem, po co sie męczyć na takim nieinteligentnym i niedojrzałym forum.
                • sanyie5 Re: Gdzie studiować prawo. 17.07.24, 22:06
                  Kryterii?
                  Od kandydatki do studiowania prawa oczekiwałabym jednak poprawnej polszczyzny. Niezależnie od wybranej uczelni.
                  • saba987 Re: Gdzie studiować prawo. 17.07.24, 22:33
                    Ok błąd, a na studia jestem juz zakwalifkowana na UŚ i UWr. Jutro wynik na UJ i też zakładam że zostanę zakwalifikowana.
              • cranberries1983 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 21:34
                to nie komentuj
              • marta.graca Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 22:11
                Skoro nie jest studentką, to skąd może wiedzieć, jaki dział prawa ją interesuje i w jakim kierunku planuje dalej iść? Niektórzy nawet pod koniec studiów nie wiedzą, ba- po skończeniu.
                • makurokurosek Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 22:18
                  Wybierając kierunek studiów wypadałoby się jednak nim choć trochę zainteresować.
                  • marta.graca Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 22:21
                    Ale dopóki nie zacznie się tego uczyć i stosować w praktyce, to niewiele jej to zainteresowanie pomoże.
                  • arwena_111 Re: Gdzie studiować prawo. 16.07.24, 10:00
                    A ile jest osób, którym wydaje się - że to kierunek marzeń, a potem wyobrażenia rozjeżdżają się z rzeczywistością.
                    I to nie tylko u nas. U mojego syna w Anglii nie wszyscy, którzy z nim zaczynali - skończyli. Bo się okazało, że to nie jest to. W Polsce, też nie wszyscy, którzy zaczynają prawo - kończą je. Podobnie jak inne kierunki.
                    U mojej córki ze 20% roku zrezygnowało w ciągu 3 lat.
                    • marta.graca Re: Gdzie studiować prawo. 17.07.24, 22:21
                      Ja znam kilka osób, które już po studiach się przekwalifikowały, bo rynek zweryfikował wizje.
                    • heca7 Re: Gdzie studiować prawo. 17.07.24, 22:35
                      U mojej córki po trzech latach z około 40 studentów (dokładnie nie pamiętam) zostało 20. A mówi, że wygląda na to iż skończą w 15 pewnie. Oczywiście kilku odpadło bo sobie nie radzili i mieli słabe wyniki.
                      • dominika9933 Re: Gdzie studiować prawo. 27.07.24, 09:19
                        Syn poszedł do liceum z wykładowym hiszpańskim i tak w trzeciej klasie przestał mu się podobać ten język. Na szczęście zdał maturę (tę hiszpańską cześć też). Potem poszedł na rusycystykę, licencjat, ok, ale magisterkę robił już na filologii angielskiej. Teraz pracuje w IT od kilku lat. Co w tym złego, że młodzi ludzie zmieniają zainteresowania? To rozwija. I dobrze, że dziewczyna pyta, chce znać opinie osób, które mają jakieś doświadczenia.
    • cranberries1983 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:43
      jezeli wybór jest to UŚląski na 3 miejscy
      niezły ale pozostałe są lepsze

najważaniejze jednak, by możliwe szybko podjąć staż/pracę w zawodzie kancelrai dział prawny (od II, III roku) - szkoła życia
      i obowiązkowo jeden język obcy, prawniczy na maxa

• saba987 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:51
        Dziękuję, z językiem nie powinno być problemu.
        • cranberries1983 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 20:52
          super! jezeli trafi sie jakis fajny lektoraat to warto - powodzenia!
    • malgosiagosia Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 21:05
      Nie idz na prawo. Charakter ci wypaczy.
      • alfa36 Re: Gdzie studiować prawo. 15.07.24, 23:41
        Dlaczego ma wypaczyć?
    • pani.asma Re: Gdzie studiować prawo. 16.07.24, 09:51
      Jejku jejku nie patrz tak jak w latach osiemdziesiątych żeby załapać się na uczelnię sprawdź od razu czy uczelnia ma jakieś możliwości żeby zrobić Zagraniczny program L LM bo bez tego zwykły Świstek mgr jest tylko ośmieszaniem się

• arwena_111 Re: Gdzie studiować prawo. 16.07.24, 10:04
        To raczej nie ten system prawny. A nawet w Anglii nie jest potrzebne. Tam się musisz załapać na dwuletni staż do najlepszych kancelarii - wtedy jesteś ustawiona.
      • cranberries1983 Re: Gdzie studiować prawo. 16.07.24, 16:00
        LLM raczej robi się z założenia zagranicą
        • cranberries1983 Re: Gdzie studiować prawo. 16.07.24, 16:00
          i raczej niezaleznie od maceirzystej uczelni
    • autentyczka Re: Gdzie studiować prawo. 17.07.24, 23:06
      Uj
      • saba987 Re: Gdzie studiować prawo. 18.07.24, 12:36
        A dlaczego Twoim zdaniem UJ?
        • alfa36 Re: Gdzie studiować prawo. 27.07.24, 08:14
          W rankingach w czołówce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka