n-ell 04.09.24, 21:05 Czyli powinnam zrobić ematkowy dżihad, nie? Tyle, że te zmiany zapowiadane w końcu weszły, czy nie? Jakie teraz są aktualne przepisy? Tak, to mój pierwszy raz w publicznej szkole. Wcześniej nie miałam takich problemów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
profes79 Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 21:07 Dżihad bym zrobił niezależnie od wszystkiego bo to dwie godziny nieobowiązkowych zajęć w środku planu. Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 21:39 Ha, i jeszcze dzis sie dowiedzialam, że mam jakas kartke podac, że moje nie chodzi. Mam zamiar jutro zapytac, gdzie maja moje zgloszenie dziecka na te zajecia dodatkowe. Mogliby go tak na szachy zapisac, albo na hip-hop, nie musialabym wizić. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 21:48 Mogliby wszystkie dzieciaki drugiego jezyka uczyć od pierwszej klasy. Właśnie te dwie godziny w tygodniu. Bo zaczynanie dopiero od 7 klasy to jakieś nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 21:49 W ogóle pomysłów na sensowne wydawanie tych pieniędzy marnowanych na religijną indoktrynację to są setki. Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 22:03 Nic dziwnego, przecież to sa totalnie zmarnowane pieniądze. I czas. Tak, wiem dla KK nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 22:42 Aż dziwne że nie wpadli jeszcze na naukę religii w języku obcym Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 08:02 Bo pewno mają za mło księzy i katechetek mowiących w obcych językach. To chyba nie jest najlepiej wyedukowana grupa. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 12:12 I jedni, i drudzy są akurat świetnie wyedukowani. Czasy zamienić bez wykształcenia minęły. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 13:01 na tych teologiach ich tak świetnie kształcą? Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 14:39 Na teologii akurat lepiej niż w wyższych szkołach gotowania na gazie, w których podyplomowki robią ochotniczki 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 2h religii w środku planu 06.09.24, 13:13 Chyba masz nieco przesadna opinie o teologiach Wychowawca mojego syna z podstawówki, katecheta, pisząc do mnie w dzienniku elektronicznym, zdania nie umiał poprawnie po polsku sklecić. Robił błędy ortograficzne i używał słów w niewłaściwym znaczeniu. Aż sprawdziłam na fb gdzie go tak cudownie wykształcili- teologia na UAM. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 2h religii w środku planu 06.09.24, 13:18 Dodam, że żaden inny nauczyciel z tej szkoły takich problemów nie miał. To znaczy to były oczywiście bardzo różne osoby- lepsi i gorsi nauczyciele ale z takimi problemami jak ten katecheta to nikt. Nie tylko zresztą z tej szkoły- z drugiej podstawówki młodszego syna czy z LO starszego też takiego nauczyciela nie spotkałam. W gronie tych nauczycieli nie ma katechety bo moi synowie na religię nie chodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 22:09 Nie bój się, niedługo będą obowiązkowo wkuwać zdrowaśki po łacinie i nazywać to "nauką łaciny". Że po takiej nauce to nawet Cezara takie dzieciątko nie ugryzie, o Cyceronie nie wspominając, to się nie zająkną. Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 22:02 n-ell napisała: > Ha, i jeszcze dzis sie dowiedzialam, że mam jakas kartke podac, że moje nie cho > dzi. Mam zamiar jutro zapytac, gdzie maja moje zgloszenie dziecka na te zajecia > dodatkowe. Jak chcesz szkołę trochę pomaglować, to zapytaj na jakiej podstawie chcą od Ciebie takiego oświadczenia? Nie ma takiej podstawy, to rodzice którzy chcą zorganizowania lekcji religii muszą o to wystąpić do dyrektora szkoły. To oznacza również, że 1 września nie powinno być planu lekcji z religią, bo takich zgłoszeń po prostu jeszcze wtedy nie ma... Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 22:04 O to to, ja serio naiwnie sie zdziwiłam widząc plan. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.z.wilka Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 13:32 Te zgłoszenia to się raz na etap edukacyjny składa, więc jeśli to nie pierwsza klasa, to religia wpada do planu (bądź też z niego wypada) na podstawie tego jaki był popyt w roku poprzednim. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 22:11 A powinna "wpadać do planu" na podstawie wytycznych, które nakazują umieszczenie jej na pierwszej lub ostatniej godzinie. W ostateczności na podstawie popytu w roku bieżącym, tylko jeśli absolutnie wszyscy zadeklarowali udział. A i to jest to ryzykowne, bo uczeń ma prawo zrezygnować w trakcie i nie mieć wtedy okienka. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 21:12 Niestety zmiany, na jedną godzinę, sa dopiero od przyszłego roku. Bardzo tego żałuję. Napisz do dyrekcji, żeby zmienili plan. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 21:13 Oraz zmiana, że religia przed lub po. Też ponoć za rok... Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 15:52 Najlepiej w kopii takiego pisma/maila dać lokalnych radnych z Lewicy i wydział edukacji. Sprawdzone, działa. Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 17:12 Nie zawsze działa, niestety.. Moja 4 klasa SP, nigdy na religię nie chodziła, jako jedyna z rocznika (mała wioska, jedna szkoła) i nigdy mi tej religii nie zrobili na skrajnych... Ile ja się pism napisałam to wiem sama. W tym roku najgłupsze tłumaczenie z możliwych - Katecheci od przyszłego roku tracą pracę dzięki NIEKTÓRYM więc muszą się przekwalifikować i robić po dyplomówki więc nie można im robić pod górkę... Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 17:24 Słałaś pisma do organu prowadzącego, ministerstwa itd, czy na poziomie szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
schiraz Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 18:55 Najdalej do kuratorium wielkopolskiego (wcześniej do wójta gminy). Wszędzie odpowiedź brzmiała: szkoła robi wszystko by się dostosować, niestety dziecko jest jedno w roczniku, trudno pod jedną osobę układać plan dla trzech klas w roczniku. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 20:03 Katecheta też jest jeden, nieprawdaż? Dziecko może mieć okienka, to katecheta chyba również? Odpowiedz Link Zgłoś
losiczka Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 17:30 No tak - katecheci są ważni, a reszta (czyli dzieci nie chodzące) musi się dostosować. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 21:20 Nie weszly zmiany mimo zapowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 21:51 u mnie religia jest na 1 lekcji, w związku z tym dzieci zaczynają lekcje w dwa dni o godzinie 10, w pozostałe o 8 rano, gdyby religia była w środku dnia to lekcje zaczynały by się o godzinie 8, tak powiedziała wychowawczyni na zebraniu,. Większość dzieci jest przyprowadzana na 8 i siedzi w świetlicy do 10 lub do 10.50 jeżeli nie chodzą na religię. W związku z tym później kończą lekcje. Tak wiec okienka w ciągu dnia nie są takie najgorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 21:58 Ja to chyba bardziej jestem wkurzona, że toto w ogóle jest w szkołach, a jeszcze bardziej, że jest traktowane jak inne przedmioty. Ta oczywistość, że ma być w planie. Mialam nadzieje, że cos z tych zmian przepchnęli, a tu niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 22:01 Nie jest traktowane jak inne przedmioty- jest traktowane zdecydowanie priorytetowo. W szkole mojego młodszego etyka oraz wszelkie możliwe rewalidacje (szkoła integracyjna)sa od połowy września lub października, to połowy czerwca. religia jest od pierwszego do ostatniego dnia szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 22:02 To niech zatrudnia dodatkowego nauczyciela na tę pierwszą lekcję. Czy każdy katecheta musi mieć pełen etat? Nie może mieć ułamka jak np mają nauczyciele fizyki? Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 22:47 Nie da się zorganizować religii o 8 rano dla wszystkich klas, dlatego obejściem tego będzie to że każda klasa będzie zaczynać o innej godzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 13:02 A dlaczego sie nie da? Czego brakuje? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 17:25 Ale na 7:10 albo 16:45 (czy o której kończy się ostatnia lekcja w szkole) już się da. Problem rozwiązany. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 07:15 livia.kalina napisała: > To niech zatrudnia dodatkowego nauczyciela na tę pierwszą lekcję. Czy każdy kat > echeta musi mieć pełen etat? Nie może mieć ułamka jak np mają nauczyciele fizyk > i? > Tylko organ prowadzaxy nie są ci zgody na dwóch nauczycieli tego samego przedmioty, z których każdy ma część etatu, jeśli z siatki godizn wynika że spokojnie wyjdzie cały albo i więcej. U nas jedna katechetka ma WIĘCEJ godzin niż matematyczka. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 13:00 a dlaczego jesli to zapewni ciągłość lekcji dla uczniów? Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 13:18 livia.kalina napisała: > a dlaczego jesli to zapewni ciągłość lekcji dla uczniów? > Nie wiem czemu ale uwierz mi, wygoda uczniów jest jakoś w tych jednostkach na ostatnim miejscu. Nota bene wygoda i dobre warunki pracy dla nauczycieli też 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 22:16 Dlatego, że taniej jest zatrudnić jedną osobę na etat niż dwie po pół etatu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 06:38 W tej waszej ruskiej szkole jedna poranna lekcja religii trwa od 8 do 10.50….? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 22:19 Wystarczy, że ustawią religię na 10 rano, bo tak pasuje katechetce, a że musi być to pierwsza lekcja, to reszta zaczyna o 10:50. Jakby katechetce pasowało o 13, to lekcje zaczynałyby się o 6:30, żeby religia o 13 wypadła jako ostatnia. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 22:15 Można dziecku dać dłużej pospać. Albo pozwolić bawić się po szkole, a lekcje odrabiać rano. Nie jest to zły system - dzieciak powtórzy sobie materiał ze świeżym umysłem i wypoczęty. Po męczącym dniu w szkole może się zrelaksować i nie wisi mu nad głową praca domowa. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 21:53 Mój też tak ma. Napisałam nawet do pani dyrektor. I nic nie mogą zrobić bo plan układają według dostępnych nauczycieli zawodowych. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 21:56 Technikum 2 godz religi w środku Odpowiedz Link Zgłoś
swinka-morska Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 22:00 Ile osób z klasy chodzi na religię? Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 09:35 W poniedziałek będę wiedziala ile osób nie chodzi. Oby nie tylko mój syn . Bo sam co pocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 22:00 O ktos chodzi na rel w technikum? U mojej w 6SP chodzi kilkoro (tzn poszli na pierwszą, nie wiadomo jak później, bo nauczyciel się podobno nie spodobał). Klasa duża, prawie 30 osob Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 08:10 U mojego dziecka w technikum chodzi całkiem sporo. Nie chodzi chyba 3 czy 4 Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 15:41 U mojego syna w 1 kl technikum chodziły chyba 3 czy 4 osoby. Wówczas religia była prawilnie, przed lekcjami (raz chyba nawet na 7 i potem mieli okoenko) lub po. W tym roku nie chodzi chyba nikt bo religii nawet w planie nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
mak_z_figa Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 22:09 U syna w technikum było podobnie. Na religię chodziło mniej więcej połowa klasy. W końcu podzielono klasę na grupy pod kątem uczęszczania na religię i grupa niechodząca miała sensowny plan bez okienka na religię Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 13:34 Od przyszłego roku będą musieli się nauczyć układać plan. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 14:42 >Od przyszłego roku będą musieli się nauczyć układać plan. Yhm, o ile inne pilne ruchy pozorowane ministry nie nastąpią 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
losiczka Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 15:29 Nie wierzę w żadne zmiany. Na poziomie szkół brakuje woli, by religia była na skrajnych godzinach w planie. Rząd Tuska żadnych realnych kroków w tym kierunku nie podejmie, bo w koalicji jest sporo religijnego betonu i tzw. konserwatystów. Natomiast. rodzice dzieci uczęszczających na religię przyzwyczaili się, że szkoła ogarnia im sporo spraw związanych z sakramentami, rekolekcjami itp. i nie chcą żadnych zmian. Nawet takich, by katecheza odbywała się np. na godz. 7 przed lekcjami, bo oni muszą wtedy wcześniej dziecko do szkoły przyprowadzić. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 22:15 Szkoła średnia, 2 godziny religii w środku. Mój nie narzeka, zdąży na śniadanie do pobliskiego centrum handlowego Odpowiedz Link Zgłoś
mylove23 Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 09:44 u nas też w środku, ale młodzież nie może wychodzić ze szkoły Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 20:27 U nas nie wolno opuszczac budynku szkolnego. Zostaje koryradz, może biblioteka o ile będzie otwarta, bo też ma swoje godziny.szatni jako tako też nie ma jest ogrodzony teren na kurtki bez stolików lawek. Nie wiem zostaje wymkniecie ze stoły i konsekwencje, albo wałęsanie się po szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 22:18 Trzeba wybierać szkoły także pod tym kątem. Córki liceum słynie z tego, że 90% uczniów nie chodzi na religię, nawet kiedyś artykuł o tym czytałam, bo to ewenement na całe województwo. Religia jest ZAWSZE na pierwszej lub ostatniej godzinie. Niestety z podstawówkami jest gorzej, tam zwykle mniej dzieci nie chodzi na religię. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: 2h religii w środku planu 04.09.24, 22:54 Moje dzieci (II klasa LO i V klasa sp) mają tylko po jednej religii i nie w środku lekcji, więc nie ma okienek. Kiedyś już miałam dyskusje z dyrekcją odnośnie religii w środku. Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 06:23 Czyli wprowadziłaś zmiany, które nie udały się ministrze Nowackiej. Szkoła publiczna? Bo w niepublicznej (poprzednia moich) to tez byla jedna godzina po lekcjach - zorganizowane tak, że tego nie zauważałam. Dostalam tylko na pierwszym zebraniu możliwosc zapisania dziecka, jesli chce. Da się zrobić religie sensownie. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 15:59 Nie ja, tylko szkoly moich dzieci. Nie wiem z czego to wynika, ale w planach obojga jest jedna godzina religii, nie w srodku, zadnych okienek. O ile sie nie myle, klasa corki miala jedna godzine religii juz w zeszlym roku, ale na 100% nie jestem pewna, wiem tylko, ze na pewno nie bylo to w srodki lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
attiya Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 06:25 Oczywiście, że tak. Miało się zmienić i co? Zamiast wypierdzielić to g.wno na 10 I 11 godzinę lekcyjną albo do salek katechetycznych, to nadal to hula po szkołach 😡 Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 12:16 >Zamiast wypierdzielić to g.wno na 10 I 11 godzinę lekcyjną albo do salek katechetycznych, to nadal to hula po szkołach 😡 Naiwna jak na ematkę przystało. Dopóki będą chętni, religia nie zniknie. Za to gadanie ministry, jakie to zmiany wprowadzi, skutecznie przykryło zwiększone limity uczniów w młodszych klasach. Pełen sukces ministry 👏👏👏 Odpowiedz Link Zgłoś
losiczka Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 07:51 U nas - zarówno w LO jak i SP religia w środku! W podstawówce siedzą na religii, tyle że nie uczestniczą, bo w świetlicy nie ma miejsc. Nic się nie zmieniło! Oczywiście jako rodzice będziemy interweniować, zobaczymy, czy to coś da. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 08:54 A do bilblioteki nie mogą iść w tym czasie? Absolutnie nie zgodziłabym się, żeby moje dziecko siedziało na religii. Odpowiedz Link Zgłoś
losiczka Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 09:07 Zgody na to na pewno nie będzie. Połowa dzieciaków nie chodzi, będziemy rozmawiać z dyrekcją w tej sprawie. W tym roku nastąpiła zmiana w fotelu dyrektora, ale zmian w podejściu do priorytetowego traktowania religii nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 15:38 W liceum mojej córki chodziła szóstka dzieci, reszta robiła za statystów, bo szkoła chyba udawała, że jest zapisana przepisowa liczba dzieci. Wicedyrektorka powiedziała mi wprost, że ksiądz straci godziny i szkoda człowieka. Nie było mi szkoda, zrobiłam aferę i plan zmieniali w październiku, religia wyleciała, łączyli z inną klasą chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 15:35 Poproś o pomoc fundację Wolność od religii. Serio piszę, dzieci niezapisane siedzące na religii to skandal. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatherottek Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 09:00 To jest pikuś! Znajdźcie sobie info ile nowy, wspaniały rząd zaplanował w budżecie wydać na Fundusz kościelny. Słyszałam też, że ukraińcy w 8 klasie, będą zwolnieni z pisania egzaminu z j. polskiego. Mucha powiedziała, że nie zamierzają polonizować ukraińców i że będą im zapewniać lekcje j.ukraińskiego, to jest tragedia jakaś. Zamiast zachęcać żeby się uczyli j.polskiego będziemy płacić za lekcje ukraińskiego we własnym kraju! Niech się uczą polskiego jak chcą tu funkcjonować. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 10:14 Jak zaniedbają ukraiński, to już nie wrócą po wojnie do siebie, więc tu się nie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatherottek Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 10:29 Wojna musiałaby trwać 50 lat, żeby zapomnieli ojczystego języka, przecież między sobą rozmawiają po ukraińsku, czasami nawet do polaków coś tam po ukraińsku, to na pewno nie zaniedbają.Każdy kto przebywa w danym kraju powinien mieć obowiązek opanowania języka urzędowego. Nikt nie będzie się dla nich uczył, a załatwiać sprawy w trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 22:24 Jeśli sprawę znajomości języka ma załatwić rozmawianie z rodzicami, to po co Polakom nauka polskiego w szkole? Nie wystarczy, że mogą w domu mówić? Ba, nawet pozostałe przedmioty w szkole mają po polsku - to według twojej mentalności niepotrzebne im osobne lekcje polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
lunatherottek Re: 2h religii w środku planu 06.09.24, 07:24 Sugerujesz, że jak byś wyjechała z rodziną za granicę i w domu z dziećmi rozmawiałabyś po polsku to po 2-3 latach zapomniałyby ojczystego języka? Już to widzę, jak Niemcy czy Brytyjczycy organizują w szkołach publicznych zajęcia z j.polskiego naszym dzieciom, gdybyśmy byli np.w sytuacji Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: 2h religii w środku planu 06.09.24, 07:29 Hanusina twierdzi, że POZA granicami Polski polskie dzieci mają... Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 13:29 To już sprawa rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 13:37 Polonizowanie to byłoby nakazywanie używania polskiego w Ukrainie. A tu jest po prostu rzeczywistość emigranta - zmieniasz kraj zamieszkania to wchodzisz w system, szkolny, socjalny, prawny itd. Ta zmiana jest nie fair w stosunku do polskich dzieci i niestety moze sie rykoszetem odbić na ukraińskich. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 16:14 czemu jest nie fair wobec dzieci polskich? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 16:14 Ale jak polskie dzieci poza granicami PL mają w szkole j.polski to jest dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 17:26 A z ciekawości: GDZIE poza granicami Polski dzieci mają w szkole j. polski? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 17:30 Gdzie poza granicami Polski polskie dzieci mają w szkole publicznej j. polski jako normalny przedmiot? Bo wszystkie dzieci moich znajomych Polaków mieszkających poza Polską, to chodzą na ten j. polski dodatkowo, do polskiej szkoły. Popołudniami lub w weekendy. Napisz, może akurat w którymś kraju, w którym mieszkają, przekażę im, to nie będą się musieli bawić z dowożeniem dzieciaków na popołudniowe zajęcia w polskiej szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 22:20 Gdzie im będą te lekcje ukraińskiego zapewniać? Odpowiedz Link Zgłoś
m78wt3c Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 09:02 n-ell napisała: > Czyli powinnam zrobić ematkowy dżihad, nie? Tyle, że te zmiany zapowiadane w ko > ńcu weszły, czy nie? Jakie teraz są aktualne przepisy? > Tak, to mój pierwszy raz w publicznej szkole. Wcześniej nie miałam takich probl > emów. Można to zgłosić do kuratorium oświaty. Ewentualnie tu : wolnoscodreligii.pl/?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI0OmxuZ2riAMVHgEGAB0OghffEAAYASAAEgKBzfD_BwE Odpowiedz Link Zgłoś
aghula Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 14:22 My mamy szczęście najwyraźniej - syn w podstawówce chyba tylko przez jeden semestr miał religie w środku, a większość chodziła. Teraz w liceum nawet na planie nie widzę religii, ale na pewno nie ma okienek - ani w zeszłym roku, ani w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
myszu13 Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 16:02 Liceum 4 klasa, 32 osoby w klasie . Ile osób chodzi na religię ? 30. Osoby w większości pełnoletnie i nikt się nie wypisuje. Jedna lekcja na początku, druga w środku. Róznie bywa z tym zaanazowaniem młodzieży. Coraz bardziej jestem rozczarowania nową panią minister. Tyle gadania a nic się nie zmienia. Bardzo szybko wskoczyła w buty Czarnka Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 17:33 Sorry, ale to już jest jakiś absurd. Kolejna taka niby zatroskana, jaka to ministra zła i jak się na niej zawiodła, jejku jej. Może jakby w tych wpisach było więcej sensu... Nowacka ma personalnie rozmawiać z każdą osobą, żeby się wypisała z religii? Jeśli chodzą, to chyba chcą i tu żaden minister nie powinien mieć nic do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
myszu13 Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 18:03 Mogłaby wydać rozprządzenie czy inny dokument zabraniający lekcji religii w środku dnia. Tymczasem gada pod publikę i nic z tego nie wynika Odpowiedz Link Zgłoś
myszu13 Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 18:43 i naprawdę nie mam nic do chodzących na religlię. Zwracam jednak uwage, ze nie wszędzie jest tak, że masowo wszyscy się wypisują z religii. Poza aglomeracjami też jest zycie. A ministra mnie po prostu rozczarowuje. Robi dokładnie to co Czarnek- godziny czarnkowe, wycieczki czarnkowe itd Tylko więcej różu Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 21:21 >Robi dokładnie to co Czarnek- godziny czarnkowe, wycieczki czarnkowe itd Tylko więcej różu wycieczki były dobrowolne. Siłaczki rozdrapały miejsca w kilkanaście minut Ochotniczek w tym zawodzie wciąż jest pełno po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 17:44 A mi nie chcieli wierzyć, że w szkołach stednich chodzą na religie. W liceum uczy młoda pani, ciekawie opowiada, dyskutują, zmusza ich do myślenia i refleksji. W zeszłym roku było dużo o różnych religiach i o sektach. W technikum w klasie męskiej też wielu chodziło, nie 100% ale 3/4 napewno. Pan katecheta rozwijał ich kulturowo, też było dużo dyskusji, do tego chodzili do kin studyjnych na niszowe filmy, spotkania autorskie. Dorośli uczniowie nie rezygnowali. Ale ja wierzącą jestem, więc wiadomo, że ściemniam. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 17:46 W technikum mieli na ostatnich lekcjach, w lo nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 20:09 W niektórych pewnie chodzą. Ale statystyki są, jakie są. To są dane z 2022: W liceach z zajęć korzysta zaledwie 60,1 proc. nastolatków, w technikach 65,7 proc. Statystyki dla szkół branżowych to odpowiednio: 63,7 proc. dla szkół branżowych I stopnia i 55,3 proc. dla szkół branżowych II stopnia. Z całej Polski, uśrednione, a różnice w województwach (ściana wschodnia) a centrum i zachodnia Polska są kilkudziesięcioprocentowe różnice. W dużych miastach a mniejszych ośrodkach (nie wsiach, bo mowa o szkołach średnich) podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
antykaa Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 21:59 U nas religia na końcu - dwie godziny ciurkiem, ale to liceum warszawskie, mocno lewackie i mało osób chodzi na zajecia. Ja robiłabym dżihad, może udałoby się cos z tym zrobic Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: 2h religii w środku planu 05.09.24, 22:45 U córki jedna religia w środku, etyka o 16.25 w piątki po czterech okienkach. Napisałam do dyrekcji, czekam na odpowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
filutek.von.glutek Re: 2h religii w środku planu 06.09.24, 08:06 U nas 8 klasa SP, jedna religia na 7.10, druga na 8 lekcji. Nie wiem ile dzieci chodzi, syn nie chodzi od 4 klasy. W zeszłym roku też była na początku i na końcu. Dwa lata temu musiałam robić awanturę, bo wychowawczyni oczekiwała deklaracji że syn nie będzie chodzić - wysmarowałam pismo z podstawą prawną i się odczepiła. Starszy syn w LO na religię też nie chodził, nie miał okienek, więc musiała być na początku/koncu. Nie jestem pewna czy w zeszłym roku nie było tylko jednej godziny. Odpowiedz Link Zgłoś