pl56 Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 12:48 Równonoc.Anna Fryczkowska Właśnie skończyłam czytać i ciągle o niej myślę Znakomita Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 13:18 Ja sięgnęłam po "Olive powraca" E. Strout. Totalnie mi siadają wszystkie jej książki, luźno przeplecione ze sobą obecnością tych samych bohaterów mniej lub bardziej w tle. Odpowiedz Link Zgłoś
nigolla Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 22:23 kurczę, mam nadzieję, że jeszcze ich wszystkich spotkamy w kolejnej książce Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Co czyta i poleca emama 30.07.24, 19:29 "Zawieszeni" Szymona J. Wróbla dla miłośniczek tru crime, ale trochę z innej perspektywy niż zwykle. Przeczytałam biografię Urbana, świetnie napisana, polecam. "Irlandia wstaje z kolan" Marty Abramowicz, bardzo mocna, bardzo rzetelnie udokumentowana historia przemian w XX i XXI wieku. Rozdzierająca lektura. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 07:58 Bardzo polecam: Colum McCann "Apeirogon"- w bardzo niezwykły sposób pokazany konflikt palestyńsko-izraelski, zupełnie niespodziewana przyjaźń Izraelczyka i Palestyńczyka, każdy w tym konflikcie stracił ukochane dziecko. Niezwykła perspektywa. Bardzo poruszająca książka. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 08:03 Emily Henry "Book Lovers", taki harlequinek. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 08:20 Ja nadal czytelnicze we Włoszech i w Cambridge. Idę pp kolei z serią kryminałów Susanny Gregory o średniowiecznym Cambridge, przeczytałam najnowszego Camilleriego (od chyba trzeciego tomu czytam go nie dla intryg kryminalnych a dla opisów jedzenia 😀) i świeżo wydany pierwszy tom kryminałów, których akcja toczy się w Materze (Mariolina Venezia "Kamienne miasto"). W kolejce "Kochandk bez stałego adresu" nowe wydanie Noir Sur Blanc Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 11:59 I jak to "Kamienne niebo"? Już miałam przez chwilę w koszyku, ale w końcu nie kupiłam, a promocja się skończyła. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 12:12 Mnie ta książka nie zachwyciła. Jest dostępna w abonamencie Legimi, więc nie zapłaciłam ani złotówki 😀 ale gdybym wydała kasę, to by mi było żal. Miasta jest mało, główna bohaterka dla mnie irytująca (miało być oryginalnie, bo pani wiceprokurator jest osobą niskorosłą, ale mam wrażenie, że kreacja jest, jak ja to mówię, "za zbyt" oryginalna), intryga taka sobie. Urzekł mnę natomiast opis siedziby prokuratury, w której wszystko trzyma się na taśmie klejącej. Brzmiał zaskakująco znajomo 😀 Dam jeszcze szansę drugiemu tomowi - jeśli zostanie wydany w tym stuleciu, bo Noir Sur Blanc wydaje serie kryminalne zgodnie z zasadą " Festina lente." Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 12:20 Dzięki. Nie mam Legimi (jestem sroką, muszę mieć ), więc ew. poczekam na dużą obniżkę. Ja z nowości nic nie czytałam ostatnio, na urlopie sama lżejsza lektura, głównie rzeczy tu polecane + odświeżam sobie Pratchetta. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 12:40 > Noir Sur Blanc wydaje serie kryminalne zgodnie z zasadą " Festina lente" I tak lepiej niż Stara Szkoła. Wydali ze trzy lata temu historyczny czeski kryminał "Śmierć we Wrocławiu" (nawet zdaje się nie pierwszy tom) i dalej cisza. Wydali słowacki "Trup na Piekielnym Wierchu" (i tu kontynuację naprawdę chętnie bym przeczytała) i dalej nic. Z NsB wiążę nadzieje, że zaczną wznawiać Donnę Leon - mam sporą część z końca, ale brakuje mi tych wcześniejszych (poza pierwszą). Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 12:45 Też bym chciała żeby wznowili Donnę Leon, bo gdyby wznowili to na Legimi też może pojawiałyby się kolejne tomy poza pierwszym. Teraz jest pierwszy, potem długo nic i te ostatnio wydane. No jak tak można? Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 14:55 daniela34 napisała: > przeczytałam najnowszego Camiller > iego (od chyba trzeciego tomu czytam go nie dla intryg kryminalnych a dla opisó > w jedzenia 😀) Ja po dwóch częściach zwątpiłam, nie jestem w stanie polubić komisarza. Ale granitę zrobiłam, faktycznie świetna na upały😁 Skończyłam polecanego na forum szwedzkiego "Śmiejącego się policjanta" i warto było. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Co czyta i poleca emama 02.08.24, 11:23 Zapisuje. Konczę Hotel Portofino i to był strzał w dziesiątkę Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Co czyta i poleca emama 03.08.24, 22:56 A ja jestem tą książką totalnie rozczarowana. Jest jakaś taka… powierzchowna Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 09:31 Mi się bardzo podobała. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Co czyta i poleca emama 27.08.24, 16:46 Hotel portofino jest beznadziejne, jedyne co ratuje tę książkę to fakt że jest napisana naprawdę lekkim piórem, gdyby nie to byłoby to okropne okropne płytkie czytadło Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 09:08 Nie wiem jeszcze czy polecam, bo dopiero czekam i nie mogę się doczekać . Fintan O'Toole i "Shakespeare is hard, but so is life" Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 15:01 Trochę z tej beczki, a trochę z innej, jest bardzo fajna biografia Szekspira autorstwa Billego Brysona "Shakespeare: The World as Stage". To mniej biografia, a bardziej książka o tym jak bardzo nic realnie nie wiemy o jego życiu. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: Co czyta i poleca emama 05.08.24, 14:50 Naprawdę polecam, niestety nie wyszła po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 11:43 Nie polecam! A kupiłam, bo polecono. Flaki z olejem, irytujący seniorzy. Na plus jedynie akcja, która rozgrywa się w Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 12:01 A ja polecam . Nie jest to oczywiście jakaś wybitna literatura, ale całkiem OK i wykracza (zwłaszcza kolejne części) poza schemat "grupka staruszków zamieszanych w jakieś kryminalne sprawy". Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 12:27 Ja nie szukałam wybitnej książki, ale jakiegoś kryminału co będę go czytać z wypiekami na twarzy 😵💫. Jeszcze mi parę stron zostało, a nuż zrobi się ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 12:34 No fakt, zagadka kryminalna nie jest dominująca . Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 12:40 Dopiszę jeszcze, że Znak wydał pierwszy tom serii Roberta Thorogooda "Klub miłośniczek zbrodni" - trochę podobny klimat, chociaż nie wszystkie bohaterki są seniorkami a jedna. I to jest moim zdaniem słabsze. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Co czyta i poleca emama 02.08.24, 11:24 to jest od jednej trzeciej tak głupie, że nie do czytania Osman przynajmniej mieści się w konwencji i jednak jest zabawniejszy w porywach. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 12:33 Również polecam całą serię Osmana. Z tym, że trzeba mieć świadomość, że to jest seria kryminalna, której bohaterami są seniorzy, mieszkający na osiedlu dla seniorów. Tu nie będzie krwawych zbrodni i zapierających dech w piersiach pościgów. To są kryminały kocykowe. Ciekawa jestem bardzo jak Netflix to zekranizuje. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 15:26 A co polecasz z książek, gdzie akcja jest w Wielkiej Brytanii? Mogą być opisy przyrody, budynków, kryminał, ale nie Charlotte Link, obyczajowa też może być. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 15:48 Z kryminałów dziejących się we współczesnej Anglii mogę polecić serię o Verze Ann Cleeves, z tym że to jeden konkretny region jest (a jeśli szerzej WB, to i seria "szetlandzka" ej samej autorki). Jeszcze lepsze "poznawczo" jest IMO seria o DCI Banksie Petera Robinsona, ale wyszła już dość dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 15:58 Z dawniej wydanych polecam "Trafny wybór" J.K.Rowling jeśli jeszcze nie czytałaś. Jeśli chodzi o autorów kryminałów to szersze tło społeczne (I przyrodnicze też) daje Ann Cleeves (nie polecam ostatniej książki, to akurat spora wpadka autorki). Akcję w Anglii mają też kryminały T.M.Logana, Elly Griffiths, Lucy Foley i Ruth Ware (wszystko to przyjemne czytadła). No i cały Galbraith (czyli znowu Rowling). To z mniej więc współczesnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 16:29 jak Anglia, to cykl Elisabeth George, choć to Amerykanka to już nie najmłodsze dzieła, bo pierwsze tomy to chyba lata 90te, ale to się nadal dobrze czyta - klasyczny kryminał policyjny, ale z lewicującym arystokratą w roli inspektora i plebejską panią sierżant ale to nie komedia, intrygi kryminalne są niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Co czyta i poleca emama 02.08.24, 09:18 Dziękuję, wszystkie sprawdzę Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Co czyta i poleca emama 02.08.24, 11:23 szczerze to ja też zmęczyłam Osmana i też z polecenia czytałam. no nie, ma swoje momenty, ale w całości to ta konwencja jest męcząca, takie seniorskie mery sójki. jeszcze mi się skojarzyła Kate Atkinson, kilka cykli plus książki niezależne - taka mieszanina powieści obyczajowej i kryminału, dobrze się to czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 16:14 Tak. PD James ale w Polsce w tej chwili chyba trudno dostać. Wydali ponownie chyba cztery tomy - były dostępne na empik go i czesc na legimi. Zostaje chyba biblioteka. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 16:29 Albo ebooki - są po polsku na Legimi albo po angielsku na kindla. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 16:30 chciałam nadmienić, że biblioteki mają się świetnie - dwie filie Biblioteki Kraków (w tylu byłam wczoraj) właśnie przeżywają oblężenie, bibliotekarki we wstrząsie, bo zwykle o tej porze mogły się opalać lub robić na drutach wedle gustu, a tu nawała czytelnicza Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Co czyta i poleca emama 01.08.24, 16:32 z klasyki angielskiej to jeszcze Ruth Rendell, sporo jej po polsku i dobrze się czyta niezależnie od upływu czasu. Ann Granger, choć nie wiem, czy jest po polsku (ale obcojęzyczne biblioteki zwykle mają, Szkotka Val McDermid, trochę po polsku jest. Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Co czyta i poleca emama 02.08.24, 09:53 Oj tak! Niedawno przeczytalam pierwsza w swoim zyciu Rendell (A judgement in stone) i nie moge sobie wybaczyc, ze wczesniej mi umknela. Pisala jeszcze jako Barbara Vine. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Co czyta i poleca emama 05.08.24, 11:51 Zaczęłam wczoraj tę Val McDermid, "Miejsce egzekucji". Jest na legimi. Doskonale się czyta, świetny klimat. Dzięki za polecenie! Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Co czyta i poleca emama 03.08.24, 23:00 Mi się skojarzyła seria z Richardem Jury, Marty Grimes. Bardzo ją lubiłam i oczywiście jak to u nas 🤬 - wydawali tomy dość chaotycznie a w końcu przestali tłumaczyć 🤬 Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Co czyta i poleca emama 02.08.24, 22:07 Może nie całkiem na temat, ale właśnie przeczytałam, że "Hamnet" Maggie O`Farrell, czyli jedna z najlepszych książek, które czytałam w ostatnim czasie, będzie ekranizowana z Jessie Buckley i Paulem Mescalem w rolach głównych. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Co czyta i poleca emama 03.08.24, 21:34 O! Świetnie, ale wiem, że raczej nie będę chciała obejrzeć, bo nie lubię tego robić w przypadku moich ulubionych książek. Odpowiedz Link Zgłoś
kurtkapuchowa Re: Co czyta i poleca emama 03.08.24, 15:46 "Grzesiuk krol zycia" autorstwa Bartosza Janiszewskiego (Biografia Grzesiuka) i "Maria Curie, Biografia" autorstwa jej corki, Ewy Curie. Obie super. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Co czyta i poleca emama 03.08.24, 19:01 U mnie na wakacyjnym tapecie "Morderstwa w Jutlandii" (wszystkie części). Czyta się bardzo dobrze Natomiast znudzil mnie Czwartkowy klub zbrodni, a przecież zazwyczaj uwielbiam takie klimaty... Odpowiedz Link Zgłoś
yannefer Re: Co czyta i poleca emama 03.08.24, 21:46 Kuratorka sądowa. Patologia, przemoc i dramaty w polskich domach. Hanna Flara. Całkiem dobrze się czyta. W kolejce czeka „ Sztuka zwycięstwa. Wspomnienia twórcy Nike” Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Co czyta i poleca emama 05.08.24, 11:58 Skończyłam "Śmiertelnie ciche miasto" o Wuhan. Jestem w trakcie "Ojczyzny moralnie czystej " Żurawieckiego i "Moich dni w Antykwariacie Morisaki". Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Co czyta i poleca emama 05.08.24, 12:26 Jagielniki na wszelkie sposoby. PRZEpyszne!🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
martamarta92 Re: Co czyta i poleca emama 05.08.24, 13:31 Sięgnęłam po Michaela Palmera Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Co czyta i poleca emama 20.08.24, 20:28 Wiem, że wyciągnęłam stary wątek, ale muszę podziękować Danieli za polecenie tej książki. Jest absolutnie fantastyczna. Opinie w internecie miała średnie, trochę się obawiałam, jednak jest to książka idealna dla fanów Wielkiej Brytanii, poczułam się jak mieszkanka Pagford 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 07:58 no to się ciesz, że trafiłaś na dobrą książkę, bo ja się srodze nacięłam na tak polecane tu córki boginii mokosz. straszny gniot Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 09:21 Oj, 2 polecone tutaj czytałam w mękach 😅 Wygooglowalam o tych boginiach, to jest konkretny gatunek chyba, czytałaś podobne książki? Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 11:50 no właśnie nie czytałam jeszcze słowiańskiego fantasy, myślałam, że to będzie początek nowej książkowej przygody, a tu klops. Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Co czyta i poleca emama 27.08.24, 16:50 Bo tu trzeba mieć jak na lubimy czytać- konkretne fortunki których rekomendacje tobie przypadły do gustu. Tu bardzo żałuję triss bo jej polecanki zazwyczaj brałam w ciemno i zawsze byłam zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 09:28 Dla czytających kryminałki - zaskakująco fajna jest "Tajemnica morderstwa w Windsorze" S.J. Bennett. Zaskakująco, bo pomysł niecodzienny i łatwo było zrobić kompletnego gniota, ale IMO się udało całkiem zgrabnie przekonać do niego czytelnika. Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 09:40 Tak, bardzo zgrabny kryminał. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 09:45 'Najbardziej niebieskie oko" Toni Morrison polecam jeśli lubisz z tych ambitniejszych i trudne tematy. Właśnie kupiłam jej kolejną książke, teraz w wersji ang. :'Jazz' jestem w trakcie czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
sanciasancia Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 10:53 "Space invaders" Nony Fernandez Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 12:07 apropo fajnych kryminałków to właśnie odkryłam cykl z Emilią Brzeską Magdaleny Kubasiewicz, którą dotąd wyłącznie z fantasy znałam, no bardzo fajne. dobrze napisane, postaci są żywe i człowiek się przejmuje, intryga kryminalna też w sumie nienajgorsza, ale raczej to się czyta z zainteresowania bohaterami. a jak ktoś lubi fantasy, to cykl o Wilczej Jagodzie jest debest - świetne przygodówki Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 12:18 Widzę, że ktoś podniósł wątek czytelniczy. No kiepsko było ostatnio, kiepsko. Kompletna posucha. Z takich lepszych mogę polecić książkę "Ludzie, który sieją w śniegu" o Saamach, ale i tak trochę mnie zawiodła. Warto moim zdaniem przeczytać "Wszystkie szczęśliwe rodziny" autora świetnej Anomalii. Wznowili "49 idzie pod młotek" Thomasa Pynchona. Też warto. No i "najnowsza nowość" na Legimi - "Słownik języka angielskiego" Akviliny Cicenaite - bardzo interesująca historia Litwinki emigrującej do Australii, opowieść o języku, wcale nie tylko angielskim. Na półce "do przeczytania" mam jeszcze "Skarbeńka" Ingi Gaile i napoczęte (początek interesujący) "Koszty życia" Debory Levy. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 12:23 daniela, a ty nie czytałaś przypadkiem "Nieszczęścia chodzą trójkami" tejże Magdaleny Kubasiewicz? tak nie bez powodu pytam Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 12:29 Nie, nie czytałam. Czytać? 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 12:30 🤣🤣🤣 dobrz, już wiem Powrzucam sobie te kryminały na półkę. Dobry kryminał zawsze się przyda Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Co czyta i poleca emama 23.08.24, 12:32 etam, ze streszczenia to jeszcze niewiele wiesz czytaj, czytaj, nawet się zastanawiałam, czy osobnego wątku nie założyć lepsze są te z Emilią Brzeską, ten jest trochę niespójny, ale też widać, że p. Kubasiewicz umie tworzyć żywe postacie, które łapią czytelnika. Odpowiedz Link Zgłoś
m78wt3c Re: Co czyta i poleca emama 24.08.24, 23:20 "Plebanię" Artura Nowaka : www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wstrzasajace-historie-z-plebanii-on-stracil-wlosy-nie-mogl-spac/p26p7dp,79cfc278 Odpowiedz Link Zgłoś
obrus_w_paski Re: Co czyta i poleca emama 27.08.24, 16:52 Z sentymentu przeczytałam najnowsze opowiadania S.Kinga i jeśli ktoś lubi tego pana to się raczej nie zawiedzie. Kilka opowiadań jest słabych ale kilka rewelacyjnych. Poza tym zaczęłam o wielorybie i końcu świata, zobaczymy… Odpowiedz Link Zgłoś