Dodaj do ulubionych

documenta-Kurator Adam Szymczyk

02.04.17, 18:30
Nu, ja nie jestem pewien,

czy stuka, współczesna stuka, ma coś wspólnego z językiem.
Nu, ale gdy Polak, bardzo młody Polak jest naczelnikiem wydarzenia, to można zaryzykować i się tu, na Forum o Języku, na gwałt wepchać łokciami.

Audycję przed chwilą słyszałem w deutschlandfunk.de 1/2 po angielsku, 1/2 po niemiecku.
Natężałem słuch bo coś tam mi nie pasowało. Mówili ciągle o Atenach i o Grecji, ale facet miał niegrecki akcent, ale mi skądź znany akcent, mówiąc bardzo zwięźle i płynnie po angielsku.

Dzięki internetowi sprawa się wyjaśniła. A więc documenta Kassel jest w tym roku w Atenach.
Dokumenta- Kassel jest na całym, zainteresowanym sztuką, świecie znanym wydarzeniem kulturalnym.

To właśnie tam bardzo znany artysta zaskarżył sprzątaczką o zniszczenie jego dzieła stuki.
Chodziło o starą, emaliowaną, brudną wannę do kąpania. Z odtłuczoną emalią i pozaklejaną plastrem. Sprzątaczka po prostu ją wyczyściła. Ze wstydem przyznam, że ja tam na początku lat 80-tych byłem na tej wystawie, ale nic nie zrozumiałem, inaczej od wystawy w Paryżu, gdzie rozumiałem, że oglądam Mona Lisę.

Wracając do pana Adama Szymczyka chciałem zaprezentować, jak on się płynnie po angielsku wysławia, ale niestety, dźwięku nie znalazłem. Dźwięk był tylko jednorazowo w określonym czasie.
Obserwuj wątek
    • the-great-inuk Re: documenta-Kurator Adam Szymczyk 02.04.17, 19:05
      Szukajcie a znajdziecie.

Znalazłem coś o dokumenta-Kassel po angielsku.
    • suender Re: documenta-Kurator Adam Szymczyk 02.04.17, 19:34
      the-great-inuk 02.04.17, 18:30

> Wracając do pana Adama Szymczyka chciałem zaprezentować, jak on się płynnie po angielsku wysławia,
      > ale niestety, dźwięku nie znalazłem.

- To bardzo fajnie, że ten Piotrkowicer Trybunalski, ten Adam Szymczyk należy do tych rzadkich z nad Wisły co się na świecie nie blamierują, a wręcz przeciwnie. Oby więcej takich!

culture.pl/pl/artykul/adam-szymczyk-dyrektorem-documenta-14

Podobają mi się jego słowa:

"Die Menschheit befindet sich in einer lebensbedrohlichen Situation, denke ich. Was natürlich eine ernste Angelegenheit ist, wenn man bedenkt, dass wir Menschen nur das Leben haben und sonst nichts"

Niestety, tylko życie, - nic więcej!

Cały wywiad bardzo ciekawy. Dziękuję Ci The-great-inuk za linka!!

m.f.g.

Suender z G/S. = O/S.
      • the-great-inuk Re: documenta-Kurator Adam Szymczyk 02.04.17, 19:52
        suender napisał:

> - To bardzo fajnie, że ten Piotrkowicer Trybunalski, ten Adam Szymczyk należy d
        > o tych rzadkich z nad Wisły co się na świecie nie blamierują, a wręcz przeciwnie. Oby więcej takich!
        ===========================>
        Także, dzięki za ciekawy link.
        Na mój gust, mógłby się nieco lepiej odżywiać.

> Cały wywiad bardzo ciekawy. Dziękuję Ci The-great-inuk za linka!!
        =============================

Nu, to moja misja...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka