malgosiagosia 29.10.24, 00:13 Jeszcze nie ogladalam, Czy podobal wam sie ten film? Lubie Olafa Lubaszenko z serialu Sfora i z innych filmow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewka.n Re: Napad 29.10.24, 00:25 Słaby. Mocno niedorobiony netflixowy "produkcyjniak". Na początku robi nadzieję na jakiś klimat, ale szybko to się w szwach rozłazi. Zmarnowana szansa. Szkoda czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Napad 29.10.24, 00:34 ewka.n napisała: Na początku robi nadzieję > na jakiś klimat, ale szybko to się w szwach rozłazi. Zmarnowana szansa. Szkoda > czasu. Dzieki, fajne i tresciwe, ale chyba dam sie naciagnac na tego Olafka. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Napad 29.10.24, 00:37 Słaby. Mocno niedorobiony netflixowy "produkcyjniak". A widzialas Sfore? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Napad 29.10.24, 00:56 Nie widziałam. Rozumiem, że polecasz? Jakoś chyba przez Wilczaka za bardzo mi się kojarzy z "Ekstradycją", a ta zestarzała się fatalnie, więc jakoś mnie nie ciągnie. Natomiast niedawno obejrzałam sobie ponownie "Glinę" - jest za free na vod tvp. Klasa. Wciąż bardzo dobrze się ogląda. Ten niesamowicie gęsty klimat, no i ta muzyka Lorenca: Michał Lorenc - "Andrzej" OST Glina Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Napad 29.10.24, 00:59 malgosiagosia napisała: > Obejrzyj, jest super. Jest na You Tube ..polska kinematografia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Napad 29.10.24, 01:00 malgosiagosia napisała: > malgosiagosia napisała: > > > Obejrzyj, jest super. > > Jest na You Tube ..polska kinematografia Acha, Wilczak wg mnie swietny. Ale wiesz, taka sobie bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Napad 05.11.24, 22:11 Muzyka Lorenca w ogóle jest niesamowita. Czasem sobie słucham tak po prostu bez filmu. Podobnie jak slycham Ennio Morricone. Nie potrzebuję filmu. Wystarczy mi moje własne życie 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Napad 29.10.24, 04:23 Wczoraj obejrzałam. Mi się podoba. Przypomina o czymś takim jak Ubecja, najmłodsze pokolenie już pewnie nie wie co to byli za ludzie - choć tutaj, mam takie wrażenie, że chcieli usprawiedliwić ich działania - więc po namyśle stwierdzam że film społecznie szkodliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Napad 29.10.24, 08:42 Pamięta tę zbrodnię w Kredyt Banku. Od strzału w głowę zgięły trzy młode dziewczyny, zabity został też ochroniarz. Wydarzenie było wstrząsające. Film nawiązuje do tej historii. Średnia półka, ale dobrze się ogląda, natomiast wątek o dobrym esbeku nie do przejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Napad 29.10.24, 08:51 Nie odbieram go pozytywnie. Wprost przeciwnie. Świadomie pozwolił, żeby Kacper pozabijal kolegów i popełnił samobójstwo. Czyli wymiar sprawiedliwości miał w dupie. Rodziny ofiar napadu nigdy się nie doczekały oskarżenia, procesu i ukarania zabójców. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Napad 29.10.24, 09:01 W realnym zdarzeniu wyroki zapadły. "Wszyscy trzej sprawcy zostali skazani na karę dożywocia z ograniczoną możliwością starania się o przedterminowe warunkowe zwolnienie. Grzegorz Szelest, który zastrzelił wszystkie cztery ofiary, będzie mógł starać się o przedterminowe zwolnienie po 40 latach, Krzysztof Matusik – po 35 latach, natomiast Marek Rafalik po 25 latach. W lutym 2003 roku sąd apelacyjny utrzymał wyroki sądu okręgowego. Kamila Maniecka została skazana na 6 lat więzienia, zaś jej ojciec na dwa lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na pięć lat" Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Napad 29.10.24, 09:30 Tak, wiem dlatego napisałam w realnym zdarzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Napad 29.10.24, 09:15 Dobry esbek? Odebrałam go jako odrażającego, chociaż z pewnymi przebłyskami refleksji - z rzadka. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Napad 29.10.24, 09:34 Minister , ofiara przesłuchań esbeków i pomimo doznanego przez nich stałego urazu narządu mowy, bardzo zachwalał esbeckie metody. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Napad 29.10.24, 10:22 Autorytet nie, tylko pochwała tamtych metod przesłuchiwań. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Napad 29.10.24, 15:46 Wypowiadana przez postać fikcyjna. Zresztą wielu ludziom te metody naprawdę się podobają, niezależnie od poglądów politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Napad 29.10.24, 10:10 Nie, nie zachwalał esbeckich metod, tylko usprawiedliwiał Gadacza, że to nie on osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Napad 29.10.24, 16:02 Dokładnie. W warstwie podstawowej sprawnie zrobiony kryminał z dobrymi zdjęciami, nadający się do oglądania w każdym kraju. Premia dla widzów polskich w postaci krajobrazu wczesnej transformacji, ale nienachalna. Ogólnie dobra rzemieślnicza robota bez nadmiernych pretensji intelektualnych, ale jak najbardziej do obejrzenia. Ale jełopy zawsze krytykować co polskie.. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Napad 29.10.24, 06:08 "Lubaszenko" się deklinuje, więc "lubię Olafa Lubaszenkę". W kwestii filmu- można obejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
mylove23 Re: Napad 29.10.24, 08:12 Ja polecam, bardzo mi się podobał. Fajnie było wrócić wspomnieniami do początku lat 90-tych. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Napad 29.10.24, 08:41 Mi sie tak srednio podobal. Poczatek obiecujacy, fajnie oddany klimat polowy lat 90-tych ubieglego wieku. Niestety film inspirowany prawdziwa historia. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Napad 29.10.24, 09:21 Beznadziejny. Fabuła opiera się na faktach, jednak zamiast megaokrutnej i prymitywnej zbrodni, dostajemy romatyzowane pobudki morderców, szlachetnego byłego ubeka i miałkie, lekko żenujące dialogi. Lubaszenko mamrocze, caly czas pochylony do przodu. Nie kupuję tej maniery, bo to jest przyzwoity aktor. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Napad 29.10.24, 11:47 No ale taka rola, miał recytować jak Hamlet nad czaszką Yoricka? Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Napad 29.10.24, 12:05 Taka rola? To jakiś wyjątkowy typ roli aktorskiej, bełkotanie bez otwieranie ust z pomrukiem z gardzieli, z pochyloną sylwetką? Na modłę " bo to zla kobieta była"? Bo na drugim biegunie jest patetyczny monolog z Hamleta? I pomiędzy już nie ma innych aktorskich środków do kreacji?🤦🏼♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Napad 29.10.24, 12:46 Środków aktorskich jest wiele, mogą wśród nich być i pochylona sylwetka, i niewyraźna mowa. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Napad 29.10.24, 12:58 No więc ja napisałam, że ta maniera do mnie nie przemawia, to pójście na łatwiznę, w dodatku irytujące. A szkoda, bo Lubaszenko ma talent i umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
beneficia Re: Napad 29.10.24, 15:53 A dla mnie to było spoko, pasowało do postaci. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Napad 29.10.24, 17:40 Dla mnie też. Taka postać, taki sposób mówienia. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Napad 29.10.24, 18:41 Cieszę się, że obejrzałam zanim przeczytałam opinie tutaj. Dla mnie Ok Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Napad 05.11.24, 00:23 Obejrzalam wreszcie i co powiem, ze najdziwniejsze jest to, ze wszyscy tu maja racje. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Napad 05.11.24, 10:20 „Idź przodem, bracie” to najnowsze dzieło Macieja Pieprzycy, który do tej pory dał się poznać widzom dzięki reżyserii projektów takich jak „Jestem mordercą” i „Chce się żyć”. Składa się z sześciu odcinków, które są dostępne na platformie Netflix od 30 października 2024 roku. Polskie filmy robią furorę. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Napad 05.11.24, 11:56 Ten serial chętnie obejrzę, nie tylko dla Marcina Kowalczyka. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Napad 05.11.24, 16:53 Dzieki kolego. Jestem w polowie pierwszego odcinka, Zak wychodzi w bialym garniturze. Na razie poki co, dobry Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Napad 05.11.24, 23:50 Jestem w polowie trzeciego odcinka. Serial moim zdaniem swietny, ale niektore sceny przelatuje. Nie na moje nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Napad 05.11.24, 17:39 Mi bardzo się podobał. Fajny klimat lat 90tych. Świetna rola Olafa Lubaszenki. Wszystkim z mojego otoczenia którzy oglądali też się podobał. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Napad 05.11.24, 21:10 Bardzo słaby i totalnie niewiarygodne postacie. Szok, ze można bylo az tak spieprzyć świetny temat. Rola Lubaszenki miałka, niczego ciekawego nie zagrał. Odpowiedz Link Zgłoś