Dodaj do ulubionych

Wykopaliska 😁

16.11.24, 19:43
Robię porządki. Zobaczcie co znalazłam.
Na kartki były...
Do muzeum je chyba można oddać 🤣

Obserwuj wątek
    • andaba Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 19:46
      Rany. Kiedy poprzedni raz sprzątałaś?

smile
      • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 19:47
        To mieszkanie zmarłej osoby. Ja nie sprzątałam tam nigdy.
        • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 19:48
          Kwity na dostawę mleka pod drzwi też znalazłam. Rachunki z lat 60. rownież 😈
          • andaba Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:28
            Absolutnie nie wyrzucaj.
        • mia_mia Re: Wykopaliska 😁 29.11.24, 23:17
          Muzeum PRLu czy inne mogą być zainteresowane, zresztą prywatni zbieracze takich pamiątek pewnie też.
    • bistian Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 19:48
      Faktycznie, nie wyrzucaj. Na pewno ktoś weźmie.
      A Sporty też były? wink
      • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:04
        Nie wiem. Na razie się nie dokopalam. Tam jest wszystko
        • bistian Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:10
          kochamruskieileniwe napisała:

> Nie wiem. Na razie się nie dokopalam. Tam jest wszystko

Co prawda, jest już Muzeum PRL, ale konkurencja jest konieczna smile
    • krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 19:51
      17 zł, to "nie tak dawno". Pamiętam, że to paskudztwo kosztowało około czterech, cztery dwadzieścia bodaj. Nie chce mi się guglać. Już sporty i potem popularne były lepsze, mimo że bez filtra a poznańskie z kołkami. Kiedyś nawet kawałek sznurka wyciągnąłem.
      • krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 19:56
        Jakby nie było, te papierosy można uznać za alegorię peerelu. Szara, siermiężna bylejakość, do której tęskni duża część elektoratu różnych Kaczyńskich, Sawickich i innych dziadów.
        • hrasier_2 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:20
          krwawy.lolo napisał:

> Jakby nie było, te papierosy można uznać za alegorię peerelu. Szara, siermiężna
          > bylejakość, do której tęskni duża część elektoratu różnych Kaczyńskich, Sawick
          > ich i innych dziadów.
          O czym ty ciągle bredzisz. Już tak polityka w każdym wątku musi być. Jakość wtedy była lepsza niż teraz tani tytoń z Ukrainy. Ile było marek papierosów. Do wyboru do koloru. Wygulgaj sobie. Lubię wszystko oprócz pisania bzdur.
          • default Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:28
            hrasier_2 napisał:

> > Jakość wtedy była lepsza niż teraz tani tytoń z Ukrainy. Ile było marek papierosów. Do wyboru do koloru. Wygulgaj sobie. Lubię wszystko oprócz pisania bzdur.

🤣🤣🤣
          • riki_i Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:15
            Do wyboru do koloru???? Chyba się naćpałeś... Wybór między sportami bez filtra a klubowymi , oraz sporo droższe carmeny. Zalegały jeszcze obrzydliwe mentolowe. Reszta była dostępna w pewexie.
            • ichi51e Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:17
              Zefiry 😆 Tyle lat i pamiętam…
              • riki_i Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:19
                Jeden ch*j po ciotkę leciał... wszystko to były obrzydliwe śmierdziele poniżej jakiegokolwiek akceptowalnego poziomu dla papierosów.
                • chatgris01 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:24
                  Nie bluźnij, Zefiry i Carmeny były pyszne (przynajmniej te z lat 70, na importowanym tytoniu).
                  Obrzydliwe śmierdziele to były Sporty (Klubowe niewiele lepsze).
                  • krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:26
                    Klubowe były gorsze, nie lepsze.
                    • chatgris01 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:29
                      Nie paliłam Klubowych (ani Sportów), ale śmierdziały jednak mniej (jak palił ktoś obok).
                  • riki_i Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:02
                    O pani! Za Gierka może i tak, ale potem to raczej nie, zresztą w stanie wojennym i potem te marki były towarem deficytowym. Królowały klubowe i sporty. Jak pisał wybitny pisarz Jan Oborniak Gowniane to byly czasy 😀
                    • chatgris01 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:49
                      W latach 80 już ich nie próbowałam, możliwe, że się skiepściły.
                      Natomiast za Gierka starsza o 5 lat, paląca kuzynka dawała mi się zaciągnąć i pamiętam, że mi smakowały, i ładnie pachniały (miałam 12 lat).
                • krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:25
                  Absolutną wyżyną smrodu był jednak dym tej ohydy.
                  • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:54
                    Nie. Partagasy były gorsze
                    • krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:00
                      Och, były i inne egzotyczne, jak guajazyle, czy ruskie biełamory, ale to margines.
                      • krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:02
                        https://pl.wikipedia.org/wiki/Gauloises#/media/Plik:Gauloises_Caporal.jpg
                        • krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:03
                          Sądzę, że starsza eMatka pamięta smak obrzydliwego syropu na kaszel.
                  • riki_i Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:05
                    DS-y z bratniej Albanii.... wzruszyłem się... Tak, to był poziom wódki Vistula z fusów drzewnych.
                    • krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:10
                      Kogo nie zmogła niemiecka kula, tego zabije polska Vistula. Vistula była dość krótko. Krócej niż Baltic Vodka. Natomiast DS-y chyba z dwie dekady. Z Albanii chyba sprowadzano jeszcze paprykę i pomidory. A może tylko pomidory?
            • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:54
              Zapomniałeś o extramocnych
              • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:55
                To do Rikiego było.
                Ohyzda.
              • aqua48 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 14:03
                kochamruskieileniwe napisała:

> Zapomniałeś o extramocnych

Moi Rodzice palili - extramocne i giewonty. Mentolowymi truła się babcia przyjaciółki. No i oczywiście jak to bywało w tamtych czasach jako dzieci kupowałyśmy dorosłym papierosy w kiosku Ruchu bez żadnego problemu.
      • engine8t Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:12
        krwawy.lolo napisał:

> 17 zł, to "nie tak dawno". Pamiętam, że to paskudztwo kosztowało około czterech
        > , cztery dwadzieścia bodaj. Nie chce mi się guglać. Już sporty i potem popularn
        > e były lepsze, mimo że bez filtra a poznańskie z kołkami. Kiedyś nawet kawałek
        > sznurka wyciągnąłem.

Czyli ceny sie nie zmienily? Popatrz pan...
        • hrasier_2 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:25
          engine8t napisał:

> krwawy.lolo napisał:
          >
          > > 17 zł, to "nie tak dawno". Pamiętam, że to paskudztwo kosztowało około cz
          > terech
          > > , cztery dwadzieścia bodaj. Nie chce mi się guglać. Już sporty i potem po
          > pularn
          > > e były lepsze, mimo że bez filtra a poznańskie z kołkami. Kiedyś nawet ka
          > wałek
          > > sznurka wyciągnąłem.
          >
          > Czyli ceny sie nie zmienily? Popatrz pan...
          Wyczuwam sarkazm😁 Ceny papierosów cały czas w górę. To jest nałóg. Nie da się szybko od tego uwolnić. Trochę zrobili z tym ograniczenia i w sumie dobrze.
    • is-laura Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 19:53
      Wystaw na FB na grupie Retro Polska PRL
    • turzyca Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:12
      Albo sprzedać za konkretną kasę...
      • 35wcieniu Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:25
        Kilkadziesiąt złotych max, a i to jak trafi na hobbystę, który to kupi na wymianę, bo na swoje potrzeby już zapewne ma.
        Sprzedałam kiedyś sporo pustych pudełek po papierosach i typ, który kupił mi objasnił że w takim celu się to kupuje, wymieniają się nimi z ludźmi spoza Polski. Dla polskich kolekcjonerów to nie jest żaden rarytas bo jest tego nadal sporo.
    • hrasier_2 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:26
      Caro i Carmeny. Te drugie były pakowane w czerwone opakowania z folią i miały filtry. Malboro było w Pewex. Był jeszcze później tytoń fajkowy Amphora. Mieszało się z Najprzedniejszym.
      • hrasier_2 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 20:32
        Papierosy Visant kubańskie. Kiedyś ludzie palili na prywatkach i przy dzieciach. Nikt nie uważał wtedy że to jest szkodliwe. Siwy dym bujał się w pokojach.
    • heca007 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:06
      O kochana, są tacy którzy na te papierosy polują, płaca duże pieniądze i palą! Są palacze, którzy sobie cenią właśnie te stare marki. Sama poznałam takich ludzi z przejęciem umawiających się na podział oryginalnego wagonu extra mocnych!
      • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:11
        O matulu...
        Nie wyrzucać czyli. Zostawię jako lokatę kapitału dla syna..🤣
        Sporo kryształów, szkła i ceramiki jest. Szlag mnie trafia, bo nie umiem sprzedawać. I nie mam ani miejsca by przechować,ani czasu na fotografie itp.
        • 35wcieniu Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:32
          Z tym akurat bez problemu, w sensie jeśli się chcesz pozbyć, bo jeśli wycenić i zarobić to więcej zachodu.
          Ale jeśli sprzedać za niewygórowaną cenę to robisz fotkę zbiorczą wszystkiego co masz, kilka zbliżeń, ślesz do okolicznych komisów i na facebookowe grupy handlarzy szkłem i ceramiką i sprzedajesz temu kto oferuje najwięcej albo będzie po to najszybciej. (Komisy raczej bez opcji dojazdu na miejsce)
        • ichi51e Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 09:55
          Ceramika zwłaszcza co a potrafi być dużo warta. Pokazuj co masz może być zdjęcie zbiorcze! Może któraś ematka ci Ine albo Dorotę wypatrzy
      • krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 09:59
        Chyba nigdy nie paliłaś. Papierosy wysychają prędzej, czy później, niezależnie od opakowania i nie nadają się do palenia. A te na obrazku już po paru tygodniach.
        • chatgris01 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:22
          Tytoń można ponownie nawilżyć.
          • krwawy.lolo Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:04
            Nie próbowałem.
            • chatgris01 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:46
              Mój mąż robił. W wojsku. Na przeterminowanych "żelaznych racjach".
        • heca007 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 12:29
          Ja nigdy ale naprawdę spotkałam takich ludzi, którzy wyszukują na różnych portalach stare wagony papierosów po to żeby je palić. Nie wiem jak je odmładzają bo w życiu nie paliłam.
    • heca007 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:08
      Jak znajdziesz stare pudełka zapałek to daj znać smile Mój syn chętnie je odkupi do kolekcji.
      • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:11
        Ojej. Chyba nie mam już.
        • heca007 Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:17
          Może po prostu jeszcze się nie dokopałaś wink
          • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:25
            Ostało się jedno
            • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:29
              Piąty raz nie napiszę posty wtrrr
              Ostało się jedno już bez zapałek, ale duże i w stanie takim sobie. 7x11 cz. Eksportowe. Nie mogę dołączyć zdjęcia, bo mi kasuje post
              • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 16.11.24, 21:34
                Wymiary w cm. Żółte z napisami po angielsku. Z tyłu też, po angielsku plus nalepka, że to zakłady w Częstochowie wyprodukowały. Na eksprt
                • heca007 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 09:54
                  Dzięki, że odpisałaś smile Jestem chętna, nawet bez zapałek w środku. Mogę do Ciebie napisać na gazetowy?
                  • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:43
                    Napisz. Znalazłam jeszcze jedno małe. Nawet jest kilka zapałek. Ugrzezlam w porządkach. Pewnie dopiero odpiszę wieczorem
                    • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:44
                      Może się uda tym razem.
                  • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:48
                    I takie
                    • heca007 Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 11:36
                      Wow! Na pewno takich nie ma smile Zaraz do Ciebie napiszę. Jestem teraz w podróży więc nie ma sprawy, będę czekać wink
    • wapaha Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 09:46
      skarb !
    • ichi51e Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 09:53
      Teraz „pamiątki po PRL” w cenie nie wyrzucaj big_grin
    • wapaha Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 10:49
      ja mam takie cudeńka wink

• sueellen Re: Wykopaliska 😁 17.11.24, 16:54
      Ja bym te wykopaliska zabezpieczyła , zamknęła w suchym szczelnym pojemniku i zostawiła na kolejnych kilkadziesiąt lat. Taka kapsuła czasu, inwestycja . Skarb dla dzieci. Sprzedadzą na aukcji kolekcjonerskiej jak będzie trzeba.
    • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 29.11.24, 22:42
      Dzisiejsze wykopaliska.

Z ogrodowej komórki, nieogrzewanej i bardzo cienkościennej (jedna cegła), pod stosem różnych rupieci (wszystko do wywalenia). Od co najmniej 20 lat. Komórka nie była otwierana od kilkunastu lat, w obawie, że wszystko się wysypie na otwierającego drzwi.
      Figurka charta z Wałbrzycha. Zrobiłam zdjęcie, dopiero co ja przyniosłam, więc jeszcze brudna. Ale jest cała, bez uszczerbków.
      Niestety, gdy chce dołączyć zdjęcie, kasuje post.
      Może później się uda.

Sławetna szklana rybka nie przeżyła😐
      • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 29.11.24, 22:42
        O taki
        • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 29.11.24, 22:43
          Jak widać udało się Do trzech razy sztuka🙂
        • heca007 Re: Wykopaliska 😁 29.11.24, 22:48
          Wow! Piękny i miał szczęście, że jest cały. Można powiedzieć, że właśnie wyciągnęłaś spod stosu rupieci 200zł. Życzę Ci jeszcze wielu takich fajnych odkryć smile

Ps: Syn zachwycony pudełkami. To mniejsze wg niego baaardzo stare. Jeszcze raz dzięki smile
          • kochamruskieileniwe Re: Wykopaliska 😁 29.11.24, 22:55
            Cieszę się, że syn zadowolony🙂
            Mam dosyć sprzątania, a dopiero w połowie drogi jestem. Nie skończy się na jednym kontenerze. Oj nie...

Ale te komórkę ogrodowa pierwszy raz widzę... pustą! Jutro druga🤦

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka