Dodaj do ulubionych

Trans na paraolimpiadzie

19.08.24, 21:23
Włoska sprinterka Valentina Petrillo zostanie pierwszą transpłciową sportsmenką, która wystartuje w igrzyskach paralimpijskich w Paryżu. Ma nadzieję, że będzie "pierwszą z wielu". Nie wszystkim spodobał się jej występ, a najgłośniej protestują Hiszpanie.
Petrillo pierwszą transpłciową uczestniczką paralimpiady

50-letnia Petrillo w stolicy Francji wystartuje w biegu na 200 i 400 m w kategorii T12 - dla osób niedowidzących. – Przeżyję najważniejszy moment kariery sportowej i spełnię marzenie z dzieciństwa.

Mam szczęście, bo dokonam najpiękniejszej rzeczy, o jakiej kiedykolwiek marzyłam - pobiegnę na stadionie – przyznała w rozmowie z AFP. Yyyy, do tej pory nie biegał? - komentarz mój].

No i tradycyjnie: co ematka?
Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 21:23
      Jeszcze jeden nawias:

[Yyyy, do tej pory nie biegał? - komentarz mój].

• dni_minione Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 21:25
      Ciekawe, czy chociaż niedowidzi.
      • taki-sobie-nick Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 21:39
        Ciekawe, co byłoby, gdyby współzawodniczki zgodnie odmówiły startu.
    • demodee Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 21:44
      W przypadku paraolimpiady i niedowidzenia, to moim zdaniem podział ze względu na płcie nie ma specjalnie sensu. Powinien być podział ze względu na stopień niedowidzenia.

Osobiście jakoś nie wyobrażam sobie biegających po stadionie niedowidzących. Oni dostają na czas biegu jakieś przyrządy echolokacyjne?
      • karyna-z-radzymina Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 21:47
        Dzisas, co ty bredzisz. Oni nie biegają na żywioł, kto pierwszy się potknie albo zgubi na torze tylko lecą z przewodnikiem. Wzrok jest bez znaczenia.
        • demodee Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:21
          A płeć przewodnika też jest brana pod uwagę?
          • elinborg Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:35
            Co to ma za znaczenie?
            • demodee Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:45
              No właśnie w przypadku biegu niedowidzących płeć nie ma kompletnie znaczenia. Ważne jest widzenie, a właściwie też nie jest ważne, jeśli biegają z przewodnikami.

W takiej sytuacji najważniejszy jest przewodnik. Żeby widział.
              • demodee Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:46
                > Żeby widział.

No i oczywiście, żeby mógł biec, i żeby nie było jak w przysłowiu "wiódł ślepy kulawego".
              • elinborg Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:57
                Ale że płeć zawodnika nie jest ważna? Ty myślisz, że kobiety niedowidzące biegają tak samo jak mezczyźni?
                • demodee Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 23:03
                  > Ty myślisz, że kobiety niedowidzące biegają tak samo jak mezczyźni?

Myślę, że kobiety mniej niedowidzące biegają lepiej niż mężczyźni bardziej niedowidzący. W przypadku braku przewodników.

W biegu z przewodnikami sprawa jest bardziej skomplikowana, bo należy uwzględnić też formę zdrowotną i sportową przewodników. (Np. para: niedowidząca zawodniczka+niedowidzący przewodnik ma mniejsze szanse na zdobycie medalu niż para: niedowidząca zawodniczka+widzący przewodnik).
                  • elinborg Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 23:11
                    Najlepiej biegają ci z nietoperzami. Lekkie to i może lecieć przodem. Przewodnik tylko z tyłu. I na gumce jest przymocowany, obejrzyj sobie. Wiesz co się takiego trzeba uciągnąć? A musi być silniejszy niż zawodnik, kobiety też z facetami jako przewodnikami biegają, to sobie wyobraź!
                    • bistian Re: Trans na paraolimpiadzie 20.08.24, 00:32
                      elinborg napisała:

> Najlepiej biegają ci z nietoperzami. Lekkie to i może lecieć przodem.

Jak wygląda uprząż dla nietoperza i gdzie można taką kupić?
      • elinborg Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:33
        Tak, jasne, mają tresowane nietoperze
    • karyna-z-radzymina Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 21:49
      I tak dobrze, że nie startują tam zawodniczki z sokolim wzrokiem ale identyfikującym się jako niewidzace. Może za kolejne 4 lata to wprowadzą
      • moni_485 Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:30
        😀
      • moni_485 Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:54
        karyna-z-radzymina napisała:

> I tak dobrze, że nie startują tam zawodniczki z sokolim wzrokiem ale identyfiku
        > jącym się jako niewidzace. Może za kolejne 4 lata to wprowadzą

Przypomniało mi się, że jest ktoś taki. Z Holandii. Ale nie wiem czy ma sokoli wzrok.
    • taki-sobie-nick Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 21:50
      Myślę, że ja sobie gdybam, a nie OCZEKUJĘ.
    • taki-sobie-nick Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 21:59
      Gdyby odmówiły startu, to raczej ten facet nie poleciałby sam jeden po bieżni, chyba że...?
    • pursuedbyabear Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:27
      A ty co masz w tej sprawie do powiedzenia? Jak zwykle nic, prawda?
      Weź trittico i idź spać, zamiast co wieczór spamować.
      • demodee Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:32
        O przepraszam bardzo dla mnie wątek jest wartościowy. Dowiedziałam się z niego , że:
        1. Istnieje taka dyscyplina paraolimpijska jak biegi niedowodzących
        2. Zawodnicy biegają z przewodnikami (aczkolwiek nie sprecyzowano, czy z ludzkimi czy z psimi)
        3. Zawodnicy podzieleni są według płci, a nie według dioptrii.
        • dni_minione Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:39
          Tak to wygląda, trochę jakby ciągnął za sobą tego przewodnika wink) https://w.niepelnosprawni.pl/files/nowe.niepelnosprawni.pl/public/2021_bis/tokio2020_lekkoatletyka_iberezowska.jpg
    • ardzuna Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:28
      Myślałam, że to będzie wątek o transie
      1. «stan podobny do niepełnego snu, charakteryzujący się obniżoną świadomością»
      2. «stan braku kontaktu z otoczeniem, połączony z zatraceniem się w jakiejś czynności»
    • moni_485 Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:29
      ga-ti napisała:

> Myślę, że skur.wysynstwem jest oczekiwanie, by współzawodniczki odmówiły startu
      > . Przygotowywały się latami, może za 4 lata ich stan zdrowia nie pozwoli im na
      > bieganie, pokonują swoje słabości, niepełnosprawności, ból...

I cóż z tego. Szansa, że któraś z nich zdobędzie złoty medal jest znikoma. I to jest sku....... .
      • demodee Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:42
        > Szansa, że któraś z nich zdobędzie złoty medal jest znikoma.

Ale mogą zdobyć medal srebrny i brązowy. A jak się uda unieważnić udział tej osoby trans, bo np. ma za dużo testosteronu, to wtedy osoba ze srebrnym medalem dostanie złoty, a osoba z brązowym - srebrny. W przypadku, gdy bieg się nie odbędzie, bo zawodniczki strzelą focha, to taki manewr nie będzie możliwy oczywiście i nikt nie dostanie żadnego medalu.
        • moni_485 Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:48
          Ależ niech się odbędzie. A kto będzie unieważniał udział osoby trans?
          • demodee Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 22:57
            Organizatorzy zawodów chyba. A kto unieważnia udział zawodników posługujących się dopingiem?
            • moni_485 Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 23:09
              Organizatorzy chyba. Ale czy będą chcieli takie badania przeprowadzić?
    • moni_485 Re: Trans na paraolimpiadzie 19.08.24, 23:12
      Ma szczęście, że może spełniać swoje marzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka