taki-sobie-nick 17.12.24, 22:02 Kto się boi NUDNYCH ubrań - i dlaczego? Wątek inspirowany wątkiem o kiecce na wyjście sylwestrowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Re: Nudna stylizacja 17.12.24, 22:25 [Oj, wątek teoretyczny, a tu ematka spodziewała się linka.] Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Nudna stylizacja 17.12.24, 23:04 Ja się nie boję, czasem celowo zakładam bardzo nudne ciuchy, bo tak, ale zwykle ubieram się nudno, spodnie (najczęściej dżinsy) I sweterek, koszulka plus sweterek rozpinany, koszula czasem, ot nic szczególnego. Akurat ta sukienka z wątku obok jest całkiem ładna, prosta, bez udziwnien, na wiele okazji. Ale Autorka podkreśliła, że na tym wyjściu będzie reprezentować jakąś grupę ludzi, że będzie w centrum, że zależy jej i tym, których będzie reprezentować, by dobrze wyglądała itd. A oglądając zdjęcia z poprzednich lat stwierdza, że w tej czarnej wyglądałaby bardzo skromnie i być może z tego względu nie czułaby się dobrze. No takie tam rozkminy 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Nudna stylizacja 17.12.24, 23:16 ja sie nie boje, lubie nudne ciuchy, podstawa - naturalne materialy, buty tez lubie nudne - wygodne, takoz torebki, zaszalec to moge z apaszkami/ szalami i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Nudna stylizacja 17.12.24, 23:23 Mnie zawsze zastanawia skąd się bierze potrzeba by nasze ciuchy były "jakieś" dla innych. Kocham kolory i dziwne połączenia. W beżowych ciuchach bym zaliczyła depreche i żal po całym szczęściu tego świata. Bo mi kolory sprawiają radość. Znam mnóstwo osób którym radość orrawia ze ich ciuch im wydłuża, wypłaszcza, podnosi obniża etc o kolor jest drugorzędny. I są szczęśliwe jak im te ciuchy to robią. Choć dla mnie te ciuchy są nudne to nosicielom to odpowiada. Są osoby które potrzebują kogoś innego by im powiedział jaki kolor jest dla nich ok. I noszą taki odcień jak im podano i są zadowolone. Choć po miesiącu dla otoczenia to już jest jakaś tam nieokreślony bylejaki odcień. Ciuchy maja być wyjątkowe (z dowolnie wybranego powodu) dla nas. Reszta może sobie swoje opinie wsadzić w buty - jak ma ochotę to są te beżowe czy fioletowe też. Odpowiedz Link Zgłoś
efekt.papageno Re: Nudna stylizacja 17.12.24, 23:30 Piona Beata, ja też bardzo lubię kolory. I wzory... Moda to właściwie sens mojego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Nudna stylizacja 19.12.24, 08:43 Zgadzam się i mamy się w nich dobrze czuć. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Nudna stylizacja 17.12.24, 23:28 Kiedyś balam się nudnych ubrań, teraz czasem lubię być nudna. Nie znosiłam sukienek i spódnic, a teraz lubię. Miałam też po 20tce fazę ubierania się na czarno, prawie przez15 lat. Dziś ubieram się tak jak chcę, a nie po to, żeby coś udowadniać. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Nudna stylizacja 17.12.24, 23:30 Lubię zaszaleć z biżuterią więc siłą rzeczy lubię też nudne ubrania. A to jest obowiązek, żeby ubranie było ciekawe? Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Nudna stylizacja 17.12.24, 23:40 Tak, można zaszaleć biżuterią, torebką czy butami i wtedy nudne ubranie jest pożądane, żeby nie przesadzić. A czasem człowiek chce się wtopić w tłum Odpowiedz Link Zgłoś
wegekotlecik Re: Nudna stylizacja 17.12.24, 23:42 Jak ktoś zakłada wątek jak błyszczeć na imprezie wieczorowej to założenie wręcz biurowej czarnej sukienki nie wydaje mi się właściwym rozwiązaniem, co nie znaczy, że się boję nudnych ubrań. Ba! Ja na co dzień często sama chodze ubrana nudno i basicowo, ale nie polecę autorce pytającej co założyć na galę jeansów i białej koszuli. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Nudna stylizacja 19.12.24, 08:41 Ta zalinkowana mała czarna to kwintesencja klasyki w dobrym tego słowa znaczeniu. Bardzo często mniej znaczy więcej i doskonale się sprawdza. Wystarczy pooglądać fotki ze ścianek różnych eventow. A już w zestawieniu z typowo letnią kiecką, która zapewne wg Ciebie nie jest nudna jest dziwne. Mała czarna ze srebrnymi szpilkami i dużymi kolczykami da efekt glamour z klasą. Ta bordowa letnia sprawdzi się na letniej imprezie rodzinnej w połączeniu z sandałkami ozdobnymi, ale już ze szpilkami da efekt przaśnej elegancji. I zdecydowanie nie nadaje się na mocno formalne biznesowe okazje. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Nudna stylizacja 19.12.24, 08:42 I jeszcze jedno. Jeśli ktoś na codzień ubiera się w dżinsy i tshirt, to mała czarna tym bardziej zrobi efekt wow. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 09:10 Chyba ja lubię, bo nie zwracać na siebie uwagi otoczenia oryginalnym ubiorem. Często chodzę w spodniach, ale w okresie letnim lubię sukienki i szorty. Ale raczej też bez szaleństwa. Chyba mam mało artystyczną duszę, że tak się nudno ubieram. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 09:21 Nie boję się, przeciwnie, boję się wyjątkowości w stroju, no totalnie nie mam gustu i nie chcę wyglądać jak przebrana🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Nudna stylizacja 19.12.24, 11:42 O, ja też boję się wizerunku typu "przebrana", zwłaszcza, że mam koleżankę, która wygląda jak przebrana. Nie chcę też być "nastarana". Raczej chodzi mi o prosty styl, bez udziwnień i zdobień, typu cekiny, napisy, koronki, zaloty, perełki itp. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Nudna stylizacja 19.12.24, 12:12 Akurat perły lubię. Ta mała czarna z metalicznymi szpilkami i wyrazistą bizuterią zrobi efekt wow. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 09:23 Nie boję się ale dobrze w takich się nie czuję. Działają na mnie depresyjnie. Potrzebuję kreatywności, koloru,wzoru do szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 09:29 Ale nudne w sensie szary kaszmirowy sweter, czy bluza z polaru? Bo to sa inne kategorie, a dla kogos obie moga byc nudne. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 09:54 o dokładnie. Dla kogoś tenże kaszmirowy sweter będzie wybierany pieczołowicie po długiej analizie kształtu rękawa od łokcia w dół i wieku oraz stopnia nachylenia zbocza po którym chodziła koza która dostarczyła sierść. Naprawdę można się zdoktoryzować z najdziwniejszych rzeczy. Podobnie z wyboru polaru można zrobić niemalże monodram dramatyczny w 6 aktach na 4 osoby. To tak jak czasem pojawiają się gdzieś opinie, że jakaś długość jest TRUDNA. Na litość to jest tylko ciuch. O ile to nie japońskie kimono albo kilt do których zakładania potrzeba 5 lat studiów architektonicznych to naprawdę nie ma co dziwaczeć z trudnością. Trudna to jest fizyka kwantowa (i to tez ponoć nie dla wszystkich) a nie kawałki materiału w jakiejś długości. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 10:41 Ja mialam raczej na mysli, ze dla kazdego cos innego jest nudne (co za oczywistosc ) i nie wiem, czego dotyczy pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 18:54 gris_gris napisała: > Ale nudne w sensie szary kaszmirowy sweter, czy bluza z polaru? Bo to sa inne k > ategorie, a dla kogos obie moga byc nudne. Mała czarna. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 19:00 Dobrą małą czarną można tak ograć, że by Ci kapcie spadły. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 19:08 taki-sobie-nick napisała: > > Mała czarna. No ale nie ma jednej malej czarnej... Czy te od Dries Van Noten sa nudne? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 19:09 Przede wszystkim trzecia i czwarta nie są małe. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 19:13 taki-sobie-nick napisała: > Przede wszystkim trzecia i czwarta nie są małe. A to jest jakas precyzyjna definicja? A pierwsza i druga, sa nudne? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 19:18 gris_gris napisała: > taki-sobie-nick napisała: > > > Przede wszystkim trzecia i czwarta nie są małe. > > A to jest jakas precyzyjna definicja? No fakt, nie ma. Ale są to zdecydowanie sukienki bardziej zabudowane niż małe. Nudna nie jest żadna. A pierwsza i druga, sa nudne? > Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 19:15 a co to są nudne ubrania? Przybliż może. Odpowiedz Link Zgłoś
cottonrose Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 19:24 Dziele ubrania na eleganckie ( tzn rowniez odpowiednie do okolicznosci) i nieleganckie. Nie wiem jakie mialyby byc nudne. Bez poczucia humoru? Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 19:36 Ja sie nie boje. WSZYSTKIE moje ciuchy sa nudne Odpowiedz Link Zgłoś
klaviatoorka3.0 Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 19:52 Zdefiniuj słowo: NUDNE. Co dla jednego nudne, dla innego może być luksusowe, ciekawe, klasyczne, urocze, seksowne, przytulne lub wyzywające. Ten sam strój może świadczyć o braku lub nadmiarze kompleksów, wyczuciu trendów lub braku smaku, wysokim statusie lub braku kasy, totalnym luzie lub spięciu tyłka- w zależności od tego, kto go nosi i kto ocenia. A najczęściej każdy ma w d... to, co inni wokół mają na sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 20:27 Ten sam strój może świadczyć o braku lub nadmiarze kompleksów, wyczuciu trendów lub braku smaku, wysokim statusie lub braku kasy, totalnym luzie lub spięciu tyłka- w zależności od tego, kto go nosi i kto ocenia. Hmmm... No na przykład budrysówka od Burberry raczej nie może świadczyć o braku kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 20:29 klaviatoorka3.0 napisała: > Zdefiniuj słowo: NUDNE. > Co dla jednego nudne, dla innego może być luksusowe, ciekawe, klasyczne, urocze > , seksowne, przytulne lub wyzywające. Podaj przykład stroju, który może być postrzegany na wszystkie te sposoby naraz. Inaczej nie uwierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 20:25 Najnudniejsze na mnie- wszystkie beże, brązy, 'bezpieczne kolory', zgaszone, matowe barwy, butelkowe zielenie, bardzo ciemne granaty, khaki, bordo i inne depresyjne kolory dla dorosłych Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 20:32 Nudne w moim jest też wszystko, co jest basic, bezpłciowo proste i w idei 'clean girl'. Nuda to brak wariacji, i przeróżnych urozmaiceń oraz większość strojów biurowych czy też w pewnym wieku oczekiwanych. Na szczęście coraz więcej kobiet wyłamuje się z tego przykrego schematu. Nuda to nastawienie na wybór, gdzie nie możesz być sobą, tylko dostosować się do masowego stylu, narzuconego kanonu. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 20:44 Nie mam pojęcia. Wolę nudę od udziwnień. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 20:58 Ja tam lubię nudne stylizacje- w sensie że czasem ubieram się nudno a czasem nie. Sukienka z wątku obok jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 21:41 Ja lubię proste nudne stylizacje. Nazywam to klasyka Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, wybieram sprawdzone fasony i klasyczne rozwiązania. Nie eksperymentuje. Ale mam też skompletowana solidna sprawdzona bazę. W tamtym wątku zdziwiło mnie najbardziej, że dorosła pracująca kobieta może nie mieć chociaż jednej pary sensownych wizytowych butow i pożycza je od koleżanki, która też ich nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 21:56 Ja się nie boję nudnych ubrań tylko ich nie lubię. Dla mnie nudne jest ubieranie się na czarno albo chodzenie w zestawie - spodnie i tee shirt. A tak chodzi ubrana większość ludzi i jak założę „nudną” beżową sukienkę to wszystkim kapcie spadają jak to się elegancko ubieram. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Nudna stylizacja 18.12.24, 22:08 Jestem modowym misiem - nudna zimą, mniej nudna latem. Odpowiedz Link Zgłoś
katiemorag Re: Nudna stylizacja 19.12.24, 11:51 Ja lubię nudne ubrania. Możesz czymś innym zagrać. Do beżowego sweterka dać fajną kolorową apaszkę czy kolorowe spodnie czy jakieś dziwne buty. W tym roku całkowicie odeszłam od kupowania pstrokatych sweterków we wzory. Ciężko mi się je nosi. Powoli odchodzę też od kupowania poliestru. Nie czum czemu ale nawet jak kupuje taki drogi sztuczny sweterek to on po kilku praniach mnie gryzie. Te sztuczne włókna robią się takie jeszcze bardziej sztywne. Kupiłam kilka ciepłych, męskich, dużych swetrów z kaszmiru i zobaczę jak będzie mi się je nosić. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Nudna stylizacja 19.12.24, 12:19 Zgadzam się, "nudne" czyli proste bazowe ubrania dobrej jakości są jak biała kartka, można je miksować z ubraniami i dodatkami w różnym stylu i kolorach. Ten sam ciuszek można wykorzystać do wielu zestawów i wykorzystać na różne okazje. Wzorzyste , multikolorowe, z różnymi ozdóbkami nie dają tylu możliwości, ograniczają i szybko się nudzą . Odpowiedz Link Zgłoś
katiemorag Re: Nudna stylizacja 19.12.24, 13:39 Nudzą się to prawda. Ja lubiłam wzory ale im bliżej 40-tki to wolę jednak klasykę. Wydałam w tym roku resztę moich pstrokatych swetrów bo źle się w nich czuję. Lubię za to kolorowe apaszki. Jako element. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Nudna stylizacja 19.12.24, 12:28 Nudny zachowawczy ciuch jest w moim zawodzie ok , w mojej drugiej firmie niemal obowiązkowy. Zapewnia anonimowość, jest niemal jak czapka niewidka. Nie, nie jestem detektywem, ale gdybym była też bym raczej szła w nudne stylizacje 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś