karta-w-grze 27.09.24, 17:40 Mam 49 lat. Wyszły mi takie wyniki, jak pokazuję poniżej. I o czym one świadczą? Owulację niby mam? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karta-w-grze Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 17:50 Wycięto mi macicę z przydatkami 1,5 roku temu. Mam na to papiery ze szpitala. Zaczynam podejrzewać, że jednak nie. Czasem czuję kłucie takie jak przy owulacji, ale to nie wiadomo tak do końca, to kłucie nie jest objawem aż tak jednoznacznym. Ale takie wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 17:47 Masz regularne cykle? Ile dni trwają? W którym dniu cyklu robiłaś to badanie? Odpowiedz Link Zgłoś
karta-w-grze Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 17:50 Nie mam niczego od 1,5 roku. Chociaż zaczynam wątpić. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 18:24 To może oznaczać, że masz mocne wahania hormonalne, które w niskich fazach są menopauzalne, ale od czasu do czasu powodują powstawanie cysty funkcyjnej. Ta cysta produkuje wtedy przez kilka tygodni masę estrogenów, dlatego estradiol masz wyższy niż przy niemiesiączkującej kobiecie w twoim wieku można by było się spodziewać. FSH powyżej 18 jest już wartością podwyższoną. Problemem jest, że normy masz podane dla kobiet w wieku płodnym, a nie z uwzględnieniem okresu przekwitania. Robiono ci USG jajników i macicy, by sprawdzić czy nie masz cyst i jak grube jest jeszcze endometrium? Oczywiście owulacja jest też możliwa, ale przy braku miesiączki od tak długiego czasu mniej prawdopodobna i takie wartości estradiolu powinny stymulować endometrium, czyli wcześniej, czy później powinno pokazać się jeszcze krwawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 20:47 <Oczywiście owulacja jest też możliwa Przy braku jajników??? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 22:58 kk345 napisała: > Przy braku jajników??? Weź napij się melisy. Pisząc o owulacji nie wiedziałam, że dziewczyna nie ma jajników i macicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 23:30 Wystarczyło przeczytać jej wcześniejszy wpis. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 23:35 kk345 napisała: > Wystarczyło przeczytać jej wcześniejszy wpis. Czytałam jej odpowiedź na moje pytanie. Wpis o wycięciu macicy i jajników popełniła w tym samym czasie. I o tym, że tego nie doczytałam napisałam też niżej. Wystarczyło przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 23:47 poleciales typowka, snake 🤣 o tym, ze nie ma niczego od 1,5 roku napisala o 17.40 a o wycieciu macicy o 17.50 a ty odpowiedzialas o 18.24, piszac o cyscie i usg macicy i jajnikow wez na klate, ze nie doczytalas, coz przytafia sie i najlepszym 🤣😜 chcialas szybko odp i wyszlo jak wyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyniki FSH i estriadolu 28.09.24, 00:04 mysiulek08 napisała: > o tym, ze nie ma niczego od 1,5 roku napisala o 17.40 a o wycieciu macicy o 17. > 50 a ty odpowiedzialas o 18.24, piszac o cyscie i usg macicy i jajnikow Nie. Informację o wycięciu jajników oraz odpowiedź na moje pytanie wysłała równocześnie, o 17.50. Sprawdź lepiej zanim zaczniesz fantazjować. Ja przeczytałam tylko jej odpowiedź na moje pytanie i zaczęłam pisać odpowiedź, którą przerwałam na chwilę i dokończyłam chwilę później, wysyłając ją o 18.24. Zaraz potem odświeżyłam wątek i przeczytałam całą resztą i 18.29 napisałam, że to, że nie ma macicy i jajników zmienia postać rzeczy. To należało napisać w wątku startowym. Więc walnijcie się obie w łeb. Zero wiedzy w temacie i zero pomocy dla dziewczyny, ale dopyerdalać się o kolejność wpisów. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
karta-w-grze Re: Wyniki FSH i estriadolu 28.09.24, 09:33 Nie wiem dlaczego się Ciebie czepiają. Oczywiście, że przeczytałaś to później, bo napisałam to później. Jesteś tu największą fachową pomocą i jestem Ci wdzięczna za zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
karta-w-grze Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 18:12 Czy te wyniki mogą świadczyć o tym, że jednak mam jajnik? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 18:19 Brak jajników widać w USG, przecież chyba miałaś po operacji. Odpowiedz Link Zgłoś
karta-w-grze Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 18:30 Oczywiście. Miesiąc po operacji kontrola pooperacyjna w szpitalu - też papier na to, że nic nie ma. Serio. Ledwo je pamiętam, ale mogło być chyba także że byli przekonani, że nic nie, więc zrobili nieuważnie. A teraz na USG wychodzi, że jeden jakby jest. Ale ponieważ "organy nie odrastają, to nie może być jajnik, co też pani opowiada" opisują go jako niezidentyfikowany obiekt latający będący prawdopodobnie torbielą czy czymś takim + wymiary. I już. Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 19:49 Idź na prywatne usg ginekologiczne do lekarza, który nie wie o operacji. Odpowiedz Link Zgłoś
karta-w-grze Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 20:19 Na takim też byłam. Opisał to jako jajnik. Starszy doktor, 60+, ktoś mi go polecił jako fachowca. Powiedziałam mu, że są wycięte. Ale nie zmienił zdania, widzę jajnik i koniec, twardo stwierdził. Tak więc taki wynik badania w teczce też mam. Podobno rezonans ma to rozstrzygnąć. A tak poza tym, to czuję się normalnie, nic mnie nie boli itp. Właściwie moją jedyną bolączką jest odstawione HTZ. Chciałabym znów brać, ale na razie zgodnie z zaleceniami się wstrzymuję. Odpowiedz Link Zgłoś
karta-w-grze Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 20:23 Nieskładnie napisałam. Początkowo mu nie powiedziałam o operacji. Dopiero gdy mi wręczył obrazki z opisem (że jednego jajnika nie ma, a drugi jest plus wymiary), to mu powiedziałam. Ale nie wycofał danego już opisu. Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 20:45 No to już wiesz - masz 1 jajnik. Potwierdza to wynik USG oraz badania z krwi. Nie takie omyłki się na salach operacyjnych zdarzają. Odpowiedz Link Zgłoś
karta-w-grze Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 21:32 > No to już wiesz - masz 1 jajnik. Potwierdza > to wynik USG oraz badania z krwi. Nie dla wszystkich jest to oczywiste. Niektórzy mówią, że to niemożliwe (organy nie odrastają, to może coś innego tylko podobnej wielkości itp.). > Nie takie omyłki się na salach operacyjnych > zdarzają. Na salach - tak. Ale hist-pat? To zewnętrzna jednostka, która opisuje, co jej przysłano (te wycinki). W moim wypadku opisano oba jajniki. Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 22:16 Hipoteza o owulującym UFO w miejscu jajnika oraz 60-letnim ginekologu, który nie rozpoznał tego narządu na USG jest mniej przekonująca niż ludzki błąd przy operacji i pobieraniu/opisie wycinków. W każdym razie rezonans należy ci się w takiej sytuacji jak psu zupa. Odpowiedz Link Zgłoś
karta-w-grze Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 22:46 Tak jest Czekam na to badanie z niecierpliwością. Oby radiolog się przyłożył do opisu. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 18:29 O, tego nie napisałaś na początku, a to przecież bardzo ważna informacja. Po wycięciu jajników nie ma się raczej takich poziomów estradiolu. Jesteś pewna, że wycięto ci oba? Brak miesiączki nie gra tuż żadnej roli, bo przy braku macicy jej przecież nie ma. Jeżeli zostawiono ci choć jeden jajnik, to z dużym prawdopodobieństwem nie jesteś jeszcze w menopauzie, bo wtedy wartości estradiolu nie przekraczają zwykle 50 ng/l. Odpowiedz Link Zgłoś
karta-w-grze Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 18:33 Czy jestem pewna, hm. Mam wypis ze szpitala, gdzie tak napisano. I mam wynik badania hist-pat, gdzie podano, że przysłano oba wycięte. No na bazie tych dwóch dokumentów chyba muszę być pewna? Fakt, że w miejscu jajnika na USG wychodzi coś kształtu i wielkości jajnika. Ale zwykle od lekarza wtedy słyszę: organy nie odrastają, to musi być coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 19:00 Torbiel produkująca hormony? To za dużo dla mnie. Szukaj dobrego lekarza i to szybko, do wyjaśnienia tej sytuacji, bo jak coś tam widać na USG, czego być nie powinno, to należy to koniecznie sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
karta-w-grze Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 19:11 Dostałam skierowanie na rezonans, ale mam termin dopiero na listopad (i tak dość szybki mi znaleźli, bo generalnie są dłuższe). Dziękuję za zainteresowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 19:21 Może faktycznie zostawili ci część jajnika? Dużo zdrowia w każdym razie. Odpowiedz Link Zgłoś
karta-w-grze Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 19:28 Dziękuję. Jest jeszcze jedna rzecz, której nie wiem. Jak z HTZ. Bo brałam przez około rok. Pod koniec sierpnia odstawiłam i po miesiącu, czyli dziś, zrobiłam te badania przedstawione w wątku startowym. Czy to HTZ dobrze by było brać czy nie? Zapytam o to moją lekarkę w przyszłym tygodniu, ale jestem ciekawa Twojego zdania Snakelilith - radziłabyś wrócić do plastrów czy wciąż nie brać? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 19:35 Nie wiem. Normalnie po totalnej operacji napisałabym, że HTZ jest ok, ale skoro masz tam coś, o czym na razie nie wiadomo, co to jest, to ja bym osobiście się obawiała, że HTZ mogłoby stymulować wzrost tego czegoś. I do wyjaśnienia sprawy, czyli do listopada jakoś bym się przemęczyła i nie brałabym niczego. Choć prawdopodobnie medycznie jest to bzdurą. W każdym razie wynik z dziś nie jest efektem HTZ, tak długo hormony nie zostają w organizmie. Lepiej poradź się lekarki. Odpowiedz Link Zgłoś
brydzia1970 Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 21:47 Ja też poproszę o ocenę moich wyników. Kobieta 55 lat, miesiączki jeszcze są ale nieregularne. Byłam u ginekologa i powiedział, że nie potrzeby htz. Ale moje samopoczucie jest nie najlepsze i nie wiem czy wiązać to z menopauzę? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 23:00 Sorry, ale tu nic nie widać. Napisz jakie masz wartości i jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
brydzia1970 Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 23:17 Przepraszam już podaję Estriadol 83 pg/ml FSH 8,5 mIU/ml LH 3,46 mIU/ml Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyniki FSH i estriadolu 27.09.24, 23:31 Masz jeszcze całkiem dobre wyniki, jeszcze nie menopauzalne, co w sumie wiesz, bo jeszcze miesiączkujesz. Szkoda, że lekarze badają LH (do niczego nie potrzebne), a nie ma tam progesteronu. Dobrze by było też wiedzieć, w którym dniu cyklu robiłaś te badania. Jeżeli chodzi o HTZ, to nie jest tak, że czeka się aż wartości osiągną bardzo niski poziom np. poniżej 50 pg/ml bo objawy mogą pojawić się przy różnych wartościach. Estradiol może też ulegać wahaniom, a to oznacza, że fazowo może być już niski i wtedy możesz mieć nieprzyjemne objawy, a HTZ służy do łagodzenia objawów, a nie uzyskania takiego, czy innego poziomu. Na twoim miejscu poradziłabym się jeszcze innego lekarza i nalegała na nowoczesną HTZ z transdermalnym estradiolem, bo tu można dawkować bardzo indywidualnie i zmieniać dawki nawet codziennie, według potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
karta-w-grze Re: Wyniki FSH i estriadolu 08.11.24, 18:48 Jeśli to kogoś interesuje/ interesowało, to podaję ciąg dalszy mojej historii. Górą 60-letni pan doktor z polecenia, który jako jedyny twierdził, że mam jajnik. Rezonans potwierdził, że jest. Tyle że to może także być część jajnika, a część jednak usunięto - to by było wytłumaczenie, czemu na wypisie ze szpitala napisano o wycięciu. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wyniki FSH i estriadolu 08.11.24, 19:03 Ok. Jak ta część jest zdrowa to super, bo produkuje jak widać hormony. Na twoim miejscu monitorowałabym teraz hormony, albo przynajmniej zwracała uwagę na objawy spadku estrogenów, bo wtedy jakbyś chciała mogłabyś kontynuować htz. Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Wyniki FSH i estriadolu 10.11.24, 14:17 Fajnie, że się dzielisz, ciekawa historia w sumie Odpowiedz Link Zgłoś