Dodaj do ulubionych

Ach, jaki żarcik

24.08.24, 21:18
Prezydent Polski oświadczył jednocześnie, że jeśli rosyjskie wojska zdecydują się na wycofanie z Ukrainy, a Ukraina będzie je nadal atakowała, osobiście będzie interweniował u prezydenta Zełenskiego. - Jeżeli będzie tak, że wojska ukraińskie będą wtedy atakowały wycofujące się wojska rosyjskie, (…) to pierwszy wezmę za telefon i zadzwonię do pana prezydenta Wołodymyra Zełeńskiego i powiem nie bombardujcie ich, kiedy się wycofują, zostawcie ich. Niech wracają do domu. Mogę to obiecać rosyjskim żołnierzom – powiedział. - Natomiast dopóki Rosja atakuje Ukrainę na wojnie, którą sama rozpoczęła, to musi się liczyć z tym, że kto mieczem wojuje, od miecza ginie – podkreślił Duda.

Prezydent Zełenski zareagował na to żartem mówiąc: - A jeśli telefon będzie zajęty? Tak przecież bywa, bo i ty jesteś prezydentem i ja jestem prezydentem. Może stać się tak, że ty dzwonisz do mnie, a u mnie będzie zajęte. Prezydent Duda odpowiedział: „To będę dzwonił aż do skutku”.

Obserwuj wątek
    • taki-sobie-nick Re: Ach, jaki żarcik 24.08.24, 21:19

Komentarz: odpowiedź Zeleńskiego mówi sama za siebie.
      • hrasier_2 Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 22:16
        No chociaż na koniec kadencji prezydent Duda błysnął.
    • primula.alpicola Re: Ach, jaki żarcik 24.08.24, 21:22
      No debil🤷‍♀️
      • pepsi.only Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 20:38
        To nie była wypowiedź debila, nazwanie go debilem zwalnia go z odpowiedzialności.
        A on wie co robi, to była wypowiedź "cwanego gapy" i puszczenie oka do Rosjan, że on- dudu - nie jest ich wrogiem, do tego on niszczy dobre stosunki z Ukrainą, niszczy jak demon wszystko co może a co odbudowuje Tusk.
        Takie jest moje zdanie w tym temacie.
        • demodee Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 21:33
          > Takie jest moje zdanie w tym temacie.

A moje zdanie jest takie, że prezydent Duda chciał złamać ducha żołnierzy rosyjskich, którzy desperacko walczą z Ukraińcami, chociaż nie wierzą w zwycięstwo, bo boją się wycofać. I nie rozumiem zupełnie, dlaczego prezydent Żełeński nie podchwycił tej narracji: "Wracajcie do siebie, jak się będziecie wycofywać, to nie będziemy Wam strzelać w plecy!".

Może uważa, że tylko jemu wolno rozmawiać z Rosjanami? W każdym razie teraz, nawet jeśli jacyś żołnierze rosyjscy myśleli o dezercji, to już pewnie nie myślą.
          • hrasier_2 Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 22:24
            Przyjęliśmy sporo Ukraińców. Dostali wsparcie, pracę, mieszkania i socjal. Dawaliśmy im broń, najlepszy sprzęt. Tak jak Polska na początku nikt im nie pomógł. U mnie mieszka tam rodzina, rodzice i pięcioro dzieci. Mają dwa mieszkania trzypokojowe od miasta. Ojciec nazbierał rupieci i boi się jechać do matki na wieś bo nie wróci.Nawet pięcioro dzieci nie zagwarantuje mu powrotu. Musi walczyć. Dużo się stara ostatnio prezydent Duda w kwestii pojednania.
            • taki-sobie-nick Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 22:42
              hrasier_2 napisał:

> Przyjęliśmy sporo Ukraińców. Dostali wsparcie, pracę, mieszkania i socjal. Dawa
              > liśmy im broń, najlepszy sprzęt. Tak jak Polska na początku nikt im nie pomógł.
              > U mnie mieszka tam rodzina, rodzice i pięcioro dzieci. Mają dwa mieszkania tr
              > zypokojowe od miasta.

Na jakiej zasadzie "mają"?

Ojciec nazbierał rupieci i boi się jechać do matki na wie
              > ś bo nie wróci.Nawet pięcioro dzieci nie zagwarantuje mu powrotu.

A co mają z tym wspólnego rupiecie?

• fogito Re: Ach, jaki żarcik 24.08.24, 21:46
      Naszemu prezydentowi słoneczko główkę przygrzało.
      • marta.graca Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 21:54
        On już przed latem taki był 🙄
        • kocynder Re: Ach, jaki żarcik 26.08.24, 06:58
          Może parę lat temu był w tropikach i spacerował bez kapelusza?
    • berdebul Re: Ach, jaki żarcik 24.08.24, 21:50
      Borze szumiący, jakim on jest wąsatym wujem. 🤦🏻‍♀️
    • taki-sobie-nick Re: Ach, jaki żarcik 24.08.24, 22:27
      Tak przecież bywa, bo i ty jesteś prezydentem i ja jestem prezydentem.

Duda też go tyka?!
      • taki-sobie-nick Re: Ach, jaki żarcik 24.08.24, 22:27
        [niesłusznie zaznaczyłam zaimek "ja"]
      • ga-ti Re: Ach, jaki żarcik 24.08.24, 22:42
        No przecież przyjaciółmi są 🤣
        • taki-sobie-nick Re: Ach, jaki żarcik 24.08.24, 22:47
          Tak bardziej jednostronnie.
      • grruu2.0 Re: Ach, jaki żarcik 24.08.24, 22:50
        Tak, jeszcze przed wojną byli po imieniu
      • livia.kalina Re: Ach, jaki żarcik 24.08.24, 23:23
        tak, duda miernota chce się podczepić pod męża stanu jakim jest Zełeński.
    • livia.kalina Re: Ach, jaki żarcik 24.08.24, 23:24
      Duda niewyobrażalny burak. Wstyd na cały świat ale przecież wszyscy zdążyli sie przyzwyczaić.
      • demodee Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 20:37
        > Wstyd na cały świat

Ale przecież nie on jeden chce telefonicznie odmienić losy tej wojny!
    • la_felicja Re: Ach, jaki żarcik 24.08.24, 23:27
      Adrianie, weź przykład z małżonki i zamilcz
    • demodee Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 20:31
      > jeśli rosyjskie wojska zdecydują się na wycofanie z Ukrainy, a Ukraina będzie je nadal atakowała,

Trochę nie na temat, ale czy nie było tak w 2022 r., ze prezydent Żełenski zaklinał się, że z jego strony wojna jest wojną obronną, Ukraina została zaatakowana, więc się broni, nie zamierza zapuszczać się na terytorium wroga? Ukraina wzbudzała w ten sposób sympatię i poparcie.

> to pierwszy wezmę za telefon i zadzwonię

To już drugi prezydent, który uważa, że telefon zmieni losy tej wojny. Pierwszym jest oczywiście D.Trump oświadczający, że on tę wojnę może zakończyć paroma telefonami. Ale nie precyzował, czy do Żełenskiego ma zamiar dzwonić, czy gdzieś indziej.

A, i jeszcze Macron, który po wybuchu wojny wydzwaniał, ale to do Putina akurat, i sobie z nim gawarił/parlał, zdaje się, ze jakoś rano to uskuteczniał...

• bananananas Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 20:47
        demodee napisała:
        > Trochę nie na temat, ale czy nie było tak w 2022 r., ze prezydent Żełenski zakl
        > inał się, że z jego strony wojna jest wojną obronną, Ukraina została zaatakowan
        > a, więc się broni, nie zamierza zapuszczać się na terytorium wroga? Ukraina wzb
        > udzała w ten sposób sympatię i poparcie.

A teraz wszyscy zobaczyli, że ruscy nie odpuszczą i choćby mieli stracić pół męskiej populacji, to za 6 lat zdobędą Kijów. Więc nadal Ukraina wzbudza sympatię i poparcie (dla działań, które mają to zmienić).
        • demodee Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 21:22
          > to za 6 lat zdobędą Kijów.

Myślisz, że do tego dojdzie? Świat pozwoli na upadek Ukrainy?
          • bananananas Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 21:32
            demodee napisała:

> > to za 6 lat zdobędą Kijów.
            >
            > Myślisz, że do tego dojdzie? Świat pozwoli na upadek Ukrainy?

Wróżką nie jestem, ale na pewno trzeba to rozgrywać, a nie "tylko się bronić", bo tylkosiębronienie jest zgodą na bycie gotowaną żabą.
            • demodee Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 21:37
              > tylkosiębronienie jest zgodą na bycie gotowaną żabą.

No dobrze, ale po co prezydent Żełenski na początku się deklarował, że nie, nic podobnego i są jak lelije? Zgrzyta mi to jak obietnice D.Tuska, co najmniej.
              • bananananas Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 21:40
                demodee napisała:

> > tylkosiębronienie jest zgodą na bycie gotowaną żabą.
                >
                > No dobrze, ale po co prezydent Żełenski na początku się deklarował, że nie, nic
                > podobnego i są jak lelije? Zgrzyta mi to jak obietnice D.Tuska, co najmniej.

Masz słuszne pretensje. Powinien być honorowy i dać nura we wrzątek.
                • demodee Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 21:46
                  > Powinien być honorowy i dać nura we wrzątek.

Po prostu nie powinien był w 22 r. składać deklaracji co do przebiegu wojny, że tylko obronna itd. Bo w życiu różnie bywa.
                  • bananananas Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 21:49
                    demodee napisała:

> > Powinien być honorowy i dać nura we wrzątek.
                    >
                    > Po prostu nie powinien był w 22 r. składać deklaracji co do przebiegu wojny, że
                    > tylko obronna itd. Bo w życiu różnie bywa.

Domyślam się, ze nigdy nie składasz deklaracji. Very commendable!
                    • demodee Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 21:54
                      Rzeczywiście, rzadko.

A jeśli już, to słowa dotrzymuję.
                  • enia17 Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 22:52
                    A jakie to ma znaczenie czy składał jakieś obietnice? Robił to co na tamten moment dawało poparcie i wsparcie zachodu.
                    Ukraina walczy o przetrwanie jako państwo i naród wszystkie chwyty dozwolne.
                    • demodee Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 23:00
                      > A jakie to ma znaczenie czy składał jakieś obietnice?

A jakie to ma znaczenie, że składa się jakieś obietnice, publicznie lub prywatnie? W końcu zawsze można znaleźć jakieś okoliczności, które zwalniają z obietnicy.
                      • bananananas Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 23:10
                        demodee napisała:

> > A jakie to ma znaczenie czy składał jakieś obietnice?
                        >
                        > A jakie to ma znaczenie, że składa się jakieś obietnice, publicznie lub prywatn
                        > ie? W końcu zawsze można znaleźć jakieś okoliczności, które zwalniają z obietni
                        > cy.

Ale jaką masz pewność, że to była serio obietnica? Toć on mógł, przeczytawszy "Ogniem i mieczem" , użyć , wzorem imć pana Zagłoby, takiego sprytnego fortelu.
                        • demodee Re: Ach, jaki żarcik 26.08.24, 09:50
                          > użyć , wzorem imć pana Zagłoby, takiego sprytnego fortelu.

No tak, to jest jakieś wytłumaczenie - W.Żełenski jest wielbicielem H.Sienkiewicza i O.Zagłoba jest jego wzorem do naśladowania, i jego fortele wprowadza w życie w czasie kryzysu. A Ukraińcy wybrali człowieka z tak infantylną osobowością na prezydenta... [żarcik taki]
                          • bananananas Re: Ach, jaki żarcik 26.08.24, 09:58
                            demodee napisała:
                            [żarcik taki]

Ach, jaki żarcik.
      • grruu2.0 Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 22:19
        Przecież Ukraina się broni. Denazyfikacja obwodu kurskiego nie oznacza, że nie ma wojny obronnej.
        • demodee Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 22:30
          > że nie ma wojny obronnej.

Czyli Ukraina prowadzi dwie wojny? Jedną obronną a drugą najeźdźczą, z tym samym przeciwnikiem?
          • grruu2.0 Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 22:36
            Jaką wojnę najeźdźczą? Czy Ukraina wypowiedziała Rosji wojnę?
            • demodee Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 22:47
              > Czy Ukraina wypowiedziała Rosji wojnę?

Nic o tym nie słyszałam. Ale jeśli to nie wojna, to co wojska ukraińskie robią koło Kurska?
              • grruu2.0 Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 22:51
                Prowadzą operację specjalną w celu wyzwolenia bratniego narodu z okowów nazizmu
                • demodee Re: Ach, jaki żarcik 25.08.24, 22:56
                  Czyli miałam rację - dwie wojny!
        • taki-sobie-nick Re: Ach, jaki żarcik 29.08.24, 22:16
          De...co?

Słowo "denazyfikacja" pochodzi od niemieckich nazistów i powstało po II wojnie światowej, na pewno to miałaś na myśli?

• taki-sobie-nick Re: Ach, jaki żarcik 29.08.24, 22:17
            A propos przeczytałam początek artykułu o Kułebie i zaczynam rozumieć, jaka narracja jest mile widziana na gazecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka