eagle.eagle 27.10.24, 15:20 Jak to jest, mając na uwadze, że mąż może mieszkać wszędzie tam gdzie jego żona - to jak się to ma do eksmisji, z powodu przemocy ? To jest czasowe, czy dopóki żona nie postanowi inaczej ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
never.surrender7 Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 17:54 Na skutek eksmisji mąż traci prawo do zamieszkiwania tam, gdzie żona. Oczywiście możliwe jest, że za zgodą żony mąż ponownie razem z nią zamieszka - ale zależy to od niej. Ta utrata prawa do wspólnego zamieszkiwania rozciąga się także na inne miejsca zamieszkania żony, tzn. gdyby po eksmisji, ale wciąż w trakcie trwania małżeństwa kupiła lub wynajęła inne mieszkanie (i tam zamieszkała), to nie ma opcji, żeby ten mąż uzyskał dopuszczenie do współposiadania w tym nowym miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 18:04 Super, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Szwagierka robi eksmisję mężowi stąd moje pytanie. Od ok 5 lat sama się buja po stancjach, boi się mieszkać u siebie w domu, a teraz jej mąż ją prosi aby go nie wyganiała z domu bo on nie ma gdzie pójść. Ale może się nie ugnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 18:21 A złożyła zawiadomienie do sądu? Art. 15aa. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 18:27 Nie mam zielonego pojęcia. Ona nawet nie jest pewna co to za sprawa będzie w sądzie, bo na jakąś dostała wezwanie. Była raz u darmowego prawnika. Chciałam tylko o to dopytać bo mnie dzisiaj o to pytała, i sama byłam ciekawa jak to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 19:58 To jest skomplikowany proces i warto zainwestować w adwokata, co się specjalizuje w przemocy domowej. Tu masz wszystko- status mieszkania. Tylko w przemocy się nie liczy. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://adwokatmdp.pl/eksmisja-malzonka-kiedy-i-jak-mozna-o-nia-wnioskowac/&ved=2ahUKEwiG6JWRnq-JAxWtHRAIHdKMEhkQFnoECBAQBQ&usg=AOvVaw1OM2v_7sKW4zPfqHbGfVgJ Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 20:17 Ale to nie moja sprawa, już nie moja rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 18:42 Zaraz, zaraz, czy ja dobrze rozumiem? Jeli jestem w separacji z mezem i wyprowadze sie od niego np do domu po zmarlej ciotce, to maz ma prawo sam tak po prostu sie do mnie wprowadzic wbrew mojej woli tylko dlatego ze jest mezem? Zakladamy, ze nie ma przemocy, niebieskiej karty ani niczego podobnego. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 20:20 sueellen napisała: > Jeli jestem w separacji z mezem i wyprowadze sie od niego np do domu po zmarlej ciotce, to maz ma prawo sam tak po prostu sie do mnie wprowadzic wbrew mojej woli tylko dlatego ze jest mezem? jeśli jesteście w separacji to nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 23:33 alicia033 napisała: > > jeśli jesteście w separacji to nie może. > > Chodzi mi o separację nieoficjalną. Np mieszkam z mężem u jego rodziców. Żadnych widoków na własne mieszkanie np z powodów finansowych. Jestem zmęczona teściami i w sumie mężem tez. Nagle umiera ciotka i zostawia mi w spadku swoje mieszkanie. Jadę je posprzątać, ale tak mi się podoba że zostaję. Mąż na to, ale jak to ? A ja? I wprowadza się do mojego mieszkania po ciotce. Ja nie chcę, a on i tak się wprowadza "bo to jego prawo" mieszkać tam gdzie żona... Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Eksmisja męża. 28.10.24, 10:23 Jestem w szoku jeśli rzeczywiście tak wolno zrobić mężowi. Na pewno jak rozpoczęte są procedury niebieskiej karty i nie musi być nawet zgłoszenia na policję o znęcanie się- to mężowi bez zgody żony nie wolno wejść nawet do mieszkania swojego , którego jest właścicielem/ współwłaścicielem. Odpowiedz Link Zgłoś
anomaliapogodowa81 Re: Eksmisja męża. 28.10.24, 17:25 I to jest doskonały argument do tych gownoburz o wyższości małżeństwa nad związkiem partnerskim. Jednak małżeństwo przegrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Eksmisja męża. 28.10.24, 17:40 anomaliapogodowa81 napisała: > I to jest doskonały argument do tych gownoburz o wyższości małżeństwa nad związ > kiem partnerskim. > Jednak małżeństwo przegrywa. W związku partnerskim byłoby dokładnie to samo, ewentualnie to partnerka musiałaby się wyprowadzić od przemocowca, albo dalej z nim żyć. Więc jakie to dobro dla dzieci w związku partnerskim? Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Eksmisja męża. 28.10.24, 18:58 Właśnie związek partnerski może być bezradny. Każdy przypadek wymaga indywidualnej oceny i często interwencji sądowej. Napisałem Ci to w linku od pani adwokat. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Eksmisja męża. 28.10.24, 23:09 igge napisał: > Jestem w szoku jeśli rzeczywiście tak wolno zrobić mężowi. > Na pewno jak rozpoczęte są procedury niebieskiej karty i nie musi być nawet zgł > oszenia na policję o znęcanie się- to mężowi bez zgody żony nie wolno wejść naw > et do mieszkania swojego , którego jest właścicielem/ współwłaścicielem. No ale tu mamy przypadek bez niebieskiej karty czy formalnej separacji. Po prostu żona chciałaby zwiać do domu ciotki a tu zong bo mąż za nią. Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 19:02 Pewnie w Polsce podobnie... W Austrii wylot z domu na 2 tygodnie i zakaz zblizania sie. Potem jak kto chce... Serio to nic nie daje, ale rzeczywistosc mozns zaklinac. U mnie rozwod i brak widzen dozywotnio. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 19:07 Nie przeszkadzało ci to wcale widywać się nadal. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 21:00 >U mnie rozwod i brak widzen dozywotnio. a odwiedziny u kota? Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Eksmisja męża. 28.10.24, 17:39 I wyparawa po zbutwiale ciuchy z lat liceum? Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Eksmisja męża. 28.10.24, 18:54 Wątek jest o czym innym. Zamiast odniesienia personalnego, można by napisać coś o eksmisji męża. Zawsze te same psychofanki, których nikt nie chce i nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 20:04 Nie jest tak. Żona może mieszkać u teściów/przyjaciół a mąż nie o ile go nie zaproszą. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Eksmisja męża. 27.10.24, 20:20 ichi51e napisała: > Nie jest tak. Żona może mieszkać u teściów/przyjaciół a mąż nie o ile go nie za > proszą. > To fakt. Moja koleżanka została wyrzucona z domów teściów (parę tyg po śmierci teściowej) w którym mieszkała naście lat, z mężem oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
samawsnach Re: Eksmisja męża. 28.10.24, 22:40 Przy przemocy zaczyna się od prokuratorskiego nakazu opuszczenia lokalu. Jest to zdecydowanie szybsze i skuteczniejsze rozwiązanie. Sprawa o eksmisję może trwać latami. Procedura nakazu -zazwyczaj bardzo sprawnie. Odpowiedz Link Zgłoś