Dodaj do ulubionych

Kolonie dla dorosłych

18.08.24, 15:08
Właśnie przeczytałam, że istnieje coś takiego. Bardzo mi się spodobał pomysł: taki powrót do dzieciństwa. Dwa tygodnie z grupą, która chce ten czas spędzić razem: przy ognisku, zabawie, na wycieczkach, wyjściach do kina, aktywnościach sportowych czy innych podchodach. Zajęcia nie są obowiązkowe, leżakowania popołudniu nie masmile
Są na forum osoby, które czują się samotne, pytają jak wyjść do ludzi - to może być jeden ze sposobów. Słyszałyście o tym?
Obserwuj wątek
    • z_lasu Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 15:10
      Wkręcasz nas, prawda?
    • 35wcieniu Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 15:11
      Czytałam w innym wątku.
      Dla mnie osobiście byłby to pomysł z dudy, bo wszystko to mogę robić i bez kolonii, ale moze i jest to jakiś pomysł jak ktoś nie ma znajomych i chce poznać czy coś w tym rodzaju.
      • kanna Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 19:52
        Nie, w taka siatkówkę, czy innego Dixita bez grupy nie pograsz tongue_out
        • slonko1335 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 20:35
          Wystarczy pojechać ze znajomymi. Nie musi to być od razu kolonia.
          • ender_celebi Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 10:11
            nie każdy ma znajomych, lubiących siatkówkę czy dixita
            • slonko1335 Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 11:08
              No ale 35wcieniu ma zatem nie musi grać sama w dixita czy w siatke. To pomysł dla tych którzy nie mają.
        • 35wcieniu Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 20:41
          Ale co "nie"? Grupę znajomych można mieć po prostu, nie trzeba poznawać jej na koloniach.
          • mika_p Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 20:58
            No, jak się ma grupę znajomych z podobnymi dochodami i podobnym stylem spędzania wakacji, a do tego są fajni i mozna z nimi wyjechać, to człowiek istotnie nie potrzebuje kolonii.

Ale wystarczy, że jedni wolą leżenie nad basenem w prażącym słońcu,a drudzy zwiedzanie w lekkim chłodku, i już wspólny wyjazd staje pod znakiem zapytania.
            Albo jednych stać na safari, a drugich na agroturystykę z kurkami biegającymi po podwórkuw ramach kontaktu z dzikim zwierzem.
            • slonko1335 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 21:02
              No ale ona przecież napisała, że może sobie zorganizować bez konieczności kolonii a pomysł może być dobry jak ktoś znajomych takich nie ma, chce poznać, itd.
              • arwena_111 Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 13:53
                Wystarczy zostać wdową/wdowcem w wieku 60+. Reszta znajomych jeszcze sparowana, ma małe wnuki a ty masz już duże/dorosłe itd.
                Moja teściowa tak ma. Koleżanki nawet jej proponują - ale jadą np z wnukami. Raz nawet pojechała, wróciła umęczona - bo wszystko kręciło się wokół wnuka koleżanki.
                Tyle, że dla mojej teściowej takie kolonie też nie są dobre - bo ona sama nigdzie nie pojedzie.
            • taki-sobie-nick Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 23:55
              Cóż, jest to bardziej realny kontakt niż ten na safari, zresztą zawsze można jechać w góry i ryzykować spotkanie misia.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 09:26
              To nawet nie musi być rozbieżność gustów/możliwości finansowych, teraz ludzie miewają takie jaja z urlopami, że czasem trudno z własnym mężem/żoną zgrać urlopy, a co dopiero większą grupą.
              • slonko1335 Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 11:13
                dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> To nawet nie musi być rozbieżność gustów/możliwości finansowych, teraz ludzie m
                > iewają takie jaja z urlopami, że czasem trudno z własnym mężem/żoną zgrać urlop
                > y, a co dopiero większą grupą.
                >
                no i dlatego jak chcesz grac w dixita albo siarkówkę a nie masz znajomych którzy mogą z tobą pojechać i grać taki pomysł może się sprawdzić. Sa ludzie którzy jeżdżą na campy jogi, sportowe, wspinaczkowe, agility z psami, rowerowe-to przecież odpowiednik koloni jest tylko dla dorosłych.
            • 35wcieniu Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 09:31
              No toż to napisałam. Jak ktoś nie ma znajomych to może i dobry pomysł z koloniami. Dla mnie by nie był.
    • szara.myszka.555 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 15:16
      Tak, brałam nawet udział (Festiwal Myśli Abstrakcyjnej). Super sprawa.
    • alpepe Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 15:17
      Nie wiem, o czym to, ale są kolonie dla emerytów, czyli wyjazd grupowy, pokoje dwuosobowe. Moja mama w czymś takim uczestniczy z chęcią i ochotą. Dobre dla samotnych starszych ludzi.
    • mika_p Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 15:18
      Dwa tygodnie to za długo, ale koncepcja wyjazdu zorganizowanego, gdzie ktoś zorganizuje wycieczki, atrakcje i poda jedzenie pod nos, nie budzi wstrętu smile
      I jak to nie ma leżakowania po obiedzie???
      • arabelax Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 18:07
        I jeszcze apel i sprawdzanie czystości w pokojach 😀
        • mika_p Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 19:10
          Śmiejesz się, ale akurat właśnie wróciłam z urlopu, na którym po obiedzie co najmniej połowę razy się zdrzemnęłam smile

Apel to może nie, ale co niedziela pod wieczór właściciel ośrodka robił krótkie spotkanie organizacyjne, na którym wyjaśniał, jakie mają atrakcje, co jest w cenie, a za co trzeba zapłacić i ile. Oprócz tego atrakcje w okolicy, tu sobie można łowić ryby (pozwolenie u nas za tyle i tyle), a tam w sobotę będzie potańcówka (gmina organizuje), tu nasza plaża, obok sąsiedniego ośrodka, tamta trzecia gminna z ratownikiem, lokalny sklepik za winklem, a do biedronki 10 km w lewo, coś tam to oglądania 15 km stąd, a coś innego 30.
          • paskudek1 Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 11:25
            Kurcze, fajny pomysł.
    • abecadlowa1 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 15:30
      Koszmar introwertyka
      • balladyna Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 15:41
        No, zakładam, że introwertyk, który nie chce poznać nowych ludzi, lubi spędzać czas jedynie we własnym towarzystwie, na taki wyjazd się nie zapisze - rodzice na takie kolonie już nie wysyłają, to decyzja dorosłej osoby. Ale w takich wątkach "czuję się samotna" padają często rady : "wyjdź do ludzi". A to wychodzenie wcale takie łatwe nie jest i w dodatku wcale nie musi owocować nowymi znajomościami i wspólnym spędzaniem czasu. Na jogę niekoniecznie chodzą osoby, które nie mają z kim iść na kawę czy do kina, robią ćwiczenia i wracają do swojego życia z rodziną, pracą, psem i przyjaciółmi ergo zapisywanie się na taką jogę samotnej osobie niewiele da. Więc tak mi się wydaje, że dla kogoś, kto szuka interakcji z drugim człowiekiem, to jest fajna opcja - dla mnie sensowniejsza niż osławione turnusy sanatoryjne.
      • mamamisi2005 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 16:52
        A bo ja wiem? Introwertyk to niekoniecznie pustelnik bez potrzeby jakiegolwiek kontaktu z ludźmi. Grupa daje zawsze możliwość stanięcia trochę z boku. To, że wyjazd jest dla dorosłych oznacza też pewnie, że nie trzeba obowiązkowo uczestniczyć we wszystkim i jak ktoś jednak chce leżakować po południu w samotności, to ma taką możliwość, a z aktywności wybiera sobie to, co mu odpowiada.
        Jedynie mam zastrzeżenie do atrakcji przedstawionych w poście startowym, no ale rozumiem że oferta może być inna.
      • szara.myszka.555 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 19:02
        Jestem 100% introweryczką. Jako dziecko kochałam kolonie, jako osoba dorosła również lubię.

O czym to świadczy? O tym, że ludzie są różni.
    • krwawy.lolo Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 15:44
      Kul. A sporadycznie pani zmieni pampersa.
    • swiezynka77 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 15:48
      Super sprawa. Bywam na tematycznych - jogowych, sportowych. Nie trzeba być samotnym żeby jeździć
      • z_lasu Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 16:20
        Tematyczne to inna bajka. Spotykasz się z ludźmi, z którymi dzielisz zainteresowania, w celu wspólnego realizowania tych zainteresowań.
        • swiezynka77 Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 09:32
          Ale aspekt towarzyski też się liczy+ fakt że ktoś zorganizuje wszystko za mnie.
          • z_lasu Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 09:40
            A gdzie sugerowałam, że się nie liczy? Rzecz w tym, że "aspekt towarzyski" ma sens, kiedy z daną grupą osób mamy jakieś punkty styczne. Jeśli to jest przypadkowa zbieranina ludzi z różnych baniek, o różnych zainteresowaniach i różnym poziomie umysłowym, to może być trudno się zrealizować towarzysko.
            • balladyna Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 12:26
              Jak w życiu. Na koloniach z lat dziecięcych tez się trafiały różne dzieci, a mimo to zawsze można było sobie jakoś dobrać towarzystwo. A i z tymi różnicami bym nie demonizowała: z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć że na taki wyjazd by się skusiły osoby, które mają sporo wspólnego ze sobą.
              • z_lasu Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 12:45
                > Na koloniach z lat dziecięcych tez się trafiały różne dzieci, a mimo to zawsze można było sobie
                > jakoś dobrać towarzystwo.

Albo nie.

> Jak w życiu

Generalnie w dorosłym życiu większość ludzi stara się wykorzystać posiadane możliwości tak, żeby sobie komfort życia poprawić i nie losuje w ciemno wyjazdów, atrakcji czy towarzystwa tylko dobiera wg upodobań. W tramwaju nie ma możliwości doboru współpasażerów, więc można powiedzieć "jak w życiu", na takich koloniach bardziej pasowałoby określenie "nie ma ofiar...".

> z dużym prawdopodobieństwem można przyjąć że na taki wyjazd by się skusiły osoby, które
                > mają sporo wspólnego ze sobą.

Jeśli to są kolonie tematyczne (psy, joga, inne kółka zainteresowań) to tak. W innym przypadku może się okazać, że nie mamy o czym rozmawiać z tymi ludźmi.
                • balladyna Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 13:08
                  Na szczęście na takie "kolonie" nie ma obowiązku jeździć. Fajnie, że w wątku wpisały się również te osoby, które brały w czymś takim udział i podobało im się.
                  • z_lasu Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 13:11
                    Nieprawda. Podobało się osobom, które brały udział w wyjazdach tematycznych.
                    • balladyna Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 13:20
                      Co "nieprawda"? Ja nie pisałam, czy brały udział w tematycznych czy nie, tylko, że brały udział w "koloniach" i podobało im się. A na przykład jakie były kolonie Szarej.myszki 555 czy mamy Alpepe - ja osobiście pojęcia nie mam. Faktem jest, że kolonie - również nietematyczne- są z roku na rok coraz bardziej popularne, a chętni zapisują się na listy rezerwowe.
                      Nie podoba Ci się pomysł, nie widzisz jego dobrych stron - nie jeździsz. Są ludzie którzy potrafią nawiązać znajomości z innymi, są otwarci na doświadczenia, mają otwartą głowę, a są tacy, którzy muszą mieć "punkty styczne", bo inaczej katastrofa.
                      • z_lasu Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 14:19
                        A bez dokopania rozmówcy nie potrafisz dyskutować?
                        • balladyna Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 14:45
                          Dokopania rozmówcy?! Rozumiem, że wzięłaś to do siebie? No przykro mi bardzo, e tak się stało - nie miałam powodu Ci dokopywać, rozmawiasz przecież od samego początku, od pierwszego wpisu całkowicie merytorycznie.
                • slonko1335 Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 15:12
                  z_lasu napisała:

>
                  > Jeśli to są kolonie tematyczne (psy, joga, inne kółka zainteresowań) to tak.

Obstawiam, że tak jest a jakis pismak zrobił z tego kolonie dla dorosłych coby zwiększyć klikalność. Generalnie to i kolonie dla dzieci teraz często są tematyczne.
    • po_godzinach_1 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 15:57
      A półkolonie też są?
      • krwawy.lolo Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 16:16
        Dla emerytów, którzy pracowali na pół etatu.
        • po_godzinach_1 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 16:20
          krwawy.lolo napisał:

> Dla emerytów, którzy pracowali na pół etatu.

No tak, pewnie też za pół ceny ale za to z podwieczorkiem.
          • krwawy.lolo Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 16:23
            Tak. Wieczorek dla pełnoetatowców, a za nadgodziny ekstra pasztetowa do kolacji.
            • po_godzinach_1 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 19:19
              krwawy.lolo napisał:

> Tak. Wieczorek dla pełnoetatowców, a za nadgodziny ekstra pasztetowa do kolacji
              > .

A potem można nakręcić "Rejs"
      • chococaffe Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 16:18
        Tak, nazywają się robotawink
    • zwierzakowa13 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 16:20
      Spotkałam się z obozami konnymi dla dorosłych. Fajna rzecz.
    • slonko1335 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 16:50
      A czym to się różni od zorganizowanych przez biura podróży wyjazdów?
      • z_lasu Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 16:54
        Tym, że nie ma nic ciekawego 😀
        • slonko1335 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 16:56
          Ktoś tam.jednak jeździ skoro organizują?
    • agdzieztam Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 16:52
      Też o tym czytałam! Ogromnie mi się podoba pomysł, nie wiedziałam, że istnieje coś takiego!
    • aankaa Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 17:10
      www.vogue.pl/a/kolonie-dla-doroslych-to-nowy-pomysl-na-wakacje
    • berdebul Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 18:07
      Imho osobny krąg piekieł, ale podejrzewam że różne socjalne motylki będą zachwycone. tongue_out
    • no_name33 Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 19:10
      balladyna napisała:

> sp
      > ortowych czy innych podchodach. Zajęcia nie są obowiązkowe, leżakowania popołud
      > niu nie masmile
      > Są na forum osoby, które czują się samotne, pytają jak wyjść do ludzi - to może
      > być jeden ze sposobów. Słyszałyście o tym?

Moja koleżanka singielka jeździła na takie coś. Nie nazywała tego koloniami, tylko wczasami. Biuro podróży organizowało. Były wieczorki zapoznawcze i w ogóle dużo czasu na wspólnych atrakcjach. Jeśli nie ma się z kim jechać, a samotnych wyjazdów się nie lubi to jest to jakaś opcja.
    • stara-a-naiwna Re: Kolonie dla dorosłych 18.08.24, 23:03
      pan z którym współpracowałam z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu lekkim jeździł na takie wczasy / turnusy rehabilitacyjne - raczej dla seniorów

bardzo sobie chwalił i jego rodzina też - wszyscy byli zadowoleni, ze jest zawieziony, nakarmiony, zaopiekowany, ma zorganizowane bezpieczne zajęcie

moze keidyś na stare lata skorzystam, póki co wolę sama z rodziną i znajomymi
      • balladyna Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 09:39
        Ale to chyba nie o takie wczasy chodzi. Jak zrozumiałam, chodzi o ludzi, którzy chcą miło spędzić czas z innymi, pouprawiać jakiś sport, ruszyć się z kanapy, pośpiewać przy ognisku, zagrać w siatkówkę itp. Wczasy dla osób niepełnosprawnych to trochę inna bajka. Ale z pewnością też potrzebne.
        • stara-a-naiwna Re: Kolonie dla dorosłych 30.08.24, 23:02
          tamte są dedykowane dla seniorów

chociaż może zapisać się każdy
    • mama-ola Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 07:27
      Koloni sobie nie wyobrażam smile Ale wycieczki z obcymi (które ematka nazywa czasem przedsionkiem piekła) jak najbardziej, ba, nie muszę sobie wyobrażać, wszak mój mąż pracuje w takiej branży. Wszystko jest kwestią doboru towarzystwa. Ameryki nie odkryję, gdy powiem, że musi być podobne pod względem wykształcenia, zainteresowań i wieku.
      Jeśli na takich koloniach jest przypadkowa zbieranina, to może być katastrofa.
      • sarah_black38 Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 09:35
        Chyba nigdy nie byłyście w sanatorium. To też takie kolonie dla dorosłych, z tym że na NFZ czy ZUS zabiegi do południa są obowiązkowe. I żebyście widziały tych emerytów co się na wieczór wybierają na tańce - panie kiecki i koafiury, panowie garniak albo przynajmniej koszula i spodnie w kant. Fajnie popatrzeć na starszych ludzi, którzy się bawią, tańczą i miło spędzają czas na takich zorganizowanych pobytach. Nie każdy senior zorganizuje sobie lasta na olnikluzif tongue_out, albo z plecakiem będzie przemierzał prerie, albo z mapą w ręku podziwiał zabytki Paryża.
        • raczek47 Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 10:04
          sarah_black38 napisała:

> Chyba nigdy nie byłyście w sanatorium. To też takie kolonie dla dorosłych, z ty
          > m że na NFZ czy ZUS zabiegi do południa są obowiązkowe. I żebyście widziały tyc
          > h emerytów co się na wieczór wybierają na tańce - panie kiecki i koafiury, pano
          > wie garniak albo przynajmniej koszula i spodnie w kant. Fajnie popatrzeć na sta
          > rszych ludzi, którzy się bawią, tańczą i miło spędzają czas na takich zorganizo
          > wanych pobytach. Nie każdy senior zorganizuje sobie lasta na olnikluzif tongue_out, alb
          > o z plecakiem będzie przemierzał prerie, albo z mapą w ręku podziwiał zabytki P
          > aryża.

Jestem dwa razy w roku służbowo w Kołobrzegu i zawsze wtedy chodzimy na sanatoryjne potancówki .Uwielbiam. I z wielką przyjemnością patrzę na bawiących się seniorów,
      • raczek47 Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 09:35
        Co za koszmar?dla mnie równy kolonii karnej.
        Girls camp...brr a wręcz uwłaczające.
        • maslova Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 10:18
          Uwłaczające??
          • bieda_tubka Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 11:30
            raczek nie należy do najmądrzejszych forumek
    • dni_minione Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 10:05
      Miałam właśnie napisac, że koszmar, ale w tej samej chwili sobie przypomniałam, że byłam na czymś takim i był to jeden z najlepszych moich wyjazdów w dorosłym życiu big_grin
      W moim przypadku to był tygodniowy wyjazd organizowany przez ośrodek szkoleniowy dla psów. Zakwaterowanie w domkach letniskowych (na kupie, ale mnie się trafiła jedynka, bo mój pies alergik i nie nie mógł mieć dostępu do innych misek), wspólne posiłki przy długim stole, codziennie 2-3 treningi, wieczorne ogniska. Było wspaniale smile
      • martishia7 Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 12:40
        Byłam na takim wyjeździe jako "żona przy mężu", wyjazd był dla trenerów sztuki walki, którą mój mąż uprawiał, więc byli tam tylko dorośli, oczywiście z rodzinami i psami/kotami. My też raz byliśmy sami, a raz już z dzieckiem. Jedne z najlepszych wakacji smile
    • conena Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 10:22
      jedna taka trenerka, do której chodzę na zajęcia organizuje wyjazdy dla kobiet, fitnessowe, ale niekoniecznie dla tych co są w "reżimie treningowym 90 h tygodniowo", lecz dla takich przeciętnych bywalczyń klubów fitness, jak ja. i to jest jedyny obóz dla dorosłych, na jaki bym pojechała, bo wszystko mi się podoba, program, miejsce, trenerka, termin, ale żadnej koleżance nie pasuje, a samej mi się nie chce. nie mam musu wychodzenia do ludzi. ale jakbym czuła się samotna, to by była fantastyczna okazja poznać nowe kumpele.
    • login.na.raz Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 10:45
      Nazwa kolonie dla dorosłych wydaje się dziwna. Ale czy jednak to w sumie nie to samo, co wyjazd organizowany przez jakiegoś trenera fitness (zapewnione dietetyczne posiłki, 3x dziennie trening + warsztaty z kosmetologi, zdrowego odżywiania i modelingu). Albo wyjazd jogowy (też z posiłkami, warsztatami). To dokładnie to samo, tylko nazwą inna.
      • balladyna Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 12:21
        Wydaje mi się, że różnica może być w celu takiego wyjazdu: na jogę, wczasy odchudzające itp. jedziesz, żeby coś zrobić ze sobą, a przebywanie z innymi ludźmi jest ubocznym efektem. Tam nie każdy będzie nastawiony na poznawanie ludzi i interakcje. Na "kolonie" jedziesz po to, żeby poprzebywać w towarzystwie innych, z którymi mogą Cię łączyć jakieś zainteresowania, aktywności.
    • bene_gesserit Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 10:55
      Pomysł na spędzenie turnusu z grupą nieznajomych wydaje się dość kontrowersyjny. Co, jeśli w grupie będzie większość nudziarzy, albo klonów Stanowskiego? Utknąć w tym doborowym towarzystwie ma choćby parę dni Nrr. Poza tym pomysł na wyjście ze swojej banki w sensie towarzyskim sens jedynie wtedy, kiedy ludzie są z tych samych okolic, a nie z całej Polski.

O wiele lepszym pomysłem jest Timeleft - zero ryzyka, mnóstwo do zyskania.
      • dni_minione Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 11:36
        A co ci w towarzystwie Stanowskiego by przeszkadzało? Inteligentny chłop. Jak go można z nudziarzami zestawiać.
    • jehanette Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 12:32
      No jest oferta różnego rodzaju zorganizowanych wyjazdów, i co?
      • balladyna Re: Kolonie dla dorosłych 19.08.24, 12:58
        I nic. Przed "i" (zazwyczaj) nie stawia się przecinka.
    • bywalec.hoteli Re: Kolonie dla dorosłych 31.08.24, 01:39
      W sumie to kluby seniora coś takiego proponują nieraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka