alfa36 26.01.25, 19:32 Potrzebuję kołdrę z puchu. Ale zdecydowanie musi być cienka. I taka, żeby nie wychodziło pierze. Polećcie sklep, jeśli ktoś z Was kupował ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 19:54 jak ma byc cienka i idealna termicznie to z jedwabnym wypelnieniem, tylko trzeba sprawdzac i kupowac wylacznie takie, ktore maja zamek, zeby sprawdzic zawartosc, tego sie nauczylam kupujac oszukana w espricie Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 20:20 PuchLand. Kupowałam i nic nie wychodzi. Poduszki nie tracą kształtu, tkanina naprawdę dobrej jakości. Nie wiem czy wszystkie ale na pewno większość zawiera 100% puchu (nie pierza) z polskiego drobiu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 21:03 Jak piszą, że 100% puchu, to kłamią. Tak się nie robi, zawsze jest niewielki dodatek piór, bo sam puch się nie nadaje, ani kołdry, ani na poduszki. Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 21:09 Nadaje się. Moja byla teściowa własnoręcznie mojemu byłemu mężowi, a swojemu syneczkowi zrobiła kołdrę z puchu. Mialam przyjemnosc spac pod tym dziełem i było ono leciusienkie jak piórko, otulajace i bardzo, bardzo cieple, a jednoczesnie przewiewne.. Autentycznie w życiu nie widzialam lepszej kołdry, wybitne dzieło. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 21:27 Tak, tak. Kłamią i od lat wciskają kity i nikt tego nie zauważył Ematka jak zwykle wie najlepiej i wszędzie węszy spiseg Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 21:22 heca007 napisała: > PuchLand. Kupowałam i nic nie wychodzi. Poduszki nie tracą kształtu, tkanina na > prawdę dobrej jakości. Nie wiem czy wszystkie ale na pewno większość zawiera 10 > 0% puchu (nie pierza) z polskiego drobiu. Też mam kołdrę z puchlandu ale syberyjską. Do cienkich raczej nie należy😉 Jakość b.dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
bib24 Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 20:41 polski producent poldaun. mają sklep internetowy. robią między innymi poduszki i kołdry z puchu, głownie na eksport. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 20:56 Nie wiem gdzie kupic, ale mam taką. Przez lata leżała zapakowana, bo kto uzywa pierzyn, a potem okazało się, że jest genialna. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 21:30 Naprawdę masz pierzynę?! Bo pierzyna to taka kołdra puchowa gdzie nie ma żadnych przeszyć i lata to wszystko w środku jak w worze Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 21:31 Moja babcia miała pierzyny i nic tam nie latało. Może trzeba więcej napchać? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 21:33 Może tak a może jednak miały w środku przeszycia. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 21:40 Chyba jednak nie, ale już trochę czasu minęło. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 21:45 pierzyna to zmora mojego dziecinstwa 😱 zawsze budzilam sie zlana potem i wielka ' bułą) pierza w nogach, na szczescie potem nastaly koldry, ciezkie, adamaszkowe i poszwy 'koperty' ale jadac w ' gosci' po rodzinie nadal krolowaly pierzyny Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 21:57 heca007 napisała: > Naprawdę masz pierzynę?! Dla mnie pierzyna to kołdra z puchu. A nie jest tak? Od paru lat mówię wszystkim, że śpię pod genialnymi pierzynkami... Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 22:24 pierzyna to z grubsza 🙂 duza poduszka, luzne pierze i puch w inlecie, a koldra jest pikowana/ przeszywana, przez co wypelnienie - puch/ pierze/jedwab/syntetyk sie nie przesuwa Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Kołdra i poducha z puchu 27.01.25, 09:44 przepio napisała: > heca007 napisała: > > > Naprawdę masz pierzynę?! > > Dla mnie pierzyna to kołdra z puchu. A nie jest tak? > Od paru lat mówię wszystkim, że śpię pod genialnymi pierzynkami... Jak masz kołdry pikowane lub przeszywane to nie są to pierzyny Pierzyna to taka wielka poducha luźno wypełniona puchem gdzie on lata swobodnie i rano budzisz się mając wszystko w nogach a na klatce piersiowej tylko powłoczkę Odpowiedz Link Zgłoś
ib_k Re: Kołdra i poducha z puchu 27.01.25, 12:38 Głupoty piszesz, nie ma znaczenia przeszycie tylko wypełnienie. Kołdra puchowa z puchu a pierzyna z puchu i pierza ( więcej). Dawniej popularne były właśnie takie mieszane ponieważ czyste puchowe to był niebagatelny koszt i stać było najbogatszych. Były stosunkowo ciężkie i dlatego wypełnienie migrowalo. W domu dziadków przechowała się pierzyna po Niemcach myślę że bardziej puchowa niż z pierza i była doskonała, pamiętam jako dziecko że była stosunkowo lekka, przewiewna i wypełnienie zbytnio nie migrowalo Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Kołdra i poducha z puchu 27.01.25, 13:35 Nie, nie piszę głupot Pierzyna to rodzaj kołdry, która nie ma przeszycia i wszystko w niej lata. Nie chodzi o wypełnienie tylko sposób szycia To co jest w środku ma dla nazyw znaczenie drugorzędne. ...Pierzyna to forma okrycia wykorzystywanego w trakcie snu z wypełnieniem z pierza gęsiego lub kaczego. Charakterystyczną cechą pierzyny jest brak przeszycia / pikowania lub kieszeni co sprawia, że naturalne wypełnienie pierzyny może przemieszczać się swobodnie (przesypywać) wewnątrz poszycia... Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 21:21 Mam trzy kołdry z jyska. Z puchu gęsi szarej czy jakoś tak. Jest w nich domieszką pierza. Najstarsza ma ponad 10 lat, najnowsza rok. Nic się z nimi nie dzieje, pióra nie wychodzą. Są cieplutkie i lekkie. Kupuje te najdroższe, zwykle czaje się na jakąś promocje. Poduchy też mam. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_dog123 Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 21:54 turkusowozlota napisała: > Mam trzy kołdry z jyska. Z puchu gęsi szarej czy jakoś tak. Jest w nich domiesz > ką pierza. Najstarsza ma ponad 10 lat, najnowsza rok. Nic się z nimi nie dzieje > , pióra nie wychodzą. Są cieplutkie i lekkie. > Kupuje te najdroższe, zwykle czaje się na jakąś promocje. Poduchy też mam. Też mam, są dobre. Są też z kaczym puchem. Odpowiedz Link Zgłoś
presens Re: Kołdra i poducha z puchu 26.01.25, 22:33 Mam z piórexu, polecam. Mają różne wagi wypełnienia puchem , są świetne Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Kołdra i poducha z puchu 27.01.25, 16:47 Też kupiłam w końcu poduszki w Jysku - Okken. Mogą być. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Kołdra i poducha z puchu 27.01.25, 12:21 A próbowałaś wełnianych albo jedwabnych? Zapewniają o wiele większy komfort, bo zapewniają ciepło bez nieprzyjemnego grzania. Pozbyłam się pierza, odkąd mam jedwabną, pod którą dodaję wełniany koc na zimę. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Kołdra i poducha z puchu 27.01.25, 16:14 Nie myślałem nawet. A gdzie toto kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Kołdra i poducha z puchu 27.01.25, 16:21 Wełniane kupowałam w Merino Polska, dobre i niedrogie, idealne jeżeli lubisz spać w chłodzie zimą. Ja używam bez poszwy. Jedwabną przywiozłam z Chin, ale na pewno gdzieś znajdziesz . Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kołdra i poducha z puchu 27.01.25, 17:29 welniane jak pisala wenesuela w merino polska ( u mnie striona nie dziala) to sa jakby dwa koce zszyte razem, allegro.pl/oferta/koldra-welniana-160x200-z-welny-owczej-merynos-13094653714 ale to jest dosc ciezkie i okrutnie niewygodne w praniu i suszeniu (mam boach z 7kg wsadu i rozmiar 200x220 trzeba upychac kolanem), na zime super, jesli kots lubi ciezka koldre, no i ma zapaszek welny sa tez klasyczne z wypelnienie z welny owczej allegro.pl/oferta/koldra-welna-owcza-160-x-200-szara-polski-producent-17154877713 te sa lzejsze, w zaleznosci o ilosci wypelnienia, bardzo cieple, z praniem jw jedwab, coz, to jest wg mnie najlepsza opcja, za pierwszym razem mocno sie nacielam w espricie na zakup 100%wypelnienie jedwab, okazalo sie, ze jedwabiu mulberry to tam jest ilosc sladowa, reszta to niewiadomocobylo, byc moze jedwab debowy? potem sprawilam sobie taka malbery.eu/produkt/antyalergiczna-jedwabna-koldra-malbery-160x200cm-w-poszyciu-jedwabnym/ i jestem niezmiennie zachwycona lekka, termicznie doskonala, grzeje, otula sie jak chmurka cudoooo sa tez w obszyciu bawelnianym, zadnego zapachu kolezanka po moich zachwytach kupila na aliexpres , sporo taniej (moge dopytac o sprzedawce) i ma takie same odczucia jak ja przy jedwabnych trzeba uwazac (moje doswiadczenie), prawdziwa jedwabna ma maly zamek, do sprawdzenia wypelnienia (widac na zdjeciu) mam tez jedwabne jaski, tu juz wypelnienie jest z reguly mieszane malbery.eu/produkt/antyalergiczna-jedwabna-poduszka-malbery-40x40cm-w-poszyciu-jedwabnym-jasiek/ Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Kołdra i poducha z puchu 27.01.25, 16:24 Wełnianą ma mój mąż. Jest ciężka i sztywna, dla mnie to nie jest komfortowe. Jedwabne mają moje dzieci (dostały w prezencie od dziadków). Te kołdry mają dziwny zapach. Ja mam kołdrę z puchu i pierza z Ikei (w zasadzie dwie, jedną na lato, jedną na zimę) i bardzo je lubię, za nic bym się nie zamieniła na takie, jak ma reszta rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Kołdra i poducha z puchu 27.01.25, 17:34 welna pachnie jak welna ale jedwab nie ma zapachu, chyba, ze to 'jedwab' tylko z nazwy, wypelnienie z jedwabiu morwowego jest biale, lekko sliskie, lekkie i puchate jesli ma zapaszek, jest sztywniejsze to mieszanka z jedwabiem debowym i czyms tam jeszcze i kluczowy jest zamek w powloczce koldry, jesli nie ma to producent ma 'nieczyste sumienie' Odpowiedz Link Zgłoś