korniz 26.01.25, 22:02 Do zapłaty 6 tys na rok. Gdzie płaciliśmy wcześniej 240 na miesiąc. Dziwne też że mamy dużo nabite na liczniku. Jestem przerażona jak to sie stało.. jak sprawdzic jesteśmy w tauronie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alina460 Re: bardzo dużo za energie 26.01.25, 22:11 Wychodzi 500 zł na miesiąc. Jaki metraż, ile osób, posiadacie bojler albo ogrzewanie na prąd? Ja w małym mieszkaniu, 2 osoby, płacę w Tauronie prawie 200 zł miesięcznie, a nie mam ani wody, ani ogrzewania na prąd. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: bardzo dużo za energie 26.01.25, 22:18 Tylko światła, lodówka, zmywarka ,piekarnik pralka, 2 komputery.. 4 pokoje i kuchnia lazienka. Mieszkanie 72 m2. Do tej pory zużywaliśmy 700 teraz nagle 3000? Coś tu jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: bardzo dużo za energie 26.01.25, 22:52 To złóż reklamacje. Wyłącz wszystko i sprawdź czy się licznik kręci. Na tyle się ceny nie uwolniły. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 08:33 Mam podobne mieszkanie,2+2,ze sprzętów u nas jeszcze jest indukcja,często airfryer,suszarka.,klima latem.teraz bez klimy rachunki ok 300 PLN,pewnie za styczeń będzie sporo więcej.u was podejrzewam błąd w odczycie.my mamy ok 259-300 kWh miesięcznie bez klimatyzacji Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: bardzo dużo za energie 26.01.25, 22:14 U mnie podobnie, trochę ponad 6 tys na rok. Trzy osoby, ale każdy ma swój komputer, do tego lodówka, światło w 2 lub 3 pomieszczeniach (oczywiście gdy jest ciemno), router, czasami ładowarki do telefonów, zmywarka raz dziennie, piekarnik bardzo rzadko - chyba tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: bardzo dużo za energie 26.01.25, 22:37 No i pralka - zapomniałam, co dwa dni lub codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 10:27 pralka codziennie przy 3 osobach doroslych? Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 11:02 Wystarczy ,że prowadzą sportowy tryb życia i pranie cudownie się mnoży😂 Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 15:15 to rzeczywiście muszą intensywnie codziennie 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 18:18 Nie prowadzimy sportowego trybu życia, ale wszyscy pracujemy/uczymy się, to znaczy - wychodzimy z domu. Nie wyobrażam sobie założyć czegoś ponownie, co miałam dzisiaj na sobie, tym bardziej, że jestem w tym około 11-14 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 16:20 u mnie pryz 4 osobach 2+2 pierzemy codziennie a jak niby prania jest mniej zmienię pościel, wypiorę dywaniki łazienkowe, extra białe kolory które piore odzielnie i jak bym nie liczyła na 30 dni = 30 kapsułek = 30 prań wystarczy, ze fortumka ma ciut mniejsza pralkę / bęben i już jej tyle wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 18:16 Tak. Wystarczy policzyć w tygodniu: 3xkolory, 1xbiałe, ręczniki, pościel, narzuty/koce. Czasami jeszcze kurtki i inne takie. To średnio 7 pralek w tygodniu, czyli 1xdziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 18:23 Pierzesz co tydzień narzuty i kurtki? Odpowiedz Link Zgłoś
rozwiane_marzenie Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 20:58 Narzuty tak. Kurtki rzadziej, o czym napisałam. Powiedzmy tak co 3-4 tygodnie. Jeżdżę komunikacją miejską, czy mam opowiadać o szczegółach dlaczego XD ? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: bardzo dużo za energie 26.01.25, 22:22 Ja tam coś kojarzę o uwolnieniu cen, a jak macie za dużo nabite na liczniku w porównaniu do wcześniejszych analogicznych okresów, to do tauronu, niech sprawdzą licznik. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 09:09 Do końca września jeszcze cena zamrożona. Od października uwolnienie cen. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 08:12 Ile osób w domu? Praca zdalna? Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 09:18 4 os. Mąż ma zdalne od samego początku . A mimo to zużycie było trochę powyżej 700 kwh a teraz od stycznia do stycznia aż 3600. Pięć razy więcej . Zero nowych sprzętów, zero remontów. Mąż twierdzi , że robotnicy ze spółdzielni się podpięli albo źle odczytali poprzednie wartości . Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 10:20 korniz napisała: > 4 os. Mąż ma zdalne od samego początku . A mimo to zużycie było trochę powyże > j 700 kwh a teraz od stycznia do stycznia aż 3600. Pięć razy więcej . Zero nowy > ch sprzętów, zero remontów. Mąż twierdzi , że robotnicy ze spółdzielni się po > dpięli albo źle odczytali poprzednie wartości . 700 za rok to akurat musiała być pomyłka. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 10:56 Dokładnie,jak pisałam u nas podobne gospodarstwo i te 250-300 bez klimy idzie..pewnie też jakes spore wyrównanie macie. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 13:49 Może faktycznie wcześniej źle nam wystawiali ilości kwh a teraz podsumowali i wyliczyli różnicę. Zapłacimy a za rok może zwrot. Teraz nam dali 3000 kwh co dwa. miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 16:56 korniz napisała: > Może faktycznie wcześniej źle nam wystawiali ilości kwh a teraz podsumowali i w > yliczyli różnicę. Zapłacimy a za rok może zwrot. Teraz nam dali 3000 kwh co > dwa. miesiace A czemu nie spisujecie licznika i nie rozliczacie się normalnie co miesiąc? Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 07:38 Z ciekawości wczoraj spisaliśmy stan licznika i podzieliśmy na dni i wyszło 35 kwh na dzień. To mega dużo. Złożyliśmy reklamacie i mają laboratoryjne sprawdzić licznik.bo za rok byśmy zapłacili 15 tys. Dowiedzieliśmy się, że np jest burza uszkodzi gniazdko ale sprzęt chodzi to mimo to ten sprzęt pobiera 3 razy więcej prądu Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 10:57 evening.vibes napisała: > korniz napisała: > > 4 os. Mąż ma zdalne od samego początku . A mimo to zużycie było trochę > powyże > > j 700 kwh a teraz od stycznia do stycznia aż 3600. Pięć razy więcej . Zer > o nowy > > ch sprzętów, zero remontów. Mąż twierdzi , że robotnicy ze spółdzielni s > ię po > > dpięli albo źle odczytali poprzednie wartości . > > 700 za rok to akurat musiała być pomyłka. Nawet za pół roku to bardzo mało... Sama lodówka rocznie to 200-350Kwh Roczne standardowe zużycie gospodarstwa rodzinnego to ok. 2000 Kwh rocznie... Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 08:21 Ja tyle płacę w domu 200 m, gdzie podgrzewanie wody i ogrzewanie domu mamy na pellet drewniany - piec, wiadomo, na prąd. I chodzi 24 h na dobę. Do tego latem klimatyzator, a zimą suszarka na pranie. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 09:33 My nawet ciepła wodę mamy na gaz piecyk gazowy. Ogrzewanie z elektrociepłowni. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 08:37 Raz dostałam bardzo duży rachunek, napisałam podanie o sprawdzenie licznika. Niby oględziny wykazały że licznik jest ok, ale zaproponowali mi wymianę, nas ich koszt, z czego skorzystałam i potem już rachunki wróciły do normy. Jeżeli zatem wydaje Ci się, że jakiś ostatni rachunek też jest zawyżony, możesz tak zrobić( o ile te przywidywania są nas podstawie ostatnich rachunkowe, jeżeli są na podstawie zeszłorocznego zużycia, to nie ta metoda). Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 09:57 50 metrow, dwie osoby, nie uzywam praktycznie zelazka, mam gaz nie płyte, nie mam suszarki do prania i place 150 zł raz na dwa miesiace. nie wiem jak wy nabijacie takie rachunki. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 09:58 Takie rachunki jak piszesz, to miałam 25 lat temu, gdy się wyprowadziłam od rodziców i mieszkałam sama na niespełna 40 metrach. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 10:09 to musicie miec ogromne zużycie albo jakas beznadziejna taryfe, podpytalam znaomych mieszkajacych w mieszkaniach w podobnych metrazach i tez nie przekraczaja 200 zl na dwa miesiace Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 10:22 Rok temu płaciłam około 160 zł za miesiąc przy 4 osobowej rodzinie mieszkając w bloku. Teraz w domku dochodzę do 350 zł miesięcznie, ale doszła mi płyta indukcyjna, suszarka do ubrań no i powierzchnia do oświetlenia większa. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 10:28 to by sie zgadzalo, ja bym chetnie przeczytala PRAWDZIWE wyliczenia o ile zostaly podwyzszone rachunki po zamonotowaniu klimatyzacji na podobnym metrażu. dotychczas slyszalam wersje, ze nic, doslownie grosze, a potem od tych samych ludzi slysze, ze klimy nie włączają bo wlasciwie to niezdrowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 10:39 Akurat klimy nie mam i nigdy nie miałam. Ale zauważ, że nawet mieszkając w bloku przy podobnych sprzętach domowych miałam rachunki dwukrotnie wyższe od Ciebie. Tak jak pisałam - rachunki po 70 zł miesięcznie miałam jako singielka w pustym małym mieszkaniu 25 lat temu. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 11:00 My normalnie bez klimy mamy do 300 kWh,z ponad 350 do 400kwh,.mamy jeden klimatyzator,jak juz włączę koło 10 to chodzi do 20 ,mamy salon pd-zach i bywa bardzo gorąco.mysle ,ze w roku używamy z 60 dni.Przy komforcie jaki daje,nie jest to drogie. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 11:05 aagnes napisał: > to by sie zgadzalo, ja bym chetnie przeczytala PRAWDZIWE wyliczenia o ile zosta > ly podwyzszone rachunki po zamonotowaniu klimatyzacji na podobnym metrażu. Klimatyzator domowy ma moc 2500-3500W. Przyjmuje się zgrubnie 100W na metr kwadrat. Urządzenie o mocy 3500W zużyje w godzinę (ciągłej) pracy 3.5kWh. 700 kWh zużywane przez korniz rocznie wystarczy więc na 200 godziny pracy ciągłej takiego klimatyzoatora czyli na jakieś 8.5 dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 18:28 o ile zostaly podwyzszone rachunki po zamonotowaniu klimatyzacji na podobnym metrażu. dotychczas slyszalam wersje, ze nic, doslownie grosze klima nie chodzi cały dzień przez 3-4 miesiące (no, chyba, że ktoś mieszka w tropikach), w których ciemno się robi późnym wieczorem = nie palą światła od 15-16 i rano. No i tak wychodzi. Przynajmniej u mnie Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: bardzo dużo za energie 03.02.25, 16:19 200zl za 2mce to ja płaciłam w bloku 10 lat temu za malutkie mieszkanko Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 10:10 Też płacę podobnie tzn. ca 80-90 miesięcznie 2 osoby ca 90 według stanu licznika. Jestem przekonana, że wynika to z trybu i warunków życia. Lodówka i pralka, wiadomo że ma w domu każdy, chyba? 😀. Ale inne sprzęty już niekoniecznie. No i praca z domu, wszystkie ekrany itp. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 11:05 A co ma metraż do rachunków za energię? Chodzi o zużycie energii. Oświetlenie to jedno, ale sprzęty - tu masz rację, ale przecież każda ematka ma chyba co najmniej lodówkę, ekspres do kawy, robota kuchennego, zmywarkę, okap, piekarnik, odkurzacz, żelazko/stację parową, suszarkę i to są tylko podstawowe sprzęty, by w miarę normalnie żyć, do tego dochodzi cała elektronika użytkowa (rtv, IT, zdrowie, np. oczyszczacz powietrza, nawilżacz...). Nie wspominam nawet o klimie, czy ogrzewaniu podłogowym, ładowarkach nie tylko do telefonów, ale i np. ciśnieniomierza, golarki, trymera, czy gadżetach typu: masażer, multicooker...Przecież to nie są urządzenia na korbkę, mało kto żyje też jak amisze Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 11:36 Bezpośredniego przełożenia nie ma ale większy metraż to może być więcej punktów świetlnych, więcej kilmatyzacji, oczyszczacze czy nawilżacze razy więcej niż 1. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 17:07 Nie mam okapu, suszarki i indukcji i żyje normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 22:35 No ja nie mam suszarki do prani, żelazka używam raz na miesiąc, oczyszczacza i telewizora też brak. Jakiś ciśnieniomierzy, trenerów, masażerów też nie ładuje (poza telefonami i zegarkami mąż ładuje golarkę tylko regularnie). Czy jestem amiszem? Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 20:01 aagnes napisał: > 50 metrow, dwie osoby, nie uzywam praktycznie zelazka, mam gaz nie płyte, nie m > am suszarki do prania i place 150 zł raz na dwa miesiace. nie wiem jak wy nabij > acie takie rachunki. > Mają takie rachunki, bo żyja normalnie, nie siedzą o świeczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
ministra_prawdy Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 10:23 Nie interesujesz się polityką, ale polityka interesuje się tobą. Tak to właśnie wygląda w praktyce 🥰 Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 09:17 This. Tyle tu eko sreko popierająch zielony wał to zostaje płakać i płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
ministra_prawdy Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 11:04 vivi86 napisał(a): > This. Tyle tu eko sreko popierająch zielony wał to zostaje płakać i płacić. Zapomnij, u nich jak u małp, raczej nie są w stanie połączyć seksu z faktem rozmnażania. Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 11:07 Rany boskie, co wy macie w tych domach że tyle energii żre? Serio. Dopiero co zrobiłam odczyt z licznika. 120 kWh. Gdzie w zasadzie nie oszczędzamy jakoś spektakularnie a w oststbuch daniach jest remont i też chodzą różne sprzęty. Za prąd mi wyszło 142 zł. Za miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 11:13 U nas dochodzi to,że my dużo w domu jesteśmy,mąż tak do 17 ,ja jadę do pracy jak się pali naprawdę.reszte mogę ogarnąć zdalnie.takie domowe życie też sporo energii zużywa,mamy jeszcze orbitrek,ekspres,ale to już chyba grosze ciągnie.pewnie najwięcej pralka/suszarka,/indukcja/piekarnik/klimatyzacja Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 11:18 No cóż, nie mam klimatyzacji, susarki. Za to mam air fryer 😃. I tak ciągle tu czytam o jakichś kosmicznych rachunkach za prąd. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo43 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 11:31 Z drugiej strony wychodzi 10 PLN dziennie u nas za tyle sprzętów,to przecież nie jest dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 08:10 lepiej napisz co Ty masz za sprzęty, że tak mało zużywają energii. Może warto coś u mnie w domu wymienić Odpowiedz Link Zgłoś
paskudek1 Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 10:16 panna_lila napisała: > lepiej napisz co Ty masz za sprzęty, że tak mało zużywają energii. Może warto c > oś u mnie w domu wymienić Cholera standardowe. Prałam, lodówka, laptop, dwa telewizory, ale głównie chodzi jeden. Telefony więc i ładowarki., światło świecę ile potrzebuję. Fakt, mieszkanie jakieś 60 metrów kwadratowych, 3 pokoje w bloku. 2 osoby w porywach do 3 jak dziecko przyjedzie. Niedługo djdzie zmywarka to zobaczymy 😃. Czajnik elektryczny, czadem pierkanik. Żadne dziwy Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 12:22 Ja płaciłam ok. 100/120 PLN a teraz bliżej 200. Również Tauron Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 16:51 Postanowiłam się dopisać, bo właśnie przyszedł rachunek (a miały być elektroniczne🤔). Mieszkanie 3 pokoje, 4 ludzi. Laptop, komputer stacjonarny z wielkim monitorem, piekarnik 7letni, lodówka 7letnia, pralka nowa, jakieś radio, router to wiadomo, TV nieduży ale staroć. Gotuję na gazie, nie mam czajnika elektrycznego, nie mam klimy. Rachunki poniżej 200 zł miesięcznie. Zdjęcie dzisiejszego w załączniku. Przed tym uwolnieniem cen ostatnim mieliśmy rachunek niższy o 1/3, wynosiły moje rachunki 240-260 zł za 2 miechy, widzę więc ile realnie podrożało. Dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 17:08 Mam zmywarkę. Nie mam stacji parowej, nie mam indukcji, a zakup okapu jeszcze przede mną, wg jednejnforumki wyżej brak mi sprzętów by normalnie żyć 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 07:56 szmytka1 napisała: > Mam zmywarkę. Nie mam stacji parowej, nie mam indukcji, a zakup okapu jeszcze p > rzede mną, wg jednejnforumki wyżej brak mi sprzętów by normalnie żyć 😅 Też nie mam pond połowy sprzętów które pozwoliłyby na normalne życie. Tylko tv, PC, odkurzacz, lodówka, pralka, bojler (ten pewnie nabija największe rachunki) i okap (ale tego nie używam bo zapominam włączyć). No ale bojler pewnie i tak wychodzi taniej niż ciepła woda z sieci. Racgunki miesięczne są w granicach 200-250 zł miesięcznie Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 11:53 Nie, nie wychodzi taniej. Miałam kiedyś, więc mam porównanie. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 19:59 Nie raz dawalam do zrozumienia, ze beda podwyzki i ludzie nie beda wyrabiac z rachunkami. Był jeden wielki smiech. No i proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: bardzo dużo za energie 27.01.25, 21:02 Od 1 stycznia do 30 września 2025 roku, przeciętne gospodarstwo domowe może skorzystać z zamrożenia cen prądu na poziomie 500 zł netto za 1 MWh. Po przekroczeniu limitu naliczona zostanie wyższa stawka. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 12:15 hrasier_2 napisał: > > Od 1 stycznia do 30 września 2025 roku, przeciętne gospodarstwo domowe może sko > rzystać z zamrożenia cen prądu na poziomie 500 zł netto za 1 MWh. Po przekrocze > niu limitu naliczona zostanie wyższa stawka. > No wlaśnie nie bedzie zamrozenia cen prądu bo KO sie na to nie zgodziło. Dziś rzuciło mi się to w oczy z rana. Nie raz pisalam tutaj, ze wszystkim super sie zyje, póki pewnie niedogodnoisci nie dotkna go osobiście. Teraz mamy lementy a będa jeszcze głośniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
vivi86 Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 09:09 Zabawa w zielony wał i planetkę kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
demono2004 Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 12:16 vivi86 napisał(a): > Zabawa w zielony wał i planetkę kosztuje. Teraz zawczyna do ludzi to docierać. Zaczyna sie płacz i lementy. Juz nie wspomne o rachunkach za ogrzewanie . Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 13:21 Ja jeszcze nie mam nowych rachunków. Prejrzałam stare za gaz i prąd. Wniosek - zużycie mniejsze a rachunki większe. Oprócz ceny prądu czy gazu drożeją te durne opłaty za przesył stały, zmienny, dystrybucyjny którego nikt nie rozumie i o to chodzi żeby nie rozumiał, wówczas łatwiej ludzi w konia robić Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 16:35 I co, złożyłaś reklamację? Miałam podobny numer z ciepłem, z ciepłowni miejskiej. Parę lat temu, wtedy w sezonie grzewczym płaciłam jakieś 400 zeta miesięcznie nagle mi przyszło 1500. Zajrzałam do licznika a tam ze zużycia wynikało, że po 2 tygodniach okresu rozliczeniowego już mam nabite za 2500. Woda ciepła lejąca się kaskadą do piwnicy została bardzo szybko wykluczona. Zadzwoniłam, powiedzieli, żeby złożyć reklamację to przyślą ekipę sprawdzić licznik. Licznik się okazał popsuty, został wymieniony a za te 2 pechowe miesiące naliczono mi opłatę ze średniego zużycia. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 19:48 Tak wczoraj złożyliśmy i mają laboratoryjnie zbadać licznik Wczoraj też policzyliśmy zużycie prądu spisując licznik i wyszło, że na dzień zużywamy 35 kwh to bardzo dużo. Przy takiej liczbie na rok wyszło by do zapłaty 15 tys Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: bardzo dużo za energie 28.01.25, 22:26 Wczoraj zużycie 35 kwh a dziś 5 kwh. Czyżby licznik czy instalacją? Wielka różnica i to nas nie pokoi. Pierwszy raz takie problemy mamy Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: bardzo dużo za energie 01.02.25, 23:56 Mój rachunek za styczeń. Nie rozumiem. Ostatnio płaciłem kilkanaście peelenów przy zerowym zużyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: bardzo dużo za energie 03.02.25, 15:47 Prawdopodobnie miałaś duża nadpłatę i stąd taki rachunek Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: bardzo dużo za energie 03.02.25, 16:10 To domek letniskowy. Ostatni prąd popłynął we wrześniu. A płacę miesięcznie. Odpowiedz Link Zgłoś