Dodaj do ulubionych

Więcej warzyw

02.01.25, 13:18
Noworoczne postanowienie. Więcej warzyw na talerzach rodziny. Rodzina 2+3, dzieci nastoletnie. Niezbyt chetni do warzyw. Wspomóżcie pliz przepisami / radami.
Coś więcej niż kawałek pomidora czy 1 rzodkiewka czy ogorek kiszony na kanapkę i surówka do obiadu - bo taki mamy niestety stan zastany. Szczególnie w zimie ciężko mi to ugryźć.
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:20
      Grubiej krój tę rzodkiewkę, wejdą dwie zamiast jednej.
      Zupy jarzynowe rób, z mrożonek.
      Zupa, jako rzecz gotowa do jedzenia, tylko odgrzać, wygrywa z samodzielnym przygotowaniem posiłku typu kanapka czy cokolwiek.
      • ekstereso Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:24
        No nie wiem, ja gotuję bardzo dobre zupy, ale w ogóle nie lubię zup, jem jedna miseczkę z całego gara. Syn często zero. Ale jeśli ludzie lubią, to dobry pomysł.
      • katriel Re: Więcej warzyw 03.01.25, 00:16
        > Zupa, jako rzecz gotowa do jedzenia, tylko odgrzać, wygrywa z samodzielnym przygotowaniem
        > posiłku typu kanapka czy cokolwiek.

Moje dzieci by się z tobą nie zgodziły.
        W ich pojęciu Zupa nie jest Rzeczą Gotową, ponieważ wymaga Podgrzania. Podgrzanie polega na użyciu Sprzętu Kuchennego (garnka i kuchenki), jest więc Trudne i Skomplikowane.
        Kanapka natomiast jest Rzeczą Gotową, ponieważ zrobienie jej wymaga co najwyżej położenia sera na chlebie, a w sumie nawet to nie jest konieczne, bo przecież równie dobrze można je zjeść po kolei: najpierw chleb, a potem ser (albo odwrotnie). Kanapki robią sobie sami od przedszkola.
        • czcigodnystarzec Re: Więcej warzyw 03.01.25, 01:30
          katriel napisała:
          > Moje dzieci by się z tobą nie zgodziły.
          > W ich pojęciu Zupa nie jest Rzeczą Gotową, ponieważ wymaga Podgrzania. Podgrzan
          > ie polega na użyciu Sprzętu Kuchennego (garnka i kuchenki), jest więc Trudne i
          > Skomplikowane.

Wystarczy nalać zupę na talerz, talerz wstawić do mikrofalówki i za chwilę zupa jest pogrzana.
    • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:22
      Wyciskarka wolnoobrotowa - soki wrzywno- owocowe. Na początek zupełnie niewinny sok z marchewek i jabłek (plus sok z cytryny, bo to bardzo słodkie). Potem możesz wprowadzać inne warzywa i połączenia.
      • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:43
        Z jednej strony owszem bomba witaminowa ale z drugiej strony to pozbawianie aie wartosciowe blonnika. Ale jestem za sokiem z marchwii i buraka
        • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 02.01.25, 16:47
          Sok z buraka to hardcore dla nielubiących warzyw. To już lepiej zrobić zakwas z buraków, może z czosnkiem. Nie ma tego ziemistego posmaku.

Błonnik można przyjmować w czymś innym, np błonnik czekoladowy z jogurtem. A poza tym wytłoczyny z soku można wrzucić do zupy - kremu.
          • karyna-z-radzymina Re: Więcej warzyw 02.01.25, 17:15
            Nie lepiej zrobić zwykły barszcz ukraiński a nie wydziwiać? Jaki nastolatek wypije sok z buraka albo będzie jadł kimczi? Prawdziwy nastolatek a nie taki wymyślony.
            • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 03.01.25, 14:47
              Przecież piszę, ze sok z buraka to hardcore. I ze o wiele lepszy jest zakwas z buraków. Czyli np podstawa barszczu.
    • alterego72 Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:24
      Dostałam pod choinkę blender osobisty do smoothie i koktajli. Wypróbowałam go już parę razy i coś czuję, że będzie świetny do zabierania w nim 2 śniadania do pracy.
      Może to byłaby dla was droga do "więcej warzyw"?
      • alpepe Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:42
        Tylko że zdrowsze jest własnozębowe rozdrabnianie, kiedy wydziela się ślina z odpowiednim enzymem, a mózg ma czas, by przygotować żołądek na trawienie.
        • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:45
          Dokladnie. Te wszystkie smoothie zawieraka mase cukru.
          • alterego72 Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:50
            Szpinak, kiwi i pomarańcza zawiera masę cukru?

To chyba jednak zależy od tego, CO do tego blendera włożysz.
            • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:54
              Pomarancza i kiwi i owszem. Niestety wiekszosc owocow masad
              • thank_you Re: Więcej warzyw 02.01.25, 14:20
                Taaa, straszna masa cukru, ile to jest, 9 g w 100 g owocu, które jest ELEMENTEM posiłku? Kiwi jest ZMIKSOWANE. Do blendera możesz wrzucić pomarańcze a nie wyciśnięty sok z pomarańczy (jeśli ktoś lubi).
                • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 02.01.25, 14:50
                  Pisanie drukowanymi literami pznacza krzyk. Naprawde dla Ciebie jest to tak emocjonalny temat by krzyczec.

Chodzi o ilosc naraz.

Rob jak uwazasz skoro to az krzyk wywoluje🤦🏼‍♀️
                  • thank_you Re: Więcej warzyw 02.01.25, 15:29
                    A ktoś pisze o jedzeniu KILOGRAMA kiwi? 😂 Szkoda, że nie napisałaś, że chodzi o ILOŚĆ, ale oczywiście jak zwykle - nikt nie rozumie twojego przekazu. 😂
                    • princesswhitewolf Re: Więcej warzyw 02.01.25, 16:09
                      DOBRZE ZE POPRAWIŁAS SOBIE NASTROJ. Krzykiem 🤦🏼‍♀️

Dzien bez histerii to dzien stracony.
                      • thank_you Re: Więcej warzyw 02.01.25, 16:14
                        A to już tylko twoje wymysły. smile
        • thank_you Re: Więcej warzyw 02.01.25, 14:21
          Owszem, ale jeśli ktoś nie robi tego drugiego to lepiej żeby wypił warzywny koktajl nawet z dodatkiem owocowym (kiwi, jabłko czy co tam sobie zażyczy) niż tego nie robił.
    • alpepe Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:24
      Słupki z kalarepy i marchewki jako przegryzka do chlebaka do szkoły? O zupach tu już napisano. Patelnia warzyw, może być z mrożonki z wkrojoną np. piersią z kurczaka?
      • kurt.wallander Re: Więcej warzyw 02.01.25, 15:36
        Jak nie lubia warzyw, to juz widzę, jak wcinają te słupki.

Z mojego doświadczenia:

surówki ze znanych składników, ale w innym wydaniu, np. sporo osób nie lubi klasycznej surówki z marchwi i jabłka, a tą marchewką zajadają się aż miło: niebonatalerzu.pl/2019/05/surowka-marchwi-azjatycka-nute.html

alternatywa dla mizerii smile (w ten sam sposób można zrobić surówkę z cukinii) www.maangchi.com/recipe/oi-muchim

Warzywa pieczone, zamiast gotowanych czy surowych, nawet korzeń pietruszki smakuje lepiej smile Bardzo dobre są pieczone bataty, czosnek, papryka.
        • kurt.wallander Re: Więcej warzyw 02.01.25, 15:38
          A, i jeszcze kiszonki inne niż ogórki i kapusta. Mam na bazarku sorzedawcę, który ma miks warzyw kiszonych (marchew, kalafior, papryka, ostre papryczki, rzodkiew, rzodkiewki, naprawdę różności) - jest to fajne urozmaicenie.

Kiszonki azjatyckie, np. kimchi (niestety, najlepsze własnej roboty). Mozna kupić pewnie dobre gotowe, ale drogo.
        • karyna-z-radzymina Re: Więcej warzyw 02.01.25, 15:39
          Jeśli chodzi o surówki to ja kupuje gotowe z Grześkowiaka, najczęściej 3 smaki w 1, to wtedy każdy je co tam lubi. Nie chcę mi się kroić warzyw a te są smaczne
        • alpepe Re: Więcej warzyw 02.01.25, 16:28
          Każdy bazuje na swoim doświadczeniu. U mnie nikomu się nie chce kroić słupków, ale jakby ktoś podstawił na talerzyku, to chętnie chętnie.
    • galaxyhitchhiker Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:33
      Zimą to zupy, gulasze, zapiekanki, w ogóle jednogarnkowce. I sałatki. I faszerowane pieczone.
    • pepsi.only Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:34
      Teraz na świeżo jest trudniej, więc zacznij warzyw na ciepło, od obiadów warzywnych,
      wszelkie zupy jarzynowe, od zupy krem, po zupę jarzynową, barszcz ukraiński itp
      Curry z dyni, dowolne curry z warzyw, warzywa na patelnię, ryba po grecku
      Fasolka po bretońsku
      Leczo

Pasty kanapkowe z warzyw, smalec z fasoli, zy innych strączkowych, hummus,
      i sałatki na kolację, np z makaronem, na zimno, ale makaron jest dodatkiem do warzyw.

A z surowych warzyw teraz masz kiełki, rzepę, rzodkiew, marchew, kapusty, kapusta kiszona, papryka czerwona, ogórek szklarniowy, pomidorki koktajlowe, sałata lodowa, cebula biała, czerwona.
      Masz pomidora na kanapce- dołoż posiekaną cebulę.
      Jak zetrzesz czarną rzepę na tarce, odrobina soli, to spokojnie możesz dać na pieczywo, jest to pyszne.
      A np marchewkę, selera naciowego, czy paprykę czerwoną, kładziesz na talerzyku obok kanapki i można to przegryzać, nie musi być nawet dip, ale może.
      Kiełki na kanapce pod wędlinę, czy żółty ser.
      Sałata lodowa czy mix sałat na kanapkę pod wędliną.
    • wena-suela Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:41
      My do obiadu na którym jest mięso lub ryba mamy zawsze blachę pełną pieczonych warzyw: ziemniaki, dynia, kalarepa, kapusta, grzyby, cukinia, bakłażan itp. Zawsze ze świeżych, nie lubię mrożonek, ani tym bardziej zup z mrożonek. Nie jemy też kanapek. I może tędy droga. To co je moja córka (ja mam obiad w pracy w domu już niewiele jem), to upieczona dynia z pokruszona fetą i miodem, placek - naleśnik z kapusty (trochę ciasta naleśnikowego i góra kapusty), dal z soczewicy z batatem, dania koreańskie (bibimbap, japchae), tortilla ziemniaczana, kalafior zapiekany z beszamelem, cheddarem i makaronem, smażony ryz albo makaron ryżowy z warzywami i omletem, ciasto filo ze szpinakiem i fetą. No mnóstwo różności, tylko przestańcie jeść kanapki.
      • karollo26 Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:47
        No niestety kanapki muszą zostać, ewentualnie można je ubogacić. Za mało czasu, musi prosto do ogarnięcia nawet dla samych nastolatków.
        • pepsi.only Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:57
          Ale nie chodzi o czas, a o przestawienie w głowie. I chodzi o pewną zasadę, że trzeba się nieco przeorganizować. (moja córka jest niekanapkowa, więc od lat mam to przetestowane, bo dziś jest już osobą dorosłą)
          Jak zrobisz danie warzywne na kolację, to to danie to być również na następny dzień do pudełka do szkoły dla nastolatka, a nawet na 2-3 dni.
          Bo tego robi się po prostu więcej.
          Jak robisz muffinki wytrawne, czy pizzerinki, czy inne wytrawne coś, to można zjeść od razu, a można zrobić więcej, i jest i na kolację i na śniadanie kolejnego dnia. Jak robisz naleśniki z farszem warzywnym, to samo. Smażysz naleśniki kiedy masz czas, a rano bierzesz już gotowe, i zjadasz w domu, oraz masz na wynos.
          • thank_you Re: Więcej warzyw 02.01.25, 14:15
            No dokładnie, różne rzeczy można przygotować wcześniej a następnego dnia tylko je poskładać, tak jak kanapkę, aczkolwiek ja kanapki bardzo lubię i jeśli są z dobrego chleba, z fajnym wkładem, to co w nich złego? smile
        • galaxyhitchhiker Re: Więcej warzyw 02.01.25, 14:27
          Jako śniadaniowy kanapkożerca powiem tak: nie zastąpisz porządnej kanapki naleśnikiem z kapusty, nie ten smak, nie te kalorie.

Ale kanapki można wzbogacić. Możesz dodać pastę warzywną, możesz zamiast wędliny wziąć pasztet warzywny albo pieczeń mięsno-warzywną, dodać więcej ozdób - nie jedną rzodkiewkę, ale np. kiełki, sałatę, rzodkiewki i jeszcze polać to sosem jogurtowo-warzywnym. Fajnie się sprawdza dodawanie warzyw tam, gdzie wcześniej nie było, czyli np. do mielonego marchewka zamiast mokrej bułki (i zrobić więcej mielonych, potem to może być na kanapkę na zimno), wszelkie sosy, dipy. Możesz dodać kalafiora albo brokuła do ziemniaków i zrobić z tego puree. Albo napchać warzyw do kieszonek z kurczaka.

A pieczywo z dynią. A na deser ciasto marchewkowe albo buraczane brownie smile
          • kurt.wallander Re: Więcej warzyw 02.01.25, 15:44
            galaxyhitchhiker napisała:

Fajnie się sprawdza dodawanie warzyw tam, gdzie wcześniej
            > nie było, czyli np. do mielonego marchewka zamiast mokrej bułki

O tak, zaczęłam jakis czas temu dodawać marchewkę do mielonych i bardzo fajne są. Mozna też ugotowaną soczewicę, albo w ogóle kotlety z soczewicy zamiast mięsnych.
          • wena-suela Re: Więcej warzyw 03.01.25, 09:41
            Oj, chyba nie jadłeś porządnego okonomiyaki, dużo lepszy od kanapki. Bardzo lubię pieczywo, ale o ile jedzenie pieczywa młodym i dzieciom uchodzi na sucho, to osoby "w pewnym wieku" powinny go unikać, zastępować żywnością bardziej wartościową, o lepszym ratio węglowodanowym. Francuzi mówią: pain c est l affaire du matin. I tego się trzymam. Jeżeli chleb, to tylko rano. A moje dzieci są nauczone zaspokajać głód ciepłym posiłkiem. Córka jest wege. Stąd mnóstwo warzyw, strączków, ryżu, tofu na ciepło.
            • galaxyhitchhiker Re: Więcej warzyw 03.01.25, 10:02
              > chyba nie jadłeś porządnego okonomiyak

W ogóle nie jadłam, ba, musiałam sprawdzić co to jestsmile I owszem, może być, ale dla mnie wciąż nie jest to danie na śniadanie ani do zabrania do szkoły.

> to osoby "w pewnym wieku" powinny go unikać,

Sorry, ale nie kupuję nonsensów pod tytułem "w pewnym wieku". I generalnie jestem przeciwniczką robienia wielkich rewolucji żywieniowych i zmuszania się do jedzenia czegoś, co nam nie do końca leży, tylko dlatego, że ponoć zdrowsze.
              • wena-suela Re: Więcej warzyw 03.01.25, 14:20
                Rób co chcesz, ale dla mnie wolniejszy metabolizm i dostosowanie do niego nawyków żywieniowych nie jest nonsensem. A okonomiyak bywa dla córki daniem śniadaniowym, podobnie jak np. tortilla hiszpańska czy kimbap. Świetne są też do zabrania. Nie jada śniadań na słodko ani kanapek.
                • galaxyhitchhiker Re: Więcej warzyw 03.01.25, 15:39
                  >Rób co chcesz,

No przecież robię smile

>ale dla mnie wolniejszy metabolizm i dostosowanie do niego nawyków żywieniowych nie jest nonsensem

Jak zauważę, że chleb mi zwalnia metabolizm, to pomyślę o zmianie diety.

>A okonomiyak bywa dla córki daniem śniadaniowym, podobnie jak np. tortilla hiszpańska czy kimbap. Świetne są też do zabrania.

A mnie nie wygląda ani na śniadaniowe, ani do zabrania, ale ja wiem, że po zimnym naleśniku z kapustą by mnie po prostu zemdliło. Kwestia przyzwyczajeń.
              • karyna-z-radzymina Re: Więcej warzyw 03.01.25, 14:26
                galaxyhitchhiker napisała:

> > chyba nie jadłeś porządnego okonomiyak
                >
                > W ogóle nie jadłam, ba, musiałam sprawdzić co to jestsmile I owszem, może być

Też guglałam. Tajemnicze okonomiyaki okazuje się smażoną mieszanka jajka i mąki, całkiem jak przaśny omlet 😆
                • galaxyhitchhiker Re: Więcej warzyw 03.01.25, 15:50
                  >Tajemnicze okonomiyaki okazuje się smażoną mieszanka jajka i mąki, całkiem jak przaśny omlet

Obejrzałam jak to się robi, i sorry, ale wolałabym naleśnika z mięsem i surówkę z kapusty osobno. I nie kupuję, że takie coś, nawet jeśli smaczne, jest zdrowsze od moich kanapek na śniadanie.
        • kurt.wallander Re: Więcej warzyw 02.01.25, 15:41
          karollo26 napisał:

> No niestety kanapki muszą zostać, ewentualnie można je ubogacić. Za mało czasu,
          > musi prosto do ogarnięcia nawet dla samych nastolatków.

To zacznij od dodawania kiełków do kanapek. To zimą świetne źródło witamin i ... smaku np. rzodkiewkowe smakują o niebo lepiej niż sklepowe rzodkiewki, nawet w sezonie.

Dobra o tej porze roku jest też cykoria.
    • turzyca Re: Więcej warzyw 02.01.25, 13:50
      Dziecięce śniadaniówki szkolne mają oprócz kanapki z sałatą porcję warzyw - garść pomidorków, pół papryki w słupkach, niedużego ogórka, marchewkę, kalarepkę w słupkach. Wybór zgodnie z życzeniem dzieci, ale coś musi być, zazwyczaj zjadają.
      Miska z kilkoma umytymi owocami i marchewką na blacie - jak ktoś ma potrzebę przekąski, to sięgnie po to, co widzi od razu.

Wypróbowywanie nowych przepisów, wybieramy z książek i gotujemy razem.
    • thank_you Re: Więcej warzyw 02.01.25, 14:13
      U mnie wjeżdża u wszystkich domowników koktajl z natki pietruszki (duuuzy Pęczek na osobę dorosłą, pół pęczka na dziecko), wyciśniętego soku z cytryny, selera naciowego i jednego kiwi na osobę. tongue_out To do sniadania.
      Oprócz tego robię np. omlet z warzywami i posypuje go rukolą, dziewczynki po prostu dostają pomidory truskawkowe/ogorka/kalarepke - do wszystkiego co dostają rano.
      Ja z kolei jadam jajka sadzone z AF ale z ogórkiem kiszonym (nie mogę patrzeć na pomidory zimą, nawet te truskawkowe). W sezonie kocham po prostu na śniadanie prawdziwie razowy chleb z masłem i ogromną ilością pomidorów. ❤️ Dokładam sobie wtedy serek wysokobiałkowy, bo dobijam białko ale robię to na koniec i niechętnie. wink
      Na obiadokolację - nawet jeśli jest zupa warzywna plus danie wege to i tak wjeżdża surowizna czyli np surówka z marchwi, buraków, pora, selera - obojętne. Często też kapusta kiszona (mam „domową”). Jeśli piekę łososia to okładam go warzywami. smile
      Do lunchboxa młody dostaje różne rzeczy ale zawsze ma surowe warzywa plus np. pomarańcze/jablko/kiwi (ostatnio wkręcił się w spring rollsy).

Po prostu dorosła osoba zjada u nas 400 g surowych warzyw dziennie, dzieci mniej, teraz jest trudniej, bo to nie sezon, ale zawsze możesz ugotować kalafiora/brukselke/fasolkę szparagową do obiadu.

Ja mam taką metodę, że robię zakupy raz na kilka dni, myję tę pietruszkę i wszystko, co będzie mi potrzebne rano, wkładam do szklanych i szczelnych pojemników. Kaszę gotuję raz na dwa dni, dodaje ją do zup dzieciakom (gryczana, pęczak, razowy bulgur). Mam zamrożone buliony i „kostki rosołowe”, które są podstawą sosów (pisze o codziennym żywieniu a nie kolacjach, na które ma się więcej czasu i robi się demi glace). Dusze np. pierś kurczaka i robię potem szarpanego - do pojemnika i dodaje dziecku do tortilli z warzywami/spring rollsow.

Trzeba wypracować swój własny sposób, też mam
      Rodzinę 2+3 z czego każdy na innym etapie i z różnymi potrzebami a mi zależy na tym, aby każdy z nas zdrowo. Sie odżywiał.
    • ekstereso Re: Więcej warzyw 02.01.25, 14:53
      Mnie najłatwiej że śniadaniem, do owsianki dorzucam dużo borówek, malin, tarte jabłko. Co prawda to owoce, ale ja mam misje zwiększyć spożycie warzyw i owoców też.
    • pyza-wedrowniczka Re: Więcej warzyw 02.01.25, 15:11
      Pasty warzywne, makarony czy ryże z sosami warzywnymi. Więcej sałatek do śniadania/kolacji. I warzywa jako przekąski.

U mnie np. dzisiaj - na śniadanie kanapki z pastą z groszku (puszka groszku + 2 jajka na twardo + kilka ząbków czosnku) i pomidorki koktajlowe, na obiad kalafior zapiekany pod sosem z pomidorów i sera + pieczone ziemiaki. Na kolację planuję sałatkę - pomidorki koktailowe, mix sałat, camebert.

Wczoraj miałam twarożek wiejski z pomidorami, ogórkiem, kiełkami na śniadanie. Na obiad - ryż, tofu smażone, fasolka szparagowa, groszek. Kolacji nie było, bo śniadanie jedliśmy o 13.00 akurat, ale jeszcze do wieczornego filmu wjechały marchewki + seler naciowy z dipem.
    • karyna-z-radzymina Re: Więcej warzyw 02.01.25, 15:15
      Ciasto marchewkowe zrob, można dodać do niego cukinii, jabłka itp. Albo chlebek bananowy. Dzieci lubią
    • imponderabilia20 Re: Więcej warzyw 02.01.25, 15:43
      Nie jedzcie kawałków, tylko w całości - cały pomidor, cały ogórek, pół papryki. Zielone zupy krem - wrzucasz co chcesz.
    • mgla_jedwabna Re: Więcej warzyw 02.01.25, 16:08
      Zamiast warzywka na kanapkę model miseczka warzyw obok kanapki. Wtedy zamiast liścia sałaty i plastra pomidora wchodzą dwa liście sałaty, trzy plastry pomidora, kilka oliwek i trochę cebulki. Albo kilka łyżek kiszonej kapusty. Albo sałata, ogórek surowy i rzodkiewką. Do tego można posypać taką mini-sałatkę orzechami/płatkami migdałów/ pestkami dyni lub słonecznika oraz zieleniną (pietruszka, koperek, szczypiorek lub zielona kolendra).
      • pepsi.only Re: Więcej warzyw 02.01.25, 17:14
        O właśnie, ORZECHY i PESTKI, do warzyw konieczny dodatek smile
        i zielenina jako taka- oj tak, to też, nie tylko witaminy, ale to zawsze aromatyczny, smakowy dodatek.
    • kaki11 Re: Więcej warzyw 02.01.25, 16:46
      Może na przynajmniej część obiadów czy kolacji wprowadzić takie dania które same w sobie mają sporo warzyw- makaron z sosem warzywnym, jakieś leczo, zapiekankę warzywną z makaronem, warzywa z patelni z dodatkami, jakieś curry, zupy? Zimą super pomocą są tu mrożonki- mieszanki, albo warzywa solo, zależy co do czego potrzebne. Możecie też pokombinować z pastami kanapkowymi, czy to takimi bazowo z warzyw czy np. hummusem smakowym z dodatkiem warzyw. Zawsze wtedy w kanapach wpadnie ta dodatkowa porcja.
      Jak problemem są kwestie organizacyjne, typu to zajmuje dużo czasu to warto gotować na dwa dni albo na zapas zamykać na ciepło czy mrozić. No i jeżeli macie taki cel, to spróbować ogólnie trochę więcej oddawać- na talerz trochę mniej ziemniaków a trochę więcej surówki, na kanapkę zamiast jednej rzodkiewki czy kiszonego ogórka to po 3, albo jak się nie mieszczą, to garść rzodkiewki czy 3-4 ogórki obok kanapki na talerzu, jak jajecznica to obok połówka papryki albo kilka pomidorków i przegryzać przy jedzeniu. To ostatnie to coś czego ja akurat nie stosuję, bo nie mam potrzeby, ale ludziom to pomaga smile
      A no i nie zaczynaj na hura, od wprowadzania nagle wszystkich rad z forum, bo ci się po 3 dniach odechce, a jak do dziś jedliście np. 100g warzyw a nagle zacznie jeść po 600 to też się nie będziecie pewnie super czuć. Powoli- nauczycie się dokładać warzywa do kanapek to zaczniecie robić soki, wejdą wam w krew soki, to zaczniesz co jakiś czas gotować wielowarzywne obiady.
    • infinitypool Re: Więcej warzyw 02.01.25, 17:31
      U mnie nie znosza surowek (oprocz klasycznej jablko-marchew) ale wciagaja mnostwo wspomnianych tu warzyw pokrojonych w slupki plus salatki. Ja tez nie jem w zasadzie surowek oprocz coleslaw ale jem mnostwo warzyw w formie gulaszow jednogarnkowych, pieczonych warzyw no i wlasnie slupki. Żadnych past warzywnych, bleh
      2 plastry chemicznego ziomowego pomidora i 2 chemiczne zimowe rzodkiewki zamiast 1, nie wydaje mi sie optymalnym rozwiazaniem
    • konsta-is-me Re: Więcej warzyw 02.01.25, 22:38
      Pieczone warzywa w kawałkach , posypane ulubiona przyprawą/ani.Do tego sos na bazie jogurtu ( albo nie).

Gulasze warzywne i tu można poszaleć ,bo prawie ze wszystkiego da się zrobic.

Pasty do chleba- ja lubię z gotowanej marchewki z czarnuszką.

Wszelkie curry ale wcale nie musi być curry bo można zrobić z garam masala np.
      Albo warzywa z mleczkiem kokosowym.

Tortille nadziane świeżymi albo uprazonymi warzywami.

Poke bowl wszelakie - kwestia sosu tak naprawdę , z dobrym sosem wszystko będzie smaczne.

Porada ogólna -warzywa nie muszą być tylko świeże / surowe.Mrozone/ gotowane też są ok, szczególnie w zimie.

• berdebul Re: Więcej warzyw 02.01.25, 22:48
      Kiełki?
      Pasty warzywne.
      Zupy-kremy.
      Co robisz na obiad, bo może można tam upchnąć warzywa.
      • berdebul Re: Więcej warzyw 02.01.25, 22:49
        Warto też spojrzeć na blogi kulinarne, zwłaszcza teraz bo wege-styczeń. Szukaj pod hasłem Veganuary.
    • waleria_bb Re: Więcej warzyw 03.01.25, 01:15
      Tortilla/kebab z czerwoną kapustą (doprawioną solą, pieprzem, odrobiną majonezu), warzywami i dodatkiem białkowym mięsnym lub wege.
      Puree w innej formie niż ziemniaczane, z groszku, pietruszki.
      Marchew+cebula+papryka podsmażona na paście curry, zalać mleczkiem kokosowym, dorzucić makaron ryżowy, sojowy.
      Spring rollsy (szczypior, ogórek, marchewka, kolendra, papryka, kurczak/tofu i do tego sos na bazie masła orzechowego).
      Tzatziki i pieczone warzywa korzeniowe
      Pakora, harabara kebab, kuchnia indyjska ma dużo fajnych opcji warzywnych.
    • karollo26 Re: Więcej warzyw 03.01.25, 07:32
      Dzięki dziewczyny, mam kopalnię wiedzy. Zupełnie zapomniałam o mojej kielkowicy - pora ją wyciągnąć z dna szafy. Zupy moje dzieci chętnie jedzą i odgrzewają - zwiększę ilość zup kremów zamiast np pomidorowej. Do kanapek - miseczka warzyw z pestkami. To na początek. Potem spróbuję jakieś nowe przepisy- ale w tym momencie mnie to przerasta.
    • cegehana Re: Więcej warzyw 03.01.25, 09:54
      Postanowienia, które robi inna osoba niż ta, która je realizuje mają marną szansę powodzenia. Jak rodzina jest niezbyt chętna, to tracisz czas na obmyślanie tych posiłków. Najlepiej wpłyniesz na dzieci przez przykład, dzieci naśladują.
      • konstancja16 Re: Więcej warzyw 03.01.25, 16:21
        >>> Najlepiej wpłyniesz na dzieci przez przykład, dzieci naśladują.
        Buhaha. Przecież tu mowa o NASTOLATKACH. Małe dzieci owszem, naśladują. Ale nastolatki (z nielicznymi wyjątkami) kontestują postępowanie rodziców i starają sie robić coś zupełnie odmiennego.
    • 00zxc00 Re: Więcej warzyw 03.01.25, 14:37
      A po co więcej? Kiszona kapusta i ogórki zimą w zupełności wystarczą. Błonnik jest w chlebie. Nie ma sensu jeść więcej warzyw które i tak się wys…a.
      • bene_gesserit Re: Więcej warzyw 03.01.25, 14:46
        Nieno, zimą można jesć inne warzywa korzeniowe, a także np cebulę albo dynię. Im bardziej kolorowa i różnorodna jest dieta, tym zdrowsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka