Dodaj do ulubionych

brzuch po menopauzie

19.08.24, 13:01
Jak obserwuję kobiety około 50. to większość ma duży brzuch, przy normalnym otłuszczeniu reszty ciała. Znam oczywiście kilka, które tak nie mają - ale są to w większości trenerki, które mają BARDZO dużo ruchu.
Czy "normalna" kobieta ma szansę na talię po 50. - czy też jednak trzeba się żyłować? Jakie są Wasze obserwacje/doświadczenia osobiste?
Ja jestem 40+, ale myślę, czy by nie wdrożyć jakichś nowych nawyków, żeby mieć je już jak wejdę w okres perimenopauzy. Chwilowo zaczęłam trening oporowy (po 6 powtórzeń) i bolą mnie mięśnie - zastanawiam się, czy bolą od peselozy, czy jednak tak ma być? Wie ktoś? Po przebiegnięciu 5 km mnie nie bolą i czuję się miło zrelaksowana.
Obserwuj wątek
    • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 13:07
      Jestem 40+ i dbam o ruch i sylwetkę właśnie po to, żeby potem się nagle nie sypnąć.

Jaki trening oporowy robisz? Na początku to normalne, że czujesz ból mięśni i to nie zależy od wieku.
      • feldmarszalek.duda Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 13:42
        Pocieszasz mnie. Bo niestety te ćwiczenia mi nie poprawiają samopoczucia (w przeciwieństwie do cardio).
        Staram się ogólnie kierować zasadą, że 6-10 powtórzeń na ok. 80% maksymalnego udźwigu. Z tym że podciąganie na drążku to raczej >80% mojego maksimum i tego robię najwyżej 5.
        Ogólnie jestem słabą istotą (na razie).
        Też się właśnie obawiam nagłego sypnięcia. Powolne starzenie się mnie jakoś bardzo nie wzrusza.
      • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:26
        I znowu (zoperowana i zbotoksowana) ledwo 40 latka chce się wypowiadać o zmianach na ciele kobiet powyżej 50 roku życia. Nie znudziło ci się jeszcze grruu ciągle wybiegać przed szereg, choć w temacie nie masz jeszcze nic do powiedzenia?
        • lucjan.czerwony55 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:35
          Yy a czt ona pisze cos o zmianach w ciele 50, Pabi ekspertko od roztczy i wypacania 1,5h na dzien? Ty masz jakby za grupe kontrolna tylko siebie, bo s tozebys miala koelzanki w swoim i inmym wieku to trudno uwierzyc.
          • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:39
            Napisała dokładnie to "Jestem 40+ i dbam o ruch i sylwetkę właśnie po to, żeby potem się nagle nie sypnąć". Przy czym ledwo przekroczyła 40 tkę i guzik wie o starzeniu się i nazywa do tego menopauzę błędnie "nagłym sypnięciem". Więc weź może chłodny prysznic. Przyda ci się podwójnie.
            • lucjan.czerwony55 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:41
              A skad wiesz co ona ma na mysli... kobiety czasem sypia sie w krotkim czasie i to dobrych kilka lat przed menopauza, dbanie o siebie, sport dobre odzywianie czasem amortyzuje to, czasem nie, nie szkodzi sprobowac.
              • kk345 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 21:18
                Jeśli na pytanie o talię po 50tce odpowiada 40latka, to rzeczywiście nieco wybiega przed szereg.
            • moni_485 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:59
              Ja całe życie uprawiałam sporty i zdrowo się odżywiałam a brzuch i tak zaczął mi się zmieniać po 45 roku życia. A operacja gin. dołożyła od siebie.
              • homohominilupus Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 23:00
                To facetom też robi się operacje ginekologiczne???
            • moni_485 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:02
              snakelilith napisała:

> Napisała dokładnie to "Jestem 40+ i dbam o ruch i sylwetkę właśnie po to, żeby
              > potem się nagle nie sypnąć". Przy czym ledwo przekroczyła 40 tkę i guzik wie o
              > starzeniu się i nazywa do tego menopauzę błędnie "nagłym sypnięciem". Więc weź
              > może chłodny prysznic. Przyda ci się podwójnie.

Menopauza nie ma nic wspólnego z nagłym sypnięciem. To fakt.
          • lucjan.czerwony55 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:39
            1,5L*
        • szarmszejk123 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:44
          Dzizss snejki, ona na prawdę nie napisała nic takiego, żeby czepiać się operacji i botoksu.
          Nie napisała przecież, że dzięki temu, jaki tryb życia prowadzi ma jędrne cycki i gładka twarz... 🙄
          • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:59
            Akurat gładką twarz to mam
            • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:00
              *za szybko się wysłało + myślę że w dużej mierze dzięki trybowi życia: nie opalam się, nie paliłam nigdy, bardzo rzadko piję alkohol, piję dużo wody
              • szarmszejk123 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 16:00
                No ale tego nie napisałaś, żeby się botoksu akurat w tym wątku czepiać.
                Ja w ogóle idę twoim śladem bo i cycki i botoks mam w planach :p
        • azalee Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:50
          Na brzuchu przeciez tych operacji ani botoksu nie robila, a pytanie o brzuch bylo.
          I autorka sama napisala ze ma 40+ i zastanawia sie co zrobic juz teraz, wiec gruu jej odpowiedziala co robi teraz jako wlasnie 40+.
          Juz sama nie wiesz o co sie czepic 🙄
          • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:01
            Bo Snejki na mnie reaguje jak pisowcy na Tuska - jad zalewa oczy i trzeba się czepiać. Jakby to napisał ktoś inny to by przeszła obojętnie
          • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:01
            azalee napisał(a):

> Na brzuchu przeciez tych operacji ani botoksu nie robila, a pytanie o brzuch by
            > lo.

Pytanie było o brzuch 50 latek, albo przynajmniej kobiet w wieku okołomenopauzalnych. Możesz mi wytłumaczyć co grruu ma na ten temat do powiedzenia?
            • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:05
              Przypomnieć Ci pamiętny wątek o tym, jakie radości daje ludziom rodzicielstwo, ile to miałaś w nim do powiedzenia, pani DOŚWIADCZONA? 😀
              Tu było pytanie o obserwacje, mam oczy to wystarcza
              • lucjan.czerwony55 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:51
                Jak ten watek sie nazywal btw?
            • azalee Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:10
              Grruu nie pisala przeciez nic o brzuchu 50-latki, a tylko odpowiedziala na druga czesc postu :
              Ja jestem 40+, ale myślę, czy by nie wdrożyć jakichś nowych nawyków, żeby mieć je już jak wejdę w okres perimenopauzy. Chwilowo zaczęłam trening oporowy (po 6 powtórzeń) i bolą mnie mięśnie - zastanawiam się, czy bolą od peselozy, czy jednak tak ma być? Wie ktoś? Po przebiegnięciu 5 km mnie nie bolą i czuję się miło zrelaksowana.

I tutaj ma jak najbardziej sporo do powiedzenia, bo to akurat jej klimaty.

I jej odpowiedz miala wiecej sensu niz twoja wstawka o operacjach i botoksie.
              • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:15
                azalee napisał(a):

> I tutaj ma jak najbardziej sporo do powiedzenia, bo to akurat jej klimaty.

Jakie jej klimaty? Starzenie się? Przekwitanie? Menopauza? Zmiany hormonalne i związane z tym trudności zrzucenia z brzucha? Bo jeżeli chodzi o lęk przed czasem i naturą, to owszem. Grruu jest tu mistrzynią.
                • azalee Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:25
                  snakelilith napisała:

> Jakie jej klimaty?

Przeciez wkleilam dokladny cytat.
                  Snake, zazwyczaj lubie cie czytac, ale tutaj zdecydowanie czepiasz sie o nic.
                  • moni_485 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:39
                    azalee napisał(a):

> snakelilith napisała:
                    >
                    > > Jakie jej klimaty?
                    >
                    > Przeciez wkleilam dokladny cytat.
                    > Snake, zazwyczaj lubie cie czytac, ale tutaj zdecydowanie czepiasz sie o nic.

Jakby gruu napisała, że dba o sylwetkę bo ma nadzieję że to zaprocentuje w przyszłości to zabrzmiałoby to znacznie lepiej. Pewność, że jak będzie uprawiać sporty to nie będzie jej się zmieniać sylwetka w pewnym wieku, jest trochę śmieszna. Tym bardziej, że po drodze do menopauzy może się zdarzyć choroba, która wykluczy intensywne treningi.
                    • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:48
                      A gdzie uzyskam słowa pewność?
                      Jak napiszę: odkładam pieniądze, żeby na starość nie klepać biedy to też się oburzysz: ojej, a skąd masz pewność co będzie, może będzie wojna albo cię okradną?
                      • noname2021 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 06:54
                        Gruu - po prostu nie masz doswiadczenia w tym temacie - bo jestes za mloda.

Troche tez naiwne jest wierzenie gleboko w to, ze cwiczenia fizyczne sa gwarancja na plaski brzuch PO menopauzie.
                        Powiem ci ze nie sa - ale w twoim przypadku pewnie to daleka przyszlosc, masz jeszcze min. 20 lat plaskiego smile
                        A potem bedziesz miala tam tluszczyk i git.
                        • anka_one_and_only Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 08:20
                          noname2021 napisała:

>
                          > Troche tez naiwne jest wierzenie gleboko w to, ze cwiczenia fizyczne sa gwaranc
                          > ja na plaski brzuch PO menopauzie.
                          > Powiem ci ze nie sa -

A skad wiesz? Cwiczylas tyle co grruu w jej wieku? Bo w tym watku tylko z wlasnego doswiadczenia sie mozna wypowiadac.
                          • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 11:00
                            >Cwiczylas tyle co grruu w jej wieku?

To z tym brzuchem to nie do konca jest cos co mozna zalatwic cwiczeniami. Na pewno pomagaja ale hormony robia swoje. Ludzie maja miesnie twarde a na tym ten visceral fat . Wplyw ma tez dieta
                        • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 09:45
                          A czy ja gdzieś napisałam że mam doświadczenie? Nawiązałam do wypowiedzi autorki wątku i tyle, z perspektywy osoby w dokładnie takiej sytuacji jak ona.
                          W dodatku nigdzie nie napisałam słowa gwarancja ani pewność.
                          • bananananas Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 10:01
                            grruu2.0 napisała:

> A czy ja gdzieś napisałam że mam doświadczenie? Nawiązałam do wypowiedzi autork
                            > i wątku i tyle, z perspektywy osoby w dokładnie takiej sytuacji jak ona.
                            > W dodatku nigdzie nie napisałam słowa gwarancja ani pewność.

Jest pula dostępnych danych, tyle że rozproszonych - można porównać będące po menopauzie sportsmenki z ogólna populacją i zobaczyć. To by było ciekawe.
                            • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 11:02
                              Sportsmenki ( mam na mysli zawodowe) to sa kobiety z dziesiatkami urazow ktore lecza. Moja matka jako lekarz zajmowala sie neurologicznymi urazami w medycynie sportowej.

Juz lepiej porownywac kobiety po prostu aktywnie cwiczace. Jest jedno pewne ze miesni z wiekiem juz tak latwo sie nie wyrabia jak za mlodu
                        • alicia033 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 10:34
                          noname2021 napisała:

> Powiem ci ze nie sa - ale w twoim przypadku pewnie to daleka przyszlosc, masz jeszcze min. 20 lat plaskiego smile

menopauza dopiero po sześćdziesiątce to raczej ewenement medyczny.

> A potem bedziesz miala tam tluszczyk i git.

albo nie będzie miała. Szczupłe starsze panie, bez żadnego tłuszczu na brzuchu jak najbardziej występują w przyrodziewink.
            • ta_jedna_karen Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 16:25
              snakelilith napisała:

> Pytanie było o brzuch 50 latek, albo przynajmniej kobiet w wieku okołomenopauza
              > lnych.

Ty snejkowa jesteś nienormalna i albo jad ci oczy zalewa, tak że nie widzisz nawet co masz na ekranie, albo masz już jakieś starcze zwidy.

Oto co było starterze: „Ja jestem 40+, ale myślę, czy by nie wdrożyć jakichś nowych nawyków, żeby mieć je już jak wejdę w okres perimenopauzy”

Czyli gruu wypowiedziała się zgodnie z tematem, a ty nawet nie przeczytałaś, tylko na sam widok nicka krew/jad cię zalały.
            • bieda_tubka Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 15:47
              >Pytanie było o brzuch 50 latek

tymczasem wątkodajka:

>ja jestem 40+

po raz kolejny wpadasz w jakiś amok na widok Grrru, a co najlepsze, udajesz, że ona cię wcale nie obchodzi xd
        • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:58
          Załóż sobie prywatne forum, bo póki co to tutaj nie będziesz nikogo ustawiać, kto może się wypowiadać a kto nie. Mgła menopauzalnym nie pozwoliła Ci przeczytać, że autorka wątku pyta też o obserwacje? To może zacznij sudoku rozwiązywać, bo w sumie niestara z Ciebie kobieta i nie powinnaś mieć jeszcze problemu z przeczytaniem ze zrozumieniem krótkiego tekstu. Jeszcze dorzuc krzyżówki to może nawet zobaczysz, że w moje wypowiedzi nie ma słowa o zmianach w ciele po 50. Jesteś coraz bardziej śmieszna i żałosna w tym swoim zacietrzewieniu. Zawsze byłaś agresywną frustratką ale ostatnio to już bijesz rekordy
          • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:02
            grruu2.0 napisała:

> Załóż sobie prywatne forum,

A ty nie masz jeszcze prywatnego, gdzie ludzie mogą cię lajkować, więc musisz żebrać tu?
            • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:06
              Jakie żebranie jak tu lajków nie ma?
              • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:09
                grruu2.0 napisała:

> Jakie żebranie jak tu lajków nie ma?

Już się za tobą wstawiono, więc humor powinien ci się przecież poprawić.
                • bieda_tubka Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 16:15
                  no widzisz, a ciebie nikt nie lubi. w realu chyba najwyraźniej też.
                • lucjan.czerwony55 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 21:01
                  Jakbys jej nie atakowala to nikt by sie za nia nie wstawial 😂🤣😂 sama jej dostarczasz te "lajki"
        • anka_one_and_only Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:03
          Hahaha to jest jakaś wariatka ta snake big_grin Zachowuje się jakby nie mogła znieść myśli że inne kobiety uprawiają sport, a sama ledwie pływa.
          • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:11
            No ty pływasz zdecydowanie bardziej ledwie. Szkoda tylko, że u ciebie to tak mało daje, w kwestii wagi i wyglądu.
            • anka_one_and_only Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:15
              Nie masz bladego pojęcia jak wyglądam kiss a o mojej wadze możesz sobie pisać ile chcesz, nie stanowi ona moich kompleksów. Po prostu się upasłam a teraz chudnę z powodzeniem. A ty tylko coraz durniejsza z upływem czasu.
            • anka_one_and_only Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:25
              A pływam sto razy lepiej od ciebie pani "bo mi koleżanka na studiach pokazała technikę więc jestem mistrzem pływalni dla seniorów".
              • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:30
                Spadaj.
          • skumbrie Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 06:16
            >Hahaha to jest jakaś wariatka ta snake big_grin
            Wariatka? Nie. Smutny przykład, że starzenie się niektórym mocno szkodzi i wydobywa na wierzch "uroczy" charakter.
            • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 10:57
              Ee tam, pamietam snake od lat tutaj. Zawsze taka byla. Nie sadze by to cos akurat z wiekiem mialo wspolnego
      • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:28
        >Jestem 40+ i dbam o ruch i sylwetkę właśnie po to, żeby potem się nagle nie sypnąć

A ty juz jestes w okresie przedmenopauzalnym chociaz? Bo jak nie to kochana, w wieku 40 lat to ja rodzilam dopiero...
        • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:31
          Punkt dla princess. big_grin
          • moni_485 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:40
            Punkt.
          • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:50
            A Tobie co? Wez no sie nie wygłupiaj bo nie bede z kim miała się klocic
            • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:50
              ( to do snake bylo)
            • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 16:07
              A o co mamy się kłócić? O to, że jesteś kilka lat po 50 i wiesz, z czym jest to związane? Tego akurat nie mam zamiaru kwestionować.
        • infinitypool Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 16:52
          No wlasnie, sensowne by było usłyszeć doświadczenia dziewczyn w okresie menopauzalnym którym udało się uniknąć menopauzalnego brzucha, bo to że ledwo 40latka.napisze że teraz ćwiczy to nie wnosi do tematu niewiele bo i tak jej brzuch moze wywalić po 50tcesmile
      • m_incubo Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:57
        Masz 41 lat, na litość...
        • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 20:24
          Wiesz, mam psiapsi ktora zakonczyla miesiaczkowanie w wieku 44 lat, tak ze roznie bywa. Jest pewne niskie prawdopodobienstwo, ze gruu jest w perimenopauzie
        • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 22:11
          I co w związku z tym? Autorki wątku moja odpowiedź nie oburzyła, więc może nie macie powodu do takiego wzmożenia
      • korniz Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 09:42
        Zawsze byłam szczupła. Nagle kolo 47 roku zaczęłam tyć. Posiłki te same ruch też . A tu nagle 7 kg więcej. Hormony robią swoje i tego nie zatrzymasz
    • milla7605 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:28
      Też się zaczynam martwić o swój brzuch. Dotychczas nie miałam problemów z brzuchem, jestem typowa gruszka i nadmiar kalorii prędzej było widać w biodrach czy udach. Tak było do niedawna....Mam 48 lat, od kilku lat w okresie perimenopauzy, a teraz po operacji menopauza.
      Widzę, że brzuch przytyl, ale nie ćwiczę (za krótki czas po operacji) I niestety mam slabosc do slodyczy.
      • towarzyszka_leila Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 20:16
        Ja mam 47. Menopauzy żadnych jeszcze przepowiedni, a brzuch rośnie. Tak od 45 nie mogę nic z nim zrobić- ćwiczę, bo mam chory kręgosłup lędźwiowy, więc mięśnie brzucha non stop pracują, a efektów żadnych. Jak chudnę, to wszędzie tylko nie w talii. Załamka trochę.
        • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 22:25
          Schudłaś do prawdziwej szczupłości? Czy tylko trochę mniej ważyłaś?
          • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 22:45
            ardzuna napisała:

> Schudłaś do prawdziwej szczupłości? Czy tylko trochę mniej ważyłaś?

A co to jest "prawdziwa szczupłość"? I tu masz porównanie. Joan Collin nigdy nie miała nadwagi. A jednak postmenopauzalny zanik talii i brzuch ją dopadł.
            • mysiulek08 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 23:21
              ale ona nigdy nie miala wybitnej talii ( w stylu MM)

wspolczynnik WHR mam 0,7 i tak, mam szerokie biodra ale walka pod biustem (w typie jaki pokazujesz) nie stwierdzam choc nigdy nie bylam typem 'deski', biodra mam szerokie od zawsze' i od 'zawsze' spore wciecie w talii, ktora w menopauzie mi nie zanikla
              • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 00:05
                mysiulek08 napisała:

> ale ona nigdy nie miala wybitnej talii ( w stylu MM)

A co to jest wybitna talia? Szerokie biodra? Collins była szczupłą, zgrabną kobietą i jak najbardziej miała talię. .
                • wapaha Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 22:27
                  snakelilith napisała:

> mysiulek08 napisała:
                  >
                  > > ale ona nigdy nie miala wybitnej talii ( w stylu MM)
                  >
                  > A co to jest wybitna talia? Szerokie biodra? Collins była szczupłą, zgrabną k
                  > obietą i jak najbardziej miała talię. .

i piękny bo młodzieńczy tluszczyk na biodrach plecach i podbrzuszu
                  adipocyty nie znikają snake , wiesz o tym tongue_out
                  • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 22:41
                    wapaha napisała:

>
                    > i piękny bo młodzieńczy tluszczyk na biodrach plecach i podbrzuszu
                    > adipocyty nie znikają snake , wiesz o tym tongue_out

No ale kobiety z taką naturalną budową też istnieją. Nie każda ma budowę gruszki z solidnym podwoziem i w relacji do tego szczupłą gorą i płaskim brzuchem.
                    • wapaha Re: brzuch po menopauzie 24.08.24, 08:12
                      snakelilith napisała:

> wapaha napisała:
                      >
                      > >
                      > > i piękny bo młodzieńczy tluszczyk na biodrach plecach i podbrzuszu
                      > > adipocyty nie znikają snake , wiesz o tym tongue_out
                      >
                      > No ale kobiety z taką naturalną budową też istnieją. Nie każda ma budowę gruszk
                      > i z solidnym podwoziem i w relacji do tego szczupłą gorą i płaskim brzuchem.

ale budowa to jedno -i owszem ma znaczenie, zwłaszcza że tam a nie gdzie indziej rozkłada się tłuszcz ale nie ma co oszukiwać rzeczywistości, że ładnie zbudowana klepsydra, z wcięciem w talii, ale nieskalana ćwiczeniami fizycznymi i bez mięśni ma większą szansę na "brzuch" po 50tce, niż ta która pracuje nad ciałem. Zwłaszcza, że owa praca nad ciałem idzie zazwyczaj w parze z całym zespołem zachowań prozdrowotnych które wpływają na wygląd począwszy od zrównoważonej diety , poprzez ruch własnie a na psychice kończąć ( dopamina, zadowolenie z siebie, wysoko głowa pierś do przodu-to tez cechy zadowolonego pewnego siebie człowieka )
            • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 00:02
              snakelilith napisała:

> A co to jest "prawdziwa szczupłość"? I tu masz porównanie. Joan Collin nigdy n
              > ie miała nadwagi. A jednak postmenopauzalny zanik talii i brzuch ją dopadł.

Utyła po prostu.
              • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 00:07
                ardzuna napisała:

> Utyła po prostu.

A ty chcesz całe życie mieć wagę i figurę z 30 tego roku życia? Bo starsza z tymi durnymi poglądami chyba nie jesteś.
                • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 21:15
                  Oczywiście, że chcę. Obecnie mam niewiele więcej i cały czas pracuję nad nietyciem.
                  Durne są chyba tylko twoje poglądy, ze nieuchronnie trzeba sobie wyhodować brzuszysko, tak jakby karmiło się ono wiekiem i zatrzymanymi miesiączkami.
                  • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 21:16
                    ardzuna napisała:

> Oczywiście, że chcę. Obecnie mam niewiele więcej

niewiele więcej kg
                    Lat niestety więcej.
                  • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 21:20
                    ardzuna napisała:

> Oczywiście, że chcę. Obecnie mam niewiele więcej i cały czas pracuję nad nietyc
                    > iem.

Pożyjemy, zobaczymy. big_grin
                    • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 21:34
                      Oczywiście smile Już niedługo.
        • bananananas Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 09:57
          towarzyszka_leila napisała:
          Tak od 45 n
          > ie mogę nic z nim zrobić- ćwiczę, bo mam chory kręgosłup lędźwiowy, więc mięśni
          > e brzucha non stop pracują, a efektów żadnych.

Może spróbujesz tego o czym pisałam, czyli napinania brzucha cały czas? Przy chorym kręgosłupie to na pewno również napinanie pośladków i ud będzie sprzyjające. Bo jeżeli (jeżeli) są nie napięte, to na zdrowy rozum nie ma znaczenia czy są silne, wyćwiczone, czy nie - działają korzystnie dla kręgosłupa tylko podczas ćwiczenia.
    • szarsz Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:34
      Ja tak nie mam. Nie za darmo. Trenuję, unikam cukru, jem trzy posiłki dziennie. Wyszłam z insulinoopornosci, leptynoopornosci i dużej nadwagi.
      • feldmarszalek.duda Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:21
        To gratulacje. A jak trenujesz?
        • szarsz Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 11:20
          Z trenerką personalną, ponad trzy lata już. Dwa razy w tygodniu, najwięcej mięśnie głębokie, siłowe, wytrzymałościowe i zwinność. Do tego biegam, a przynajmniej staram się raz w tygodniu.
      • anorektycznazdzira Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 02:23
        a co było najistotniejsze u Ciebie żeby wyjść z insulinooporności?
        • szarsz Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 11:21
          Odstawienie cukrów prostych, przejście na trzy posiłki dziennie i metformina w maksymalnej dawce.
          • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 11:24
            Metformina w maksymalnej dawce jest podawana cukrzykom . Metforminy sie nie podaje ludziom ktorzy maja tylko insulinoopornosci ale ludziom chorym na cukrzyce. Insulinoopornosc sie reguluje dieta bo to nie jest jeszcze cukrzyca.
            • szarsz Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 14:45
              Tak tak.
            • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 17:19
              princesswhitewolf napisała:

> Metformina w maksymalnej dawce jest podawana cukrzykom . Metforminy sie nie pod
              > aje ludziom ktorzy maja tylko insulinoopornosci

Może w UK. W reszcie Europy jak najbardziej podaje się metforminę w przypadku insulinooporności. Zwłaszcza, gdy insulinooporność idzie w parze z tyciem i nadwagą. Bardzo dobrze zresztą w takich przypadkach działa.
            • lucjan.czerwony55 Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 17:38
              Znowu gadasz glupoty.. metformina to bardzo wszechstronny lej pomimo, ze stary
              • lucjan.czerwony55 Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 17:39
                I jak najbardziej stosuje sie go w insulinoopornosci.
    • primula.alpicola Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:44
      To kwestia starań, wysiłku i wyrzeczeń.
      Menopauza mówi "sprawdzam" i bezlitośnie pokazuje co się zaniedbało zdrowotnie przez poprzednie 20 lat.Bez ochrony estrogenów jest w o wiele trudniej utrzymać w ryzach zdrowie i wygląd.
      • moni_485 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:28
        primula.alpicola napisała:

> Menopauza mówi "sprawdzam" i bezlitośnie pokazuje co się zaniedbało zdrowotnie
        > przez poprzednie 20 lat.

Jasne. Nawet rak jajnika i operacja przed 50-tką to w 100% kwestia zaniedbania. Większych bzdur dawno nie czytałam.
        • anka_one_and_only Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:42
          Przeciez ona nic takiego nie napisala. Masz jakies braki w edukacji czy polski nie kest twpim ojczystym jezykiem, ze nie potrafisz zrozumiec dwoch prostych zdan? big_grin moze do podstawowki wroc.
        • primula.alpicola Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 16:09
          moni_485 napisała:

>
          > Jasne. Nawet rak jajnika i operacja przed 50-tką to w 100% kwestia zaniedbania.
          > Większych bzdur dawno nie czytałam.

Jakieś ty głupie, mój boże.
    • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 14:59
      Naukowcy Stanford Medicine z Kalifornii opublikowali niedawno badanie, w którym mierzyli przeróżne parametry zdrowotne, także na poziomie molekularnym grupy wiekowej 25-75. Jednoznacznie odkryli dwa punkty wiekowe, w którym organizm zaczyna się skokowo starzeć. Zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Nie jest bowiem tak, że tylko kobietom zmienia się w pewnym wieku sylwetka, także mężczyźni nie stają się adonisami. Menopauza ma przy tym pewne znaczenie, ale niekoniecznie jest to młot, którzy z atrakcyjnej kobiety robi przez noc starą ropuchę. Te punkty wiekowe to jest 44 rok życia i potem 60- ty. Kobiety po 45 roku życia wchodzę zwykle w przekwitanie, co może być łączone ze starzeniem się, wahania hormonalne sprzyjają też zmianom metabolicznym, dlatego wiele, nawet szczupłych do tej pory kobiet tyje wtedy w okolicach brzucha. Co po 50 staje się widoczne. Ale te zmiany metaboliczne dotyczą też mężczyzn.
      Po 60 tce rośnie gwałtownie ryzyko cukrzycy typ 2 oraz zmienia się praca układu immunologicznego, wiele osób zaczyna chorować. Mniej zwraca się wtedy pewnie uwagę na wygląd, ale zewnętrznie starzenie się też nagle postępuje.
      Wygląda więc na to, że pewnych rzeczy się nie przeskoczy. Nawet jak w wieku lat 40 było się wysportowaną laską i myślało, że zatrzyma tym czas. Brzucha oczywiście mieć nie trzeba, ale to na pewno dużo pracy i samozaparcia. Sport, jakikolwiek, poprawia napięcie mięśni, a prosta postawa i płynne ruchy bardzo odmładzają. I odwrotnie. Niedawno widziałam dziewczynę, z twarzy początek 30 czy jakoś tak, ale okrągłe plecy, płaski tyłek i powłóczenie nogami dawały jej co najmniej 10-15 lat więcej i to całkiem bez odstającego jeszcze brzucha.
      • feldmarszalek.duda Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:26
        Tak, dokładnie chodzi mi o to pierwsze nagłe sypnięcie się. O tym drugim pomyślę później, niczym Scarlett smile
        Ale w Polsce to jest raczej odrobinę później niż 44, w USA kobiety przeciętnie wcześniej wchodzą w perimenopauzę (co jest związane z innym rozkładem etnicznym i innym odsetkiem kobiet z otyłością).
        • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:31
          Wczesniej mowisz.... Hmmm
          • feldmarszalek.duda Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:49
            Widziałam inne dane, ale kompletnie mnie nie dziwią rozbieżności, zdrowie kobiet jest generalnie wszędzie traktowane po macoszemu i badane tak-sobie, nawet jeśli chodzi o takie podstawowe informacje.
            • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:53
              No nie wiem, feldmarszalek, w Uk wolaja cie na wymaz i ogladaja szyjke macicy regularnie i poza roznymi pytaniami zapisuja czy jest miesiączka czy nie a jak nie to kiedy byla ta ostatnia. A ze NHS ma narodowa baze danych pacjentiw to sobie dosc dokladna krzywa statystyczna robia. W UK srednia to 51 lat ponoc
        • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:40
          Może być, że u Europejek to ciut później i dotyczy to mniej więcej wieku 46-48, czyli na kilka lat przed menopauzą (w Europie średnio 50-53). U mnie był to ciężki okres, nomen est omen, bo od mniej więcej 48 roku życia krwawiłam pomimo różnych terapii jak zarzynana. Efektem była prawie anemia, brak energii, ograniczenie normalnej aktywności, co od razu pokazało się na wadze i brzuchu. Przy czym nie mam nawet skłonności do nadwagi. Dopiero po menopauzie łatwiej mi było wrócić do dawnego rytmu, ale sylwetki jak prze 48 rokiem życia już nie mam i prawdę mówiąc nie bardzo mi się chce do tego wracać, bo lubię jeść i nie chcę z wielu rzeczy rezygnować, Ale ja mam już 58 lat. Stawiam sobie inne cele. Jak np. uzyskanie sprawności fizycznej z młodszego wieku. Mojego nie tak idealnie płaskiego brzucha pod ubraniem nie widać.
          • feldmarszalek.duda Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:59
            Mniejsza o idealnie płaski brzuch i talię osy. Chodzi mi wyłącznie o ładną talię i brak wywalonego bebzona. Bardzo mało jest w sprzedaży sukienek w fasonach "nobliwych" bez pojemnika na brzuch. Jak gdyby producenci to już przewidzieli, że kobiety chcące się ubrać w niewydekoltowaną, stonowaną midi nie mogą mieć szczupłej talii.
            • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 16:04
              Nie wiem jakie to są "nobliwe" sukienki, ale ja sukienek nie noszę i kupują w tych samych sklepach co wcześniej. Choć nie te same fasony, co zrozumiałe, bo moda też się zmienia.
            • szarmszejk123 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 16:10
              Tego o sukience nie rozumiem.. o jakich sukienkach mówisz?
              Wrzuć przykład.
              • feldmarszalek.duda Re: brzuch po menopauzie 31.08.24, 12:57
                No akurat nie mogę znaleźć przykładu - ale chodzi mi o niezbyt drogą sukienkę z tkaniny w stonowanym jednolitym kolorze, zakrywającą kolana, pachy i większość dekoltu. I nie szmizjerkę (bo wg moich dzieci wyglądam w nich jak w koszuli). I żeby nie miała obciachowych elementów (typu bufki, kokarda itd.).
                Swoją drogą gdyby mi ktoś taką znalazł to bym przytuliła (sukienkę, ale osobę też mogę).
            • bananananas Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 16:38
              feldmarszalek.duda napisał(a):

> Mniejsza o idealnie płaski brzuch i talię osy. Chodzi mi wyłącznie o ładną tali
              > ę i brak wywalonego bebzona.

Mam prawie 60, w lecie brzuch idealnie płaski, zimą ciut mniej. Ruchu mam sporo, ale nie ćwiczę. Za to od jeszcze dzieciństwa wciągam brzuch (zasługa dziadka sportowca). Nie upierałabym się, że to jest przyczyną tej płaskości, gdyby mi niedawno nie wpadło tu gdzieś w oko, że trenerka zaleciła niejakiej Salmie Hayek , żeby mięśnie brzucha stale "napinała ale bez zaciskania" dla zachowania talii.
              • primula.alpicola Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 16:42
                bananananas
                >
                >Za to od jeszcze dzieciństwa wciągam brzuch (zasługa dziadka
                > sportowca).

Ojjj, biedny brzuch, dajże mu trochę luzu.
                • bananananas Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 16:59

> bananananas
                  > >
                  > >Za to od jeszcze dzieciństwa wciągam brzuch (zasługa dziadka
                  > > sportowca).
                  >
                  > Ojjj, biedny brzuch, dajże mu trochę luzu.

Ale ja tego nie czuję jak dyskomfort, po prostu normalny stan. Hayek też się nie skarżyła wink Mogę rozluźnić świadomie, ale zaraz sam się napnie. Sądzę, że normą jest napięcie rozmaitych partii mięśni w ciele podczas dziennej aktywności, mięśnie chronią kości, stawy, wnętrzności właśnie. Patologiczne jest dopiero ich "zaciśnięcie".

• snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:05
                    bananananas napisała:

Sądzę, że nor
                    > mą jest napięcie rozmaitych partii mięśni w ciele podczas dziennej aktywności,
                    > mięśnie chronią kości, stawy, wnętrzności właśnie. Patologiczne jest dopiero ic
                    > h "zaciśnięcie".

Ale co to ma niby dać tej postmenopauzalnej pani niżej? Niektóre najwidoczniej nie mają zielonego pojęcia o czym jest ten wątek. Każda kobieta w każdym wieku może utyć, także na brzuchu, ale tzw menopauzalny brzuch dotyczy środkowej części ciała, wałek zaczyna się zwykle bezpośrednio pod biustem, podczas, gdy reszta jest względnie szczupła.

• bananananas Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:28
                      snakelilith napisała:

Ale co to ma niby dać tej postmenopauzalnej pani niżej? Niektóre najwidoczniej
                      > nie mają zielonego pojęcia o czym jest ten wątek. Każda kobieta w każdym wieku
                      > może utyć, także na brzuchu, ale tzw menopauzalny brzuch dotyczy środkowej czę
                      > ści ciała, wałek zaczyna się zwykle bezpośrednio pod biustem, podczas, gdy re
                      > szta jest względnie szczupła.

Panie na zdjęciu mają tłuszcz podskórny i zapewne otłuszczone wnętrzności. Ale niewątpliwie mają też słabe, zupełnie nienapięte mięśnie brzucha. To nie jest wszystko tłuszcz, również wylewające się flaki, i gdyby wciągnęły brzuchy, to by to od razu lepiej wyglądało.
                      • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:46
                        bananananas napisała:

> również wylewające się flaki,

Hm, jelito pod skórą już widziałam, ale to związane było z nadmiernym wychudzeniem. Wylewające się flaki związane z oponką i otłuszczeniem, to nawet dla mnie nowość. wink
                        • bananananas Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:27
                          snakelilith napisała:

> Hm, jelito pod skórą już widziałam, ale to związane było z nadmiernym wychudzen
                          > iem. Wylewające się flaki związane z oponką i otłuszczeniem, to nawet dla mnie
                          > nowość. wink

Ale zapewniłaś sobie tę "nowość" wyłącznie przez nieczytanie. Słabe mięśnie brzucha skutkują wylewaniem. W związku z działaniem grawitacji głównie, żebym nie musiała znowu wyjaśniać. No to rzeczywiście, oponka zwiększa masę brzucha jako całości, czyli wpływa też na zwiększenie grawitacji, a w konsekwencji na wylewanie. Brawo!.
                          • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:40
                            bananananas napisała:

No to rzeczywiście, oponka zwiększa masę brzucha jako
                            > całości, czyli wpływa też na zwiększenie grawitacji, a w konsekwencji na wylewa
                            > nie. Brawo!.

No dobrze, ale to nie jest tak, że solidnie zbudowane kobiety, a nawet z nadwagą i oponką na brzuchu mają automatycznie słabe mięśnie brzucha. O tym nie decyduje waga, jako taka, a genetyczna predyspozycja i pensum fizyczne. Więc jak szczupłe kobiety nabierają środka przy patyczkowatych nogach i ramionach, to owszem, to może być związane ze słabą masą mięśniową na brzuchu. U tych z natury większych tak być nie musi, nic się nie wylewa, a te też tracą w menopauzie kobiece rozłożenie tłuszczu na rzecz bardziej męskiego, bez talii.
                            Poza tym wylewanie, to mi się kojarzy z przepukliną i to raczej jest coś, co leczy się chirurgicznie, bo samo się nie cofa, nawet gdy się ćwiczy.
                    • wapaha Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:55
                      snake ale pani z lewej nie jest względnie szczupła - jest..solidna ? ( łydki, duże piersi, ramię, plecy )
                      • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:14
                        wapaha napisała:

> snake ale pani z lewej nie jest względnie szczupła - jest..solidna ? ( łydki, d
                        > uże piersi, ramię, plecy )

Nie każda kobieta ma szczęście ematki nosić rozmiar 34. A ta pani z lewej nie ma ani grubych nóg, ani grubych ramion, a tylko wyraźny nadmiar pośrodku. Nie ma też aż tak dużych piersi.
                        • wapaha Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:38
                          snakelilith napisała:

>
                          > Nie każda kobieta ma szczęście ematki nosić rozmiar 34. A ta pani z lewej nie m
                          > a ani grubych nóg, ani grubych ramion, a tylko wyraźny nadmiar pośrodku. Nie ma
                          > też aż tak dużych piersi.

dobra, ja widzę coś innego wink

-na tyle na ile widac na tym wycinku-widzę wałeczek na plecach, okrągłe plecy z tłuszczykiem, sporą łydkę ( i to nie jest mięsień brzuchaty)
                          • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:44
                            wapaha napisała:

> dobra, ja widzę coś innego wink

Z całym szacunkiem, ale na zdjęciu w stroju kąpielowym też nie wyglądałaś jak nasza forumowa alexis, co wcale nie oznacza, że masz za dużo ciała, prawda? wink
                            Dla mnie ta kobieta nie jest oczywiście szczupła, ale w przeszłości na pewno nie była gruba, a przybrała przede wszystkim na brzuchu.
                            • wapaha Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 19:04
                              snakelilith napisała:

>
                              > Z całym szacunkiem, ale na zdjęciu w stroju kąpielowym też nie wyglądałaś jak n
                              > asza forumowa alexis, co wcale nie oznacza, że masz za dużo ciała, prawda? wink
                              1. jaki to ma związek?
                              2.nie wyglądałam i co w związku z tym?-ktoś twierdził, że wyglądam ?

> Dla mnie ta kobieta nie jest oczywiście szczupła, ale w przeszłości na pewno ni
                              > e była gruba, a przybrała przede wszystkim na brzuchu.

nigdzie nie napisałam, ze w przeszłości na pewno była gruba
                              tylko ,że nie jest to sylwetka osoby, która ma tylko pomenopauzalny brzuch-
                              • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 19:14
                                wapaha napisała:

> nigdzie nie napisałam, ze w przeszłości na pewno była gruba
                                > tylko ,że nie jest to sylwetka osoby, która ma tylko pomenopauzalny brzuch-

Oceniasz ją tylko na podstawie brzucha i fantazjuesz sobie jakieś łydy i grube ramiona, podczas gdy zdjęcie jest po prostu w dużym przybliżeniu. A co powiesz o tym biuście niżej? Duży? Należy do kobiety z brzuchem, czy nie?. A te nogi? Szczupłe?
                                • asia.sthm Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 20:12
                                  Aleś się nakręciła Snake, jak ry to wytrzymujesz?
                                • wapaha Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 20:41
                                  snakelilith napisała:

>
                                  > Oceniasz ją tylko na podstawie brzucha

to ty masz fokus tylko na brzuch - ja zauważam tez inne cześci ciała

i fantazjuesz sobie

ekhm..nie chce myslec co masz teraz w glowie że uważasz, że to fantazje....

jakieś łydy i grube
                                  > ramiona,

ty stworzyłaś ŁYDY
                                  i GRUBE RAMIONA

nic takiego nie napisałam

podczas gdy zdjęcie jest po prostu w dużym przybliżeniu.

A co powiesz
                                  > o tym biuście niżej? Duży? Należy do kobiety z brzuchem, czy nie?. A te nogi?
                                  > Szczupłe?

to jakaś zabawa nowa ? w stylu powiedz mi co myślisz a ja będę się kłócic ze jest inaczej bo ja tak właśnie myślę i już ?

Biust jest obfity, brzucha nie widać więc nic nie mogę powiedzieć , nogi nie są szczupłe są normalne ( gdzie szczupłe to rozm 34 a normalne 38/40)
                                  • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 22:04
                                    wapaha napisała:

> Biust jest obfity, brzucha nie widać więc nic nie mogę powiedzieć , nogi nie są
                                    > szczupłe są normalne ( gdzie szczupłe to rozm 34 a normalne 38/40)

Acha. Rozmiar 38/40. big_grin Na zdjęciu jest 31 letnia Sophia Loren.
                                    • wapaha Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 22:26
                                      snakelilith napisała:

> wapaha napisała:

>
                                      > Acha. Rozmiar 38/40. big_grin Na zdjęciu jest 31 letnia Sophia Loren.

nie rozumiem ? sophia loren nie mogła mieć 38/40 czy co ? zakazane dla niej ?
                                      nie rozumiem o co ci chodzi -próbujesz udowodnić rzecz nie do udowodnienia : jaką jest fakt tego, co ja widzę i jak odbieram
                                      no skichaj się, a to mojego poglądu i oceny nie zmieni
                                      • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 22:38
                                        wapaha napisała:

> nie rozumiem o co ci chodzi -próbujesz udowodnić rzecz nie do udowodnienia :

Próbują ci wytłumaczyć, że zdjęcia przekłamują. Ty na swoich zdjęciach w stroju kąpielowym też nie wyglądałaś na tak mały rozmiar, który kupujesz. Czasem perspektywa nie daje ocenić sylwetki w relacji do tła. Sophia też nie nosiła na tyłku rozmiaru 40, a pani z menopauzalnym brzuchem na zdjęciu wcale nie ma grubych nóg. Nieco sflaczałe owszem, jak reszta niewysportowanego ciała, ale wcale nie grube. Umięśnione kobiety w tym wątku mają też całkiem solidne łydy i uda. Mają jednak inny, płaski brzuch, więc automatycznie inaczej je oceniasz.
                                        • wapaha Re: brzuch po menopauzie 24.08.24, 08:17
                                          snakelilith napisała:

>
                                          > Próbują ci wytłumaczyć, że zdjęcia przekłamują.

ale ja wiem o tym przecież-nie musisz tego udowadniać.
                                          tyle, że na zdjęcie które ty wrzucasz nie można nazwac przekłamanym bo wrzucasz jego kawałki i chcesz by na podstawie jednego puzzla odgadnąć cały obrazek

Ty na swoich zdjęciach w stroju
                                          > kąpielowym też nie wyglądałaś na tak mały rozmiar, który kupujesz.

Rozmiar to jedno-składa się na niego m.in wzrost i faktycznie na zdjęciach wzrostu nie widac
                                          A tłuszcz to co innego- co tu można przekłamać ?

Czasem pers
                                          > pektywa nie daje ocenić sylwetki w relacji do tła.

zgadzam się
                                          ale sama piszesz o perspektywie sylwetki a wrzucasz mi zagadki z 1/3 sylwetki wink

Sophia też nie nosiła na ty
                                          > łku rozmiaru 40

nie wiem jaki nosiła SL, obstawiam że taki nosiłaby teraz-oceniam wedle aktualnego spojrzenia a nie sprzed 60lat

, a pani z menopauzalnym brzuchem na zdjęciu wcale nie ma grubyc
                                          > h nóg.

napisałam, że ma grube nogi ?

Nieco sflaczałe owszem, jak reszta niewysportowanego ciała, ale wcale ni
                                          > e grube.

j/w
                                          gdzie napisałam że ma grube nogi

Umięśnione kobiety w tym wątku mają też całkiem solidne łydy i uda.
                                          > Mają jednak inny, płaski brzuch, więc automatycznie inaczej je oceniasz.

nie, nie wpieraj mi co oceniam-bo doskonale wiem na co patrzę co piszę i jak piszę
                                          wróć do mojego postu , przeczytaj raz jeszcze i zauważ, że nie ma nic o grubych nogach
                                          • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 24.08.24, 12:08
                                            wapaha napisała:

> nie, nie wpieraj mi co oceniam-bo doskonale wiem na co patrzę co piszę i jak pi
                                            > szę
                                            > wróć do mojego postu , przeczytaj raz jeszcze i zauważ, że nie ma nic o grubych
                                            > nogach

Do niczego nie będą wracać. Nie jestem twoją córką, więc zaoszczędź sobie wychowawczych poleceń. Nie bardzo wiem też o co w ogóle ci chodzi, nie będę się bawić w twoje rozkładnie wypowiedzi na części pierwsze. To ty coś tam zakwestionowałaś przy pierwszym wrzuconym przeze mnie przykładzie menobrzucha. Coś tam ci się nie podobało, przykład był zły, bo cały kobieta była twoim zdaniem gruba, czy coś. Nie wiem. Nie wiem o co ci chodziło. O to, że gdyby schudła 10 kg to brzuch stałby się płaski? Następnym razem może po prostu zrobię fotkę pod basenowym prysznicem jakiejś szczupłej pani po 60, tylko z wystającym brzuszkiem. Może nie zakwestionujesz, że coś takiego faktycznie istnieje i nie jest związane z nadwagą, może jednak tak, bo widać nawet młodziutka Joan Collins była dla ciebie tłusta. I chyba stale też coś ci stale w moich wypowiedziach uwiera, ale tak naprawdę guzik mnie to już obchodzi.
                                            • wapaha Re: brzuch po menopauzie 24.08.24, 14:53
                                              snakelilith napisała:

>
                                              > Do niczego nie będą wracać. Nie jestem twoją córką, więc zaoszczędź sobie wycho
                                              > wawczych poleceń

a ty mi nic nie tłumacz -zwłaszcza że kiepsko ci idzie

. Nie bardzo wiem też o co w ogóle ci chodzi, nie będę się bawi
                                              > ć w twoje rozkładnie wypowiedzi na części pierwsze.

myslę, że doskonale wiesz. zamotałaś się i zamiast przyznać uparcie szukasz winy gdzie indziej okopując sie na swojej pozycji. co nie dziwi, był czas się przyzwyczaic

To ty coś tam zakwestionow
                                              > ałaś przy pierwszym wrzuconym przeze mnie przykładzie menobrzucha.

bo nie wrzuciłaś menobrzucha -tylko babkę z nadwagą

Coś tam ci
                                              > się nie podobało, przykład był zły, bo cały kobieta była twoim zdaniem gruba,
                                              > czy coś.

no coś-widzę że pamięć krótka, -w dodatku uczepiłaś się swojej tezy i powtarzasz jak katarynka :gruba gruba - podczas gdy ani razu nie użyłam takiego określenia
                                              już nie raz ci się zresztą zdarzyło napisać coś totalnie od czapy-tak jak z tym wydalaniem w ciągu nocy 05,-1,5 l potu

Nie wiem. Nie wiem o co ci chodziło. O to, że gdyby schudła 10 kg to
                                              > brzuch stałby się płaski?

przecież ja w ogóle nie pisałam nic o sobie - serio - chyba pora ochłonąć i się zastanwoic co i komu się pisze

Następnym razem może po prostu zrobię fotkę pod base
                                              > nowym prysznicem jakiejś szczupłej pani po 60, tylko z wystającym brzuszkiem.

nie musisz , widuje takie codziennie, nago i nie na basenie

M
                                              > oże nie zakwestionujesz, że coś takiego faktycznie istnieje i nie jest związane
                                              > z nadwagą, może jednak tak, bo widać nawet młodziutka Joan Collins była dla ci
                                              > ebie tłusta.

po pierwsze nie kwestionuje-tylko stwierdziłam że zdjęcie , które dałaś nie obrazuje tego o czym piszesz
                                              po drugie nie napisałam że joan colins jest tłusta smile
                                              wiesz, u ciebie występuje chyba to samo co co u psychologów. mówi się -i to jest prawda- że na psychologię idą ci, którzy maja jakieś problemy z sobą. na dietetykę czy inne pokrewne analogicznie- masz chyba jakieś zaburzenia wagi -bo nie potrafię wyjaśnić w inny sposób tego, że widzisz słowa które nie zostały napisane

I chyba stale też coś ci stale w moich wypowiedziach uwiera, ale
                                              > tak naprawdę guzik mnie to już obchodzi.

nie, nie stale
                                              czasami - ale to nihil novi, stan contans od lat
                                • bieda_tubka Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 16:15
                                  ooo, snejk wytacza ciężkie dzieła, teraz wklei w wątku zdjęcia z połowy internetów
                        • karyna-z-radzymina Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:46
                          snakelilith napisała:

> wapaha napisała:
                          >
                          > > snake ale pani z lewej nie jest względnie szczupła - jest..solidna ? ( ły
                          > dki, d
                          > > uże piersi, ramię, plecy )
                          >
                          > Nie każda kobieta ma szczęście ematki nosić rozmiar 34. A ta pani z lewej nie m
                          > a ani grubych nóg, ani grubych ramion, a tylko wyraźny nadmiar pośrodku. Nie ma
                          > też aż tak dużych piersi.

Czy my widzimy te sana panią????
                          • wapaha Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 19:05
                            karyna-a ty co widzisz ?
                            może jeszcze co innego...wink
                            • karyna-z-radzymina Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 19:10
                              Coś przeciwnego niż opis snejk 🙊
                    • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 22:27
                      snakelilith napisała:

> Ale co to ma niby dać tej postmenopauzalnej pani niżej? Niektóre najwidoczniej
                      > nie mają zielonego pojęcia o czym jest ten wątek. Każda kobieta w każdym wieku
                      > może utyć, także na brzuchu, ale tzw menopauzalny brzuch dotyczy środkowej czę
                      > ści ciała, wałek zaczyna się zwykle bezpośrednio pod biustem, podczas, gdy re
                      > szta jest względnie szczupła.

Bez znaczenia, gdzie się zaczyna, gdyby miały wagę w normie.
                      • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 22:35
                        ardzuna napisała:

> Bez znaczenia, gdzie się zaczyna, gdyby miały wagę w normie.

Ale to dotyczy kobiety w każdym wieku. My tu mówimy o czymś innym.
                        • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 00:04
                          Nie.
                          Szczupła kobieta będzie szczupła.
                          Jeżeli tłuszcz się zaczyna gromadzić na brzuchu, to znaczy, że jest go nadmiar.
                          Można też mieć wystający brzuch z przyczyn chorobowych, ale to inna para kaloszy.
                          Można też mieć wadę sylwetki lub nawykowo źle się trzymać (pogłębiona lordoza i kifoza) - to nie ma nic wspólnego z menopauzą, ale może też być przyczyną wypinania brzucha.
              • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 16:59
                bananananas napisała:

> że trenerka zaleciła niejakiej Salmie Hayek
                > , żeby mięśnie brzucha stale "napinała ale bez zaciskania" dla zachowania tali
                > i.

Nie wiem. To może przeszkadzać w prawidłowym oddychaniu, a wciągnięty brzuch nie ma nic do odkładania się tkanki tłuszczowej w tym rejonie.
                • bananananas Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:11
                  snakelilith napisała:

> Nie wiem. To może przeszkadzać w prawidłowym oddychaniu, a wciągnięty brzuch ni
                  > e ma nic do odkładania się tkanki tłuszczowej w tym rejonie.

Mnie nie przeszkadza, oddycham przeponą. Ale oczywiście może przeszkadzać na początku, jeśli ktoś chciałby spróbować. Co do tłuszczu, to ponoć zużywany jest ten najbliżej położony, w wypadku ćwiczenia przynajmniej, ale tu się nie upieram.
                  • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:19
                    bananananas napisała:

> Mnie nie przeszkadza, oddycham przeponą.

Ale to nie jest prawidłowy sposób oddychania. Kobiety często oddychają za płytko i za "wysoko", to może wygląda bardziej estetycznie i kobieco, ale dla organizmu to jest gorzej. Ponadto granica pomiędzy akurat i za ciasno jest bardzo płynna. Ja po operacji ginekologicznej musiałam świadomie pilnować się by oddychać swobodnie w brzuch, bo moje mięśnie dna miednicy były zaciśnięte w kleszcze. A zawsze wydawało mi się, że to dobrze, że wszystko na dole jest w napięciu. Bardzo się myliłam.
                    • bananananas Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:38
                      snakelilith napisała:
                      >
                      > Ale to nie jest prawidłowy sposób oddychania. Kobiety często oddychają za płytk
                      > o i za "wysoko", to może wygląda bardziej estetycznie i kobieco, ale dla organi
                      > zmu to jest gorzej.

Oddycham przeponą, nie szczytami płuc, to chciałam przekazać. Oczywiście przepona się rusza przy każdym rodzaju oddychania, ale albo jest motorem oddechu, albo jest z grubsza biorąc "ciągnięta". Ale to wcale nie musi oznaczać, że brzuch wysuwa się przy wdechu do przodu, bo ma jeszcze możliwość rozszerzenia się na boki i na długość.
                    • wapaha Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:47
                      snakelilith napisała:

> bananananas napisała:
                      >
                      >
                      > > Mnie nie przeszkadza, oddycham przeponą.
                      >
                      > Ale to nie jest prawidłowy sposób oddychania.

jest

Kobiety często oddychają za płytk
                      > o i za "wysoko", to może wygląda bardziej estetycznie i kobieco, ale dla organi
                      > zmu to jest gorzej.
                      czyli torem piersiowym-charakterystycznym dla kobiet (brzuszny przeponowy charaktersytyczny jest dla męzczyzn)

najlepiej jest oddychac torem mieszanym ( piersiowo-brzusznym)
                      • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:50
                        wapaha napisała:

> jest

Nie możesz oddychać torem bruszno-przeponowym, gdy masz mięśnie brzucha stale w napięciu, tak by wyglądało ładnie płasko.

• wapaha Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:53
                          snakelilith napisała:

> wapaha napisała:
                          >
                          >
                          > > jest
                          powyższe odnośni się do stwierdzenia .ze oddychanie przeponowe nie jest prawidłowe.
                          jest

>
                          > Nie możesz oddychać torem bruszno-przeponowym, gdy masz mięśnie brzucha stale
                          > w napięciu, tak by wyglądało ładnie płasko.
                          >
                          ale ona pisze o oddychaniu przeponowym (?)_
                          • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:07
                            wapaha napisała:

> ale ona pisze o oddychaniu przeponowym (?)_

Nie możesz wyciągać zdań z kontekstu. Ona pisała o zaleceniu dla Salmy Hayek o stałym trzymaniu brzucha w napięciu i o tym, że sama to praktykuje. Nie wiesz więc, czy oddycha faktycznie przeponą, czy tylko jej się tak wydaje. Masa ludzi wykonuje wiele ćwiczeń nieprawidłowo. A zalecanie trzymania napięcia bez dokładnego sprawdzenia, gdzie, co i jak się trzyma, może być dokładnie taką samą bzdurą dla płaskiego brzucha, jak brzuszki figii. Za duże napięcie w tej części ciała utrudnia oddychanie i może powodować nawet problemy ginekologiczne, jak bolesne miesiączki.
    • totutotam.org Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:03
      Poza czynnikiem genetycznym ruch moim zdaniem jest tu kluczowy. Jak ktoś lubił i praktykował to warto kontynuować (w tym samym rytmie! Bo czasem trudno zauważyć, że się zwalnia wink
      Jak chcę zrzucić z brzucha to obcinam pyszny ciepły chleb ze świeżością pachnącym masłem ze śniadania i węgle z kolacji (albo w ogóle kolację).
      I łatwiej jest, jak masz obok takie okoliczności przyrody, żw chodzisz i biegasz z radością wink
      • asia.sthm Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:28
        > I łatwiej jest, jak masz obok takie okoliczności > przyrody, żw chodzisz i biegasz z radością wink

Pokaż, ach pokaż te twoje okoliczności przyrody już tuż za progiem i o rzut beretem.
        Niech nas wszystkie widoki zainspirujà do poganiania w okolicznościach
        • totutotam.org Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:48
          Sprzed chwili, sprzed dwóch i z wieczornego biegania wink zarosła mi dookoła chałupa, drzwi na taras zostawiam otwarte big_grin
          • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:55
            U nas w Richmond i Bushy parku mozna podlezc do taki na ok 2-3 m odleglosci. Blizej sie denerwują i uciekaja
          • asia.sthm Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 16:42
            > drzwi na taras zostawiam otwarte big_grin

I ta bambi już czeka.
            Powtórzę: piękne te twoje okoliczności.
            Możesz też po skałkach śmigać jak Ola Mirosław. Tyłek od tego śliczny się robi.
            • totutotam.org Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:18
              Zostanę w takim razie z moim średnim tyłkiem, bo wspinaczka mnie nie kręci 🤷‍♀️. Ale popływać idę!
            • totutotam.org Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:49
              wink
              • asia.sthm Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 20:10
                No patrz pani, tak chciałam temat zgrabnego tyłka wcisnàć w te nieszczęsne brzuchy a tu ni cholery emamy nie chcà się odkłócić. Chociaż twoje pływalne okoliczbości złagodzà obyczaje, może się tak zdarzyć.
                PS. Od pływania wszystko zgrabne się robi, tyłek på köpet masz 😆
                • totutotam.org Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 21:19
                  Tyłki są teraz bardziej demokratyczne, wszystkie w modzie, małe bo małe, duże bo duże wink
                  A brzuch, zwłaszcza jak się pojawi 50+, przeszkadza. Ale co Ty możesz o tym wiedzieć big_grin
                  • asia.sthm Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 22:00
                    Ale żeby takà awanturę o brzuchy wywołać to już przesada. Od tego tylko głowa boli, a głowa przecież najważniejsza.
                    Pejzaże, natura i woda dokoła i hampa na pożywieniu 😃
                    Samo zdrowie
          • homohominilupus Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 23:36
            totutotam.org napisała:

> Sprzed chwili, sprzed dwóch i z wieczornego biegania wink zarosła mi dookoła chał
            > upa, drzwi na taras zostawiam otwarte big_grin

Zzielenialam z zazdrości
            • totutotam.org Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 12:02
              To od tej bujnej wegetacji ta zieleń wink
              Chyba, że pisałaś o naszych tyłkach big_grin

Wklejaj swoje okoliczności, pozazdrościmy.
              • asia.sthm Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 12:14
                To ja dodam więcej zielonego i na dobitkę zielono fioletowego. Sfioletować z zazdrości też można
                • totutotam.org Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 12:21
                  Michaszki w wątku o brzuchu! Odważnie! big_grin
                  • asia.sthm Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 12:45
                    totutotam.org napisała:

> Michaszki w wątku o brzuchu! Odważnie! big_grin

Dobra prowokacja zawsze dobra 😁
                    • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 11:42
                      smile)))))
    • bei Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 15:32
      Myślę, że ważny jest sposób odżywiania, niektóre pokarmy powodują wzdęcia, warto jest dodać do diety zioła, które wspomagają trawienie. Jestem 60+, brzuch miałam tylko w ciążach. Na treningach się nie znam, ale ruchu mam dużo ( nordic walking, wróciłam też do biegania). Chętnie poczytam o ćwiczeniach.
    • figa_z_makiem99 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:13
      Trzeba regularnie robić brzuszki, nie ma innego sposobu. Wywala mi czasem brzuch od IBS, po jedzeniu. Organizm się sypie koło 50tki i w połączeniu z chorobami jest duża zmiana. Trzeba regularnie ćwiczyć i utrzymywać mięśnie w dobrej kondyncji. Gdybym się zapuściła wcześniej, byłoby bardzo ciężko
      • figa_z_makiem99 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:24
        Udało mi się uniknąć, ale chodzę regularnie na siłownię od 38 roku życia i robię też brzuszki.
        • figa_z_makiem99 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:26
          I jedzenie, nie jem przetworzonego jedzenia, zero konserwantów, barwinków i aromatów, tak jak w PRLu, zamiast jogurcikow zsiadłe mleko, z napojów piję tylko wodę i kawę, czasem sok pomidorowy.
          • figa_z_makiem99 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:31
            Oprócz tego jem ile chcę i ćwiczę dla przyjemności, żeby nie mieć obwisłej skóry, organizm czuje, kiedy jestem zmęczona, nie katuję się. Przestajesz w tym wieku ćwiczyć i szybko robi się flak, więc ważna jest systematyczność.
            • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:47
              I jeszcze ważne, zapanować nad czkawką. wink
              • figa_z_makiem99 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:51
                Ze śmiechu? A dokładnie?
              • karyna-z-radzymina Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:52
                W menopauzie jest czkawka?
                • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:55
                  No, niektóre mają.
                  • figa_z_makiem99 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:05
                    Niektóre mają z zawiści, bo nie są z siebie zadowolone. Wyobraź sobie 2 jajka na śniadanie plus 2 kanapki, podwójna kanapka w pracy, obiad to stek plus ryż, surówka, na kolację 2 kanapki, oprócz tego czekolada, kawa z cukrem i woda. Tyle dziś zjem. To mało?
                    • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:10
                      Ja nie komentowałam ani twojego jadłospisu, ani nawet twojego wyglądu, bo nic mnie to nie obchodzi, a forumową czkawkę, na którą najwyraźniej cierpisz.
                      • figa_z_makiem99 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:15
                        To po co komentujesz? Widziałaś, żebym komentowała twoje posty złośliwie? Wygaś mnie jak ja grruu i będziesz zdrowsza.
                  • figa_z_makiem99 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:08
                    I zaręczam, gdy wywalisz przetworzone gów...no, kupisz organiczne lody, ze śmietanki i z cukrem, ale bez tablicy mendelejewa, czekoladę również, zjesz dwie porcje dakłasa u Sowy, zrobisz sobie gofra w domu, nie będziesz musiała jeść listka sałaty, a oprócz tego litra coli i 2 paczek gównianych ciasteczek.
                    • figa_z_makiem99 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:14
                      Ale do wyboru mam kilka produktów w markecie na krzyż, jedną wędlinę, 2 rodzaje sera żółtego i reszta to mięso, surowego łososia, które sama przyrządzam.
                      • swiezynka77 Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 12:59
                        Jaka wędlina i ser są ok?
      • wapaha Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:51
        figa_z_makiem99 napisała:

> Trzeba regularnie robić brzuszki, nie ma innego sposobu.

bzdura
        tzw brzuszki są jednym z najgłupszych i najgorszych ćwiczeń-zwłaszcza ze malo kto wykonuje je prawidłowo ( ledźwie przyklejone do podłogi, brzuch spięty, uniesione tylko łopatki, dłonie za glową a nie na karku)
        nieprawidłowe pełne brzuszki niewskazane są zwlaszcza dla kobiet gdy powodują wzrost ciśnienia w miednicy mniejszej

poza tym-sam mocne miesnie brzucha nie oznaczają wcale mocnego core, na który składa się mięsnie - brzucha, pośladków , mięsień wielodzielmy ale przede wszystkim mięśnie głębokie ( miednicy, przepona)
        • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:01
          wapaha napisała:

> poza tym-sam mocne miesnie brzucha

Mocne mięśnie brzucha nie oznaczają też automatycznie płaskiego brzucha. Widziałam u wielu tancerek orientalnych. Sama tańczyłam wiele lat taniec brzucha, wiele ćwiczeń robiłyśmy na głębokie mięśnie dna miednicy. Co w sumie też nie było gwarancją niczego, bo potem się okazało, że nie potrafię tej partii mięśniowej całkiem rozluźnić i dopiero ćwiczenia oddechowe mi pomogły.
        • figa_z_makiem99 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:21
          Może wg ciebie bzdura, bo będę ćwiczyć bez brzuszków i mięśnie brzucha nie będą zarysowane, a wcięcie w talii będzie mniejsze, a z brzuszkami, skośnymi również, mam zarysowaną talię i robią różnicę. W okresie menopauzy zmniejsza się masa mięśniowa, przy mojej wadze zauważalnie i trzeba ćwiczyć każdy mięsień, bo inaczej nie będę miała zarysowanych kształtów, rozmywają się jak worek. Jeżdżę samochodem, mało chodzę, muszę nadrabiać ćwiczeniami siłowymi, żeby zwiększyć masę.
          • figa_z_makiem99 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:25
            Pytanie w wątku startowym brzmiało, czy ktoś po 50 tce nie ma menopauzalnego brzucha i jak to zrobił, więc opowiadam o sobie, więc nie wciskaj mi wapaha swoich mądrości, tylko napisz o sobie w swoim poście. Ktoś mający nadwagę pewnie będzie musiał schudnąć, ale to mnie nie dotyczy, opowiadam o sobie.
            • figa_z_makiem99 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:27
              Nawet szczupli podczas menopauzy robią się workowaci, zatracają kształty i na to pomogą wyłącznie regularne ćwiczenia.
            • wapaha Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:37

> Pytanie w wątku startowym brzmiało, czy ktoś po 50 tce nie ma menopauzalnego br
              > zucha i jak to zrobił, więc opowiadam o sobie, więc nie wciskaj mi wapaha swoic
              > h mądrości,

napisałaś ogólną złotą ( głupią radę tongue_out)

Trzeba regularnie robić brzuszki, nie ma innego sposobu.

tylko napisz o sobie w swoim poście.

big_grin zabawna jesteś

Ktoś mający nadwagę pewnie będ
              > zie musiał schudnąć, ale to mnie nie dotyczy, opowiadam o sobie.

powtarzam
              Trzeba regularnie robić brzuszki, nie ma innego sposobu.

to bzdura
              • figa_z_makiem99 Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 18:44
                To ty jesteś zabawna i łazisz za mną uśmiechając się jak głupi do sera, mój sposób się u mnie sprawdza, ty możesz robić co chcesz i jeśli nie umiesz robić poprawnie brzuszków, to twój problem.
                • wapaha Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 20:44

> To ty jesteś zabawna i łazisz za mną uśmiechając się jak głupi do sera,

nie pochlebiaj sobie

mój spo
                  > sób się u mnie sprawdza, \
                  i git, rób sobie co chcesz

ty możesz robić co chcesz- tylko nie dawaj ogólnych rad : TRZEBA , INNEGO SPOSOBU NIE MA - bo to jest nieprawda
                  Nie trzeba robić brzuszków by mieć ładny brzuch
                  I są inne sposoby by mieć ładny brzuch

merci !!

i jeśli nie umiesz robić pop
                  > rawnie brzuszków, to twój problem.

absolutnie nie mam żadnych problemów wink
          • hanusinamama Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 11:50
            Nie wg niej...a wg trenerów i fizjoterapeutów.
      • konsta-is-me Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 00:34
        Robię brzuszki bez problemu a brzuch jakoś nie robi się płaski od tego ...
        • wapaha Re: brzuch po menopauzie 24.08.24, 08:18
          konsta-is-me napisała:

> Robię brzuszki bez problemu a brzuch jakoś nie robi się płaski od tego ...

o jezu konsta
          bo na pewno robisz je źle- bo robisz gorzej niż figa
          jakbyś robiła je tak jak figa, robiłabyś dobrze i miałabyś płaski brzuch
          nie dziękuj

pinć złoty ! wink
      • szarmszejk123 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 09:33
        O ja biedna, jestem skazana na bebzon po 50 bo brzuszków robić nie mogę, dochtór zabronił a fizjoterapeuta go poparł...
        • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 09:53
          A nożyce możesz robić?
          • szarmszejk123 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 10:23
            Mogę robić całą masę innych ćwiczeń na brzuch, ale brzuszków akurat nie.. a figa pisze, że bez tego bebzon murowany, trzeba się z tym zacząć godzić :p
      • hanusinamama Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 11:49
        Głupoty piszesz, nie pierwszy raz,
      • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 26.08.24, 06:36

> Trzeba regularnie robić brzuszki, nie ma innego sposobu.

Pokaz proszę ten swój brzuch po "brzuszkach" , bo mnie się jednak po sobie wydaje, że chyba są jakieś inne sposoby.
        Ja pewnie przez co najmniej ostatnie 15 lat nie zrobiłam bowiem ani jednego "brzuszka".
    • karyna-z-radzymina Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 17:26
      Ja tam nie widzę nigdzie kobiet z dużymi brzuchami. Nawet w cizy nikogo nie ma. Jak już to całe sa ogromne i otyłe ale z pewnością nie od menopauzy tylko od tego co mi na taśmie kładą. Ja kasuje batony, słodkie jogurty, lasagne, kluski, zgrzewki piw, paczki ciastek a taka Jolanta koleżance opowiada o haszimoto. Hahaha!
      • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 20:25
        A ile masz lat?
        • karyna-z-radzymina Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 21:03
          Myślisz, że mam już stare oczy i słaby wzrok? Nic z tego, chodzimy na badania do pracy i okulista jest w pakiecie. Widzę dobrze. Kobiety w różnym wieku u nas są ale albo całe szczupłe albo całe otyłe. Nie ma takich szczupłych ale z brzuchem.
          • srubokretka Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 22:05
            Jak zwykle dla emam trzeba ustalic co to ten "brzuch".
          • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 00:10
            Ja tylko zapytalam o wiek a nie o diagnoze okulistyczna, karyniu 😄
    • misiamama Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 22:47
      Jestem dobrze 50+ Z perspektywy własnej i koleżanek wiek tylko uwypukla i wzmacnia skłonności widoczne już w młodości. Te które były szczupłe są takie nadal, tylko już nie wyglądają jak gazele a bardziej jak wychudzone szkapiny. Te które zawsze były zaokraglone teraz są grubsze mniej lub bardziej ale wyraźnie, i ani ruch ani dieta niewiele dają. Na pocieszenie dodam ze zwykle z wiekiem przychodzi tez wielkie wdupiemanie i jest to błogosławiony stan psychiczny, kiedy własny brzuch rozpatrujesz bardziej pod katem jego funkcjonalności niż estetyki.
      • feldmarszalek.duda Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 09:22
        >własny brzuch rozpatrujesz bardziej pod katem jego funkcjonalności niż estetyki
        Akurat nawet lekko powiększony brzuch oznacza otłuszczenie narządów wewnętrznych i to pogarsza funkcjonalność organizmu. Nie mówię wcale o brzuszysku, które utrudnia schylanie się - tu jest ematka, podstawowy rozmiar 34 itd. wink
        • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 11:28
          Lekko powiekszony brzuch wcale nie oznacza otluszczenia narzadow w wiekszosci przypadkow co isg dowodzi. Boze co za bzdury wygadujesz. Bardziej otluszczony brzuch i owszem jest twgo wysokie prawdopodobienstwo. Chyba ze lekko to definicja brzuszyska u Ciebie
          • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 11:28
            *usg
      • feldmarszalek.duda Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 21:30
        >z wiekiem przychodzi tez wielkie wdupiemanie i jest to błogosławiony stan psychiczny
        Mam zupełnie odwrotne obserwacje na temat stanu psychicznego kobiet w wieku okołomenopauzalnym.
        • misiamama Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 11:45
          zwykle z wiekiem przychodzi ...
    • elinor.dashwood Re: brzuch po menopauzie 19.08.24, 23:37
      Jestem po menopauzie i mam menopauzalny brzuch. Ważę 63 kg, 167 cm, szczupła już nie jestem, ale BMI mam w normie.
      Po menopauzie przytyłam około 8 kg i pojawiła się oponka. Z ćwiczeń, robię tylko stretching i łagodną jogę.
      Ale oponka ma swoje plusy, bo tkanka tłuszczowa produkuje estrogeny, więc może matka natura mądrze to wymyśliła i powinnam się pogodzić z faktami: młoda już byłam, talię już miałam.
      • moni_485 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 08:21
        Dzięki za zdjęcie. Właśnie o taki brzuszek chodzi przy całej reszcie szczupłej.
        • anka_one_and_only Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 08:50
          A patrz co tutaj jedna napisala. Idz jej napisz o raku, jak to zrobilas wyzej innej forumce:
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,178012060,178012060,brzuch_po_menopauzie.html?p=178014103
        • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 21:20
          moni_485 napisała:

> Dzięki za zdjęcie. Właśnie o taki brzuszek chodzi przy całej reszcie szczupłej.

To jest brzuszek, który pojawia się z przytycia 8 kg, o których mowa wyżej, a nie z menopauzy. Menopauza, a raczej wiek, ma z tym taki związek, że spowalnia przemiana materii i łatwiej przytyć. BMI jest nadal w normie, ale przy tym wzroście jeszcze można by mieć więcej kg i nie wyjść poza normę, co nie oznacza, ze brzuszek wziął się z menopauzy.
      • hanusinamama Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 12:46
        Jesteś szczupła.
        • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 11:29
          Dokładnie
      • subskrybcja Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 13:19
        elinor.dashwood napisała:

> Jestem po menopauzie i mam menopauzalny brzuch. Ważę 63 kg, 167 cm, szczupła ju
        > ż nie jestem, ale BMI mam w normie.
        > Po menopauzie przytyłam około 8 kg i pojawiła się oponka. Z ćwiczeń, robię tylk
        > o stretching i łagodną jogę.
        > Ale oponka ma swoje plusy, bo tkanka tłuszczowa produkuje estrogeny, więc może
        > matka natura mądrze to wymyśliła i powinnam się pogodzić z faktami: młoda już b
        > yłam, talię już miałam.
        Nie masz menopauzalnego brzucha. Taka budowa. co mają powiedzieć 20 latki czy nastolatki, z takim brzuchem a o szczupłej budwie
        ?
      • mayaalex Re: brzuch po menopauzie 26.08.24, 07:17
        Bardzo ladnie wygladasz, to po pierwsze.
        a po drugie, to sa kobiety, ktore nawet przy bardzo niskiej wadze maja podobna sylwetke. Ja bylam kiedys bardzo szczupla, potem normalnie szczupla, ale brzuch zawsze mialam taki wlasnie wystajacy, nigdy nie byl plaski (nawet jako superchudziutka i bardzo aktywna fizycznie nastolatka). Za to pupa i nogi szczuple, taki typ budowy. Chyba wczesniej musialas miec naprawde plaski brzuch jesli ten to Twoja menopauzalna oponka.
    • noname2021 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 06:14
      Wg mnie brzuch zalezy od osobistej genetycznej sylwetki - masz figure jablko, to brzuch bedzie bardziej prowdopodobny. Gruszka bedzie go miala mniej - jednak tluszcz bedzie w udach i tylku.
      Nie wiem co lepsze.
      Ja jestem gruszka, od zawsze zmagam sie z grubymi udami i biodrami. Wciecie, czyli talia jeszcze jako tako jest - jednak z biegiem lat to co przyjdzie, to juz nawet po cwiczeniach nie chce spasc.
      Disclaimer - mam 63 lata, 10 lat po menopauzie.

Osobiscie uwazam, ze po menopauzie brzuch nie jest takim problemem jak wiotka skora i pelikany...
      Ale jak ktos wczesniej juz napisal - po meopauzie tez percepcja na innych spada i ma sie wszystko bardziej w d...pie wink
      • mysiulek08 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 14:41
        Ja jestem gruszka, od zawsze zmagam sie z grubymi udami i biodrami

dokladnie, problemem nie jest oponka pod biustem a uda i biodra (zawsze byly) , talia nie zanikla i nie ma zamiaru tego zrobic,WHR niemal od 'zawsze' taki sam
    • mgla_jedwabna Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 10:28
      Dużo osób (nie tylko kobiet) ma obwisły brzuch od garbienia się. Tzw. trzymanie się prosto to nie tylko kwestia ustawienia pleców, lecz także odpowiedniego napięcia mięśni brzucha. W pewnym wieku już się nie chce, tak jak w pewnym wieku nie chce się ludziom nóg podnosić, tylko nimi powłóczą.
    • mava12 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 12:17
      brzuch po menopauzie nie jest obowiązkowy.
      Wystarczy odstwić piwo i inne alko. I nie zmieniać swojego wcześniejszego trybu życia/funkcjonowania
      Szczególnie będąc na emeryturze, gdzie już "niczego nie muszę", "do pracy nie jadę" więc piwko dziennie (1,2) nie zaszkodzi
      • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 12:24
        W zyciu nie pilam a sklonnosci do brzucha mam.
        • moni_485 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 12:41
          princesswhitewolf napisała:

> W zyciu nie pilam a sklonnosci do brzucha mam.
          >

To tak jak ja.
      • moni_485 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 12:43
        mava12 napisała:

> brzuch po menopauzie nie jest obowiązkowy.
        > Wystarczy odstwić piwo i inne alko. I nie zmieniać swojego wcześniejszego trybu
        > życia/funkcjonowania
        > Szczególnie będąc na emeryturze, gdzie już "niczego nie muszę", "do pracy nie j
        > adę" więc piwko dziennie (1,2) nie zaszkodzi

Sugerujesz, że te które mają brzuch menopauzalny są alkoholiczkami 😀?
        • mava12 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 13:06
          >Sugerujesz, że te które mają brzuch menopauzalny są alkoholiczkami 😀?
          Cytu

pierwsze słyszę o "brzuchu menopauzalnym". Nie miała go moja matka (zadnego innego też), nie miały go moje ciotki, moje koleżanki (te, które brzucha nie miały wcześniej) a i ja sama bo miesiączkować przestałam majc 48 lat i brzucha nie miałam/nie mam.
          Natomiast wiem, że alko dosyć sprzyja "brzuchowi".
          Zresztą gdzies tu jeszcze jest wątasek pt. "odstawiłam alko i schudłam 6 kg/mies)
          • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 15:51
            mava12 napisała:

> pierwsze słyszę o "brzuchu menopauzalnym". Nie miała go moja matka (zadnego inn
            > ego też), nie miały go moje ciotki,

Dopisz, rozumu też nie miały. Menopauzalny, czyli hormonalny brzuch jak najbardziej istnieje i z alkoholowym nie ma wiele wspólnego.
            • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 21:32
              Taki obrazek może sobie zrobić każdy, to nie jest dowód na nic.
              • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 11:32
                Ardzuna prezentujesz typowe ematkowe: jak ja tak nie mam to to nie istnieje. Poszerz horyzonty. Visceral fat ktory pojawia sie w okresie menopauzalnym jest w specyficznych miejscach i istnienie tego jest opisane medycznie
                • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 00:55
                  Możesz oczywiście podlinkować jakiś medyczny artykuł, jeśli aż tak tego chcesz.
                  Zapominasz o jednym - że ten twój fat to zwykły tłuszcz, a tłuszcz nie bierze się znikąd, tylko z nadwyżek spożytych kalorii.
                  Nadmiar tłuszczu jest nadmiarem tłuszczu, a kwestia miejsca jego gromadzenia się jest wtórna.
                  Panom w podobnym wieku też często rosną brzuszki, brzuchy, a nawet brzuszyska - i też to jest brzuch menopauzalny?
              • wapaha Re: brzuch po menopauzie 24.08.24, 08:25
                ardzuna napisała:

> Taki obrazek może sobie zrobić każdy, to nie jest dowód na nic.

takich obrazków jest masa- zapożyczone z jednego źródla i przerobione na miliony sposobów ( prawa autorskie)- by również dotrzec do odbiorcy
                one nie kłamią
                tyle tylko że hormonalny brzuch to niekonieczne menopauzalny brzuch- bo hormony mogą nabałaganić w organizmie i bez menopauzy
                • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 24.08.24, 21:23
                  To nie jest brzuch hormonalny, tylko brzuch tłuszczowy. Hormony jedynie decydują o miejscu odkładania się tłuszczu. Bez tłuszczu same się nie odłożą w brzuchu.
            • mava12 Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 12:08
              >Dopisz, rozumu też nie miały.

no tu obrażasz moja osobistą rodzine, nie wiedzieć dlaczego...poczułam się urażona...
              Dlaczego "rozumu nie miały"? ze nie miały brzucha "menpauzalnego"?
              To ty musisz być bardzo mądra...
      • hanusinamama Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 12:47
        A jeżeli teraz już nie piję piwa i innych alko (lat 41) to co?
        • mava12 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 13:47
          >A jeżeli teraz już nie piję piwa i innych alko (lat 41) to co?

to nie zacznij, kiedy staniesz sie panią menopauzalną i na emeryturze
          Bo chyba jeszcze menopauzy nie masz?
      • azalee Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 13:11
        Ile znasz emerytek pijacych codziennie piwo?
        • mava12 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 13:50
          ja nie znam bo nie utrzymuję bliskich kontaktów z emerytkami.
          Natomiast prasa jest dosyć obszerna nt alkoholizmu u kobiet, w tym starszych.
          • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 15:53
            mava12 napisała:

> Natomiast prasa jest dosyć obszerna nt alkoholizmu u kobiet, w tym starszych.

Jak to starszych? To nie było raczej tak, że młode zamiast rodzić dzieci dają sobie w żyłę? big_grin
            • mava12 Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 12:10
              >Jak to starszych? To nie było raczej tak, że młode zamiast rodzić dzieci dają sobie w żyłę?

nie wiem bo nie jestem PISiorką.
              Ale ty zapewne, masz obszerna wiedzę w temaci
              ps. nie musisz sie nia dzielic
            • primula.alpicola Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 11:30
              snakelilith napisała:

> Jak to starszych? To nie było raczej tak, że młode zamiast rodzić dzieci dają s
              > obie w żyłę? big_grin

W szyję! One dają w szyję.
      • feldmarszalek.duda Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 14:13
        >Wystarczy odstwić piwo i inne alko
        W tej kwestii już nie mam pola do popisu.
    • tarantinka Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 13:18
      Na to chyba nie ma jakieś złotej rady. Mam 52 lata i kilku sukienek już nie zalożę zle się w nich czuje. Zaczęłam kupować rozmiar 40 i jest Ok. To jest frustrujace, taka fałda z niczego, przy szczupłej sylwetce. Przy czym jestem wysoka, obiektywnie mam super figurę. Wagowo przytyłam po 45 roku życia, tez z niczego ale te 7 kg nie robiło wielkiej różnicy - z 60 na 67, przy 178cm. Ten brzuch mnie irytuje, to jest faktycznie jakiś znak ze człowiek sie starzeje. A rada jest uniwersalna, nie martwić na zapas, cieszyć sie z figury tu i teraz.
      • mava12 Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 16:48
        >Wagowo przytyłam po 45 roku życia,

a ja "przytyłam" po ciaży. Tzn biodra mi się rozeszły i w żaden sposób nie mogłam wleźć we wcześniejsze ciuchy bez lycry. Czyli nierozciągające się a wtedy to była większość.
        Cała późniejsza moja waga zależała wyłącznie od mojego trybu życia np. żarcia (lub nie)..
    • aguar Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 13:45
      Zbliżam się do 51 i powiem tak. Zawsze miałam płaski, zawsze ćwiczyłam, nadal ćwiczę, tłuszczu nie mam. Jednak czasem robią się takie wzdęcia, że to nie wygląda za dobrze. Jednak nie rezygnuję zupełnie z obcisłych ciuchów na rzadkie wyjścia, najwyżej wciągam.
      • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 15:25
        Pod wpływem spadeku estrogenu zmienia się flora nie tylko w pochwie ale rowniez w jelitach, stąd częstsze wzdęcia.
        • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 11:45
          No wlasnie. Probiotyki pomagaja
    • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 15:21
      Tylko Ty możesz ocenić czy 3-4 treningi całego ciała w tygodniu plus 8k kroków dziennie to żyłowanie się.

Ja lubię zarówno trenować w siłowni jak i być ogólnie aktywna, bo dzięki tej aktywności w wieku 52 lat mam w chu* energii i dla mnie nie jest to ani żyłowanie ani mordercze treningi tylko styl życia.
      Jestem po menopauzie i nie mam meno brzucha, za to silne plecy, brak pelikanów i pośladki, które przede wszystkim są funkcjonalne.

Bycie silnym to jedna z najlepszych rzeczy jaką można dla siebie zrobić w kontekście zdrowia i dlugowiecznosci. Trening oporowy jest potężnym narzędziem by tę siłę wbrew uplywowi czasu kultywowac.
      Przy okazji buduję konkretne mięśnie, które z jednej strony pomagają kontrolować glukozę, z drugiej strony spalają sporo kalorii co dla mnie nie jest bez znaczenia, bo lubię jeść.
      Moja sylwetka to tylko efekt uboczny a nie cel sam w sobie.
      • feldmarszalek.duda Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 15:42
        O, wow. Gratulacje. Wlewasz w me serce otuchę. Możesz coś napisać o swoich treningach siłowych? Ile powtórzeń, ile czasu łącznie, czego unikać?
        Co do cardio i kroków nie potrzebuję dorady, bo tego robię dużo dla czystej przyjemności.
        • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 12:45
          Dzięki wszystkim za miłe słowa, mam szczerą nadzieję że kogoś zainspiruję żeby na serio zatroszczyć się o przyszła siebie.

Odpowiem Ci na raty bo mam mało czasu, może komuś innemu też się przyda.

Czego unikać?

Dużo kobiet zaczynających przygodę z treningiem oporowym robi ten błąd że za kazdym razem robią inny darmowy trening, taki który akurat im się spodobał na YouTube czy insta.
          To fajne dla młodek - panie 40+ mają mniej czasu i estrogenu żeby szybko zobaczyć konkretne efekty a wiadomo że nic tak nie motywuje jak postępy w porządnym kierunku.

Więc po pierwsze:
          Konsekwentny program treningowy
          Warto wydać parę $$ (pewnie równowartość jednej hybrydy) na program ułożony przez profesjonalistów, co najmniej te 8-12 tygodni go konsekwentnie realizować a potem najwyżej zmienić.
          Nawet słabszy program ale konsekwentnie robiony przyniesie lepsze postępy niż skakanie z programu na program.
          Programy dla początkujących zakładają 2, max 3 godzinne treningi w tygodniu ale to naprawdę wystarczy żeby zobaczyć niesamowite postępy już w ciągu 8 tygodni.

Za tych ręczę że wiedzą co robią:

www.haileyhappensfitness.com/
          paragontrainingmethods.com/
          www.mindpumpmedia.com/maps-fitness-individual-programs
          bootybybret.com/
          strengthsystem.com/online/
          • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 14:09
            To pewnie wiesz ale priorytetem w diecie powinno być białko, szczególnie że z wiekiem pojawia się coś takiego jak oporność anaboliczna czyli żeby doszło do syntezy białek budujących mięśnie (muscle protein synthesis) potrzebny jest jednorazowo większy bolus.
            Z czegoś te mięśnie muszą się budować i nie są to bynajmniej węglowodany tylko aminokwasy. Optymalnie w celu budowy mięśni dobrze jeść tego białka 1.6 g/kg wagi przy zerze kalorycznym, 2.2g/kg przy deficycie. Przy tych wartościach nie ma znaczenia czy je się wszystko czy jest się wege, ale wiadomo łatwiej zachować deficyt z białkiem zwierzącym w diecie bo ma lepszy stosunek niezbędnych aminokwasów do kalorii.

Kobiety czesto z wiekiem jedzą białka co raz mniej (pewnie zapisane w genach pierwszych praprzodkin które przeżyły swoje jajniki w czasach niedoborów) a powinny jego ilość zwiększać.

Estrogen uwrazliwia komórki na insulinę, więc im dalej w peri przy spadającym estrogenie, tym wzrasta ryzyko insulinoopornosci.
            Tu radą jest ograniczenie węglowodanów, szczególnie prostych (ale nie do zera ani poziomów keto!).
            No i budowanie mięśni, które są w stanie tę glukozę przyjąć pod wpływem ćwiczeń (generalnie aktywności nawet w formie spaceru) niezależnie od insuliny. Nawet skądinąd insulinooporne mięśnie, stymulowane przez ćwiczenia są w stanie przyjąć glukozę.
            Mięśnie są największym organem ciała który jest odpowiedzialny za 80% poposilkowego wychwytuje glukozy z krwi.
            To jeden z powodów dla których lepiej mieć tych mięśni więcej niż mniej. Szczególnie jak się lubi węglowodany 😜 a niekoniecznie chce mieć cukrzycę.
            • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 00:57
              wisma_atria napisał(a):

> Kobiety czesto z wiekiem jedzą białka co raz mniej (pewnie zapisane w genach pi
              > erwszych praprzodkin które przeżyły swoje jajniki w czasach niedoborów) a powin
              > ny jego ilość zwiększać.

Jeszcze zwiększać? Większość je go za dużo, np. w postaci czerwonego mięsa (bardzo niezdrowe) czy wędlin (rakotwórcze).
              • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 04:02
                ardzuna napisała:

>Jeszcze zwiększać? Większość je go za dużo,

Aha.
                Możesz podać źródła tych rewelacji jakoby większość kobiet jadła za dużo białka?
                Przede wszystkim ciekawa jestem "za dużo" w stosunku do czego?

> np. w postaci czerwonego mięsa (bar
                > dzo niezdrowe)

Jak rozumiem masz na poparcie stwierdzenia, że nieprzeprocesowane czerwone mięso jest bardzo niezdrowe, jakaś w miarę współczesną meta analizę, która mi umknęła.
                Podlinkuj proszę, chętnie poczytam.

• snakelilith Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 11:16
                  wisma_atria napisał(a):

> Jak rozumiem masz na poparcie stwierdzenia, że nieprzeprocesowane czerwone mięs
                  > o jest bardzo niezdrowe, jakaś w miarę współczesną meta analizę, która mi umknę
                  > ła.

A istnieje jakaś współczesna metaanaliza, która niweluje ciągle powtarzane w badaniach zagrożenie zdrowotne wynikające ze spożycia większych ilości zwierzęcego białka? Nie, by chciała ci zaprzeczyć, bo wiem, że wszystkie badania dotyczące odżywiania należy traktować bardzo ostrożnie. Ludzie to nie szczury, nie da się odciąć od współczynników, zamknąć w klatce i żywić przez lata czymś, co chce się badać, by mieć czyste wyniki.
                  Jeszcze 10 lat badania potwierdzały jednak, że zwierzęce białko to wzrost ryzyka stanów zapalnych i raka, przez ten sam hormon wzrostu, który pomaga w przyroście mięśni. Dla młodych ludzi pewnie bez znaczenia, ale w drugiej połowie życia coraz częstsze stają się komórkowe błędy i ryzyko raka rośnie samo w sobie. Badania na tzw. Blue Zones, czyli miejscach, gdzie ludzie żyją szczególnie długo, w dobrym fizycznym i psychicznym zdrowiu, pokazują, że zwierzęcego białka je się tam raczej mało, mniej niż przeciętna we współczesnym świecie.
                  • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 13:13
                    snakelilith napisała:

> A istnieje jakaś współczesna metaanaliza, która niweluje ciągle powtarzane w ba
                    > daniach zagrożenie zdrowotne wynikające ze spożycia większych ilości zwierzęceg
                    > o białka?

Nawet mięso w diecie nie ma wpływu na stany zapalne

www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9563242/#B22
                    Tłumaczenie z deepl dla tych, którym nie chce się zajrzeć :

"Nasze badanie dostarczyło dowodów na to, że spożycie czerwonego mięsa wpłynęło na poziom lipidów w surowicy, takich jak TG, ale prawie nie miało wpływu na TC, LDL-C, HDL-C i CRP lub hs-CRP. Takie diety z czerwonym mięsem powinny być traktowane poważnie, aby uniknąć problemu wysokich profili lipidowych."

(CRP i hs-CRP to markery stanów zapalnych)

Największe stany zapalne powoduje za to kompozycja ciała z dużą ilością tkanki tłuszczowej.
                    Tę ilość przeciętnemu człowiekowi zdecydowanie łatwiej utrzymać w ryzach sięgając po produkty odzwierzęce

Co do paragrafu o blue zone I długim życiu.

Ze wszystkich nacji najdłuższe przewidywane zycie mają Hongkongerzy.
                    Ci sami którzy że wszystkich nacji spozywają najwięcej mięsa.
                    🙃
                    • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 14:07
                      wisma_atria napisał(a):

>
                      > Największe stany zapalne powoduje za to kompozycja ciała z dużą ilością tkanki
                      > tłuszczowej.

Poprzednie badania zawsze uwzględniały też ilość kalorii i to ich nadmiar razem z wysokim spożyciem białek zwierzęcych był tym punktem ryzyka. Tyle tylko, że zapominasz o ludzkiej psychice. Większość nie wykazuje się twoją dyscypliną i konsekwencją w odżywianiu i treningu, a buja się od faz rygorystycznych diet i sportowych zrywów do leniwego i swobodnego konsumowania. Ja mam duże doświadczenie z realnym człowiekiem i jego słabościami, a nie tylko typowymi bywalcami siłowni. Jakaś równowaga byłaby więc wskazana i sięganie od razu po duże ilości zwierzęcego białka nie musi być sensowną wskazówką, zwłaszcza, gdy ludzie decydują się na inną formę sportu niż siłową. Np. dlatego, że mają po 50 roku życia ograniczenia fizyczne i czasowe przymusy, gdzie trzeba upchnąć więcej rzeczy. Ja np. nie zrezygnuję z większej ilości kardio, bo to dobrze mi robi na kondycję, psychikę i jest mniej obciążające dla mojej artrozy w kręgosłupie. Siłowe ćwiczenie to dla mnie upierdliwy, niezbyt przyjemny obowiązek i rozumiem ludzi w moim wieku, którym w ogóle się nie chce. Dla mnie też zachowanie mobilności zaczyna być ważniejsze od idealnie płaskiego brzucha i wizualnej mięśniowej definicji, co nie oznacza, że zaakceptuję wyraźny brzuch, płaski tyłek i nadmierny poziom tkanki tłuszczowej. O nie, tego przed 70 mieć nie chcę. Jednak by wyglądać jak ty, trzeba tej tkanki tłuszczowej mieć bardzo mało. Mniej niż wiele kobiet ma już w młodszym wieku, a co dopiero po 50 tce.

> Ze wszystkich nacji najdłuższe przewidywane zycie mają Hongkongerzy.
                      > Ci sami którzy że wszystkich nacji spozywają najwięcej mięsa.

Nie wiem, czy oni spożywają aż tak dużo mięsa i czy żyją aż tak długo. Internety mówią, że jeżeli chodzi o długie życie, to jednak Okinawa, choć tam podobno długość życia wraz z przyjęciem nowoczesnego stylu życia, też zaczyna się skracać. Myślę też, że powinnyśmy orientować się bardziej na Europie i tu mamy wyniki, które są nieco dziwne, bo najdłużej żyją Hiszpanie, a zaraz potem Szwedzi. Ludzie więc z zupełnie różnymi stylami życia i odżywiania.
                    • lucjan.czerwony55 Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 14:28
                      Kategoria czerwone mieso jest pojemna.. bedzie yo stek z poledwicy jak i tlusta karkowka

Nic dziwnego, ze zle wypada e porownaniu do drobiu ktory zawsze jest chudszy - trudno tam o tluste kawalki
                    • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 20:53
                      wisma_atria napisał(a):

> Największe stany zapalne powoduje za to kompozycja ciała z dużą ilością tkanki
                      > tłuszczowej.

Nie istnieje takie zjawisko jak kompozycja ciała. sjp.pwn.pl/sjp/kompozycja;2564116.html

> Tę ilość przeciętnemu człowiekowi zdecydowanie łatwiej utrzymać w ryzach sięgaj
                      > ąc po produkty odzwierzęce

O, i tu chętnie poczytam metaanalizę dotyczącą tego tematu. Analizującą badania na osobach o w pełni kontrolowanej diecie. Czekam na link.
                  • bib24 Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 14:18
                    takie badania opiera się na kwestionariuszach (raz na rok wypełniasz co jadłeś przez ostatni rok, ciekawe kto to dobrze zrobi) a jako czerwone mięso kwalifikuje pizzę i hamburgery. te badania nie mają żadnej wartości.
                    • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 14:47
                      bib24 napisała:

> takie badania opiera się na kwestionariuszach (raz na rok wypełniasz co jadłeś
                      > przez ostatni rok, ciekawe kto to dobrze zrobi)

Nikt. I tak jak przy seksie ludzie przy odżywianiu kłamią, dlatego do wszelkich badań dotyczących odżywiania należy podchodzić z ostrożnością. Laboratoryjne warunki przy takich badaniach są rzadkie i dotyczą bardzo krótkich okresów, długoterminowe wnioski są więc bardzo ograniczone. Tak naprawdę więc nie wiemy jaki wpływ na zdrowie ma spożywanie zwierzęcego białka. Może być ok, ale wcale nie musi. Pewne jest jednak, że przetworzona żywność jest problematyczna, więc sorry, ale kiełbasa z tego dyskusyjnego zbioru od razu odpada.
                • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 20:40
                  wisma_atria napisał(a):

> Przede wszystkim ciekawa jestem "za dużo" w stosunku do czego?

Większość kobiet je w ogóle za dużo, rozejrzyj się na ulicy. Modne są także diety wysokobiałkowe typu Dukana, tu sobie poczytaj o tym, jakie zagrożenia ze sobą niosą i w jakim zakresie zdrowotnym.
                  ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-wysokobialkowa-korzystna-czy-niebezpieczna/
                  > > np. w postaci czerwonego mięsa (bar
                  > > dzo niezdrowe)
                  >
                  > Jak rozumiem masz na poparcie stwierdzenia, że nieprzeprocesowane czerwone mięs
                  > o jest bardzo niezdrowe, jakaś w miarę współczesną meta analizę, która mi umknę
                  > ła.

"Metaanalizę", jeśli już. Nie, nie czytam metaanaliz, wystarczą mi zalecenia dietetyczne opracowane przez ludzi zatrudnionych na koszt państwa. O metaanalizy (ale zapisane poprawnie w jęz. polskim) pytaj panią Sajór, z pewnością ci pomoże: ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/spozycie-miesa-a-ryzyko-nowotworow/

Spożycie mięsa a ryzyko nowotworów
                  Autor mgr inż. Iwona Sajór

Obecny stan wiedzy naukowej nie pozostawia żadnych wątpliwości – regularne spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa jest związane z większą częstością zachorowania na nowotwory złośliwe. Szczególnie narażone są osoby, które nie wyobrażają sobie codziennych posiłków bez udziału wędlin lub smażonego mięsa.

Tu zalecenia dietetyczne:
                  |ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/|

Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
                  Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.

Dalej:
                  Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega, że jedzenie zaledwie 50 g wędlin - zaledwie dwóch plasterków dziennie - zwiększa ryzyko raka jelita grubego, raka trzustki i raka prostaty.
                  Oszacowano, że na każde spożywane codziennie 100 gramów mięsa czerwonego ryzyko raka jelita grubego zwiększa się o 17%.

onkolmed.pl/wpis/743,czy-czerwone-mieso-moze-powodowac-nowotwory
                  Dziwię się, że jako osoba aspirująca do bycia specjalistką w tym zakresie (stąd żądanie metaanaliz, i to tylko takich, które ci umknęły) nigdy nie słyszałaś o powyższym i z niczym ci się nie kojarzą zagrożenia związane ze spożyciem czerwonego mięsa.

ncez.pzh.gov.pl/tag/ograniczenie-miesa-w-diecie/
                  Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (ang. International Agency for Research on Cancer, IARC) zakwalifikowała mięso czerwone (wieprzowinę, wołowinę, baraninę, jagnięcinę, koźlinę, dziczyznę) do grupy 2A, w której uwzględniono czynniki prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka. Z kolei produkty mięsne przetworzone (takie jak: kiełbasy, parówki, kabanosy, wędliny, salami czy pasztety) są zaliczane do grupy 1, czyli czynników, co do których istnieją przekonujące dowody, że są rakotwórcze dla człowieka.

- to też dla ciebie nowość?
                  • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 20:42
                    I mięsa się nie procesuje, tylko się je przetwarza.
                    sjp.pwn.pl/doroszewski/procesowac;5481694.html
                    sjp.pwn.pl/sjp/procesowac-sie;2572505.html
                    • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 26.08.24, 05:14
                      Bardzo Ci dziękuję za zwrócenie mi uwagi na moje błędy językowe.
                      Widać że w odróżnieniu od mnie, która ma do czynienia z polskim jedynie czytając z doskoku ematkę, Ty masz dużą wiedzę językową.
                      Mam nadzieję że w związku z tym będziesz mogła mi pomóc, bo jak chcę coś merytorycznego napisać na tym forum to często niestety zupelnie brakuje mi polskiego słownictwa.
                      Podpowiedz proszę, jak po polsku mówi się prawidłowo na:
                      Body composition
                      Lean body mass
                      Fat free mass
                      Fat loss (w wyraźnym odróżnieniu od weight loss)
                      Confirmation bias
                      • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 27.08.24, 20:19
                        Nie wiem, czy miałaś kiedykolwiek styczność z Google'em, ale jeśli nie, to spróbuj tam wejść. Jest tam taki tłumacz. To dobry wynalazek, radzi sobie z przedstawionymi przez ciebie terminami - w każdym razie z pierwszym z brzegu, co do którego zadałam sobie trud i poświęciłam swój cenny czas, żeby go tam sprawdzić.
                        • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 28.08.24, 07:09
                          Oj miałam nadzieję, że dla ciebie będzie to tylko sięgniecie do własnych językowych zasobów a nie wysiłek, na który musisz poświęcić czas.
                          Okazało się że tobie nie chce się poświęcać cennego czasu żeby znaleźć w internecie odpowiedniki terminów, których ty nie znasz po angielsku ale najwyrazniej ode mnie oczekujesz że ja będę poświęcać swój czas na cyzelowanie ich po polsku.

Wiesz ile mi zajęło żeby zmusić Chat GTP do zgrabnego przetłumaczenia dla ciebie swojego motto
                          "strong convictions loosely held"?

Także kierując się optymalizacja czasu, będę używać języka polskiego tak jak potrafię 😜
                          • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 28.08.24, 20:56
                            wisma_atria napisał(a):

> Oj miałam nadzieję, że dla ciebie będzie to tylko sięgniecie do własnych języko
                            > wych zasobów

Słusznie miałaś nadzieję, że mogę sięgnąć do własnych zasobów językowych, a niesłusznie - że będzie mi się chciało uczynić wysiłek i poświęcić czas na robienie zestawienia dla lenia, któremu się nie chce zadbać o własną poprawność językową i skorzystać ze źródeł dostępnych od lat. Dla ciebie zweryfikowałam poprawność tłumaczenia pierwszego zwrotu i powinnaś to docenić, a nie żebrać o podstawienie ci tłumaczenia pod nos przez obcą ci osobę.

> Okazało się że tobie nie chce się poświęcać cennego czasu żeby znaleźć w intern
                            > ecie odpowiedniki terminów, których ty nie znasz po angielsku ale najwyrazniej
                            > ode mnie oczekujesz że ja będę poświęcać swój czas na cyzelowanie ich po polsku

Cos ci się, dziecko, pomyliło. Rozumiem, co piszesz swoją kulawą polszczyzną i nie muszę szukać po Internecie, jak powinnaś to napisać po polsku. Nadal to jednak ty napisałaś kulawą polszczyzną,, więc jeśli poświęcasz swój czas na pisanie na forum polskojęzycznym, to poświęć swój czas na napisanie tego w sposób poprawny.
                            • nenia1 Re: brzuch po menopauzie 28.08.24, 21:37
                              ardzuna napisała:

> Słusznie miałaś nadzieję, że mogę sięgnąć do własnych zasobów językowych, a nie
                              > słusznie - że będzie mi się chciało uczynić wysiłek i poświęcić czas na robieni
                              > e zestawienia dla lenia (...) żebrać o podstawienie (...)
                              > Cos ci się, dziecko, pomyliło. Rozumiem, co piszesz swoją kulawą polszczyzną (...)

może ci w szkole wpojono zasady poprawnej polszczyzny, ale co z tego jak w domu nikt nie nauczył kultury.
                              • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 28.08.24, 22:10
                                W domu nie zetknęłam się z takimi obrzydliwymi, pasywno-agresywnymi szantażami ani z osobami twojego pokroju (a już miałyśmy okazję dyskutować w przeszłości). Jedyna wypracowana na forum taktyka radzenia sobie z tym to nazwanie zachowania szantażysty bez eufemizmów, tym bardziej ze wykazał się on znikomymi zdolnościami rozumienia cudzego przekazu.

Nie widzę żadnej zasadności dyskusji również i z tobą z uwagi na opinię, którą wyrobiłam sobie na twój temat w trakcie wcześniejszej historii forumowej. Trudno o drugą osobę aż tak bardzo wykazującą złą wolę.
                                • nenia1 Re: brzuch po menopauzie 28.08.24, 22:28
                                  ardzuna napisała:

> Nie widzę żadnej zasadności dyskusji również i z tobą z uwagi na opinię, którą
                                  > wyrobiłam sobie na twój temat w trakcie wcześniejszej historii forumowej. Trudn
                                  > o o drugą osobę aż tak bardzo wykazującą złą wolę.

wybacz ale ja też mam wyrobioną opinię na twój temat i wcale nie zamierzam z tobą dyskutować bo z osobami zaimpregnowanymi i zakompleksionymi dyskusja nie ma sensu. Zwracam ci wyłącznie uwagę, że poprawność językowa to tylko umowne zasady, owszem przydatne gdy chce się uchodzić za "mędrca" nie mając nic mądrzejszego do powiedzenia. Ale jest coś ważniejszego od zasad, mianowicie drugi człowiek - którego usilnie starasz się umniejszyć i obrazić. A taka z ciebie wrażliwa istota...Dla myślących ludzi, wygląda to żałośnie, chciałam ci to tylko uświadomić zanim nadmiesz się jeszcze bardziej od własnej doskonałości. Jest to po prostu chamskie co robisz i z drugie strony żałosne.
                                  • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 31.08.24, 15:06
                                    nenia1 napisała:

> wybacz ale ja też mam wyrobioną opinię na twój temat i wcale nie zamierzam z to
                                    > bą dyskutować

Nie, wcale, dlatego właśnie wpisałaś się w tym wątku polemicznie pod moim wpisem.

> o do powiedzenia. Ale jest coś ważniejszego od zasad, mianowicie drugi człowiek
                                    > - którego usilnie starasz się umniejszyć i obrazić

|
                                    |
                                    |
                                    \/

> ić zanim nadmiesz się jeszcze bardziej od własnej doskonałości. Jest to po pros
                                    > tu chamskie co robisz i z drugie strony żałosne.

Przeczytaj najpierw wersy powyżej strzałki, a potem poniżej strzałki i zobacz, kto tu kogo usilnie stara się umniejszyć i obrazić.

Oczekuję od ciebie minimum konsekwencji - jeżeli nie zamierzasz ze mną dyskutować, to nie odpisuj.
                  • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 26.08.24, 05:45
                    Przeczytałam zalinkowany przez ciebie artykulik jakieś randomowej pani lekarz ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-wysokobialkowa-korzystna-czy-niebezpieczna/
                    która głosi jakieś z dudy, bo nie poparte żadnymi materiałami zrodlowymi opinie, o jakoby szkodliwości diet wysokobiałkowych, myli jej się dieta bogata w białko z dietą ketogeniczna, natomiast cała literatura na którą się powołuje wypowiada się o korzystnym wpływie diety bogatej w białko 🤣

Ty, ale jaja sobie ze mnie robisz czy jak??
                    No bo nie jest chyba możliwe, że nawet nie przeczytałaś tytułów prac naukowych na które ona się powołuje?

Bo tam zdecydowanie najśmieszniejszy jednak jest PDF z punktu 8 literatury, która doprowadziła tę panią doktorkę do wysmazenia artykułu, który wyraznie jest podstawą twoich żywieniowych przekonań.

Mozna w tym PDF przeczytać bowiem na wstępnie:

"Krytyczne w stosunku do białek pochodzenia zwierzęcego teorie są popularyzowane mimo, iż z naukowego punktu widzenia są bezpodstawne. Wyższości białek sojowych nad zwierzęcymi odnośnie do ich wpływu na metabolizm wapnia, ryzyko złamań kości czy też zachorowalność na osteoporozę nie potwierdzono w rzetelnych, wiarygodnych opracowaniach naukowych. Twierdzenie, że aminokwasy siarkowe wpływają niekorzystnie na gospodarkę wapniową organizmu i metabolizm kości jest całkowicie bezzasadne. Zwłaszcza, źe obecność w diecie aminokwasów siarkowych (najlepszym ich źródłem są białka zwierzęce) jest warunkiem endogennej syntezy glutationu, który jest kluczowym antyoksydantem oraz tauryny, stymulującej funkcjonowanie mózgu. Niedobory białek w diecie skutkują osłabieniem sprawności intelektualnej oraz odpowiedzi immunologicznej. Nie ulega wątpliwości, że ograniczanie spożycia pełno wartościowego białka zwierzęcego nie służy zdrowiu."

Dalej w tym PDF w świetle tego co ty do mnie piszesz w tym wątku robi się jeszcze zabawniej 😂

Bowiem stoi tam jak byk:

"Konsekwencją negatywnej kampanii jest niskie spożycie białka, które w diecie statystycznego Polaka dostarcza zaledwie 12% energii."
                    "Roślinne składniki diety są źródłem niewielkich ilości (1-2%), białek o niskiej wartości odżywczej. ze względu na niską zawartość lizyny, metioniny, waliny, leucyny."

Załączony PDF (który jakoby ma potwierdzać tezy Pani doktor i twoje) z kończy się zaś tak:

"Zalecane przez dietetyków niskie spożycie białka, a zwłaszcza ograniczone spożycie białek zwierzęcych, nie sprzyja zdrowiu konsumentów, a wręcz przeciwnie. Rosnąca zachorowalność na alergie, otyłość, cukrzycę typu 2 a także schorzenia neurologiczne i neumdegeneracyjne nie potwierdzają trafności popularnych zaleceń dietetycznych. Komu (czemu) to służy?"
                  • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 26.08.24, 06:07
                    ardzuna napisała:

> Większość kobiet je w ogóle za dużo, rozejrzyj się na ulicy.

Tak, ja też myślę że te kobiety na ulicy to na 100% są otyłe bo zjadają za dużo skyru, fasoli, wołowego tatara i steków z dziczyzny 🙃

> Nie, nie czytam metaanaliz,

To widać.

Myślę że jeśli pani mgr. inż. Sajor, (autorka artykułu, na który się powłujesz a który został opublikowany w 2018 roku, - między innymi na podstawie wytycznych WHO z 2015), nie jest obcy rygor naukowy, to po zapoznaniu się z przeglądem? (review)
                    Health effects associated with consumption of unprocessed red meat: a Burden of Proof study z końcówki 2022
                    www.nature.com/articles/s41591-022-01968-z
                    powinna była zsiąść z wysokiego konia pewności jakoby spozywanie czerwonego mięsa groziło chorobą jak w banku.

Bo w tym, będący dla ciebie najwyraźnie nowością systematycznym przeglądzie? (systemic review) możemy przeczytać takie podsumowanie własnej pracy autorów:

"Znaleźliśmy słabe dowody na związek między spożyciem nieprzetworzonego czerwonego mięsa a rakiem jelita grubego, rakiem piersi, cukrzycą typu 2 i chorobą niedokrwienną serca. Co więcej, nie znaleźliśmy dowodów na związek między nieprzetworzonym czerwonym mięsem a udarem niedokrwiennym lub krwotocznym. Stwierdziliśmy również, że podczas gdy ryzyko dla sześciu wyników w naszej analizie łącznie było zminimalizowane przy spożyciu 0 g nieprzetworzonego czerwonego mięsa dziennie, 95% przedział niepewności, który uwzględniał heterogeniczność między badaniami, był bardzo szeroki: od 0-200 g d-1. Chociaż istnieją pewne dowody na to, że spożywanie nieprzetworzonego czerwonego mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowalności i śmiertelności, są one słabe i niewystarczające, aby sformułować bardziej rygorystyczne lub rozstrzygające zalecenia."

Przy szukaniu odpowiedzi na ważne dla siebie pytania, na przyszłość polecam Ci kierowanie się, mimo wyraźniej twojej niechęci, piramidą dowodów, a nie dobranymi pod confirmation bias przypadkowymi artykułami z internetu.
                    • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 27.08.24, 20:23
                      Kochanie, rozumiem twoją wszechogarniającą mądrość, ale nie cytuj mi randomowych pojedynczych artykułów. Nie jestem zainteresowana śledzeniem wraz z tobą literatury specjalistycznej i doktoryzowaniem się z każdego tematu dyskutowanego na emamie, żeby udowodnić luki w rozumowaniu naukowczyni-amatorce z tezą.

Jeśli masz zastrzeżenie do treści publikowanych na oficjalnych polskich stronach rządowych z zaleceniami dietetycznymi, do PZH, NCEZ itd. to zgłoś się tam, napisz coś lepszego, może cię przyjmą jako eksperta i będziesz stamtąd zachęcała do żarcia ton czerwonego mięsa, wbrew piramidzie zdrowego żywienia i osiągnięciom np. dr. Ornisha.

Mnie i tak nie przekonasz, jako wegetarianka przez więcej niż pół życia mam wzorcowe wyniki krwi i wagę w normie, czego nie można powiedzieć o większości moich mięsożernych rówieśniczek.
                      • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 28.08.24, 07:15
                        Ależ ja Cię nie zamierzałam do niczego przekonywać, bo uważam że da się być zdrowym zarówno bez żarcia tony czerwonego mięsa i na diecie wegetariańskiej a nawet na wegańskiej.
                        Nie mam co do tego żadnych wątpliwości.

Ty natomiast usilowalas wmówić wszystkim czytającym ten wątek że kobiety jedzą za dużo białka i dlatego są otyłe oraz za jedzenie czerwonego mięsa jest bardzo niezdrowe.

Więc jako ktoś, kto czyta prace specjalistyczne i dla pieniędzy i dla własnej przyjemności miałam czas i ochotę sprostować te twoje rewelacje.
                        • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 28.08.24, 21:00
                          wisma_atria napisał(a):

> Ty natomiast usilowalas wmówić wszystkim czytającym ten wątek że kobiety jedzą
                          > za dużo białka i dlatego są otyłe

Ale bzdura. Gdzie wywodziłam z faktu jedzenia nadmiaru białka skutek w postaci otyłości? Tym samym udowodniłaś, że nic nie rozumiesz z własnych lektur, c.b.d.u. W bardzo kiepskim świetle stawia to wszystkie twoje wywody dietetyczne i czyni je niewiarygodnymi.

Jak wspomniałam, jako wybitny dietetyk na pewno będziesz rozchwytywana przez państwowe instytucje zajmujące się zaleceniami dietetycznymi w Polsce, ale obecnie jednak nie jesteś i stanowisko tych instytucji (które cytowałam) jest odmienne od twojego stanowiska - randoma z Internetu, który przekręca nawet post koleżanki z forum.
                          • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 29.08.24, 10:39
                            Miałyśmy szanse na rozwijający dyskurs o odżywianiu, ale chyba myli Ci się uprzejmość ze słabością a chamstwo z siłą.
                            A efekt jest taki, że swoim stylem prowadzenia dyskusji dajesz tylko bezwiednie pożywkę dla istnienia mitów i uprzedzeń dotyczących agresywnych, zacietrzewionych w fanatyzmie wegetarian.
                            Dla mnie dalsza wymiana zdań nie ma sensu.
                            • ardzuna Re: brzuch po menopauzie 31.08.24, 15:07
                              wisma_atria napisał(a):

> Miałyśmy szanse na rozwijający dyskurs o odżywianiu,

Nie, nie miałyśmy żadnej szansy na rozwijający dyskurs o odżywianiu, ponieważ nie czytasz ze zrozumieniem.
      • infinitypool Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 15:47
        Ale laska jesteś! Tu duzo młodsze fitnesiary wrzucają zdjęcia i żadna tak dobrze nie wygląda (oprócz gruu)
        • moni_485 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 16:54
          infinitypool napisał(a):

> Ale laska jesteś! Tu duzo młodsze fitnesiary wrzucają zdjęcia i żadna tak dobrz
          > e nie wygląda (oprócz gruu)

Mnie się ta sylwetka nie podoba, szczególnie nogi (zbyt masywne). Pewnie dlatego, że nie jestem fitnesiarą.
          • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 21:24
            Przecież ona nie ma masywnych nóg
            • simply_z Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 12:34
              Ja bym powiedziala, ze budowa raczej mocna, ale brzuch swietny.
          • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 13:35
            Powinno Ci się więc spodobać, że zmiany w ciele spowodowane treningiem siłowym nie są permanentne.
            Gwarantuje ci, że jak tylko przestanie mi się podobać to co widzę w lustrze, wystarczy mniej niż 6 miesięcy i deficyt kaloryczny by z takich pośladków jak mam na pierwszym zdjęciu, zrobiły mi takie, jakie ma kobieta na drugim zdjęciu.
            I nawet zachowam przy tym płaski brzuch.
            • primula.alpicola Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 14:46
              wisma_atria napisał(a):

> Gwarantuje ci, że jak tylko przestanie mi się podobać to co widzę w lustrze, wy
              > starczy mniej niż 6 miesięcy i deficyt kaloryczny

Proszę, nie.
        • bananananas Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 12:48
          infinitypool napisał(a):

> Ale laska jesteś! Tu duzo młodsze fitnesiary wrzucają zdjęcia i żadna tak dobrz
          > e nie wygląda (oprócz gruu)

Też chcę głaska, też chcę! Za pół roku będę po 60ce, to już potrzeba pomału. No i nie chcę, żeby ktoś myślał, że moje dorady z napinaniem mięśni stale to od jakieś "szkapiny" pochodząwink
          • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 13:52
            😎💪
            Jestem pod wrażeniem.
            Z ciekawości - zawsze byłaś taka "jacked" I to utrzymujesz czy dopiero z wiekiem zaczęłaś doceniać siłę?
            • bananananas Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 14:17
              wisma_atria napisał(a):

> 😎💪
              > Jestem pod wrażeniem.
              > Z ciekawości - zawsze byłaś taka "jacked" I to utrzymujesz czy dopiero z wiekie
              > m zaczęłaś doceniać siłę?

Faktycznie nie zawsze, bo trochę po 40 roku życia zaczęłam się prostować i wzmacniać. Jestem aktywna i mam sporo wysiłku, ale nie jest on bardzo intensywny (na siłownię nie miałabym czasu). Jakoś to musi być tak, że wiele mięśni na raz bierze udział w zwykłych moich czynnościach, no bo z niczego się nie biorą.
              • primula.alpicola Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 11:36
                @banananas nie wiem jakie zwykłe czynności mogą zrobić takievramiona, pracujesz może w kamieniołomie?😝
                • bananananas Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 12:11

> @banananas nie wiem jakie zwykłe czynności mogą zrobić takievramiona, pracujes
                  > z może w kamieniołomie?😝

Niewink Mój trop to jest taka współpraca mięśni, jaką można obserwować np. na dużych kotach. Jak lew wstaje, albo nawet tylko łapę wyciąga, to mu idzie fala różnych ruchów po całym ciele. I jest umięśniony, chociaż zasadniczo jego tryb życia to leżenie i przeciąganie się. I może w zdrowym fitnesie właśnie wykształca się po jakimś czasie taka mięśniowa współpraca i ona odpowiada za efekty.
                  • primula.alpicola Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 14:47
                    Ale coś robiśz? No nie mów mi że masz te ramiona od przeciągania się, Kocico!
                    A tu człowiek musi w kamieniołomie, tfu, w siłowni!
                    • bananananas Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 18:59

> Ale coś robiśz? No nie mów mi że masz te ramiona od przeciągania się, Kocico!
                      > A tu człowiek musi w kamieniołomie, tfu, w siłowni!

Zaiwaniam cały dzień, ale to nie jest na poziomie "kardio". Średnio parę razy dziennie przenoszę ciężar 15-20 kg, ale to jest wszystko wysiłek umiarkowany, tyle że w dużej ilości.
                      • claudel6 Re: brzuch po menopauzie 27.08.24, 11:45
                        no i jest odpowiedź big_grin
          • infinitypool Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 16:51
            Wspaniale mięśnie ramion! Wymiatasz jak.na prawie 60tke!
            • bananananas Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 19:03
              infinitypool napisał(a):

> Wspaniale mięśnie ramion! Wymiatasz jak.na prawie 60tke!

No dziękuję!") Trochę to jest zasługa cienkiej skóry, że tak wyglądają. Chciałam zrobić brzuch (byłby gorszy niż wismy, ale też niezły) tylko nie udaje mi się tak zrobić zdjęcia, żeby widać było mięśnie, a nie widać marszczącej się pod mostkiem skóry wink
      • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 15:51
        To jest żyłowanie się, obsesja i kompulsja 😀
        • snakelilith Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 15:54
          grruu2.0 napisała:

> To jest żyłowanie się, obsesja i kompulsja 😀

Wisma wygląda świetnie, ale ona nie jest wychudzona.
          • grruu2.0 Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 16:12
            Nie jest, ma super sylwetkę mimo kompulsywnych treningów
      • asia.sthm Re: brzuch po menopauzie 20.08.24, 16:08
        To je pikne brzucho, ooo.
        Każdy by chciał taki efekt uboczny 👏
      • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 21.08.24, 11:44
        Bardzo ladny brzuch. Latem bym taki pokazywała
      • primula.alpicola Re: brzuch po menopauzie 23.08.24, 11:32
        Wisma_atria, tak!! 👏👏👏
      • wapaha Re: brzuch po menopauzie 24.08.24, 08:23
        wisma_atria napisał(a):

>
        > Bycie silnym to jedna z najlepszych rzeczy jaką można dla siebie zrobić w konte
        > kście zdrowia i dlugowiecznosci.
        > Moja sylwetka to tylko efekt uboczny a nie cel sam w sobie.

zawsze cię chwalę więc pomyślałam, że tu nie muszę -no ale czuję że powinnam smile
        wyglądasz pięknie
        i bardzo zgadzam się z tym, co napisałaś wyżej
        ( pod resztą się nie podpiszę tylko dlatego, ze ja u mnie 2/3 to kardio a 1/3 to siła-bo o płuca też trzeba dbać-wydolność zaczyna spadać juz po 25rż, o 10% co dekadę - a nasze ciało to nie tylko mieśnie iw ogóle aparat ruchu ale też organy i narządy, płuca muszą byc ćwiczone, serce musi być ćwiczone -bo co mieśniom po ich sile , "wielkości" wyglądzie gdy one zaniemogą ?)
        • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 26.08.24, 06:30
          Jako że trenuję do dekatlonu stulatkow, to mając w głowie że samo podniesienie VO2 max z "niskiego" (dolny 25. percentyl) do "poniżej średniej" (25. do 50. percentyl) wiąże się z 50% redukcją śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Po przejściu z "niskiego" do "powyżej średniej" (od 50. do 75. percentyla) redukcja ryzyka jest bliższa 70%!
          też przejmuję się swoją wydolnoscią i staram się nie zaniedbać pod tym względem. Dziś jadąc na rowerku udaje mi się nadgonić zaległości w tym watku 💪
          • wapaha Re: brzuch po menopauzie 27.08.24, 17:37
            wisma_atria napisał(a):

> Jako że trenuję do dekatlonu stulatkow,
            masz swoją listę czy wg czyjejś ?

to mając w głowie że samo podniesienie
            > VO2 max z "niskiego" (dolny 25. percentyl) do "poniżej średniej" (25. do 50. pe
            > rcentyl) wiąże się z 50% redukcją śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny. Po p
            > rzejściu z "niskiego" do "powyżej średniej" (od 50. do 75. percentyla) redukcja
            > ryzyka jest bliższa 70%!
            prawda, że to robi wrażenie?

> też przejmuję się swoją wydolnoscią i staram się nie zaniedbać pod tym względem
            > . Dziś jadąc na rowerku udaje mi się nadgonić zaległości w tym watku 💪
            smile extra smile
            • wisma_atria Re: brzuch po menopauzie 28.08.24, 07:04
              wapaha napisała:

> wisma_atria napisał(a):
              >
              > > Jako że trenuję do dekatlonu stulatkow,
              > masz swoją listę czy wg czyjejś ?
              >
              Ty pewnie wiesz o co chodzi, ale podzielę się że wszystkimi.

"Dekatlon lub olimpiada stulatkow" to taki koncept ukuty przez Petera Attia, który mnie zachwycił.

Jeśli mialabym żyć do 100, co muszę być fizycznie w stanie móc zrobić by być usatysfakcjonowana swoim życiem.
              Tutaj każdy szuka we własnej duszy i tak u mnie na liście są oprócz zwykłych oczywistych aktywności codziennego życia jak mycie czy wstawanie z krzesła między innymi:
              Móc wstać z podłogi z jednym punktem podparcia (używając jednej ręki) żeby móc bawić się na podłodze z prawnukami
              Być w stanie zrobić przysiad i podnieść do góry ok 15 kg dzieciaka
              Wejść na piętro z 5kg siatką zakupów w każdej ręce
              Pójść na 5km spacer po płaskim z predkoscia nie mniejszą niż 4.5km/h
              Podnieść 10kg walizkę i wsadzić ja samodzielnie w samolocie do schowka na górze
              Uprawiać satysfakcjionujacy seks
              Podnieść żelazna patelnię jedną ręką
              Otworzyć słoik

Jak już wiesz co chcesz móc robić to jakie są ćwiczenia fizyczne, które przybliżyłyby te rzeczy?
              I znajdujesz ćwiczenie odpowiadające aktywności
              Np podniesienie pedzacego w twoja stronę dziecka to przysiad goblet z 15 kg
              Zakupy to chwyt farmerski i tak dalej.
              Jak już masz odpowiednie ćwiczenia zaczynasz pracować do tyłu, pamiętając o nieuniknionym fakcie, że nastąpi naturalny spadek.
              W ciągu następnych trzydziestu lub czterdziestu lat moja siła mięśni spadnie o około 8 do 17 procent na dekadę - przyspieszając w miarę upływu czasu. Więc jeśli chcę być w stanie robić te rzeczy w wieku 100 lat- muszę być w stanie robić te rzeczy w wieku 80 - ten poziom w wieku 60 - I muszę być w stanie to zrobić na tym poziomie dzisiaj - np przysiad z co najmniej 25kg hantlem.
      • presens Re: brzuch po menopauzie 27.08.24, 21:05
        Świetna wypowiedź, zgadzam się w 100 procentach. Również wzięłam się za trening siłowy i odżyłam
      • feldmarszalek.duda Re: brzuch po menopauzie 31.08.24, 12:35
        >czy 3-4 treningi całego ciała w tygodniu plus 8k kroków dziennie to żyłowanie się.
        No więc trochę tych treningów siłowych w ostatnim czasie porobiłam. I muszę przyznać, że owszem, 3-4 godzinne treningi siłowe tygodniowo to byłoby (w moim subiektywnym przypadku) żyłowanie się. Bo gdzie czas na bieganie? Gdzie ulubiony sport uprawiany dla przyjemności? A poza tym godzina jednym cięgiem (poprzedzona rozgrzewką, po niej schładzanie/rozciąganie) to jednak dużo.
        Pocieszam się, że w tym wieku będę miała już mniej absorbujące dzieci (w tej chwili pierwszoklasista na stanie!).
    • miaumia Re: brzuch po menopauzie 24.08.24, 15:15
      O, widzę, że opinia specjalisty oraz moje zaświadczenie powodują wodobrzusze u evening_ pipes.
    • nowel1 Re: brzuch po menopauzie 29.08.24, 14:08
      Ja tam nie wiem... Ale trenerką nie jestem, mam 57, a oto mój brzuch
      • princesswhitewolf Re: brzuch po menopauzie 30.08.24, 21:55
        A ja mam podobna kiecke
      • szarmszejk123 Re: brzuch po menopauzie 30.08.24, 22:03
        Czy ja tej kiecki już tu na forum nie widziałam kiedyś?
        • nowel1 Re: brzuch po menopauzie 31.08.24, 12:12
          A nie wiem. Reserved smile
      • feldmarszalek.duda Re: brzuch po menopauzie 31.08.24, 12:36
        MOim zdaniem na tym zdjęciu zupełnie nie widać, czy masz talię - tzn. może masz talię osy, a może jesteś całkiem równa. Nie wynika to ze zdjęcia.
        • nowel1 Re: brzuch po menopauzie 31.08.24, 12:50
          No cóż, trudno. Gołego brzucha na forum prezentować nie będę smile
          • feldmarszalek.duda Re: brzuch po menopauzie 31.08.24, 12:59
            Doskonale cię rozumiem, ja też swojego nie wrzucam smile Choć zainspirowana tym wątkiem zrobiłam sobie właśnie kilka fotek w kostiumie dwuczęściowym na plaży (dla przyszłego porównania).
    • headonshouldersbaby Re: brzuch po menopauzie 02.09.24, 18:29
      Poszukaj. Train with Joan na instagramie
      Nigdy nie jest za pozno ale lepiej zacząć wcześnie

Dieta nisko węglowodanowa( nie keto )
      Ćwiczenia siłowe
      Sen
      Suplementy takie jak magnez witamina D pilnowanie poziomu b12 i ferrytyny ( od braku bola mięśnie po ćwiczeniu )
      Olej z oliwek na zimno tloczony bio parę łyżek dziennie
      Siemię lniane
      Wiesiołek na zimno tloczony
      Dużo dobrej jakości białka
      Zero cukru alkoholu chleba makaronu itp

• milupaa Re: brzuch po menopauzie 02.09.24, 20:41
        Brzmi jak tortury, zero cukru, chleba, makaronu, i tak do śmierci? 😀 To co to za życie. Wolę mieć brzuch
        • headonshouldersbaby Re: brzuch po menopauzie 02.09.24, 21:02
          to raczej o zdrowie chodzi, nie o brzuch. Brak brzucha jest skutkiem ubocznym . Każdy wybiera co dla niego ważniejsze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka