Dodaj do ulubionych

Jak sprzątacie?

10.08.24, 14:04
Dziś sobota więc sprzątam i tak się zastanawiam jak inni sprzątają. Widzę takie rolki na fb gdzie doradza się każdego dnia coś ogarnąć. Robicie tak? W poniedziałek kuchnia, we wtorek, sypialnie w środę łazienki itd? Czy lecicie wszystko jednego dnia, niekoniecznie w sobotę. Ja wszystko robię w sobotę, no chyba, że mam duże rzeczy np okna i firanki to wtedy przeznaczam na to osobny dzień, ale takie sprzątanie cotygodniowe ogarniam jednego dnia. Nie mam tak, że np lustra myje w czwartek, a podłogi w piątek,.
A jak Wy robicie? Dzielicie sobie na dni?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 14:07
      turkusowozlota napisała:

> Dziś sobota więc sprzątam i tak się zastanawiam jak inni sprzątają.

Jak sprzątam?

Niechętnie wink
      • daniela34 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 14:07
        (Ale tak, raczej w 1 dzień, niekoniecznie w sobotę)
      • paskudek1 Re: Jak sprzątacie? 12.08.24, 10:37
        daniela34 napisała:

> turkusowozlota napisała:
        >
        > > Dziś sobota więc sprzątam i tak się zastanawiam jak inni sprzątają.
        >
        > Jak sprzątam?
        >
        > Niechętnie wink

Kurcze, dokładnie to samo sobie pomyślałam jak zobaczyłam tytuł wątku 🤣🤣🤣. NIECHĘTNIE
      • martishia7 Re: Jak sprzątacie? 12.08.24, 11:00
        Właśnie takiej odpowiedzi przyszłam udzielić, ale mnie ubiegłaś big_grin
    • berdebul Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 14:08
      I nigdy nie miałabym ogarniętej całości? Koszmar.
      Codziennie chodzi roomba, albo i dwa razy dziennie jak jest ciepło.
      Pranie zależnie od potrzeb, podobnie zmywarka.
      Reszta w sobotę,
      • hanusinamama Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 21:38
        NO ale jak masz całośc w sobotę to nie masz już w poniedziałek smile
    • hortensja80 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 14:14
      Tylko na raty, oszalałabym mając jednego dnia spędzić 3-4 h na sprzątaniu…
      • hrasier_2 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 16:10
        Przewróciło się niech leży cały luksus polega na tym
        Że nie muszę go podnosić będę się potykał czasem. Sienkiewicz o tym śpiewał. Na imię miał Kuba.
        • nowel1 Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 09:57
          hrasier_2 napisał:

> Przewróciło się niech leży cały luksus polega na tym
          > Że nie muszę go podnosić będę się potykał czasem. Sienkiewicz o tym śpiewał. Na
          > imię miał Kuba.

Nadal ma 😉
    • alpepe Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 14:16
      Sprzątaczka przychodzi zwykle w czwartek. Ja sprzątam, jak mnie najdzie. Myję też okna, jak mnie najdzie.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 14:49
      Najchętniej wcale nie sprzątam, ale jak już muszę, to tylko to, co muszę, nigdy całość.
      Tak, według standardów ematki jestem brudasem i dobrze mi z tym.
      Brud mi nie przeszkadza, a sprzątaczki nie zatrudnię, bo nie ścierpię, jak mi się obca baba będzie po domu plątać i rzeczy dotykać, musiałabym potem wszystko po niej myć, a z tym za dużo roboty by było.
      Wolę własny brud niż czyjąś czystość.
      • beata985 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 15:20
        Lubię to...kocham to...I podpisuję się pod tym...😁
        Nie wpisałam się do wątku o facecie który ma niedosprzatane, bo jak by mi tak ktoś coś zasugerował to poszoł won...aczkolwiek jeżeli ktoś ma przyjść to ows8i sprzątam...niestety porządek mnie nie lubi...trudno, będę z tym żyć
        • paskudek1 Re: Jak sprzątacie? 12.08.24, 11:04
          "porządek mnie nie lubi" o matko, to o mnie 🤣🤣. Żebym nie wiem jak, się starała nigdy nie będzie idealnego porządku 😁
    • 0bywatelka87 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 15:10
      W sobotę wycieram zawsze kurze , sprzatam lazienkę, odkurzam i myję podlogi. Jeśli do umycia jest np. lodówka, okna czy gruntowne sprzątanie kuchni staram się ogarniać to w tygodniu.
    • tt-tka Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 15:15
      Sprzatam, kiedy mam czas i ochote (nieczesto) albo kiedy juz naprawde musze (cos pilnego do znalezienia na wczoraj).

Zasadniczo sprzata pani sprzatajaca, raz na dwa tygodnie, w miedzyczasie staramy sie nie brudzic za bardzo i nie smiecic.
    • majenkirr Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 15:21
      Raz po trochu, raz na wszystko raz, różnie. Jedyne czego nienawidzę to planowanie z góry.
    • aluszka97 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 15:25
      Nie mam z góry ustalonych dni, kiedy i co muszę sprzątać. Decyduję na bieżąco w zależności od tego, co wymaga ogarnięcia. Natomiast codziennie odkurzam cale mieszkanie, w moim mieście tak się kurzy, że to konieczność
    • ju8 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 16:00
      Ja sprzątam.kiedy mnie najdzie, jak pogoda i czas dopisuje to myje okna, jak widzę że kabina i płytki wymagają umycia to myję, czasem otworze lodówkę i stwierdzamze jej czas nadszedł to sprzatanko. Blat, meble i sprzęt kuchenny czyszczę na bieżącą.
      Pozostałe meble i podłogi ogarnia mój mąż, ja się mopa i odkurzacza nie tykam jak nie muszę.
    • kurt.wallander Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 16:15
      Wolę sprzątać na raz wszystko, ale często rozkładam na dwa dni - jednego tylko łazienki, drugiego reszta.
    • palacinka2020 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 16:43
      Dzielenie na dni oznacza, ze nigdy nie jest czysto. Zawsze sprzatalismy na raz, teraz pani sprzatajaca raz w tygodniu.
      • nowel1 Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 09:59
        palacinka2020 napisała:

> Dzielenie na dni oznacza, ze nigdy nie jest czysto.

Czyli sprzątanie np. w sobotę oznacza, że tylko w niedzielę jest czysto? 😁
        • 35wcieniu Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 10:14
          Oznacza że jest czysto aż się nabrudzi. Jak to nastąpi przed kolejnym zaplanowanym na sobotę sprzątaniem no to do soboty czysto nie jest chyba.
          • nowel1 Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 10:20
            Tak, ja to wiem. To sarkazm był 😉
        • palacinka2020 Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 10:50
          U mnie jest czysto jakies 3-4 dni po sprzataniu. Potem kolejne 3 dni jest brudno. Potem przychodzi pani i sprzata a jesli nie moze, to my sie motywujemy I sprzatamy calosc.

Tylko odkurzam codziennie. Przez "sprzatanie" rozumiem mycie, scieranie, no generalnie wszystko na mokro, czego nienawidze.
      • hanusinamama Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 21:40
        NO jak jest w sobotę...to od niedzieli do soboty masz syf? smile
        Sprzątam codziennie coś. Starsza cóka 2 razy w tygodniu odkurza, my jeszcze z raz. Mąz 2 razy w tygodniu ogrania łazienki (jak trzeba częściej). Kuchnia jest wysprzątana codziennie, wieczorem ma być błysk.
        • palacinka2020 Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 22:43
          Dla mnie odkurzanie to nie sprzatanie. Sprzatanie to branie sciereczek I mycie wszystkiego, I to robie raz w tygodniu. No poza blatami w kuchni, ktore przeciera sie po kazdym uzyciu.
          • turkusowozlota Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 23:16
            Dla mnie odkurzanie, to też nie jest sprzątanie, odkurzam codziennie, mam kota.Tak samo ogarniecie kuchni wieczorem, czy nastawienie pralki/zmywarki.
            To się robi codziennie to nie jest sprzątanie sobotnie.
            • hanusinamama Re: Jak sprzątacie? 12.08.24, 10:52
              NO ale jezeli ja mam odkurzone, zmyte podłogi, wytarte kurze w tygodniu, łazienki sprzątaniete (kuchnia na bieżąco codziennie) co mam sprzątać w sobotę? Chyba ze dla samego aktu sprzatania w sobotę...
              • palacinka2020 Re: Jak sprzątacie? 13.08.24, 12:02
                A skad mam wiedziec co TY masz robic? Ja nie mam na codzien zmytych podlog ani lazienek, jest to robione raz w tygodniu. Nie mam tez umytego okapu kuchennego, kranu ani szafek kuchennych, bo codziennie jedynie przecieram blaty. Kurze tez raz w tygodniu.
          • hanusinamama Re: Jak sprzątacie? 12.08.24, 10:51
            NO wiesz ja nie mam za duzo do mycia ściereczkami. Kurze owszem ale to sprzatam w tygodniu. NIe mam durnostojek wiec tym mniej do odkurzania. Okurzanie, mycie podłog mopem kilka razy w tygodniu. Kuchnia sprzatnięta po kazdym posiłku, na noc na błysk. Łazienki mąz myje 2 razy w tygodniu lub jak tego wymagają.
            • palacinka2020 Re: Jak sprzątacie? 13.08.24, 12:04
              Nie mam zadnych durnostojek, nawet kwiatow nie mam, a do mycia sciereczkami jest WSZYSTKO. Po kolei: okap kuchenny, fronty wszystkich szefek, topy polek, przod lodowki, przod zmywarki, przod piekarnika. W lazience kabina prysznicowa, wanna, toaleta, blat. W pokojach polki, biurka, parapety, krzesla, fronty szuflad itd...
      • mava12 Re: Jak sprzątacie? 12.08.24, 10:32
        >Dzielenie na dni oznacza, ze nigdy nie jest czysto. Zawsze sprzatalismy na raz, teraz pani sprzatajaca raz w tygodniu.

ale "na raz" oznacza, że masz czysto tylko tego i następnego dnia...
        Dzielenie, owszem, sprawdza się, pod warunkiem że nie robisz tego raz na pół roku.
        Ja dzielę ale sprzątam stosunkowo często np. łazienki (gruntownie) ogarniam co 2 tygodnie, na bieżąco tylko przetrę jakąs sciereczką lustro czy baterie.
        Jednego dnia wszystko to bym się zachetała chyba...zależy jaki metraż się ogarnia.
    • alina460 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 19:49
      Rynek ogarniam na bieżąco. Gruntownie sprzątam jak mam mieć gości na nocleg, a to dość częste zjawisko u mnie i to jest najlepsza motywacja 😀
      • banicazarbuzem Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 19:52
        Staram się ogarniać na bieżąco, bo w sumie często ktoś niezapowiedziany lubi odwiedzić nas czy nasze dziecię. Przed gośćmi sprzątam bardziej szczegółowo, ale nie zajmuje to jakoś bardzo dużo czasu.
        • akseinga1975 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 20:13
          Nigdy w sobote. Najczęściej troche w czwartek reszta w piątek.
    • 1matka-polka Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 20:58
      Odkurzacz puszczam w czwartki, łazienki myję w sobotę, nie każdą, kuchnię w trakcie gotowania, okna raz na rok. Kurzy prawie nigdy nie ścieram, mam mało miejsc gdzie zbiera sie kurz. Taki pozim czystosci wystarcza mi w zupelności. Nie mam prawie dupereli i durnostojek, a kazda rzecz ma swoje miejsce, wiec caly czas mam porzadek.
      • 1matka-polka Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 20:59
        Pranie robie kiedy sie nazbiera, mam 4 kosze wielkosci wkladu do pralki. Segreguję na czerwone, niebieskie, czarne i białe.
        • kk345 Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 10:29
          A z czym pierzesz zielone?
          • palacinka2020 Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 10:51
            Ja z niebieskimi.
          • 1matka-polka Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 11:07
            kk345 napisała:

> A z czym pierzesz zielone?

Zielone, turkusowe, szmaragdowe, granatowe, kobaltowe, błękitne, lapis lazuli, indygo piorę z niebieskimi.
          • 1matka-polka Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 11:10
            Natomiast różowe, fioletowe, łososiowe,
            koralowe, pompejańskie, pąsowe, biskupie, amarantowe,
            kremowe, szkarłatne, karmazynowe, korundowe i rubinowe piorę z czerwonym.
            • skumbrie Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 12:34
              Dodaj, że ivory, złamana biel, kremowe i ecru z białymi 😀
        • taje Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 14:14
          A delikatne (wełna/jedwab)?
          • 1matka-polka Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 17:16
            taje napisała:

> A delikatne (wełna/jedwab)?
            >

Nie posiadam. Wszystko piore w 40 stopniach, co przezyje, to zostaje. Wyzszych temperatur nie uzywam.
      • hanusinamama Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 21:42
        Mam to samo. Nie mam durnostojek...i firanek
    • imponderabilia20 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 21:02
      Nie, bo praktycznie nigdy nie doznałabym tego poczucia wysprzatanego mieszkania. Sprzatam na bieżąco, więc praktycznie cały czas mam czysto.
    • kaki11 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 22:50
      Nie mam systemu typu we wtorki pranie, w środę pokoje a w czwartki podłogi. Wiem, że to by nam się nie sprawdziło totalnie. Na co dzień każdy ogarnia swoją i wspólną działeczkę obowiązków na tyle na ile jest potrzeba, czas, siły i by nie było przesadnie brudno (tu mąż ma wyższe standardy ja niższe). A jak mamy dzień, gdzie robimy większe porządki, typu sprzątamy cały dom dokładniej albo muszę umyć okna to planujemy to na dzień kiedy mamy więcej czasu, organizujemy pod to opiekę nad dzieckiem i staramy się to zrobić tak, żeby raz się za to zabrać i skończyć a nie dłubać- dziś tu i tu a jutro tam i siam.
    • czarna_kita Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 23:04
      Codziennie szybkie sprzątanie więc nie mam takiego syfu jak mnie najdzie na gruntowne.
      Nie wyobrażam sobie mieć dni w których sprzątam to albo to. Odkurzam codziennie bo mam 2 psy i kota, kibel myje codziennie bo nas w domu jest 5 osób. Podłogę myje kiedy trzeba, więc czasami to jest nawet codziennie jak się nabrudzi a czasami 2 razy w tygodniu. Łazienkę 2x w tygodniu, okna jak są brudne i mnie najdzie. Pranie robię codziennie bo przy takiej ilości osób zawsze jest co prac. Jakbym miała czekać na konkretny dzień z np myciem podłóg to bym syfem obrosła.
      Taka technika że co dzień to inne pomieszczenie albo że tylko konkretnego dnia sprzątam łazienkę to może u osób bezdzietnych albo z 1 dzieckiem. Przy dużej rodzinie i ze zwierzetami to sobie nie wyobrażam.
    • 35wcieniu Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 23:13
      Regularnie.
      Harmonogramu nie mam.
      Coś takiego jak opisywane tu kiedyś praktyki "buty leżą na środku salonu od tygodnia bo tam się rozbieralam" albo "zjadłam lody więc wkładam miskę pod łóżko gdzie czeka na panią sprzątającą" to dla mnie niechlujstwo i obrzydliwość, nie przeszłoby u mnie.
      • hanusinamama Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 21:45
        Ja wręcz podziwiam ludzi, którzy są w stanie funkcjonować w takim chaosie. Serio podziwiam.
        Niedawno mało bym sobie zębów nie wybiła u sąsiadki - potknęłam się o torbę podróżną w przedpokoju. Stała tam prawie 2 tygodnie...Oni tak mają w całym domu ciągle i funkcjonują. Nie wiem jak. Podziwiam
    • no_name33 Re: Jak sprzątacie? 10.08.24, 23:13
      Sprzątanie raz w tygodniu? Dla mnie to życie w syfie. Odkurzam codziennie, a miejscowo to nawet parę razy dziennie. Łazienkę sprzątamy codziennie. Nie wyobrażam sobie nie przetrzeć lustra brudnego od pasty, wanny, czy kabiny prysznicowej. O toalecie nie wspomnę. Ogólnie to robimy wszystko, żeby nie tyrać w weekend. Utrzymywanie porządku jest łatwiejsze niż odgruzowywanie. Jak się weźmiemy wszyscy razem to max 30 minut i jest wszędzie błysk.
    • nowel1 Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 09:56
      Nic sobie nie dzielę i rzadko planuję. Ogarniam na bieżąco to, co wymaga sprzątnięcia. Nie przejmuję się poziomem czystości nadmiernie, mieszkam na wsi i mam dużego psa 😉 Okna myję bardzo rzadko, szafki wewnątrz sporadycznie, resztę według potrzeb.
    • piataziuta Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 10:08
      Nienawidzę sprzątać, więc rozkładam sobie na krótkie zrywy, żeby było mniej boleśnie.
      Staram się też robić wszystko w miarę na bieżąco, wtedy jest zdecydowanie mniej do roboty. Niestety, Mieciu mnie, w tym kontekście, po prostu trolluje.

Śmierdzącej lodówki nie mam - bo przed każdym rozpakowaniem cotygodniowych dużych zakupów przecieram ją, mniej lub bardziej dokładnie.
    • balladyna Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 10:15
      Dzielę sprzątanie na:
      1. sprzątanie na bieżąco, codziennie: blaty, pranie, zmywarka, doraźne zamiecenie podłogi, jeśli jest taka potrzeba, a często jest, bo do piątku miałam dwa psy). Tutaj sprawę ułatwia wpojenie domownikom, że każdy powinien sprzątnąć po sobie, jak coś upaprze.
      2. sprzątanie tygodniowe: kurze, mycie podłóg, zaglądanie w jakieś mniej eksponowane miejsca.
      3. cięższe prace: mycie okien, pranie zasłon, firanek, oddanie dywanu do pralni, czasem przed świętami, czasem nie.
      Dwa ostatnie punkty odwalam najczęściej cudzymi rękoma.
    • mayaalex Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 10:26
      sprzatam, jak musze - na biezaco, jak widze, ze cos sie pobrudzilo/nabalaganilo. Normalnie raz w tygodniu przychodzi pani do sprzatania wiec odpada mi takie wieksze sprzatanie. Jak pani nie ma, to zazwyczaj rozkladam to na dwa dni - mam dosc duze mieszkanie, wiec tak jest latwiej. Ostatnio ja robie lazienki i kuchnie plus z grubsza kurze a dzieci odkurzacz. Jesli maz jest akurat z nami to tez ogarnia odkurzacz. Nienawidze scierania kurzu, sprzatania odkurzaczem i mycia podlog.

Chyba wolalabym poswiecac na sprzatanie dwa popoludnia/wieczory niz pol soboty. Pamietam z mojego dziecinstwa i nastolectwa te nieszczesne soboty, matka wiecznie wkurzona, domagajaca sie pomocy, ale tylko ode mnie, ani pospac dluzej nie bylo można, ani wybyc na caly dzien bo potem fochy i pretensje, brrr… Moja mama wiekszosc zycia nie pracowala zawodowo ale i tak zawsze narzekala, ile ma pracy w domu, i zawsze znalazla cos dla mnie do zrobienia wink bardzo mnie to zniechecilo do wszelakich zajec domowych.
      • taki-sobie-nick Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 21:22
        ale tylko ode mnie

A ile was było?
    • bei Re: Jak sprzątacie? 11.08.24, 10:28
      W piątki wszystko na raz, ale tylko wszędzie kurze, wszędzie podlogi , i łazienki. Jak okna to wszystkie na raz ( 21 szt), w inny dzień szkło w balustradach i lustra, 4 tarasy w inny dzień, itd, np kuchnia ( mam dużo szafek), czy pokoje po kolei. Robię przerwy czasem kilkudniowe, np w jednym tygodniu gruntownie kuchnia, i piątkowe sprzątanie, w innym tygodniu garaż i piątek, garderoby i piątek itd. .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka