alina460 29.08.24, 08:22 Co polecacie? Często czytam o Ania Gotuje i Kwestia Smaku. Polecacie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariola233 Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 09:10 Ja uwielbiam stronę Wielkie żarcie Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 09:21 Kwestia smaku, praktycznie zawsze wychodza mi stamtad przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 09:37 Ciasta z Moich Wypieków, tylko przeważnie zmniejszam ilość cukru mniej więcej o połowę, wytrawne z Kwestii Smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 09:40 polecam obie panie choć, oczywiście, nie wszystko stamtąd mi smakowało (moim domownikom), niektóre przepisy całkiem nie. Ale niektóre wspaniałe. U Ani bezkonkurencyjny jest schab pieczony, który u mnie w domu rodzinnym był zawsze suchym wiórem, dopiero z jej przepisu okazał się fantastyczny. W kwestii jest więcej przepisów, które wykorzystuje na co dzień ale też nie, że wszystko (bo co kto lubi...). Pani ma ciekawe połączenia, a przy tym propozycje całego dania, np mieso i od razu z czym to serwować, czyli nie muszę zastanawiać się nad surówką, i czy ziemniaki/ryż/kasza/makaron bardziej pasują. Po prostu odwzorowuje całość. W dodatku są dania tzw. szybkie, gotowe w pół godziny (no, mniej więcej). Odpowiedz Link Zgłoś
tromedlov Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 09:40 Ostatnio Oddasz Fartucha. Bo robię razem z nim, widzę jak kroi, jak dodaje, jaką to ma mieć konsystencję. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 09:44 Potwierdzam Ania gotuje + kwestia smaku, inne przegladam, ale styl /opis/sposób zrobienia najbardziej mi odpowiada Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 09:49 Kwestia Smaku, bardzo lubię, bo przepisy są proste, bez udziwnionych skladnikow i bez marnowania ich. Dania wychodzą smaczne. Lubię też The White Plate. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 11:21 Kwestia smaku i Ania gotuje. W tej drugiej nieco drażnią mnie rozdęte opisy najprostszych kuchennych procedur. I nadużywanie słowa "szykuję", . Ciasta piekę rzadko a jeśli już to korzystam z Moich Wypieków" modyfikując ich słodkość Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaabing Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 11:14 Ania Gotuje. Jej sposób pisania przepisów albo się kocha albo nienawidzi. Ja jestem w tej drugiej grupie. Przepisy pisane jak dla przedszkolaka. Rozwleczone opisy do gigantycznych rozmiarów. Każdy przepis zaczyna się "Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml" 😂 Ale przyznać jej trzeba że jak się przebrnie przez przepis to dania wychodzą zazwyczaj smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 11:25 Ania faktycznie ma dokładne przepisy, zazwyczaj wychodzi dobrze. Mnie teochę wkurzają przepisy na dania "z różnych stron świata", są modyfikowane, czasem dość mocno, a w opisie, że to oryginalny przepis. Czasem ludzie się tego czepiają, to Ania (albo AI, bo taki styl) tłumaczy, że to jest dostosowane do polskich możliwości i gustów. No ok, to trzeba to zaznaczyć- zmieniłam po swojemu itd. Rozwlekły opis z wieloma powtórzeniami to chyba sposób na pozycjonowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 12:04 Mnie ten blog strasznie drażni, ale to nie ma znaczenia - wszystkie przepisy wychodzą. Pamiętam jak kilka/ kilkanaście lat temu była imba w sieci, bo ludzie podejrzewali, że Olga Smile to postać fikcyjna. O właśnie, jeszcze Olga Smile. Jej przepisy też wychodzą. I kwestia smaku, moje wypieki. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacje_50 Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 12:47 A nie wszystkie z Ani wychodzą. Zrobiłam gulasz wieprzowy z jej przepisu, dokładnie krok po kroku i był do wywalenia. Mięso twarde i słone. Zraziłam się. Ale Olga Smile jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 13:45 elinborg napisała: > Rozwlekły opis z wieloma powtórzeniami to chyba sposób na pozycjonowanie? Powtórzenia to raczej z myślą k osobach które gotują patrząc w telefon i widzą tylko kawałek przepisu naraz. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 14:38 Ale tam są też opisy samego dania: Leniwe pierogi to pierogi z sera i mąki. Kto nie pamięta z dzieciństwa pysznego dania Leniwe pierogi? Na moim blogu znajdziesz dokładny przepis na leniwe pierogi itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 01.09.24, 17:55 Jeśli to wpis sprzed 15 lat albo wręcz precle, teraz już raczej nikt tak nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 12:35 >Rozwleczone opisy do gigantycznych rozmiarów. no widzisz...a dla mnie akurat bardzo ok. Jak tam piszą - nie każda jest wprawioną kucharką. Poza tym ja mam w kuchni na stałe tablet. Stoi/leży na wieszaku od ręcznika papierowego na relingu - mąż mi kiedyś sprezentował żebym nie latała między kuchnia a komputerem. Korzystanie z przepisów jest zapewne duzo wygodniejsze niż w telefonie. Nie mam problemu żeby przelecieć przepis z góry na dół, i odwrotnie. Ja jestem z opcji "dokładne przepisy". Odpowiedz Link Zgłoś
mela_stara Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 13:29 Fajny jest blog wegański Jadłonomia Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 13:43 kasiaabing napisała: > Ania Gotuje. Każdy przepis zaczyna się "Szklanka ma u mnie > pojemność 250 ml" 😂 I za to ją kocham. W pierwszych tygodniach mieszkania za granicą próbowałam zrobić jakieś polskie ciasto a takich stron jeszcze nie było, w przepisie wszystko na wagę, w amerykańskiej kuchni wszystko na kubki ale ichnie kubki czyli niby odpowiednik szklanki to 240 ml a nie 250. Ja w rozpaczy zrobiłam sobie szybką wagę z dziecięcych wiaderek i wieszaka na ubrania. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 29.08.24, 14:12 Tak, obydwie strony polecam, korzystam. KS ma mnóstwo wariantów jednego pomysłu, więc te setki przepisów wiele razy sprowadzają się do tego samego - np. jak jest sos azjatycki, to na tym samym sosie jest pięć osobnych przepisów typu kurczak xx, indyk xx, polędwiczki wieprzowe xx, xx z ryżem, fileciki xx dla dzieci itp. Ale nie zdarzyła się wtopa i nawet w lekturze (bez wypróbowania) widać, że przepisy są przemyślane (typu długości pieczenia, temperatury, ilości składników itp) Ania jest moim zdaniem prostsza, ma mniej udziwnione receptury. Jeśli chcę zrobić coś zwykłego, typu pierogi z serem, jabłka z kruszonką - to raczej u Ani sprawdzam, niż w KS, gdzie zawsze musi być jakieś ulepszenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia_morska Re: Naprawdę sprawdzone przepisy kulinarne online 01.09.24, 19:53 Biedanizm i Rozkoszny, Ervegan. Odpowiedz Link Zgłoś