Dodaj do ulubionych

Sztywny paluch, operacja

04.02.25, 18:23

Drogie emamy, czy któraś z was zmagała się z problemem sztywnego palucha i zdecydowała się na operację? Byłam dziś u ortopedy, ponoć jednego z najlepszych specjalistów w Warszawie, i powiedział mi, że w moim przypadku jedynym rozwiązaniem jest operacja polegająca na usztywnieniu tego palucha za pomocą śrub. Dalej jest sztywny, ale już nie boli. Wszystko fajnie, tylko cena zwaliła mnie z nóg: 12 tys. za jedną stopę (a ja mam ten problem w dwóch). Dla mnie to ogromne pieniądze, nie mogę znaleźć placówki w Warszawie, która robi to taniej, a tym bardziej na NFZ. A zanim dostanę się do ortopedy na NFZ, żeby o to spytać, sporo czasu minie. Nie wierzę, że jedyny sposób na pozbycie się bólu to wydanie takiej sumy... sad Czy któraś z Was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 18:42
      Mam następujące doświadczenia: pięciu ortopedów zgodnie twierdziło, że operacja bez usztywniania pomoże na rok, może trzy. Kolejny etap to usztywnienie lub wymiana stawu na sztuczny. Ostatni uważał, że mam do niego pochodzić prywatnie, to potem będzie szybciej na nfz (Gdańsk). Ze względu na długi czas rehabilitacji rozważam sztuczny staw. Mam do zrobienia obie stopy uncertain
      • kocynder Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 19:27
        Bazia, masz pocztę gazetową?
        • bazia_morska Re: Sztywny paluch, operacja 05.02.25, 12:16
          Nieeee, ale możesz napisać na adres vi*ena@gmail.com
          Tam gdzie gwiazdką wstaw w.
          • kocynder Re: Sztywny paluch, operacja 07.02.25, 22:58
            Napisałam! Przepraszam, że dopiero teraz, ale miałam małe urwanie głowy...
    • mysiulek08 Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 18:46
      z paluchem sztywnym, za to koslawym (halux valgus) az za nadto

nie wiem jak w Warszawie ale w Poznaniu w Haluxmedzie 8tys pln
      www.halluxmed.pl/informacje/cennik

swojego haluxa konsultowalam online (wysylalam zdjecie rtg-TK) wlasnie w haluxmedzie, na maile odpowiadali szybko i konkretnie, to moze sprobuj ? moge Ci maila podrzucic - pierwszy pisalam na adres na stronie potem na inny

trium, ale pozbycie sie bolu i brak deformacji warte kazdych pieniedzy
      • mysiulek08 Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 18:46
        *truizm
      • ardzuna Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 23:32
        mysiulek08 napisała:

> z paluchem sztywnym, za to koslawym (halux valgus) az za nadto

To zupełnie inna przypadłość, znacznie popularniejsza, więcej lekarzy też się na niej zna.
        dwasmoki, byłaś u dr Ogonowskiego?
        • dwasmoki Re: Sztywny paluch, operacja 05.02.25, 00:10
          Nie, przyjmuje w Warszawie?
          • ardzuna Re: Sztywny paluch, operacja 05.02.25, 00:25
            Tak, ale też już tylko prywatnie - klinika OMED na Wąwozowej przy metrze Kabaty. A u kogo byłaś? Opcje operacji są 3, jak opisano tu poradniastopy.pl/usluga/paluch-sztywny-operacje-naprawcze-usuniecie-osteofitow-cheilectomia-artrodeza/ ale to w zależności od zaawansowania choroby.

Poleciła mi go lekarz rehabilitacji.
    • nick_z_desperacji2 Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 19:05
      Ja chodzę prywatnie, a umawiał mnie na zabieg na nfz, ale nie wiem, czy robi tak zawsze, czy jak prywatny szpital nie ma w ofercie. No i lekarz Warszawa, szpital na zadupiu, ale ortopedia ma b. dobre opinie.
    • hrasier_2 Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 19:08
      Poszukaj prywatną klinikę. Chodzisz do jednego na prywatne wizyty, a zabieg na NFZ. Przecież to standard. Trochę musisz poczekać. Sami politycy zgotowali ten los. Wydasz trochę kasy, ale nie tyle co piszesz. Bez przesady.
      • dwasmoki Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 20:25
        No właśnie byłam w prywatnej, lekarz sugerował wyraźnie, że operacja ma być u nich w klinice, na pytanie o NFZ odpowiedział, że raczej się nie da tego zrobić, mogę poszukać, ale małe szanse.
        • nick_z_desperacji2 Re: Sztywny paluch, operacja 05.02.25, 00:05
          Coś chyba kręci, bo na stronie szpitala, w którym byłam jest nawet wymieniony wśród zabiegów. Jak nie przeszkadza Ci zadupie, to sobie zobacz: spzozhajnowka.pl/strona-3420-oddzial_chirurgii_urazowo_ortopedycznej.html nie wiem, jak z terminami mają, ale chociażby z racji położenia raczej nie 2057 wink
        • barbibarbi Re: Sztywny paluch, operacja 07.02.25, 09:54
          Musisz pójść do prywatnego gabinetu lekarza, który jest zatrudniony w szpitalu i tam operuje. Najpierw wybierz szpital, gdzie dobrze operują i są z tego znani, potem zorientuj się w nazwiskach operatorów, znajdź lekarza w prywatnym gabinecie i tam do niego idź, najlepiej z kompletem badań, prześwietleń itp.
          • ardzuna Re: Sztywny paluch, operacja 07.02.25, 22:29
            To nie działa, bo ci lekarze nie zawsze pracują w publicznej służbie zdrowia.
            • dwasmoki Re: Sztywny paluch, operacja 08.02.25, 10:05
              Zgadza się, co wygooglam sobie jakiegoś specjalistę od tego schorzenia, to okazuje się, że przyjmuje i operuje tylko prywatnie.
    • blasckbird13 Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 19:20
      A nie nosisz aby za małych butów?
      • dwasmoki Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 20:27
        Tak, zmienię buty na numer większe i paluch wróci do normalnego stanu, chrząstka stawowa się magicznie zregeneruje i znikną narośle kostne...
      • ardzuna Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 23:33
        blasckbird13 napisał(a):

> A nie nosisz aby za małych butów?

Prędzej przyczynia się do tego płaskostopie.
        • bazia_morska Re: Sztywny paluch, operacja 05.02.25, 12:19
          Raczej genetycznie uwarunkowana wada postawy, zla mechanika stopy. Plaskostopie to skutek, a nie przyczyna.
    • qwirkle Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 21:37
      W moim przypadku, młodzi lekarze operowaliby 'sztywniejacy paluch' po uprzedniej, nieskutecznej A bolesnej rehabilitacji. Trafiłam do starszej ortopedki. Popukała się w głowę, zleciła dwie kolejne serię już skuteczniejszej rehabilitacji. Pod względem bólowym- lepiej ale jeszcze nie dobrze. Trafiłam do rehabilitanta na masaż- serią kilku masazy uczynił cuda. Palec nie boli I wcale nie jest sztywny ani sztywniejacy.
      • dwasmoki Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 21:58
        Hm, może coś w tym jest, ten mój też był całkiem młody smile Na pewno pójdę jeszcze do jakiegoś innego, ale nie wydaje mi się, żeby rehabilitacja mogła pomóc na zanik chrząstki stawowej i narośle kostne sad
      • mysiulek08 Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 22:14
        ortopeda operujacy mojego haluksa w 2022, nie byl mlodym ortopeda, 20at ' doswiadczenia' a sp...l operacje tak, ze po drugiej mam odrobine krotszy duzy paluch, solidna plytke scalajaca i sporo srub, druga operacja trwala ponad 3h, wyciagniecie stopy ze stanu tragicznego w jakim byla to bylo mistrzostwo a zrobil to mlody ortopeda, rowniez mlody robil mi artro kolana, uwolnil od bolu w ciagu 40min

ja tam wole 'mlodziez' w medycynie
      • ardzuna Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 23:33
        qwirkle napisał(a):

> i. Pod względem bólowym- lepiej ale jeszcze nie dobrze. Trafiłam do rehabilitan
        > ta na masaż- serią kilku masazy uczynił cuda. Palec nie boli I wcale nie jest s
        > ztywny ani sztywniejacy.

Zniknęły złogi wewnątrz stawu i narośl na stawie?
        Jaką rehabilitację ci zleciła?
        • qwirkle Re: Sztywny paluch, operacja 05.02.25, 07:49
          To byly rzeczy typu ktioterapia, ultradźwięki itp, nie pamiętam.
          Komentarz a propos rtg stóp był w stylu: 'taki staw chcieli wymieniać??!' Mam tam nieco zwyrodnień przy paluchach, złogow chyba nie miałam... Może dlatego udało się rozćwiczyć Ponownego rtg nie miałam.

• ardzuna Re: Sztywny paluch, operacja 06.02.25, 00:20
            Nie miałaś palucha sztywnego. Paluch sztywny nie reaguje za bardzo na krio i ultradźwięki.
            • qwirkle Re: Sztywny paluch, operacja 06.02.25, 08:43
              Diagnoza taka została postawiona.
              Nigdzie nie napisałam że ból przeszedł zupełnie. Zmniejszył się, owszem.
              Masaże w wykonaniu jednej fizjoterapeutki były skuteczne.
              Dobrze, że nie dałam się okaleczyć operacją...
              • dwasmoki Re: Sztywny paluch, operacja 06.02.25, 09:40
                Może po prostu to było wczesne stadium, stan JESZCZE niewymagający operacji. Na tym etapie rzeczywiście takie zabiegi mogą zmiejszyć ból, ale to nie znaczy, że choroba nie postępuje. Z tego co wyczytałam, sztywnienia nie można cofnąć bezinwazyjnie, ono postępuje bez względu na wszystko.
              • ardzuna Re: Sztywny paluch, operacja 06.02.25, 21:52
                qwirkle napisał(a):

> Diagnoza taka została postawiona.

Pisałaś, że nie miałaś złogów wapniowych wewnątrz stawu. Nie pisałaś też nic o osteoficie - bolesnej narośli na stawie od góry. To są właśnie 2 cechy charakterystyczne palucha sztywnego (halux rigidus). Jeśli ich nie miałaś, to co zdecydowało o diagnozie?

> Dobrze, że nie dałam się okaleczyć operacją...

Oczywiście - zawsze lepiej się nie operować, niż operować. O ile tylko się da.
                • qwirkle Re: Sztywny paluch, operacja 06.02.25, 22:14
                  Co zdecydowało? Objawy: ból stopy/palucha, w dotyku jeszcze większy, wtedy lekarz wspomniał o paluchu sztywniejacym, a rtg mialo potwierdzić.
                  Rtg pokazało zmiany zwyrodnieniowe w stawach, u lewej stopy, bolesnej, większe.
                  Dostałam jakieś zabiegi fizykoterapii + kilka spotkań indywidualnych z terapeutą, w czasie których próbowano ukręcić mi
                  palucha : oprócz dodatkowego bólu nic się zmieniło w diagnozie. Zaproponowano mi wymianę stawu.
                  Wtedy udało mi się umówić do ortopedki, której udało się znaczono zniwelować ból palucha lewej stopy.
                  • ardzuna Re: Sztywny paluch, operacja 07.02.25, 00:43
                    Wydaje mi się, że zmiany zwyrodnieniowe można mieć i bez palucha sztywnego...
                    • qwirkle Re: Sztywny paluch, operacja 08.02.25, 12:50
                      Mnie też.
    • andace Re: Sztywny paluch, operacja 04.02.25, 22:47
      Nie wiem u kogo byłaś na wizycie, bardzo dobry specjalista od stóp w Warszawie to dr Bryłka poradniastopy.pl/ , wg informacji na znany lekarz cena operacji palucha jest od 5,5 tys.
      Miałam inwazyjną operację stawu skokowego i cena była niewiele wyższa, ale zabieg był dużo bardziej skomplikowany i same materiały do operacji kosztowały 4 tys, więc jest szansa że znajdziesz klinikę w której zrobią to taniej.

• dwasmoki Re: Sztywny paluch, operacja 05.02.25, 00:14
        U niego właśnie byłam, podał mi cenę 12 tys. za jedną stopę, może na Znanym jest cena za inną operację
    • kai_30 Re: Sztywny paluch, operacja 05.02.25, 11:33
      W zeszłym roku przeszłam operację sztywnego palucha w obu stopach. Na początku mówiono mi to samo - że tylko usztywnienie (artrodeza). Nie zdecydowałam się, również dlatego, że dochodzenie do siebie po operacji i powrót do w miarę normalnej aktywności trwa wiele miesięcy (konieczność chodzenia w bucie ortopedycznym itp). Znalazłam innego ortopedę, potwierdziłam u kolejnego, i tak:

- w prawej stopie staw był jeszcze do uratowania, operacja polegała na usunięciu osteofitów i uwolnieniu stawu, nie jestem pewna, czy nie miałam też wykonanej osteotomii klinowej (wycięcie klina w stawie, żeby poprawić ruchomość)
      - w lewej stopie nie było co zbierać, staw był do usunięcia, bo już go praktycznie nie było. Mam wszczepioną endoprotezę, palec odzyskał ruchomość, normalnie się zgina, może nie w pełnym zakresie, ale poprawa ruchomości jest stopniowa, trzeba "rozruszać".

Kwestia dochodzenia do siebie po operacji: w obu przypadkach pierwszy tydzień po z zakazem obciążania stopy, chodzenie o kulach bez opierania operowanej nogi na ziemi. Drugi tydzień dalej o kulach, ale już z częściowym obciążaniem stopy. Po dwóch tygodniach zdjęcie szwów i normalne, pełne obciążanie stopy. No nie powiem, żeby to było przyjemne, bolało. Wymianę stawu miałam w sierpniu, osteotomię w grudniu. Stopa po osteotomii jest jeszcze trochę spuchnięta i boli przy dłuższym chodzeniu (ale przed operacją bolała bardziej!), chodzę w jednych butach (najwygodniejsze sketchersy), bo inne uciskają mi staw. Ale ta po endoprotezie działa już bardzo dobrze i się zgina! Mogę się wspinać na palce, co wcześniej było w ogóle niemożliwe.

Co do kosztów - w moim przypadku poszłam do polecanego ortopedy prywatnie, pracującego w małym powiatowym szpitalu, dostałam skierowanie na oddział do tegoż szpitala i tam miałam wykonane obie operacje na NFZ. Jedyne koszty to te związane z prywatnymi wizytami u ortopedy. Czas oczekiwania ok. 4 miesięcy na pierwszą (endoprotezę) i po półrocznym (koniecznym) odstępie druga stopa. Więc na Twoim miejscu szukałabym poza Warszawą.

Nie wierz w bajki, że jedynym rozwiązaniem jest usztywnienie. To jest najprostsza operacja po prostu, wymiana stawu jest bardziej skomplikowana i nie wszyscy chcą się w to bawić.
      • bazia_morska Re: Sztywny paluch, operacja 05.02.25, 12:21
        Hej masz pocztę gazetową?
        • kai_30 Re: Sztywny paluch, operacja 05.02.25, 13:30
          Napisałam.
          • bazia_morska Re: Sztywny paluch, operacja 05.02.25, 19:59
            Odpisałam
          • bikowska10 Re: Sztywny paluch, operacja 17.09.25, 11:20
            Witam. Piszę w sprawie operacji Palucha sztywnego. Czy można od Pani uzyskać jakiś kontakt do lekarza który wykonywał pani endoprotezę stawu? Jestem już po jedynym zabiegu usuwania wyrostków ale po kilku latach wróciło znów. Ból nie do opisania, opuchlizna, trudno założyć jakiekolwiek obuwie… można prosić o wiadomość na e-mail bikowska10@gmail.com
        • bikowska10 Re: Sztywny paluch, operacja 17.09.25, 11:28
          Witam. Czy może ma Pni informacje odnośnie lekarza i szpitala gdzie można znaleźć tego lekarza u którego Pani kai_30 robiła zabieg?Czy może Pani napisać do mnie na priv na e-mail bikowska10@gmail.com
      • dwasmoki Re: Sztywny paluch, operacja 05.02.25, 12:42
        Dzięki. Ja byłam u tego najbardziej polecanego ortopedy w Wawie dra Bryłki i on właśnie powiedział, że w moim przypadku tylko to usztywnienie wchodzi w grę. Przy czym u mnie jest w obu stopach taki sam stan, czyli trochę lepszy niż u Ciebie w lewej, gorszy niż u Ciebie w prawej smile Zginanie palca mogę sobie darować, chcę tylko, żeby nie bolało.
      • kacmal123456 Re: Sztywny paluch, operacja 15.05.25, 21:34
        A podzielisz się informację jaki to lekarz i szpital
        Tylko poproszę na maila sebamka@gmail.com
    • siedemkropek82 Re: Sztywny paluch, operacja 06.02.25, 20:58
      Termin na operacje,to 3 miesiące w szpitalu ale nie w Warszawie.
      • steel.tape Re: Sztywny paluch, operacja 07.02.25, 23:45
        Mam sztuczny staw chyba tytanowy.Od 6 czy 7 lat.Zabieg prywatny.kiedys kosztował ok 6tys.nie Wawa.co do komfortu życia po zabiegu to niebo a ziemia.do klinki przyjechała rano wyszłam wieczorem.rehabilitacja trwała parę tyg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka