Dodaj do ulubionych

Pies trzustkowy

22.09.24, 16:47
Dziewczyny, zawsze u mnie było sporo psów i kotów, karmione barfem od wielu lat nawet jak było to mało znane, dożywały późnych lat, badania laboratoryjne nie były wtedy praktykowane.
No i teraz mam zonk,mam seniora psa, który musi mieć zdjęty kamień z kłów (pisałam wcześniej), ponieważ to senior zrobiliśmy mu szersza morfologię no wyszła podwyższona lipaza (nie dużo norma o 10 jednostek przekroczona) i wyższe żelazo. I teraz tak dumam czy to może być od diety, macie jakieś doświadczenia?Psy i koty na totalnej surowiźnie od wielu lat (mięso, podroby, kości i warzywa, owoce). Planujemy usg ale może macie jankes obserwacje /doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Pies trzustkowy 22.09.24, 17:27
      Starość jest ogólnie do dupy i niestety trzustka lubi szwankować. Zróbcie USG, może nawet dałoby radę przy okazji tych kłów?
      Badaliście b12 i kwas foliowy? Też może dać odpowiedź że coś się dzieje w układzie pokarmowym.
      Ogólnie najczęściej zaleca się BACF, a przynajmniej gotowanie warzyw, oraz zmiane mieszanek na mniej tłuste (cyc kurzy/indyczy, jagnięcina, dorsz, cielęcina…). Często też wjeżdżają enzymy, żeby odciążyć trzustkę, dodaje się je do posiłku.
      • kozica111 Re: Pies trzustkowy 22.09.24, 17:48
        No trochę zaczynam mieszać,pies wyszedł ze schroniska z permanentna sraczką, poprawiało sie po metronidazolu (lamblia), po barfie było lepiej, ale może starość jednak, tak, robimy usg.
        • berdebul Re: Pies trzustkowy 23.09.24, 12:01
          Zbadaj kupę, lamblie są upierdliwe w leczeniu, no i łatwo złapac od nowa.

Mam wrażenie że jest test z kupy na problemy trzustkowe.

Barf w wersji gotowanej to wciąż najlepsze możliwe jedzenie dla seniora. Jak masz wątpliwości to na fb Surowe kotki można wrzucić przepis do sprawdzenia.
    • wetka.dona Re: Pies trzustkowy 22.09.24, 19:40
      Zbadaj specyficzną lipazę trzustkową. Możliwe że Twój wet będzie musiał wysłać krew do labu. Stawiam diamenty przeciw orzechom, że wyjdzie ok. Zwykła lipaza już nie jest traktowana jako dobry wskaźnik stanu trzustki, raczej jako badanie przesiewowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka