kochamruskieileniwe 16.11.24, 19:43 Robię porządki. Zobaczcie co znalazłam. Na kartki były... Do muzeum je chyba można oddać 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 19:47 To mieszkanie zmarłej osoby. Ja nie sprzątałam tam nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 19:48 Kwity na dostawę mleka pod drzwi też znalazłam. Rachunki z lat 60. rownież 😈 Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Wykopaliska 😁 29.11.24, 23:17 Muzeum PRLu czy inne mogą być zainteresowane, zresztą prywatni zbieracze takich pamiątek pewnie też. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 19:48 Faktycznie, nie wyrzucaj. Na pewno ktoś weźmie. A Sporty też były? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:04 Nie wiem. Na razie się nie dokopalam. Tam jest wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:10 kochamruskieileniwe napisała: > Nie wiem. Na razie się nie dokopalam. Tam jest wszystko Co prawda, jest już Muzeum PRL, ale konkurencja jest konieczna Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 19:51 17 zł, to "nie tak dawno". Pamiętam, że to paskudztwo kosztowało około czterech, cztery dwadzieścia bodaj. Nie chce mi się guglać. Już sporty i potem popularne były lepsze, mimo że bez filtra a poznańskie z kołkami. Kiedyś nawet kawałek sznurka wyciągnąłem. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 19:56 Jakby nie było, te papierosy można uznać za alegorię peerelu. Szara, siermiężna bylejakość, do której tęskni duża część elektoratu różnych Kaczyńskich, Sawickich i innych dziadów. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:20 krwawy.lolo napisał: > Jakby nie było, te papierosy można uznać za alegorię peerelu. Szara, siermiężna > bylejakość, do której tęskni duża część elektoratu różnych Kaczyńskich, Sawick > ich i innych dziadów. O czym ty ciągle bredzisz. Już tak polityka w każdym wątku musi być. Jakość wtedy była lepsza niż teraz tani tytoń z Ukrainy. Ile było marek papierosów. Do wyboru do koloru. Wygulgaj sobie. Lubię wszystko oprócz pisania bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:28 hrasier_2 napisał: > > Jakość wtedy była lepsza niż teraz tani tytoń z Ukrainy. Ile było marek papierosów. Do wyboru do koloru. Wygulgaj sobie. Lubię wszystko oprócz pisania bzdur. 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:15 Do wyboru do koloru???? Chyba się naćpałeś... Wybór między sportami bez filtra a klubowymi , oraz sporo droższe carmeny. Zalegały jeszcze obrzydliwe mentolowe. Reszta była dostępna w pewexie. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:19 Jeden ch*j po ciotkę leciał... wszystko to były obrzydliwe śmierdziele poniżej jakiegokolwiek akceptowalnego poziomu dla papierosów. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:24 Nie bluźnij, Zefiry i Carmeny były pyszne (przynajmniej te z lat 70, na importowanym tytoniu). Obrzydliwe śmierdziele to były Sporty (Klubowe niewiele lepsze). Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:29 Nie paliłam Klubowych (ani Sportów), ale śmierdziały jednak mniej (jak palił ktoś obok). Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:02 O pani! Za Gierka może i tak, ale potem to raczej nie, zresztą w stanie wojennym i potem te marki były towarem deficytowym. Królowały klubowe i sporty. Jak pisał wybitny pisarz Jan Oborniak Gowniane to byly czasy 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:49 W latach 80 już ich nie próbowałam, możliwe, że się skiepściły. Natomiast za Gierka starsza o 5 lat, paląca kuzynka dawała mi się zaciągnąć i pamiętam, że mi smakowały, i ładnie pachniały (miałam 12 lat). Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:25 Absolutną wyżyną smrodu był jednak dym tej ohydy. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:54 Nie. Partagasy były gorsze Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:00 Och, były i inne egzotyczne, jak guajazyle, czy ruskie biełamory, ale to margines. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:03 Sądzę, że starsza eMatka pamięta smak obrzydliwego syropu na kaszel. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:05 DS-y z bratniej Albanii.... wzruszyłem się... Tak, to był poziom wódki Vistula z fusów drzewnych. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:10 Kogo nie zmogła niemiecka kula, tego zabije polska Vistula. Vistula była dość krótko. Krócej niż Baltic Vodka. Natomiast DS-y chyba z dwie dekady. Z Albanii chyba sprowadzano jeszcze paprykę i pomidory. A może tylko pomidory? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:54 Zapomniałeś o extramocnych Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:55 To do Rikiego było. Ohyzda. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 14:03 kochamruskieileniwe napisała: > Zapomniałeś o extramocnych Moi Rodzice palili - extramocne i giewonty. Mentolowymi truła się babcia przyjaciółki. No i oczywiście jak to bywało w tamtych czasach jako dzieci kupowałyśmy dorosłym papierosy w kiosku Ruchu bez żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:12 krwawy.lolo napisał: > 17 zł, to "nie tak dawno". Pamiętam, że to paskudztwo kosztowało około czterech > , cztery dwadzieścia bodaj. Nie chce mi się guglać. Już sporty i potem popularn > e były lepsze, mimo że bez filtra a poznańskie z kołkami. Kiedyś nawet kawałek > sznurka wyciągnąłem. Czyli ceny sie nie zmienily? Popatrz pan... Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:25 engine8t napisał: > krwawy.lolo napisał: > > > 17 zł, to "nie tak dawno". Pamiętam, że to paskudztwo kosztowało około cz > terech > > , cztery dwadzieścia bodaj. Nie chce mi się guglać. Już sporty i potem po > pularn > > e były lepsze, mimo że bez filtra a poznańskie z kołkami. Kiedyś nawet ka > wałek > > sznurka wyciągnąłem. > > Czyli ceny sie nie zmienily? Popatrz pan... Wyczuwam sarkazm😁 Ceny papierosów cały czas w górę. To jest nałóg. Nie da się szybko od tego uwolnić. Trochę zrobili z tym ograniczenia i w sumie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
is-laura Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 19:53 Wystaw na FB na grupie Retro Polska PRL Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:25 Kilkadziesiąt złotych max, a i to jak trafi na hobbystę, który to kupi na wymianę, bo na swoje potrzeby już zapewne ma. Sprzedałam kiedyś sporo pustych pudełek po papierosach i typ, który kupił mi objasnił że w takim celu się to kupuje, wymieniają się nimi z ludźmi spoza Polski. Dla polskich kolekcjonerów to nie jest żaden rarytas bo jest tego nadal sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:26 Caro i Carmeny. Te drugie były pakowane w czerwone opakowania z folią i miały filtry. Malboro było w Pewex. Był jeszcze później tytoń fajkowy Amphora. Mieszało się z Najprzedniejszym. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:32 Papierosy Visant kubańskie. Kiedyś ludzie palili na prywatkach i przy dzieciach. Nikt nie uważał wtedy że to jest szkodliwe. Siwy dym bujał się w pokojach. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:06 O kochana, są tacy którzy na te papierosy polują, płaca duże pieniądze i palą! Są palacze, którzy sobie cenią właśnie te stare marki. Sama poznałam takich ludzi z przejęciem umawiających się na podział oryginalnego wagonu extra mocnych! Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:11 O matulu... Nie wyrzucać czyli. Zostawię jako lokatę kapitału dla syna..🤣 Sporo kryształów, szkła i ceramiki jest. Szlag mnie trafia, bo nie umiem sprzedawać. I nie mam ani miejsca by przechować,ani czasu na fotografie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:32 Z tym akurat bez problemu, w sensie jeśli się chcesz pozbyć, bo jeśli wycenić i zarobić to więcej zachodu. Ale jeśli sprzedać za niewygórowaną cenę to robisz fotkę zbiorczą wszystkiego co masz, kilka zbliżeń, ślesz do okolicznych komisów i na facebookowe grupy handlarzy szkłem i ceramiką i sprzedajesz temu kto oferuje najwięcej albo będzie po to najszybciej. (Komisy raczej bez opcji dojazdu na miejsce) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 09:55 Ceramika zwłaszcza co a potrafi być dużo warta. Pokazuj co masz może być zdjęcie zbiorcze! Może któraś ematka ci Ine albo Dorotę wypatrzy Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 09:59 Chyba nigdy nie paliłaś. Papierosy wysychają prędzej, czy później, niezależnie od opakowania i nie nadają się do palenia. A te na obrazku już po paru tygodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:46 Mój mąż robił. W wojsku. Na przeterminowanych "żelaznych racjach". Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 12:29 Ja nigdy ale naprawdę spotkałam takich ludzi, którzy wyszukują na różnych portalach stare wagony papierosów po to żeby je palić. Nie wiem jak je odmładzają bo w życiu nie paliłam. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:08 Jak znajdziesz stare pudełka zapałek to daj znać Mój syn chętnie je odkupi do kolekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:17 Może po prostu jeszcze się nie dokopałaś Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:29 Piąty raz nie napiszę posty wtrrr Ostało się jedno już bez zapałek, ale duże i w stanie takim sobie. 7x11 cz. Eksportowe. Nie mogę dołączyć zdjęcia, bo mi kasuje post Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:34 Wymiary w cm. Żółte z napisami po angielsku. Z tyłu też, po angielsku plus nalepka, że to zakłady w Częstochowie wyprodukowały. Na eksprt Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 09:54 Dzięki, że odpisałaś Jestem chętna, nawet bez zapałek w środku. Mogę do Ciebie napisać na gazetowy? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:43 Napisz. Znalazłam jeszcze jedno małe. Nawet jest kilka zapałek. Ugrzezlam w porządkach. Pewnie dopiero odpiszę wieczorem Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:36 Wow! Na pewno takich nie ma Zaraz do Ciebie napiszę. Jestem teraz w podróży więc nie ma sprawy, będę czekać Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 09:53 Teraz „pamiątki po PRL” w cenie nie wyrzucaj Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 16:54 Ja bym te wykopaliska zabezpieczyła , zamknęła w suchym szczelnym pojemniku i zostawiła na kolejnych kilkadziesiąt lat. Taka kapsuła czasu, inwestycja . Skarb dla dzieci. Sprzedadzą na aukcji kolekcjonerskiej jak będzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 29.11.24, 22:42 Dzisiejsze wykopaliska. Z ogrodowej komórki, nieogrzewanej i bardzo cienkościennej (jedna cegła), pod stosem różnych rupieci (wszystko do wywalenia). Od co najmniej 20 lat. Komórka nie była otwierana od kilkunastu lat, w obawie, że wszystko się wysypie na otwierającego drzwi. Figurka charta z Wałbrzycha. Zrobiłam zdjęcie, dopiero co ja przyniosłam, więc jeszcze brudna. Ale jest cała, bez uszczerbków. Niestety, gdy chce dołączyć zdjęcie, kasuje post. Może później się uda. Sławetna szklana rybka nie przeżyła😐 Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 29.11.24, 22:43 Jak widać udało się Do trzech razy sztuka🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Wykopaliska 😁 29.11.24, 22:48 Wow! Piękny i miał szczęście, że jest cały. Można powiedzieć, że właśnie wyciągnęłaś spod stosu rupieci 200zł. Życzę Ci jeszcze wielu takich fajnych odkryć Ps: Syn zachwycony pudełkami. To mniejsze wg niego baaardzo stare. Jeszcze raz dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 29.11.24, 22:55 Cieszę się, że syn zadowolony🙂 Mam dosyć sprzątania, a dopiero w połowie drogi jestem. Nie skończy się na jednym kontenerze. Oj nie... Ale te komórkę ogrodowa pierwszy raz widzę... pustą! Jutro druga🤦 Odpowiedz Link Zgłoś