Dodaj do ulubionych

Xawery Żuławski...

18.10.24, 21:44
Syn Andrzeja Zulawskiego poszedł w jego ślady i również jest reżyserem. W kinach właśnie jego kolejny film - "Kulej".
Lubicie jego twórczość? Nakręcił "Wojnę polsko - ruska", "Mowę ptaków" i "Apokawixę". Mniej osób wie, że także "Odwilż", "Diagnozę" oraz "Krew z krwi", a nawet niektóre odcinki "Pitbulla".
Pytanie do tych co znają twórczość obu Żuławskich - czy Xawery ma podobny styl do ojca?

A ostatnie, bo nie mogłam tego odpuścić - podoba się Wam z wyglądu? smile
Obserwuj wątek
    • bebe_s Re: Xawery Żuławski... 18.10.24, 21:47
      Syn Andrzeja Żuławskiego i Małgorzaty Braunek oczywiście...
    • chabroweoczy Re: Xawery Żuławski... 18.10.24, 21:48
      Bardzo przystojny, ale wzrost karła.
      • bebe_s Re: Xawery Żuławski... 18.10.24, 21:50
        chabroweoczy napisała:

> Bardzo przystojny, ale wzrost karła.

Serio jest taki niski? Nie zauważyłam, tzn. nie rzuciło mi się to w oczy...
    • zaneta_z_neta Re: Xawery Żuławski... 18.10.24, 21:48
      Nie znam, nigdy nie słyszałam i na jakieś dziwne imię. Te włosy bym mu podcięła i można go do ludzi wypuścić.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Xawery Żuławski... 18.10.24, 22:57
      Uważam, że robi ciekawe filmy, ma własny styl i nie kopiuje ojca, co jest dużym plusem. Wygladowo powyżej przeciętnej, jeżeli chodzi o Polaka. Niestety pomimo uznania dla twórcy, nie mogę nie myśleć o nim inaczej, niż jak o sprawcy wypadku, w którym zginęła córka Barbary Brylskiej.
      • dekoderka Re: Xawery Żuławski... 18.10.24, 23:00
        napisała Polka 🤣
        • hermenegilda_zenia_is_back Re: Xawery Żuławski... 18.10.24, 23:36
          No i?
          A może nie-Polka? Wtedy można mieć kiepskie zdanie o wyglądzie przeciętnego Polaka, czy nie?
      • bebe_s Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 22:30
        hermenegilda_zenia_is_back napisała:

> Uważam, że robi ciekawe filmy, ma własny styl i nie kopiuje ojca, co jest dużym
        > plusem. Wygladowo powyżej przeciętnej, jeżeli chodzi o Polaka. Niestety pomimo
        > uznania dla twórcy, nie mogę nie myśleć o nim inaczej, niż jak o sprawcy wypad
        > ku, w którym zginęła córka Barbary Brylskiej.

Podobnie uważam, że wygladowo pow. przeciętnej, jeśli chodzi o Polaków.
        Przynajmniej ma jakieś wlosy na głowie, a nie 3 pióra na krzyż jak wielu polskich mężczyzn.
    • heca007 Re: Xawery Żuławski... 18.10.24, 23:14
      Z butów nie wyrywa wink Szczególnie na drugim zdjęciu jakiś taki wczorajszy i zapuszczony. Co do filmów, ok.
      • chatgris01 Re: Xawery Żuławski... 18.10.24, 23:22
        Ojciec w jego wieku był o wiele przystojniejszy...
        • chatgris01 Re: Xawery Żuławski... 18.10.24, 23:34
          https://static1.purepeople.com/articles/1/17/26/51/@/2077052-sophie-marceau-et-andrzej-zulawski-a-can-580x0-2.jpg
          • krwawy.lolo Re: Xawery Żuławski... 18.10.24, 23:38
            Zośka umrze pomnikiem przecudności. Ona wydymała diabła.
      • bebe_s Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 13:36
        heca007 napisała:

> Z butów nie wyrywa wink Szczególnie na drugim zdjęciu jakiś taki wczorajszy i zap
        > uszczony. Co do filmów, ok.

On często wygląda na "wczorajszego"...No jakiś taki sfatygowany jest. Ciekawe czy tak po prostu ma...A może to efekt używek.
        • heca007 Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 17:42
          Nie wiem czy on tam za dużo pije lub wciąga ale facet zaraz skończy 53 lata więc taki młody już nie jest wink Nie każdy może być Krzysztofem Ibiszem wink
          • bebe_s Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 18:43
            heca007 napisała:

> Nie wiem czy on tam za dużo pije lub wciąga ale facet zaraz skończy 53 lata wię
            > c taki młody już nie jest wink Nie każdy może być Krzysztofem Ibiszem wink

No jasne, jak najbardziej biorę wiek pod uwagę, ale mam wrażenie, że on często wygląda na "wczorajszego" i taki obrazek przedstawia w sumie od lat. Może niektórzy tak mają...
        • premeda Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 21:22
          Wygląda na wczorajszego jak młody Królikowski.
          • bebe_s Re: Xawery Żuławski... 24.10.24, 10:47
            premeda napisała:

> Wygląda na wczorajszego jak młody Królikowski.
            >

No bez przesady...
    • koronka2012 Re: Xawery Żuławski... 18.10.24, 23:27
      Kulej bardzo mi się podobał, ale ja w ogóle lubię filmy przypominające czasy PRL.
      A facet przystojny choć nie w moim typie
    • ministra_prawdy [...] 18.10.24, 23:41
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • eva_evka Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 00:12
      Przystojny, jego filmy znam. Ale głównie kojarzy mi się z wypadkiem.
    • 1matka-polka Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 08:16
      Wojna polsko - ruska była dla mnie idealna, dokladnie taka, jak sobie to wyobrażałam czytając książkę. Poza tym, znałam pierwowzór każdej z tych postaci w realu. UWIELBIAM ten film.
    • alicia033 Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 08:58
      Filmów nie znam, więc się o nich nie wypowiem. Jeśli chodzi o aparycję, to podobają mi się tacy, którzy używają grzebienia i brzytwywink na codzień, więc sorry, Xawery, ale nie
    • karyna-z-radzymina Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 17:49
      Jak u Wiśniewskich, rodzice z normalnymi imionami a dziecko wydziwione. Ale przystojny jest, to prawda, może nawet zobaczę któryś z tych filmów
      • heca007 Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 17:52
        A co jest nie tak z imieniem Xawery? Że przez X ?
        • karyna-z-radzymina Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 18:01
          Dziwaczne jest jak te wszystkie Xvienny i inne dzieci Wiśniewskich, nie pamiętam ich nawet, nikt normalny tak się nazwie dziecka, tylko artyści, bo muszą się na siłę wyróżniać
          • zaneta_z_neta Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 21:08
            Tak samo napisałam. Jakby nie mogli mu dać na imię Ksawery, na pewno się z biednego dzieciaka śmiali w szkole.
            • pitupitt Re: Xawery Żuławski... 21.10.24, 19:12
              Za to żaneta jesteś taka polska, pospolita i bezpretensjonalna...
              • zaneta_z_neta Re: Xawery Żuławski... 22.10.24, 19:45
                Niestety to nie jest moje imię, mam zwykłe pospolite, ale chciałam brzmieć bardziej światowo. Jest jednak ogromną różnica pomiędzy Żanetą - eleganckim imieniem z polskim zapisem, a jakimś cudacznym tworem typu Xawery.
                • pitupitt Re: Xawery Żuławski... 23.10.24, 16:58
                  Żaneta jest tak samo cudaczna jak Xawery.
                  • zaneta_z_neta Re: Xawery Żuławski... 23.10.24, 17:01
                    Po prostu zazdrościsz.
    • veryvery Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 19:58
      To ten sprawca wypadku, w którym zginęła córka Barbary Brylskiej? Sorry, z niczym innym mi się nie kojarzy
      • bebe_s Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 21:04
        veryvery napisała:

> To ten sprawca wypadku, w którym zginęła córka Barbary Brylskiej? Sorry, z nicz
        > ym innym mi się nie kojarzy

Tak, to on, ale nie rozumiem negatywnych odczuć zwiazanych z tym wypadkiem.
        • veryvery Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 21:27
          No ja pamiętam jakiś wywiad z nim dawno temu, w którym powiedział coś w stylu "może nie zabrzmi to najlepiej ale jestem wdzięczny za ten wypadek..", Brylska zapewne lepiej się poczuła że mimo iż jej córka zginęła to przynajmniej Żuławski się ogarnął🫤
          • bebe_s Re: Xawery Żuławski... 20.10.24, 13:09
            veryvery napisała:

> No ja pamiętam jakiś wywiad z nim dawno temu, w którym powiedział coś w stylu "
            > może nie zabrzmi to najlepiej ale jestem wdzięczny za ten wypadek..", Brylska z
            > apewne lepiej się poczuła że mimo iż jej córka zginęła to przynajmniej Żuławski
            > się ogarnął🫤

Nigdy nie widzialam tego wywiadu, ale jeżeli faktycznie tak powiedział, to jakoś słabo.
    • ajr27 Re: Xawery Żuławski... 19.10.24, 20:16
      Twarz bardzo podobna do matki, ale Orina Krajewska, siostra przyrodnia, bez porównania piękniejsze.
      Wojna pol- rus jest filmem tragicznie złym, Krew z Krwi odrobinę lepszym, gdyby nie rodzice świat by o tym człowieku nie słyszał. Jaś Holoubek przynajmniej odziedziczył smykałkę po starych.
      • bebe_s Re: Xawery Żuławski... 21.10.24, 16:21
        ajr27 napisała:

> Twarz bardzo podobna do matki, ale Orina Krajewska, siostra przyrodnia, bez por
        > ównania piękniejsze.
        > Wojna pol- rus jest filmem tragicznie złym, Krew z Krwi odrobinę lepszym, gdyby
        > nie rodzice świat by o tym człowieku nie słyszał. Jaś Holoubek przynajmniej od
        > ziedziczył smykałkę po starych.

Nie porównuję go do przyrodniej siostry, bo w końcu mają innych ojców i nie są do siebie podobni. Porównuję go do standardu polskiej ulicy, na której jednak faceci nie wyglądają tak jak on:
        • ajr27 Re: Xawery Żuławski... 22.10.24, 19:39
          Tyz prowda
    • mylove23 Re: Xawery Żuławski... 24.10.24, 11:18
      Tak podoba, jest przystojny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka