Dodaj do ulubionych

Przewiewny poliester

21.07.24, 14:02
Czy to w ogóle możliwe?
Nie kupuję ubrań z tej tkaniny, pytam z ciekawości
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 14:04
      iberka napisała:

> Czy to w ogóle możliwe?

Oczywiście. 90+ procent profesjonalnej odzieży sportowej to poliester.
      • iberka Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 14:09
        A widzisz, nie zaznaczyłam, że chodzi mi o zwykłe ubrania - nie sportowe, nie funkcyjne tylko np.koszulę męską/ damską, sukienkę, spodnie itp.
    • alina460 Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 14:12
      Dla mnie to się wyklucza.
    • 35wcieniu Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 14:13
      Moim zdaniem nie ale to jest też pewnie kwestia odczucia, są osoby które są w stanie chodzić w tym nawet w lecie.
      • m_incubo Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 15:08
        Ja jestem w stanie (czy raczej byłabym w stanie) chodzić w poliestrach nawet w lecie, ale ja ogólnie się nie pocę, wszystko jedno w czym, więc poliester nie jest wyjątkiem.
        • chatgris01 Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 15:18
          Ja to się nie pocę w niczym, z wyjątkiem poliestru właśnie cool
          W tym sportowym też.
          • m_incubo Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 15:21
            Ja się pocę czasami, ale z zimna big_grin
          • mysiulek08 Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 01:17
            tez tak mam, na sam dotyk poliestru reaguje poceniem 😎 w systemowych sportowych nie dosc, ze poce sie w sekunde, to jeszcze mocno ' zasmierdzam'
    • karyna-z-tarchomina Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 15:23
      Ja noszę poliester i się pocę ale mi wszystko jedno bo i tak się upoce we wszystkim
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 15:31
      A niby czemu by miał nie być przewiewny?
      Tkanina niezależnie od tego z czego jest zrobiona składa się z nitek, pomiędzy którymi są dziury.
      Tkanina poliestrowa to nie jest szczelna folia przecież.
      • al_sahra Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 18:12
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> A niby czemu by miał nie być przewiewny?
        > Tkanina niezależnie od tego z czego jest zrobiona składa się z nitek, pomiędzy
        > którymi są dziury.

Różne tkaniny mają różne wielkości tych prześwitów, poliester jest “ciaśniejszy” i mniej przepuszcza (chyba że jest specjalnie tkany jak w ubraniach sportowych). Druga sprawa to zdolność wchłaniania potu przez same włókna. Naturalne tkaniny chłoną pot, który może następnie wyparowaċ po zewnętrznej stronie tkaniny. Poliester jest hydrofobowy i nie wchłania wilgoci (znowu, sportowy poliester jest mieszany z innymi włóknami, a także traktowany chemicznie w celu zwiększenia chłonności).
    • annpierle Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 15:55
      M czrery sukienki letnie z poliestru.
      To jest taki lejący poliester, jak satyna lub jedwab.
      Nie dość, że się nie pocę (nie więcej, niż w bawełnie czy lnie) to wręcz sukienki są takie przyjemnie chłodzące i nie przylepiają się do ciała.
      • tania.dorada Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 18:09
        Poka. Nie uwierzę dopóki nie dotknę, dla mnie poliester ma zęby, które szczerzy gdy go tylko biorę w dłoń.
      • mikams75 Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 00:34
        tez takie mam i sa bardzo udane smile
      • lauren6 Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 09:22
        Też od niedawna noszę poliester latem. Jest to cienka, chłodna tkanina, w upały dużo lepiej się nosi niż np. wszelkie mięsiste bawełny.
    • motyllica Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 18:30
      Koszulka kiprun run 500 comfort
      Z Decathlonu.
      NAJLEPSZA koszulka ever!
      Jest tak cieniutka i przewiewna, szybko schnie, zajmuje mało miejsca. Cudo
      I w trzech kolorach.
      • iberka Re: Przewiewny poliester 21.07.24, 23:14
        Ale to koszulka sportowa funkcyjna smile - nie bierze udziału w tych zawodach wink
    • gryzelda71 Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 05:29
      Mam, nosze, nie zalewm się potem( tak samo jak w bawelnach, wiskozach i lnach). No co ja poradze, ze mi odpowiada.
    • czarna_kita Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 10:38
      Nie wiem czy możliwe czy nie ale ja się z takim ubraniem jeszcze nie spotkałam. Na mnie poliester chyba się nagrzewa, bo ja się strasznie pocę w koszulkach z tym dodatkiem.
    • turzyca Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 10:57
      Może być, bo to określenie-worek. Nie rozróżnia pochodzenia materiału, nie rozróżnia kształtu nici, nie rozróżnia rodzaju splotu. Są poliestry, które dają wrażenie, że załóżyłaś torebkę foliową, są takie, które dobrze odprowadzają wilgoć i dają uczucie chłodu.
    • princy-mincy Re: Przewiewny poliester 22.07.24, 13:15
      Mozliwe. Mam kilka letnich sukienek z pogardzanego tu poliestru i ja sie w nich nie poce ani nie gotuje.
      Trzy daja wrecz uczucie chlodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka