Dodaj do ulubionych

Smartwatch do pływania

27.01.25, 13:40
Pływające dziewczyny smile
Polećcie jakiś smartwatch do pływania, nie za miliony monet ( max. 800 zł najlepiej ) i na drobną rękę.
Pływam regularnie na basenie, amatorsko oczywiście, ale zamarzył mi się zegarek na rękę. Jak czytam recenzje, to mam wrażenie, że są pisane na zlecenie tych firm. Z kolei koleżanka pływająca ma i poleca, ale koszt ponad 2 tysiące...
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 13:52
      Kiedyś się pływało bez smartwachy i było dobrze, ale jak potrzebujesz, to jednak posłuchaj koleżanki i kup coś porządnego.
    • gryzelda71 Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:01
      Można kupić taniej.
    • snakelilith Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:07
      A musi być Smartwatch? To kategoria sportowego zegarkia, którego nikt w sumie nie potrzebuje, bo na basen zwykle nie bierze się telefonu. Do tgo mnóstwo zbędnych funkcji podkręca niepotrzebnie cenę.
      Na taką zwykł; obserwację podstawowych sportowych funkcji z łatwą appką wystarczy tzw. fitness tracker. Według profesjonalnych ocen najlepszym modelem na rynku jest chiński HUAWEI Band 8. Sama sobie właśnie ten kupiłam, ze względu na dobre oceny, wygląd i rozmiar, bo on jest doskonały właśnie na drobną rękę. Głównie do pływania Na amazonie kosztował około 30 euro, czy jakoś tak. Bardzo dobrze się sprawdza. Teraz mam nawet dwa, zielony i różowy, ale drugi jeszcze w opakowaniu.
      Ma bardzo fajną appkę huawei health z masą informacji dla hobbystyczego sportowca.
      • snakelilith Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:09
        A tak wygląda na ręce (zdjęcie z netu).
      • zawiera_zawartosc Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:12
        Pytanie tylko jaki ma się telefon, bo w sklepie play nie ma już aplikacji Huawei.
        • snakelilith Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:16
          Nie mam pojęcia. Ja mam Iphona.
        • sandrasj Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 21:19
          zawiera_zawartosc napisała:

> Pytanie tylko jaki ma się telefon, bo w sklepie play nie ma już aplikacji Huawe
          > i.

Instaluje się sklep Huawei i stamtąd aplikację, bez problemu
          • zawiera_zawartosc Re: Smartwatch do pływania 29.01.25, 19:54
            Ja się dałam nabrać na tablet Huawei. Też da się wszystko obejść, są alternatywne sklepy, mirrory, instalki w necie. Tylko mi się zwyczajnie nie chce z tym kombinować, a wiele osób zwyczajnie nie będzie umiało, więc warto wziąć pod uwagę. Tym bardziej że obsługa opaski w dużej mierze dzieje się przez aplikację.
      • tania.dorada Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 21:55
        Nie jestem autorką, ale przymierzam się z tego samego powodu co ona. Nie wiem czy się przekonam bo nie lubię mieć czegoś na ręce, ale gdybym kupiła to to, żeby miał zegarek lub minutnik to jest podstawowa funkcja, bo bez okularów nie widzę na basenie zegara więc nie wiem ile czasu mi zostało a na plaży bez telefonu nie wiem, ile czasu mi zostało do wygaśnięcia parkingu. Funkcja telefonu opcjonalnie, bo zawsze mam z tyłu głowy że prądy wsteczne istnieją i być może gdzieś mnie wyniesie któregoś dnia.
    • zawiera_zawartosc Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:08
      A czego od niej oczekujesz? Bo jeśli to ma być pomiar tętna i dystansu to wystarczy jakaś porzadna fit opaska
      • hanusinamama Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:19
        Sprawdziłam 3 różne i regularnie gubiły dystans. Moj stary Garmin też czasami zgubił jedną długość ale zdecydoanie mniej
        • zawiera_zawartosc Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:43
          Ja ustawiam długość toru i nigdy nie gubi (mi band). Na bieżni na początku niedoszacowywał, ale zawsze pytał o dystans po treningu. Z czasem się dokalibrował i teraz już podaje dystans zgodny z bieżnią.
          • wapaha Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 17:39
            bez gps w urządzeniu basenowe pomiary w tego typu urządzeniach wynikają z ruchów rąk
            jeżeli w trakcie basenu zmienisz styl - zalicza jako nowy basen
            jeżeli pływa się z deską, bez udziału rąk - nie zaliczy dystansu
            • zawiera_zawartosc Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 17:49
              Gps w pomieszczeniu też się nie przydaje. Mąż ma garmina i nawet się nie łączy.
              • wapaha Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 18:06
                No tak- napisałam z czego wynika pomiar dystansu na basenie gdy nie ma/nie działa gps
                Liczenie dystansu zapewnia akcelerometr , który jednak jest obarczony błędem wynikającym z częstej zmiany stylu, zbyt słabego odepchnięcia się od ściany , nie używania rąk
                • zawiera_zawartosc Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 18:52
                  To oczywiste, jak chodziłam z wózkiem to też mi nie liczył kroków. Opaska liczy ruchy ręki (i to zaskakująco dobrze wykrywa właściwy ruch, ręce w kieszeni i też liczy co do kroku), ale u mnie się nie myli, bo nie zmieniam stylu w połowie basenu ani nie pływam z deską.
                  • wapaha Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 19:05

W aktywności outdoor , jeżeli ją włączysz ( spacer/chód/marsz - różnie nazwane w różnych urządzeniach ) działa GPS a nie akcelerometr

U mnie nieraz urządzenie głupieje-wystarczy, że napłynę na kogoś i się zatrzymam i wykonam inne ruchy rąk albo za szybko odwrócę się z pleców na brzuch przy nawrocie. Na szczęscie jest opcja edycji treningu i wpisania właściwej liczby basenów
                    • zawiera_zawartosc Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 19:12
                      Ale ja nie mam gps, mam opaskę 🤷🏻‍♀️
                      • wapaha Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 19:14
                        ok wink
    • marta.graca Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:14
      Ja mam taki-Tekst linku

Mierzy też poziom stresu, ciśnienie, poziom tłuszczu, sen smile
      • snakelilith Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:26
        Dzisiaj praktycznie każda sportowa opaska mierzy już wszystko. Nie jest więc tak, że przy tańszych zegarkach z czegoś ważnego trzeba rezygnować. Mój huawei ma tyle funkcji, że większości nawet nie potrzebuję.
        Ale te urządzenia różnią się przede wszystkim dokładnością pomiaru i głównie to bierze się pod uwagę przy profesjonalnej ocenie. Bywa, że drogie urządzenia mierzą tak se.

W kategorii Fitness tracker mierzą dobrze::
        Huawei Band 8
        Amazfit Band 7
        Honor Band 7
        Xiaomi Smart Band 8

W kategorii zegarki sportowe dla bardziej profesjonalnego użytku:
        Garmin Venu 3
        Suunto Race
        Coros Pace 2
        Hama Fit Watch 5910
        Garmin Forerunner 965
        Huawei Watch Fit 3

W kategorii smartwatch:
        Apple Watch Series 10
        Samsung Galaxy Watch 7
        Huawei Watch D2
        Withings Scanwatch Horizon
        • panna.wiosna2008 Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:34
          Dzięki, poczytam o tej opasce Huawei Band 8 lub 9 (bo widzę, że też jest).
          Opinie ma dobre, a cenę jeszcze lepszą smile
          • snakelilith Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:40
            panna.wiosna2008 napisała:

> Dzięki, poczytam o tej opasce Huawei Band 8 lub 9 (bo widzę, że też jest).
            > Opinie ma dobre, a cenę jeszcze lepszą smile

Weź 8.. Według opinii testujących profesjonalistów, ten nowszy model nie daje żadnej przewagi w stosunku do 8, a cena 8 jest ze względu na liczne promocje niższa.
            • snakelilith Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:56
              Napiszę ci jeszcze jakie wartości podaje przy pływaniu.
              Mierzy czas, dystans, rozpoznaje styl pływania, tętno, czas w danej strefie tętna z wykresami, ładnie pokazuje strefy kolorami przy pływaniu, więc nie trzeba nawet czytać cyferek, od razu wiesz, czy jesteś na aerobach, czy anaerobach, spalone kalorie, tempo, informacje dotyczące każdej długości pływania jak np. ilość zamachów.
              Do tego całościowe dzienne spalanie kalorii, ilość kalorii tylko podczas sportu (w miesiącu), saturację, tętno w spoczynku każdego ranka, fazy snu, ilość kroków, pułap tlenowy (VO2 max), poziom stresu, czas regeneracji po każdym treningu. Ma rozróżnienie na pływanie indoor i outdoor. Plus mnóstwo różnych innych sportów. Bardzo długo funkcjonuje bez ładowania, jakieś 12-14 dni, ma tryb oszczędnościowo- nocny, budzik i latarkę.
              Nie ma jednak GPS.
    • panna.wiosna2008 Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:17
      Aktualnie używam Iphona 13, wcześniej używałam opaski właśnie M iband 6 i nie sprawdzała się, co chwila się zawieszała...
    • little_fish Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:18
      Ja pływam z garminem - zależało mi na smartwatchu którym można też płacić.
    • dreg13 Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:36
      Garmin venu 2s (na drobną rekę, śpię w nim) kosztuje teraz ok 1000 zł. Nie trzeba wcale isc od razu w najnowszy model. Ja mam dokładnie ten od ponad dwóch lat. Pływa się dobrze. Na 40 basenów (50m) zgubi lub doda ok jedną długość, ale to zawsze moja wina.
      • gorzka.gorycz Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 09:09
        Mój Venu 2 po trzech latach umarł nienaprawialnie. Jak na smartwatch za tę cenę, to trochę krótkie życie.
        • dreg13 Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 20:43
          Jak mi umrze, to kupię 3. A moze juz będzoe 4 i wtedy kupię 4. To byl jeden z moich najlepszych zakupów zmieniających życie, więc będzie warto.

Ale ja jestem z tych wszystko liczących i monitorujących, od zawsze. Nie dla każdego to fun i nie każdy czuje zastrzyk dopaminy, jak dostaje nową odznakę czy wkracza na kolejny poziom. Dla mnie aplikacja Garmina to ważny dodatek do zegarka.
          • gorzka.gorycz Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 20:48
            Ja też rejestruję i liczę. Mimo to uważam, że 3 lata za te pieniądze to krótki żywot.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:41
      Ja pływam z Venu 3, ale to poza budżetem uncertain
    • bmtm Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:44
      A po jakiego grzyba pływać w zegarku?
      • little_fish Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:51
        Żeby wiedzieć ile się przepłynęło 😁
        • snakelilith Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 14:58
          Oraz kontrolować tętno i progres, jeżeli komuś zależy np na poprawie kondycji.
          • little_fish Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 15:20
            No tak, wiadomo 😀
            Generalnie z tych samych powodów z jakich ludzie używają "zegarków " podczas wszelkich aktywności.
            Ja jeszcze pływam z zegarkiem, żeby wiedzieć która jest godzina i nie spóźnić się do roboty 😁
            • marta.graca Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 18:33
              Nie ma u Ciebie zegara na basenie?
              • little_fish Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 20:47
                Jest. Ale mam sporą wadę wzroku. Pływam bez okularów i nie widzę godziny 😄
                • marta.graca Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 20:47
                  Same here, ale kupiłam sobie korekcyjne okularki wink
                  • dekoderka Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 20:58
                    Pływacie same?
                    • marta.graca Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 21:04
                      Ja sama.
                      • dekoderka Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 21:13
                        No, ale piszesz, że same.
                    • little_fish Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 21:05
                      Sama, a co?
                  • little_fish Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 21:06
                    Jakoś nie widzę potrzeby inwestowania 😄
                    • marta.graca Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 21:10
                      Bo ty na zegar nie widzisz, a ja bym pewnie basenu nie zobaczyła ;-P
                      • little_fish Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 21:18
                        Możliwe 😁
                        Do basenu trafiam
                        • wapaha Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 08:16
                          dziewczyny, korzystajcie z okularków korekcyjnych
                          wprawdzie współczesne baseny to nie to samo to pół wieku temu ale wciąż w wodzie są związki chemicznie nieobojętne dla śluzówki
                          • little_fish Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 09:00
                            Ale ja pływam w okularach do pływania, tylko nie korekcyjnych.
                            • wapaha Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 09:21
                              a smile zrozumiałam że w ogóle bez smile
                              • little_fish Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 10:13
                                Nie. Mój basen jest chlorowany- oczy tego jednak nie lubią 🙂
        • marta.graca Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 18:33
          Stare dobre liczenie długości też może być wink
          • snakelilith Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 20:10
            Akurat liczenie dystansu nie ma większego znaczenia. Jak chcesz sobie popływać dla relaksu, to do niczego nie jest ci to potrzebne. Dla mnie informacją nr. 1 jest tętno, by wiedzieć jakiego rodzaju jest mój wysiłek, gdy chcę mieć stymulację serca trenującą kondycję, ale nie doprowadzać się do stanu przedzawałowego. Tego ani zegar, ani liczenie basenów ci nie powiedzą.
      • gorzka.gorycz Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 09:15
        Pytanie jak z innego wątku „po co komu laptop”? uncertain
    • jkl13 Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 15:08
      Mam garmina. Można kupić używany w dobrej cenie I w dobrym stanie. Poszukaj na olx.
    • kaki11 Re: Smartwatch do pływania 27.01.25, 20:37
      Ja mam amazfit GTS 3. Kosztuje obecnie chyba około 500zł i ja jestem z niego zadowolona.
    • kotejka Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 08:40
      Mam garmina, ale jakoś zawsze ściągam do pływania, mówicie ze nic mu nie będzie?
      • little_fish Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 09:01
        A czemu miałoby mu coś być?
        • kotejka Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 10:59
          little_fish napisała:

> A czemu miałoby mu coś być?

No nie wiem. Tyle godzin w chlorowanej wodzieuncertain
          • little_fish Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 11:57
            Jestem średnio na basenie 3 godziny w tygodniu. Garminowi nic nie jest. 🙂
            • kotejka Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 19:50
              little_fish napisała:

> Jestem średnio na basenie 3 godziny w tygodniu. Garminowi nic nie jest. 🙂

Super, to też spróbuję wink
      • wapaha Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 12:22
        kotejka, bez obaw
        garminy są wodoszczelne, można z nimi nurkować
        nic mu się nie stanie ani w wodzie basenowej, ani morskiej ani jeziornej ani rzece
        także zakładaj, obserwuj i baw się dobrze smile
        • kotejka Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 19:51
          Dzięki wink
    • ida_listopadowa Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 20:17
      Pływam 3 razy w tygodniu w sezonie zimowym i codziennie w sezonie cieplejszym, w basenie i w morzu. Mam w tej chwili Garmin Swim 2 i to jest dla tych celow najlepszy wybor w kategorii uzytkowosc/cena. Kosztuje 800 zl, a mozna dorwac na promocji za nawet 560 zl i tyle jest moim zdaniem warty.
      Mierzy dystans na basenie i w wodach otwartych (GPS) oraz tętno, jest nieduzy, natomiast bardzo utylitarny, bez bajerow. Plusem jest aplikacja Garmina, gdzie mozna polaczyc sie z przyjaciolmi, robic challenge itp. Na basenie nie gubi dystansu, czasem gdzies ukradnie 50-100 m. Oczywiscie nie liczy cwiczen, w ktorych nie ruszaja sie rece (czyli np z deska), ale tego zaden nie liczy. Ogolnie polecam.
      Tansza opcja jest Mi band 8, ale wlasnie ten, bo wczesniejsze modele sie zawieszaja i traca dystans.
      • kotejka Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 20:33
        Ja uwielbiam mojego garmina - kiedy wylewam siódme jogowe poty na macie, a on mi pod koniec.tremingu mówi, no czas się poruszać 🤣
        • ida_listopadowa Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 22:11
          Hahaha!!! Tak!!! i jeszcze to “recovery”🙄
        • little_fish Re: Smartwatch do pływania 28.01.25, 22:23
          Tak. "Joga" jest fantastyczna 😁
    • dwa_kubki_herbaty Re: Smartwatch do pływania 29.01.25, 19:27
      Mam opaskę xiaomi z różnymi funkcjami, patrzę sobie na kroki, godzinę i o ile sobie przypomne to na dystans przy plywaniu ale najpierw muszę włączyć, ze plywam a o tym zapominam ;P.
      Największą radość to sprawia mi dokupowanie opasek różnego koloru w zależnosci co mam na sobie ;P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka