Dodaj do ulubionych

Multicooker czy air fryer?

07.01.25, 12:29
Jeszcze niedawno sama bym sobie napisala, ze zaden, bo nie bedziemy uzywac.
Ale sytuacja sie zmienila i potrzebny nam sprzet kuchenny, ktory ugotuje z minimalna iloscia tluszczu i w ogole bedzie idealny do szybkiego posilku dla jednej-dwoch osob.
Obecnie mamy w domu szybkowar tefal duzy i uzywamy go czesto (wszelkie gulasze, bigosy, rosoly itp) oraz zwykle garnki plus oczywiscie piekarnik. Gotujemy w domu w zasadzie codziennie (lub odgrzewamy z poprzedniego dnia), malo u nas jedzenia typu mrozona pizza/ lazania czy z baru do odgrzania.
Wiem, ze mozna kupic multicooker z opcja air fryer ale czy warto?
Obserwuj wątek
    • pade Re: Multicooker czy air fryer? 07.01.25, 16:09
      mogę się podczepić z pytaniem czym się różni multicooker od thermomiksa?
      • princy-mincy Re: Multicooker czy air fryer? 07.01.25, 21:00
        Z tego co rozumiem, multicooker to urządzenie do gotowania a thermomix to zaawansowany robot kuchenny.
        Thermomix posieka i zblenduje (tak mniemam, bo nie posiadam) a multicooker nie.
        Ja mam robot planetarny, więc kupowania thermomixu nie widzę.
        • pade Re: Multicooker czy air fryer? 07.01.25, 23:17
          też mam robot planetarny, ale marzę o koktajlu pietruszkowym z miodem - piłam kiedyś taki właśnie z termomixa i był przepyszny
          tylko trochę głupio kupować grzmota za tyle kasy dla jednego koktajlubig_grin
          • princy-mincy Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 08:34
            No ale taki koktajl zrobisz w blenderze kielichowym?
            Mój robot planetarny ma taki blender kielichowy.
            • pade Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 09:01
              Mam blender, ale zawsze z niego wychodzą farfocle jeśli chodzi o pietruszkę, a z termomiksa ponoć nie. W każdym razie poczęstowana byłam klarownym. No chyba, że przez tetrę ten ktoś przecedzał?smile
          • thank_you Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 08:42
            Kup Nutribullet. Też pije codziennie koktajl pietruszkowy (plus seler naciowy, szpinak, kiwi, tahini, sok z cytryny).
            • pade Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 09:07
              Nie jestem pewna, ale wydaje mi się, że tamten koktajl to albo był sokiem wyciśniętym z pietruszki, albo był przecedzony, bo nie było w nim grama listka. A mnie z blendera kielichowego zawsze wychodzą farfocle, choćbym nie wiem jak długo miksowała. Nie lubię listków między zębami, dlatego tak mnie tamten koktajl zachwycił.
            • marta.graca Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 09:08
              Tez mam Nutribulleta, nie ma żadnych farfocli.
              • pade Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 09:13
                z pietruszki też nie?
                a którego masz?
                • marta.graca Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 09:22
                  Taki: Tekst linku
                  A jaką masz moc blendera? Bo w poprzednim miałam 1000W i też nie było żadnych cząstek.
      • thank_you Re: Multicooker czy air fryer? 07.01.25, 21:14
        Thermomix to garnek do gotowania, który ubije ci masło, śmietanę, obierze ziemniaki, skroi warzywa na surówkę, możesz dusić, gotować sous - vide.

Multicooker ugotuje ci pod ciśnieniem, więc przyspieszy procesy w kuchni, możesz kupić nakładkę crispy i wtedy działa jak piekarnik, ludzie pieką tam ciasta i mnóstwo różnych rzeczy.
        • pade Re: Multicooker czy air fryer? 07.01.25, 23:18
          dzięki za wyjaśnieniesmile
    • mysiulek08 Re: Multicooker czy air fryer? 07.01.25, 21:07
      mam cos takiego
      allegro.pl/oferta/frytkownica-frytownica-beztluszczowa-bezolejowa-delonghi-fh1396-bk-czarna-14377939136 tyllko starszt model
      polaczenie fryjera i multikukera

sprawdzil sie bardzo w czasie dlugiej przeprowadzki, dopoki nie bylo piekarnika, pieklam i pizze i chleb i sernik i tarty
      griluje warzywa, robie frytki, pieke kurczaka, tosty (wkladka jest potrzebna), do ogrzewania sie bardzo dobrze nadaje
      • princy-mincy Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 08:35
        A teraz też używasz?
        • mysiulek08 Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 14:22
          pisalam smile

griluje warzywa, robie frytki, pieke kurczaka, tosty (wkladka jest potrzebna), do ogrzewania sie bardzo dobrze nadaje
          • princy-mincy Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 14:37
            Dzieki. Czesciej korzystasz z samej fukcji air fryer czy w ogole z multicookera.
            Chodzi mi o to, ze na pewno chce air fryer a zastanawiam sie, czy warto doplacic za multicooker.
            • mysiulek08 Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 15:06
              w sumie to sporadycznie teraz uzywam, glownie do grilowania warzyw, tostow (na trzy kromki nie warto odpalac piekarnika) i jak chce upiec np piers z kurczaka do kanapek (nie wiem dlaczego ale mieso jest bardziej 'zwarte'), frytki z mrozonki jak maja byc 'na szybko'

przydaje sie, jest pod reka ale bywa, ze i tydzien/dwa nie jest uzywany - zima czesciej
              tylko ten delonghi to nie jest taki typowy multikuker ani typowy fryjer

musze przyznac, ze od czasu nastania w kuchni krusetow jakos mniej mnie kreca moje elektryczne gadzety tongue_out

jesli potrzebujesz czego co ugotuje zupe/upiecze mieso czy jakies ciasto lub chleb/golabki, gulasze i inne jednogarnkowe to multikuker
              a jesli smazenie to fryjer

kiedys przy okazji kupna lodowki w gratisie byl multicook'er, jakis prosty model, nawet marki nie pamietam, uzylam moze 3-4 razy, odstal swoje w szafce i razem z innymi sprzetami 'poszedl w swiat'

wiem, nie pomoglam
            • thank_you Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 15:32
              Princy, zerknij sobie na Tefal Cook4me, to multicooker, który ma pokrywę „Crispy” czyli zamienia multicooker w airfryer (z tego co widzę to ludzie są zadowoleni z tego rozwiązania ale nie wiem jak to realnie wygląda, gdyż wszystko jest kwestia indywidualnych doświadczeń).
              • princy-mincy Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 16:04
                No wlasnie ten mam na oku- i zastanawiam sie czy bede uzywac multicookera, bo air fryera na pewno.
                • thank_you Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 16:15
                  Ja używam, gotuję w nim szybki rosół, duszę wołowinę, gotuję fasolę i inne strączkowe, różne szarpane mięsa. Ściągnij sobie aplikacje MyTefal i obejrzyj co gotują użytkownicy tego sprzętu. Każdy z nas jest inny, ma inny rodzinny skład, dietę itp. W mojej rodzinie się sprawdza, tak jak nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez AF. Psikasz oliwą i masz pyszne produkty saute lub np. w panko. Marynuję synowi pałki z kurczaka i potem gdy wraca do domu, to wrzucam wraz z innymi korzeniowymi i mam szybki, zdrowy obiad. Świetna kaczka (w całości i części, pięknie rozchodzą się soki w piersi kaczki w AF, nawet najbardziej podła pierś z kurczaka nie jest sucha).

Ale - powtórzę - nie wiem jak sprawdziłaby mi się ta pokrywa. I nie wiem na ile u Ciebie to poryw serca a na ile prawdziwa potrzeba i realne ułatwienie w codziennym funkcjonowaniu.
                  • princy-mincy Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 16:42
                    Do rosolu, bigosu, gulaszy i mies duszonych uzywam szybkowaru tefal (gotujemy na gazie). Sprawdze apke tefala, dzieki.
                    • thank_you Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 16:55
                      To - imho - wystarczy Ci sam AF.
                      • princy-mincy Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 21:49
                        Tak właśnie patrzę na przepisy do multicookera i większość mogę zrobić w szybkowarze. Zatem kupię air fryer z dwiema szufladami
                        • thank_you Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 21:55
                          Dokładnie, to jest szybkowar tylko elektryczny, wi c można mu opóźnić start oraz wyszukać przepisy i on prowadzi po kolei przez przepis.

Nie wiem jakiej wielkości są teraz te AF, w moim mieści się 2,5 kg kurczak/kaczka, zastanów się czy częściej będziesz potrzebowała piec jeden gabaryt czy piekła w totalnie innej temp różne produkty.
                          • princy-mincy Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 22:39
                            Dzięki za pomoc.
                            Sprawdze w sklepie stacjonarnym co mi będzie lepiej pasować.
                            • thank_you Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 22:47
                              Powodzenia, zaopatrz się od razu w oliwę w sprayu smile
                              • princy-mincy Re: Multicooker czy air fryer? 09.01.25, 10:58
                                ooo dobrze wiedziec, dzieki
    • lajtova Re: Multicooker czy air fryer? 08.01.25, 16:12
      Trudny wybor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka