Dodaj do ulubionych

Akumulator do auta

28.09.24, 03:19
No, padł po długim postoju samochodu i musiałam kupić nowy. Mieszkam sama i nikt tego za mnie nie załatwi, a wymienić umiem, więc nie mam wyjścia.

Znalazłam na Allegro właściwy model - 45 Ah, 400 A, japoński, za ~270 zł.
Kurier przywiózł, rozpakowałam i widzę inny - 50 Ah, 450 A, wymiary w cm te same i ta sama firma.

Co robicie? Elektrycznie nada się, nawet mocniejszy, ale czy zgłaszać do sprzedawcy błąd? Różnica w cenie (sprawdziłam) 10-15 zł.

Błąd sprzedawcy. A może stany magazynowe nie będą mu się zgadzać? A może chwilowo nie miał właściwego i wysłał lepszy (te 5 Ah więcej, to niewielka różnica dla auta), bo wolał zarobić?

Na pewno nie chcę ponosić kosztów zwrotu.

Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 04:36
      Ale o co ci chodzi. O te parę groszy? I więcej Ah.
    • alexis1121 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 06:23
      Pewnie wcisnął ci to, co miał. Tak samo zostałam oszukana w Niemczech w ATU (ostrzegam). Padł mi akumulator, wymienili, po paru miesiącach padł znowu, tylko że wtedy już ruszyć nie mogłam, przyjechał pan z adac i powiedział, że włożyli mi za mały, czyli odpowiedniego nie mieli na stanie.
      Napisz do gościa, pewnie myśli że kobiecie można wszytko wcisnąć.
      • iwles Re: Akumulator do auta 28.09.24, 07:15

Ale jej przysłali lepszy, który jest droższy, a ona zapłaciła mniej.

Do autorki - co masz na rachunku/paragonie?
        • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 07:32
          iwles napisała:
          > Ale jej przysłali lepszy,

Nie zawsze akumulator o większej pojemności jest lepszy.
          Ten akurat może być ale gdyby był "dużo lepszy", to alternator by go nie był w stanie ładować i byłby ciągle niedoładowany.
          A to oznacza krótki żywot akumulatora.
          • iwles Re: Akumulator do auta 28.09.24, 07:36
            Autorka chyba lepiej od ciebie wie, jeśli chodzi o JEJ samochód?
            • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 07:41
              iwles napisała:
              > Autorka chyba lepiej od ciebie wie, jeśli chodzi o JEJ samochód?

Autorka wie że: Elektrycznie nada się, nawet mocniejszy
              Pytała o coś innego.
          • hrasier_2 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 07:41
            czcigodnystarzec napisał(a):

> iwles napisała:
            > > Ale jej przysłali lepszy,
            >
            > Nie zawsze akumulator o większej pojemności jest lepszy.
            > Ten akurat może być ale gdyby był "dużo lepszy", to alternator by go nie był w
            > stanie ładować i byłby ciągle niedoładowany.
            > A to oznacza krótki żywot akumulatora.
            >Przynajmniej byś sobie poczytał o tym.
            >
            >
            • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 07:59
              hrasier_2 napisał:
              > >Przynajmniej byś sobie poczytał o tym.

Nie muszę czytać.
              Mam wykształcenie i doświadczenie w sprawie akumulatorów.
      • alexis1121 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 08:00
        Tak, wiem, musiałam się wygadać w kwestii własnego rozczarowania 😅
        Niemniej jednak wysłali jej inny akumulator niż zamówiła.
        • advanced48 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 08:13
          Może po prostu dostała od firmy napiwek w postaci dodatkowej pojemności, jako wzorowy klient? Przecież napiwki to nic złego!
          • kk345 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 10:11
            Obsesji na punkcie napiwków jeszcze na forum nie grali...
            • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 11:53
              kk345 napisała:
              > Obsesji na punkcie napiwków jeszcze na forum nie grali...

Grali wiele razy.

Ostatnio tu forum.gazeta.pl/forum/w,567,178134584,178134584,Dlaczego_dajecie_napiwki_w_restauracji_.html
    • alicia033 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 08:14
      Skoro to wina sprzedawcy to koszty ponosiłby on, nie ty.
      W takiej sytuacji, skoro ci pasuje, różnica w cenie jest minimalna to nic bym nie zgłaszała i nie zastanawiała się dłużej, co sprzedawca miał na myśli.
    • bywalec.hoteli Re: Akumulator do auta 28.09.24, 08:26
      Z tego wynika, że przy tej różnicy nie powinno być problemu:

więcej aH:
      intercars.pl/blog/poradnik-kierowcy/jaki-akumulator-dobor-akumulatora-do-auta/
      więcej amperów:
      akustrefa.pl/poradnik-eksperta-2/item/1106-akumulator-z-wiekszym-pradem-rozruchu

Ale ja mimo to pogadałbym ze sprzedawcą, który Ci go wysłał albo ze swoim mechanikiem/elektrykiem samochodowym lub z lokalnym punktem "akumulatory".

Pytanie czy nie masz w aucie czegoś elektronicznego co gorzej zniesie mocniejszy akumulator.

Ile płaciłaś za dostawę? Bo jak szukałem na allegro to dostawa kosztowała 100 zł i wolałem pojechać drugim autem do sklepu z akumulatorami, gdzie mi go przy okazji nasmarowali na biegunach a założyłem sam.
      • balladyna Re: Akumulator do auta 28.09.24, 11:55
        Ona nie pyta, czy nada się mocniejszy, bo to wie sama i widocznie nie potrzebuje dobrych męskich rad w tej kwestii. Pyta, czy powinna zgłaszać firmie, że dostała od nich droższy akumulator, bo obawia się, że może się pomylili i teraz stan magazynowy im się nie będą zgadzać. Poza tym zapłaciła im te kilkanaście zł mniej, więc firma może być stratna, jeśli nie wysłali tego lepszego akumulatora świadomie.
        • hrasier_2 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 16:25
          balladyna napisała:

> Ona nie pyta, czy nada się mocniejszy, bo to wie sama i widocznie nie potrzebu
          > je dobrych męskich rad w tej kwestii. Pyta, czy powinna zgłaszać firmie, że dos
          > tała od nich droższy akumulator, bo obawia się, że może się pomylili i teraz st
          > an magazynowy im się nie będą zgadzać. Poza tym zapłaciła im te kilkanaście zł
          > mniej, więc firma może być stratna, jeśli nie wysłali tego lepszego akumulatora
          > świadomie.
          To zamiast pytać się na forum. Niech zadzwoni do tego sprzedawcy.
          • iwles Re: Akumulator do auta 28.09.24, 16:29

No przecież właśnie pyta nas, czy zadzwonic, czy odpuścić 🤨
        • bywalec.hoteli Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:12
          Nie mieszaj się. Madre to niech czyta.
      • mania_222 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 23:57
        Mam Smart i przy tej cenie towaru dostawa kurierem jest za darmo.
        • bywalec.hoteli Re: Akumulator do auta 29.09.24, 08:30
          mania_222 napisała:

> Mam Smart i przy tej cenie towaru dostawa kurierem jest za darmo.

Jak rok temu szukałem akumulatora na allegro to nie było ich w smart tylko dostawa 99 zł. Być może z powodu ciężaru i konieczności odbioru starego aku.
    • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 12:57
      W zyciu bym tak nie robila. Jade do mechanika ktory zamawia wcześniej akumulator i wymienia. Koszt drobny
      • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 13:05
        princesswhitewolf napisała:
        > Jade do mechanika ktory zamawia wcześniej akumulat
        > or i wymienia. Koszt drobny
        >

Nie jedziesz, bo akumulator padł.
      • alicia033 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 13:05

> Jade do mechanika ktory zamawia wcześniej akumulator i wymienia.

Jak widać autorka wątka nie jest takim nieogarem jak ty.
      • iwles Re: Akumulator do auta 28.09.24, 13:41

A czym jedziesz? Autobusem?
        • qrka Re: Akumulator do auta 28.09.24, 14:42
          Ja kiedyś jechałam taksówką tongue_out
          • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 14:46
            qrka napisała:
            > Ja kiedyś jechałam taksówką tongue_out
            >

Do mechanika w celu wymiany akumulatora?
            • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 15:08
              Tak Halfords sie to nazywa. Maja siec w UK sklepow z m.in czesciami . Wymieniam tam Opony, akumulatory, wycieraczki. Koszt nrzedny, a czesto i w promocji za darmo
              • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:03
                Kurczę, @princesswhitewolf, ja mieszkam w Polsce!
                Akumulator waży ~12 kg i nie mam tyle siły, żeby go kupić w sklepie i dźwigać do domu na podwórko. Wolę kuriera.
                • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 01:07
                  A gdzie ja napisalam ze masz kupowac i dzwigac? Ty w ogole przeczytaj moje wpisy. Czcigodny napisal ze w Polsce tez sa miejsca gdzie jak kupisz to co zaraz zaloza
                  • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 03:07
                    Jak założą, jak auto martwe i nie dojadę nim?
                    Czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem?????
                    To Ty przeczytaj moje posty.
                    • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 14:21
                      Bo ale ty nie doczytalas ze pisalam o AA. AA to assistance. Ale nie zmuszam. Jedz do sklepu, kup i zakladaj. Powodzenia zycze
                      • iwles Re: Akumulator do auta 29.09.24, 14:30

> . Jedz do sklepu, kup i zakladaj. Powodzenia zycze

Ona nie musi nigdzie jechać (co ty jej usilnie wmawiasz od pierwszego swojego wpisu), kurier jej przywiezie, prosto pod drzwi.

• princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 15:00
                          No to niech przywozi i sama montuje a ty sie odp ode mnie.
            • qrka Re: Akumulator do auta 28.09.24, 15:36
              Po akumulator. Wymienić se mogę sama.
        • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 15:06
          W Polsce nie wykupujecie uslugi pomocy drogowej? Za rok place AA 56 funtow i zgarniaja mnie z autostrady jak mi kolo przedziurawi sie, samochod padnie itd.

Do akumulatora tez mam taki power bank z dwoma klamrami ktory podladuje jakbym nie mogla zastartowac.
          • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 15:14
            > Do akumulatora tez mam taki power bank z dwoma klamrami ktory podladuje jakbym
            > nie mogla zastartowac.
            >

Jeśli akumulator padł całkowicie, to nie podładujesz.
            Nie każdym powerbankiem z możliwością odpalania samochodu, odpalisz taki z padniętym akumulatorem.
            • tania.dorada Re: Akumulator do auta 28.09.24, 18:49
              Wystarczy że odpali samochód i dojedzie do sklepu z częściami.
              Powerbank się kupuje taki żeby wystarczył do danego samochodu.
              • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 19:24
                tania.dorada napisał(a):
                > Powerbank się kupuje taki żeby wystarczył do danego samochodu.

Ale nie każdy powerbank odpali silnik przy rozładowanym akumulatorze.
                Mój powerbank normalnie odpala przy napięciu akumulatora chyba powyżej 10V. Przy niższym napięciu trzeba włączyć specjalny tryb a instrukcji jest ostrzeżenie, że robi się to na własną odpowiedzialność.
                • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:07
                  >Ale nie każdy powerbank odpali silnik przy rozładowanym akumulatorze.

Przeciez do tego sa specjalne powerbank zestawy a nie taki powerbank jak do doladowania samochodu. Moj zastartuje 3 samochody - zaraz wkleje go
                  • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:22
                    > Przeciez do tego sa specjalne powerbank zestawy a nie taki powerbank jak do dol
                    > adowania samochodu.

A ja moim mogę odpalać silnik lub ładować akumulator.

>Moj zastartuje 3 samochody

A mój 30.
                    Taki.
                    https://cdn.x-kom.pl/i/setup/images/prod/big/product-large,,2021/11/pr_2021_11_16_15_19_10_503_02.jpg
                    geex.x-kom.pl/recenzje/recenzja-green-cell-powerboost/
                    • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:28
                      No to ja nie wiem dlaczego mowisz ze Twoj nie doladuje pustego akumulatora. No doladuje...
                      • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:28
                        Moj ma 12000mAh i skutecznie doladowuje a co dopiero twoj
                      • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:32
                        > No to ja nie wiem dlaczego mowisz ze Twoj nie doladuje pustego akumulatora. No
                        > doladuje...
                        >

Nie pustego czyli tylko rozładowanego a padniętego czyli zepsutego na amen.
                • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:09
                  Tak wyglada moj. Dobrze ze mi sie przypomnial to go podladuje
                  • engine8t Re: Akumulator do auta 28.09.24, 23:53

> Tak wyglada moj. Dobrze ze mi sie przypomnial to go podladuje
                    >
                    I ty - kobieta, zajmujesz sie takim rzeczami zamiast prac, sprzatac i gotowac?
                    Meza nie masz ?
                    • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 23:58
                      engine8t napisał:
                      > I ty - kobieta, zajmujesz sie takim rzeczami zamiast prac, sprzatac i gotowac?
                      >
                      > Meza nie masz ?

Co lepsze, podpięcie ładowarki do powerbanku czy pranie, sprzątanie i gotowanie? big_grin
                    • hrasier_2 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:06
                      engine8t napisał:

> princesswhitewolf napisała:
                      >
                      > > Tak wyglada moj. Dobrze ze mi sie przypomnial to go podladuje
                      > >
                      > I ty - kobieta, zajmujesz sie takim rzeczami zamiast prac, sprzatac i gotowac?
                      >
                      > Meza nie masz ?
                      Ty nie jesteś normalny. To widać na wszystkich forach. Coś ci się zrobiło w głowie. Albo starość, albo alkohol uderza do głowy.
                      • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 14:00
                        .... by dwie klamry zalozyc....
                    • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 01:08
                      Chodzi o to ze mam Starego prosic by wlaczyl PowerBank kabelkiem do pradu bo ja niewiasta nie umiem wtyczki do gniazdka wsadzic?
                      Nie no ...🤦🏼‍♀️
                  • hrasier_2 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:09
                    Mam podobny. Kupiłem kiedyś w niemieckim Lidl. Ma wiele funkcji. Przy moim dieslu czasami się przyda. Choć teraz nie ma trzaskających mrozów.
            • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 21:58
              No ale zanim akumulator totalnie padnie to sa oznaki ze padnie. I wtedy sie wymienia. Musialby byc zalany woda czy cos by padl nagle
              • engine8t Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:03

> No ale zanim akumulator totalnie padnie to sa oznaki ze padnie. I wtedy sie wym
                > ienia. Musialby byc zalany woda czy cos by padl nagle
                >
                Zalezy co nazywamy "padnieciem"
                Jesli sie zostawilo akumulator na dluzszy czas i sie wyladowal wiec to nie znaczy ze "padl". Po prostu sie rozladowal bo to naturalny proces.
                Nalezy go po prostus[rawdzic czy ma wystaczajco plynu- jak nie to dolac wody destylowanej , doladowac i obserwowc a nie od razu wymieniac chyba ze zaczynaja sie problemy z odpaleniem przy normalnym uzytkowaniu i to czy jest do wymiany sprzwdzi kazdy warsztat czy nawet punkt sprzedazy, zajmujacy sie akumulatorami

• princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:06
                  Rozladowany akumulator nie jest powodem do wymiany. Do tego mam poaer bank i dwie klamry. Zakladam ze padniety to taki z ktorym jest cos poważnie nie tak z powodu
                  ze sie rozładował bo wlasciciel zapomnial swiatla wylaczyc itp
                • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:08
                  Teraz używamy akumulatorów bezobsługowych, w których nie ma dostępu do elektrolitu i nie da się dolać do nich wody destylowanej.
                  • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 01:09
                    Nie mam pojecia mania co to ma za zwiazek z tym co ja napisalam ale ok
              • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:29
                > No ale zanim akumulator totalnie padnie to sa oznaki ze padnie.

Najczęście są oznaki ale nie zawsze.
                Pisząc o padnięciu miałem na myśli całkowite zepsucie, uniemożliwiające naładowanie akumulatora.
              • alicia033 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:00

> No ale zanim akumulator totalnie padnie to sa oznaki ze padnie.

bullshit prawda "specjalistko".
                • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 01:09
                  Taa specjalistka od bluzgania- alicia
        • tania.dorada Re: Akumulator do auta 28.09.24, 15:07
          Ja jadę tym samochodem który potrzebuje nowego akumulatora. W celu odpalenia używam kabla. Nie zamawiam online bo będę przez kilka dni uziemiona, nie jadę taksówka bo będę musiała nosić stary i nowy, u mnie w sklepie na miejscu montują nowy akumulator i zabierają stary.
          • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 15:09
            Dokladnie. Dwa kable + sasiad z samochodem albo 2 kable z power bankiem
          • iwles Re: Akumulator do auta 28.09.24, 15:36

Dlaczego kilka dni?
            Dzis zamawiasz - przesyłka dochodzi w ciągu 24 godzin.
            Wymieniasz.
            Oczywiście opcja dla kogoś, kto może sobie pozwolić na 24 godziny bez auta. Autorka widocznie może. A koszt mniejszy niż u mechanika.
            • tania.dorada Re: Akumulator do auta 28.09.24, 18:52
              Ale ja nie pisałam o mechaniku tylko o sklepie, przecież do wymiany akumulatora nie trzeba mechanika. A sklep na ogół nie stawia akumulatora na blacie tylko pan bierze go od razy do samochodu i montuje, za to się nie płaci dodatkowo, przecież to jest drobiazg, tyle że ciężki.
          • alicia033 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 16:00
            tania.dorada napisał(a):

> Ja jadę tym samochodem który potrzebuje nowego akumulatora. W celu odpalenia uż
            > ywam kabla.

Nie lubię takiej zabawy od kiedy tak odpalony samochód zgasł mi po drodze i dalszą drogę odbył już na lawecie (a w międzyczasie zrobiłam korek na pół miasta), bo jakoś nikt nie był chętny do podładowywania go na lewoskręcie trójpasmówki.
            • hrasier_2 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 16:29
              Jest jeszcze opcja. Bo czasami nic nie da odpalanie jak akumulator zdechł. Przyjeżdża facet z akumulatorem i montuje na miejscu. Dopłacasz tylko za paliwo. Ale wątasek się rozwinął.
            • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:15
              Dokładnie. Auto uruchomione 'kablami' padnie na światłach lub w korku i już robi się katastrofa.
              Nigdy nie próbowałabym takiej jazdy.
              Moje stało kilka miesięcy (chora byłam), więc martwe, nawet wskaźniki nie pokazują niczego, nawet przebiegu. Pewnie płyty zasiarczone. Nie do naprawy i nie do ładowania (próbowałam, podpięłam prostownik i brak rezultatu).
              • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 01:11
                W takich przypadkach wola sie pomoc drogowa by odwiozla samochod do mechanika.
                W UK placi sie £56 za taka mozliwosc pozniej rocznie. AA Road Rescue.
                • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 03:16
                  Rany! Czy Ty nie rozumiesz, że w Polsce nie ma potrzeby wzywać pomocy drogowej? Przecież wystarczy kupić w sieci i kurier dowiezie do domu. Wymiana to łatwizna.

Dlaczego wciąż piszesz, że w UK to .... coś tam.
                  Mieszkamy w Polsce i odnoś się do naszych warunków.
                  Równie dobrze mogłabym napisać, że w Polsce (w przeciwieństwie do zacofanej UK) płacimy blikiem (telefonem), kartą, robimy błyskawiczne przelewy, bankomaty na każdym rogu - czego w zacofanym UK nie ma.
                  Polska króluje w bankowości elektronicznej w Europie.
                  • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 03:19
                    Popularne jeszcze czeki bankowe w UK, w Polsce odeszły w zamierzchłych czasach i nikt już ich nie używa.
                    • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 14:19
                      Czeki uzywamy w UK? I ze popularne sa?
                      Wez powiedz to komus z UK i cie wysmieje
                      Skąd ty takie pomysly w ogole masz?

Roznimy sie tym ze ja uzywam kilku bankow w Uk a takze iPko oraz mBank w Polsce.
                      Rozmawiasz na temat o jakim nie masz pojecia

Od lat mi vabk nie wyslal ksiazeczki czekowej. Ale jak sie ktos uprze to mozna w apce request a cheque i wysla ci.
                  • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 13:58
                    Przecież Czcigodny wyraznie napisal ze w PL sa sklepy gdzie kupujesz i wymienjaja.

>Równie dobrze mogłabym napisać, że w Polsce (w przeciwieństwie do zacofanej UK) płacimy blikiem (telefonem), kartą, robimy błyskawiczne przelewy, bankomaty na każdym rogu - czego w zacofanym UK nie ma.
                    Polska króluje w bankowości elektronicznej w Europie.

Ze co prosze? Od ok 2000r robimy przelewy telefonem. W UK jest wiele miejsc gdzie w ogole nie akceptuja gotowki juz.
                    W Uk nie ma bankomatow? Jesli czegos jest malo to bankow i sie zamykaja- wszystko jest w necie.

Jedz gdziekolwiek na wakacje bo takie glupoty gadasz ze glowa boli.
              • bywalec.hoteli Re: Akumulator do auta 29.09.24, 08:49
                mania_222 napisała:

> Moje stało kilka miesięcy (chora byłam), więc martwe, nawet wskaźniki nie pokaz
                > ują niczego, nawet przebiegu. Pewnie płyty zasiarczone. Nie do naprawy i nie do
                > ładowania (próbowałam, podpięłam prostownik i brak rezultatu).

Ja w takich sytuacjach że nie mogę już podładować aku to zwykle go też wymieniałem.
                Ale ostatnio mechanik wziął i podłączył ten aku do prostownika starej daty, który nie miał elektronicznych ograniczników.
                Auto które nie jeździło kilka miesięcy i miało prąd mierzony miernikiem poniżej 1 Volta nie dało się ładować nowoczesnym prostownikiem. Tym sprzed 30 lat udało się naładować do standardowego 12.8 V i potem nie spadało. Tak więc nie było potrzeby kupować nowego akumulatora. Natomiast jak się cele wewnątrz uszkodzą że akumulator w ogóle nie ładuje to jest do wyrzucenia.
      • engine8t Re: Akumulator do auta 28.09.24, 21:19

> W zyciu bym tak nie robila. Jade do mechanika ktory zamawia wcześniej akumulat
        > or i wymienia. Koszt drobny
        >

Jak ktos nie ma pojecie i dwie lewe rece to to najrozsadniejsze wyjscie.
        Ja zawsze kupje sam i jak nie ma dokladnie tych samych parametrow jak orginalny albo chce wymienic na "lepszy" to przeprogramowuje komputer sterujcy ladowaniem i wszytko gra i buczy jesli chodzi o gwarancje.
        • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:04
          Ale dlaczego mam ja sie meczyc i otwierac klape samochódu i cokolwiek odkręcac jak w Halfords to zrobia za friko? Przy okazji olej kazde im sprawdzic, plynndo wycieraczek dolac a moze i wycieraczke wymienic

Dwa tygodnie temu wymienilam 4 opony i akumulator..placilam za usługę zero.

W US jak mieszkalam 20 lat temu tez tak robilam. Boze, ja kobita bede sie meczyc. Zostawilam samochod w oddziale ich gdzie jest shopping centre i dzieki temu mam za darmo parking a oni robia w samochodzie co maja a idę oglądac szmaty w sklepie i smarowidla
          • hrasier_2 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:07
            No właśnie. Dzisiaj to nawet żarówkę ciężko wymienić tak auta są zabudowane.
          • engine8t Re: Akumulator do auta 28.09.24, 23:48

> Ale dlaczego mam ja sie meczyc i otwierac klape samochódu i cokolwiek odkręcac
            > jak w Halfords to zrobia za friko? Przy okazji olej kazde im sprawdzic, plynndo
            > wycieraczek dolac a moze i wycieraczke wymienic
            >
            >
            > Dwa tygodnie temu wymienilam 4 opony i akumulator..placilam za usługę zero.
            >
            > W US jak mieszkalam 20 lat temu tez tak robilam. Boze, ja kobita bede sie meczy
            > c. Zostawilam samochod w oddziale ich gdzie jest shopping centre i dzieki temu
            > mam za darmo parking a oni robia w samochodzie co maja a idę oglądac szmaty w s
            > klepie i smarowidla
            >

Moja zona to ma jeszcze lepiej.
            Jak cos nie dziala to o prostu dzwoni do mnie i na tym sie jej rola konczy.
          • alicia033 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:08

> Ale dlaczego mam ja sie meczyc i otwierac klape samochódu i cokolwiek odkręcac

jesteś pewna, że w ogóle jeszcze żyjesz, mimozo?
            Czy może jeździsz jakimś przedpotopowym gruchotem, z którym trzeba się szarpać? Bo we w miarę nowoczesnych samochodach takie czynności wymagają mniej siły, niż choćby odkręcenie słoika z wekami.
            Na dolanie płynu do spryskiwaczy też gdzieś jeździsz, bo sobie mimozo nie radzisz z otwarciem maski i wlaniem paru litrów płynu?
            • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 01:17
              >Na dolanie płynu do spryskiwaczy też gdzieś jeździsz, bo sobie mimozo nie radzisz z otwarciem maski i wlaniem paru litrów płynu?

trzeba byc idiota by nie rozumiec. Jade do Halfords by wymienili mi opony. To im mowie
              by tez wlali plynu do wycieraczek, sprawdzili olej. Pare miesiecy pozniej jade na przeglad do mechanika to im mowie, wymienic filter i dolozyc gazu do AC, wymienic wycieraczki.

To sie mowi przy okazji a nie celowo jedzie by mi oleju dolali czy plynu. Bloze tak ciezko sie domyslec?

Co do " gruchota" to mi firma placi £ 6 tys rocznie tzw car allowance. Nie wolno mi jezdzic samochodem ktory by nie reprezentowal we wlasciwy sposob firmy. To chyba oczywiste ze tak to wyglada dla ludzi pracujacych w korporacjach? Albo bierzesz samochod z leasingu za ta kase albo kupujesz wlasny i wymieniasz na nowszy by spelniac kryteria.
          • balladyna Re: Akumulator do auta 29.09.24, 09:55
            "Ale dlaczego mam ja sie meczyc i otwierac klape samochódu i cokolwiek odkręcac..."

Żeby tylko wojna nie wybuchła, bo wtedy będzie ciężko do mechanika się dodzwonić, żeby klapę samochodu otworzył.
            • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 13:49
              Ale tu nie ma wojny. Wiec nie trzeba sie poswiecac. Ja sobie rade da .
        • hrasier_2 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:05
          engine8t napisał:

> princesswhitewolf napisała:
          >
          > > W zyciu bym tak nie robila. Jade do mechanika ktory zamawia wcześniej ak
          > umulat
          > > or i wymienia. Koszt drobny
          > >
          >
          > Jak ktos nie ma pojecie i dwie lewe rece to to najrozsadniejsze wyjscie.
          > Ja zawsze kupje sam i jak nie ma dokladnie tych samych parametrow jak orginalny
          > albo chce wymienic na "lepszy" to przeprogramowuje komputer sterujcy ladowanie
          > m i wszytko gra i buczy jesli chodzi o gwarancje.
          Tu musisz coś ogarnąć. To jest kobieta nie facet. Ostatnio mi siadło ładowanie. Pasek pękł. Ledwo dojechałem do elektryka. Jest paru w mieście ten najlepszy. Nawet było wtedy oberwanie chmury. Auto wjechało już na popych. Czyli ja siedziałem a oni we trzech pchali😁
          • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:11
            Dokladnie..po co sie poswiecac i meczyc jak sa specjaliści
            • hrasier_2 Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:19
              Ale wiesz Polak potrafi- złota rączka. Nie da nikomu zarobić😄
              • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:30
                Nie wiem jak w PL ale tu by zarobic firmy reklamuja sie ze jak kupi sie ten akumulator ( w przecietnej zupelnie cenie) to za darmo zaloza go. Tak przyciagaja klientow
                • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 22:41
                  > Nie wiem jak w PL ale tu by zarobic firmy reklamuja sie ze jak kupi sie ten aku
                  > mulator ( w przecietnej zupelnie cenie) to za darmo zaloza go.

Nie wiem jak w całej Polsce ale w "moim" sklepie też zakładają za darmo, sprawdzają prąd ładowania (za darmo) i odbierają stary akumulator. Do tego mają darmowy parking dla dla klientów.
                  • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 28.09.24, 23:21
                    No to dziwię sie ze poza ludzmi ktorzy lubia sie bawic w samochodzie ludzie z tej opcji nie korzystaja
                    • iwles Re: Akumulator do auta 28.09.24, 23:34

Ludzie są różni, jedni korzystają, inni nie.
                      Autorka woli kupić i sama wymienić.
                      Dziwię się, że ty się dziwisz 😝
                      • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 01:17
                        >Autorka woli kupić

Ok

> i sama wymienić.

No chyba nie sadzac po tym watku
                    • czcigodnystarzec Re: Akumulator do auta 28.09.24, 23:36
                      > No to dziwię sie ze poza ludzmi ktorzy lubia sie bawic w samochodzie ludzie z t
                      > ej opcji nie korzystaja
                      >

Różnie się zdarza.
                      Mnie kiedyś akumulator padł z dnia na dzień. Poprzedniego dnia był w porządku a następnego zdechł.
                      Nie miałem wtedy jeszcze powerbanku, więc zadwoniłem po taksówkę i pojechałem kupić akumulator. Wróciłem, zamontowałem nowy i pojechałem swoim samochodem do sklepu oddać stary.
                      Nawet nie po to żeby odzyskać kaucję, którą się płaci jeśli nie oddaje się starego akumulatora ale żeby pozbyć się kłopotu, bo starego nie można normalnie wyrzucić a nie miałem zamiaru szukać jakiegoś punktu skupu złomu gdzie przyjmują akumulatory.
                      • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 01:18
                        W tym miejscu gdzie sie kupuje oddaje sie stary..biora za drobna kwote.
                        • iwles Re: Akumulator do auta 29.09.24, 09:11

> W tym miejscu gdzie sie kupuje oddaje sie stary..biora za drobna kwote.
                          >

A w Polsce za darmo. Przynajmniej u mnie.
                          Wsadź sobie swoje rady... wiesz gdzie, bo i tak mam lepiej niż ty 🤪

• princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 13:51
                            U nas sie placi za prawdziwy recycling i nie wywalaja w lesie

>Wsadź sobie swoje rady... wiesz gdzie, bo i tak mam lepiej niż ty 🤪

A to twój watek i ty pytasz o rady? Nie? To zajmij sie leczeniem tych kompleksow i potrzeb udowadniania sobie ze masz lepiei ( boze co za idiotyczny wpis w ogole)
                            • iwles Re: Akumulator do auta 29.09.24, 14:04

Uuuuu zabolało, że w Polsce może być lepiej niż u ciebie?
                              Cudownie 🤣🤣🤣
                              • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 14:16
                                Bo ja nie mam paszportu ani nie wynajmuje mieszkania w Polsce ludziom? Juz dawno bym mieszkala w Polsce gdybym chciala.

Zakonczmy ta dyskusje o twoich kompleksach.
                    • engine8t Re: Akumulator do auta 28.09.24, 23:50

> No to dziwię sie ze poza ludzmi ktorzy lubia sie bawic w samochodzie ludzie z t
                      > ej opcji nie korzystaja
                      >

Dlatego ze czas to pieniadz.
                      • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 01:19
                        No ale wlasnie oszczedza sie czas dajac komus to do zrobienia.
      • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:00
        @princesswhitewolf

Jak byś tak nie robiła, skoro auto martwe i nie da się nim pojechać do mechanika?
        Skoro umiem sama wymienić aku, to zamawiam i kurier przywozi. Klucze mam.
        • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 01:22
          Samochod moze byc " martwy" z roznych powodow a nie tylko akumulator. Rok temu przebilam opone na autostradzie i tez nie moglam dalej jechac. Normalnie mam zapasowe koło i lewarek ale wyjelam je miesiac wczesniej by zmiescic cos duzego i ...zapomnialam znow umiescic w samochodzie. I co? No i po to oplaca sie rocznie pomoc drogowa. Zawiezli.mnie i moj samochod do Halfords gdzie na opony mialam gwarancje nawet na przebicia. Ot co
          • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 03:26
            Bez przerwy się mądrzysz, jak to dobrze jest w UK.
            Przymierz się do naszych warunków niby-Polko.
            Owszem, w ramach Assistance mam 2 usługi rocznie, ale w tak błahej sprawie jak akumulator, który ewidentnie jest padnięty po kilku miesiącach stania, nie będę wzywać pomocy, tylko sama sobie kupię, bo do końca ubezpieczenia gorsze awarie mogą mi się przytrafić. Wtedy to już duże pieniądze będą.
            • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 13:53
              No ale jak czesto masz te awarie rocznie bo jak wiecrj niz 2 razy w roku trzeba samochod holowac to jest naprawde juz samochod do wymiany, Prawdziwa-NieNaNiby,,- Polko
          • bywalec.hoteli Re: Akumulator do auta 29.09.24, 08:41
            Princess, zdarzyło mi skorzystać z Assistance w przypadku rozładowanego akumulatora. Ale to wtedy przyjeżdża gość, podłączasz swoje auto do mojego albo specjalną baterie rozruchową i jak auto odpali to odjeżdża. Ale suma sumarum aku musisz wymienić sama - jak akumulator utrzyma ładowanie by jechać, to jedziesz a jak nie to podjeżdżasz w miejsce gdzie jest wygodnie wymienić i robisz tak jak mania.
            Bo akumulator to część wymieniana w ciągu eksploatacji jak opony czy olej - assistance nie obejmuje tego że Ci wstawia nowy. Jak się zdarzy że w ogóle auto nie da się odpalić od drugiego i się uprzedz to przyjedzie laweta i zawiezie ci go do warsztatu z akumulatorami.

Ale samodzielna wymiana to 10 minut roboty jak robisz dokładnie i powoli.

Więc nic dziwnego że ktoś woli zamówić i zrobić to samemu
            • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 13:54
              Wiadomo ze assistance nie zajmuje sie wymiana akumulatorow. Ale chodzilo mi o to ze dowiezie do sklepu z czesciami gdzie na poczekaniu wymienia ( Czcigodny o takim pisze ze sa w PL) czy mechanika
              • iwles Re: Akumulator do auta 29.09.24, 14:09

> Ale chodzilo mi o t
                > o ze dowiezie do sklepu z czesciami gdzie na poczekaniu wymienia ( Czcigodny o
                > takim pisze ze sa w PL) czy mechanika

Ale PO CO, skoro są inne sposoby, które autorce odpowiadają!!!
                Dlaczego koniecznie wszyscy MUSZĄ robić tak jak ty???
                Czy ona napisała, że wymiana jest dla niej problemem? Czy to ty się uparłaś, że na pewno jest i stąd twoje rady z d..y wzięte ( dziewczyna nie o to pytała - wróć do postu startowego i przeczytaj, aż zrozumiesz)

• princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 14:14
                  To pisanie z duzej litery sugeruje krzyk. Wez cos na uspokojenie.

Moj wpis byl jeden. A potem odpowiadalam na pytania.

Odp sie ode mnie choleryczko
                  • iwles Re: Akumulator do auta 29.09.24, 14:18

Tak, krzyk.
                    Z nadzieją, że skoro zwykły wpis do ciebie nie dociera, to może wersalikami dotrze.
                    Ale widzę, że perły przed wieprze...
                    • princesswhitewolf Re: Akumulator do auta 29.09.24, 14:20
                      Ty jakies zaburzenia narcystyczne masz skoro uwazasz swoj histeryczny tu belkot za perly. EOT spadaj kotku
    • cottonrose Re: Akumulator do auta 28.09.24, 13:02
      A ktory masz wpisany na rachunku?
      Bo jakby cis sie stalo i chcialabys reklamowac to musi sie zgadzac.
      • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:28
        Nie przysłali rachunku ani faktury.
        Napisałam o nią w zwrotnym mailu.
        • cottonrose Re: Akumulator do auta 29.09.24, 03:48
          To jak dostaniesz to sie wyjasni.
          W razie czego to ich pomylka, powinni zaplacic za przesylke.
    • engine8t Re: Akumulator do auta 28.09.24, 21:49
      Zalezy jakie masz auto i jaki akumulator.
      Jesli auto "normalne" popularne etc i nie ma w instrukcji wymagania programowania nowego akumulatora to nie bedzie problemu. Nie szukaj sobie tez problemow. Nie mieli takiego jak chcialas wysali ci lepszy za ta sama cene -

Zakladam ze zamienilas na taki sam typ (bo wiekszsc aut bez auto start stop ma kwasowe a nowe auta z auto start/stop maja typ AMG a te sa "inne" na tyle ze nie radzi sie zmienic typu w danym aucie poniewaz AMG maja inne specyfikaacje ladowania i niewlasciew moze je latwo uszkodzic.
      W 90% pojemnosc wieksza o 5Ah y tego samego typu nie powinno byc problemem, chyba ze auto uzywane malo i moze byc niedoladowany co moze skrocic mu zycie.
      Ale jesli masz auto z wyzszej polki i zaawansowane technicznie jak np BMW to te wymagaja programowania komputera sterujacego ladowaniem i przy kazdej wymianie - nawet na taki sam, wymagane jest uaktualnienie komputera jako ze ten zmienia prad i poziom ladowania nie tylko w zaleznosci ile akumlator ma Ah ale jaki jest strary (bo im staszy tym potrzebuje wiekszego pradu ladowania i nowy moze by przeladowany jesli komputer "mysli ze stary").
      • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:37
        Auto stare - nissan Almera.
        Elektrycznie będzie pasować. Jestem 'techniczna' - mgr inż. elektryk, choć silnoprądowiec i na samochodach mało się znam. Elektronika samochodowa i instalacje auta są mi obce. Komputer w aucie jest, ale chyba nie wymaga przeprogramowania. Wsadzałam już do niego ze 4 różne akumulatory i działało. Ten parametrami też może być..
      • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:40
        "Nie szukaj sobie tez problemow. Nie mieli takiego jak chcialas wysali ci lepszy za ta sama cene"

Nie szukam problemu technicznego!
        Pytam tylko czy zgłosilibyście sprzedawcy, że przysłał inny model, bo on może mieć problemy, a nie ja.
    • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:48
      Czytanie ze zrozumieniem kłania się 😆

Nie pytam czy nowy aku nada się, nie pytam jak, gdzie i u kogo wymienić akumulator, nie pytam jaki trzeba mieć power bank, by uruchomić auto, nie pytam też jak przeprogramować komputer samochodowy.

Chodzi mi tylko o ewentualne kłopoty sprzedawcy i czy mu zgłaszać dostawę innego, bo może magazyn nie będzie mu się zgadzał 😁
      • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:52
        Dziękuję za wszystkie rady.
        Prawo jazdy mam od 1972 roku i tyle jeżdżę. Parę samochodów już za mną i wymiana akumulatora to pestka.
        Chodzi mi tylko o zgłoszenie do sprzedawcy lub - nie.
      • engine8t Re: Akumulator do auta 29.09.24, 00:53
        mania_222 napisała:

> Czytanie ze zrozumieniem kłania się 😆
        >
        > Nie pytam czy nowy aku nada się, nie pytam jak, gdzie i u kogo wymienić akumula
        > tor, nie pytam jaki trzeba mieć power bank, by uruchomić auto, nie pytam też ja
        > k przeprogramować komputer samochodowy.
        >
        > Chodzi mi tylko o ewentualne kłopoty sprzedawcy i czy mu zgłaszać dostawę inneg
        > o, bo może magazyn nie będzie mu się zgadzał 😁

A to juz chyba nie twoj magazyn i nie twoj problem?
        • mania_222 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 03:30
          Niby nie mój problem, ale chcę być uczciwa i dlatego pytam - jak Wy byście postąpili.
      • alicia033 Re: Akumulator do auta 29.09.24, 08:43
        mania_222 napisała:

> Chodzi mi tylko o ewentualne kłopoty sprzedawcy i czy mu zgłaszać dostawę innego, bo może magazyn nie będzie mu się zgadzał 😁

Niezgadzanie się stanów magazynowych to codzienny i banalny problem w działalności handlowej, przy tej skali to żaden problem. Robi się przy inwentaryzacji odpowiedni protokół, koryguje wartość w księgach i tyle. Nic, przy czym księgowość musiałaby się nagłowić, jak to rozwiązać. Jak Cię to dręczywink to napisz sprzedającemu o pomyłce, prawdopodobnie odpisze, że jak Ci taki pasuje, to żebyś go sobie zostawiła, żeby nie bawić się ze zleceniem odbioru, korektą, wysyłką kolejnego. To też kosztuje i to więcej, niż te 10-15 zł różnicy między cenami akumulatorów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka