enia17 20.12.24, 15:52 Ematka kojarzy? Krem na skórę z wit. A Inaczej też zwany Tretin i w różnych stężeniach to to można kupić ale zazwyczaj na receptę. Zdjęcia przed I po mocno zachęcające. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Tretinoin 20.12.24, 15:54 Kojarzy. W Polsce nie ma, w takich Włoszech kupisz Tretinoina same nawet bez recepty. Odpowiedz Link Zgłoś
enia17 Re: Tretinoin 20.12.24, 16:01 I co warto? Że aż są osobne grupy na Facebooku o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tretinoin 20.12.24, 16:05 Nic nie wiem o grupach, ale tak, warto. Tubka 18 euro, wystarcza na miesiąc codzienniego stosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
enia17 Re: Tretinoin 20.12.24, 17:32 I jaki to efekt daje? A też jakąś masc z Wit A nie zastąpi? Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: Tretinoin 20.12.24, 17:47 Tretinoina to kwas witaminy A, a nie witamina A. Jest bardzo skuteczna w leczeniu trądziku, blizn, przebarwień. Niewiadomo wiec z jakiego powodu Teva przerwała produkcje Atredermu. Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: Tretinoin 20.12.24, 19:02 Oczywiście! dlatego zastanawiam się dlaczego zniknął. Zresztą to nie jedyny polski tani lek, który działał i został wycofany. Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Tretinoin 20.12.24, 19:10 No ponoć że względu na jego siłę i formę płynna na alkoholuwiele osób sobie krzywdę robiło. I nie opłacało się. Zastąpiono go płynami z tretynoina i antybiotykiem. Ehhh Odpowiedz Link Zgłoś
li_lah Re: Tretinoin 23.12.24, 20:35 Dzięki tej formie był najskuteczniejszy.... Odpowiedz Link Zgłoś
wpore Re: Tretinoin 20.12.24, 19:25 Ale wy jeździcie do Włoch, Grecji i Hiszpanii żeby ją kupić? Czy może są jakieś sklepy internetowe. Może jakiś link ktoś zapoda? Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Tretinoin 20.12.24, 21:11 No ja bywam w tych miejscach kilka razy do roku i kupuje. Na rok cały mi wystarcza ok 8 opakowań. Są sklepy, wiem o indyjskich, się ja wolę kupować osobiście. Kupowałam też na all i olx. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Tretinoin 08.01.25, 22:46 Jak to się nazywa we Włoszech wiesz? Lece w lutym Odpowiedz Link Zgłoś
zyciemniekocha2000 Re: Tretinoin 09.01.25, 10:13 we Wloszech jest ta ale musialam pojsc po recepte. Chyba ,ze jest jakis inny odpowiednik bez recepty Odpowiedz Link Zgłoś
maghdalena33 Re: Tretinoin 09.01.25, 11:34 Tą samą kupowałam w czerwcu we Włoszech i bez recepty kupiłam w aptece. Czyżby na dniach wprowadzili recepty??? Odpowiedz Link Zgłoś
zyciemniekocha2000 Re: Tretinoin 09.01.25, 12:27 widocznie tak ja kupowalam w tych dniach 7/8 styczen i musialam miec recepte Wkleilam ponizej tzw biala wazna pol roku i moge skorzystac 10 razy .No ale bez lekarza sie nie obejdzie .Szczesliwie/ nieszczesliwie moj rodzinny o nic nie pyta .Dodam za ja mieszkam w lombardia moze w innych regionach jest inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tretinoin 12.01.25, 19:55 Od ładnych paru lat kupuję bez recepty, jeśli farmaceuta wspomina o recepcie, to jęczę, per favoreee, non abbiamo tretinoina in polonia, per favore, signora. Odpowiedz Link Zgłoś
zyciemniekocha2000 Re: Tretinoin 12.01.25, 21:52 Eh ja bylam w mojej aptece wiec mnie znaja.Powiedziala mi tylko: zamowimy bedzie o 16.00, spojrzala o ktorej przyjmuje moj lekarz i wyslala po recepte ( male miasteczko) Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tretinoin 23.12.24, 18:36 Bodajże Retises ? Mają chyba w kilku stężeniach. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tretinoin 23.12.24, 18:39 Nie! Retirides! Retises to seria z Sesdermy🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Tretinoin 02.01.25, 17:04 Dzięki, poszukam jak będziemy. Nigdy nie używałam tej formy ☺ Odpowiedz Link Zgłoś
zaspasniegowa Re: Tretinoin 20.12.24, 18:01 Warto, ale to bardziej w trosce o przyszłość cery, niekoniecznie po to aby były rezultaty od razu. Chyba że jest trądzik czy ślady po trądziku. Odpowiedz Link Zgłoś
marooska Re: Tretinoin 12.01.25, 11:13 Nie zauważyłam u siebie. Koleżanka wniebowzięta Odpowiedz Link Zgłoś
zyciemniekocha2000 Re: Tretinoin 12.01.25, 19:24 A ile masz lat i jak dlugo stosowalas ? Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Tretinoin 20.12.24, 18:16 Tak, używam od ok 15 lat. Wyniki spektakularne. Na ten moment hiszpańska, grecka lub indyjska. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Tretinoin 20.12.24, 18:21 autentyczka napisał(a): > Tak, używam od ok 15 lat. Wyniki spektakularne. Na ten moment hiszpańska, greck > a lub indyjska. U mnie tak samo, z przerwami na ciążę i karmienie, tylko źródło raczej włoskie, oraz indyjskie. A jak się to nazywa w Grecji? Tretinoina czy ma nazwę handlowa? Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Tretinoin 20.12.24, 18:34 Airol w każdej aptece, z 3 eurosy kosztuje ale tylko 0.5 A jak się nazywa włoski? Jadę to bym uzupełniła. Ja stosuje teraz tak 2 razy w tygodniu, raz Retinal resztę słabe kwasy i potem lagodze z raz w tyg Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Tretinoin 20.12.24, 18:45 autentyczka napisał(a): > Airol w każdej aptece, z 3 eurosy kosztuje ale tylko 0.5 > A jak się nazywa włoski? Jadę to bym uzupełniła. Dzięki! Włoski to po prostu Tretinoina. Też 0,5 bo teraz już chyba nie można w UE sprzedawać 0,1. Dawniej jeszcze kupowałam taki mocniejszy Retirides w Hiszpanii, ale już chyba nie ma. > Ja stosuje teraz tak 2 razy w tygodniu, raz Retinal resztę słabe kwasy i potem > lagodze z raz w tyg Ja 2-3 razy w tygodniu, ale poza tym nic z aktywnych, bo mi się nie chce Kwasu hialuronowego nie liczę. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Tretinoin 20.12.24, 19:25 autentyczka napisał(a): > Dzięki- a cenowo jak wychodzi? Primula pisze wyżej, ze koło 18€; ja sama nie pamiętam, ale właśnie coś koło tego, poniżej 20. Odpowiedz Link Zgłoś
maghdalena33 Re: Tretinoin 02.01.25, 18:00 W Grecji kupowałam Tretin 0,5 tylko był w żelu. Jest łagodniejszy w działaniu niż Tretinoina w kremie z Włoch. Czy grecki Ariol jest w kremie czy w żelu? Odpowiedz Link Zgłoś
ania357 Re: Tretinoin 07.01.25, 11:23 Ja ostatnio w Grecji tez kupilam ten Tretin 0.5 w zelu, ale juz po fakcie sie zorientowalam, ze to jest inna substancja czynna (izotretinoina, a nie tretinoina). Zuzylam na razie jedna tubke, ale szczerze mowiac nie widze efektow i do atredermu nawet sie to nie umywa. Czy ktos moze potwierdzic, ze w Ariolu jest tretinoina? Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Tretinoin 21.12.24, 14:08 autentyczka napisał(a): > Tak, używam od ok 15 lat. Wyniki spektakularne. Tzn co to daje konkretnie? Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Tretinoin 21.12.24, 21:57 Przeciw starzeniu się, jedną z najlepiej przebadanych substancji Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Tretinoin 02.01.25, 21:20 autentyczka napisał(a): > Tak, używam od ok 15 lat. Wyniki spektakularne. Czyli konkretnie JAKIE? Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Tretinoin 20.12.24, 21:41 Tak, siostra zamawia dla nas z Indii. Ale teraz testuje adapalen zamiast retinolu / tretynoiny. Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Tretinoin 20.12.24, 21:46 Jednak adaptalen to na trądzik a nie zmarszczki Odpowiedz Link Zgłoś
ritana Re: Tretinoin 21.12.24, 22:06 Differin zapisała mi dermatolog przeciwstarzeniowo. pomyliła się? Nie mam trądziku. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Tretinoin 20.12.24, 23:47 A mialam nadzieje ze to jakis watwk wojenny! Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Tretinoin 21.12.24, 11:37 Ale dlaczego? Wojna jest i dluuugo będzie. Co teraz dyskutować? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Tretinoin 21.12.24, 14:10 Nie o to chodzi. Chodzi o to ze enia slynie z watkow o wojnie. I jak widze jej nick to zaraz mysle ze watek o wojnie bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Tretinoin 21.12.24, 13:57 Używam od jakis dwóch lat. Jestem wUk i od kilku lat mozna zamówić online na receptę (jest kilka firm). Wypełniasz formularz, wysyłasz zdjecia i robia ci krem do twoich potrzeb ja mam tret z niacymina (czy jak to sie piszę) zawsze mozesz sie zglosic po konsultacje, zmienic mieszanke, zapytac itd.. wysyłasz zdjecia jesli chcesz. Kosztuje to około 20 funtów miesiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Tretinoin 23.12.24, 18:37 Są chyba 3 firmy ja uzywam dermatica, jest jeszcze skin and me (albo jakos tak) i trecia dosyc nowa. Wystarczy wygooglać. ale z tego co wiem nie wysyłaja do Polski (jesli jestes w Polsce) ale w sumie nie widze przeciwskazań, zeby wykorzystać jakis adres w Uk i przesyłac do Polski (chociaz nie wiem bo to jednak na receptę). Odpowiedz Link Zgłoś
aleksandra.anna8 Re: Tretinoin 23.12.24, 18:52 Mam 1 szt w zapasie, chętnie odstąpię. Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Tretinoin 31.12.24, 15:43 Namówiłyście! Kupiłam za granicą 2 tubki. Jak to stosować? Używałam wcześniej retinolu, bez podrażnień praktycznie codziennie na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Tretinoin 01.01.25, 23:14 Popatrz na YouTube. Trzeba zbudować tolerancję. Najpierw np 1x w tyg, potem 2x i tak dalej aż dojdziesz to momentu gdy będziesz mogła prawie codziennie nakładać be podrażnień. Pamiętaj że mała ilość! Na początku możesz się szybciej łuszczyć, mieć wysyp i podrażnienie. Mi się sprawdza nakładanie treto na żelowy krem nawilżający (mam Cica Farm). Najpierw Cica, wchłonie się trochę i dopiero treto. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tretinoin 04.01.25, 10:47 swiecaca napisała: > Zawsze jest po tym łuszczenie? Nie, nie zawsze, ja nie mam (dobra, po retix c mam, ale to inna kategoria) I nakladam zawsze na gołą, oczyszczoną skórę, żadnych kanapek. Po co retinolowi utrudniać? Odpowiedz Link Zgłoś
gr.uu Re: Tretinoin 04.01.25, 10:58 Primula, ja dopytam jeszcze, bo niedługo dostanę pierwszą tubkę. Jak używam retinolu na co dzień, to przy tretynoinie go odstawiam? I od nowa zaczynam powoli czy najpierw dwa razy w tygodniu i powoli zwiększam? Wtedy już s ogóle innych preparatów z retinolem nie używam? I na tretynoinie jak się wchłonie to tłuste ceramidy będą ok? A jak to się łączy z retix c? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Tretinoin 04.01.25, 11:23 Jak mam tretinoinę, to już niczego innego z retinolem nie używam. Nie wiem jaką masz skórę, jeśli pancerna i przyzwyczajoną do retinolu, to chyba możesz codziennie. Tak, ceramidy ok, dlaczego nie? Ta tretinoina to lekki kremik i nakładasz tego kulkę wielkości cieciorki. Jak robię retix c, to odstawiam tretinoine na około tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
gr.uu Re: Tretinoin 02.02.25, 14:06 Zrobiłam pierwsze smarowanie, jestem ciekawa jakie będą efekty za jaki czas Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Tretinoin 03.01.25, 15:04 Jakie stęzenie kupiłaś? Jak pisałam wyzej ja mam na receptę online i przez pierwsze trzy miesiace miałam nizsze stężenia żeby skóra sie przyzwyczaiła. Zatrzymałam sie na 0.5 i jak na razie mi to odpowiada. Uzywam codziennie na umytą i wysuszoną twarz po jakiś 20 minutach nakładam krem nawilzajacy (albo nie jak zapomnę) rano krem i makijaż.Nie używam innych aktywnych środków. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Tretinoin 02.01.25, 10:15 Zadam głupie pytanie: jak do tej tretinoiny/ innych preparatów ma się retinobaza? W sensie: czy efekt działania tych substancji nie jest dość zbliżony? Jestem kompletynym laikiem i zaczęłam szukać więcej info dopiero po tym wątku. A skoro jest tutaj tak wiele znawczyń, to może ktoś coś podpowie? Rozumiem, że tretinoina i retinobaza zawierają różne substancje. Ale zakładam, że efekt tych substancji jest podobny. Czy źle zakładam? Odpowiedz Link Zgłoś
youngagain Re: Tretinoin 02.01.25, 10:38 Regina,a to estriol i z tego co wiem dużo slabszy chyba najsłabszy nawet . Tu jest wyjaśnione: youtu.be/uzFTa2sLV1c?si=91HN1JSiK3TWcnlW Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Tretinoin 02.01.25, 15:55 To nie to, serio, zupełnie inaczej działa Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Tretinoin 02.01.25, 21:18 Ale na czym konkretnie polega ten EFEKT? Może ktoś wklei zdjęcia przed i po? Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Tretinoin 02.01.25, 21:52 Herlifeover50 na tiktoku zobacz. Babeczka ma 51 lat a cera jak 30tka Odpowiedz Link Zgłoś
zyciemniekocha2000 Re: Tretinoin 04.01.25, 10:07 Pod wplywem tego watku stwierdzilam ,ze sprobuje i kupie ten krem.Co mam powiedzuec w aptece jesli spytaja po co mi? a znajac moja babke w aptece spyta .Mam dosyc gladka cere , zadnych krost ,przebarwien ,tradziku .Krem mi potrzebny z wiadomych wzgledow Odpowiedz Link Zgłoś
enia17 Re: Tretinoin 04.01.25, 11:17 Bo chce kupić i już. Przecież nie musisz się tłumaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tretinoin 04.01.25, 10:47 enia17 napisała: > Ematka kojarzy? Krem na skórę z wit. A > Inaczej też zwany Tretin i w różnych stężeniach to to można kupić ale zazwyczaj > na receptę. > Zdjęcia przed I po mocno zachęcające. Z wit A to stosuję Retinobaze 17000-13zl Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Tretinoin 04.01.25, 15:03 Z wit A to stosuję Retinobaze 17000-13zl No jak rany ale to zupełnie coś innego. Retinobaza to ochronna i trochę lecząca. Tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tretinoin 04.01.25, 20:23 autentyczka napisał(a): > Z wit A to stosuję Retinobaze 17000-13zl > > No jak rany ale to zupełnie coś innego. Odnioslam sie do : krem z wit A a nie do Tretinoina Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Tretinoin 04.01.25, 20:12 wapaha napisała: > Z wit A to stosuję Retinobaze 17000-13zl Retionobaza zawiera retinylpalmitat, raczej mało efektywną formę retinoidów i do tego dosyć szybko się utleniającą. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Tretinoin 04.01.25, 20:24 snakelilith napisała: > wapaha napisała: > > Retionobaza zawiera retinylpalmitat, raczej mało efektywną formę retinoidów Idealnie adekwatna do ceny 😉 i Odpowiedz Link Zgłoś
zyciemniekocha2000 Re: Tretinoin 07.01.25, 11:10 Bylam w aptece niestety potrzebna jest recepta rowniez we Wloszech. Lekarz mi wystawil na szczescie Odpowiedz Link Zgłoś
zyciemniekocha2000 Re: Tretinoin 09.01.25, 10:03 No niestety.Dostalam tzw biala moge powtorzyc zakup 10 razy w ciagu 6 miesiecy Odpowiedz Link Zgłoś
swiecaca Re: Tretinoin 02.02.25, 12:46 update. stosuję raz w tygodniu - zero podrażnień, łuszczenia itp. no ale ja mam skórę nosorożca - grubą i dość tłustą. pytanko: czy w innych dniach np dodatkowo 2x w tyg mogę stosować serum z kwasem glikolowym? niewysokie stężenie - 6%. bo retinolu rozumiem że już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
shumarii Re: Tretinoin 02.02.25, 13:57 Znalazłam grupę n fb i podążam wszelki, wskazówkom. Stosuje od miesiąca i zaczynam widzieć efekty. Głównie mniejsze pory. Znalazłam w Bangkoku za jedynie 10 zł za tubkę . Odpowiedz Link Zgłoś
natalyaxx Re: Tretinoin 02.02.25, 14:25 Używałam 3 lata, u mnie bez efektu wow, to samo daje mi retinal w stężeniu 0.15-0.20 a przy tym mniej podrażnień i możliwosć stosowania innych substancji akywnych, przy tretynoinie nie było szans. Męczyłam się, ale ja mam cienką, bezproblemową skórę i tretynoina była dla mnie zwyczajnie za silna. Odpowiedz Link Zgłoś
autentyczka Re: Tretinoin 03.02.25, 10:41 Oj przy tretynoinue możną wszystko jak przy retinalu stosować. Tylko odpowiednio- jak przy retinalu zresztą. Jeżeli jedna firma trtynoiny nie dobrze robi, trzeba próbować innej. Serio to jest nauka i nie jest możliwe żeby nie pomogła. Jeżeli serio stosowałaś 3 lata, to dużo roboty cerze zrobiłaś dobrej- nie ma efektu wow bo się przyzwyczaiłaś i nie wiesz jakby twoja cera wyglądała bez tego. Retinal tez dobry Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_malinowa_akacjowa [...] 17.04.25, 17:44 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś