wiosennedni5 30.12.24, 20:00 Czy emama miała i jakos zwalczyła? Często mi w nich strzela i bolą. Zwłaszcza po ćwiczeniach. Co przyjmować? Mam prawie 42 lata. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca007 Re: Bolące kolana 30.12.24, 20:52 Ja zaczęłam jeździć na rowerze. Po płaskim, tylko 9km Po dwóch miesiącach przestały boleć. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Bolące kolana 30.12.24, 21:28 isc do ortopedy, zrobic rezonas zeby sprawdzic czy z chrzastka i cala reszta jest w porzadku fizjo - ultradzwieki, elektrostymulacja pradami IFT, rower stacjonarny i cala reszta wzmacniajaca miesnie ud sprawdzic czy cwiczenia, ktore robisz nie obciazaja nadmiernie kolan no i waga jest tez frakcja kolagen i glukozamina Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Bolące kolana 30.12.24, 21:36 Lekarz, badania krwi, rezonans. Mialas urazy, nadwage, infekcje wirusowe, choroby w rodzinie? Mnie pobolewalo jedno kolano, bo wystawilam zima spod koldry. Bylo zgiete, wiec krazenie bylo slabsze. Uzywalam czesto poduszke elektryczna i chyba wzielam aspiryne lub jakies inne suplementy na zapalenie, typu kurkuma, pieprz cayenne. Ja jednak ogolnie mam zdrowe stawy, bez zwyrodnien. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Bolące kolana 30.12.24, 21:40 Ponolewało bo RAZ wystawiłaś spod kołdry?? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Bolące kolana 30.12.24, 22:10 Mam krazenie do doopy, wiec za takie wyziebienie np kolana pozniej place bolem. Ramion tez nie moge miec odkrytych. Czasami mam tak zimny nos, ze klade ta poduszke i na twarz. Jak juz cala bede sie okrywac kocem elektrycznym to powedruje na poludnie. Mam tez bieznie kolo lozka nieprzypadkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Bolące kolana 30.12.24, 22:13 Może masz po prostu za zimno w sypialni? Nie każdemu dobrze robi 21 st. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Bolące kolana 30.12.24, 22:27 Mam min 23 niestety. Najcieplejszy pokoj w domu. Czasami oddycha mi sie ciezko przez te temp. To zdecydowanie krazenie + cos z Fe, ale tego nie przebadalam. Np zima na prawe oko slabiej widze, ale wystarczy jakies krotkie kardio i wraca do normy. Bylam blogoslawiona posiadaczka adhd lub czegos podobnego za mlodu. Niestety przeszlo i tylko czasami mam nawroty buuuu Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Bolące kolana 30.12.24, 21:39 Wizyta u lekarza jest niezbędna i fizjo. Może zle ćwiczenia? Strzelanie z reguły nie jest złe. Kolagen niestety nie pomaga, pomaga natomiast utrata wagi! MSM minimum 4 g. oraz glukozamina i chondroityna ale w większych dawkach w postaci leku. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Bolące kolana 30.12.24, 22:05 Nie rób ćwiczeń, po których cię bolą. Rób inne. Kolana lubią mocne mięśnie, więc ćwiczyć warto, ćwiczenia mogą właśnie wyeliminować bóle kolan. Kluczowe przy ćwiczeniach obciążających kolana może być nierotowanie kolan do wewnątrz. Kolana muszą być skierowane na wprost, a jeśli zginasz nogi przy stopach "patrzących" na zewnątrz, kolana muszą zginać się w linii wzdłuż stóp, a nie z rotacją do środka. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Bolące kolana 30.12.24, 22:22 To może przestań ćwiczyć. Bardziej spacery, witamina D. I maści przeciwbólowe. Jest tego. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Bolące kolana 30.12.24, 22:27 Nie chcę przestać ćwiczyć, jak ćwiczę lepiej wyglądam i lepiej się czuję. Lekarz i fizjo piszecie? Ale jako lekarz, ortopeda? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Bolące kolana 30.12.24, 22:29 Jak masz dobrego ogolnego t wystarczy i skierowania. To ile ty cwiczysz i jak? Obciazasz duzo kolana? Odpowiedz Link Zgłoś
wiosennedni5 Re: Bolące kolana 30.12.24, 22:36 Ćwiczę tak mniej więcej co 2-3 dni, zależy od chęci i czasu. Ćwiczenia siłowe z niewielkim obciążeniem, jeśli są wplecione jakieś elementy kardio, podskoki to kolana bolą bardziej. Kiedyś stwierdzono mi hipermobilnosc stawów ( podczas wizyty u podologa). Nie wiem czy to może być przyczyną. Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Bolące kolana 30.12.24, 22:45 To może być przez podskoki. Fizjoterapeuci potrafią dobrać ćwiczenia, przy hipermobilnosci szczególnie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Bolące kolana 31.12.24, 00:10 wiosennedni5 napisała: > Ćwiczę tak mniej więcej co 2-3 dni, zależy od chęci i czasu. Ćwiczenia siłowe z > niewielkim obciążeniem, jeśli są wplecione jakieś elementy kardio, podskoki to > kolana bolą bardziej. > Kiedyś stwierdzono mi hipermobilnosc stawów ( podczas wizyty u podologa). Nie w > iem czy to może być przyczyną. To sama się katujesz i dziwisz, że Cię bolą. Można ćwiczyć inaczej, nie obciążając kolan. Każdy lekarz Ci to powie. Lepiej sobie kijki załatw i chodź. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Bolące kolana 31.12.24, 00:50 Troche mnie zatkalo. Skoro nie chcesz przestac cwiczyc, to juz umow wizyte wymiany kolan. Nie mow, ze uwierzylas w promocje "zdrowego stylu zycia". W to , ze mamy cwiczyc i bedziemy sie regenerowac zamiast zuzywac. W Sport to zdrowie i inne typu margaryna zdrowsza od masla. Moja tesciowa tez wierzyla w zbawienne pedalowanie na stacjonarnym na bolace kolana. Skoro lekarz mowi, ze to pomoze i z butow na obcasach nie musi rezygnowac, to napewno ma racje. Ma juz je wymienione, a on ma kilkanascie tys wiecej na koncie. Jak chcesz zaczac od tabletek, to zacznij od tych ze zdrowym rozsadkiem Zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Bolące kolana 31.12.24, 13:09 Nordic walking jest świetny na figurę, kręgosłup, samopoczucie, basen jest świetny, robisz nieodpowiednie dla ciebie ćwiczenia Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Bolące kolana 30.12.24, 22:32 Pomogła mi witamina D3 (choć brałam już wcześniej) ale polepszyło się po 16 000 jednostek dziennie.Badany wcześniej pozom był ok 30 ng. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Bolące kolana 30.12.24, 22:36 Rower. Rower, rower, rower, rower, rower! Chyba bym już nie chodziła gdybym w porę nie wsiadła... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Bolące kolana 31.12.24, 06:58 Jeździłam kilka lat do pracy, 8-12 km dziennie (mam 2 różne do wyboru ), średnio 3 razy w tygodniu, bez zim czyli od IV do X, zimą nie jeżdżę. Plus czasem po coś jeszcze "do miasta". Czyli nie że nonstop, ale często. Po ok. 3 latach problemy kolanowe znikły i nie wróciły nawet, jak ostatnio cały rok już nie jeżdziłam z powodu innych problemów zdrowotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Bolące kolana 31.12.24, 15:24 Gdzieś słyszałam, że kolana i rower to nie, nie, nie. Nie pamiętałam co dokładnie i gdzie, a że lubię rower, zmieniłam na nieco mniej forsowny (taki 40letni na 20letni) i też sobie pomykam od maja do października. Kolana (jestem byłą siatkarką) raczej nie bolą, a już chodziłam na rehab i ratowałam się opaskami lub maściami. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Bolące kolana 31.12.24, 16:12 Z rowerem chodzi o to, że masz pedałować na niskim biegu, żeby pedały "latały" bo do wyższych biegów to trzeba twardej nogi i zdrowego kolana. Jak musisz cisnąć to i kolano ciśniesz. Uświadomił mi to znawca rowerów Tak więc bardzo zdrowo to u mnie się okazało. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Bolące kolana 31.12.24, 18:16 wiosennedni5 bola kolanado tego stopnia, ze chce lykac tabletki, a ty jej jazde na rowerze proponujesz. Moze mi wytlumaczyc w jaki sposob to ma wyleczyc jej kolana? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Bolące kolana 31.12.24, 20:43 w taki, że jak kolana "strzelają" to oznacza, że mięśni nie ma i staw luzem lata trzeba wypracować mięśnie, rower to robi mięsień trzyma, w stawie nic się nie tłucze, może się zregenerować co nigdy nie nastąpi jeśli będzie zawsze "latał" Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Bolące kolana 31.12.24, 22:23 Rowerem można sobie kolana akurat zniszczyć przez złe ustawienie siodełka. Nie ma czegoś takiego jak twarda mogą i niskie przełożenia. Na rowerze ma się jechać ze zmiennym obciążeniem. Mi kolano strzela a wyobraź sobie, że mięśnie nóg to ja mam akurat ponadprzeciętnie rozbudowane. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Bolące kolana 31.12.24, 19:41 danaide2.0 napisała: > Gdzieś słyszałam, że kolana i rower to nie, nie, nie. Nie pamiętałam co dokładn > ie i gdzie, a że lubię rower, zmieniłam na nieco mniej forsowny (taki 40letni n > a 20letni) i też sobie pomykam od maja do października. > Kolana (jestem byłą siatkarką) raczej nie bolą, a już chodziłam na rehab i rato > wałam się opaskami lub maściami. jazda rowerem jest rewelacyjna i stosowana w rekonwalescencji i rehabilitacji po operacjach w tym...operacjach kolan jak wszystko - może zaszkodzić stosowane w nieodpowiedni sposób ( czyli w złej pozycji i na duzym oporze, w czasie niedostosowanym do możliwości) na tej samej zasadzie basen ma zbawienny wpływ na ciało, w zasadzie nie ma do niego bezwzględnych przeciwskazań, jest zalecany w rekonwalescencji i rehabilitacji ale np. po operacji kolan powinno się unikac pływania tzw.żabką. Jednakże słabe umiejętności pływackie mogą już wpływać na przeciążenia i kontuzje (np.tzw żabka dyrektorska)-bo pływanie to sport techniczny (tak samo jak np.narciarstwo) Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Bolące kolana 31.12.24, 19:57 > stosowana w rekonwalescencji i rehabilitacji po operacjach ale chodzi tu przeciez o stacjonarny, ktorego obslugi musi nauczyc rehabilitant, prawda? SLuzy przede wszystkim do tego , zeby zrosty sie nie zrobily, sciegana sie ulozyly i poprawieniiu krazenia, ktore ma pomoc w szybszym gojeniu. Wsiadanie na zwykly rower w przypadku wymiany kolana ....az nie chce sobie wyobrazac. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Bolące kolana 01.01.25, 11:21 srubokretka napisał: > > stosowana w rekonwalescencji i rehabilitacji po operacjach > > ale chodzi tu przeciez o stacjonarny, ktorego obslugi musi nauczyc rehab > ilitant, prawda? nieprawda rehabilitację wykonuje się na zwykłych rowerkach dostępnych dla każdego kowalskiego i przeznaczonych do codziennego użytku, nie ma tam żadnej magii, to też nie rocket science. SLuzy przede wszystkim do tego , zeby zrosty sie nie zrobily, > sciegana sie ulozyly i poprawieniiu krazenia, ktore ma pomoc w szybszym gojeniu > . Wsiadanie na zwykly rower w przypadku wymiany kolana ....az nie chce sobie wy > obrazac. oczywiście, mowa o rowerze stacjonarnym. w zakresie ruchu rower stacjonarny pionowy i niestacjonarny niewiele się różnią , ciut inaczej ciało pracuje na poziomym - ryzykiem na rowerze niestacjonarnym są wszelkie nieprzewidziane ruchy spowodowane koniecznością utrzymania równowagi ( podparcie się), upadkiem, nierównościami terenu i strachem -a psychika ma w rehabilitacji ogromne znaczenie jednak-jako etap końcowy-rower niestacjonarny daje kolejne bodźce przybliżajace do pełnej sprawności Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Bolące kolana 30.12.24, 23:59 Jak kiedyś za dużo chodziłam na aerobik to mnie ciągle bolały. Zrobiłam miesiąc przerwy i przestały. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Bolące kolana 31.12.24, 01:02 Komunie Sw przyjmowac i modlic sie to wzmacnia kolana. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Bolące kolana 31.12.24, 13:17 Opaska uciskowa. Do ruchu, nie do spania. Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiagosia Re: Bolące kolana 31.12.24, 15:37 Kiedys bedac pare tygodni w Polsce, rozbolaly mnie bardzo kolana, nie moglam chodzic. Okazalo sie, ze to wina butow. Duzo chodzilam w butach do tego nie przystosowanych. Po zmianie butow, jak reka odjal. Zycze zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnik.ryszard Re: Bolące kolana 31.12.24, 15:41 Jako osoba od lat cierpiąca na chondromalację dalszego stopnia sugeruję wizytę u dobrego ortopedy, rezonans lub/i wizytę u fizjoterapeuty. Odpowiedz Link Zgłoś
bezmiesny_jez Re: Bolące kolana 31.12.24, 16:09 Fizjoterapia. Lekarz nic Ci nie pomoże, lekarz to od urazów, a Ty ewidentnie je przeciążasz, czyli zła technika ćwiczeń albo za słabe ciało. Odpowiedz Link Zgłoś
mariola233 Re: Bolące kolana 01.01.25, 12:11 A ja polecam te tabletki, kolano po ćwiczeniach tak mnie bolało i pomogły Odpowiedz Link Zgłoś