majamara 11.08.24, 12:38 „Jeśli masz problemy ze snem, tobie pora odpocząć”. Co jest nie tak z tym zdaniem? Jakiego rodzaju błąd językowy sprawia, że jest takie kulawe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
brenya78 Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 12:48 "Jesli" oznacza, ze mamy do czynienia z trybem warunkowym. Tryb warunkowy wymaga odpowiedniego szyku zdania, kolejnosci podmiotu, orzeczenia i dopelnienia. Jesli masz problemy ze snem, powinienes odpoczac. Jesli masz problemy ze snem, to znaczy, ze pora odpoczac. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 12:48 Co jest nie tak z tym zdaniem? Wszystko. Chyba że stylizujemy wypowiedź na jakieś retro. Jeśli masz problemy ze snem, czas odpocząć. Btw - pora mi odpocząć. Wiem to, bo dzisiaj rano postawiłam psu na podłodze talerz z kanapkami z szynką i chrzanem, a ojcu zaniosłam matę do lizania wysmarowaną pasztetem dla psów Odpowiedz Link Zgłoś
agdzieztam Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 12:51 Świetna jesteś! Lubię to! Nie przyjęli oczywiście? Ani pies ani tata? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:11 Moje psy by przyjęły, nawet z tym chrzanem. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:33 Z chrzanem?! No to po grubasie. Ps dawno nie wrzucalas mordy borzoja. A ja kocham ten pysk Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 12:50 Szyk zdania sugeruje tłumaczenie z rosyjskiego Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:15 Dokładnie - zalatuje ruskim na kilometr Odpowiedz Link Zgłoś
majamara Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:02 Sens ma, bo da się zrozumieć przekaz nadawcy. Jest po prostu niepoprawnym koszmarkiem językowym. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:12 Sensu ta rada nie ma w ogóle Chorujesz na bezsennośc? No to weź odpocznij! Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:18 Bynamniej. Zmęczenie generowane stresem może jak najbardziej powodować bezsenność. Odpowiedz Link Zgłoś
majamara Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:20 Problemy ze snem są jednym z objawów przemęczenia, bardzo charakterystycznym, wymienianym często na szczcie listy objawów. Warto wówczas psychicznie, pójść na urlop, zmienić otoczenie - generalnie odpocząć od codzienności. W takim kontekście to zdanie ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:38 Znane mi osoby chorujące na bezsenność parskają teraz śmiechem… To jak rada dla osób, którym przez inflację przestał spinać się budżet i głodują - „przestań kupować dziennie trzy kawy z bitą śmietaną i dodatkami w starbuniu” albo rada dla osób za nic niemogących schudnąć „przestań kupować dziennie 3 kawy ze śmietaną i dodatkami w starbuniu”… Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 14:09 Jest różnica między chroniczną bezsennością, a epizodyczną, wywołaną stresującą sytuacją czy przemęczeniem. W tym drugim przypadku odpoczynek pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:21 Jesli masz problemy ze snem, to pora żebyś odpoczął. Zastosuj się do tej rady jak nie będziesz umiała zasnąć Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:08 Szyk i "tobie". Powinno być "pora ci odpocząć". Sens jest. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:27 pora odpocząć pora na sen Sens? Ktoś skleci, google tłumaczy. Ostatnio trafiłam na takie zdanie: Królowa Maria Teresa ostatecznie zakupiła za rękę i przekazała Węgrom jako prezent. ital-tour.pl/7-rzeczy - ucinam ciąg dalszy Sens jest tylko jak sobie go znajdę. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:41 Ja ostatnio trafiłam na opis książki, z którego wynikało, że przystojny młody dziedzic jest „czystej krwi arabskiej”… Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:11 Szyk błędny - poprawniej byłoby „pora tobie odpocząć”, a w zasadzie wówczas „pora ci odpocząć”. Bo w polskim raczej nie używa się związku frazeologicznego „tobie pora cośtam”, poza „bije on (dzwon) tobie”, więc brzmi jak nieudolna lalka z innego języka. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:32 "Tobie" w "bije on tobie" jest w pozycji akcentowanej, czyli tam, gdzie powinno. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:45 No tak, ale „bije on tobie” odnosi się do związku frazeologicznego, wg którego taki dzwon bije dla kogoś (zwiastując czy też ogłaszając śmierć), a nie bije tak po prostu. Natomiast nie używamy w j.polskim zwrotów typu „pora ci iść do domu” czy „pora ci sprzątnąć lodówkę”, tylko „pora sprzątnąć lodówkę”. Odpowiedz Link Zgłoś
atoness Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:53 Oczywiście. "Bić komuś" to archaizm. "Pora mi" też. Kiedyś mówiło się "pora mi iść". Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 14:05 "Pora mi dzisiaj do ślubu iść", że tak przypomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tobie pora odpocząć 12.08.24, 09:54 Język poezji to w ogóle lubuje się w dziwacznosciach Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:54 druga część ma archaiczną konstrukcję, we współczesnych konwersacjach właściwie niespotykaną czy jest tam jakiś błąd gramatyczny- wydaje mi się, że nawet nie ma, ale ze mnie żaden ekspert Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 13:59 Jest kalką z języka rosyjskiego, dlatego po polsku brzmi źle mimo że sens jest zrozumiały. Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 17:23 Najbardziej razi “tobie” zamiast “ci”, szyk “pora ci” zamiast “tobie pora”, no i sam fakt, że ta konstrukcja jest wyraźnie nieudolną kalką, bo po polsku już się jej nie uzywa, a jeśli nawet to bardziej z “czas” niż “pora”. U Sienkiewicza może “czas ci odpocząć”, w 2024 - “potrzebujesz odpocząć”. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 22:53 W pierwszej połowie zdania mamy "jeśli", więc w drugiej spodziewamy się czasownika lub spójnika "to". Jeśli X, to Y. Jeśli masz problemy ze snem, to pora (ci) odpocząć. Inną sprawą jest zupełnie niepotrzebne "tobie". Już z pierwszej połowy zdania (a dokładnie z orzeczenia) wynika bowiem, że chodzi o 2 os. l.poj., czyli jakiegoś/jakąś "ciebie". Czyli i bez "tobie" wiadomo, komu pora odpocząć. Można by jeszcze ten zaimek od biedy upchnąć w dalszej części zdania (stąd "ci" w nawiasie). Intuicja mi mówi, że zdanie jest kalką z rosyjskiego/ ukraińskiego/ białoruskiego lub jest wytworem jakiejś będącej pod ich wpływem kresowej polszczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 23:17 Polski ogólnie jest językiem z niemal dowolną kompozycją szyku. Ale tutaj brzmi naprawdę dziwacznie. Zabrzmiało prawie jak w kościele - jeeeśli masz prooble-eemy ze snee- em, Tooobie poo-ra od- poocząć ; p Rada też jakaś.. problematyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 23:24 użycie celownika archaicznie brzmi pora tobie odpocząć - tak bym przestawił i to wszystko co się uda z tego wycisnąć Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 23:27 Nie uczcie ruskiego trolla polskiej gramatyki. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Tobie pora odpocząć 11.08.24, 23:30 Zalatuje rosyjskim, ukraińskim, jakieś dosłowne tłumaczenie albo sztuczna inteligencja nawaliła. Tobie albo jeszcze lepiej wam nada odpocząć 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Tobie pora odpocząć 12.08.24, 09:56 „Jeśli masz problemy ze snem, daj ać ja pobruszę, a ty o poczywaj…” Odpowiedz Link Zgłoś