Dodaj do ulubionych

Czy jest jakiś sposób

13.08.24, 22:56
udowodnienia/zweryfikowania swoich umiejętności językowych, nie kończąc filologii polskiej (co prawda nie uczy ani nie weryfikuje, ale robi dobre wrażenie) ani kursu Polskiej Akademii Nauk za 2400 zł?

Rzeczowe, niezłośliwe wpisy mile widziane.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Czy jest jakiś sposób 13.08.24, 23:05
      Udowodnienia komu i w jakim celu?
      • taki-sobie-nick Re: Czy jest jakiś sposób 13.08.24, 23:09
        Zleceniodawcy.
        • angazetka Re: Czy jest jakiś sposób 13.08.24, 23:14
          Zleceniodawca wysyła ci próbkę i ją poprawiasz.
          • taki-sobie-nick Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 01:36
            A tak, tyle to ja wiem.

Nie wiem tylko, czy zleceniodawca raczy wysłać próbkę osobie bez kursów i doświadczenia.

I proszę bez uwag "Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz" - powyższe stanowiło uwagę ogólną.
            • angazetka Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 07:33
              Pytasz o sposoby. Oto sposób.
              BTW ogłoś się na grupach redaktorskich na fb, zdobędziesz doświadczenie.
              • atoness Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 09:19
                Potwierdzam. Ja tak zrobiłam. Dodam, że źle użyłaś, wątkodajko, imiesłowu współczesnego w pierwszym wpisie. To by cię zdyskwalifikowało.
                • zona_mi Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 09:33
                  atoness napisała:

> źle użyłaś, wątkodajko, imiesłowu współ
                  > czesnego w pierwszym wpisie.

Także zwróciłam na to uwagę.
                  • atoness Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 10:11
                    Cóż, bije po oczach sad
                    • kk345 Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 11:42
                      No zgrzyta, zgrzyta, prof. Miodek rekomendacji by nie udzielił big_grin
                • taki-sobie-nick Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 21:52
                  To prawda, zauważyłam już po napisaniu posta.
              • silenta Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 19:57
                Kompletnie nie mam pojęcia o redakcji więc zapytam dziewczyn, które się tym zajmują - od czego bardziej zależy styl np. książki tłumaczonej z obcego języka, najbardziej pewnie od autora i tłumacza ale czy redaktor też ma na to wpływ? Zastanawiam się ponieważ dla mnie styl pisania autorki wątku jest bardzo ciężki i trudny w odbiorze. Czy styl pisania redaktora ma odbicie w redagowanym tekście?
                • angazetka Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 20:21
                  Ma. Każdy redaktor ma swoje zwyczaje językowe i to przenika do książek, choć oczywiście dominuje styl autora i/lub tłumacza.
                  A redaktor bez polotu może książkę zamordować.
                  • taki-sobie-nick Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 21:52
                    Ale mówimy o KOREKCIE, nie o redakcji...
                    • shule_aroon Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 22:44
                      Ale zdajesz sobie sprawę, że w poście startowym błędnie użyłaś imiesłowu? Z czym Ty w ogóle do tej korekty startujesz, wyrażając się tak niechlujnie?
                • galaxyhitchhiker Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 20:29
                  Redaktor nie pisze, nie jest autorem (tłumacz jest autorem przekładu), nie powinien mieć swojego stylu, powinien tylko doszlifować to, z czym autor ma problem. Redaktor ma sprawić, że tekst będzie lepszy, ale nie może go przekształcać na swoją modłę. I powinien mieć sporą wiedzę ogólną, żeby wiedzieć, kiedy coś jest błędem, a kiedy celową stylizacją smile
                  • atoness Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 20:42
                    Oj, nie zgadzam się. Wiele razy zdarzyło mi się właściwie przetłumaczyć książkę od nowa.
                    • galaxyhitchhiker Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 21:10
                      >Oj, nie zgadzam się. Wiele razy zdarzyło mi się właściwie przetłumaczyć książkę od nowa.

A z czym się nie zgadzasz? Tekst, który idzie do druku powinien być dopieszczony, ale ostatecznie to tłumacz i autor, nie redaktor, biorą za niego odpowiedzialność.

To, że czasami tłumaczenia dostarczają ludzie, którzy absolutnie nie powinni się tym zajmować, to zupełnie inna sprawa. Redaktorzy też nie zawsze sobie radzą ze swoją robotą.
        • shule_aroon Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 13:50
          taki-sobie-nick napisała:

> Zleceniodawcy.

Portfolio? możesz napisać te teksty nawet sobie a muzom, albo załóż darmowego bloga lub pobaw się w dziennikarstwo obywatelskie/wolontariat.

• shule_aroon Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 13:51
            chyba że chodzi o kurs korekty tekstów itp.
    • taki-sobie-nick Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 01:38
      Przydałby mi się certyfikat języka polskiego jako ojczystego. tongue_out Albo rekomendacja od prof. Miodka. tongue_out
      • kot.z.kosmosu Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 15:25
        Lol
        Wybacz, ale akurat ty nie masz wiedzy o języku - umiesz się jedynie doczepiać, często nie mając przy tym racji. Twoja polszczyzna pozostawia wiele do życzenia, łącznie z tym wątkiem.
        Marzenia trolika.
    • cottonrose Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 02:32

Moze takie
      instytutpolski.pl/london/polish-language/certification-of-polish-language-skills/
      • taki-sobie-nick Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 02:37
        Bardzo dziękuję, myślałam o tym, też słono płatne.
        • cottonrose Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 03:18
          instytutpolski.pl/london/polish-language/certification-of-polish-language-skills/

Napisz do Chicagowa smile moze 1 kurs jakos tanio wyjdzie. Napisza sobie w na stronie, ze Polka u nich certyfikat robila 😆
        • alicia033 Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 08:19
          taki-sobie-nick napisała:

> Bardzo dziękuję, myślałam o tym, też słono płatne.

może lepiej jednak nie myślsad, bo to jest dla cudzoziemców, którzy chcą studiować lub pracować w Polsce w zawodach, w których wymagane jest udokumentowanie znajomości języka polskiego. Gdyby mieli zdaną polską maturę mogliby ją przedstawiać na dowód znajomości języka polskiego ale że z przyczyn oczywistych jej nie mają, to robią certyfikacik na potwierdzenie.
          Więc ów certyfikat ma się to dokładnie nijak do potwierdzenia tego, czego szukasz, czyli posiadania umiejętności redakcji i korekty tekstów. Której, niestety, nie posiadasz.

• anorektycznazdzira Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 07:48
      "kursu Polskiej Akademii Nauk za 2400 zł?"
      zaciekawiłaś mnie. Podrzucisz link?
    • brenya78 Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 08:00
      Bez urazy, ale to pytanie z gatunku: jak udowodnic że jestem świetnym programista bez ukończenia studiów informatycznych, albo jak udowodnić że jestem świetnym lekarzem bez studiów medycznych, czy zaproszą mnie na rozmowę na stanowisko architekta chmury, zrobienie certyfikatow kosztuje 40tys.

No niestety, wykształcenie i certyfikaty kosztują. Ludzie studiuja, albo placa. Jeśli nie masz innego dorobku w postaci współpracy z kimś, własnego bloga o języku polskim itp. to słabo to widzę.
      • atoness Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 11:38
        Nie, to nie jest takie pytanie. Żeby robić redakcję i korektę, nie trzeba mieć na to papieru.
        • angazetka Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 11:56
          Ale papier wiele tu ułatwia.
          • atoness Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 12:05
            Wierzę bez zastrzeżeń, ale nie jest konieczny. Mnie poszło gładko bez.
        • brenya78 Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 20:05
          Żeby być programista też nie trzeba papieru... I w wielu innych zawodach technicznych też nie. Bill Gates nie ma papieru.
    • malia Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 08:18
      Musisz zamieścić w ofercie do pracodawcy linki do wątków na ematce, w których się przyp..... znaczy się dbasz o poprawność językową i wykazujesz się znajomością zasad.
      • kot.z.kosmosu Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 15:28
        malia napisała:

> Musisz zamieścić w ofercie do pracodawcy linki do wątków na ematce, w których s
        > ię przyp..... znaczy się dbasz o poprawność językową i wykazujesz się znajomośc
        > ią zasad.

Koniecznie. Zwłaszcza ten, w którym wyśmiewa słowo "operator" 😆 bo nigdy go nie słyszała.
        Chroń losie przed taką korektorką
        • beneficia Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 20:03
          ???
          Przecież to niemożliwe.
          • silenta Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 20:16
            Dokładnie chodziło o operatora jako osobę wykonującą operacje - lekarza.
            • beneficia Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 20:28
              Dzięki, nie czytałam tamtego wątku.
              Ale też nigdy się nie spotkałam ze słowem "operator" w tym kontekście, zawsze to po prostu chirurg.
              • silenta Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 20:32
                forum.gazeta.pl/forum/w,567,177215134,177215134,Watek_jezykowy.html
    • cranberries1983 Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 15:27
      dla obcokrajowców- Polskie Centrum Języka Polskiego
    • fogito Re: Czy jest jakiś sposób 14.08.24, 16:15
      Ja pracowałam dwa lata jako redaktor w Arkadach, ale byłam po studniach na wydziale historycznym. Dostałam próbkę tekstu do zredagowania i po zaakceptowaniu dostawałam zlecenia na kolejne książki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka