Dodaj do ulubionych

Fucha opis rezonansu?

19.09.24, 22:55
Robiłam dziś rezonans, a opis ma być za miesiąc do dwóch. Płytę dostałam. I tak się zastanawiam, czy nie można by komuś prywatnie zlecić zrobienia opisu. Chcę wiedzieć, co tam mam, a nie dwa miesiące się niepokoić. Robiłyście tak? Praktykuje się takie fuchy?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Fucha opis rezonansu? 20.09.24, 01:25
      Lekarza zapytaj, tego co zlecał, niektórzy nie chcą opisu, sami sobie płytę oglądają. Mój ortopeda tak np ma.
      • mama-ola Re: Fucha opis rezonansu? 20.09.24, 08:35
        Zajrzałam do tej płyty - tam jest program do zainstalowania, instrukcja obsługi i kilkadziesiąt plików do obejrzenia. Robota dla fachowca na dłużej, na pewno podczas standardowej wizyty moja lekarka nie da rady, zwłaszcza że nie wygląda, jakby była za pan brat z nowoczesnymi technologiami.
        • alicia033 Re: Fucha opis rezonansu? 20.09.24, 08:46
          mama-ola napisała:

> Robota dla fachowca na dłużej,

nie znam twojej przychodni ale zwykle mają już zainstalowane stosowne programy (nie mówiąc o tym, że przy poważnym podhodzeniu do spraw bezpieczeństwa, a dane zdrowotne pacjentów to dane z kategorii wrażliwych, więc taki zwykły lekarz sam niczego w systemie sobie nie zainstaluje), więc zostaje pytanie na ile twoja lekarka jest biegła w "czytaniu" danych obrazowych.
          Jeżeli nie masz jakiegoś znajomego lekarza czy technika radiologii to raczej nie znajdziesz nikogo, kto ci ten opis badania wykona, to nie jest standardowa usługa.
          • alicia033 Re: Fucha opis rezonansu? 20.09.24, 08:47
            "c" mi uciekło - podchodzeniu
    • bywalec.hoteli Re: Fucha opis rezonansu? 20.09.24, 12:24
      Spotkałem się z tym, że jeszcze przed otrzymaniem rezonansu lekarz neurolog na wizycie włożył płytę do czytnika CD - miał dodatkowy przyłączony do laptopa bez CD - wczytał sobie i obejrzał. Powiedział, że wygląda na wszystko OK, ale dla całkowitej pewności trzeba zaczekać na opis radiologa. Inny lekarz trochę starszej daty mówi, że nie ogląda płyt, że od tego są radiolodzy i ich opisy. Pytaj zatem lekarza, który Ci ten rezonans zlecił.
      • mama-ola Re: Fucha opis rezonansu? 20.09.24, 17:39
        Mój lekarz to zlecił, bo uznał, że mam problem spoza jego specjalizacji. Więc nie pomoże. Chyba muszę uzbroić się w cierpliwość.
    • madame_edith Re: Fucha opis rezonansu? 20.09.24, 17:44
      Ja się na ten przykład opisu mojego rezonansu kolana zrobionego w przychodni przyszpitalnej nie doczekałam nigdy. Pytałam po 2 miesiącach, po 6, potem po roku. Ortopeda szczęśliwie zobaczył co chciał bez opisu. Obyś miała więcej szczęścia.
      • mama-ola Re: Fucha opis rezonansu? 20.09.24, 17:47
        O kurczę sad Nieciekawie, współczuję.
        • madame_edith Re: Fucha opis rezonansu? 20.09.24, 18:17
          Powiem na pocieszenie, że ten opis już dawno mi niepotrzebny. Fizjoterapia zdziałała cuda, uraz był ponad 2 lata temu i na razie odpukać zapomniałam o bólu smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka