Dodaj do ulubionych

Jaki zawód bez studiów

19.08.24, 09:50
Czy z liceum, bez studiów, są dziś szanse na jakiś sensowny zawód? Wszędzie czytam, że wystarczą kursy, że nikt na studia nie patrzy, że to już nie te czasy - ale czy rzeczywiście tak jest? Jestem osobą dorosłą, maturę mam za sobą już ładnych parę lat temu. Potrzebuję rozwoju, chcę się dokształcić, ale na studiach siebie nie widzę. To kilka lat i spory koszt, na który mnie nie stać. Jak inaczej zdobyć zawó i to taki, żeby nie bać się o pracę?
Obserwuj wątek
    • szafireczek Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 09:56
      Roboty budowlane, wykończeniówka - wystarczy pasja, praktyka, solidność i brak nałogów - jest fach, jest popyt i bardzo dobre zarobki.
    • alicia033 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 10:01
      np. hydraulik, elektryk, dekarz - żadna AI ich nie zastąpi, kursy prowadzą np. centra kształcenia ustawicznego i stowarzyszenia zawodowe.
    • cranberries1983 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 10:05
      same liceum nie bardzo, lepiej by olać LO i skupić się na zawodówce lun technikum
      rzemieślników pbrakuje
      • berdebul Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 12:08
        Trochę za późno jak jest kilka lat po maturze tongue_out
        • cranberries1983 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 19:17
          to policealna, albo izba rzemieślnicza
    • bieda_tubka Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 10:14
      no pomyślmy... budowlaniec, wykończeniowiec, płytkarz, elektryk, kucharz, kelner, cukiernik, kasjer, sprzedawca, recepcjonista, sprzątacz, kierowca, motorniczy, taksówkarz, portier, fryzjer, masażysta, kurier, florysta, pracownik call center.

> nikt na studia nie patrzy, że to już nie te czasy - ale czy rzeczywiście tak jest?

nie jest.
    • brenya78 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 10:18
      Zalezy co Cie interesuje.
      Najnizszy, wg mnie jest w tej chwili prog wejscia w zawody zwiazane z analityka danych. Mozna zrobic sobie kurs jakiegos narzedzia do wizualizacji danych: Tableau, Looker, Power BI, i jesli to lubisz i masz dryg, to praca w zasadzie od reki. Potem mozna isc troche bardziej w backend - data engineering, Snowflake, BigQuery. Wszystkiego obecnie mozna sie nauczyc online, wiele rzeczy jest za darmo, albo mozna poszukac znizek na kursy np. na Coursera czy sa znizki na kursy.
      W Tableau mozna sie wkrecic w community, i przez to zdobyc doswiadczenie, portfolio.
      Jesli masz dryg do wizualizacji, analizy, to nie ma wg mnie latwiejszego zawodu obecnie do wejscia w.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 10:54
      samo liceum to nic nie daje, ale po liceum można się dalej uczyć, nie idąc na studia.
      Są szkoły policealne i pomaturalne, są kursy zawodowe.
      Co chciałabyś robić? W czym jesteś dobra? Co lubisz?
      Czy chcesz pracować tylko umysłowo, czy może masz jakieś zdolności manualne i mogłabyś coś fizycznie wytwarzać?
      Czy masz prawo jazdy?
      Czy to ma być praca biurowa, czy fizyczna, i w jakiej dziedzinie?
      Czy lubisz kontakt z ludźmi, czy wręcz przeciwnie i chciałabyś pracować sama?
      Jeśli nie wiesz, to może najpierw idź do doradcy zawodowego?
      Doradcę zawodowego znajdziesz w urzędach pracy.
      Przejrzyj ofertę szkół policealnych i pomaturalnych, może jakiś zawód ci się spodoba?
      np.tu: szkolypolicealne.studentnews.pl/
      i ofertę kursów zawodowych w miejscu gdzie mieszkasz.
      Zarówno szkoły policealne/pomaturalne, jak i kursy zawodowe są zarówno bezpłatne, państwowe, jak i płatne.
      Przejrzyj też oferty pracy w miejscu, gdzie mieszkasz. Zobaczysz w jakich zawodach szukają pracowników, dla kogo jest praca i poszukaj ile w takich zawodach można zarobić. Może są jakieś zakłady pracy w pobliżu, które prowadzą szkolenia, albo kursy dla pracowników? Sprawdź jakie szkolenia może ci zaoferować najbliższy urząd pracy.
    • joaz Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 11:52
      Proponuję poszukać szkół policealnych - nauka ( w zależności do zawodu) trwa 2 lub 4 semestry - w trybie dziennym, wieczorowym lub zaocznym. Nabory są do września. Zdobywa się zawód - nauka kończy się państwowym egzaminem.
    • eva_evka Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 11:55
      Zostań elektrykiem, hydraulikiem, dekarzem. Studiów nie trzeba, a wynagrodzenie za te prace jest więcej niż godne.
    • zielonazaba9999 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 12:06
      Stylistka paznokci mojej córki jest po szkole zawodowej, ma własną jdg i nieźle sobie radzi.
    • kanna Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 12:06
      Jeden mój dzieć pilnuje zwierząt ludziom po domach, drugi - uczy dzieci żeglarstwa, tez innych rzeczy, jak akurat zagłówek nie ma.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 15:06
        I tak całe życie będzie ludziom po domach zwierząt pilnował?
        Da się z tego wyżyć?
        • kanna Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 15:53
          Koszty utrzymania są praktycznie zerowe, więc spokojnie możesz odkładać.
          Lub wynająć mieszkanie, jak masz swoje.
          Za granicą ludzie z tego żyją, z tym, że podróżują cały czas.
          W Polsce rynek się powiększa.

Zwierzęta zastępują dzieci, ludzie są gotowi płacić duże pieniądze za ich komfort.

Czy całe życie? Wątpię. Ale banalnie prosto połączyć to z dowolna pracą z domu i brać pieniądze z dwóch źródeł.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 22:43
            Jak to zerowe koszty utrzymania?
            To on nic nie je, nie kupuje sobie nic, nic nie ma i jeździ za darmo?
            Nie rozumiem.
      • beneficia Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 20:45
        Czekaj, zainteresowało mnie to.
        Jak się pilnuje zwierzęta po domach?
        Czy Twój dzieć chodzi kilka razy dziennie z różnymi psami albo odwiedza mieszkania, żeby nakarmić koty? To się dzieje w Polsce?
        • aankaa Re: Jaki zawód bez studiów 21.08.24, 16:15
          ja mam taką nianię dla kotów
    • asia.sthm Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 12:13
      To oczywiście zależy od tego co lubisz.
      Ja bym chciała być operatorem jakiejś dużej maszyny, ale najchętniej dźwigu. Jezu jakie te dźwigi sà fascynujàce.
      Obserwuję z okna kilka i zazdroszczę dźwigowym.
      Stawiajà piękne budynki nowego osiedla.
      • stasi1 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 17:36
        Oczywiście wiesz o tym że jak dźwigowy pójdzie do pracy na wysokości to siedzi tam całą zmianę? Nie wyskoczy7 sobie do TOI TOJa na kupkę tylko musi znieść ją w wiaderku na koniec zmiany
        • asia.sthm Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 20:51
          stasi1 napisał:

>TOJa na kupkę tylko musi znieść ją
          > w wiaderku na koniec zmiany

Ha ha, to chyba za krola Cwieczka z wiadrem latali. Dzisiejsze dzwigi to sa same Rolls-Royce ewentualnie Mercedesy na gorszych budowach.
          • stasi1 Re: Jaki zawód bez studiów 22.08.24, 09:27
            I jeszcze mają windę?
    • ju8 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 12:24
      zawody medyczne. Asystentka/ higienistka stomatologiczna, technik protetyk (przy zdolnościach manualnych), technik elektroradiolog (najdłuższe niestety), masażysta itp.
    • justysia-justa Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 13:50
      Studia czasami są konieczne, ale to już rzadkość. Nawet stanowiska zarządzające już ich nie wymagają - patrzy się na to, co potrafisz, jaką masz wiedzę. Jeśli masz tylko liceum, to warto zdobyć chociaż zawód - przejrzyj na przykład szkoły policealne, bo to jest fajna opcja na szybkie kształcenie, w dodatku bezpłatne. Tu masz przykład: policealna.gowork. pl / kierunki - masa, masa kierunków, w tym i takie, które wydawałoby się, że wymagają studiów smile Ta szkoła prowadzi jeszcze rekruatcję na pewno, bo córka składała dokumenty w zeszłym tygodniu. A jeśli za szybko dla Ciebie działąć tak od razu, to nabory do szkół są też zimą smile
      Powodzenia!
    • jusytka Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 13:58
      A mówią tak to zwykle ci którzy wykształcenia nie mają! Studia to nie tylko nauka, mlody czlowiek rozszerza sobie swoje horyzonty i wykształconym tego tłumaczyć nie trzeba, tylko zakompleksionym na punkcie braku wykształcenia.
      • poszetka Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 15:24
        Nie zgodzę się. Studiowałam i żadne horyzonty mi się nie powiększyły. Dopiero podróże to sprawiły. Spotkałam wręcz samych smutnych ludzi z problemami podczas studiów i uważam, że to były stracone lata. Mogłam się w tym czasie uczyć języków i robić kolejne certyfikaty. Teraz poszłabym w tok toki i dobry content, a nie studia smile
      • kanna Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 17:15
        A ja się zgodę.
        Widzę, jak mój dzieci uczą się ogarniania, planowania, zarzadzania czasem, sobą, zadaniami... takiego ogarnięcia życiowego, powiedziałabym. A to dużo taniej mi wychodzi, niż posłać je na wojaże wink
        Choć podróże tez kształcą, ofkors.
    • akn82 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 15:23
      Ale co ciebie interesuje i jakie
      Masz predyspozycje zawodowe? Ja polecam zastanowić się nad czymś związanym z medycyną estetyczną.

Inny trop to handlowiec/ sprzedawca w różnych branżach. Nie trzeba mieć studiów ale na pewno trzeba być otwartym na ogrom nauki i pracę z ludźmi.
    • gunila7 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 16:53
      Technik farmacji i technik foniatra. Praktycznie gwarancja dobrej pracy po 2 latach nauki zaocznie.
    • segregatorwpaski Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 18:45
      Po zapłacie za dzisiejszą wizytę tzw. złotej rączki - radzę Ci iść w usługi budowlane/remontowe/itp.
    • szara.myszka.555 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 19:03
      "Wszędzie czytam, że wystarczą kursy, że nikt na studia nie patrzy, że to już nie te czasy - ale czy rzeczywiście tak jest?"

Nie kursy, a umiejętności. Pracodawcy patrzą na to, czy umiesz robić to, co masz u pracodawcy robić. Fryzjer, programista, edytor video, stolarz, zegarmistrz - papier do tego nie jest potrzebny. Jeśli ktoś jest wspaniały w tym co robi, to nikt go nie zapyta o studia czy kursy - praca obroni się sama.
      • raczek47 Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 20:02
        Przestań pisać bzdury-jak bez uprawnień podłączy ci gaz albo wymierzy działkę? Kto to przyjmie? Musi mieć dyplom .Nawet żeby dziadkom tyłki podcierac w dpsie musisz mieć ukonczony kurs opiekuna osób starszych i dyplom/certyfikat. Po liceum to u podwykonawcy dorywczo może łopatą robić-ale to przecież nie na całe życie
        Te tutaj proponowane-"zrob kurs operatora
        koparki/spawacza" kosztują bardzo dużo-sporo tysięcy. I sensownego zawodu nie da się wykonywać bez uprawnień,za które trzeba zapłacić.
        Mlody czlowiek,jeśli ma prawo jazdy -moze się zatrudnić na rozwozenie jedzenia i tego,co zarobi odkładać na opłacenie bardziej chodliwych uprawnień czy studiów .Jeśli nie,zatrudnić się gdzieś w magazynach też,by odkładać na zdobycie kwalifikacji albo jako konsultant tel.
        • szara.myszka.555 Re: Jaki zawód bez studiów 20.08.24, 19:50
          "Przestań pisać bzdury-jak bez uprawnień podłączy ci gaz albo wymierzy działkę? Kto to przyjmie? Musi mieć dyplom ."

Nie pisałam o geodecie, wykonawcy instalacji gazowej, czy służbie zdrowia. Pisałam o zawodach, tzw. "uznaniowych". Do fryzjerstwa dyplomu nie potrzeba, podobnie do programowania, czy grafiki.
    • pffpffpff Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 20:15
      Bez zupelnej inwestycji czasu i kasy będzie trudno.
      Ale naprawdę warto przemęczyć się te kilkanaście miesięcy i doszkolić, żeby zrobić chociażby technika masażystę czy innego barbera.
    • mag-la-swag Re: Jaki zawód bez studiów 19.08.24, 20:34
      Hydraulik. Slusarz.
    • li_lah Re: Jaki zawód bez studiów 20.08.24, 19:41
      W takiej sytuacji można zostac fryzjerem, zarabiają dobra kasę. Zwłaszcza Ci którzy umieją dobrze modnie farbować i rozjaśniać.
      • afro.ninja Re: Jaki zawód bez studiów 21.08.24, 14:02
        A barberzy od facetów? Nie muszą farbować, tylko strzyc i kasa leci. Tutaj gdzie mieszkam co 500 metrow fryzjer.
    • sueellen Re: Jaki zawód bez studiów 21.08.24, 07:53
      Uśmiałam się przednie z tych elektryków. Zapomniałam, że w Polsce to tylko studia i najlepiej podyplomowe choćby z Wyższej Szkoły Wszystkiego Najlepszego. Prawda jest taka, że bardzo wiele zawodów nie potrzebuje żadnych studiów, co najwyżej kursy. Jak żyję w UK mogę na palcach policzyć osoby po studiach. No, przesadzam znam trochę ale takich którzy te studia naprawdę potrzebowali do konkretnych zawodów ( lekarze, nauczyciele, prawnicy). Jakież było moje zdziwienie gdy się dowiedziałam że dyrektor w korporacji, któremu podlega setka osób żadnych studiów mieć nie musi.
      • afro.ninja Re: Jaki zawód bez studiów 21.08.24, 14:01
        U nas też nie musi, wystarczą znajomości.
        • sueellen Re: Jaki zawód bez studiów 21.08.24, 14:11
          afro.ninja napisała:

> U nas też nie musi, wystarczą znajomości.

Na wyspach UMIEJĘTNOŚCI których nie zdobywa się na studiach w zawodach nie wymagających specjalistycznej wiedzy naukowej.
    • afro.ninja Re: Jaki zawód bez studiów 21.08.24, 14:00
      W IT może pracować. Nie musi studiować informatyki. Sam się może nauczyć programować i inne takie.
    • czcigodnystarzec Re: Jaki zawód bez studiów 21.08.24, 14:08
      kosynier-polski napisał:
      > Czy z liceum, bez studiów, są dziś szanse na jakiś sensowny zawód?

Grabarz jest sensownym zawodem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka