alfa36 16.09.24, 17:13 Będzie podniesiony? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lucky80 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 17:27 musi być podniesiony - społeczeństwo się starzeje i nijak nie utrzyma takiej rzeszy stosunkowo młodych emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:29 taaa...i jeszcze KRUS zlikwidują. Już raz ruszyli wiek emerytalny i jak się skończyło? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 07:29 Starzejemy się, może w przyszłości nie być innego wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 14:50 marta.graca napisała: > Starzejemy się, może w przyszłości nie być innego wyjścia. > nie będzie innego wyjścia. Ale teraz na ten ruch się nie zdecydują, bo przegrają następne wybory na 100%. Chyba, że chcą przegrać. Wróci PIS to pierwsze co zrobi i tak przywróci wiek emerytalny bo "my dbamy o ludzi". A KRUS to już zupełnie nie do ruszenia, ciągniki za parę milionów każdy, rozjadą Warszawę. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 14:55 Teraz pewnie nie, ale za jakiś czas będą zmuszeni- niezależnie kto będzie u władzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 17:29 alfa36 napisała: > Będzie podniesiony? Jak myślicie? Myślę, że zostanie podniesiony dla kobiet o 7 lat. Taka zmiana na razie by wystarczyła, warto to sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 21:01 bistian napisał: > alfa36 napisała: > > > Będzie podniesiony? Jak myślicie? > > Myślę, że zostanie podniesiony dla kobiet o 7 lat. Taka zmiana na razie by wyst > arczyła, warto to sprawdzić. jak sobie wyobrażasz wprowadzenie tego, skoro starych bab jest więcej niż starych chłopów? to już bardziej jest prawdopodobne że powstanie partia emerytek i przegłosuje wiek 70 dla mężczyzn i 50 dla kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 22:12 heniek.8 napisał: > jak sobie wyobrażasz wprowadzenie tego, skoro starych bab jest więcej niż stary > ch chłopów? Pomarzyć nie wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 06:16 Co to tak kosi w okolicach 60-tki ?? Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 12:46 >Myślę, że zostanie podniesiony dla kobiet o 7 lat. Ty sobie śmieszkujesz, ale to jest właśnie te kluczowe 7 lat, w trakcie których kobiety są masakrycznie obciążone (wnuki+stara matka + własne dolegliwości). Dla kobiet zarabiających przyzwoicie byłaby to ulga MUSIEĆ iść do pracy. Oczywiście dla zarabiających minimum przy ciężkiej pracy fizycznej ulgą będzie przejść na emeryturę (która i tak będzie minimalna, niezależnie, czy przepracuje dodatkowe lata, czy nie). Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 17:41 Będzie. Musi być prędzej czy później. Z ekonomicznego punktu widzenia jestem bardzo za, ale z prywatnego - przeciw. Mam ciężką, wykańczającą psychicznie i emocjonalnie pracę i mam nadzieję, za 6 lat już odejść. Nawet jeśli podwyższą, to będą to robić etapami. Najpierw roczniki takie a potem pozostałe. Tym najstarszym niech już dadzą spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 17:53 Ale właśnie tym rocznikom najstarszym jest teraz sens podnoszenia wieku. 20 latkom można podnieść za 40 lat. Tobie za 40 lat nie można podnieść emerytury Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 17:52 Powinni. Teraz niektórzy dłużej pobierają emeryturę niż pracowali. To patologia. Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 12:47 Tylko dodajmy, że patologią nie są te kobiety tylko system, który nie odciąża ich od nieodpłatnej pracy opiekuńczej. Odpowiedz Link Zgłoś
ixiq111 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 17:56 Nie. Wiek nie powinien mieć znaczenia. Emerytura powinna zależeć od czasu pracy i opłacania składek. Np. Dla kobiet 35 lat pracy i składek. Pani, która poszła do pracy jako 20-latka, studiowała zaocznie, przy dzieciach korzystała tylko z macierzyńskiego niech ma prawo do emerytury już będąc niespełna 60 latką. Prawo nie obowiązek. Dowalanie takiej osobie wieku emerytalnego np. 67 lat jest do bani. Do tego wieku może pracować osoba, która zaczęła opłacać składki 10 lat później. Odpowiedz Link Zgłoś
ixiq111 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:09 Nie, nie karać! Nagradzać osoby, które pogodziły naukę/macierzyństwo z pracą zawodową. Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:12 Ja na studiach dziennych nie miałam czasu na pracę bo się uczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:13 Ale za studia też są doliczane lata pracy do stażu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 15:50 Nie, do stażu 2ymaganego do emerytury sie nie licząc. Licza się tylko do wymiaru urlopu i nie tylko studia, chyba ze cos sie zmieniło przez ostatnie lata. Kiedys po zawodówce od razu mialo sie 2 kata do urlopu, po maturze 4, po polocealnej 6 a po studiach 8. Do emerytury liczą się lata składkowe przy czym odejmowane jest np bezrobocie bez zasiłku nawet gdy ktoś jest zarejestrowany jako poszukujący, kiedys byl tez odejmowany każdy dzień na L4 czy bezpłatny wychowawcze, zwykly urlop bezpłatny Odpowiedz Link Zgłoś
gorzka.gorycz Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 09:11 Ale studnia dzienne nie są od godzenia ich z pracą o macierzyństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 18:33 ixiq111 napisała: > Nie, nie karać! > Nagradzać osoby, które pogodziły naukę/macierzyństwo z pracą zawodową. > Osoby, które pogodziły prace, naukę i macierzynstwo to osoby, które na starcie miały zasoby i wsparcie żeby to było możliwe. Czyli karać osoby, które takiego wsparcia nie miały? Odpowiedz Link Zgłoś
panterarei Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 07:52 Bo taki student medycyny to jest leń i mógłby iść do roboty jak na przykład student zarządzania i marketingu... Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 18:08 Bardzo wielu moich znajomych na medycynie pracowało od 2-3 roku np pogotowiu ratunkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:05 Podobno najpierw mają zrównać wszystkim do 65 r. ż., a potem podnieść do 67 Ja uważam, że to powinno zależeć od rodzaju pracy, biurowa i ogólnie lekka niech sobie będzie nawet do 70. Ciężka fizyczna - wiek emerytalny powinien być niższy. Jednak na starość już tej siły brakuje, łatwiej można nabyć kontuzje np podnosząc coś lub kogoś ciężkiego. Fizjologicznie tkanki tracą sprężystość, ubywa masy mięśniowej, więc to powinno być brane pod uwagę jaką kto ma pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:13 Wzrok też słabnie więc praca przy komputerze też powinna być chroniona. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:16 Nie tylko od komputera. U mnie w pracy (szpital) jedna z pan tzw pomoc do przewijania i mycia chorych musiała odejść, no od dźwigania i ogólnie od wysiłku fizycznego zaczęła teacic wzrok. Jednak przewinacz i umyć faceta 120 kilo, nawet w dwie osoby, to trzeba mieć siły. Sama noga takiego faceta, to jest ze 40 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:30 > umyć faceta 120 kilo, nawet w dwie osoby, to trzeba mieć siły. > Sama noga takiego faceta, to jest ze 40 kg. A druga noga drugie 40 kg, i w ten sposób na tułów, głowę i ręce zostaje też 40 kg. Serio uważasz, że jedna noga waży więcej niż cały tułów, czy po prostu używasz liczb jako nic nie znaczącego ozdobnika? Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:36 Wiesz co nawet jeśli by to było 15 czy 20 kilo, to podnosić przez cały dzień takie ciężary to jest bardzo ciężka praca Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:14 Teraz chyba tak jest. Praca w trudnych warunkach to 60 lat dla mężczyzny. Odpowiedz Link Zgłoś
lucjan.czerwony55 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:25 Ale praca nie musi byc ta sama przez cale zycie Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:33 To prawda, jednak uważam, że powinno być jakieś rozróżnienie. Inaczej pracuje pielęgniarka w poradni, a inaczej pielęgniarka na chirurgii czy oiomie, zolu. Więc nie sam zawód, tylko miejsce pracy i warunki w tej pracy. Powinno być tak, że ta pielęgniarka z chirurgii czy oiomu powinna mieć możliwość przejścia na emeryturę w niższym wieku. Oczywiście, że taka pielęgniarka może się przenieść z oiomu do poradni lub rejestracji, ale to nie jest proste, bo jak już ktoś złapie taka lekka pracę to zazwyczaj jej nie puszczą do emerytury, więc tam totavji raczej nie ma na tych lżejszych posadach. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 20:38 Pielęgniarka na oiomie czy w zolu powinna być przede wszystkim adekwatnie wynagradzana. Jeśli praca jest dla niej za ciężka, to może iśc do poz-etu, nikt nie broni. Sama sobie zdecyduje, czy bardziej chce mieć kasę czy lekką pracę. Jak każdy. Cały czas piszesz, jakby praca miała być jedna na całe życie, to jakieś archaiczne spojrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 21:08 Dlaczego archaiczne? Wykształciłam się w swoim zawodzie (medycznym) I zamierzam w nim pracować do emerytury. Miejsca pracy też nie zamierzam zmieniać, mam umowę na stałe i pracuje w tym szpitalu już wiele lat. Musiałby być cały oddział zlikwidowany, żebym straciła tam pracę (a zawsze jest możliwość przeniesienia na inny oddzial). U nas nie ma rotacji pracowników. Nowy pracownik przychodzi gdy zwolni się miejsce, czyli stary pracownik odchodzi na emeryturę. To się tyczy wszystkich grup medycznych. Moje koleżanki i koledzy- dziewczyny +/- 40 także pracują tu od studiów i raczej będziemy tu do emerytury, o ile się szpital nie zawali na przykład. Miałam co prawda jakieś pracę niezwiązane z zawodem w czasie studiów i zaraz po, ale kiedy dostałam pracę w szpitalu w swoim zawodzie, to już nie mam po co zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 22:02 Twój wybór. to już nie mam po co zmieniać. Mogłabyś np. żeby nie musieć dźwigać do emerytury, no ale jak nie chcesz to przecież twoja sprawa. Przedmówczyni nie proponuje ci zmiany zawodu, tylko miejsca pracy. No ale nadal, chcesz pracować do emerytury w tym miejscu, to w czym problem? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 06:02 Dlatego archaiczne, że pielęgniarka w poz to też zawód medyczny, do którego się wykształciłaś. W każdym zawodzie o miejsce pracy trzeba się postarać, na nikogo nie czekają oferty pracy na czerwonej podusi. Każdy czeka aż się zwolni miejsce lub otworzy coś nowego, w KAŻDYM zawodzie. Co do medycyny- cóż, nie Ty jedna pracujesz w tej branży. Akurat rozpaczliwe nabory pielęgniarek których brakuje to norma. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 06:12 ale mi wszystko jedno kim jesteś, podajesz pielęgniarkę jako przykład Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:50 W biurowej pracy możesz mieć stres, który wykańcza więc ja bym tak nie rozgraniczała. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:55 kachaa17 napisała: > W biurowej pracy możesz mieć stres, który wykańcza więc ja bym tak nie rozgrani > czała. Dokładnie. Plus nowe programy, zmiany przepisów itp., których osoba ok. 70-tki może nie ogarnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:57 Mam taką pracę, że pracuje zarówno fizycznie jak i biurowo przy komputerze, bo wszystko co zrobię fizycznie muszę udokumentować i w ogóle wymyślić cały plan działania. Praca fizyczna jest zdecydowanie cięższa niż wysilek umysłowy przy komputerze. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:04 Nie chodzi o wysiłek umysłowy przy komputerze ale np. dużą odpowiedzialność co się wiąże ze stresem. Nie każda praca umysłowa jest taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:05 No ja pracuje z człowiekiem więc odpowiedzialność mam ogromną Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 20:42 Jeśli komputer Ci służy jako zeszyt do zapisywania, to wierz mi, NIE masz pracy przy komputerze. Spróbuj zrobić projekt, model, analizę, opracować skrypt do czegoś, zmienisz punkt widzenia wraz ze zmianą punktu siedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 22:00 Komputer NIE służy mi jako zeszyt. Każdy mój pacjent to jest osobny projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 22:03 Każdy mój pacjent to jest osobny projekt XD Projektoza zaszła już zbyt daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 06:08 Tak, tak siądź do komputera i zaprojektuj zastawkę serca a potem porównaj wpisywanie danych do AMSA i pracę którą nazywasz "biurową" Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 16:33 Wiadomo, wszyscy masowo projektują zastawki serca a w przerwach statki kosmiczne, czołgi i koncerty Martyniuka. Pozostali mają lekka pracę i mogą zasuwać do osiemdziesiątki. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 18:32 to że nie potrafisz projektować zastawek serca ani statków kosmicznych, ani mostu (choćby dla Pcimia), ani logistyki kolei, nie umiesz też napisać ani pół kodu do obsługi jakiegokolwiek urządzenia lub funkcjonalności - to widzisz nie znaczy, że takich zawodów nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 15:54 Ale co tam za odpowiedzialną pracę biurową masz przy obsłudze pacjentów? Chodzi mi konkretnie za pracę komputerową. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 16:36 Praca bez komputera to nie praca. Taki na przykład chirurg, energetyk czy strażak tylko marnują czas w oczekiwaniu na emeryturę. 1 Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 18:29 naaaapraaawde myślisz, że chirurg nie używa komputera? aha ale widzisz chirurg nie będzie opowiadał farmazonów, że "też pracuje przy komputerze" Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 20:06 Oczywiście, używa. Jako podręcznika - albo zeszytu. Tokarz także używa, choć nie każdy. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:12 Potwierdzam, mam stresującą pracę, w piątkowy wieczór jestem mocno wyczerpana. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:54 turkusowozlota napisała: > Podobno najpierw mają zrównać wszystkim do 65 r. ż., a potem podnieść do 67 > > Ja uważam, że to powinno zależeć od rodzaju pracy, biurowa i ogólnie lekka niec > h sobie będzie nawet do 70. Ciężka fizyczna - wiek emerytalny powinien być niżs > zy. Jednak na starość już tej siły brakuje, łatwiej można nabyć kontuzje np po > dnosząc coś lub kogoś ciężkiego. Fizjologicznie tkanki tracą sprężystość, ubyw > a masy mięśniowej, więc to powinno być brane pod uwagę jaką kto ma pracę. A co z olimpijczykami-żołnierzami, część z nich w wieku 40 lat dostanie dwie emerytury. Ich praca jest ciężka czy lekka? Druga sprawa, wiele ludzi pracujących w biurach z wielu powodów może stracić pracę w wieku 65 lat, żeby dopracować do 70-tki będą zmuszeni szukać nowej. Dlaczego pracownik fizyczny w pewnym wieku nie może poszukać lekkiej pracy np. jako stróż? Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:00 Bo taka praca ( jako stroz) jest zwykle gorzej płatna, niż np. pensja pielęgniarki anestezjologicznej. Nie na darmo na kilka lat przed emeryturą idzie się do dyrektora z prośbą o podwyżkę. Przecież te ostatnie lata pracy (10 chyba) liczą się najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:31 turkusowozlota napisała: Przecież te ostatnie lata pracy (10 chyba) liczą się najbardziej. U większości liczą się składki dzielone przez tablice do życia. Staż pracy i ostatnie pensje nie są aż tak ważne. Nie wiem jak u pielęgniarek. I nie wiem czy u mundurowców nie jest ważna pensja z ostatnich lat lub miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 21:54 Nie chodzi tylko o pielęgniarki, ale o wszystkich medyków. Ostatnio koleżanka laborantka była wyliczyc emeryturę w zusie. Ma 62 lata i ponad 40 lat pracy w laboratorium. Na emeryturę nie poszła, bo by z niej nie przeżyła i pracuje dalej. Teraz pensję wzrosły więc opłaca się jej zostać rok czy kilka lat dłużej, a też ma siłę i zdrowie pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 18:29 No ale im wyższe składki (= pensja, jako podstawa wymiaru) tym wyższa jednostkowa wartość (= jednomiesięczna emerytura). Napisałam dość niejasno, zatem: podejrzewam, że emerytura jest wyższa, gdy zgromadzony kapitał składek jest wyższy. Fakt, staż składkowy nie jest aż tak ważny, jak ich suma. Ktoś może mieć pierdyliard okresów składkowych, ktoś inny będzie miał pierdyliard razy mniejszy, ale kapitał składkowy, hohoho!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 13:29 turkusowozlota napisała: > Bo taka praca ( jako stroz) jest zwykle gorzej płatna, niż np. pensja pielęgnia > rki anestezjologicznej. Nie na darmo na kilka lat przed emeryturą idzie się do > dyrektora z prośbą o podwyżkę. Przecież te ostatnie lata pracy (10 chyba) liczą > się najbardziej. Czyli pielęgniarka anestezjologiczna nie może pracować za słabą pensję, ale np. 65-letnia główna księgowa, która wie że nie ogarnia już nowych przepisów i boi się odpowiedzialności karnej może pracować za mniejszą pensję w innym zawodzie żeby dociągnąć do 70-tki, a pielęgniarka nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 17:40 Przestań już pieprzyć o mitycznych nędznych zarobkach pielęgniarek. Całe życie jęki, całe życie za mało. Średnia zarobków w mojej placówce to 12-14 tysi brutto, i co? I małoooo, toteż są gotowe wraz z ptokiem strajkować. Obniżone normy czasu pracy, dodatki nocne (65 %), świąteczne (45%) i co? I małooooo!!! Minimalna zasadnicza lekarza ze specjalizacją 10 375,45 zł, pielęgniarki ze specjalizacją 9230.57 zł. I co i małoooooo! Studia lekarskie i specjalizacją trwają od 9-ciu do 13 lat, pielęgniarskie od 6-ciu lat i 3- m-cy, do 6 lat i 8-miu miesięcy, i co? I małoooo! Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:05 Nie wypowiem się o olimpijczykach, bo pracuję całe życie w służbie zdrowia i ten temat znam na wylot. Temat znam od podszewki i widzę jak stanowisko pracy, a nie wykonywany zawód wpływa na ciężkość/lekkość pracy. Więc dzielenie ludzi na zawody (pod katem emerytury) nie jest do końca dobre, bo jednak stanowisko pracy bardzo wpływa. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 10:39 pracuję całe życie w służbie zdrowia Taaak? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 17:43 Na ciężkość/lekkość pracy wpływa też poziom zaangażowania w nią. Panie pielęgniarki pracują różnie, jak każdy. Jedne ciężko, inne olewczo Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 17:48 mizantropka_20 napisała: > Na ciężkość/lekkość pracy wpływa też poziom zaangażowania w nią. Panie pielęgni > arki pracują różnie, jak każdy. Jedne ciężko, inne olewczo > Jakość pracy pielęgniarek i całego personelu zależy od ordynatora. Jedni pracują ciężko a inni olewczo. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 18:35 Przecież to święte krowy, taki ordynator, to mały miki, przy pani, która zaraz wdzieje czarny podkoszulek i odejdzie od łóżka, albo rozbije białe miasteczko Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 16:01 To zupełnie inne historie. Wyczynowiec kończąc karierę ok 40tki praktycznie w sensie zawodowym jest na takim etapie jak dzieciak po maturze nawet gdy ma tam jakieś wykształcenie ale żadnego doświadczenia czy obycia na rynku pracy. Nie każdy załapie sie na bycie trenerem a majac emeryturę w sumie niewysoka moze dorabiać jakimiś pracami dorywczymi. Gdy się jednak mu uda lub coś tam zaoszczedzil to jego zysk. Z wojskowymi podobnie przy czym gdy odchodzi w tych wczesnych latach po 15 służby to emerytura jest niska, tyle że już na stałe. Nawet teraz 5 lat przed emeryturą pracownik staje się " swietą krową" i jest nie do zwolnienia bo podlega ochronie wlasnie ze względu na wiek. Zwolnić go mozna tylko w szczególnych przypadkach lub na własną prośbę Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 16:49 babcia47 napisała: > To zupełnie inne historie. Wyczynowiec kończąc karierę ok 40tki praktycznie w s > ensie zawodowym jest na takim etapie jak dzieciak po maturze nawet gdy ma tam j > akieś wykształcenie ale żadnego doświadczenia czy obycia na rynku pracy. To jest wyłącznie jego wybór. Nie wierzę, że ktoś trenuje po 12 godzin przez 6 dni (nie 7, bo trzeba odpocząć i się zregenerować), jeżeli tak robi, to jest wyłącznie jego wybór. Co robi w wolnym czasie? Pije, imprezuje, wykonuje inne równie nieprzydatne czynności. Jego wybór. Są też tacy, co ucinają wolny czas po pracy i wtedy ćwiczą, dopiero potem dostają wsparcie finansowe, gdy już widać, że mają potencjał. Po co wspierać kogoś, kto nie wykazuje własnej inicjatywy, nie chce ciężko trenować i nie wkłada w to własnych pieniędzy? Pytanie retoryczne. > Z wojskowymi podobnie Nie jest podobnie. Część z nich ma bardzo wartościowe umiejętności bardzo przydatne w cywilu, choćby wojska inżynieryjne, oni pracują w wojsku, ale wygrywają przetargi na prace w przetargach otwartych dla wszystkich, wykonują te pracy i wojsko jest z nich raczej dumne, niż im zazdrości. Są spece od logistyki, oni też bez problemu znajdą pracę w cywilu. Są wojska chemiczne, to samo. Są fachowcy od uzbrojenia, też się przydadzą. To nie jest tak, że idąc do wojska, człowiek się przekształca w idiotę, zazwyczaj zdobywa pewne umiejętności, choćby pracy z ciężkim sprzętem i potem spokojnie może to wykorzystać. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 10:06 babcia47 napisała: > To zupełnie inne historie. Wyczynowiec kończąc karierę ok 40tki praktycznie w s > ensie zawodowym jest na takim etapie jak dzieciak po maturze nawet gdy ma tam j > akieś wykształcenie ale żadnego doświadczenia czy obycia na rynku pracy. Tylko co mnie to obchodzi. Niech się łapie za łopatę. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:10 Praca biurowa wcale nie musi być obojętna dla zdrowia- moja babcia pracowała jako księgowa, ma kręgosłup szyjny w opłakanym stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:32 wyobrażasz sobie tę ogólnopolską jatkę przy próbie ustalenia, co jest lekkie a co ciężkie i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 21:57 To musiałoby być ustalone przez przedstawicieli każdego zawodu i dla każdego stanowiska osobno. Jest to możliwe, ale to by była ogromna praca. Nie wierzę, że ktokolwiek się tego podejmie. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 06:06 Największym problemem będą akademickie dyskusje co jest ciężkie, bo właściwie dla każdego co innego. Szczególnie, gdybyś miała robić coś, na czym się nie znasz, nie masz do tego talentu, nie kształciłaś się w tym kierunku bo to akurat nie szło. Spróbujesz- trudne. Jak cholera A także filozoficzne o naturze ludzkiej- na dowolnym stanowisku, w dowolnym zawodzie możesz pracować ciężko (starać się) lub obijać, markować robotę, pić kawę, co tam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 07:34 Mężczyźni jakoś pracują fizycznie do 65 roku... Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 10:14 tanebo001 napisał: > Mężczyźni jakoś pracują fizycznie do 65 roku... Nie wszyscy raczej... Cała masa wysiada z rynku pracy wcześniej. Znam kupę przypadków, gdy klient siedział kilka lat w domu, tępo gapił się w ścianę i czekał na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 18:42 Nie. Nikt nie chce przegrać wyborów. Ps. Osobiście uważam za bardzo sensowną propozycję zrównanie wieku emerytalnego dla obu płci do 63 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:24 Co to jest za wiek 63 lata na emeryturę?! Chyba że dla ludzi pracujących bardzo fizycznie, to wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:42 beneficia napisała: > Co to jest za wiek 63 lata na emeryturę?! To zależy od rodzaju pracy. Wielu Polaków jest zwyczajnie styranych pracą, zwłaszcza ciężką, fizyczną. Dlatego uważam, że powinien być wybór. Powinien się liczyć przede wszystkim staż pracy. I wszystkie śmieciówki zaliczane do stażu. Powinno być też tak, aby pracodawcom opłacało się zatrudniać na część etatu. Wtedy byłoby więcej chętnych, aby dłużej pracować, a tak nie jest. I ludzie 50-60+, nie powinni być dyskryminowani na rynku pracy. A są. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 22:40 Od przynajmniej sześciu lat jestem zupełnie wypalona zawodowo i konieczność podnoszenia kompetencji jest dla mnie koszmarem. Stres też zabija. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 22:47 koronka2012 napisała: > Od przynajmniej sześciu lat jestem zupełnie wypalona zawodowo i konieczność pod > noszenia kompetencji jest dla mnie koszmarem. Stres też zabija. a jeżeli coś takiego by powiedział facet 60-letni? jest wypalony i nauka jest koszmarem ale jakie on ma wyjście? gdybyśmy mieli w Polsce niewolników np. z Kongo, którzy by musieli pracować do 75 rż po to żeby biali Polacy przechodzili na emerytury w wieku 60 lat, to by bylo wzburzenie ale jak białe Polki przechodzą na emerytury bo są wypalone i nie chce im się czegoś zmienić - kosztem Polaków 65 latków - to wszystko jest w porządku, nie ma niewolnictwa Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 19:04 No cóż, cysorzowo miała zwykle mniej klawe życie niż cysorz. Jej się to po prostu należy. Cysorzowo ogarniająco kilka etatów i cysorz leżący po robocie do góry kołami... Pomyślmy Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 18:47 Ale kto ci zabrania zapieprzać do setki? Moim zdaniem, należałoby skalkulować, co się bardziej budżetowi opłaca:utrzymywać ustawowy wiek emerytalny, czy na tyle uatrakcyjnić współczynnik rocznego wzrostu podstawy wymiaru emerytury, żeby pracownika widłami, na emeryturę wyganiać. Oczywiście, przy założeniu, że byłby w stanie wykonywać swoje obowiązki. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 20:11 riki_i napisał: > > Ps. Osobiście uważam za bardzo sensowną propozycję zrównanie wieku emerytalnego > dla obu płci do 63 lat. Jestem za. Obserwuję, jak ludzie rozsypują się zdrowotnie około 60. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 20:12 Wydłużanie wieku nie ma sensu, bo kto nie da rady pracować będzie się starał o rentę Odpowiedz Link Zgłoś
stasi1 Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 09:09 I na tym państwo wyszło by ogólnie na plus. Więcej jest kobiet w wieku 62 lat niż mężczyzn w wieku 64 Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:34 Każdy kto podniesie wiek, przegra wybory. Chyba UE nam nakazuje podnieść wiek. Może być tak, że ludzie sami będą chcieli/musieli pracować, bo z emerytur nie da się wyżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:43 Nie, Unia nie może nakazać podwyższenia wieku emerytalnego. Nie ma do tego podstawy prawnej. I żadna partia w Polsce nie zdecyduje się na taki krok. Prędzej wprowadzą kolejne zachęty do dłuższego odkładania momentu przejścia na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 12:55 >Prędzej wprowadzą kolejne zachęty do dłuższego odkładania momentu przejścia na emeryturę. No właśnie - należałoby wprowadzić zachętę dla osób, które uskładały staż na emeryturę minimalną. Bo w tej chwili każdy kolejny rok płacenia składek to dla nich nadal emerytura minimalna, zachęty brak, więc przechodzą od razu. To jest chłodna kalkulacja ludzi, na którą rządzący od lat się obrażają jak przedszkolaki. Co mnie martwi, bo oznacza, że nie rządzą nami ludzie racjonalni. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 19:40 Powinien być wyrównany. W górę lub dół. Mnie bardziej zastanawia jak wyglądają długoletnie analizy. Z jednej- strony średnia prognozowana długość życia z drugiej strony- niż demograficzny, z trzeciej strony- 4 dniowy dzień pracy a z czwartej strony- praca jako luksus/dla wybranych w przyszłości. Tych stron jeszcze pewnie z kilka. Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka11 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 20:46 Będzie, robią przymiarki, co chwila wrzucając rozmowy z politykami, którzy to sugerują. Ostatnio czytałam, że obecny szef ZUS-u jest za. Powinien być wybór w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 21:03 >Powinien być wybór w tej kwestii. i pewnie tak bedzie, drugi raz nikt nie odważy się zrobić tego z urzędu.Albo bedziesz pracować dłużej albo emerytura np. 1000 zł. Tyle że za tym powinny isć jakieś inne posuniecia, np ochrona osób pracujacych 60+. Tak, jak jest to w przypadku np. ciężarnych. A pracodawcy, szczególnie budżetówki, bardzo chętnie pozbywają się osób w wieku emerytalnym i ci dostają propozycję nie do odrzucenia. Pracodawcy robią miejsca dla znajomych królika. A gdzie niby ma potem pracować osoba, która 20 lat przesiedziała w biurze, przy pracy o konkretnym profilu? No więc idzie na emeryturę chociaż mogłaby spokojnie popracować jeszcze kilka/10 lat. Tak jest u mnie w pracy. Pozbywają sie ludzi, którzy nie są znajomkami bo "znajomki" zostają ile chcą, niekoniecznie akurat ci potrzebni. Na ogół to jacyś "kierownicy", ze znajomościami, dla których potem tworzy się stanowiska "głównych specjalistów" i tam sobie siedzą ile chcą, nic nie robiąc de facto. No jak tak to ma wyglądać to niekoniecznie... Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 20:56 asiairma napisała: > Mnie bardziej zastanawia jak wyglądają długoletnie analizy. Z jednej- strony śr > ednia prognozowana długość życia z drugiej strony- niż demograficzny, z trzecie > j strony- 4 dniowy dzień pracy a z czwartej strony- praca jako luksus/dla wybra > nych w przyszłości. Tych stron jeszcze pewnie z kilka. Dodajmy jeszcze powszechny dochód gwarantowany. Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 21:06 Za dużo mamy grup uprzywilejowanych. Emerytowani 40-letni policjanci dostają sowite emerytury i wszyscy, których znam (a znam wielu) pracują. Czy w innych krajach są takie przywileje na tak szeroką skalę? Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 22:47 miodowa2 napisała: > Za dużo mamy grup uprzywilejowanych. Emerytowani 40-letni policjanci dostają so > wite emerytury i wszyscy, których znam (a znam wielu) pracują. Pracują, albo się zachlewają na umór. Znam też jednego, który ćwiczy jednocześnie obie opcje. > Czy w innych krajach są takie przywileje na tak szeroką skalę? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna211272 Re: Wiek emerytalny 16.09.24, 22:49 powinni podniesc ,predzej czy pozniej to nastapi.We Wloszech wiek emerytalny 67 lat dla kobiet i mezczyzn .Wprowadzone juz od chyba 13 lat pamietam jak dzis jak to oglaszono podczas rzadow tzw rzadu technicznego .Kobieta ktora to oglaszala z emocji sie poplakala i na koniec pociagnal owczesny premier tego rzadu technicznego Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 08:17 A jest wybór? Bo alternatywa jest jeszcze gorsza. Co straszniejsze są nią redpile pokroju Romka Warszawskiego. On już nie chodzi ze swoimi bredniami po dziwnych portalach. ROMAN WARSZAWSKI: CZEKA NAS ŚWIAT "BOGATYCH" i SAMOTNYCH. Feminizm niszczy biznes Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 10:21 Jest drugie wyjście. Powinniśmy więcej zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 14:30 Nie wiem, czy ktoś się odważy podnieść wiek emerytalny, ale uważam, że powinien być taki sam dla kobiet i mężczyzn (zwłaszcza biorąc pod uwagę krótszą średnia życia mężczyzn i fakt, że mężczyźni zdecydowanie przeważają w zawodach wymagających pracy fizycznej). Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 20:45 jasne, ale zrównajmy też płace, płaćmy nauczycielkom tyle ile politykom, kompensujmy opiekę nad dziećmi i starcami uczciwą zapłata, to pełna zgoda. No i najważniejsze: już widzę ten tłum pracodawców zatrudniających ludzi pod siedemdziesiątkę. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 21:15 A skąd na to wszystko brać pieniądze? Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 17:15 marta.graca napisała: > A skąd na to wszystko brać pieniądze? > Fun fact: jak w Stanach ktoś podnosi temat płatnych urlopow macierzyńskich to ludzie też tak pytają, bo na pewno #niedasie, Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 10:09 Ależ kompensujemy opiekę nad dziećmi. Mamy chyba najdłuższy macierzyński. Plus dopłaty do złobków i do przedszkoli. Nie trzeba z dzieckiem siedzieć w domu az ono skonczy 18 lat Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 17:21 Ależ nie kompensujemy. Przejrzyj no to forum, jednym głosem ematka mówi że 800 jest DLA DZIECKA, żeby mogło się zapisać na angielski i jazdę konna oraz zrobić sobie aparat na zęby. Kompensacja opieki to byłaby kasa dla matki czy ojca który przejmuje opiekę. Nie wiem co ma żłobek do rzeczy w kontekście zrównania szans, żłobek jest rozwiązaniem dla OBOJGA rodziców. Chyba że według Ciebie dzieci ma tylko matka. Oraz, o ile dzieci się stosunkowo szybko usamodzielniają, o tyle starzy rodzice dokładnie na odwrót - ani szybko, ani się nie usamodzielniają. No to powiedz teraz kobiecie 60+, która się opiekuje powiedzmy niedołężnym rodzicem lub teściem (statystycznie na ogół zajmują się córki i synowe) że musi iść do roboty, bo emerytura jej nie przysługuje, ale to nie znaczy, że może tego teścia olać. A statystycznie w tym wieku kokosów nie zarobi, jakoś specjalnie pożądaną przez pracodawców nie jest, więc nie będzie mieć na płatną opiekę. Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 12:57 >mężczyźni zdecydowanie przeważają w zawodach wymagających pracy fizycznej). W tych odpłatnych tak. W nieodpłatnych przeważają kobiety. I to jest dodatkowy argument za zrównaniem wieku emerytalnego (ale na wysokim poziomie). Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 13:00 Raczej mężczyźni działają w tych odpłatnych, w których można dobrze zarobić. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 13:11 marta.graca napisała: > Raczej mężczyźni działają w tych odpłatnych, w których można dobrze zarobić. > a jakie masz nieodpłatne? że dzieciom pierzesz i gotujesz? a skąd powstał pomysł żeby mieć dzieci - dla siebie czy dla państwa? jak dla siebie, to jesteś ochotniczką, jak dla państwa - to oddaj do DD i niech się państwo z nimi męczy Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 13:19 No, choćby opieka nad starszym czy niepełnosprawnym członkiem rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 13:34 marta.graca napisała: > No, choćby opieka nad starszym czy niepełnosprawnym członkiem rodziny. no są takie przypadki - że ktoś się zwalnia z pracy żeby opiekować się chorą matką przez kilka lat ale czy wynika to z konieczności, czy z wygody? zobacz że nigdy nie jest to lekarka czy sędzia ("przerwałam karierę żeby posiedzieć w domciu i ugotować zupkę dla mamuni") tylko jakimś cudem zawsze taką konieczność widzą osoby o mniej ambitnych karierach i chcą żeby im płacić za to emerytury i kto ma zapłacić - ta lekarka i sędzia? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 14:11 Zazwyczaj pewnie z konieczności, nie widzę tu żadnej wygody. Myślę, że nie tyle widzą konieczność, co nie stać ich, by komuś zapłacić za opiekę. W mojej okolicy koszt miesiąca w domu spokojnej starości to jakieś 5 tys.- jak ktoś nie ma, to nic dziwnego, że rezygnuje z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 15:36 Taaak, opieka nad matką z Alzheimerem to szczyt wygody, luksusu i korzystania z życia A przy tym jakże intratna kariera (no bo skoro się zwolniła z płatnej pracy to chyba tak, co nie?) Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 16:42 przy odpowiednio niskich zarobkach nie opłaca się pracować długo dla kobiety to będzie 20 lat stażu - i cyk emeryturka nawet jak nie uzbiera kapitału - to wyrównają do minimalnej tak sklepowa z GS nie ma sensu pracować dłużej o te 5 lat, bo i tak emerytury sobie nie podniesie to już lepiej siedzieć w domu z matką z Alzheimerem i przepuszczać pieniążki z emerytury matki Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 18:23 Tak, poprzepuszcza w xuj. Na pazy i baleron. Idźże ciulu się po zajmij jakimś staruszkiem z Alzheimerem w zmian za to że poprzepuszczasz to co po opłaceniu potrzeb staruszka zostanie z jego emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 18:29 Heniek ma takie poglądy, jak dzielni ojcowie, uważający, że samotna matka będzie chodzić na paznokcie za 500 zł alimentów na dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 11:41 marta.graca napisała: > Heniek ma takie poglądy, jak dzielni ojcowie, uważający, że samotna matka będzi > e chodzić na paznokcie za 500 zł alimentów na dzieci. > Jak masz odpowiednio dużo dzieci, to pewnie: bierzesz 800 na każde, starsze zajmują się młodszymi a ty z tych 800 bierzesz stówę na paznokcie, nawet się dzieciaki nie zorientują Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 11:43 Chyba dawno nic nie kupowałeś,skoro ci się wydaje, że za 800 zł jakoś poszalejesz. Zachęcam do wizyty w najbliższym sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 11:53 marta.graca napisała: > Chyba dawno nic nie kupowałeś,skoro ci się wydaje, że za 800 zł jakoś poszaleje > sz. Zachęcam do wizyty w najbliższym sklepie. > W biedro jest wino wytrawne 7 zł /szt Za 8 stówek to ja mam butelkę do śniadania, obiadu i kolacji codziennie przez miesiąc. Tylko mniej zostaje na jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 12:06 I co, do wina już nic nie jesz? Dzieci chciałbyś winem poić, zamiast karmienia? Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 12:41 marta.graca napisała: > I co, do wina już nic nie jesz? Dzieci chciałbyś winem poić, zamiast karmienia? Jeszcze chleb, chleb i wino to dieta sprawdzona od tysiącleci Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 22:24 marta.graca napisała: > Cooo? 🙄🤦 mam taki fetysz - lubię jak się bulwersujesz tak mi rób gdybyś miała 55 lat, 20 lat stażu odbyte i przed sobą wybór - praca na 3 zmiany przy patroszeniu ryb czy siedzieć w ciepłym domku czytać książki osobie z Alzheimerem (w sumie wystarczy jedna książka) za 5 lat dostaniesz emeryturę i będzie ona taka sama niezależnie co wybierzesz - to chyba wybór jest oczywisty tylko nie rozumiem o co chodzi z tym że za te 5 lat siedzenia w domu ktoś by chciał dodatkową emeryturę - przecież i tak masz kapitał zebrany niższy niż minimalna i ZUS musi to wyrównać z dotacji od państwa Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 01:34 Patroszę ryby, bez dwóch zdań, nawet się nie będę zastanawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 11:00 tania.dorada napisał(a): > Patroszę ryby, bez dwóch zdań, nawet się nie będę zastanawiać. W deklaracjach to każdy jest święty, proszę pani proponuję okres próbny: wysyłam do paczkomatu 10kg halibuta, zobaczymy jak sobie pani poradzi Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 15:52 heniek.8 napisał: > > W deklaracjach to każdy jest święty, proszę pani proponuję okres próbny: W deklaracji to każdy jest święty, proponuję panu okres próbny: miesiąc 24/7 ze staruszkiem z Alzheimerem, który co prawda nic nie kmini ale jest nadal sprawny fizycznie, uważa, że jesteś hitlerowcem, ucieka z domu bo myśli że chcesz go zabić i jest agresywny, myli mu się też kuchnia z łazienką. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 16:18 Nie zapominajmy o karmieniu i przewijaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 11:10 Ale ja się wcale nie bulwersuję, raczej dziwię. Ja wolę ryby- chyba tylko osoba oderwana od reala może myśleć, że opieka nad osobą z Alzheimerem czy demencją to czytanie książek i w sumie przyjemność. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 11:35 Heniek, osoba z Alzheimerem nie przyswaja żadnych książek. W drugiej fazie choroby często pojawia się również silna agresja. Zanim taki chory zmieni się w leżące warzywo, przysparza bliskim takiego trudu i znoju, że hej! A czasem jest przy tym równie "milutki", co ten pan islamista wczoraj w Rotterdamie. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 18:06 Sa ludzie, ktorzy chca & moga pracowac dlugo/dluzej ale pojawia sie np. problem ageism czy kwestii podatkowych, opcji pracy part-time etc. Generalnie wciaz wielu pracodawcow nie jest flexible & tak jak nie lubia zatrudniac mlodych kobiet (bo zajdzie w ciaze), tak nie chca 65latkow (bo stary). Life. Odpowiedz Link Zgłoś
enia17 Re: Wiek emerytalny 17.09.24, 21:36 W Polsce jedna z najgorszych sytuacji demograficznych i jeden z najniższych wieków emerytalnych Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 11:51 Osobiście mam nadzieję że tak. Przede wszystkim mundurówka. 40 latek na emeryturze to splunięcie w resztę społeczeństwa. Kolejna sprawa, dlaczego mój kuzyn bezdzietny kawaler ma wiek emerytalny 65 lat i w dodatku musiał odbyć obowiązkową służbę wojskową, a bezdzietna stara panna ma 60 lat. Rozumiem ewentualny wcześniejszy wiek emerytalny ale dla matek, jako powiązanie z urodzeniem/wychowaniem dzieci. Ale niestety, nie będzie łatwo odkręcić bezmyślności i krótkowzroczności PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 15:20 maly_fiolek napisała: > Przede wszystkim mundurówka. 40 latek na emeryturze to splunięcie w resztę społ > eczeństwa. Niekoniecznie, na przykład siły specjalne wykonujące bardzo wiele skoków spadochronowych. Tacy ludzie w wieku 40 lat mogą być już nawet rencistami. Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 16:58 Nikt nie twierdzi, że skoczek spadochronowy czy baletnica w wieku 40+ mają robić dokładnie tę samą fizycznie robotę, co wcześniej - przeciwnie, powinni przejść do dzielenia się swoimi umiejętnościami (zazwyczaj w takich zawodach zaawansowanymi) z innymi ludźmi albo do innego wykorzystania swojej wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 18:31 feldmarszalek.duda napisał(a): > Nikt nie twierdzi, że skoczek spadochronowy czy baletnica w wieku 40+ mają robi > ć dokładnie tę samą fizycznie robotę, co wcześniej - przeciwnie, powinni przejś > ć do dzielenia się swoimi umiejętnościami (zazwyczaj w takich zawodach zaawanso > wanymi) z innymi ludźmi albo do innego wykorzystania swojej wiedzy. Nie rozumiem, chociaż chciałem. Ja znam takie przypadki. Gość wstaje z łóżka i najpierw ręką wysuwa nogę, ma problem z wstaniem, ale jeśli już wstanie, to coś zrobi. Stawy i kręgosłup w ciężkim stanie, ja nie widzę szerokich ofert pracy dla takich ludzi, nawet w sklepie nie są w stanie sprzedawać, ani pracować przy biurku, ale może inni mają większą wyobraźnię, niż moja? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 21:52 Nie rozumiem, chociaż chciałam. Jeżeli ktoś w wieku produkcyjnym nie nadaje się do żadnej pracy i nie jest w stanie się utrzymać z powodów zdrowotnych, to idzie na rentę. A nie że z automatu jakaś cała grupa zawodowa dostaje bonus w postaci wcześniejszej emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 21:54 Kwestia siły nacisku tej grupy zawodowej. 200 autokarów z pijanymi górnikami jadące na Warszawę niegdyś dawało siłę, że hej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 02:58 natalia.nat napisała: > Jeżeli ktoś w wieku produkcyjnym nie nadaje się do żadnej pracy i nie jest w st > anie się utrzymać z powodów zdrowotnych, to idzie na rentę. A nie że z automatu > jakaś cała grupa zawodowa dostaje bonus w postaci wcześniejszej emerytury. Ja nie domagałem się wcześniejszej emerytury dla wojskowych, wskazuję, że są specjalności, gdzie ludzie są wyeksplatowani i warto się nimi zająć systemowo. Może oni powinni mieć limit lat w tej specjalności, żeby się nadawali do pracy po ukończeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 15:39 bistian napisał: > Ja nie domagałem się wcześniejszej emerytury dla wojskowych, wskazuję, że są sp > ecjalności, gdzie ludzie są wyeksplatowani i warto się nimi zająć systemowo. Domagałaś. Napisałam jakie jest rozwiązanie. Istniejące zresztą. Jest wiele zawodów, gdzie ludzie są wyeksploatowani i jakoś nie mają podobnych przywilejów. > Może oni powinni mieć limit lat w tej specjalności, żeby się nadawali do pracy po ukończeniu? Ależ mogą mieć limit lat w jednej specjalności (nie wiem czy byliby zadowoleni) ale nie może być tak, że jacyś równiejsi idą sobie na emeryturę dużo wcześniej i ciągną publiczną kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 15:51 Sorry za off top, ale ci wszyscy mundurowi na wcześniejszych emeryturach chleją na potęgę. Ciężko jest przejść z systemu roboty ciągłej i pod rozkazami na pełną labę. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 16:28 Dopiero na tych emeryturach? Bo większość znanych mi mundurowych chlała na potęgę już długie lata wcześniej przed przejściem na emeryturę. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wiek emerytalny 20.09.24, 17:20 natalia.nat napisała: > Ależ mogą mieć limit lat w jednej specjalności (nie wiem czy byliby zadowoleni) > ale nie może być tak, że jacyś równiejsi idą sobie na emeryturę dużo wcześniej > i ciągną publiczną kasę. Może być tak, że bardziej wyeksploatowani mają inaczej liczone lata. Ja wiem, to tylko mężczyźni Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 12:05 Tak, nie ma innego wyjścia. Kiedy ten wiek był ustalany, były inne warunki: inną długość życia, mniej emerytów w stosunku do pracujących. Jakieś zajęcia z logicznego myślenia powinni wprowadzić w szkołach, to może choć następne pokolenia to zrozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 13:20 Mnie zastanawia coś innego. Czy za te 20 lat dla obecnych 40, 50 latków będzie w ogóle masowo dostępna praca, którą będą w stanie wykonywać. Odpowiedz Link Zgłoś
heniek.8 Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 13:22 borsuczyca.klusek napisała: > Mnie zastanawia coś innego. Czy za te 20 lat dla obecnych 40, 50 latków będzie > w ogóle masowo dostępna praca, którą będą w stanie wykonywać. tylko seksworking będzie Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 17:13 Będzie. Będzie to mianowicie słabo opłacana i bardzo wyczerpująca fizycznie i psychicznie opieka nad dzisiejszymi 60-70 latkami. Odpowiedz Link Zgłoś
nosorozecwlochaty Re: Wiek emerytalny 19.09.24, 14:56 Pierwszą rzeczą jaką zrobią to zrównają wiek emerytalny mężczyzn i kobiet. Tak już jest w większości Europy, to my jesteśmy dziwolągiem: h ttps://pl.wikipedia.org/wiki/Wiek_emerytalny Odpowiedz Link Zgłoś