Dodaj do ulubionych

Nagrywanie rozmowy

21.09.24, 00:09
Macie przed sobą trudną rozmowę z przełożonym, który ma tendencje do mobbingu. Rozmowa odbywa się bez świadków (tzw. dywanik). Koleżanka proponuje, żeby rozmowę nagrać, tak na wszelki wypadek, wiadomo - w sądzie by się nie obroniła, ale np przed komisją antymobbingową jest to jakiś dowód. Co robicie? Nagrywacie bez wiedzy rozmówcy? Prosicie o zgodę przed rozmową? A jeśli się nie zgodzi, a rozmowa i tak musi się odbyć? A może opcja nagrywania w ogóle nie wchodzi w grę?
Obserwuj wątek
    • taje Re: Nagrywanie rozmowy 21.09.24, 00:46
      Nie ma zakazu nagrywania rozmowy, w której samemu się uczestniczy. Co z tym nagraniem potem zrobisz to inna sprawa.
      • ewka.n Re: Nagrywanie rozmowy 21.09.24, 00:51
        Poza tym to nie amerykański film i w Polsce o ile mi wiadomo nie ma "owoców zatrutego drzewa" tylko sąd w każdym przypadku decyduje czy dopuszcza dany dowód. A uprzedzanie w takiej sytuacji o nagrywaniu to naj..., no powiedzmy, najdziwniejszy pomysł o jakim słyszałam smile
        • taje Re: Nagrywanie rozmowy 21.09.24, 00:54
          Zgadza się.
    • kaki11 Re: Nagrywanie rozmowy 21.09.24, 00:51
      Nagrywam. Jeśli facet ma skłonności do mobbingu to w nosie mam uczciwe ostrzeżenie go o tym.
    • bistian Re: Nagrywanie rozmowy 21.09.24, 07:29
      Jeżeli facet jest cwany, to prawdopodobnie będzie zakłócał nagranie. Elektroniczne zostaną zakłócone, warto wziąć dyktafon na taśmę, to działa.
      • karyna-z-radzymina Re: Nagrywanie rozmowy 21.09.24, 08:08
        I stenotypistke
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Nagrywanie rozmowy 21.09.24, 08:14
      Nagrywam, nie uprzedzam. Co więcej już raz tak zrobiłam. Samo poinformowanie po fakcie, że mam nagranie, zadziałało jak złoto.
    • black.imak Re: Nagrywanie rozmowy 21.09.24, 11:41
      Nagrać bez informowania. Nawet w sądzie traktują to jako dowód.
    • profes79 Re: Nagrywanie rozmowy 21.09.24, 11:46
      Nagrywać bez informowania i sie nie zastanawiać. W takiej sytuacji nie miałbym żadnych skrupułów.
    • geez_louise Re: Nagrywanie rozmowy 21.09.24, 12:11
      Moja kuzynka dzięki nagranym dwóm rozmowom (jedną z mobbingujacym kierownikiem i drugą - z jego przełożonym bagatelizującym sprawę) wygrała kilka lat temu sprawę o mobbing z wielką korpo z topową kancelarią prawną. Ją reprezentowała młoda prawniczka koleżanka, zdolna, ale gdzie jej było do tamtej kancelarii… Całą sprawą była oparta o te nagrania.
    • abckontogazeta Re: Nagrywanie rozmowy 21.09.24, 14:41
      Nagrywasz bez wiedzy rozmówcy. To słowa kierowane do ciebie, a nie podsłuch. Możesz mieć przecież słabą panięć. To jest legalne. No chyba, że pracyjesz w wojskowości jest tajne przez poufne, ale to inna tematyka.
      Na marginesie, mało skuteczne. Nie nagrasz np. molestowania.
      Możesz pokazać znajomym , rodzinie, psychicznie dobrze ci to zrobi, ale w sądzie szkoda z
      życia. Sprawa będzie się ciągnąć latami, a w między czasie władzę przejmą Arabi. Już tak jest tylko niejawnie, stąd twoje pytania.
    • mgla_jedwabna Re: Nagrywanie rozmowy 21.09.24, 14:50
      Można prosić o rozmowę z udziałem świadka, np. z tejże komisji antymobbingowej?
      • paola.brunetti Re: Nagrywanie rozmowy 21.09.24, 15:06
        Trzeba byłoby najpierw wszcząć postępowanie przed tą komisją, ale potrzebne byłyby jakieś dowody. Na razie byłoby słowo przeciwko słowu, a sprawa jest trudna do udowodnienia, to jest trochę jak gaslighting, a przy osobach trzecich przełożony bardzo się pilnuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka