Dodaj do ulubionych

Kupując samochód sprawdzamy OC- tego samego dnia.

28.08.24, 08:51
Dzielę się świeżym przypadkiem-sezon ogórkowy😉

Znajomy kupił używany samochód. Do samochodu od sprzedającego dostał opłaconą polisę, prawie na cały rok. Sprzedający zaznaczył, że po upływie 30 dni zwróci się o zwrot części polisy do ubezpieczyciela.
Na przerejestrowanie jest 30 dni, więc kupujący się nie spieszył, w międzyczasie zwrócił sie do swojego agenta ubezpieczeniowego, aby ten znalazł mu najlepszą opcję polisy, albo przepisał tę, którą dostał, jak tylko przerejestruje samochód- na nowe dane. Agent napisał maila do ubezpieczyciela od sprzedającego samochód ( netowe ubezpieczenie) żeby dowiedzieć się co obejmuje, czy warto przepisać, czy zrezygnować, ale odpowiedzi nie było, nikt się nie spinał, jak się zarejestruje-wtedy działamy.

Kupujący samochód zarejestrował i zadzwonił do agenta- wystawiamy/przepisujemy polisę. Jako, że netowa firma żadnej odpowiedzi nie udzieliła, agent napisał rezygnację z ubezpieczenia i wystawił nową polisę i ....zonk. Samochód świeci na czerwono-kara/mandat 8600zł od UFG za jazdę bez polisy dla kupującego i ponad 4 tys dla sprzedającego.
Kupujący MUSI zapłacić-kontaktował się już z prawnikiem, nic go nie zwalnia od kary. Po zapłaceniu kary może sprawę oddać do sądu, ale raczej nic nie zyska. Nie sprawdził polisy od razu-a powinien.

Sprzedający to oszust- polisa na samochód skończyła się kilka tygodni przed sprzedażą, wykupił następną, ale jak zobaczył że sprzeda samochód-zrezygnował z niej( zgodnie z prawem jest na to 14 dni-ubezpieczenie netowe). Czyli z wiedział, że samochód nie ma ubezpieczenia i dał kupującemu nieaktywną polisę, ale że kara liczona jest od dni-ma mniejszą o połowę.

Kupowałam/sprzedawałam w swoim życiu kilkanaście samochodów-zawsze samochód był z polisą i ubezpieczony-ja/kupujący/sprzedający, nigdy nie przyszłoby mi do głowy sprawdzać w dniu zakupu, czy polisa jest aktywna-już się to zmieniło.

Obserwuj wątek
    • b-b1 Re: Kupując samochód sprawdzamy OC- tego samego d 28.08.24, 08:58
      *dopisuję-opłacam polisę w dniu rejestracji samochodu-niezależnie od tego-ile zostało poprzedniej.
    • samawsnach Re: Kupując samochód sprawdzamy OC- tego samego d 28.08.24, 09:05
      Przy obecnych przepisach nie ma możliwości zwrotu części polisy OC po sprzedaży. Polisa przechodzi na kupującego.
      Natomiast trudno uwierzyć w tę historię z tego powodu, że jeśli sprzedający nie miałby OC w dniu sorzedazy to chcąc zaoszczędzić kilkaset złotych na wypowiedzianej polisie straciłby kilka tysięcy za karę do zapłacenia - w końcu również on jako właściciel miał samochod beż ważnej polisy.
      Tak czy inaczej sprawdzenie stanu OC to raczej podstawowa rzecz przy kupnie samochodu, potem takie kwiatki wychodzą.
      • b-b1 Re: Kupując samochód sprawdzamy OC- tego samego d 28.08.24, 09:20
        Jak widać nie wszyscy wiedzą jakie są kary za brak OC, albo myslą że system ich nie dopadnie? Kary jak na razie są w systemie na samochodzie, wszystko udało sie sprawdzić-( szkoda że tak późno) jaka/ do kiedy była wcześniejsza polisa, kiedy sprzedający wykupił/ zrezygnował itd...
        Prawnik mówi, że to wygrana w totka, że nic nikomu po/na drodze się nie stało-bo gdyby-kupujący zostałby bankrutem.
    • eagle.eagle Re: Kupując samochód sprawdzamy OC- tego samego d 28.08.24, 09:15
      Jak dla mnie bez sensu, kara za brak OC do 2 tyg to 4300 zł , i to sprzedający będzie musiał zapłacić. Nikt mu tego nie podaruje.
      Jak to mówią chytry dwa razy traci.
      Ja sama sprawdziłam czy jest i do kiedy aktualna polisa.
      • b-b1 Re: Kupując samochód sprawdzamy OC- tego samego d 28.08.24, 09:22
        I dokładnie tyle dostanie sprzedający, ale kupujący prawie 30 dni jeździł bez OC-stad 8600.
    • tanebo001 Re: Kupując samochód sprawdzamy OC- tego samego d 28.08.24, 09:27
      Sami są sobie winni. Po pierwsze w dniu zakupu powinni sprawdzić czy auto jest ubezpieczone. Można to zrobić na stronie ufg. Jeśli nie jest to od razu robić polisę.
    • dekoderka Re: Kupując samochód sprawdzamy OC- tego samego d 28.08.24, 09:30
      No to masz nauczkę na przyszłość.
      • drogadodomu Re: Kupując samochód sprawdzamy OC- tego samego d 28.08.24, 09:59
        Używany samochód kupowałam od siostry ciotecznej. Więc znałam wady,zalety i szczegóły ubezpieczenia. Jak zadzwoniłam do naszej pani od ubezpieczeń żeby ustalić jak ubezpieczam bo samochód dla młodego kierowcy to ona po numerze rejestracyjnym sprawdziła i wiedziała od razu wszystko i samochodzie. Po pierwsze, że dowód kończy się za 2 tygodnie a ubezpieczenie za trzy. Poza tym zawsze mamy wydrukowany ten kwitek ubezpieczeniowy. Niby wszystko w komputerze ale co papier to papier😁
        • eagle.eagle Re: Kupując samochód sprawdzamy OC- tego samego d 28.08.24, 10:18
          Oni też mieli papier na OC. Więc tu właśnie papier zawiódł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka