Dodaj do ulubionych

Kiedy waszym corkom

13.01.25, 12:49
Uregulował się okres?
Corka dostała tuż przed 11 urodzinami i 3 były a teraz brak.
Czytałam że 2-3 lata zanim się ureguluje.
Jak u mnie było to nie pamiętam nawet.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Kiedy waszym corkom 13.01.25, 13:09
      Od razu, mnie zresztą też. Żadnych przerw większych niż dodatkowe 1-3 dni.
      Młodsza ma jak w zegarku od pierwszego cyklu (a miała 9 lat).
    • slonko1335 Re: Kiedy waszym corkom 13.01.25, 13:09
      19 latka, okres od 7 lat nieuregulowany
      • arwena_111 Re: Kiedy waszym corkom 13.01.25, 16:12
        A co na to lekarz? Bo to raczej nie jest normalne. Nawet "za naszych" czasów mówiło się, że okres powinien wyregulować się do 16 urodzin. Jak nie to wizyta u lekarza wskazana.
        • slonko1335 Re: Kiedy waszym corkom 13.01.25, 17:30
          Biedzą się od 7 lat i póki co problemu nie rozwiązali. Do kompletu ma dwa pierwsze dni wyjęte z życiorysu.
          • slonko1335 Re: Kiedy waszym corkom 13.01.25, 17:31
            Acha. Miałam dokładnie tak samo tylko u mnie problem rozwiązały tabsy anty, u młodej nie.
    • madame_edith Re: Kiedy waszym corkom 13.01.25, 13:10
      Moja miała od razu regularnie i ja też, ale wiem, że nie jest to reguła.
    • princy-mincy Re: Kiedy waszym corkom 13.01.25, 13:17
      U mnie przez pierwszy rok okres byl nieregularny- raz 28 dni, innym razem 45, najdluzsza przerwa 60 dni.
      Potem w kolejnym roku cykl byl juz prawie regularny- okres co 28 do 35 dni, choc raz na jakis kwartal zdarzalo sie co 20 dni.
      Dopiero w trzecim roku cykl trwal 28 dni.

Moja corka dostala okres jak miala niespelna 13 lat, w pierwszym roku miala co 28-32 dni, juz w drugim co 28 dni. Pytam co jakis czas czy monitoruje i zawsze mowi, ze jest rowno co 28 dni, nawet pora dnia ta sama.
    • primula.alpicola Re: Kiedy waszym corkom 13.01.25, 13:21
      Córki akurat nie miały tego problemu.
      U mnie, dopiero kiedy wykryto że mam za wysoką prolaktynę, wyregulowano ją bromergonem i cykl się ustawił.
    • 1papryczkachili Re: Kiedy waszym corkom 13.01.25, 15:49
      Nie mam córki, ale pamiętam jak to było u mnie. Dostałam jak skończyłam 13 lat i od początku regularny jak w zegarku. Ostatni rok wyglądał inaczej, ale to juz nie jest istotna informacja.
      • enia17 Re: Kiedy waszym corkom 13.01.25, 16:28
        Czyli raczej regularnie.
        No nic narazie opóźnienie ok 10 dni
        • hanusinamama Re: Kiedy waszym corkom 13.01.25, 16:36
          MOja dostała też w wieku 11 lat. W wakacje. Potem przez pół roku nic, 3 zupełnie od czapy Teraz 3 raz w miarę regularnie. Moja gin mi powiedziała ze przez pierwsze 2-3 lata ma prawo nie być regularnie
    • 152kk Re: Kiedy waszym corkom 13.01.25, 19:20
      Ja miałam cała młodość nieregularne cykle tj. nie tak, że raz jest raz nie ma, tylko np. jeden cykl 30 dni, a drugi - 35. Przed pierwszą ciążą wykryto mi hiperprolaktymię i brałam bromergon, ale nic mi to nie uregulowało i nadal później miałam dalej nieregularnie. W niczym mi to nie przeszkadzało, mam tyle dzieci ile chciałam, żadnych poronień, szczególnej bolesności, obfitych miesiączek czy innych problemów ginekologicznych nie miałam. Dopiero trochę po 40 mi się uregulowało i od paru lat mam równe odstępy. To chyba kwestia indywidualna.
      • 152kk Re: Kiedy waszym corkom 13.01.25, 19:24
        Chyba że chodzi ci o bardzo duże nieregularności - typu że okres jest, a pózniej 3 mięs nie ma. To ja bym po pół roku od pierwszego okresu poszła po poradę do lekarza, niekoniecznie jest coś nie tak, ale warto skonsultować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka