Dodaj do ulubionych

Do osób mających problemy z cukrem

17.01.25, 09:13
Jak sobie radzicie z :
1. Chlebem - wykluczyłyście z diety? Czy tylko keto-chleb? Z jakiej mąki ma być ten chleb aby cukier nie wzrósł do 220?
2. Co z cukrem w diecie? Zamieniłyście to na słodziki ( ksylitol, erytrytol ) czy pozwalacie sobie i na jakich zasadach?
Obserwuj wątek
    • anka_one_and_only Re: Do osób mających problemy z cukrem 17.01.25, 09:37
      Ja jak się zaczęłam odchudzać to w ogóle z cukru zeszłam, to znaczy ze słodkiego smaku. Najpierw zamieniłam na słodzik, potem schodziłam z dwóch pastylek na półtora, potem na jedną, potem na pół i tak się odzwyczaiłam od słodkiego że teraz piję gorzkie wszytko.
    • bib24 Re: Do osób mających problemy z cukrem 17.01.25, 10:11
      generalnie masz ograniczyć węgle i ilość węglowych posiłków. do ilu to kwestia indywidualna. jeden może zjeść 100 gram dziennie inny 50 gram inny przy 20 ma jeszcze problem.
      trzeba sprawdzać indywidualnie.
      jeżeli twoj prog to 50 gram węgli dziennie to twoja decyzja czy zjesz to jako chleb, warzywa, owoce czy ciastka.
    • swinka-morska Re: Do osób mających problemy z cukrem 17.01.25, 10:18
      wirlan napisała:

> Jak sobie radzicie z :
      > 1. Chlebem - wykluczyłyście z diety? Czy tylko keto-chleb? Z jakiej mąki ma być
      > ten chleb aby cukier nie wzrósł do 220?

Spróbuj z chlebem razowym 100% żytnim, w małych ilościach.
      Często pora dnia robi różnicę i cukier po tym samym jedzeniu może skakać różnie w różnych porach dnia.
      Czasem winowajcą jest to co jesz do tego chleba, a nie sam chleb (zwłaszcza nabiał i brak warzyw w posiłku).
      Jeśli nie ma bezwzględnej konieczności to szkoda całkowicie wykluczyć (razowe) pieczywo ze względu na błonnik i wit. B.

> 2. Co z cukrem w diecie? Zamieniłyście to na słodziki ( ksylitol, erytrytol ) c
      > zy pozwalacie sobie i na jakich zasadach?

Ja nie używam żadnych słodzików. Nie zawsze przestrzegam diety, niestety... ale nie słodzę żadnych napojów, nie piekę ciast itd więc nie miałabym gdzie używać słodzików.
    • rena.k Re: Do osób mających problemy z cukrem 17.01.25, 10:21
      Nie musiałam wykluczać chleba. Ale jem około 2 kromek dziennie chleba IG, czasami jakąś bułeczka pszenna wink Że słodyczy całkiem nie zrezygnowałam, ale ograniczyłam. Zero słodkich napojów i gotowych dań, sosów, które mają ukryty cukier. U mnie wystarczyło
    • imponderabilia20 Re: Do osób mających problemy z cukrem 17.01.25, 10:37
      Całkowicie wyeliminować nieukryty cukier. Pozbyć się słodkiego smaku. Na zakupach omijać półki ze słodyczami.
    • czarna_kita Re: Do osób mających problemy z cukrem 17.01.25, 13:46
      Chleb został normalny ale cukier całkiem wywaliłam z innych rzeczy. Nie jem słodkiego, nie pije słodkich napojów, nie słodzę kawy ani herbaty, nie jem kupnych ciast.
      Jak sama robię to albo na ksylitolu albo normalnie z cukrem (bo reszta rodziny je normalnie) tylko sama sobie ograniczam.
      U mnie ograniczenie cukru podziałało. Nie zrezygnowałam całkowicie ale ten ukryty nie robi mi za wielkiej szkody.
    • princesswhitewolf Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 11:45
      2. Allulose, stevia albo monk fruit slodziki i to rzadko

2. Pieke specjalny z niskim indeksem glikemicznym
    • pepsi.only Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 12:46
      1. Nie wykluczyłam chleba, ale ograniczam ilościowo.
      Okazuje się, że wieleee potraw da się zjeść bez przegryzania pieczywem.
      No i wybierałam ciemne pieczywo zamiast bułek, bułeczek.
      2. Żadnych słodzików. Od 40lat nie słodzę napojów typu kawa, herbata, a słodkie napoje, soki w kartonach- mogą nie istnieć
      (tylko pepsi wink jeśli w daleką drogę, chociaż ostatnio wolę zrobić do butelki elektrolity, takie domowe, lub rozpuszczam tabletke . Lubię domowe soki i kompoty, no ale to tylko od czasu do czasu).

Niestety ostatnio mam jakies totalne zjazdy, i powoli wracam do diety IO, wiec zaczęłam analizować swoje nawyki żywieniowe, pod kątem dostarczania cukru, i fakt, muszę swoją dietę nieco zweryfikować.
      Pierwsze to podjadanie.
      Drugie- kawa z mlekiem, między posiłkami, czyli jakby podchodzi pod punkt podjadanie.
      Z pieczywa pewnie też mogę troche zejść, a na serio już mało chleba jem ( bo kanapki nie są tym, czym żywię się na co dzień. ).
      Reszta, przyjdzie z czasem wink
    • chicarica Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 13:05
      1. Z żadnej mąki, robię na weekend szybkie bułki z płatków owsianych, jajek i twarogu. Po samych płatkach cukier miałabym wyższy, po płatkach z twarogiem i jajkami jest ok. W tygodniu nie jem pieczywa, trzymam się śniadań białkowo-tłuszczowych, na dłuższą metę lepiej mi to służy.
      2. Napoje typu kawa czy herbata piję bez dodatku słodzików, zdarza się że wjeżdża cola zero czy pepsi max, w weekend mała szklaneczka soku pomarańczowego do śniadania. Mała w sensie 150 ml plus woda. Nie bawię się w zamienianie czy jakieś dziwne fit-słodycze, bywa czasem w weekend jakiś deser od razu po obiedzie. Trzymam się zasady że w tygodniu nie pozwalam sobie na słodkości. Cukier i hemoglobina glikowana w normie po tym, jak gdzieś około 10 lat temu z hakiem miałam wyniki przedcukrzycowe.
      • princesswhitewolf Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 17:13
        >Z żadnej mąki, robię na weekend szybkie bułki z płatków owsianych, jajek i twarogu

Bez przepisu sie nie liczy. Please?
        • chicarica Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 19:22
          Robię z tego przepisu, ponieważ rano jestem półprzytomna i muszę się ocucić jaja z twarogiem miksuję wieczorem i wstawiam do lodówki, suche składniki mieszam w misce, rano tylko mieszam jedno z drugim, układam na papierze i za 20 minut z hakiem mam bułki, w międzyczasie transfuzja z kawy

www.instagram.com/p/DAQ_armIN6t/
          • princesswhitewolf Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 21:21
            Dzięki cmok
      • wirlan Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 19:09
        1. Chicarica, podaj mi proszę przykłady śniadań białkowo- tłuszczowych.
        2. Czy robisz jeszcze jakieś badania z krwi, oprócz poziomu cukru i hemoglobiny glikowanej ?
        • chicarica Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 19:31
          1. Wybieram z przedziału: jajka/ twaróg/ wędlina z kurczaka/ pierś z indyka pieczona w domu + łosoś/ śledzie/ awokado + pomidor/ pomidorki koktajlowe/ ogórek/ sałata/ kiszony/ rzodkiewki. Nie robię żadnych skomplikowanych przepisów, po prostu układam to co mam na talerzu i zjadam.
          2. Nie robię pod tym kątem nic poza tym jakoś regularnie, miałam robioną krzywą glukozową tylko ale to jednorazowo.
        • pepsi.only Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 21:12
          Mnie też służą takie śniadania- teraz jadam tak od czasu do czasu, a chcę wprowadzić na stałe:

-1-2 jajka na twardo/na miekko/sadzone /pasta jajeczna
          jeśli nie jajko to twarożek ze szczypiorkiem, lub rzodkiewką,
          lub jogurt naturalny, najlepiej SKYR
          -kawałek wędliny (szynki, polędwicy, czy nawet kiełbasy) lub kawałek kurczaka grillowanego
          -i fura warzyw- pomidor, ogórek zielony, kiszony, papryka czerwona, cebula, rzodkiewka,rzepa biała, kalarepka, marchewka, KIEŁKI(!)
          i z tego komponuję talerz.
          Lubię też owsiankę. Można zrobić owsiankę na wodzie, dodać1-2 łychy skyru, orzechy, lub łychę masła orzechowego, i jakieś owoce, typu maliny, borówki, jabłko, zielony banan.
          Poza tym można kombinować:
          Omlet, i dodatek warzyw
          frittata
          szakszuka
          Omlet z łychą jogurtu skyr i owoce (znów- najlepiej borówki, maliny, jeśli banan to zielony)
          Naleśnik z masłem orzechowym, i owocami typu borówki
          Tortilla z dodatkami...

Wpisz sobie w google śniadanie w IO, i ci wyskoczy milion propozycji:

www.google.com/search?client=opera&hs=bTe&sca_esv=8cf8df1d27def901&sxsrf=ADLYWIKLBeFJME6JMZeCfQ1xY_o-HCLNAQ:1737231003369&q=śniadanie+w+IO&udm=2&fbs=AEQNm0Dvr3xYvXRaGaB8liPABJYdGovAUMem85jmaNP43N9LWv8DF2btGLpo_B7RuF8Id5OVSETK2jLKOZWVIv57qyFiVto1zSh3KBrKBC3AnYNEzGPTtoHcD3DERWy6QUE8LKzrrnRuODLa0wUjWG0ui3U0I63D6PQ-tlGgpiT99nItqYjVfBadDICHePoVsjdWN9_TeBGh&sa=X&ved=2ahUKEwjU2eTmiYCLAxV3HxAIHZSnCwUQtKgLegQIGBAB&biw=1186&bih=556&dpr=1.56
          • chicarica Re: Do osób mających problemy z cukrem 19.01.25, 12:00
            Nie skacze Ci cukier po płatkach owsianych z rana? Mi trochę tak (odczyt z glukometru takiego w palec), to samo potwierdza mój kolega z cukrzycą typu 1 noszący miernik glukozy na stałe, idzie mu mocno w górę. Jeśli płatki to tylko z białkiem typu twaróg albo jogurt grecki, nawet zwykły płynny jogurt to za mało a mleko to w ogóle. Same płatki na wodzie też, nawet te w wersji fiber.
          • chicarica Re: Do osób mających problemy z cukrem 19.01.25, 12:03
            W sumie jak teraz to czytam to może faktycznie to masło orzechowe robi robotę.
    • nena20 Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 13:18
      Najważniejszy jest bilans na talerzu i węgle zjadasz na koniec posiłku.
      • nena20 Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 13:19
        Mąka im wyższy typ tym lepiej ale już te powyżej 1000 robią różnice
    • asia_i_p Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 18:05
      To jest bardzo indywidualne.

W cukrzycy ciążowej ja miałam dosyć klasycznie - nie skakało specjalnie po ciemnym pieczywie w rozsądnych ilościach, nie skakało po ziemniakach, ale musiałam pilnować się, żeby zero słodyczy. Kuzynka z kolei mogła sobie pozwolić na sernik, za to przy pierogach ruskich cukier dostawał szału.

Myślę, że bezpieczną podstawą jest rezygnacja ze słodyczy, słodzonych napojów, a co do reszty, można poeksperymentować.
    • joana.mz Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 18:44
      Ja wcześniej musiałam zrezygnować z glutenu, a za chlebem bezglutenowym nie płaczę, nie przepadam. Piekę raz w tygodniu chleb keto z twarogu, jaj i różnych ziaren, ale też głownie nauczyłam się jeść bez chleba, Śniadania - na talerzu jajka, dużo warzyw, ryba, mięso, zdrowe tłuszcze. Czasem robię omlet lub niby naleśnik jak mam ochotę na coś bardziej podobnego do kanapki/tortilli.
      Nie jem węglowodanów w 1 części dnia, dzięki czemu nie mam problemów z zasypianiem przy biurku. Co do słodyczy - nie mam ciągot, nie jem batoników, ciast się u mnie nie jada, więc nie muszę też niczym cukru zastępować, nigdy też nie słodziłam.
      I co chyba najważniejsze - zaczynam jeść późno, nie jem wcześnie rano śnadania tylko piję ciepłą wodę, kawę dopiero z pierwszym posiłkiem 9-10 rano.
    • trut_u Re: Do osób mających problemy z cukrem 18.01.25, 21:26
      Metoda prob i błędów. Jednemu cukier wywala pieczywo, innemu piwo albo słodycze. Jak miałam problem (czas przeszły, bo w ciazy), to bardzo pomagało mi do nieprawidłowego posiłku wypicie półlitrowego soku warzywnego... To było odkrycie na sytuacje poza domem, bo wbrew pozorom trudno coś wybrać dla cukrzyków, a jednocześnie nie wolno pomijac posiłków.
    • ardzuna Re: Do osób mających problemy z cukrem 19.01.25, 11:21
      A jak u ciebie z wagą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka