Dodaj do ulubionych

Problem z kocim zadkiem, co robić?

07.08.24, 22:00
A może to wcale nie problem?
Nigdy u żadnego kota nic się nie działo, no i nie wiem co z tym fantem robić.
Kotka lat 5.
Przedwczoraj zauważyłam, że gruczoły odbytowe wystają sporo poza skórę. Takie dwa dzioby, suche i twarde. Poszłam od razu do weta, ale mojego nie było, tylko jakaś młodziutka dziewczyna mało rozmowna. Opróżniła je, bardzo dużo żółto-brązowej wydzieliny było. Powiedziała, że bardzo przepełnione były, że stanu zapalnego nie ma i że już będzie ok. No i było, przez jeden dzień, dupka się gładka zrobiła, trochę zaróżowiona po tym wyciskaniu. Ale znowu dzioby wylazły, jeden duży, drugi mały. Mój wet ma wolny termin dopiero za tydzień. Zapisać się i czekać, czy iść znowu do przypadkowego?
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 07.08.24, 22:07
      Poszłabym zaraz, żeby się faktycznie stan zapalny nie przyplątał.
      No i takie natychmiastowe ponowne przepełnienie jest dziwne, nigdy się z tym nie spotkałam (moim daję wyciskać raz w roku, przy okazji szczepień/przeglądu, ale nawet u kota z tendencją do zasychania i zapychania, któremu z tego powodu trzeba było opróżniać w znieczuleniu, nie przepełniały się ponownie tak szybko).
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 08.08.24, 10:27
      Nikt się z czymś takim nie spotkał?
      • limelight7 Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 08.08.24, 15:24
        Jednej z naszych kocic gruczoły regularnie się zapychają, przy podawaniu od czasu do czasu specjalnej, wspomnianej tu już karmy, trochę rzadziej, ale co jakieś cztery-pięć miesięcy trzeba ją zabierać na odtykanie. Każdy wet mówi, że to rzadko spotykane u kotów, ale zdarza się.
        Jeśli tu praktycznie zaraz jest to samo, to może niedokładnie opróżnione? Albo jednak wdał się już jakiś stan zapalny? Nasza czasem przy odtykaniu dostaje zastrzyk przeciwzapalny a raz była też jakaś maść do smarowania przez kilka dni.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 08.08.24, 15:10
      No nie wierzę!
      Naprawdę nikt nic nie napisze?
      Jutro idę do innego weta, ale chciałabym najpierw coś wiedzieć.
      Wy milczycie, internety milczą.
      • alpepe Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 08.08.24, 15:12
        Jeśli i one i internety, to chyba jest znamiennym, że to mało znana przypadłość. Z drugiej strony sama miałaś koty latami i masz, i też to jest dla ciebie nowość, więc?
        • alpepe Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 08.08.24, 15:13
          Może ona ma jakąś fizjologiczną skłonność do zapychania. Nie wiem, jak to działa u kotów, u psów częściowym remedium jest podawanie takiej karmy, by stolec był twardy i pies się musiał wysilić. Może tu jest podobnie?
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 08.08.24, 15:26
            Ale skłonność tak po 5 latach dopiero by się objawiła?
            Kupy ma ok zawsze twardawe były i nic się nie zmieniło.
            • berdebul Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 08.08.24, 15:35
              Alergia? Zmiana składu karmy? Obydwie przyczyny mogą się objawić w każdej chwili sad
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 08.08.24, 15:42
                Nie, żadnych zmian.
                • berdebul Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 08.08.24, 22:54
                  Inny rozmiar puszek? Inna fabryka? Im dłużej się przyglądam co ludzie piszą o karmach tym bardziej 🤯. Zmiana linii produkcyjnej, zmiana dodatków, albo inny skład dla puszki 250 i 800 g na przykład.
                  Inaczej trzeba szukać w kocie - kupa na pasożyty, krew, usg jamy brzusznej.
                  • alpepe Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 08.08.24, 23:07
                    Na niemieckim forum czytałam też o tym w powiązaniu z pęcherzem.
    • kanna Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 08.08.24, 22:47
      To się zwykle psom dzieje...

Moja córka się nauczyła odtykać i odtyka sama. Tak co 4-6 tygodni.
      Trzeba pilnować, żeby stanu zapalnego nie było.

Jakoś strasznie szybko to się dzieje u Twojego kota. Odetkaj, a potem diagnostyka, jak wet będzie miał wolny.
      • berdebul Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 08.08.24, 22:55
        To zazwyczaj ma przyczynę i rzadko kiedy wynika z nieprawidłowej budowy. Gruczoły powinny oczyszczać się same.
    • alpepe Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 08.08.24, 23:04
      Czytam właśnie o gruczołach odbytowych u kotów i psów i wyraźnie jest napisane, że koty sobie same teoretycznie mogą obsłużyć, czyli może przyczyna jest gdzieś indziej, może ona ma ograniczoną ruchomość stawów i ma problemy z wylizaniem dupki?
    • ardzuna Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 09.08.24, 00:16
      Trudno powiedzieć, czy twój wet jest dobry i lepszy od przypadkowego więc radzić też niekoniecznie można z sensem. Może gruczoły zostały niedokładnie opróżnione albo zrobił się stan zapalny. Czy kotka jest otyła?
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 09.08.24, 00:50
        Nie, kotka jest mała i szczuplutka, i bardzo zwinna, na pewno nie ma problemów z wylizywaniem się.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Problem z kocim zadkiem, co robić? 10.08.24, 21:33
      Byłam powtórnie u wetki innej.
      Wyczyściła ponownie, ale teraz było mało, tak wielkości groszku, za to było ciemne, szare i bardzo gęste.
      Może faktycznie były niedoczyszczone?
      Minęły dwa dni, jest ok.
      Zobaczę co będzie dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka