Dodaj do ulubionych

Wady, niedoskonałości

07.01.25, 23:24
Zadam pytanie jak nastoletnie dziewczę (którym nie jestem od x lat).
Wyobraźcie sobie, że macie jakieś słabe punkty we własnym wyglądzie, które Wam przeszkadzają. Typu brzydki nos albo wielki brzuch na chudych nogach, albo coś nie tak z piersiami. To przykłady, kto chce, może wymyślić inne. W każdym razie coś, co Wam przeszkadza na tyle, że mijają lata, a Wy nadal tego nie lubicie. Co robicie:
1/ walczycie własnymi siłami, używając np. strojów, makijażu (maskowanie albo próba wykorzystania jako atut),
2/ zbieracie na drogi zabieg/operację,
3/ próbujecie zaakceptować?
Obserwuj wątek
    • nick_z_desperacji2 Re: Wady, niedoskonałości 07.01.25, 23:49
      To zależy. Jeśli za brzydkim nosem idzie krzywa przegroda, albo "nie tak z piersiami" oznacza, że kręgosłup siada i są medyczne podstawy zmniejszenia biustu, to wybieram operację. W sytuacjach, kiedy to tylko wygląd i nie są to blizny po ciężkim poparzeniu na twarzy operacje odpadają. Nie boję się zabiegów, znieczuleń itp. ale opcja krojenia się, żeby cycki były idealnie równe czy nos był lekko zadarty nie wchodzi w grę.
    • mayaalex Re: Wady, niedoskonałości 07.01.25, 23:55
      ja sie przyzwyczailam po prostu. Mam duzy nos, moze nie jakis monstrualny, ale wiem, ze na pewno nie jest to moj atut smile Mialabym kase na operacje ale jak pomysle, ile to potencjalnych problemow (jakies bledy, bol po operacji, czas rekonwalescencji) to mi sie odechciewa. Plus wole pojechac w jakies ladne miejsce za te kase smile
      Jakos da sie z tym zyc, sa gorsze rzeczy na swiecie niz nieidealne nosy.
      • ffooxxyy Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 12:20
        Jeżeli chodzi o ból to nie ma żadnego bólu. Sama się bałam, ale je
      • claudel6 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 16:27
        ja podobnie. zmieniłabym nos, bo jest za duży, ale raczej odrzuca mnie uciążliwość tej procedury.
        no i nadal z tym nosem, kilku facetów się we mnie zakochało, więc widocznie nadrabiam innymi atutami big_grin
      • afro.ninja Re: Wady, niedoskonałości 09.01.25, 08:21
        Podobnie. Mam krzywą przegrodę, więc mogłabym dokonać tego zabiegu, ale nikt mi nigdy nie powiedział, że mam duży nos. Dla mnie mógłby być mniejszy.

A są ludzie, którzy realnie są wyśmiewani, albo duży nos ich oszpeca, a operacja poprawia ich komfort życia, wtedy trzeba to zrobić.

• waleria_bb Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 00:07
      Wybrałam opcję 2, bo dla mnie młodość jest za krótka na kompleksy. Mankamenty mam dalej, jak każdy, ale największego się pozbyłam i jakość życia wzrosła bardzo.
    • bi_scotti Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 00:19
      Od dziecka przeszkadzalo mi to, co mialam/mam w glowie a to no way poprawic jakimkolwiek zabiegiem wink Musialam sie nauczyc sama ze soba zyc & w koncu chyba udalo mi sie siebie polubic - hurrah! No time zeby sie zajmowac niedoskonalosciami powloki zewnetrznej, maybe that's better? wink Cheers.
    • borsuczyca.klusek Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 00:27
      Jednak zależy co to i w jakim wymiarze. Operacje nosa to żaden big deal w dzisiejszych czasach i nie widzę powodu,.dla którego miałabym się męczyć z dużym, krzywym nosem. Piersi też można poprawić i super, że są takie możliwości.
      Dużo gorzej gdy poprawki wymagają sporej, bolesnej, często kilkukrotnej ingenercji a efekt może okazać się niesatysfakcjonujący jak w przypadku operacji szczęki.
      • waleria_bb Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 00:35
        Szczęka to akurat nie są kwestie czysto estetyczne. To są operacje normalnie przeprowadzane na NFZ.
        • afro.ninja Re: Wady, niedoskonałości 09.01.25, 08:24
          Nie zawsze udane. Operacja szczęki jest bardxo trudna i często kończy się niepowodzeniem. Na oddziale gdzie się szczęki operuje, to głównie ludzi po wypadkach. Można czekać kilka dni na umówiony zabieg, bo przywożą ludzi w stanie pilnym.
    • snakelilith Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 00:29
      Tak właściwie, to nie mam niczego, co chciałabym operować, bo wszystko co mam, mieści się w normie. Nie jest może idealne, ale ogólnie natura mnie specjalnie nie poszkodowała. Jakieś tam popyerdółki typu ciut większy nos, nie takie pełne usta, czy nie do końca proste zęby, nie są warte zamieszania.
      Co trochę mi przeszkadza, to popękane naczynka na nogach. Pokazało się nagle po menopauzie. Jestem na etapie maskowania. Nie noszę już mini, zresztą w moim wieku wyglądałoby to na desperację. Czy będzie tak źle, że zdecyduję się na zabieg? Z doświadczenia z akceptacją coraz bardziej zaznaczających się mimicznych zmarszczek mogę napisać, że chyba nie i zaakceptuję pewnie i to. Kiedyś myślałam, że zmarszczki będą mi bardzo przeszkadzać, teraz mam wrażenie, że jakby mnie wyzwoliły, bo przymus dobrego wyglądu jakby się stracił i to ma też inne przyjemne efekty, ubieram się swobodniej, nie zawsze korzystnie dla sylwetki i przestałam się codziennie malować.
      Widziałam zresztą w nieci nieretuszowane zdjęcie tyłka Nelly Furtado. Kobieta jest 12 lat młodsza, a ma pełno sinych plam na udach, gorzej ode mnie, więc wszystko trzeba widzieć w kontekście, bo zbytnia koncentracja na sobie i swoich niedoskonałościach nie jest zdrowa.
      • srubokretka Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 00:39
        Oj jak dobrze, ze sa takie laski. Od razu czlowiek lepiej wyglada. wink
        • cottonrose Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 01:30
          Tak sobie filozoficznoe pomyslam, ze idzie jakas laska ulica, patrzy na srubokretke i mysli zadowolona " dobrze, ze sa takie laski, od razu czlowiek lepiej wyglada"

Jakos mi to nie podnosi ogolnej szczesliwosci swiata...
          • bi_scotti Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 01:52
            cottonrose napisała:

> Tak sobie filozoficznoe pomyslam, ze idzie jakas laska ulica, patrzy na srubokr
            > etke i mysli zadowolona " dobrze, ze sa takie laski, od razu czlowiek lepiej wy
            > glada"
            >
            > Jakos mi to nie podnosi ogolnej szczesliwosci swiata...

Ja jestem jak female version "Starszych Panow": (...) tu biuscik zachwyci, tam nozka, bo nie ten, bo nie ten juz wzrok (...) tongue_out Podobaja mi sie wlasciwie wszyscy ludzie - lubie sie pogapic & mozliwosc popodziwiania tzw. ulicy podnosi moja prywatna szczesliwosc (szczesliwosc mojego swiata) wink Jak ja rozumiem Francuzow, ze krzeselka przy stolikach zawsze ustawione frontem do trotuaru - so much fun looking at people! Nie tylko looking - u kazdej przechodzacej osoby mozna sie czyms zachwycic. Przy czym moj zachwyt has nothing to do with the way I look - wygladam jak wygladam, dbam zeby byc czysta & miec czyste ubranie tongue_out Cheers.
          • srubokretka Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 02:00
            Dlaczego nie?. Brak siniaka, to przeciez powod do zadowolenia. Kiedys jej w koncu zniknie i bedzie jeszcze bardziej zadowolona niz na zdjeciu.
        • snakelilith Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 11:00
          srubokretka napisał:

> Oj jak dobrze, ze sa takie laski. Od razu czlowiek lepiej wyglada. wink

Kompletnie mnie nie zrozumiałaś. Ja nie porównuję się z nią, by sobie połechtać ego, a po to, by uzmysłowić sobie, że nie jestem jedyna z popękanymi naczynkami na udach i nie traktować tego jako dramatu.
          I to nie są żadne siniaki od walnięcia w szafkę, które znikają, a stale sine naczynka pod skórą, które w niektórych miejscach sią bardziej gromadzą. To się może z czasem stać z małymi pajączkami. U mnie nie wygląda to jeszcze tak jak Nelly, ale to jest proces postępujący i nie mogę wykluczyć, że też tak będzie.
        • presens Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 22:08
          Są też i takiesmile H2O zgadnij kto
      • cottonrose Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 00:39
        Przepraszam, ale co maja sine plamy ma udach do urody? Jak sie pizne w reke to mam sina plame na pol przedramienia, ale to chyba nie swiadczy o tym, ze od przywalenia w szafke zrobilam sie brzydsza....😳
      • nick_z_desperacji2 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 00:55
        Siniaki robiące się z byle powodu i bez powodu, to raczej kwestia medyczna.
        • cottonrose Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 01:01
          Ja przepraszam, jak sie ktos przygruzi w szafke to jest powod....
          • nick_z_desperacji2 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 01:06
            No jest. Ale niektórym naczynka pękają, mają słabą krzepliwość itp.
            Najgorzej, jak słabe naczynka się zejdą z genem autodestrukcji, jak u mojej matki. Sąsiedzi swego czasu myśleli, że ojciec ją bije big_grin
      • mama_duzych_dzieci Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 16:07
        Skleroterapia - polecam. Dzisiaj robiłam drugi zabieg, za 3 razem ostatnie domknięcia i z głowy. Nie nałożę mini, nie pójdę na wybieg, zrobiłam to dla siebie i żeby nie słyszeć słowa zakrzepica gdzieś tam z tyłu głowy.
    • cottonrose Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 00:37
      Jak cos mi przeszkadza w lustrze to odsuwam sie od lustra az przestanie przeszkadzac. I juz jestem zadowolona z wlasnego wygladu smile
      • nick_z_desperacji2 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 00:56
        O wiele łatwiej jest, jak się ma okulary. Wystarczy zdjąć i od razu +10 tongue_out
        • cottonrose Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 01:00
          O to to!
        • srubokretka Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 01:13
          Czyli wada wzroku, to nie wada, ale zaleta jednak. Wiedzialam, ze uroda, to kwestia spojrzenia.
          Nastepnym razem bede pytac kolezanki: jaka masz zalete wzroku? smile
          • nick_z_desperacji2 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 01:27
            Stawiam na: za dużą, żeby widzieć siebie i za małą, żeby nie widzieć Ciebie To dość popularna skala zalety wzroku wink
            • srubokretka Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 01:44
              Cos jak z tym zdzblem i belka w oku. Gdzie sie czlowiek nie spojrzy, to wychodzi na to, ze wszystkie problemy sa przez sprawne oczy.
              Aaaa to dlatego filtry na telefonie staja sie coraz bardziej popularne.
    • jdylag75 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 01:25
      Raczej 1 - maskowałam sarkazmem i odwracaniem uwagi od ramion basebolisty w kierunku całkiem dobrych nóg i tyłka, nie wiem jak ja na to wpadłam przy apłciowej nieobecnej matce, świętojebliwym ojcu i siostrze olaboga, jak mozesz o tym myśleć!!!! Do dzis takk robię, chociaz jak na 50 lat (a nawet na 18 -tak tak) mam świetną proporcjonalna figurę smile
    • alina460 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 07:42
      Odpowiedź 3)
      Szkoda życia na zbytnie przejmowanie się wyglądem. Im jestem starsza tym bardziej mi to obojętne.
    • wpore Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 08:09
      Nr 2. Zrobiłam sobie blefaroplastyke.
      • wpore Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 08:12
        A resztę zaakceptowałam.
    • gr.uu Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 10:23
      We wcześniej młodości operacje były dla mnie czymś mentalnie i finansowo poza zasięgiem, to była zabawa dla bogatych, równi dobrze mogłam marzyć i willi z basenem. Więc po prostu przyjęłam że jest jak jest i tyle. W sumie nie wiem, dlaczego z czasem nie zaczęłam poprawek, chyba w ogóle wrzuciłam z głowy ten kierunek. Finalnie zrobiłam operację piersi bo zupełnie się sobie nie podobalam w wersji z płaską klatką piersiową po wykarmieniu trójki dzieci, ale dalej nie planuje. Nadal się sobie nie podobam ale to nie jest coś co szczególnie wpływa na życie, po prostu nie oglądam się za dużo w lustrze.
      • wakacje_50 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 14:52
        No ja nie wiem, czy dobrze pamiętam, ale Ty chyba wrzucałaś kiedyś fit fotkę. Jeśli dobrze pamiętam, to naprawdę nie rozumiem, jak się możesz sobie nie podobać, bo byłaś super laska
        • gr.uu Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 15:31
          Bo ja jestem szczupła, od jakiego czasu też fit, chociaz niska. Ale nos, ogólnie rysy twarzy, zdecydowanie byłoby co zmieniać, ale też nie mam złudzeń że to by mi istotnie wpłynęło na jakość życia. Nie żyję z wyglądania, w lustro patrzę rzadko
      • pffpffpff Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 15:35
        Gruu! To ja Cię nie kumam. Jesteś piękna i powinnaś patrzeć w lustro wręcz z zachwytem. Fakt, że ja siebie zaczęłam pomału akceptować przed 30tka, a tak na dobre polubiłam przed 40tka.
        Teraz zbliża się 50tka i mogę powiedzieć, że kocham siebie.
        Życzę Ci tego uczucia na kolejne urodziny. 🎁
        • gr.uu Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 16:01
          Zaraz zaraz, a to tylko piękni zasługują na miłość i akceptację? wink Ja siebie akceptuję w mojej przeciętności
          • pffpffpff Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 16:03
            Nie smile chodzi o podobanie się samemu sobie. A Ty jesteś piękna obiektywnie, więc tym bardziej nie masz się do siebie o co przyczepiać 😉
            • gr.uu Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 16:30
              Widziałaś dwa wyjątkowo korzystne zdjęcia z konkretnej perspektywy wink Nikt kto mnie zna nigdy nie powiedział, że jestem piękna. A sobie nie muszę się podobać, to kwestia estetyki po prostu, na całokształt życia mi to nie wpływa.
          • pffpffpff Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 16:04
            Obiektywnie piękniejsza byłam 10 lat temu, ale wtedy siebie jeszcze nie umiałam kochać.
    • figa_z_makiem99 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 11:02
      Poprawiłabym coś co psuloby mi latami humor i wprawialoby w kompleksy,. Upatrywanie w takich operacjach jednak recepty na sukces życiowy i, że po operacji stanę się innym człowiekiem, to pułapka. Są ludzie, którzy wpadają w uzależnienie, bo kolejna operacja sprawia, że znów mają o czym mówić i są w centrum zainteresowania, a jedynie tym mogą zwrócić uwagę.
    • princesswhitewolf Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 11:05
      Mysle ze w twoim przypadku to jefnak terapia psychologiczna. Nie mówie by cie urazic. Naprawde
    • lauren6 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 11:12
      Nie zdecydowałabym się na operację plastyczną, gdyby poza estetyką nie przemawiały za nią względy zdrowotne. To jednak gruby kaliber, nienawidzę narkozy. Nie wykluczam, że w przyszłości pójdę pod nóż, ale na razie uskuteczniam punkt 1 i 3.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 11:26
      Wiem że moje gusta się zmieniają.
      20 lat temu marzyłam, żeby być plaska jak deska i mieć nogi jak patyki.
      Obecnie lubię moje cycki i nogi panczenistki też są oki.
      Moja siostra chciała mieć piękny zadarty nos, teraz jest dumna ze swojej szlachetnej twarzy z orlim nosem.
      Figury typu Gruszka nie zmienisz, możesz tylko katować się dietą i siłką.
      • la_felicja Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 20:03
        Co jest pięknego w zadartym nosie?
        • trampki-w-kwiatki Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 22:06
          Kiedyś kochałam zatarte nosy i marzyłam o takim. Kojarzył mi się z wesołą dziewczynką smile
        • waleria_bb Re: Wady, niedoskonałości 09.01.25, 01:42
          Jest dziewczęcy, odmładza i też obecnie to najbardziej pożądany kształt, jak już ktoś przechodzi korektę. Duży łuczek, zadarty czubek- to się podoba, o to proszą kobiety.
          • trampki-w-kwiatki Re: Wady, niedoskonałości 09.01.25, 07:17
            Tak jest. A potem instagram mi pokazuje setki kobiet z identycznie zrobionym noskiem. Ci tureccy lekarze robią każdej kopiuj wklej, choć nie każdej taki noseczek dziewczątka pasuje.
    • primula.alpicola Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 11:34
      W czasach mojej młodości nawet nie myślałam o żadnych operacjach, były całkowicie poza zasięgiem. Poza tym, nie miałam defektów, które by mi przeszkadzały, raczej całkowita norma.
      Mocno po 30 usunęłam chirurgicznie 3 znamiona z twarzy. Nie mogę uwierzyć że tyle lat chodziłam z tym paskudztwem na twarzy.

• danaide2.0 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 11:54
      Akceptuję maskując strojem, to, co zamaskować się da w ciele. Twarzy nie tykam.
    • figa_z_makiem99 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 11:54
      W dzisiejszym świecie Iksińska nie chce czuć się gorzej od aktorki, modelki, pisarki, polityka, chce być opiniotwórcza. Media społecznościowe umożliwiają Iksińskiej realizację i jest takie zapotrzebowanie społeczne, kiedyś ludzie pracowali na to, żeby odnieść sukces i robili operacje, czy mogli być ekscentryczni, kiedy już sobie na to zapracowali. Dziś bezbarwna Iksińska występuje w dennym programie, jest leniwa, mało urodziwa i nie ma w życiu celu, a po programie zaczyna robić operacje, zabiegi, doczepia włosy, robi rzęsy, zatrudnia trenera personalnego i staje się dzięki temu interesująca. Puszcza w obieg sentencje z dupy okraszone emotikonami, złote myśli, ale nadal jest tym samym człowiekiem, którym była na początku. Zamieszcza retuszowane zdjęcia na których jest niepodobna do siebie, bredzi głupoty, zachowuje się jak idiotka i relacjonuje to szczegółowo, ma zdanie na każdy temat i wchodzi w polemiki z ludźmi nauki, sztuki, polityki. Ludzie podobni do niej klaszczą, śledzą, zaglądają w talerz, do jej wc, kupują to co ona i dzięki temu Iksińska zarabia pieniądze. Iksińska czuła się samotna i beznadziejna, followersi bez niej też, a tak wszyscy mają zajęcie, czują się ważni i wyjątkowi, mogą hejtować każdego kto się z nimi nie zgadza. Ten kto nie ma pomysłu na życie, a chce opływać w luksusy i jest w stanie sprzedać prywatność, może stać się piękny, opiniotwórczy i bogaty, ale nie każdemu się uda, bo konkurencja jest duża. Możesz zacząć od zdjęć bez retuszu i pokazywania niedoskonałości i defektów, bierz na litość i ktoś zapłaci za twoją przemianę, po co będziesz płacić z własnej kieszeni, w innym wypadku wpadniesz w spiralę kredytową i czeka cię męczące życie przy kawie z Biedronki...
      • figa_z_makiem99 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 12:07
        A wracając do meritum, jeżeli zoperowanie jednej czy dwóch niedoskonałości poprawi jakość twojego życia, lubisz siebie i swoje życie, to rób. Jeśli jednak nienawidzisz siebie i swojego ciała, to napraw najpierw głowę.
        • figa_z_makiem99 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 12:18
          Dawniej trupy komediantów jeździły po prowincjach, zawsze ktoś rzucił grosz, pośmiał się, zaklaskał i ubarwiali biedakom życie. Rozwinęły się technologie, poziom życia się podniósł i mamy celebrytów, którzy ubarwiają biedę umysłową i zarabiają pieniądze dużo większe, niż ich widzowie, dzięki nim.
      • zbytomia100 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 14:10
        Pieknie napisane. W miejsce Iksinskiej mozna wstawic 99,99% nazwisk z SM i zawsze pasuje.
    • 35wcieniu Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 12:16
      Ale zależy o co chodzi.
      Rzeczy z gatunku "normalne ale mi się nie podobają" olewam. Czyli na pewno nie kombinowałabym przy standardowych, niesprawiających problemów piersiach lub ich braku, przy zwykłej twarzy bez widocznych defektów itd.
      Natomiast rzeczy, które wykraczają poza normę i wpływają na samopoczucie, niską samoocenę itd. są wybitnie trudne do zaakceptowania i wtedy 1 lub 2. Osobiście raczej 1., ale nie dziwię się że ktoś wtedy wybiera opcję 2.
      • jolie Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 12:24
        Mądrze napisane, myślę podobnie.
        Ja chyba zdałam sobie sprawę, że tak naprawdę obecnie to najbardziej przeszkadza mi to, że w niemowlęctwie zaniedbano mają dysplazję, zwłaszcza w lewym stawie biodrowym. Już tego nie cofnę, to była cena czasów, w jakich się urodziłam.
        • 35wcieniu Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 12:30
          Tak. Takich rzeczy we wcześniejszych pokoleniach było sporo, z wadami zgryzu na czele - nawet hardkorowe często nie były leczone bo koszty były ogromne, a dostępność leczenia mała, więc zupełnie mnie nie dziwi że teraz dużo osób leczy to np. po 50tce.
          • 35wcieniu Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 12:31
            (Oczywiście zwykle to jest też problem zdrowotny a nie stricte estetyczny, ale osobom, które to robią ze względów estetycznych też się nie dziwię.)
          • jolie Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 12:45
            Niestety, jestem skrajnym przypadkiem tej wady, jako niemowlę powinnam leżeć z pół roku w gipsie. Niestety, na przełomie 1979/1980 nie chodziło się z niemowlakiem do fizjoterapeuty tak często, jak obecnie. Jako dorosła robię to, co mogę, żeby nie mieć rozwalonego stawu biodrowego na starość. Ale ciężko nie mieć przy takiej wadzie innych problemów z postawą, miednicą, długością kończyn. Moja matka zawsze kwituje moje żale "ale przecież nic nie widać!"
            • 35wcieniu Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 12:52
              A jakby było widać to by było że przesadzasz. Roczniki wczesnopowojenne są w jakiś szczególny sposób odporne na argumenty jeśli sprawa dotyczy wyglądu lub zdrowia. W większości, bo są wyjątki.
              • jolie Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 12:57
                No pewnie redukuje sobie dysonans. Z drugiej strony trochę mogę ją (ich, rodziców, ale ojciec ma inne podejście) wytłumaczyć- może gdybym urodziła się w Warszawie czy innym dużym mieście, to i na początku lat 80. ktoś by rodziców odpowiednio pokierował.
    • szmytka1 Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 12:36
      Pogodziłam się, że wszystko mam nie takie jakbym chciała 😅 Dalej brzydkie, ale nie uroda najważniejsza. Zdrowie, rozum itd itd. Może kiedyś opadające powieki zrobię, bo muszę szerzej niż trzeba otwierać oczy i to powoduje takie zmęczenie i bol głowy, zatem dla zdrowotności 😉
    • wegekotlecik Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 12:45
      Już dawno zaakceptowałam.
      Mam wg mnie brzydki nos. Życzliwi nazwą go rzymskim, mniej życzliwi garbatym wink Jako nastolatka rozpaczałam nad swoim ciężkim losem z brzydkim nosem, a jako dorosła po prostu o tym nie myślę. Ja swojego nosa nie widzę i tak, więc nie zaprząta mi to myśli w ogóle.
    • figaaga Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 12:54
      1 bez fanatyzmu

Nie mam figury modelki, urody miss, ale też żadnych rażących niedoskonałości. I nie mam kompleksów. Na szczuplejsze uda, gęste włosy czy porcelanową cerę szukam optymalnych kosmetyków, ćwiczę, dobieram ubrania, ale bez operacji, krwi, narkoz, bolesnych zabiegów. Jeśli jakikolwiek zabieg powoduje mój dyskomfort to odpada. I odwrotnie jeśli coś chcę i lubię (np. krótkie spodenki) to noszę i się nie przejmuję.
    • alpepe Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 13:06
      Zestarzałam się i jakoś tak po prostu stwierdziłam, że mam wszystko w dupie. Ale wiadomo, u mnie warunki wyjściowe były super.
      • jolie Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 13:11
        👍😀
    • lajtova Re: Wady, niedoskonałości 08.01.25, 13:46
      Nie mam wad. Jestem doskonała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka