Dodaj do ulubionych

Roomba z mopowaniem

12.11.24, 15:34
Wiem że było dużo wątków ale zakładam gdyż ciągle pojawiają się nowe modele. Niech mi ktoś powie czy lepiej kupić robota który tylko odkurza czy ten z nakładkami do mycia. Nie mogę tego ogarnąć o co chodzi z tym mopowaniem . Czy ja dobrze rozumiem że podczas odkurzania mazia cały dom tą zmoczoną wodą nakładką ?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 16:14
      >Czy ja dobrze rozumiem że podczas odkurzania mazia cały dom tą zmoczoną wodą nakładką ?
      Tak. Warto sprawdzić pojemność pojemnika na wodę i przemyśleć, jaka jest skuteczność mycia domu taką jej ilością. To trochę tak, jakbyś myła podłogę w całym domu jedną mokrą chusteczką wink
    • turzyca Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 16:16
      Roborock najpierw odkurza a potem myje. Puszczam go po kolejnych pomieszczeniach z nową szmatką. To nie jest porządne mycie, ale ilość kurzu się mocno zmniejsza, a o to mi chodziło.
      • eva_evka Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 16:22
        Też mam Roborock. Jak puszczam mocowanie to może szmatkę przed założeniem, potem zmieniam.
        Jeśli mamy zaschnięte plamy z jedzenia na podłodze w kuchni to nie umyję tego wystarczajco dobrze (choć można ustawić mopowanie x3). Nie mniej jednak jest to przyjemne odświeżenie podlog, zwłaszcza, jak puszczamy odkurzanie i mopowanie codziennie..
        • agnes_gray Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 16:37
          Podepnę się, bo też właśnie nabyłam roborocka, na razie tylko odkurzałam, bo mam taką wątpliwość - czy on sam rozpoznaje gdzie ma mopować (parkiet), a gdzie jest dywan i mopowac nie musi?
          • b-b1 Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 18:27
            Na zeskanowanej mapie pomieszczenia zaznaczasz w opcjach - strefę bez mopowania -tam gdzie masz dywan- wtedy nie wjedzie z mokrą nakładką na dywan, ale bez nakładki go odkurzy..
            Jeśli wybierzesz wirtualną ścianę - nie wjedzie ani z nakładką, ani bez nakładki.
            • agnes_gray Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 18:36
              Tak, wiem o tym, ale prawdę mówiąc nie wiem, jak dokładnie wyznaczyć te obszary, bo np dywan leży na środku pokoju, po bokach jest podłoga do mopowania - jak mam przenieść części bez dywanów na mapę w aplikacji - dokładnie mierzyć i przeskalować? Trochę zabawy by z tym było.
              • czcigodnystarzec Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 18:46
                agnes_gray napisała:
                > Tak, wiem o tym, ale prawdę mówiąc nie wiem, jak dokładnie wyznaczyć te obszary
                > , bo np dywan leży na środku pokoju, po bokach jest podłoga do mopowania - jak
                > mam przenieść części bez dywanów na mapę w aplikacji - dokładnie mierzyć i prze
                > skalować? Trochę zabawy by z tym było.

Ja bym zaczął od przeczytania instrukcji.
                Niektóre modele podnoszą się automatycznie przy wjeździe na dywan, żeby go nie mopować.
                • agnes_gray Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 18:49
                  Ten zgodnie z instrukcją powinien tak właśnie robić, ale chciałam poznać opinie praktyków smile
                  • b-b1 Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 19:00
                    Mam tylko 1 dywan- suchą strefę zrobiłam na oko w kilkanaście sekund- pomyliłam się o 2-3cm - mogę poprawić, ale mi się nie chce . Pokój z dywanem możesz powiększyć w telefonie, nie masz charakterystycznych przedmiotów w pokoju?( ja mam i widzę ile mniej więcej od biurka jest dywan).
                    • agnes_gray Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 19:01
                      Spróbuję tak zrobić, w sumie to fakt, że jakieś punkty odniesienia można znaleźć (np. nogi stołowe), może się wstrzelę smile
                      Dzięki smile
                      • eva_evka Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 19:26
                        Agnes, ja nie pomogę, bo nie mam dywanów. Tylko u córek, ale tam nie używamy odkurzacza samojezdnego (u nich ciągle coś leży na podłodze mnóstwo kabli, więc sprzątają ręcznym)
                        • agnes_gray Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 19:30
                          Dziękuję, spróbuję zrobić tak, jak pisze b-b1. Odkurzacz kupiłam rodzicom, a oni akurat mają dywany wszędzie i te kawałki bez dywanów to są takie skrawki tu i tam, więc trochę się zastanawiałam, jak to sensownie ustawić w aplikacji.
          • turzyca Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 20:24
            Mój rozpoznaje. I podnosi sobie tyłeczek, żeby nie moczyć dywanu.
        • thank_you Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 19:18
          Ja na takie plamy psikam płynem do mycia szyb i wychodzę. tongue_out
      • princy-mincy Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 16:59
        My podobnie. Maz go ma w apce na swoim telefonie i on najpierw odkurza a potem myje.
      • jola_ep Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 18:05
        Roborock ma teoretycznie poprawione mopowanie. Potrafi domyć plamy. Puszczam razu odkurzanie z mopowaniem, chyba że wyjątkowo sporo śmieci. Ewentualnie puszczam dwa razy. Szmatki zmieniam dość często (większe pomieszczenia mam podzielone na strefy)
        Teoretycznie ma funkcję podnoszenia mopa na dywanie, ale nie sprawdziłam - mam chodniczki, które i tak muszę zbierać przed sprzątaniem.
        Mimo całego kłopotu cieszę się, że wybrałam wersję z myciem.
      • pani.asma Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 19:13
        Nie kupujcie jakichś chińskich podróbek tylko prawdziwą rumba
        ona porządnie domyje tylko że się niestety po kilku latach zaczyna mi psuć
        • eva_evka Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 19:28
          No popatrz smile to ja mam chyba jakiś wyjątkowy egzemplarz, za to większość moich znajomych ma te (wg Ciebie) "nie chinskie" roomby i ciągle jakieś problemy...
    • pyza-wedrowniczka Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 16:35
      Mam z mopowaniem i można to traktować jako zwilżenie powierzchni. Spoko, żeby w podnieść wilgotność mieszkania i tyle. Nie umyje ci nic.
    • thank_you Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 19:17
      Tak, jasne, to nie jest mycie, ale podłoga wygląda na czystszą niż po samym odkurzaniu. Ja to lubię i korzystam z tego dodatku, ale nie traktuję tego jako mopowanie (czyli mycie) podlogi, więc nie jestem zawiedziona efektami.
    • larix_decidua77 Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 19:28
      Ja mam i używam.
      To nie zastępuje zwykłego mycia ale je uzupelnia. W całym domu myjemy podłogi w sb a codziennie przemywa robot i to wystarcza do następnej soboty. Co ok 20 metrów płuczę nakładkę.
      Fajnie też się sprawdza na imprezach. Sprzątamy podłogi dzień przed imprezą, w dniu imprezy wystarczy robot a my spokojnie możemy zrobić coś innego w tym czasie.
    • bywalec.hoteli Re: Roomba z mopowaniem 12.11.24, 21:58
      To mopowanie to raczej bajer niż prawdziwe sprzątanie. Doświadczenia z Roborockiem.
    • karotkaa Re: Roomba z mopowaniem 24.11.24, 13:08
      Chodzi ci o tę nową roombę combo 10 max? Widziałam w necie, że ma funkcję szorowania trudniejszych zabrudzeń, a dodatkowo pierze i suszy nakładki mopujące po każdym sprzątaniu. Ma tryb samego mopowania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka