Dodaj do ulubionych

Marchewka w słoiku

15.08.24, 19:13
Obrodziła mi marchewka , cześć zostanie zamrożona ale niestety nie zmieszczę wszystkiego do zamrażarki. Nie mam jak inaczej przechować muszę przerobić. Czy robiła któraś mama marchew w słoiku na zimę ? W necie oczywiście dużo przepisów ale lepiej korzystać z doświadczenia mam i cennych uwag. Może jakieś podpowiedzi co można jeszcze zrobić z marchwi ?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Marchewka w słoiku 15.08.24, 19:22
      kroisz podgotowana marchew, obrana oczywiscie, w kostke, zalewasz osolona woda (smak indywidualny), odrobina octu (raczej winny/jablkowy) i cukru -1 lyzka na 1L slonej zalewy, pasteryzujesz okolo 1/2h

mozna w calosci, mozna w talarkach, albo starta na grubych oczkach

moze byc w zalewie slodkokwasnej (jak do salatki szwedzkiej czy papryki), z dodatkiem np papryki albo solo

ponoc kiszona jest dobra ale probowalam dwa razy i nie wyszla

pulpa z ugotowanej, cos na wzor dyni, moze byc tez pasteryzowana

sok sie dobrze pasteryzuje
      • babcia47 Re: Marchewka w słoiku 15.08.24, 19:39
        Moja mama robila podobnie ale nie mam przepisu na zalewe. Oprócz takiej w kostce mama wykorzystywala tez male w całości lub większe pokrojone w w 10 cm kawałki i miarę potrzeby pokrojone na połówki lub ćwiartki. Potem odgrzane i podane z samym masłem lub z tarta bulkavbyly świetnym dodatkiem do drugiego dania. Nie jestem pewna czy mama dodawala ocet bo byl niewyczuwalny ale na pewno pomaga zachować jędrność marchewki
        • mysiulek08 Re: Marchewka w słoiku 15.08.24, 19:44
          zalewe czy slona wode? mniej wiecej jak na ogorki malosolne

a slodkokwasna to klasyka

szklanka octu (winny/jablkowy/ryzowy/figowy/ryzowy - nie uzywam spirytusowego), szklanka wody, pol szklanki cukru trzcinowego (albo zwyklego) albo do 'smaku', lyzka gorczycy, kilka kulek ziela ang, lisc laurowy, pieprz ziarenka, mozna dodac miodu, koperku,chrzanu, to juz jak zalezy od preferencji
        • mysiulek08 Re: Marchewka w słoiku 15.08.24, 19:45
          ocet zawsze dodawala i babcia i mama wiec i ja dodaje smile
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Marchewka w słoiku 15.08.24, 20:33
            Tak, ocet musi być, albo inny kwas, bo marchewka się łatwo psuje.
            Z pomidorami można też zrobić.
    • mabel_mora Re: Marchewka w słoiku 15.08.24, 19:45
      robiłabym codziennie sok,
      żadnego wekowania, mrożenia, bo taka ze słoika to już za dużo wartości nie ma
      ew. nadmiar przechowywałabym w piasku (ale to już sie zbiera marchew? chyba, że to jakaś wczesna odmiana)
      • mysiulek08 Re: Marchewka w słoiku 15.08.24, 19:47
        do przechowywania w piasku potrzebna jest sucha, chlodna piwnica albo podobna spizarnia
      • babcia47 Re: Marchewka w słoiku 16.08.24, 06:15
        Warzywa odpowiednio zamrożone i przechowywane majs poza świeżymi najwięcej wartości odżywczych i zachowują najwięcej nawet tych nietrwałych jak niektore witaminy. Sa bardziej wartościowe niz te długo przechowywane w stanie surowym szczegolnie gdy zostaną zebrane w najlepszym dla nich okresie gdy już odpowiednio dojrzeją. Pozatym kazda marchew jednak zachowuje błonnik i czesc bardziej trwałych witamin a w razie problemów z przewodem pokarmowym działa na niego jak balsam, plasterek i miotelka. Zle przechowywane warzywa po pewnym czasie nie tylko tracą wiecej wartości ale bywają zarażone różnymi patogenami, szczegolnie po dłuższym czasie. Trzeba mieć naprawdę dobre warunki umiejetnosc by je przechować i wykorzystac w odpowiednim czasie . Duszona marchewkę rozdeptana z masłem kochają nawet moje koty i wnukoty ktore mam na tymczasie wakacyjnym
    • andaba Re: Marchewka w słoiku 15.08.24, 20:05
      Podgotowuję bez obierania, potem obieram, kroję w kostkę, zalewam wodą z solą i cukrem (wg uznania, nie korzystam z przepisu, ale soli toche musi być, żeby sie nie psuło), pasteryzuję. Świetna do sałatki. Mozna tez zrobić zasmażaną.
    • pazdziernikowa47 Re: Marchewka w słoiku 15.08.24, 21:12
      Dziękuję za odpowiedzi, czy ten ocet jest potem wyczuwalny w smaku ?
      • mysiulek08 Re: Marchewka w słoiku 15.08.24, 21:56
        nie i lepiej nie dawac spirytusowego, jablkowy bedzie w sam raz
    • dekoderka Re: Marchewka w słoiku 15.08.24, 22:29
      Piasek albo ziemia w chłodnej piwnicy.

Po co obsiewać ogród marchewką w takiej ilości?
      • laluga Re: Marchewka w słoiku 16.08.24, 08:57
        Bo nie zawsze wzejdzie i urośnie tyle ile chcesz więc zapobiegawczo siejesz więcej.
    • kachaa17 Re: Marchewka w słoiku 16.08.24, 08:46
      Można zakisić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka