Dodaj do ulubionych

Stara podłoga z desek problem

25.11.24, 22:37
Czy ktos się orientuje, jak można doczyścic po remoncie, starą podłogę z desek, chodzi zwłaszcza o te szpary pomiędzy nimi. W szpary i dziury po kornikach nawłaziła farba, i mimo ze to kilka razy czysciłam, nadal widac białe ślady.... Może ktoś ma taka podłoge?
Obserwuj wątek
    • taje Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 22:40
      Może wystarczy pokochać jako ślady historii? Wrzuć zdjęcie, żeby pokazać jak to wygląda.
      • pupu111 Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 22:43
        Nie mam zdjęcia, ale ta szpara miedzy deskami która zwykle była czarna jest taka zabrudzona na biało, wygląda to zle.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 22:54
          pupu111 napisał(a):

> Nie mam zdjęcia, ale ta szpara miedzy deskami która zwykle była czarna jest tak
          > a zabrudzona na biało, wygląda to zle.

Szorować aż zejdzie, następnym razem kupić tekturę do położenia w trakcie remontu na podłodze. Możesz spróbować kupić małą szlifierkę (taką z mini pilnikami do renowacji mebli) i spróbować tym przejechać w szparach.
        • kk345 Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 22:57
          Ale to ślady po pyle, czy zastygła mokra farba?
          • pupu111 Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 23:00
            Miałam na podłodze kartony, było tynkowanie, nakładanie gipsu i szlifowanie, potem malowanie. Chyba głównie nawłaził gips, ale wszystko po trochu
            • bardzo_wredna_dziewucha Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 23:03
              pupu111 napisał(a):

> Miałam na podłodze kartony, było tynkowanie, nakładanie gipsu i szlifowanie, po
              > tem malowanie. Chyba głównie nawłaził gips, ale wszystko po trochu

Zatem odkurzacz przemysłowy. Można wypożyczyć, nie trzeba kupować. Zbierze pył.
              Po jednym remoncie, po którym myłam podłogę z milion razy i cały czas wychodził pył, zrozpaczona dodałam do wody trochę oleju spożywczego. Pomogło, ale nie wiem dlaczego.
            • kk345 Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 23:33
              Spróbuj na małym fragmencie: zamocz pędzel w oleju (jadalnym, ale tak, żeby nie kapał) i przeciągnij po szparach. Ja tak "naprawiam" drobne rysy na moich ukochanych dechach podłogowych, może u ciebie też się sprawdzi?
              • pupu111 Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 23:34
                Dzięki, spróbuję.
        • taje Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 22:57
          Z opisu nie wygląda to źle, stara podłoga z desek kieruje się swoimi prawami (gdyby była ubrudzona na czarno byłoby gorzej), mnie się takie ślady historii podobają. Ale jeśli to ci przeszkadza to może weź papier ścierny i spróbuj zeszlifować? Tyle, że może to być bardzo czasochłonne...
    • taki-sobie-nick Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 22:50
      Już się nie boisz wojny? [sarkazm]
      • pupu111 Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 22:52
        Mieszkam na szczęście po dobrej stronie Wisły,
        • taki-sobie-nick Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 23:00
          Proszę, jak ci przeszło jak ręką odjął. [sarkazm]

A wcześniej mieszkałaś po złej?
          • pupu111 Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 23:01
            Całe zycie w Poznaniu.
            • taki-sobie-nick Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 23:02
              Aha, i w Poznaniu (wczoraj) bałaś się wojny z Rosją, a dziś na zachodzie Warszawy się nie boisz?

Interesujące.
              • pupu111 Re: Stara podłoga z desek problem 25.11.24, 23:04
                Pisanie o czyms oznacza dla ciebie ze się ktos boi? To ty się boisz.
    • kochamruskieileniwe Re: Stara podłoga z desek problem 26.11.24, 06:20
      Poremontowy, najczęsciej wapienny, pył usuwa woda z octem. Może niekoniecznie wyleawc na drewnianą podłogę, ale przemyć wilgotnym mopem/szmatką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka