Dodaj do ulubionych

Tabletki anty - brak okresu

20.08.24, 13:33
Jak myślicie, co może być przyczyną, że przy braniu tabletek anty bez żadnej pauzy okres jest w najlepsze tak jak miał być? Anty jednoskładnikowe różne, plastry, krążki i nic tego okresu nie zatrzymuje. Jak ma być to jest i już.

Na razie córka przeszła na dwuskładnikowe z przerwą na okres. Później ma być kolejna próba eliminacji okresu.

Ale ciekawi mnie czemu brak przerwy w antykoncepcji nijak na nią nie działa. Gin najpierw zrzuciła na leki, które bierze. Po zaprzestaniu brania tychże leków sytuacja się nie zmieniła. Że to kwestia endometriozy - wykluczona.
Macie może jakieś pomysły?
Obserwuj wątek
    • furiatka_wariatka Re: Tabletki anty - brak okresu 20.08.24, 13:44
      Nie mam żadnych doświadczeń z tabletkami 1 składnikowymi, więc nie do końca odpowiem na zadane pytanie.
      Jeśli chodzi o wyeliminowanie okresu, to ja po prostu nie robię przerwy w 2skladnikowych,np w wakacje, żeby nie dostać okresu na wyjeździe.
      • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 09:10
        Przy 1 składnikowych też tak powinno być. U mojej córki pomimo łykania tabletek non stop okres pojawia się normalnie
        • thea19 Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 10:15
          Też tak miałam, dodatkowo nie dość, że krwawienie występowało, to trwało 3 tygodnie i mega bolały cycki. Więcej nie kombinowałam z brakiem przerw bo coś tam.
        • 35wcieniu Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 10:26
          Nie okres na pewno, krwawienie ale nie okres. Może plamienie. Masz o tym wszystkim w ulotce.
          U części osób się tak dzieje na początku stosowania, zresztą przy dwuskładnikowych branych bez przerw też w teorii nie powinno być krwawienia ale często występuje plamienie przy łączeniu opakowań.
          • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 22:25
            To było jak okres, intensywne jak okres. Musi używać normalnych podpasek. Nie jest to plamienie. I trwa zwykle tyle ile trwał jej okres przed braniem tabletek.
            • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 02:04
              Krwawienie z odstawienie wygląda jak normalny okres. Trwa kilka dni i trzeba używać normalnych podpasek, tamponów, kubeczków, czy czego tam się używa. Plamienie też niekoniecznie wygląda tak, że masz plamkę na majtkach, tylko może trwać kilka a nawet kilkanaście dni i być bardziej intensywne niż tylko plamka na majtkach.
              • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 09:07
                Ok. Tak wygląda krwawienie z odstawienia. Tyle, że ona nie odstawia tabletek. Więc nie ma krwawienia z odstawienia. Tylko po prostu krwawienie.
                • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 09:30
                  No to jest faktycznie bardzo dziwne. Niestety, nie jestem lekarzem, ja sama też tak nie miałam i nie mam pomysłu, co mogłabym ci podpowiedzieć, ale bardzo współczuję twojej córce.
    • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 09:56
      Ale w jaki sposób chcesz „wyeliminować” okres? Zarówno przy tabletkach jak i plastrach nie masz normalnego okresu. W trakcie tej 7-dniowej przerwy jest krwawienie z odstawienia, nie okres. Jest to zupełnie prawidłowe działanie tabletek i jeśli bierzesz je regularnie z 7-dniową przerwą, to pojawienie się krwawienia absolutnie nie oznacza, że antykoncepcja nie działa. W jakim celu chcesz wyeliminować okres i przede wszystkim - przeczytajcie ulotkę od tych tabletek 🤦🏼‍♀️
      • kk345 Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 10:20
        Taka wypowiedź "nie wiem, więc się wypowiem", co?
        Przy jednoskładnikowych nie robi się przerwy i nie ma krwawienia z odstawienia.
        • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 01:43
          Autorka pisze tak:

Anty jednoskładnikowe różne, plastry, krążki i nic tego okresu nie zatrzymuje. Jak ma być to jest i już. Na razie córka przeszła na dwuskładnikowe z przerwą na okres. Później ma być kolejna próba eliminacji okresu.

Czyli były brane rózne tabletki, plastry antykoncepcyjne, które są dwuskładnikowe i które stosowałam przez prawie 20 lat, krążki oraz tabletki dwuskładnikowe. Poza tym nadal nie pisze, w jakim celu chce „ wyeliminować” okres, który przy stosowaniu antykoncepcji hormonalnej już jest wyeliminowany, nawet jeśli występuje krwawienie, bo jest to tylko krwawienie z odstawienia.
      • 35wcieniu Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 10:22
        przeczytajcie ulotkę od tych tabletek

Pod tym bym się podpisała, ale Tobie z kolei bym radziła przeczytać post, na który odpowiadasz.
        Napisała ze tabletki brane bez przerw, ciągiem, bo to jednoskładnikowe.
        • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 22:30
          brane ciągiem, nie dlatego że 1składnikowe tylko dltatego, że takie przepisała gin. Brane bez przerwy by weliminować okres całkowicie. Czyli brała 21 dni, potem powinna być 7 dniowa przerwa na krwawienie/okres. U niej tej przerwy nie było. Po 21 dniach brania tabletek od razu zaczyna nowe opakowanie. Teoretycznie nie powinno być krwawienia, ale u niej w praktyce jest zawsze.
          • kk345 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 00:37
            Czekaj, bo ty coś tu mieszasz. Jednoskładnikowe z definicji bierze się bez przerw, a w blistrze jest ich 28, nie 21.
            • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 01:48
              Autorka miesza już w poście startowym, dlatego mój wpis był taki, a nie inny.
              • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 07:25
                Co nie zgadza ci się w moim poście startowym?
                • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 07:46
                  Przede wszystkim antykoncepcji nie stosuje się po to by „wyeliminować” okres, cokolwiek to znaczy. Poza tym w trakcie stosowania antykoncepcji jest co najwyżej krwawienie z odstawienia, a nie okres, bo nie zachodzi złuszczanie się endometrium. Ile ta twoja córka ma lat, że zdążyła już wypróbować niemal wszelkie dostępne środki antykoncepcyjne poza spiralą? Jeśli ma ciągle zmienianą metodę antykoncepcji oraz kombinacje z pomijaniem przerwy, to już samo to może powodować, że ma krwawienia. Czasem przyzwyczajenie się do danej metody trwa 2-3 cykle i w tym czasie mogą występować też plamienia. Jeśli twoja córka zmienia metodę antykoncepcji co kilka cykli, to może być wytłumaczenie, dlaczego wciąż ma „okres”.

Rozumiem, że poszła do lekarza z jakimś problemem, ale jeśli jest „leczona” przez eksperymentowanie z różnymi środkami anty, to poszukałabym innego lekarza.
                  • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 07:57
                    Każde nowe tabletki brała po 3-4 miesiące. Krążek spowodował krwawienie trwające ponad 2 miesiące. Jedynie plastry zostały odstawione po 1 cyklu z racji uczulenia jakie wywołały.

Ona nic sama nie kombinowała. Wszystkie środki były brane wg zaleceń lekarskich .

I nie były to plamienia. Ilość krwi była podobna a czasem nawet większa niż podczas wcześniejszych miesiączek.
                    • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 08:04
                      Ja absolutnie nie zarzucam twojej córce samodzielnego kombinowania! Po prostu mnie by się nie podobał lekarz, który leczy w ten sposób. 3-4 miesiące, to jest stosunkowo krótko i może być też tak, że te ciągłe zmiany metody rozregulowały jej cykl kompletnie. Poszukałabym innego lekarza albo chociaż skonsultowała z innym.
                      • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 08:59
                        Szczerze? Lekarze ze szpitala gdzie miała robioną laparoskopię nie mają pomysłu co i dlaczego jej dolega.
                        • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 09:18
                          Zaraz, a na co miała robioną laparoskopię? W sensie była ona przeprowadzona jako badanie czy córka miała jakąś operację? Czy może laparoskopia ginekologiczna? U ginekologa byłyście?
                          • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 09:22
                            Doczytałam niżej, już wiem, że tak.
                        • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 09:19
                          No i bardzo współczuję, bo twoja córka napewno już się nacierpiała przez ten swój okres.
            • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 07:25
              Moja ma jednoskładnikowe na 21dni a nie na 28 dni. Co gdzie mieszkam? Chyba wiem co i jak bierze córka
              • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 07:50
                I jesteś pewna, że to są tabletki jednoskładnikowe? Bo te bierze się przez 28 dni.
                • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 08:00
                  Tak powiedział lekarz. Przez cały czas brania był ten sam składnik. Na 21 dni.

Teraz ma na 22 dni, przez pierwsze 7 dni jeden składnik. Potem jest inny. Potem ma zrobić przerwę przez 6 dni.
                  • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 08:14
                    Jakieś dziwne rzeczy piszesz. Cykl trwa 28 dni. Tabletki jednoskładnikowe bierze się przez cały cykl, czyli jest ich w opakowaniu 28. Tabletki dwuskładnikowe nazywają się tak nie dlatego, że najpierw jest jeden składnik, a potem inny, tylko zawierają dwa hormony estrogen i progesteron. Mogą być jedno- dwu- lub trójfazowe, ale zawsze zawierają te dwa hormony, tylko w różnych dawkach i jest ich 21 w opakowaniu, bo po wzięciu wszystkich robi się 7-dniową przerwę. Może to, co bierze twoja córka, to nie są tabletki antykoncepcyjne tylko jakieś inne hormonalne?
                    • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 08:39
                      Inaczej, napiszę co brała.
                      Femikadin 21 T.
                      Plastry Evra (1 Cykl)
                      Nuva Ring
                      Amicette 21 T.
                      Maxim 21 T.

Każde po kilka cykli.

I teraz Biviol 22 Tabletki - obecnie 2 cykl

A o tym, że są to (poza ostatnim) jednoskładnikowe to powiedziała lekarka i tak to sobie zapamiętałam.
                      • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 09:10
                        To dziwne rzeczy ci ta lekarka opowiada. Wygooglałam wszystkie te tabletki i wszystkie są dwuskładnikowe. Plastry stosowałam osobiście przez kilkanaście lat i one też zawierają dwa hormony. Tak samo, jak krążek.

Ten biovil jest chyba stosunkowo nowy, ale też zawiera dwa hormony. Albo kompletnie nie zrozumiała lekarki, albo lekarka nie wie, co przepisuje. Tabletki jednoskładnikowe zawierają jeden hormon i jest ich 28 w opakowaniu, bo przyjmuje się je przez cały cykl.
                      • hanusinamama Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 09:27
                        Jeżeli ty nie pomieszałaś...to nei wiem czy nie zmieniłabym lekarza.
                        • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 11:57
                          Lekarce pewnie chodziło o jednofazowe a powiedziała jednoskładnikowe. I tego się trzymałam. Albo ja sobie tak to w głowie przyswoiłam.

Do tej pory wszystkie w opakowaniu były takie same. Mogła zacząć łykanie od dowolnie wybranej. Więc nazwa jednoskładnikowe też mi w sumie pasowała. Teraz są w dwóch różnych kolorach. Ma zaczynać od numeru 1. Czyli nie dwuskładnikowe a dwufazowe.
        • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 01:45
          Post akurat przeczytałam uważnie, w przeciwieństwie chyba do ciebie. Autorka pisze o różnej antykoncepcji, nie tylko o tabletkach jednoskładnikowych.

Anty jednoskładnikowe różne, plastry, krążki i nic tego okresu nie zatrzymuje. Jak ma być to jest i już. Na razie córka przeszła na dwuskładnikowe z przerwą na okres. Później ma być kolejna próba eliminacji okresu.
    • dekoderka Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 10:02
      Ech, ta "córka" 😁
      • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 22:31
        Czemu córka w cudzysłowiu? Problem dotyczy córki. Gdyby dotyczył mnie, to pisałabym o sobie.
    • snakelilith Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 10:31
      Jednoskładnikowe nie zawsze zatrzymują naturalny cykl/owulację. Ich działanie jest trochę inne i nie zawsze takie same, w zależności od rodzaju gestagenu, więc choć u wielu kobiet miesiączka zanika, nie musi być tak u wszystkich.
      U dwuskładnikowych nie ma tego problemu, bo tam jest tylko krwawienie z odstawienia i jeżeli bierze się z jakiegoś względu pigułkę bez przerwy, to nie powinno być krwawienia wcale. Choć jak napisałam, krwawienie w przerwie nie jest miesiączką, endometrium nie musi się złuszczać więc nawet u kobiety z bolesnymi miesiączkami jest zwykle dobrze znoszone. Jest też zwykle raczej słabe.
      Trochę dziwi, że córka, czyli teoretycznie młoda kobieta cuduje z plastrami, krążkami i jednoskładnikową, czasem zawodzącą pigułką (bo wymaga precyzji w przyjmowaniu) zamiast od razu zacząć od klasycznej dwuskładnikowej pigułki.
      • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 22:34
        Wiesz, ona sama sobie tych tabletek nie przepisuje. Robi to lekarz, czyli teoretycznie ktoś kto ma jakieś rozeznanie w temacie.
        A zawodzodzącą w jakim zakresie? Jeśli masz na myśli ciążę, to ona nie przyjmuje tych tabletek by zabezpieczać się przed ciążą. Głównym powodem jest elimanacja okresu.
    • slonko1335 Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 10:35
      a ona te krwawienie mimo brania tabletek znosi tak samo źle jak miesiączki czy krwawienie z odstawienia jak opisywałaś kiedyś? Moja na chwile obecna nareszcie ma tabsy które poprawiły sytuację, kwestia na jak długo...
      • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 22:23
        Bierze je pauzy i pomimo brania dostaje okres
        • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 22:37
          Może ciut lepiej. Tzn. ciut mniej faszeruje się przeciwbólowymi. Tym przepisanym teraz (dwuskłsdnikowym) dajemy ostatnią szansę. Jak bóle się nie unormują, to odstawia aktykoncepcję w ogóle. Bo jeśli i tak mają być bóle miesiączkowe takie jak zawzsze to bez sensu ładować w siebie antykoncepcję, która nic nie daje.
          • snakelilith Re: Tabletki anty - brak okresu 21.08.24, 23:30
            Jeżeli córka ciągle ma takie bóle, choć nie ma przecież miesiączek, a tylko słabe krwawienie z odstawienia, to powinna poszukać pomocy psychologicznej i nauczyć się technik odprężających, bo jej bóle mogą być spowodowane w dużej części spięciami mięśniowymi i wyuczoną reakcją lękową na krwawienie, które kojarzy się jej z bólem, Trochę jak bóle fantomowe.
            Musi się teraz nauczyć, że krwawienie z odstawienia to nie naturalna miesiączka. Dobrze, gdyby jej wytłumaczyć jak to działa, znaczy, że pod wpływem pigułki endometrium się nie pogrubia i macica nie musi silnie pracować by podczas krwawienia złuszczyć śluzówkę. To tylko taka "miesiączka" na niby.
            • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 07:29
              Ta miesiączka na niby powoduje takie same krwawienie jak ta normalna. O ile jestem jeszcze w stanie sobie wyobrazić, że na bóle może mieć wpływ psychika to raczej psychika na ilość krwawienia nie wplywa
              • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 07:57
                Czy twoja córka miała robione jakieś badania, porządną diagnostykę? Może ma zaburzenia hormonalne albo przyczyna jest jeszcze gdzieś indziej i dlatego tabletki jej nie pomogły.

Jako młoda dziewczyna przy tabletkach anty miałam krwawienie z odstawienia praktycznie jak normalny okres. Trwało 5-6 dni i w pierwszych dniach było nawet dość intensywne. Potem przeszłam na plastry evra i po kilku latach ich stosowania krwawienie stało się dużo mniej obfite i trwało 2-3 dni. Mój lekarz twierdził, że evra „tak ma”. Nie narzekałam, bo było mi to jak najbardziej na rękę.
                • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 08:04
                  Miała pełną diagnostykę u endokrynologa. Wszystko w normie. Nic nawet minimalnie nie przekracza minimum czy maksimum normy.
                  • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 08:16
                    A u ginekologa? Niekoniecznie hormony muszą być przyczyną i wtedy pewnie też tabletki hormonalne nie rozwiążą problemu. Ogólnie współczuję, bo męczy się dziewczyna.
                    • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 08:29
                      Co masz na myśli? Miała badanie ginekologiczne, USG, laparoskopię. Nie wiem co więcej mozna
                      • kk345 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 08:44
                        Ale co jest przyczyną prób wyeliminowania okresu? Jest bolesny? Czy córka była diagnozowana pod kątem endometriozy?
                        • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 08:57
                          Tak była. Endometrioza wykluczona.
                      • eliszka25 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 09:21
                        Ja nie jestem lekarzem. Pisałaś o tabletkach i endokrynologu. Skąd miałam wiedzieć, że była u ginekologa. W każdym razie ja bym skonsultowała z innym ginekologiem. Mam nadzieję, że w końcu znajdziecie lekarza, który wam pomoże.
              • snakelilith Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 10:57
                izabela1976 napisała:

> Ta miesiączka na niby powoduje takie same krwawienie jak ta normalna. O ile jes
                > tem jeszcze w stanie sobie wyobrazić, że na bóle może mieć wpływ psychika to ra
                > czej psychika na ilość krwawienia nie wplywa

Ilość krwi NIE MA NIC wspólnego z bólem, bo krew przecież nie boli. Ty chyba sama nie za bardzo się orientujesz na czym polega krwawienie z odstawienia i nakręcasz siebie i być może przy okazji córkę. Naturalna miesiączka i krwawienie z odstawienia, to biologicznie dwie różne sprawy, nawet jak wizualny efekt na podpasce jest ten sam. Nie ma więc żadnej konieczności by krwawienie zniknęło całkowicie.
                Bosz, idź do innego lekarza, który ci to wszystko wytłumaczy i przepisze dobrą nowoczesną pigułkę przeznaczoną dla młodych kobiet. I to należy stosować przez jakiś czas, a nie zmieniać ciągle na coś innego, w poszukiwaniu cudu, który przetransportuje młodą kobietę do wieku sprzed miesiączkowania. Trzeba się aranżować i leczyć ból, jego przyczynę, a nie walczyć z krwią, bo ta nie jest winna. Psychoterapia też by się wam przydała. Serio.
                • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 11:51
                  Napiszę jeszcze raz, bo być może nie do końca mnie zrozumiałaś. Ona nie ma krwawień z odstawienia, bo tabletki łyka bez robienia przerw. Już od 2 lat. Żadnej przerwy między kolejnymi opakowaniami. Jak leki przewlekłe, która łyka się codziennie. Więc jak może mieć krwawienie z odstawienia jak tego odstawienia nie ma.

I o ile jej ból może być bólem wymyślonym przez jej organizm to krwawienie jest prawdziwe. Co 26-28 dni. I nie ważne na jakim etapie brania pigułek z opakowania jest. Tak jakby branie pigułek w ogóle nie miało wpływu na jej organizm.

Ból bólem - wiem, że tu trzeba już jakiś niemedycznych metod poszukać. Ale właśnie nie rozumiem, czemu jej organizm nie reaguje na antykoncepcję zatrzymaniem tego krwawienia. U mnie gdy brałam opakowanie jedno po drugim skutkowało brakiem okresu (gdy z jakiś powodów chciałam zmienić termin miesiączki), u niej krwawienie idzie wg harmongramu.
                  • snakelilith Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 13:27
                    izabela1976 napisała:

> Napiszę jeszcze raz, bo być może nie do końca mnie zrozumiałaś. Ona nie ma krwa
                    > wień z odstawienia, bo tabletki łyka bez robienia przerw. Już od 2 lat.

Jak zwał, tak zwał, to nie są krwawienie menstruacyjne. Nie pogrubia się jej endometrium i nie złuszcza, jak podczas normalnej miesiączki. Przestańcie może brać bez przerwy, tylko róbcie całkiem normalną przerwę akceptując to krwawienie, bo ono nie jest przyczyną bólu.
                    I ja nie neguję że odczuwanie bólu jest realne. Tak samo realne jak bóle fantomowe. Ale ten ból powstaje w mózgu i z dużym prawdopodobieństwem nie ma już żadnego związku z macicą. To jest połączenie, które córce samo się włącza, choć jak sam napisałaś, te bóle już nie są taki ekstremalne, więc pigułka działa.
                    I jeszcze raz, przestańcie zajmować się zatrzymaniem krwawienia, bo ono nie jest przyczyną bólu, a nadając mi takie znaczenie niepotrzebnie podkręcasz związek "krwawienie -ból".
                    Jak napisałam, techniki relaksacyjne, praca z fizjoterapeutą do rozluźnienia spięć mięśni dna miednicy, bo one mogą być przyczyną bólu. Czasem położne mają wiedzę w tym temacie. Lekki sport, np. pływania, albo taniec, wszystko to co pomoże psychice.

• izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 15:08
                      Ja się po prostu zastanawiam, czemu to krwawienie nie zatrzymuje się. I już. Bo lekarze (szt. w sumie 4) nie ma pojęcia.
          • slonko1335 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 08:04
            Współczuję bo niestety doskonale wiem jak to jestsad obyście w końcu znalazły kogoś kto może pomóc.
    • izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 08:56
      U mnie antykoncepcja eliminowała bóle miesiączkowe w 100 procentach, a nie miałam ich jakiś strasznych. Raczej jako przepowiadające okres. Czyli jednego dnia ból brzucha, następnego dnia okres. I to było jak w zegarku. Nigdy nie musiałam ratować się przeciwbólowymi, ani w trakcie brania antykoncepcji ani gdy jej nie brałam.

Moja córka za to zwija się z bólu i nie może normalnie funkcjować. Wielokrotnie muszę odbierać ją ze szkoły, wieloktrotnie w czasie okresu rezygnuje z wyjść towarzyskich, bo ból jest aż tak silny.

Dlatego wprowadzono antykoncepcję bez pauzy by wyelimonować okres. Co niestety się nie udaje. Krwawienie jest tak samo silne jak bez tabletek i bóle jedynie ciut mniejsze, ale tak samo ograniczające jej życie szkolno-towarzyskie.

Endometriozę wykluczono, badania hormonalne w normie, budowa ginekologiczna prawidłowa. Ginekolodzy rzucili hasło, że może przepuklina brzuszna, co zdaniem pediatry jest wykluczone.

I o ile bóle mogą być na tle psychicznym (bo to tylko w sumie zostaje) to nie rozumiem dlaczego ma krwawienia takie jak okres, pomimo że ich być nie powinno (bo branie ciągłe bez przerwy antykoncepcji powinno je wyeliminować, bądź zamienić na plamienia. A ona ma normalne krwawienie jak miesączkowe). I mam wrażenie, że zarówno jej lekarka jak i lekarze, gdzie miała robioną laparoskopię nie mają na to żadnego pomysłu.

Dlatego też napisałam tutaj, bo tu na forum jest tysiące kobiet i być może któraś z Was przechodziła przez coś podobnego.
      • snakelilith Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 11:12
        izabela1976 napisała:

> I o ile bóle mogą być na tle psychicznym (bo to tylko w sumie zostaje) to nie r
        > ozumiem dlaczego ma krwawienia takie jak okres, pomimo że ich być nie powinno (

Skupiasz się na zupełnie nieistotnej sprawie. Ja brałam przez kilkanaście pigułkę i moje krwawienia z odstawienia były też zupełnie takie same jak wcześniejsze miesiączki. To nie ma żadnego znaczenia, czy krwi jest tyle samo co przedtem. Choć naturalnie ta krew może być dla córki psychicznym sygnałem początkującym kaskadę bólu, który wżarł się w połączenie nerwowe.
        Celem nie jest więc wyeliminowanie krwawienia zupełnie, bo realna przyczyna bólu jest przez pigułkę wyłączona, a praca nad psychiką. Coś tam sprawia, że twoja córka reaguje na krwawienia tak negatywnie.
        Może jednak też być, że nie jest wystarczająco uświadomiona, że pigułka wyłącza naturalny cykl. Pierwszym krokiem byłoby dokładnie wytłumaczenie jej tego procesu, choć to oczywiście nie załatwi jeszcze całej sprawy, bo wyuczone lęki nie znikają gdy powiemy sobie, że nie ma powodu do strachu. Nad tych trzeba pracować. Nie ma gdzieś u was klinki leczenia bólu? Tam zwykle wiedzą co robić. Czasem wystarczą pewne techniki z zakresu terapii behawiorystycznej, czasem daje się też lekkie antydepresanty. Córka ma jeszcze całe płodne życie przed sobą i nie zawsze da się odstawić krwawienia na stałe.

• izabela1976 Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 11:32
          Czyli wg Ciebie to psychika powoduje u niej, że te krwawienia jednak są?

Na temat cyklu jest uświadomiona wystarczająco.

I powtarzam, nie było krwawień z odstawienia, bo nic nie odstawiała. Po prostu były krwawienia w porach gdzie dostawałaby okres. Teraz dopiero miała pierwsze krwawienie z odstawienia. Niczym nie odbiegało od tych wcześniejszych.
          • snakelilith Re: Tabletki anty - brak okresu 22.08.24, 15:37
            izabela1976 napisała:

> Teraz dopiero miała pierwsze
            > krwawienie z odstawienia. Niczym nie odbiegało od tych wcześniejszych.

No i dobrze. Akceptacja jest pierwszym krokiem ku poprawie. Z czasem te krwawienia mogą stać się nawet słabsze, a bóle zaczną ustępować, ale dajcie szanse jednemu preparatowi bez parcia na założenie, że "krwawienia ma nie być". A czemu córka krwawi, choć teoretycznie nie powinna? No cóż gospodarka hormonalna jest zależna od wielu rzeczy. Od hormonów stresu też. I może rozglądnij się, czy nie macie gdzieś bogatego źródła bisfenolu A, hormono-podobnego związku chemicznego znajdującego się w wielu tworzywach sztucznych używanych do opakowań, także żywności, np. w plastikowych butelkach.
            ekonsument.pl/a67103_bisfenol_a_wrog_ukryty_w_butelce.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka