Dodaj do ulubionych

Nowe stylówki

19.01.25, 14:49

Może jakiś milszy wątek na niedzielę.
Jak się ubieracie do pracy, z założeniem, że powinnyście tak mniej więcej półoficjalnie, ale nie spodnie plus bluzka koszulowa?
Potrzebuję nowych inspiracji i w ogóle pooglądania linków z ciuchami wink. Chciałabym sukienki, spódnice może.
Praca - jeśli ktoś nie wie - w szkole (nauczycielka - rozmiarów na pewno większych niż ematkowe).
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Nowe stylówki 19.01.25, 14:52
      Dzinsy i bluza z kapturem.
      • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 14:53
        Chyba cię dobry panbóg opuścił big_grin.
        • primula.alpicola Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:16
          Dlaczego? Ja się tak czasami ubieram do roboty.
          • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:21
            U mnie dziewczyny tak się nie ubierają.
            Za to dużo jest dzianinowych sukienek wink.
            No i pytałam o ciuchy półoficjalne, nie sportowe.
            Zdecydowanie lepiej mi np. w jakiejkolwiek garsonce niż w bluzie.
            • kamin Re: Nowe stylówki 19.01.25, 17:59
              Gdzie u Ciebie? Pracowałam kiedyś w szkole i raczej wśród nauczycieli styl nieformalny królował. Starsze panie w spódniczkach i bluzkach, reszta jak kto chce. Była i gotka z tatuażami, i wfisci w dresach, plastyczka w powłóczystych kieckach i ja w bluzach z kapturem smile Jedynie dyrekcja w garsonkach, ale wicedyrekcja już niekoniecznie wink
              W każdym razie w szkole naprawdę bym się nie przejmowała. Na pewno nie możesz mieć krótszych miniówek i bardziej podartych jeansów niż uczniowie, reszta przejdzie beż problemu. Ubieraj się tak, żeby było wygodnie. Jak podstawówka i dyżury na korytarzu, to wygodne, sportowe buty.
            • homohominilupus Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:35
              alex_vause35 napisała:

> U mnie dziewczyny tak się nie ubierają.
              > Za to dużo jest dzianinowych sukienek wink.
              > No i pytałam o ciuchy półoficjalne, nie sportowe.
              > Zdecydowanie lepiej mi np. w jakiejkolwiek garsonce niż w bluzie.
              >

Nie wierzę.
              Że komukolwiek jest lepiej w garsonce niż w bluzie. Jakiejkolwiek.
              • daniela34 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:39
                Cóż- mnie. Będzie mi lepiej w kostiumie/gatniturze/a nazwijmy to nawet garsonką niż w bluzie. W bluzie będę wyglądać jak przebrana.
              • shule_aroon Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:53
                homohominilupus napisała:

> alex_vause35 napisała:
                >
                > > U mnie dziewczyny tak się nie ubierają.
                > > Za to dużo jest dzianinowych sukienek wink.
                > > No i pytałam o ciuchy półoficjalne, nie sportowe.
                > > Zdecydowanie lepiej mi np. w jakiejkolwiek garsonce niż w bluzie.
                > >
                >
                > Nie wierzę.
                > Że komukolwiek jest lepiej w garsonce niż w bluzie. Jakiejkolwiek.
                >
                >

Dobrze skrojone marynarki dresowe mogą wyglądać lepiej na kimś niż jakakolwiek rozpinana bluza. Lubię nosic i jedne, i drugie.
              • arthwen Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:59
                Prawie każdemu lepiej w garsonce niż bluzie wink
    • daniela34 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 14:55
      Sukienki i spódnice właśnie (ostatnio panterka, co wywołało niejakie zdumienie na forum😝), swetry zamiast koszul czy marynarek, albo marynarka i dżinsy.
      • hanusinamama Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:02
        Ja się nie zdumiam wink na widok panterek, podziwiam i zazdraszczam. Sama w tym chodzić nie umiem. Zeby nie wiem co wyglądam źle.
      • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:06
        Fasony, fasony!
        Na co dzień mam: marynarki, kardigany, jednolite koszulki, spodnie materiałowe i dżinsy.
        Teraz chcę trochę więcej kobiecości. Byle nie w stylu łyżwiarki wink.
        • daniela34 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:13
          U mnie to są akurat najczęściej sukienki I spódnice midi, sukienki czasem ołówkowe (dzianinowe), częściej o linii A, zwykle jakoś odcięte w talii. Spódnice też mam w zasadzie o tych dwóch liniach (ołówek lub linia A).
          • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:21
            Dobra, ten ołówek zamieniłby się u mnie w walec, więc nie big_grin.
            • daniela34 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:24
              No ale ja też nie zawsze zakładam ołówki, wbrew wizji niektórych forumek. Natomiast oczywiście może być tak, że to co pasuje mnie, nie będzie pasować tobie. Jak nie wiesz które fasony są dla ciebie korzystne to od tego musisz zacząć, czyli przymierzać, przymierzać i jeszcze raz przymierzać.
        • asia.sthm Re: Nowe stylówki 19.01.25, 17:30
          > Teraz chcę trochę więcej kobiecości. Byle nie w stylu łyżwiarki

Może przejdź na drugi biegun, przynajmniej uczniowie najpierw zdębiejà a potem pokochajà styl z XIX wieku
          Będziesz pani, której się nie zapomni 😅
          • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 17:39
            Zamiast tej kamizeli dałabym beżową/kremową kamizelkę z włóczki o grubym warkoczowym splocie... I biorę zestaw!
            • shule_aroon Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:31
              alex_vause35 napisała:

> Zamiast tej kamizeli dałabym beżową/kremową kamizelkę z włóczki o grubym warkoc
              > zowym splocie... I biorę zestaw!
              >

Bufki w rękawach koszuli Cię nie odstręczają?
              • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:47
                Kojarzą mi się z Anią z Zielonego Wzgórza, kiedy uczyła w szkole w Avonlea.
                A tak przynajmniej stylizowano Megan Follows.
                Wszystko więc się zgadza big_grin.
              • ewa_2009 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 19:16
                Wiecie może jak w tamtych czasach takie bufki prasowano?
                • daniela34 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 19:17
                  Strzelam: na wałku z ręcznika/koca?
        • hanusinamama Re: Nowe stylówki 19.01.25, 19:06
          Dokup sobie spódnicę pasującą do tych jednolitych koszulek ( zebys potem nie szukała bluzek pasujących do nowej spódnicy).
    • gr.uu Re: Nowe stylówki 19.01.25, 14:59
      Wyjściowy dres przecież wink

A serio to bym zakładała klasyczne w miarę dżinsy i gładki tiszert, moim zdaniem będzie bardzo ok do tego typu pracy.
      • hanusinamama Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:03
        Ale ona chce sukienki i spódnice
      • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:05
        Ja już mam trochę spodni, w tym dżinsy, gładkie koszulki taliowane, marynarki, kardigany.
        Pora na wejście w kobiecą energię, rozumiesz wink.
        • daniela34 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:21
          Aqua ci dobrze doradza - masz lub za chwilę będziesz mieć ferie (nie chce mi się sprawdzać kiedy ma twoje województwo) - idź do centrum handlowego, weź kilka fasonów sukienek, kilka fasonów spódnic i przymierzaj. Jak już będziesz miała dobrane korzystne fasony, możesz zamawiać dalej online rzeczy o podobnym kroju.
        • gr.uu Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:32
          Jak wiesz znam się na modzie jak świnia na gwiazdach, ja chodzę w sukienkach sierotkach lub tubach ale to co kto lubi i co pasuje do sylwetki
          • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 17:52
            No właśnie nie wiem, co mi pasuje do sylwetki - mentalnie zatrzymałam się na tym, co pasuje do wysokiej i szczupłej osoby big_grin.
            Co pasuje z sukienek do dobrze okrągłej klepsydry z lekką tendencją do gruszki - nie mam pojęcia...
            • daniela34 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 17:56
              No to będą ci pasować sukienki, które podkreślą talię (czy gruszka, czy klepsydra - talię masz najwęższą), mogą być z paskiem, natomiast uważać trzeba na sukienki marszczone/fałdowane, plisowane, takie które od pasa w dół mają dużo materiału, na szerszych biodrach będą się "stroszyć." Lepsze będą takie, które od talii w dół spływają po biodrach.
              • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:03
                Jakieś foto poglądowe, pliz...
                Swego czasu kupiłam parę rzeczy, które mi pasują, jak świni siodło big_grin.
                • daniela34 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:09
                  O rany, ja zwykle robię metodą prób i błędów, ale spróbuję. Wrzucam screen spódnicy - to jest właśnie model, który dodaje objętości w biodrach (ma fałdy wszyste w pasek). Czyli niby wszystko dobrze dla gruszki, talia podkreślona, ale poszerzy w najszerszym miejscu
                  • daniela34 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:12
                    Natomiast ta prawdopodobnie (prawdopodobnie, bo jeszcze w grę wchodzą czasem kwestie długości tułowia a długości nóg itp.) będzie gruszce, zwłaszcza wysokiej (a piszesz ze jesteś wysoka) ładnie spływać z talii
                    • daniela34 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:17
                      Dalej poglądowo - migafka wrzuciła 2 bardzo fajne sukienki dzianinowe. Jeśli jesteś gruszką to drugi model będzie prawdopodobnie źle leżał, bo jeśli będzie dobry w biuście to będzie się opinał na biodrach. Taki efekt będziesz miała przy wszystkich "prostych" sukienkach.
                      Inaczej może być u klepsydry.
    • alina460 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:06
      Zimą to głównie dżinsy i sweter albo t-shirt z długim rękawem i marynarka.
    • aqua48 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:08
      alex_vause35 napisała:

> Chciałabym sukienki, spódnice może.

Zrób sobie wolne popołudnie. Przejdź się po sklepach stacjonarnych, przymierzaj, pooglądaj się w lustrze. Pogadaj z ekspedientkami, niektóre potrafią fajnie doradzić. Zastanów się jaki fason ci się podoba, w jakim będziesz się czuła dobrze. A przede wszystkim zainwestuj w dobrze dopasowaną, najlepiej cielistą bieliznę, to podstawa.

• alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:22
        A żebyś wiedziała, że ostatnio w triumfie na bardzo dobrych przecenach kupiłam super wygodne i nie odznaczające się pod ubraniem cieliste/beżowe staniki!
    • berdebul Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:18
      Zazwyczaj mam nerdowski t-shirt i błogosławię bańkę która na to pozwala. wink
      • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:24
        Fajnie.
        Tyle, że ja chyba nie lubię takich klimatów.
        W garsonce/marynarce wyglądam jak girlboss, w bluzach i tshirtach jak menelica big_grin.
        • berdebul Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:30
          Sukienki? Miałam kiedyś nauczycielkę rosyjskiego, zawsze marynarka i spodnie w kant, zawsze styl girlboss, aż kiedyś nastąpiło uderzenie meteorytu przyszła w jeansach i tęczowym swetrze. Cała szkoła chodziła oglądać na przerwach big_grin
          • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 15:32
            big_grin

Właśnie dlatego chcę te sukienki.
            • kurt.wallander Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:08
              alex_vause35 napisała:

> big_grin
              >
              > Właśnie dlatego chcę te sukienki.
              >
              Kiedyś nosiłam często (raczej spódnice niz sukienki), ale ostatnio bardzo rzadko, głównie latem. Z prozaicznego powodu, że sukienka/spódnica wymusza noszenie innych batów niż do spodni, a dla mnie takie pasujące do spodni jednak są najwygodniejsze. I ostatecznie stwierdzam zawsze, że nie kupuję sukienki, bo nie chcę się męczyć w niewygodnych butach ....
              Nie odradzam, absolutnie! sukienek, tylko doradzam zastanowienie się, czy masz odpowiednie buty i czy chce ci się kupować nowe, jesli nie masz.

PS. wiem, ze dużo osób nosi spódnice z butami sportowymi czy innymi płaskimi, ale mnie się tak średnio podoba jednak
              • daniela34 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:13
                Jeśli Alex ms chociaż jedne wysokie kozaki (mogą być na płaskim obcasie bez problemu), to kwestia wysokich butów rozwiązana.
              • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:26
                Mam bardzo fajne kozaki (botki?) zamszowe na grubej podeszwie, są dość wysokie i ładnie wyglądają do sukienek.
                • daniela34 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:30
                  No to już po problemie 🙂
                  Do długości midi (a jakoś nie podejrzewam, żebyś się decydowała na mini) ważne żeby cholewka weszła podejrzewam sukienkę/spódnicę. Bo jeśli bedzie: dół sukienki-łydka-but to efekt będzie kiepski.
                • kurt.wallander Re: Nowe stylówki 20.01.25, 00:28
                  alex_vause35 napisała:

> Mam bardzo fajne kozaki (botki?) zamszowe na grubej podeszwie, są dość wysokie
                  > i ładnie wyglądają do sukienek.
                  >
                  No to pół problemu z głowy smile

Pokaż, jak kupisz coś ładnego.
                  • kurt.wallander Re: Nowe stylówki 20.01.25, 00:29
                    Wydaje mi sie, że figurę typu gruszka łatwo odziać w sukienkę, żeby był ładny efekt.
            • berdebul Re: Nowe stylówki 19.01.25, 19:27
              To było takie wydarzenie, że pamiętamy je (i wspominamy na klasowych zjazdach) po 25 latach 😂😂😂
        • nuta15 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 17:31
          Jeżeli źle czujesz się w marynarkach, to może rozejrzyj się za materiałową kamizelką. Jest mniej formalna, fajnie dopełnia stylizacje i można ją nosić rozpiętą do wielu rzeczy, bluzek z długim rękawem, koszul, cienkich swetrów, golfów , sukienek.
    • mama-ola Re: Nowe stylówki 19.01.25, 17:12
      Spódnica w pół łydki (najczęściej) lub w kolano. Do tego jednokolorowa bluzka basic czarna, biała lub beżowa (taki t-shirt z długim rękawem, przylegający do ciała).
    • migafka357 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 17:46
      Ja jestem jabłko ze sporą nadwagą, więc jedyne sukienki, w jakich wyglądam dobrze, to takie i takie właśnie noszę:

https://img01.ztat.net/article/spp-media-p1/8ba3e9dbf22c4a75a064a70251657346/754edb33d0414d16921edf568cba4b98.jpg?imwidth=1800
      https://img01.ztat.net/article/spp-media-p1/335790167ca34cd3b7ba4bb365f46b87/f794e6e03a1e4f1cafad3c886aee9e6a.jpg?imwidth=1800
      • homohominilupus Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:38
        Fajne. I dla szczuplej sylwetki też.
        • marta.graca Re: Nowe stylówki 19.01.25, 19:20
          Ja jestem szczupła i bym w takiej wyglądała jak sierotka w worku.
          • homohominilupus Re: Nowe stylówki 20.01.25, 08:04
            Te modelki też są szczupłe i jak sierotki nie wyglądają 😉
            • marta.graca Re: Nowe stylówki 20.01.25, 08:09
              Może dlatego, że są modelkami wink
    • kropkaa Re: Nowe stylówki 19.01.25, 17:47
      Ostatnie stylówki to spodnie (w kant, ale możesz zwykłe materiałowe) i kaszmirowy golf, spódnica z dwóch warstw (żorżeta i pod spodem normalny materiał) i golf jak wyżej, sukienki grubsze ale jeszcze materiałowe albo dzianinowe też.
      Jeszcze spodnie (też w kant) i jedwabna bluzka, ale nie koszulowa, tylko zakładana przez głowę.
      Do tego szpilki, zmieniam w pracy.
    • beata985 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 17:49
      Jak dziadówa ...marzy mi się pójście w sukience ale to by wiązało się że zmianą pracy a na to narazie gotowa nie jestem ...no i jaka to mogłaby być praca....
      • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 17:53
        A co robisz, że nie możesz ubrać się w sukienkę, tak z ciekawości?
        • beata985 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:17
          Praca w sklepie...cukiernia, piekarnia...nie tyle nie mogę co jest po prostu niewygodne...zresztą w sumie też nie mogę...mamy strój służbowy
    • pepsi.only Re: Nowe stylówki 19.01.25, 17:53
      Np tak:
      -Dzianinowe czarne szerokie, luźne portki, i sweterek z podszytą koszulą.
      Dzinsy rozszerzane, półgolfik z dzianiny i pudełkowy krótki sweterek.
      Resztę robią dodatki, buty, szal/ apaszka które owielbiam, torebka listonoszka.
      • alex_vause35 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 17:54
        Czyli inny wariant tego, co już mam.
        A ja powiewu kobiecości pragnę! big_grin
        • pepsi.only Re: Nowe stylówki 19.01.25, 18:09
          Kobiece w tym są kolory, np. sweter nie szary, czy neutraly w odbiorze, a w intensywnym kolorze, a np apaszki wzorzyste- często wybieram wzory kwiatowe.
    • bei Re: Nowe stylówki 19.01.25, 19:05
      Nie chodzę do biura, ale lubię b szerokie spodnie, często wyglądają jak spódnice, ale wygodniejsze.
    • marta.graca Re: Nowe stylówki 19.01.25, 19:18
      Ja chodzę w kardiganach i zwykłych sweterkach, czasem sukienki, takie princeski albo o kształcie A. Do tego chinosy albo cygaretki.
    • zapachwanilii1 Re: Nowe stylówki 19.01.25, 20:01
      Tak tego nie zalatwisz.. Jak chcesz, zeby Ci tutaj dziewczyny sensownie pomogly, to wrzuc kilka swoich zdjec w obcislych ciuchach. Twarz mozesz przeciez zamazac. Jesli Cie to za bardzo odziera z prywatnosci, to wrzuc zdjeciana tematyczna grupe facebookowa na anonimowym profilu, albo jakies zagraniczne forum. A jak i tego nie chcesz, to poszukaj sobie jakiejs dobrej stylistki i wybierz sie do niej. Wydasz od groma kasy, ale potem na ciuchy wydasz ulamek tego, co teraz planujesz wydac- mozesz przez najblizsze lata robic zakupy tylko w lumpeksach a i tak bedziesz wygladala lepiej niz kiedykolwiek w swoim zyciu. Nie jest latwo znalezc dobra stylistke, ale jak masz czas, zeby go tracic na to forum, to spoko znajdziesz i na szukanie stylistki. Mnie to zajelo swojego czasu jakies pol roku.
      I jeszcze - rownie wazna jest analiza kolorystyczna. Dla tych, ktorzy takich rzeczy sami z siebie nie widza, oczywiscie. Makijaz tez. Takoz fryzura. Sa specjalisci w kazdej z tych dziedzin, ktorzy potrafia cuda robic - czlowiek sam siebie nie rozpoznaje pozniej. Natomiast takie zapytania na forum "mam nadwage i jestem gruszka, pomozcie, jak sie ubrac...". Nie wnosza zupelnie ale to zupelnie nic. Moja szczera rada - jesli nie masz jakiejs utalentowanej kolezanki, ktora pojdzie z Toba na zakupy, to odkladaj kase na stylistke/kolorystke i przyloz sie do szukania rzeczywiscie dobrej, bo w tej bance jest niestety o niebo wiecej wannabe ekspertek, niz ludzi utalentowanych. Jak widzimy po Maji Sablewskiej odstawiajacej jakis cyrk w telewizji jako "stylistka".
    • shmu Re: Nowe stylówki 19.01.25, 21:00
      W pracy mam chłodno, więc noszę teraz swetrowe golfy, ostatnio mnie naszło na białe, pod to koszulka z długim rękawem, też wełniana. Do tego już wszystko, czego dusza zapragnie. Np. ten Tekst linku
      Do tego mam spodnie marchewki z wysokim stanem, już stare więc nie pokaże, albo wełniane np. takie Tekst linku. Bardzo lubię takie spodnie i mam kilka różnych par, na różne sezony. Moja szwagierka ma podobne z Massimo dutti, ma rozmiar na pewno większy niż 40, i wygląda obłędnie, jak wpuści w nie luźny sweterek.
      Spódnice kupiłam ostatnio tę, tylko czarna: Tekst linku
      • shmu Re: Nowe stylówki 19.01.25, 21:01
        Pory roku, nie sezony...
    • mikams75 Re: Nowe stylówki 20.01.25, 17:07
      poprzymierzaj sukienki o takim kroju:
      cdn.laredoute.com/cdn-cgi/image/width=1200,height=1200,fit=pad,dpr=1/products/e/d/6/ed68c355300193738b00b075d33242fb.jpg
      esklep.lidiakalita.pl/pol_pl_Sukienka-z-czarnej-tafty-w-kolorowe-kwiaty-Vincennes-8490_1.jpg
      naoko-store.pl/cdn/shop/products/39316-dluga-sukienka-taliowana-raining-love-21.jpg?v=1705919520
      foto.7moda.pl/cache/items/1389232/sukienka-koszulowa-ze-wzorem-w-kropki-model-kaolin.webp
      przy czym diabel tkwi w szczegolach, powinny byc rozszerzane ale nie nadmiernie marszczone i z niezbyt sztywnego materialu, ale tez nie cienkiej szmatki pod ktora sie wszystko odznacza. Gora tez bez udziwnien, albo w serek albo koszulowa, bez bufek itp. nadajacych objetosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka