Dodaj do ulubionych

Dość ryzykowny wybór męczennika

28.10.24, 13:14
Oczywiście, jak pokazuje historia, można świętego męczennika robić nawet z aresztowanego księdza-pedofila molestującego niepełnosprawne dzieci, ale mimo wszystko uważam kanonizację Michała Olszewskiego kradnącego pieniądze wdów i sierot przeprowadzoną przez PIS za nieco ryzykowną politycznie. 68 milionów złotych to dla większości abstrakcja, ale takie szczegóły raczej działają na wyobraźnię ludzi:

"Tylko z bankomatu przez 3,5 roku ksiądz wybrał 515 tys. 620 zł. Dokonywał też wypłat gotówki w banku – łącznie 50 tys. euro i 196 tys. zł. Co nie znaczy, że unikał płacenia kartą połączoną z rachunkiem fundacji: w sklepach, restauracjach, hotelach i na bilety (kolej, samolot) wydał 1 mln 74 tys. 800 zł."

Oryginalny artykuł z GW tu: wyborcza.pl/7,75398,31418505,tajemnice-ksiedza-olszewskiego-wyborcza-ujawnia-na-co-poszly.html

Jeśli ktoś nie ma dostępu, jest streszczenie w Oko.Press: oko.press/na-zywo/na-zywo-relacja/gw-nowe-ustalenia-ws-ks-michala-o-przelewy-dla-rodzicow-na-studia-nagran-i-skarpetki

O ile oczywiście ludzie się dowiedzą, bo w pisowskich mediach na ten temat ciiicho...
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 13:16
      Bo on cierpiał! Cierpiał za miliony!
      • margit49 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 13:30
        pepsi.only napisała:

Cierpiał za miliony!
        >
        O, tak!
        A «Na imię mu "Legion", bo ich jest wielu»
      • alpepe Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 13:50
        No bo przecież nie za setki i tysiące. Co się miał rozdrabniać?
        • hrasier_2 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 20:39
          Gdyby prokuratura miała mocne papiery na te dwie kobiety i księdza już dawno akt oskarżenia trafiłby na wokandę sądu. Można powielać tu różne bzury. I ciekawe skąd redaktor miał dostęp do papierów prokuratury. Każdego można opluć. Jak się nie może bronić. Już wcześniej Onet zaczął z tym. Żenada.
          • iwles Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 20:57

O,j, zdziwisz się taniutki. Zdziwisz.
            • alicia033 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 21:25
              iwles napisała:

> O,j, zdziwisz się taniutki. Zdziwisz.

a bodnar na to: potrzymaj mi piwo, iwles!
              • livia.kalina Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 21:30
                Ale jak ty to widzisz inaczej? Salcesoniarz tyle w areszcie, dowody mocne chociażby w postaci nagrań Mraza i co niby Bodnar z tym zrobi?Ukreci sprawie łeb?
                • alicia033 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 21:49
                  livia.kalina napisała:

> Ale jak ty to widzisz inaczej? Salcesoniarz tyle w areszcie, dowody mocne choci
                  > ażby w postaci nagrań Mraza i co niby Bodnar z tym zrobi?

to proste Watsonie: będzie dalej "prowadził śledztwo". Znaczy nie on osobiście, tylko któryś z podległych mu prokuratorów. Tych samych, którzy w ten sam sposób "prowadzili śledztwa" za pissu.
          • anomaliapogodowa81 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 21:07
            hrasier_2 napisał:

> ciekawe
            > skąd redaktor miał dostęp do papierów prokuratury.

😂😂😂
            Nawet mi cię nie żal...
          • paszczakowna1 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 21:53
            Czemuż to "nie może się bronić"? Jeśli nowy święty (patron złodziei i defraudantów? nie przypominam sobie, by był taki, więc jest wakat) czuje się pomówiony, niech może zaskarżyć Czuchnowskiego (albo wręcz Wyborczą jako taką) do sądu. Adwokata, jak widać, ma operatywnego.
    • m78wt3c Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 13:23
      Oby info o tym kolesiu i jego wyczynach trafiło pod strzechy , te strzechy poprzez Teleexpres , "19.30" , polsatowskie "Wydarzenia", itp
      Muszę dzisiaj obejrzeć te programy 😊
      Teraz mazgaj płacze , zabrali jemu firmową kartę to bankomatu i dostęp do konta bankowego i kolesiowi zgolili brodę stylówkę a la Kolbe
    • mdro Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 13:42
      A zatrzymano go rano w domu wiceprezeski Profeto, Eweliny Z., u której był całą noc. To oczywiście nie przestępstwo ani wykroczenie, ale jakoś wątpię, by spędzili ten czas na modlitwie...
      • alpepe Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 13:49
        Na klęczkach, pytanie kto przed kim.
      • riki_i Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 18:44
        Głosił dobrą nowinę. Duszpasterz skłonny do poświęceń nawet w nocy.
        • m78wt3c Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 20:00
          riki_i napisał:

> Głosił dobrą nowinę. Duszpasterz skłonny do poświęceń nawet w nocy.

Co sobie podczas nocnego czuwania pogłosili dobrą nowinę to ich i nikt im już tego nie odbierze , hej
        • hrasier_2 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 20:40
          riki_i napisał:

> Głosił dobrą nowinę. Duszpasterz skłonny do poświęceń nawet w nocy.
          Dlaczego człowieka oceniasz, a sam nie wiesz dlaczego? Bo jesteś niewierzący?
          • livia.kalina Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 29.10.24, 12:47
            Nie, bo Olszewski został zatrzymany w hotelu po nocy z kobietą. Oczywiście wszyscy się cieszymy, że nie z dzieckiem ale jak na księdza to i tak trochę słabo, co nie?
    • alpepe Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 13:49
      Malgosiagosia, czytałaś?
      Józiu, czytałeś?
      • pursuedbyabear Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 13:54
        A to Dżozef nie odszedł po raz miliardowy?...
        • alpepe Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 13:59
          Ostatnio jak był, to płakał za salcesonem. Założył ze cztery wątki, wywalono mu je w pi.du.
    • livia.kalina Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 14:05
      Moja koleżanka z liceum, która pracowała w NGO (zajmującym sie ofiarami przemocy), starającym się o fundusze z FS, dzisiaj napisała:
      Bardzo szczegółowy i merytoryczny artykuł o tym, co nawywijali oskarżeni w sprawie Funduszu Sprawiedliwości: Karolina K., Urszula D. ksiądz Michał O. i Michał Romanowski - opracował Wojciech Czuchnowski. Dostępny w dzisiejszej Gazecie Wyborczej.
      I okazało się, że partner życiowy Karoliny K., o której dopiero co pisałam, koordynował projekt z dotacji Funduszu dla Fundacji Profeto, zakonnej fundacji księdza O.
      A każde ogłoszenie konkursowe Ministerstwo Sprawiedliwości opatrywało takimi wyłączeniami podmiotowymi. Tymczasem przy dotacji zarabiał partner osoby decydującej o przyznaniu dotacji. Fundacja nie miała celów statutowych zbieżnych z konkursowymi. Oferta była wynegocjowana przed ogłoszeniem konkursu.
      I całe stado kwiatków znajdziecie. Jak ogromne pieniądze wypłacał ksiądz sobie gotówką z bankomatu i z banku. Gotówkę przekazywał powiązanym rodzinnie lub biznesowo osobom. Tak wielką gotówkę - że w głowie się nie mieści. Ale i w przepisach się nie mieści.
      Za sam obrót gotówką powyżej przepisowych kwot można dorobić się poważnych zarzutów. Organizacje pozarządowe powinny mieć również wdrożone procedury przeciwdziałania praniu brudnych pieniędzy. Moja NGO była z tych procedur kontrolowana przez Urząd Kontroli Skarbowej. Czy kościelne organizacje nie muszą? Muszą. Ale chyba mają nawyki ogromnej swobody i bezkarności. Nie obawiają się kontroli, bo od dekad ich nie miewają. Urzędnicy zawsze bali się wchodzić do nich z kontrolą. Taki polski klimat.
      Jedną z rzeczy, za które cisnął moją NGO dysponent Funduszu Sprawiedliwości był zakaz, absolutny zakaz (w umowie) obracania z powierzonej dotacji gotówką. Mieliśmy wyzwania typu: jak dorobić klucze do drzwi bezgotówkowo. I nie było litości.
      Wydawanie kasy na bilety lotnicze, PKP, restauracje? W sferze marzeń. Nam zabroniono sfinansowania kosztu podróży Wrocław-Warszawa na obowiązkowe spotkanie w ministerstwie. Wciąż nam pokazywano, gdzie nasze miejsce.
      Restauracje to fanaberia. Nie mówiąc o skarpetkach za 3,5 mln. zł! (to fundacja Profeto zakupiła tyle skarpetek z dotacji. Potem je odsprzedawała.) Moja NGO musiała zwrócić Ministerstwu pewnego roku 11 zł za zakupioną mysz komputerową - uznano to za zbytek nie pasujący do budżetu w rubryce "materiały biurowe".
      Pożyczki z dotacji dla rodziny? Zapomnijcie. Ministerstwo co miesiąc odbierało od nas, organizacji, wyciąg z ustanowionego na wyłączną obsługę dotacji konta bankowego. Śledzili uważnie i na bieżąco, czy nie wyprowadzamy kasy. Przelewy musiały być odpowiednio opisane, każda faktura musiała być odpowiednio opisana i po kwartale wysłana skanem do FS.
      Sprawozdania w wielkich tabelach excellowych dopinaliśmy co do grosza. Co rodziło wyzwania bo czasem procentowy podział na wkład własny i dotację powodował groszowe zaokrąglenia. I po nocach się śniło ściganie groszówek. A były to zawody na czas, de facto 10 dni na sprawozdawczość.
      Zamówienie z dotacji na kwotę 5,75 miliona zł bez trybu zamówień publicznych? 🙂 Musiałam pani Karolinie wyjaśniać, że zakup bonów żywnościowych nie da się zrobić przetargiem, bo cena ta sama w każdym sklepie. A i tak robiliśmy badanie ofert rynkowych. Z całą papierologią.
      Ale nie żartujmy, jakie miliony u nas? Nie było milionów. Najbogatsza dotacja z Funduszu Sprawiedliwości na cały rok działania pomocy prawnej i psychologicznej plus finansowej na całe województwo dolnośląskie nie przekroczyła w naszym przypadku 800 tys. zł.
      Ładnie tam sobie hulali. Święci za życia. Jeśli nie zostaną skazani ugruntuję się w przekonaniu, że mamy 2 kategorie obywateli - tych uczciwych, którym dokręca się śrubę i tych współpracujących z władzą, którym wolno wszystko i bardzo się to opłaca.
      • paszczakowna1 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 18:07
        Ano właśnie. I do tego zrzutki na telefon zaufania dla dzieci, zrzutki na dom dla samotnych matek ofiar przemocy domowej, zrzutki na bezdomną młodzież... A przecież Profeto nie była jedyna. Sam Matecki wyciągnął ładne kilka milionów z FS (nie wiem, może pilnował księgowości).
    • hrasier_2 [...] 28.10.24, 18:26
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • ariathedevil Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 18:42
      E tam santo subito! Złodziej, ale to ksiundz przeca świnta osoba. Katole to dziwny typ ludzi wierzą w chodzenie po wodzie i gadające węże,osły, baranki i krzaki, ale nie wierzą w to, że ksiądz kradł, czy był pedofilem , czy też krył pedofilów. A jeśli ktoś im przedstawi fakty, to tym gorzej dla faktów. Nie wiem czy zupełny brak racjonalnego myślenia, czy są tak zdemoralizowani, że nie potrafią odróznić dobra od zła. Tak czy inaczej powinni przymusowo chodzić na etykę.
      • riki_i Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 18:54
        Naszego ksindza dobrodzieja się czepiata, a toż to wysłannik samego Pana Jezusa na ziemi! Łun mundry i wi co robi! Wszetecznica Łunja Jewropejska i Niemiec Tusk was wysłał! Przepadnijta łobuzy wstryntne , naszego ksindza Michała bedziem bronić jak niepodległości! Podpisano Babcia Rikusiowa z Rodziny Radia Maryja
      • hrasier_2 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 20:43
        ariathedevil napisała:

> E tam santo subito! Złodziej, ale to ksiundz przeca świnta osoba. Katole to dz
        > iwny typ ludzi wierzą w chodzenie po wodzie i gadające węże,osły, baranki i krz
        > aki, ale nie wierzą w to, że ksiądz kradł, czy był pedofilem , czy też krył pe
        > dofilów. A jeśli ktoś im przedstawi fakty, to tym gorzej dla faktów. Nie wiem
        > czy zupełny brak racjonalnego myślenia, czy są tak zdemoralizowani, że nie potr
        > afią odróznić dobra od zła. Tak czy inaczej powinni przymusowo chodzić na etyk
        > ę.
        Sama widzisz że dyskusja na temat wiary z tobą jest zbędna. Mogłabyś oceniać tylko ludzi swojego pokroju. Nie katolików. I tyle w temacie. Nie znasz człowieka nic wiesz. A wypluwasz z siebie coś niezrozumiałego.
        • jakornelia12345 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 21:51
          Oj, misiaczku, misiaczku. Znaczy Twoja, bo już nie moja wiara (I am proud of it), zaleca obronę złodzieja i defraudanta. Gratuluję standardów moralnych.
        • livia.kalina Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 29.10.24, 12:46
          Tutaj opis salcesoniarza, przez panią, która w przeciwieństwie do ciebie, poznała go aż za dobrze:

⚫️ "Niestety poznałam zatrzymanego księdza Michał O. Był jednym z sadystycznych księży egzorcystów, którzy krzywdzili i upokarzali wysyłanych do nich ludzi - głównie młodych dziewczyn i kobiet. Ja byłam jedną z nich. Ksiądz Olszewski sam przyznawał się do przemocy wobec swoich ofiar, co ochoczo opisywał w swoich książkach. Co ciekawe, po przejęciu władzy przez Ziobrę, wiele z tych opisów zniknęło i zostały wyłącznie w starszych wydaniach. Jak chociażby opisany w co najmniej dwóch jego książkach akt wpychania przemocą salcesonu do ust wegetarianki, gdy uznał za dowody opętania demonicznego takie jej zachowania, jak angażowanie się w ruch Greenpeace czy Amnesty International Polska.
          ⚫️ Jedna z tych książek to "Egzorcyzm. Posługa Miłości", a druga to "Być jak Hiob". Przy czym zeznanie to znajdziemy tylko w wydaniach 2013 r., w późniejszych je usuwano. Nie zrobiono tego za to w audiobookowej wersji książki "Być jak Hiob" i tam ciągle można usłyszeć o egzorcyzmowaniu przez złamanie ducha wegetarianki (rozdział 2, fragment od 09:47 do 11:38).
          ⚫️ Fundusz 'sprawiedliwości' Ziobry przeznaczył tej osobie, sprawcy ogromnej przemocy, którą się szczycił, 100 mln złotych w ramach 'pomagania ofiarom przemocy'. Niektóre ze swoich ofiar 'prowadził przez 5-6 lat."
          Irena Księżyc
    • alicia033 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 21:24
      paszczakowna1 napisała:

> O ile oczywiście ludzie się dowiedzą,

Nie.
      O ile bodnarowa prokuratura zechce jeszcze cokolwiek w tej sprawie zrobić. Bo jak do tej pory robi wszystko, żeby żadnego aktu oskarżenia przeciwko ludziom z piss i powiązanym z nimi nie skierować do sądu. Vide np, ta sprawa. Skoro redaktor Czuchnowski to ustalił, to prokuratura na pewno też do tego doszła. Wydawanie środków fundacji jak swoich to odrębne przestępstwo (swoją drogą który to już rok wipler nie może się doczekać wyroku w tożsamej sprawie? Szósty? Ciekawe dlaczego...) od wyłudzania środków z FS. Więc dlaczego olszewski nie ma jeszcze aktu oskarżenia w tej sprawie na karku?
      • paszczakowna1 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 21:43
        Ma:
        www.pap.pl/aktualnosci/sprawa-ksiedza-olszewskiego-prokuratura-zmienia-zarzuty
        • alicia033 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 21:51
          paszczakowna1 napisała:

> Ma:
          > www.pap.pl/aktualnosci/sprawa-ksiedza-olszewskiego-prokuratura-zmienia-zarzuty

Akt oskarżenia, paszczakówna. Akt oskarżenia. Poszedł do sądu? Nie? No właśnie.
          • paszczakowna1 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 21:56
            Akt oskarżenia kieruje się wtedy, gdy zostanie zakończone postępowanie przygotowawcze. Tu materiałów było, na to wygląda, dużo do przetworzenia.
            • alicia033 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 22:36
              paszczakowna1 napisała:

> Akt oskarżenia kieruje się wtedy, gdy zostanie zakończone postępowanie przygotowawcze. Tu materiałów było, na to wygląda, dużo do przetworzenia.

blablablablablabla...
              • jasnoklarowna Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 23:12
                Nie znasz się to nie blablaj.
                Akt oskarżenia musi zawierać wszystkie opisy czynów które z kolei muszą być dokładnie i wyczerpująco opisane, opracowane, udowodnione, zbadane, wszystkie opinie biegłych muszą być kompletne itp. To trwa.
                Nie wiem czy wiesz, ale sądy takie niekompletne akty zwracają do prokuratury celem uzupełnienia materiału dowodowego i brakujących czynności procesowych.
                A tu materiał raczej obszerny więc i pracy sporo.
                • alicia033 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 29.10.24, 08:22
                  jasnoklarowna napisała:

> Nie znasz się to nie blablaj.

Nie bądź śmieszna. Naprawdę dość się w poprzednim życiu nawycierałam po polskich sądach żeby dać sobie wcisnąć taki kit i nie musisz mnie pouczać, co powinien zawierać akt oskarżenia.
                  Brat mentzena (absolutnie nie moja bajka ale świetny przykład na to, co się dzieje w polskim "wymiarze sprawiedliwości") ma zarzuty prokuratorskie od 10 lat. Słownie: dziesięciu lat. Tam to dopiero musi być materiału, że od 10 lat akt oskarżenia nie może dotrzeć do sądu, tak? Czy może jednak to nie o ilość materiału do przetworzenia chodzi?
                  Ciekawecrying, że w sprawach niepolitycznych prokuratura potrafi napisać i skierować do sądu akt oskarżenia w rozsądnym czasie tylko w tych politycznych "jakoś" się nie da. Najwyższa już pora otworzyć oczy i zacząć się pytać o garaż korneluka, bo wyłącznie indolencją tego, co się w prokuraturze odjaniepawla, nie da się już przykryć.

• hrasier_2 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 22:03
            Adwokat Olszewskiego dokładnie to dzisiaj opowiedział na dewagacje redaktora i co tym sądzi, ale koleżaneczka już tego nie wkleiła. Za to mój post wyleciał. Jak o tym napisałem. Kompletne mijanie się z prawdą i oceną tego. Siedem miesięcy aresztu wydobywczego i zero konkretów. Tylko opluwanie księdza. Sam już jestem ciekaw rozprawy sądowej.
            • jakornelia12345 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 22:11
              Ojjjj, ja też. Mam nadzieję, że sędzia nie będzie z tych kościółkowo - klęczących.
            • paszczakowna1 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 29.10.24, 09:14
              Tani, mam złą wiadomość: adwokat Olszewskiego uważa cię za idiotę, któremu można wszystko wmówić. Czy słusznie czy nie, to już rozeznaj w swoim sumieniu. Otóż, jeśli ktoś kłamie w prasie o twoim kliencie, to nie opowiada się głodnych kawałków o tym, że jak złodziej przełoży pieniądze z jednej kieszeni do drugiej, to już nie jest złodziejem, tylko wysyła żądanie sprostowania w trybie prasowym, pismo przedsądowe, a wreszcie pozew. Z jego wywiadu czytałam tylko urywki, więc ty mi powiedz: czy któreś z tych słów kluczowych padło?
    • taki-sobie-nick Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 21:48
      Paszczakówna w akcji. Obowiązkowy motyw księdza-pedofila plus sugestia, że bez paszczakówny ludzie nie wiedzieliby nic absolutnie.

Działacze działają.
      • hrasier_2 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 22:09
        👏👍
      • paszczakowna1 Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 22:21
        Dziękujemy za ten jakże merytoryczny wpis. (Zaintrygowałeś mnie tym "obowiązkowym motywem", więc przeszukałam swoje posty - mój pierwszy i jedyny wątek na temat księdza-pedofila był lat temu siedem). A teraz może coś na temat?

Np. "Defraudacja pieniędzy przeznaczonych na pomoc ofiarom przestępstw jest słuszna i zbawienna, bo..."
        • taki-sobie-nick Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 22:32
          Przede wszystkim jestem kobietą i należałoby zwrócić uwagę, komu się odpowiada.

W/w motyw jest powtarzany na ematce do znudzenia.

Defraudacja pieniędzy jest zła. Ponieważ twoją metodą jest, jak widzę, wmawianie innym tego, czego nie sądzą - EOT.
          • livia.kalina Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 29.10.24, 12:44
            nakłamałaś, zgrzeszyłaś według swojej własnej wiary łamiąc 8 przykazanie, a jak ci to udowodniono, to z fochem kończysz dyskusję?
    • ministra_prawdy Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 22:27
      Nie możecie iść z tymi politycznymi kuglarstwami na jakąś trollownię? Normalnych ludzi nie interesują obsesje sekciarzy.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Dość ryzykowny wybór męczennika 28.10.24, 23:22
      Toczę z tego bekę od rana. Taki niewinny męczennik miał być, prześladowany! Maaaaałgosiaaaaaaa gdzie jesteś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka