Dodaj do ulubionych

Szansa na medal

30.01.25, 17:56
Uprzejmie donoszę, że Władimir Samojłow, łyżwiarz figurowy startujący w barwach Polski na Mistrzostwach Europy w jeździe figurowej na lodzie w Tallinie po programie krótkim jest trzeci.
Finał solistów (program dowolny) w sobotę o 17.00 na Polsat Sport 2 (od 18.00 Polsat Sport Premium), na platformie Max i na YT na kanale Skating ISU.
Trzymajcie kciuki!
Ostatni medal dla Polski w jeździe figurowej to 1989 rok (Grzegorz Filipowski).
Obserwuj wątek
    • bmtm Re: Szansa na medal 30.01.25, 20:11
      W mojej ocenie nie zdobędzie medalu. Za małe różnice pomiędzy zawodnikami i kilka obiektywnie lepszych nazwisk za nim przed dowolnym.
      • zielonazabka888 Re: Szansa na medal 30.01.25, 21:15
        To jest sport. Zobaczymy.
        • gryzelda71 Re: Szansa na medal 31.01.25, 07:58
          Się okaże. Czekam kibicuję.
        • bmtm Re: Szansa na medal 31.01.25, 19:53
          Ostatni medal zdobyli Siudkowie w 2007 roku w Warszawie.
          • zielonazabka888 Re: Szansa na medal 31.01.25, 21:14
            Źle się wyraziłam. Chodziło mi o medal dla solistów.
    • jeste_m_sobie Re: Szansa na medal 31.01.25, 07:37
      Pamiętam Filipowskiego! Muszę być stara…
      Jakiej narodowości jest ten sportowiec?
      • gryzelda71 Re: Szansa na medal 31.01.25, 07:59
        Rosjanin.
      • zielonazabka888 Re: Szansa na medal 31.01.25, 21:16
        Ja też pamiętam Filipowskiego! Miałam wtedy 14 lat. I Katarinę Witt z NRD pamiętam. Kto pamięta NRD?
        • jeste_m_sobie Re: Szansa na medal 02.02.25, 08:33
          Ja...
        • nangaparbat3 Re: Szansa na medal 02.02.25, 10:29
          Pewnie że pamiętam. I taką dziewczynę - Gabriela Seifert chyba się nazywała?
    • kropkaa Re: Szansa na medal 31.01.25, 23:16
      Właśnie miałam pytać czy aktualnie można gdzieś obejrzeć łyżwiarstwo. Kilka wieczorów 2 razy w roku i nikogo to nie interesuje, a skoki co tydzień do wyrzygu. Wrr.
      • bmtm Re: Szansa na medal 31.01.25, 23:32
        Mam wrażenie, że w PL nie ma fanów łyżwiarstwa w liczbie większej niż kilka tysięcy osób. Szokiem było dla mnie kiedyś jak ubogie są artykuły w Polskiej wiki o aktualnych mistrzach świata, igrzysk. Informacje czasem wg. stanu z 2014 roku.
        • kropkaa Re: Szansa na medal 01.02.25, 11:02
          Tak się dzieje ze sportami, które nie są obecne w TV, niestety.
          • bmtm Re: Szansa na medal 01.02.25, 11:11
            pl.wikipedia.org/wiki/Jeremy_Abbott Przykładowo ten artykuł (obecnie rozbudowany, dawniej dwuzdaniowy). To zwycięzca całego cyklu GP, medalista IO i raptem 3 zdania.
            • mdro Re: Szansa na medal 01.02.25, 11:26
              No i co z tym zrobiłeś/aś? Znajdź źródła i uzupełnij.
      • limelight7 Re: Szansa na medal 01.02.25, 11:24
        Ostatnio na Polsat Sport.
        Od lat oglądam na YouTubie na kanale ISU, za darmo.
    • volta2 Re: Szansa na medal 01.02.25, 16:45
      od kilku dni trwają mistrzostwa i przekaz na jutubie pozwala obejrzeć wszystko w dowolnym czasie, za darmo. no nie mam lepszej dla mnie opcji.
      z punktacji po szorcie wynika, że na więcej niż brąz szans nie ma, pytanie czy wytrzyma presję rizzo, któremu bakuje bardzo niewiele do naszego.
      czytałam gdzieś, że łyżwiarzy - uciekinierów z rosji, pod inne barwy, sędziowie nie ułatwiają życia z notami, ale to wyczytałam w komentarzach na yt.

co do narodowości, nei wiem, na jakiej podstawie mu przyznano prawo do startu u nas, ale od kiedy w reprezentacji francji w futbolu nie widac francuzów to i u nas może chyba być podobnie? pownie,że wolałabym kibicować witkowskiemu, ale jak się nie ma co się lubi... a jak ktoś koniecznie chce pokibicować polakowi, to zdaje się że litwę reprezentuje i nawet ma spore sukcesy.

no i cypr! w tym roku jak im się wiedzie(pary sportowe) nic tylko klaskaćsad
    • beata985 Re: Szansa na medal 01.02.25, 17:33
      Leci właśnie...przypominam 😊
    • elisabeth.nakatami Re: Szansa na medal 01.02.25, 17:51
      No dobra, będę trzymać kciuki, aczkolwiek może być bardzo trudno utrzymać tę pozycję.
      Ale dla niego zrezygnowałam z The Brutalist dzisiaj, choć bogiem a prawdą nie chciało mi się wychodzić trochę z domu, bo ten Brutalista z dojazdem to 6 godzin mi wyjmie z życia.
      Nadrobię za tydzień.

Trochę szkoda Katji, ale imho jej czas już przeminął. Chociaż trochę popracowała nad tymi długimi najazdami, które bardzo przeszkadzały i psuły odbiór. No i zgubiła uszka tym razem. Na Cup of China jeszcze miała.
      • elisabeth.nakatami Re: Szansa na medal 01.02.25, 19:25
        Btw. Uwielbiam komentatorkę Polsat Sport i to jej - prawdaaaa? Zawsze mam ochotę odpowiedzieć - ano prawda! big_grin
    • sabina211 Re: Szansa na medal 01.02.25, 20:41
      No i po medalu. Pewnie skończy się na 10 miejscu. Ale walczył dzielnie.
      • elisabeth.nakatami Re: Szansa na medal 01.02.25, 20:44
        No niestety, program dowolny obnażył wszystkie jego braki.
        On nawet nie ma takiej amunicji, by się znaleźć w gronie medalistów. Nie skacze kombinacji 4 i 3, a to jest warunek niezbędny obecnie.
        Szwajcar tą notą techniczną rozbił bank.
        Dobra, w temacie łyżwiarskim, zaraz się przełączam na TV Kultura. Tam dziś I, Tonya wink.
    • beata985 Re: Szansa na medal 01.02.25, 20:50
      Trochę nam to podium odjechało 😳🫣
    • volta2 Re: Szansa na medal 01.02.25, 21:24
      medał odjechał, widać było, że zaczyna bardzo zdenerwowany, gruzin tak samo i mateo też. za to pięknie pojechał kornel witkowski i tego trzeba się trzymać .
    • kropkaa Re: Szansa na medal 02.02.25, 00:34
      Jakim cudem ten miły Moskwiczanin jest reprezentantem Polski?
      • beata985 Re: Szansa na medal 02.02.25, 08:18
        Zauważ,z że Rosjanie w zasadzie większość krajów reprezentowali...
        • kropkaa Re: Szansa na medal 02.02.25, 10:48
          Kiedyś, żeby reprezentować dany kraj trzeba było spełnić szereg warunków,.ciekawe czy teraz też jest to wymagane? Czy jakaś przyspieszona ścieżka?
          Sam łyżwiaż ok, zjadła go trema, ale cała trójka pojechała źle, przy czym rekordy pobił Francuz. To zdecydowanie nie był poziom mistrza Europy.
          Podobał mi się Włoch, chyba nawet bardziej niż Szwajcar, i Gruzin. Choć zdziwiło mnie, że ma tę walniętą trenerkę.
          Obejrzałam jeszcze tańce i zaskoczyło mnie jak daleko odjeżdżają od tańców. Czwarta para, Finowie, skradła moje serce ale niestety nie przebili Anglików.
          Dzięki za info o kanale ISU. Solistki i pary sportowe to plan na dziś smile
          • nangaparbat3 Re: Szansa na medal 02.02.25, 15:56
            Ci ludzie mają imiona i nazwiska, wiesz?
            • kropkaa Re: Szansa na medal 02.02.25, 16:32
              Wiem. Ale nie będę udawać, że je znam. Bo nie znam, większość widziałam po raz pierwszy w życiu.
              Gdy były transmisje w TVP i Eurosporcie znałam na pamięć i kojarzyłam jaki program kiedy pojechał Nathan Chen a jaki Papadakis i Cizeron, łącznie ze strojami. Odkąd te transmisje są nie wiadomo gdzie, nie kojarzę nazwisk.
    • nangaparbat3 Re: Szansa na medal 02.02.25, 10:34
      Dziękuję za ten wątek - jako nastolatka nie odpuszczałam żadnej transmisji, a od lat już nie oglądałam . Z medalem nie wyszło, ale jak ten chłopak pięknie jeździ! I nie chodzi mi o skoki czy nawet piruety, ale on się po prostu przepięknie rusza.
      Kiedy będą mistrzostwa świata?
      .
      • bmtm Re: Szansa na medal 02.02.25, 11:16
        W marcu. Szkoda, że to tak mało popularny sport w PL. Niebywały progres nastąpił w nim przez ostatnie 10 lat. Najpierw Hanyu, później Chen, obecnie Malinin.
      • zielonazabka888 Re: Szansa na medal 02.02.25, 13:41
        Jeszcze przed mistrzostwami świata odbędą się tzw. Mistrzostwa 4 kontynentów (wszyscy oprócz Europy) w Seulu od 19 do 23 lutego. Polsat Sport też transmituje i kanał ISU oczywiście.
        • elisabeth.nakatami Re: Szansa na medal 02.02.25, 14:14
          O dzięki za info, bo mogłabym przegapić.
          A w ogóle to dobrze, że chociaż Polsat Sport staje na wysokości zadania, bo to, że Eurosport olewa mistrzostwa to po prostu skandal.
          Ale przynajmniej my fani łyżwiarstwa jesteśmy elitarną acz niszową grupą wink.
          • nangaparbat3 Re: Szansa na medal 02.02.25, 15:42
            Ja też dziękuję. Z przyjemnością poglądami.
    • kropkaa Re: Szansa na medal 02.02.25, 23:44
      Obejrzałam solistki i pary sportowe - tutaj chyba więcej tańca niż w tanecznych. Poza tym podnoszenia weszły na poziom kosmiczny.
      Polacy bardzo mi się podobali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka