29.10.24, 00:13
Jeszcze nie ogladalam,
Czy podobal wam sie ten film?
Lubie Olafa Lubaszenko z serialu Sfora i z innych filmow.

Obserwuj wątek
    • ewka.n Re: Napad 29.10.24, 00:25
      Słaby. Mocno niedorobiony netflixowy "produkcyjniak". Na początku robi nadzieję na jakiś klimat, ale szybko to się w szwach rozłazi. Zmarnowana szansa. Szkoda czasu.
      • malgosiagosia Re: Napad 29.10.24, 00:34
        ewka.n napisała:

Na początku robi nadzieję
        > na jakiś klimat, ale szybko to się w szwach rozłazi. Zmarnowana szansa. Szkoda
        > czasu.

Dzieki, fajne i tresciwe, ale chyba dam sie naciagnac na tego Olafka. smile
      • malgosiagosia Re: Napad 29.10.24, 00:37
        Słaby. Mocno niedorobiony netflixowy "produkcyjniak".

A widzialas Sfore?
        • ewka.n Re: Napad 29.10.24, 00:56
          Nie widziałam. Rozumiem, że polecasz? Jakoś chyba przez Wilczaka za bardzo mi się kojarzy z "Ekstradycją", a ta zestarzała się fatalnie, więc jakoś mnie nie ciągnie. Natomiast niedawno obejrzałam sobie ponownie "Glinę" - jest za free na vod tvp. Klasa. Wciąż bardzo dobrze się ogląda. Ten niesamowicie gęsty klimat, no i ta muzyka Lorenca:

• malgosiagosia Re: Napad 29.10.24, 00:57
            Obejrzyj, jest super.
            • malgosiagosia Re: Napad 29.10.24, 00:59
              malgosiagosia napisała:

> Obejrzyj, jest super.

Jest na You Tube ..polska kinematografia
              • malgosiagosia Re: Napad 29.10.24, 01:00
                malgosiagosia napisała:

> malgosiagosia napisała:
                >
                > > Obejrzyj, jest super.
                >
                > Jest na You Tube ..polska kinematografia

Acha, Wilczak wg mnie swietny. Ale wiesz, taka sobie bajka.smile
                • hrasier_2 Re: Napad 29.10.24, 13:03
                  Olaf robi teraz za Gajosa? Jako major SB?
          • sueellen Re: Napad 05.11.24, 22:11
            Muzyka Lorenca w ogóle jest niesamowita. Czasem sobie słucham tak po prostu bez filmu. Podobnie jak slycham Ennio Morricone. Nie potrzebuję filmu. Wystarczy mi moje własne życie 😁
    • eagle.eagle Re: Napad 29.10.24, 04:23
      Wczoraj obejrzałam. Mi się podoba. Przypomina o czymś takim jak Ubecja, najmłodsze pokolenie już pewnie nie wie co to byli za ludzie - choć tutaj, mam takie wrażenie, że chcieli usprawiedliwić ich działania - więc po namyśle stwierdzam że film społecznie szkodliwy.
      • damartyn Re: Napad 29.10.24, 08:42
        Pamięta tę zbrodnię w Kredyt Banku.
        Od strzału w głowę zgięły trzy młode dziewczyny, zabity został też ochroniarz. Wydarzenie było wstrząsające.
        Film nawiązuje do tej historii. Średnia półka, ale dobrze się ogląda, natomiast wątek o dobrym esbeku nie do przejścia.
        • iwles Re: Napad 29.10.24, 08:51

Nie odbieram go pozytywnie. Wprost przeciwnie. Świadomie pozwolił, żeby Kacper pozabijal kolegów i popełnił samobójstwo. Czyli wymiar sprawiedliwości miał w dupie.
          Rodziny ofiar napadu nigdy się nie doczekały oskarżenia, procesu i ukarania zabójców.
          • damartyn Re: Napad 29.10.24, 09:01
            W realnym zdarzeniu wyroki zapadły.

"Wszyscy trzej sprawcy zostali skazani na karę dożywocia z ograniczoną możliwością starania się o przedterminowe warunkowe zwolnienie. Grzegorz Szelest, który zastrzelił wszystkie cztery ofiary, będzie mógł starać się o przedterminowe zwolnienie po 40 latach, Krzysztof Matusik – po 35 latach, natomiast Marek Rafalik po 25 latach. W lutym 2003 roku sąd apelacyjny utrzymał wyroki sądu okręgowego. Kamila Maniecka została skazana na 6 lat więzienia, zaś jej ojciec na dwa lata pozbawienia wolności w zawieszeniu na pięć lat"
            • iwles Re: Napad 29.10.24, 09:09

Mówię o filmie.
              • damartyn Re: Napad 29.10.24, 09:30
                Tak, wiem dlatego napisałam w realnym zdarzeniu.
        • nangaparbat3 Re: Napad 29.10.24, 09:15
          Dobry esbek? Odebrałam go jako odrażającego, chociaż z pewnymi przebłyskami refleksji - z rzadka.
          • damartyn Re: Napad 29.10.24, 09:30
            Całe szczęście.
          • eagle.eagle Re: Napad 29.10.24, 09:34
            Minister , ofiara przesłuchań esbeków i pomimo doznanego przez nich stałego urazu narządu mowy, bardzo zachwalał esbeckie metody.
            • nangaparbat3 Re: Napad 29.10.24, 09:43
              A to jakis autorytet?
              • eagle.eagle Re: Napad 29.10.24, 10:22
                Autorytet nie, tylko pochwała tamtych metod przesłuchiwań.
                • nangaparbat3 Re: Napad 29.10.24, 15:46
                  Wypowiadana przez postać fikcyjna. Zresztą wielu ludziom te metody naprawdę się podobają, niezależnie od poglądów politycznych.
            • iwles Re: Napad 29.10.24, 10:10

Nie, nie zachwalał esbeckich metod, tylko usprawiedliwiał Gadacza, że to nie on osobiście.
              • eagle.eagle Re: Napad 29.10.24, 10:24
                Zachwalał że ich sposoby były skuteczne.
                • hrasier_2 Re: Napad 29.10.24, 16:02
                  Dokładnie. W warstwie podstawowej sprawnie zrobiony kryminał z dobrymi zdjęciami, nadający się do oglądania w każdym kraju. Premia dla widzów polskich w postaci krajobrazu wczesnej transformacji, ale nienachalna. Ogólnie dobra rzemieślnicza robota bez nadmiernych pretensji intelektualnych, ale jak najbardziej do obejrzenia. Ale jełopy zawsze krytykować co polskie..
    • iwles Re: Napad 29.10.24, 06:08

"Lubaszenko" się deklinuje, więc "lubię Olafa Lubaszenkę".

W kwestii filmu- można obejrzeć.
    • mylove23 Re: Napad 29.10.24, 08:12
      Ja polecam, bardzo mi się podobał. Fajnie było wrócić wspomnieniami do początku lat 90-tych.
      • iwles Re: Napad 29.10.24, 08:31

Raczej połowa, lata około 1995-1996.
    • mag-la-swag Re: Napad 29.10.24, 08:35
      Dobry jest.
    • princy-mincy Re: Napad 29.10.24, 08:41
      Mi sie tak srednio podobal. Poczatek obiecujacy, fajnie oddany klimat polowy lat 90-tych ubieglego wieku.
      Niestety film inspirowany prawdziwa historia.
    • koko8 Re: Napad 29.10.24, 09:21
      Beznadziejny. Fabuła opiera się na faktach, jednak zamiast megaokrutnej i prymitywnej zbrodni, dostajemy romatyzowane pobudki morderców, szlachetnego byłego ubeka i miałkie, lekko żenujące dialogi.
      Lubaszenko mamrocze, caly czas pochylony do przodu. Nie kupuję tej maniery, bo to jest przyzwoity aktor.
      • pursuedbyabear Re: Napad 29.10.24, 11:47
        No ale taka rola, miał recytować jak Hamlet nad czaszką Yoricka?
        • koko8 Re: Napad 29.10.24, 12:05
          Taka rola? To jakiś wyjątkowy typ roli aktorskiej, bełkotanie bez otwieranie ust z pomrukiem z gardzieli, z pochyloną sylwetką? Na modłę " bo to zla kobieta była"? Bo na drugim biegunie jest patetyczny monolog z Hamleta? I pomiędzy już nie ma innych aktorskich środków do kreacji?🤦🏼‍♀️
          • pursuedbyabear Re: Napad 29.10.24, 12:46
            Środków aktorskich jest wiele, mogą wśród nich być i pochylona sylwetka, i niewyraźna mowa.
            • koko8 Re: Napad 29.10.24, 12:58
              No więc ja napisałam, że ta maniera do mnie nie przemawia, to pójście na łatwiznę, w dodatku irytujące. A szkoda, bo Lubaszenko ma talent i umiejętności.
              • beneficia Re: Napad 29.10.24, 15:53
                A dla mnie to było spoko, pasowało do postaci.
                • pursuedbyabear Re: Napad 29.10.24, 17:40
                  Dla mnie też.
                  Taka postać, taki sposób mówienia.
    • marianna1960 Re: Napad 29.10.24, 18:33
      Słaby nie polecam
    • panna_lila Re: Napad 29.10.24, 18:41
      Cieszę się, że obejrzałam zanim przeczytałam opinie tutaj.
      Dla mnie Ok
    • malgosiagosia Re: Napad 05.11.24, 00:23
      Obejrzalam wreszcie i co powiem, ze najdziwniejsze jest to, ze wszyscy tu maja racje.
      • hrasier_2 Re: Napad 05.11.24, 10:20
        „Idź przodem, bracie” to najnowsze dzieło Macieja Pieprzycy, który do tej pory dał się poznać widzom dzięki reżyserii projektów takich jak „Jestem mordercą” i „Chce się żyć”. Składa się z sześciu odcinków, które są dostępne na platformie Netflix od 30 października 2024 roku. Polskie filmy robią furorę.
        • koko8 Re: Napad 05.11.24, 11:56
          Ten serial chętnie obejrzę, nie tylko dla Marcina Kowalczyka.
        • malgosiagosia Re: Napad 05.11.24, 16:53
          Dzieki kolego. Jestem w polowie pierwszego odcinka, Zak wychodzi w bialym garniturze. smile
          Na razie poki co, dobry
          • malgosiagosia Re: Napad 05.11.24, 23:50
            Jestem w polowie trzeciego odcinka. Serial moim zdaniem swietny, ale niektore sceny przelatuje. Nie na moje nerwy.
    • inez21 Re: Napad 05.11.24, 17:39
      Mi bardzo się podobał. Fajny klimat lat 90tych. Świetna rola Olafa Lubaszenki. Wszystkim z mojego otoczenia którzy oglądali też się podobał.
      • grey_delphinum Re: Napad 05.11.24, 21:10
        Bardzo słaby i totalnie niewiarygodne postacie.
        Szok, ze można bylo az tak spieprzyć świetny temat.
        Rola Lubaszenki miałka, niczego ciekawego nie zagrał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka